Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2018

Σαν πρωταθλήτρια η ΑΕΚ καθάρισε και τον Αστέρα μέσα στην Τρίπολη με 0-1

Super League - 2η αγωνιστική
Αστέρας Τρίπολης - ΑΕΚ 0-1
Γήπεδο: Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
Διαιτητής: Ιωάννης Παπαδόπουλος (ΕΠΣ Μακεδονίας)

Δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα συνάρρωστοί μου και αναγκαστικά πρέπει να πάμε πάσο σε μερικά πράγματα. Ούτε και φέτος υπάρχει περίπτωση να τελειώνουμε ματς χωρίς οι παλμοί μας να συναγωνίζονται τις στροφές κρουστικού κατά τη στιγμή της διάνοιξης τρύπας σε μπετόν αρμέ. Πάρτε το απόφαση. Τουλάχιστον όμως μάθαμε να περνάμε -έστω και με την ψυχή στο στόμα- από ζόρικες έδρες όπως αυτή της Τρίπολης. Κάτι είναι κι αυτό.

Η ΑΕΚ κέρδισε τον Αστέρα Τρίπολης με 0-1 χάρη σε ένα γκολ που σημείωσε ο Πέτρος Μάνταλος στο 33' με εύστοχο χτύπημα πέναλτι.

Ο Ουζουνίδης ξεκίνησε με τους γνωστούς Μπάρκα, Μπακάκη, Χουλτ, Οικονόμου, Λαμπρόπουλο, Σιμόες, Γαλανόπουλο, Μάνταλο, Μπακασέτα, Λιβάγια και Πόνσε. Άφησε δηλαδή έξω τους Λόπες και Κλωναρίδη, τον πρώτο ίσως και λόγω της ηλίθιας αποβολής του στο ματς με την Βίντι και τον δεύτερο γιατί κάποιος έπρεπε να καθίσει στον πάγκο για να παίξει ο Πόνσε. Και με την επάνοδο του Μπογέ στις αγωνιστικές υποχρεώσεις οι ελεύθερες θέσεις εκεί μπροστά θα μειωθούν δραματικά έτσι που για να καταφέρνει να τρυπώνει κανείς στην εντεκάδα θα πρέπει να αποδεικνύει καθημερινά την ετοιμότητά του στις προπονήσεις. Μη ξεχνάμε ότι καραδοκούν για τα άκρα και οι Γιαννιώτας, Αλμπάνης (μόλις αποθεραπευτεί).

Η ΑΕΚ πάτησε τον Αστέρα στο πρώτο ημίχρονο και είχε δύο μεγάλες φάσεις για να πετύχει ένα ακόμα γκολ, μία με τον Μπακασέτα στο 10' που σούταρε πάνω στο δοκάρι και μία με τον Πόνσε στο 30' που σούταρε ελάχιστα πάνω από τα δοκάρια σε μια όμορφη σε επινόηση και εκτέλεση φάση.

Το δυνατό σημείο της ΑΕΚ σ' αυτό το πρώτο ημίχρονο ήταν το ασφυκτικό πρέσινγκ που ασκούσε στους μέσους και επιθετικούς του Αστέρα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του γηπέδου. Ειδικά οι Μπακάκης, Χουλτ, Οικονόμου, Λαμπρόπουλος, Σιμόες και Γαλανόπουλος δεν άφησαν τους αντιπάλους τους να πάρουν ανάσα. Έτσι, ο Αστέρας δεν κατάφερε σε κανένα σημείο του πρώτου μέρους να γίνει απειλητικός για την εστία του Μπάρκα.

