Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

Η ΑΕΚ μπήκε αφιονισμένη στο Γεντί Κουλέ και δάγκωσε τρεις φορές τον ΟΦΗ στο λαιμό


Super League - 5η αγωνιστική
ΟΦΗ - ΑΕΚ 0-3
Γήπεδο: Θεόδωρος Βαρδινογιάννης
Διαιτητές: Τάσος Σιδηρόπουλος, Πολυχρόνης Κωσταράς, Λάζαρος Δημητριάδης,

Με πολλές απουσίες και προερχόμενη από δύο συνεχόμενες ήττες σε Champions League και Super League η ΑΕΚ, πέρασε αέρας από το Ηράκλειο διαλύοντας τον ΟΦΗ με 0-3, σε ένα ματς που οι παίκτες της έτρωγαν σίδερα θέλοντας να απαντήσουν και για την άτυχη βραδιά στην Τούμπα πριν από μία εβδομάδα, όταν κυριάρχησαν επί του ΠΑΟΚ και σε δύο κακές τους στιγμές βρέθηκαν ηττημένοι με 2-0.

Η ΑΕΚ έκανε αρχοντική εμφάνιση πρωταθλήτριας αλλά και πρώτου φαβορί για την κατάκτηση και του φετινού τίτλου. Και όπως απέδειξε καλά θα κάνει να μη την αμφισβητήσει κανείς γιατί θα βρεθεί προ εκπλήξεων. Έτσι, αναστέναξε το Γεντί Κουλέ και θα είχε αναστενάξει περισσότερο αν στο δεύτερο ημίχρονο ο Δικέφαλος δεν έσβηνε τις μηχανές για να κάνει οικονομία… καυσίμων εν όψει του επερχόμενου δύσκολου ματς της Τρίτης με τη Μπενφίκα στο ΟΑΚΑ για τη δεύτερη αγωνιστική των ομίλων του Champions League.

Όλοι οι ποδοσφαιριστές που χρησιμοποιήθηκαν από τον Μαρίνο Ουζουνίδη ξεπέρασαν τους εαυτούς τους κλείνοντας τα στόματα εκείνων των παπαγάλων που δεν σταματάνε να κρώζουν πως τάχα μου υστερούν σε ποιότητα έναντι των αντιπάλων τους του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ. Η ΑΕΚ είχε 8 τελικές στο πρώτο ημίχρονο μέσα από τις οποίες, εκτός των 2 γκολ, χάθηκαν και αρκετές κλασσικές ευκαιρίες, κυρίως με τον Πόνσε, τον οποίο δεν σταματούσε να τροφοδοτεί ακατάπαυστα ο εξαιρετικός και χτες Πέτρος Μάνταλος.

Στο δεύτερο ημίχρονο η Ένωση έριξε ταχύτητα και ειδικά μετά την επίτευξη και του τρίτου γκολ έδωσε στο παιχνίδι χαλαρό ρυθμό καθιστώντας το εντελώς διαδικαστικού χαρακτήρα. Σε αυτό συντέλεσαν και οι παίκτες του ΟΦΗ που το παράτησαν, μειονεκτώντας και αριθμητικά και έτσι όλοι περίμεναν το τελευταίο σφύριγμα του Σιδηρόπουλου για να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Το σκορ άνοιξε ο Τάσος Μπακασέτας στο 20' με συρτό διαγώνιο σουτ έξω από τη μεγάλη περιοχή. Ένα γκολ που μόλις το πέτυχε έτρεξε στον πάγκο της ΑΕΚ και το αφιέρωσε στον Βασίλη Λαμπρόπουλο! Το 0-2 το έγραψε ο Γκάλο στο 30' με διαστημικό φάουλ επίσης έξω από τη μεγάλη περιοχή. Στο 63' και σε μια αναμπουμπούλα μέσα στα καρέ του ΟΦΗ, ο Μάνταλος πηδώντας πιο ψηλά από όλους κερδίζει την κεφαλιά, η μπάλα φτάνει σε ένα σύμπλεγμα ποδιών παικτών και των δύο ομάδων και είναι το πόδι του Πόνσε που βρίσκεται ένα κλικ πιο κοντά της και την σπρώχνει στα δίχτυα για να γράψει το τελικό 0-3.

