Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Κουτσουλιές μεγάλων ανδρών

Ατρόμητος-ΑΕΚ 1-1 (ημιτελικός κυπέλλου)
 
Ε, ναι, λοιπόν, έστω και έτσι αγχωτικά, με το γκολ που έφερε το ξεκάπνισμα του τρομοκράτη, η ΑΕΚ βρίσκεται ήδη στον τελικό. Το έγραφα αμέσως μετά τον πρώτο αγώνα ότι αυτό το 1-0 του ΟΑΚΑ είναι ένα τόσο πονηρό σκορ που μόνο ομάδες με τσαγανό καταφέρνουν να ανατρέψουν και να πάρουν την πρόκριση. Και ο Ατρόμητος δεν έχει τέτοιο κι ας λέει ο Δέλλας κατόπιν εορτής ότι προκρίθηκε η πιο… τυχερή ομάδα (ντροπή ρε ψηλέ). Τον άκουγα και αναρωτιόμουν αν είναι ο ίδιος άνθρωπος που μετά το πρώτο παιχνίδι παραδεχόταν ότι μόνο η ΑΕΚ υπήρχε στο γήπεδο. Δεν βαριέσαι. Κουτσουλιές μεγάλων ανδρών.

Και τι θα γίνει τώρα στον τελικό; Είναι σε θέση αυτή η ΑΕΚ του τσούκου-τσούκου μπολ να κερδίσει τον Ολυμπιακό και να σηκώσει την κούπα; Αν συγκρίνουμε τις δύο ομάδες ως προς το έμψυχο δυναμικό τους η ΑΕΚ δεν μοιάζει να έχει την παραμικρή ελπίδα. Δυστυχώς το υλικό της ΑΕΚ υπολείπεται κατά πολύ εκείνου του Ολυμπιακού. Αν όμως όλες οι ομάδες που υστερούν σε αξία μονάδων ήταν καταδικασμένες από χέρι δεν θα κατέβαιναν να παίξουν σε τελικούς και οι απονομές στους ισχυρότερους θα γίνονταν με το ταχυδρομείο. Υπάρχουν δύο παράγοντες που κατά τη γνώμη μου θα καθορίσουν την έκβαση του συγκεκριμένου αγώνα. Ο πρώτος είναι η ψυχή που θα βγάλουν οι "κιτρινόμαυροι" μέσα στο γήπεδο. Αν τρώνε σίδερα ίσως καταφέρουν να ισοσταθμίσουν τις όποιες τεχνικές τους αδυναμίες σε σχέση με τους αντιπάλους τους. Ο δεύτερος παράγοντας είναι αυτός της ψυχολογίας. Για πρώτη φορά ο Ολυμπιακός πάει σε έναν τελικό δακτυλοδεικτούμενος από όλη την υφήλιο! Χωρίς, κόσμο, με ξένο διαιτητή, με την καχυποψία διάχυτη σε όλους τους οπαδούς πλην των δικών του. Οι πάντες θα του την έχουν στημένη. Δεν θα υπάρχει η άνεση προηγούμενων χρόνων που όπλιζε τους παίκτες του με το θράσος να αποκρούουν πάνω στη γραμμή με τα χέρια, να βουτάνε για πέναλτι, να πλακώνουν στις μάπες τους αντιπάλους τους και να μένουν ατιμώρητοι. Όλο αυτό θα επιφέρει μια διαφοροποίηση στους "ερυθρόλευκους". Αν συνδυαστεί και με τον διακαή πόθο των διοικούντων της ομάδας του λιμανιού να θέλουν να αποδείξουν ότι δεν νικούσαν μέχρι σήμερα επειδή κάποιοι τους έσπρωχναν αλλά επειδή ήταν καλύτεροι, οπότε θα πιέσουν τους παίκτες τους προς αυτή την κατεύθυνση και συνεπώς θα τους φορτώσουν με πρόσθετο άγχος, τότε όλα μπορούν να συμβούν.

Μετά και τις χτεσινές διευκρινήσεις του Ανδρέα Δημάτου σχετικά με το πώς η ΑΕΚ έχει εξασφαλίσει ήδη την ευρωπαϊκή της παρουσία και ειδικά μετά την ξεκάθαρη εξήγησή του ότι η ευνοημένη ομάδα θα είναι η 3η της συνολικής βαθμολογίας του πρωταθλήματος και άρα 2η των πλέι οφ και όχι η 2η του πρωταθλήματος και άρα 1η των πλέι οφ, αναρωτιέμαι αν άρχισε να γίνεται αντιληπτό το γιατί επέμενα να γράφω μετά τις παταγώδεις αποτυχίες με Παναιτωλικό, Καλλονή και Λεβαδειακό ότι κάποιοι δεν ήταν και τόσο ένθερμοι υποστηρικτές της κατάληψης της 1η θέσης των πλέι οφ. Κάποιοι έσπρωχναν τον Παναθηναϊκό προς την κορυφή των πλέι οφ και άρα τους διπλούς προκριματικούς για το Τσάμπιονς Λιγκ. Έτσι μηδενίστηκε η διαφορά των 4 βαθμών μεταξύ ΑΕΚ και Παναθηναϊκού.

Ναι, δεν κερδίζει τίποτα η ΑΕΚ αν βγει φιναλίστ στον τελικό του κυπέλλου. Πάνε αυτά που ξέραμε. Όμως -υπό προϋποθέσεις πάντα- μπορεί να βρεθεί με τη μία και χωρίς προκριματικούς στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Στον ίδιο θεσμό δηλαδή που θα βρεθεί και ο καταϊδρωμένος 1ος των πλέι οφ μόνο που αυτός θα έχει παίξει και δύο προκριματικούς για το Τσάμπιονς Λιγκ και θα έχει αφήσει τα κοκαλάκια του στο γκαζόν μέσα στο κατακαλόκαιρο χωρίς να έχει κερδίσει το παραμικρό. Αν φυσικά κατακτήσει το κύπελλο η ΑΕΚ βρίσκεται έτσι κι αλλιώς στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Όταν έχεις μπροστά σου και μια επίπονη προετοιμασία κατά την οποία καλείσαι από το μηδέν να ξαναχτίσεις ομάδα πρωταθλητισμού, σαφώς και προτιμάς την κουρτίνα Β' από το κουτί Α'.

Βέβαια, εδώ προκύπτει και ένα σενάριο που κανείς δεν φαίνεται να το βάζει στη ζυγαριά και να το λαμβάνει υπόψη του, πράγμα που ίσως σημαίνει ότι δεν έχει και πολλές πιθανότητες να ευδοκιμήσει. Μιλάω για την υποθετική πάντα περίπτωση που ο Μαρινάκης κριθεί ένοχος για την σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και ο Ολυμπιακός χάσει το φετινό πρωτάθλημα (ίσως και άλλα, πιο παλιά) ή υποβιβαστεί, καθώς και αποκλειστεί ταυτόχρονα από το Τσάμπιονς Λιγκ. Η ομάδα που θα επωφεληθεί σαφώς και θα είναι η 2η της τελικής βαθμολογίας άρα 1η των πλέι οφ. Για να μη δίνει όμως η ηγεσία της ΑΕΚ σημασία σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο μάλλον οι πιθανότητες να συμβεί είναι από μηδαμινές έως ανύπαρκτες...