Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Αναλύσεις και εντυπώσεις από το ΑΕΚ-Ξάνθη

Πρώτο παιχνίδι του πρωταθλήματος ήταν το σημερινό με την Ξάνθη και αξίζει να σταθούμε κάπως περισσότερο πάνω του καθώς και να μιλήσουμε λίγο πιο αναλυτικά για την απόδοση των ποδοσφαιριστών που αγωνίστηκαν και για την διαχείριση του ματς από τον προπονητή μας.

Στη γενική κριτική έχω να παρατηρήσω πολλά θετικά στοιχεία και κάποια λίγα αρνητικά που ίσως να μας απασχολήσουν στα επόμενα παιχνίδια. Η ομάδα μοιάζει αλλαγμένη, κυρίως στα σημεία που εμφάνιζε συγκεκριμένες παθογένειες, όπως το άνοιγμα των κλειστών αμυνών και το γρήγορο σκοράρισμα που συνήθως λύνει τα πόδια των παικτών.

Το αριστερό άκρο της επίθεσης, με την αντικατάσταση του Μπαρμπόσα από τον Πατίτο, εμφανίζει την μεγαλύτερη διαφορά προς το καλύτερο, αφού ο Αργεντινός είναι καλύτερος διεμβολιστής από τον Πορτογάλο, έχει καλύτερη ντρίπλα, υπερτερεί στις σέντρες που βγάζει και κυρίως στην ακρίβεια της μπαλιάς του, έχει πολύ καλύτερο σουτ, ενώ διαθέτει και πολύ καλύτερα τρεξίματα.

Στο δεξιό άκρο όμως, ο Μπακασέτας δεν διαθέτει παρόμοια στοιχεία, αφού δεν είναι εξτρέμ και εδώ ίσως εμφανιστεί ένα σοβαρό πρόβλημα για δυνατούς λύτες στη συνέχεια του πρωταθλήματος που φυσικά μόνο ο Κετσπάγια μπορεί να ψάξει την λύση του, ειδικά όταν επιστρέψει στην εντεκάδα ο Χριστοδουλόπουλος. Βλέποντας τον Μπακασέτα δεξιά καταλαβαίνει κανείς γιατί ο Τιμούρ επέμενε στον Βαγγέλη Πλατέλλα, πριν αποκτηθεί ο Λάζαρος, αφού θεωρούσε ότι διαθέτει -σε μικρότερο βαθμό ασφαλώς- μερικές από τις ικανότητες του Πατίτο. Και λέω μερικές και όχι όλες γιατί αν τις διέθετε όλες θα τον έλεγαν Πλατελίτο και δεν θα τολμούσε κανείς να τον βγάλει από την εντεκάδα. Ο Πλατέλλας είναι κι αυτός γρήγορος, είναι διεμβολιστής, έχει καλό σουτ αλλά δυστυχώς δεν διαθέτει τόσο καλή και ακριβή σέντρα, ενώ φτάνοντας μέσα στην περιοχή και έχοντας ντριπλάρει αρκετούς αντιπάλους του, ξαφνικά μπλοκάρει και χάνει τον έλεγχο της μπάλας. Πρόβλημα συγκέντρωσης και τελικής προσπάθειας το λένε. Ο Μπακασέτας τώρα, σαφώς δεν κάνει για την δεξιά πλευρά. Είναι πολύ καλός ποδοσφαιριστής αλλά κάνει περισσότερο για δεκάρι ή για δεύτερο σέντερ φορ. Ουσιαστικά, το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται είναι ότι για να παίξει στην κανονική του θέση ο Μπακασέτας θα πρέπει να μείνει εκτός εντεκάδας ο Μάνταλος. Επίσης δεν περισσεύει θέση για να παίξει ο Βάργκας. Μάνταλος, Μπακασέτας, Πλατέλλας και Βάργκας στην ίδια εντεκάδα, πολύ απλά δεν χωράνε. Προς το παρόν ο Κετσπάγια θυσιάζει τον Πλατέλλα που ίσως να πρόσφερε περισσότερα στην δεξιά πτέρυγα, για να μην αφήσει έξω τον Μπακασέτα και ταυτόχρονα να διατηρεί και τον Μάνταλο στην εντεκάδα. Όσο για τον Βάργκας τον προορίζει πάντα για αλλαγή του Μπακασέτα ή του Μάνταλου ή του Χριστοδουλόπουλου, οπότε του δίνει κάποιον χρόνο στην εντεκάδα. Αντίθετα τον Πλατέλλα μόνο σε περίπτωση τραυματισμού ή τιμωρίας κάποιου εκ των Μπακασέτα, Μάνταλου ή Χριστοδουλόπουλου θα τον δούμε στην αρχική εντεκάδα. Εδώ λοιπόν βλέπουμε την πρώτη αλχημεία του προπονητή για να μπορέσει να βρει λύση και να χωρέσει κάποιους παίκτες στο αρχικό σχήμα της ομάδας. Φυσικά όλα αυτά θα λυθούν μόλις πατήσει το πόδι του και μπει στην εντεκάδα ο Χριστοδουλόπουλος! Τότε η θέση δεξιά θα κλειδώσει αυτόματα και οι Πλατέλλας και Βάργκας θα είναι τρομερά δύσκολο να βρίσκουν θέση στην εντεκάδα ενώ και ο Μπακασέτας θα παλεύει σκληρά για να μπει.