Και στο δεύτερο ημίχρονο όμως η ΑΕΚ συνέχισε την πίεσή της αλλά εμφάνισε το πρόβλημα που είδαμε και στο ματς εναντίον της Βίντι όπου παρατηρήθηκε το φαινόμενο των βεβιασμένων μεταβιβάσεων. Αγχωτικό παιχνίδι χωρίς τη σιγουριά στις πάσες με αποτέλεσμα η μπάλα να βρίσκεται από λάθη των παικτών της ΑΕΚ στα πόδια των παικτών του Αστέρα και εκείνοι να αρχίζουν δειλά-δειλά να οργανώνουν κάποιες επιθέσεις προς το τέρμα της Ένωσης. Έτσι στο 58' ο Μανιάς βρέθηκε για πρώτη φορά με απειλητικές διαθέσεις απέναντι από την εστία της ΑΕΚ αλλά ο Οικονόμου με ωραίο κόψιμο του πήρε τη μπουκιά μέσα από το στόμα. Στο 62' έπειτα από εκτέλεση κόρνερ του Μάνταλου ο Λαμπρόπουλος πιάνει την κεφαλιά και η μπάλα σταματάει για δεύτερη φορά στο το κάθετο δοκάρι της εστίας του Παπαδόπουλου. Στο 65' ο Ουζουνίδης αντικαθιστά τον Πόνσε με τον Λόπες που πηγαίνει αριστερά στη θέση του Μάνταλου και ο αρχηγός έρχεται πίσω από τον Λιβάγια. Ταυτόχρονα ο προπονητής της ΑΕΚ προβαίνει και σε μία αναγκαστική αλλαγή βγάζοντας τον Μπακάκη που ένωσε κάποιες ενοχλήσεις και περνώντας στη θέση του τον Τσόσιτς ο οποίος καλύπτει πια τη θέση του δεξιού μπακ. Η ΑΕΚ από εκείνο το σημείο και μετά υποχωρεί ανεξήγητα με αποτέλεσμα να φέρει τον Αστέρα έξω από την περιοχή της και το άγχος της να μεταφερθεί και στην εξέδρα, όπου οι εκπληκτικοί οπαδοί της έδιναν πραγματικό ρεσιτάλ μετατρέποντας το Θεόδωρος Κολοκοτρώνης σε ΟΑΚΑ. Στο 83' ο Μάνταλος δίνει τη θέση του στον Άλεφ σε μια προσπάθεια του Ουζουνίδη να ενισχύσει τη μεσοαμυντική γραμμή της ομάδας αφού πια πήγαινε για να κρατήσει το αποτέλεσμα. Η καλύτερη φάση του Αστέρα έγινε στο 88' πάλι με τον Μανιά, που έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι. Τελικά και μετά από 4' καθυστερήσεων το παιχνίδι λήγει και η ΑΕΚ φτάνει σε μια μεγάλη νίκη σε ένα γήπεδο που δύσκολα παίρνει καλό αποτέλεσμα. Πέρυσι είχε κάνει εκεί τη μία από τις δύο ήττες της στο πρωτάθλημα το οποίο τελικά κατάκτησε.

Πάντως, κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει ότι η ΑΕΚ έδωσε τέσσερα ματς μέσα σε 8 ημέρες για το ελληνικό πρωτάθλημα και για την είσοδό της στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, κάτι που όπως ήταν φυσικό επέφερε μεγάλη κούραση στους ποδοσφαιριστές της.

Κορυφαίος παίκτης της αναμέτρησης ήταν ο Λιβάγια με τις εκπληκτικές του επινοήσεις που σε πολλές περιπτώσεις ανάγκασε τους αντιπάλους του να ξύνουν το κεφάλι τους από αμηχανία έπειτα από τις εκπληκτικές του ενέργειες. Σχεδόν άριστοι ήταν οι Μπάρκας, Μπακάκης, Οικονόμου, Λαμπρόπουλος, Σιμόες, Γαλανόπουλος, Μάνταλος και Πόνσε και καλοί ήταν οι Χουλτ, Μπακασέτας και οι Τσόσιτς, Λόπες και Άλεφ που πέρασαν σα αλλαγές. Να σημειωθεί ότι η φάση του 88' που απέφερε στον Αστέρα το δοκάρι του, προήλθε από λάθος του Χουλτ (ένα ακόμα σε άλλο ένα ματς) ο οποίος κοντεύει να καθιερώσει τη γκέλα σε κάθε παιχνίδι που αγωνίζεται κι αυτό θα πρέπει να το προσέξει πολύ γιατί η θέση του απαιτεί μεγάλη υπευθυνότητα.

Ο Ουζουνίδης διαχειρίστηκε σωστά το ματς, έκανε σωστές επιλογές, είχε στήσει όμορφα την ομάδα και είχε εμφυσήσει στους παίκτες τη νοοτροπία που πρέπει να έχουν σε όλα τα ματς και που λέει πως αυτοί είναι οι πρωταθλητές και σαν τέτοιοι πρέπει να αγωνίζονται σε κάθε αγώνα για να συνεχίσουν να είναι πρωταθλητές και μετά το τέλος της φετινής αγωνιστικής περιόδου.

Αστέρας Τρίπολης: Παπαδόπουλος, Κώτσιρας, Μαρτίνεζ (73' Δουβίκας), Πασαλίδης (46' Βαλιέντε), Τριανταφυλλόπουλος, Μουνάφο, Ιγκλέσιας, Τσιλιανίδης (65' Φερνάντες), Καλτσάς, Κυριακόπουλος, Μανιάς.

ΑΕΚ: Μπάρκας, Μπακάκης (65' λ.τρ. Τσόσιτς), Οικονόμου, Λαμπρόπουλος, Χουλτ, Γαλανόπουλος, Σιμόες, Μπακασέτας, Μάνταλος (83' Άλεφ), Λιβάγια, Πόνσε (65' Λόπες).