Ο ΟΦΗ απείλησε σοβαρά στο 54' με καρφωτή κεφαλιά του πρώην δικού μας Χρήστου Αραβίδη και στο 74' σε κοντινό πλασέ του επίσης δικού μας Βαγγέλη Πλατέλλα αλλά και στους δύο πρώην κιτρινόμαυρους είπε ένα εντυπωσιακό όχι ο Μπάρκας με δύο θαυμάσιες επεμβάσεις του. Στη φάση που προηγήθηκε του δεύτερου γκολ της ΑΕΚ και συγκεκριμένα στο φάουλ που έκανε εσκεμμένα πάνω στον Κλωναρίδη ο Κομεσίδης, αποβλήθηκε με απευθείας κόκκινη κάρτα ο παίκτης του ΟΦΗ.

Η ΑΕΚ αγωνίστηκε με το αγαπημένο 4-4-2 του Μαρίνου Ουζουνίδη, με τους Μάνταλο και Μπακασέτα στα δυο άκρα, τον Πόνσε στην κορυφή της επίθεσης και τον Κλωναρίδη λίγο πιο πίσω. Στα αμυντικά χαφ έπαιξαν ο Σιμόες με τον Γαλανόπουλο, στο κέντρο της άμυνας ο Τσιγκρίνσκι με τον Τσόσιτς, στα άκρα της άμυνας ο Γκάλο και ο Λόπες και κάτω από τα δοκάρια ο Μπάρκας.

Στο 58' ο Ουζουνίδης αποφασίζει να ξεκουράσει τον Κλωναρίδη και περνάει στο παιχνίδι στη θέση του τον Γιαννιώτα που πάει αριστερά και στη θέση του Κλωναρίδη πίσω από τον Πόνσε έρχεται ο Μάνταλος. Στο 68' βγάζει και τον Πόνσε για τον ίδιο λόγο βάζοντας μέσα τον Γιακουμάκη. Και τέλος, στο 72', σε μια άσχημη στιγμή για όλη την ΑΕΚ, αποχωρεί ο Λόπες λόγω σοβαρού τραυματισμού (ρήξη πρόσθιου χιαστού) και την θέση του παίρνει ο Χουλτ.

Θλιβερή η στιγμή του τραυματισμού του Λόπες στο 70' που στενοχώρησε όλο το ποδοσφαιρικό τμήμα της ομάδας, με τον παίκτη να κλαίει και τους συμπαίκτες του να του δίνουν κουράγιο αλλά και τον κόσμο να τον εμψυχώνει φωνάζοντας ρυθμικά το όνομά του. Δυστυχώς ο Πορτογάλος αριστερός μπακ της ΑΕΚ έβαλε το όνομά του στη λίστα με τους σοβαρούς τραυματισμούς ποδοσφαιριστών του Δικεφάλου αφού υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού και η επανεμφάνισή του στα γήπεδα εκτιμάται από 6 -στην πιο αισιόδοξη εκδοχή- έως 8 μήνες. Που σημαίνει ότι ουσιαστικά για το Λόπες τελείωσε η φετινή σεζόν. Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση του μεγέθους της ζημιάς που έπαθε ο ποδοσφαιριστής, ο Δημήτρης Μελισσανίδης έδωσε εντολή να του ανανεώσουν το συμβόλαιο, δείχνοντας για άλλη μια φορά τη χαώδη διαφορά που έχει η ΑΕΚ με όλες τις άλλες ομάδες! Να θυμηθούμε ότι στη συγκεκριμένη καταραμένη λίστα έχουν γράψει το όνομά τους ο Μάνταλος -και μάλιστα δύο φορές-, ο Μπακάκης, ο Γιόχανσον, ο Λαμπρόπουλος, ο Λόπες και ο νεαρός Μπάμπης! Σοβαρούς τραυματισμούς αλλά όχι χιαστούς έχουν περάσει και ο Γκάλο, ο Τσιγκρίνσκι, ο Τσόσιτς, ο Μπάρκας, ο Αλμπάνης και ο Μπογέ. Πάντως, αγιασμό κάναμε και δεν ξέρω τι άλλο μας έχει απομείνει να δοκιμάσουμε. Μήπως σκόρδα και χάντρες σε όλους τους παίκτες;

Από πλευράς απόδοσης στο Γεντί Κουλέ κορυφαίος ήταν ο Τάσος Μπακασέτας ακολουθούμενος κατά πόδας από τον Βασίλη Μπάρκα και τον Πέτρο Μάνταλο.

