Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Η Ευρώπη, ο σχεδιασμός, ο Χάγκα και η... ψησταριά του Ζήση

Η ΑΕΚ αύριο δίνει ένα πολύ κρίσιμο παιχνίδι στη Γαλλία με την Σεντ Ετιέν. Ένα παιχνίδι το οποίο θα μείνει στην ιστορία ανεξαρτήτως αποτελέσματος αφού σηματοδοτεί την επιστροφή της ΑΕΚ στα ευρωπαϊκά σαλόνια έπειτα από 5 ολόκληρα χρόνια! Είναι πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα αποχής τα 5 χρόνια για μια ομάδα με την ευρωπαϊκή ιστορία της ΑΕΚ. Ξέρουμε όμως ότι αποτέλεσε κι αυτή η αποχή μέρος του τιμήματος για να αποτινάξει η Ένωση τον βραχνά των χρεών που τις είχαν περάσει οι άφρονες διοικήσεις των προηγούμενων χρόνων. Με το βλέμμα στραμμένο σ' αυτή την τόσο κομβική επιστροφή, λοιπόν, φαντάζει εντελώς ακατάλληλη χρονικά η στιγμή για γκρίνιες και αμφισβητήσεις. Και φυσικά αναφέρομαι στην τελευταία από μια σειρά απαράδεκτων αστοχιών στον μεταγραφικό σχεδιασμό μιας ομάδας πρωταθλητισμού με ταυτόχρονες ευρωπαϊκές βλέψεις, όπως η ΑΕΚ.

Η ξαφνική οπισθοχώρηση της ΑΕΚ στην υπόθεση της μεταγραφής του Αλγερινού Μπελκαρουί δείχνει τσαπατσουλιά και ωχαδερφισμό. Διότι όσο και να επιχειρείται να μετακυλιστούν οι ευθύνες στον κακό Ζόριτς που ξαφνικά μουλάρωσε και αρνείται να πάει δανεικός ζητώντας εδώ και τώρα την ελευθέρας του, κάποιοι άλλοι έχουν τις δικές τους ευθύνες που με περασμένα τα 2/3 του φετινού καλοκαιριού δεν ήξεραν ακόμα τις προθέσεις του Μαυροβούνιου. Πότε περίμεναν να συζητήσουν με τον παίκτη για να μάθουν τι είχε κατά νου να κάνει; Κι άντε και έγιναν έτσι τα πράγματα. Τον κοινοτικό Σεντέρο γιατί δεν τον αποκτούν αντί του Αλγερινού ο οποίος τους λύνει το πρόβλημα αφού δεν πιάνει θέση ξένου; Προσωπική μου αίσθηση είναι ότι η διοίκηση της ΑΕΚ επέλεξε να αφήσει αυτή τη θέση κενή για να την καλύψει με κάποιον παίκτη από εκείνους που θα μείνουν ελεύθεροι (και φτηνοί) τον Σεπτέμβριο.

Επίσης, αποκτήθηκαν δύο ποδοσφαιριστές, όχι απλά για να βοηθήσουν αλλά στην ουσία για να αλλάξουν επιθετικά την ΑΕΚ προς το καλύτερο. Ο Αλμέιδα και ο Πατίτο. Όχι μόνο δεν είναι έτοιμοι να μπουν στην 11άδα αλλά έμειναν και εκτός αποστολής για το δυσκολότερο ίσως παιχνίδι της ομάδας, χωρίς να είμαστε σε θέση να ξέρουμε αν κάποιος από τους δύο θα είναι έτοιμος και για τη ρεβάνς! Και δεν υπάρχει καν ο Τζιμπούρ που θα μπορούσαν να τον νιώσουν στα μετόπισθέν τους οι Γάλλοι, οι οποίοι προβλέπουν ήδη ότι η άμυνα της Σεντ Ετιέν θα περάσει ένα από τα πιο εύκολα βράδια της ιστορίας της. Στα… πόδια του Πέκχαρντ και των άλλων παιδιών της ΑΕΚ είναι να τους διαψεύσουν.

Επίσης έχει αρχίσει να οργιάζει η παραφιλολογία για το τι θα γίνει μετά την 4η Αυγούστου. Φυσικά και δεν πρέπει να δίνουμε σημασία στις φήμες υπάρχουν όμως και σκέψεις που έχουν όντως γίνει και έχουν συζητηθεί και φυσικά θα εξαρτηθεί από την έκβαση της υπόθεσης πρόκριση της ΑΕΚ αν θα γίνουν πραγματικότητα. Λόγου χάρη αν η ομάδα πετύχει δύο προκρίσεις στους δύο καλοκαιρινούς προκριματικούς και περάσει στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ άλλα έσοδα θα περιμένει και σαφώς θα μπορεί να ξοδέψει και δυο δεκάρες παραπάνω στα ψώνια της προκειμένου να ενισχυθεί για τη δύσκολη συνέχεια που θα ακολουθήσει.