Αυτό που είπε ο Ντέμης Νικολαΐδης για τον Μάνταλο στην ραδιοφωνική εκπομπή του, κρύβει μέσα του μια μεγάλη αλήθεια. Ο Μάνταλος μπορεί να προσφέρει περισσότερα αν ξεκινάει σαν αμυντικό χαφ και από εκεί να κατεβάζει τη μπάλα στους επιθετικούς. Σαν δεκάρι του λείπουν πράγματα και δεν καταφέρνει να αποδώσει τόσο καλά. Και κυρίως του λείπει η τελική πάσα προς τους επιθετικούς. Το όλο θέμα θυμίζει Δημήτρη Ανάκογλου που αποκτήθηκε σαν το μελλοντικό δεκάρι της ΑΕΚ και της Εθνικής, τον γύρισαν οι προπονητές του σε αμυντικό χαφ και στο τέλος τον έφαγε η μαύρη αρκούδα. Μοιάζουν και στον σωματότυπο οι δύο παίκτες αλλά και στον τρόπο παιχνιδιού. Επίσης είχαν και οι δύο έφεση στο σκοράρισμα. Μακάρι να μη συμβεί το ίδιο και με τον Μάνταλο γιατί διαθέτει καλύτερη στόφα και θεωρώ ότι μπορεί να εξελιχτεί σε μεγάλο παίχτη. Βέβαια κάτι τέτοιο πίστευα και για τον Ανάκογλου και με διέψευσε. Αλλά, για να το πάρουμε και αλλιώς, πώς να παίξει αμυντικό χαφ ο Μάνταλος όταν η ομάδα διαθέτει Γιόχανσον και Σιμόες; Ο Μάνταλος θα έπρεπε να παίζει οχτάρι, στη θέση του Σιμόες με καθαρό αμυντικό χαφ εξάρι τον Σουηδό. Και ο Γαλανόπουλος πότε θα έπαιζε; Για να μη πω για τον Τζανετόπουλο και θυμίσω ότι είχα σακατέψει το χέρι μου να γράφω ότι τον τελευταίο έπρεπε να επιμείνουν και να τον στείλουν δανεικό να ψηθεί. Αν και ακόμα και στο επίσημο site της ομάδας επιμένουν να τον καταχωρούν σαν 5ο κεντρικό αμυντικό παρά σαν 4ο αμυντικό χαφ. Οπότε όλα αυτά ίσως να τα ξανασυζητήσουμε μόνο όταν ο Σιμόες θα έχει πάρει μεταγραφή και θα έχει φέρει μια δεκάρα εκατομμύρια στην ομάδα, κατά πάσα πιθανότητα τον επόμενο Ιούνιο, χωρίς να αποκλείεται να συμβεί και τον προσεχή Ιανουάριο. Και φυσικά η άλλη μεγάλη αλχημεία είναι ότι ενώ διαθέτουμε τόσες λύσεις για τη θέση των αμυντικών χαφ, εμείς επιμένουνε να κάνουμε τέτοιο τον Λαμπρόπουλο! Έμεινε έξω ο Σιμόες και ο Γαλανόπουλος; Θα μπορούσαν να παίξουν στα αμυντικά χαφ ο Γιόχανσον μαζί με τον Μάνταλο, να πάει δεξιά στα άκρα ο Πλατέλλας ή ο Βάργκας και δεκάρι ο Μπακασέτας. Έτσι και όλοι θα χωρούσαν και πιο ορθολογική θα αποδεικνυόταν η σύνθεση της ομάδας.