Εξαιρετικοί και οι Γκάλο, Λόπες (μέχρι το σημείο του τραυματισμού του) και Γαλανόπουλος. Καλοί αλλά η ΑΕΚ έχει περισσότερες απαιτήσεις από αυτούς οι Τσιγκρίνσκι και Τσόσιτς, κυρίως γιατί επέτρεψαν να βγουν σε δυο φάσεις τετ α τετ με τον Μπάρκα οι Αραβίδης και Πλατέλλας, οι οποίοι δεν κατάφεραν να σκοράρουν εξ αιτίας εκείνου του λόγου που τους οδήγησε να παίζουν στον ΟΦΗ αντί να παραμείνουν στο δυναμικό της ΑΕΚ.

Καλά πήγαν και οι Κλωναρίδης και Πόνσε, ενώ σε κακή βραδιά βρέθηκε μετά από πολύ καιρό ο Σιμόες ο οποίος φωνάζει από χιλιόμετρα μακριά ότι είναι σκασμένος και χρειάζεται κατεπειγόντως ανάσες.

Ο Γιαννιώτας που μπήκε αλλαγή στο 58' αντί του Κλωναρίδη το πάλεψε αλλά έκανε και ένα ολέθριο λάθος με πάσα σε αντίπαλο που παρά λίγο να στοιχίσει.

Ο Γιακουμάκης που μπήκε στο 68' είχε μπροστά του έναν αντίπαλο σε κατάρρευση αλλά δεν κατάφερε να το εκμεταλλευτεί και να σκοράρει και νομίζω ότι εκείνο που του λείπει είναι παιχνίδια στα πόδια του. Θα πρέπει στους αγώνες του κυπέλλου εναντίον υποδεέστερων αντιπάλων να χρησιμοποιηθεί βασικός για να καταφέρει να δείξει τι μπορεί να προσφέρει, ώστε να δοθεί η δυνατότητα και στον προπονητή του να αποφασίσει δίκαια το καλοκαίρι για το μέλλον του.

Ο Χουλτ, που μπήκε στο 72' σε μια αναγκαστική αλλαγή για να αντικαταστήσει τον τραυματία Λόπες, δεν αντιμετώπισε καμία δυσκολία αφού το ματς είχε παγώσει και όλοι περίμεναν το σφύριγμα της λήξης.

Τέλος, ο Μαρίνος Ουζουνίδης, είχε στήσει για άλλη μια φορά υποδειγματικά την ομάδα, την είχε προετοιμάσει κατάλληλα από πλευράς ψυχολογίας, ενώ κατάφερε να προστατεύσει και αρκετούς παίκτες του εν όψει της ευρωπαϊκής αναμέτρησης με την Μπενφίκα την ερχόμενη Τρίτη. Η ΑΕΚ πρέπει να νιώθει τυχερή αφού, εκτός από ισχυρή διοίκηση, πολύ καλούς ποδοσφαιριστές, τρομερό κόσμο, έχει και πάρα πολύ καλό προπονητή…   

ΟΦΗ: Σωτηρίου, Κομεσίδης, Ποτουρίδης, Μιχόγεβιτς, Κοροβέσης, Μπολάκης, Παπαστεριανός (67' Νάστος), Κυριακίδης, Σασί (46' Βουό), Πλατέλλας, Αραβίδης (67' Κουτσιανικούλης).

ΑΕΚ: Μπάρκας, Γκάλο, Τσόσιτς, Τσιγκρίνσκι, Λόπες (72' λ.τρ. Χουλτ), Γαλανόπουλος, Σιμόες, Κλωναρίδης (58' Γιακουμάκης), Μπακασέτας, Μάνταλος, Πόνσε (68' Γιαμουκάκης).