Από την άλλη, ένας πιθανός αποκλεισμός από τους Γάλλους ή από την επόμενη ομάδα που θα συναντήσουμε στον Β' προκριματικό γύρο, θα αλλάξει προς το χειρότερο τις ισορροπίες. Ανάλογα με τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις, που θα εξαντλούνται στις εγχώριες διοργανώσεις, θα είναι και οι επενδύσεις της ΑΕΚ. Δεν θα χρειάζεται και τίποτα σούπερ παικταράδες για να χτυπήσει το ελληνικό πρωτάθλημα των σχεδόν μηδαμινών εσόδων. Ένα άλλο κακό που θα προκύψει θα είναι ότι μετά από έναν τέτοιο πιθανό αποκλεισμό, που τον απευχόμαστε όπως όλοι οι ΑΕΚτζήδες, θα πολλαπλασιαστούν και θα γίνουν πιο πιεστικές οι προτάσεις ξένων ομάδων για την αγορά παικτών της ΑΕΚ που τις ενδιαφέρουν. Και δύσκολα τότε η διοίκηση θα μπορέσει να αρνηθεί και να βάλει φραγμό στις μετακινήσεις παικτών που ήδη έχουν δεχτεί δελεαστικές προτάσεις όπως ο Σιμόες, ο Μάνταλος, ο Γκάλο, ο Γιόχανσον, ο Μπαρμπόσα και ο Αραβίδης.

Τέλος, δυο λόγια για το καινούριο… πρόσωπο που μπήκε ξαφνικά στη ζωή μας. Μιλάω για τον Χάγκα, τον Δικέφαλο Αετό μασκότ της ΑΕΚ που έκανε μόλις χτες την πρώτη του εμφάνιση στα Σπάτα και επισήμως θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στον αγώνα ρεβάνς της 4ης Αυγούστου με την Σεντ Ετιέν στο ΟΑΚΑ. Οι απόψεις διίστανται μέχρι στιγμής. Αλληλοσυγκρουόμενες εντυπώσεις διατυπώθηκαν από το φίλαθλο κοινό της ομάδας. Εγώ θα πρότεινα να χαλαρώσουμε και θα καταθέσω την δικιά μου άποψη. Κάτι γύρω σου, δίπλα σου, μπροστά σου, μπορείς να το δεις όμορφο και να σταθείς θετικά διακείμενος απέναντί του ανάλογα με τη διάθεσή σου τη συγκεκριμένη στιγμή που συμβαίνει η εν λόγω συνάντηση. Μπορεί πάλι να φρικάρεις και να το δεις σαν έκτρωμα αν είσαι τσιτωμένος από εξωγενείς παράγοντες που σε επηρεάζουν. Ελάτε ρε παιδιά. Μια μασκότ είναι. Άλλοι την βρίσκουν άγρια έως τρομακτική για τα μικρά παιδιά. Εγώ πιστεύω ότι σε πολύ λίγο καιρό τα πιτσιρίκια θα είναι τα πρώτα που θα κάνουν χαβαλέ μαζί της. Όσο για τις ιστορικές προεκτάσεις και τα όσα λέγονται ότι δεν έχει σχέση με την ιστορία μας, σας έχω κι εδώ πρόταση παιδιά! Δεν θα καθίσω φυσικά να σας κάνω ιστορική ανάλυση παραθέτοντας όλα τα ιστορικά στοιχεία. Απλά θα σας προτρέψω να ανοίξετε βιβλία ή έστω να καταφύγετε στον φωτεινό παντογνώστη της εποχής μας που τον λένε Γκούκλη και να διαβάσετε μέχρι να πονέσουν τα μάτια σας. Πιο συνδεδεμένο σύμβολο με την ιστορία του Βυζαντίου από τον Χάγκα δεν γίνεται. Και για να ευθυμήσετε και λιγάκι τραβάτε και ρίξτε καμιά ματιά στα ονόματα που προτάθηκαν από τους φίλους της ΑΕΚ για να βαφτιστεί η νέα μασκότ κι αν δεν αναφωνήσετε όλοι μαζί: Ρε Χάγκα και πάλι Χάγκα, να μη το λένε πια ετούτο το blog ΑΕΚΟΡΑΜΑ αλλά ψησταριά ο Ζήσης…