Στην άμυνα ορθά ο Τιμούρ επέμεινε στον Λέσκοτ σαν δίδυμο με τον Τσιγκρίνσκι, αφού απαιτείται να πάρουν παιχνίδια στα πόδια τους ο ένας δίπλα στον άλλο για να μάθουν το παιχνίδι τους και να μπορέσουν να δέσουν. Σίγουρα υπήρξαν αρκετά προβλήματα συνεννόησης αλλά πώς θα τους έχει ετοιμοπόλεμους και ξεκλείδωτους στα ντέρμπι αν δεν τους χρησιμοποιήσει μαζί στα λεγόμενα πιο εύκολα παιχνίδια που η ομάδα θα παίζει περισσότερο επιθετικά;

Στα πλάγια της άμυνας Γκάλο και Ντίντακ τα πήγαν καλά παρότι ο πρώτος προερχόταν από τραυματισμό. Πάντως, αξιόπιστες λύσεις πίσω τους υπάρχουν με τους Μπακάκη και Ντίας και κανένα πρόβλημα δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει η ομάδα στα άκρα της άμυνάς της.

Ο Ανέστης πιστεύω ότι φέτος είναι έτοιμος για πολύ μεγάλα πράγματα. Θεωρώ σίγουρο ότι θα προσφέρει πολλούς προσωπικούς βαθμούς στην ομάδα σε παιχνίδια που η μπάλα θα καίει. Πιθανότατα θα κάνει και κάποια λάθη. Ένα με δύο από αυτά ίσως να στοιχίσουν, όμως εκεί είναι που θα χρειαστεί τη στήριξη και το χειροκρότημα από όλους μας για να τα ξεπεράσει γρήγορα και να επανέλθει στις μεγάλες εμφανίσεις.

Και τέλος, στην κορυφή της επίθεσης, ο Αλμέιδα δεν χωράει αμφιβολία ότι είναι μεγάλος παικταράς. Το βλέπει κανείς στις κινήσεις του με τη μπάλα ή και χωρίς αυτήν. Παρά το βαρύ κορμί που διαθέτει πολύ δύσκολα θα του ξεφύγει η μπάλα αν φτάσει σε ακτίνα που να μπορεί να την αγγίξει με τα πόδια, το κεφάλι ή το κορμί του. Και φάσεις που οποιοδήποτε άλλο φορ θα τις τελείωνε με επιτυχία σε ποσοστό 50%, ο Πορτογάλος θα τις τελειώσει στην παρούσα φάση στο 70 με 80%. Πόσο μάλλον όταν θα είναι πανέτοιμος από φυσική κατάσταση στην οποία ακόμα υστερεί ελαφρά. Σήμερα έδειξε να ταλαιπωρείται από τη μέση του και ο Κετσπάγια τον άφησε στο παιχνίδι για 60' και τον αντικατέστησε. Όταν θα φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα να παίζει μέχρι το 75' χωρίς να κλατάρει και ταυτόχρονα ξεπεράσει και το πρόβλημα της μέσης του δύσκολα θα βρεθεί φορ στη Σούπερ Λίγκα να τον συναγωνιστεί. Το κακό είναι ότι πίσω απ' αυτόν υπάρχει το χάος. Τον Πέκχαρτ σήμερα ούτε στην αποστολή δεν τον είχε πάρει και ενώ ήξερε ότι δεν θα έβγαζε όλο το ματς ο Αλμέιδα. Κάτι δεν λέει αυτό; Για να προτιμήσει ο Κετσπάγια τον Αραβίδη, που εξ αρχής έδειξε ότι δεν τον τρελαίνει σαν παίκτης, μάλλον πρέπει να ετοιμαζόμαστε σύντομα για την έλευση σέντερ φορ πίσω από τον Αλμέιδα.

Ο Κετσπάγια έχει αναλύσει όλους τους παίκτες του και ξέρει τι μπορεί να πάρει από τον καθένα. Οι αλχημείες με τον Μπακασέτα και τον Λαμπρόπουλο είναι πάντα μέρος του παιχνιδιού και ένας καλός προπονητής πρέπει να ρισκάρει μερικές φορές και να πηγαίνει κόντρα στην κοινή λογική βάση της οποίας εκφράζουμε εμείς οι φίλαθλοι τις προτιμήσεις μας στην κατάρτιση της εντεκάδας. Γι' αυτό άλλωστε και παραμένουμε απλοί φίλαθλοι και δεν μας έχουν προτιμήσει για προπονητές της ομάδας.

Συνοπτικά για σήμερα βαθμολογώντας με άριστα το 10 δίνουμε την εξής βαθμολογία στους παίκτες και τον προπονητή μας:

Ανέστης: 9
Γκάλο: 6
Ντίντακ: 7
Τσιγκρίνσκι: 9
Λέσκοτ: 6
Γιόχανσον: 6
Λαμπρόπουλος: 5
Μάνταλος: 8
Πατίτο: 9
Μπακασέτας: 5
Αλμέιδα: 9
--------------------------
Σιμόες: 5
Αραβίδης: 5
Βάργκας: 4
--------------------------
Κετσπάγια: 8