Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021

Ο τραχανάς δεν είναι αστακομακαρονάδα

Και φτάσαμε σ' αυτό το πρώτο επίσημο ματς της χρονιάς που όλοι περιμέναμε με αγωνία για να δούμε την καινούρια ΑΕΚ. Την ποια; Αυτό το χάλι, αυτό το κατάντημα που είδαμε στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, δεν είχε καμία σχέση με την ΑΕΚ που ονειρευόμαστε όλοι. Όλοι, εκτός ίσως από έναν. Τον μεγαλομέτοχο-ιδιοκτήτη της! Διότι μη μου πει κανείς ότι εκείνος ονειρευόταν κάτι καλύτερο από το περσινό έκτρωμα κι όμως άφησε την ομάδα γυμνή, χωρίς ενίσχυση σε βασικές θέσεις που ακόμα και οι πιο άσχετοι με το ποδόσφαιρο γνώριζαν ότι πονούσε.

Η ΑΕΚ κατέβηκε στο πρώτο της ευρωπαϊκό παιχνίδι στον καινούριο θεσμό του Conference League με σκοπό να πάρει τη νίκη που θα την οδηγούσε σε μια εύκολη πρόκριση βάζοντας τα θεμέλια για να διορθώσει την θέση της στη βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ μετά από τις προβληματικές χρονιές που είχε και την έφεραν πίσω. Και τι έκανε; Γνώρισε μία από τις πιο ντροπιαστικές ήττες της ιστορίας της σε ευρωπαϊκό παιχνίδι. Στους γηπεδούχους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για το πάθος με το οποίο αγωνίστηκαν και ας επέδειξαν κουτοπονηριά και αναχρονιστικές μεθόδους (όλοι κάτω να κάνουν τους νεκρούς για να κυλήσει ο χρόνος) και ας είχαν την αμέριστη βοήθεια ενός διαιτητή-καρικατούρα και ενός επόπτη άσχετου με το ποδόσφαιρο, που αν υπάρχει υποτυπώδες δίκαιο στους ποδοσφαιρικούς θεσμούς θα πρέπει από σήμερα να τους κόψουν το ποδόσφαιρο. Η μεγαλύτερη καρικατούρα μέσα στο γήπεδο όμως ήταν η ΑΕΚ! Η ίδια περσινή ΑΕΚ που έστελνε μετά από κάθε εμφάνισή της τους οπαδούς της είτε σε καρδιολόγους είτε σε οφθαλμίατρους.

Με έναν τερματοφύλακα κάτω από τα γκολπόστ που είναι εξαιρετικό παιδί αλλά μόνο αν κάποιος ψάχνει γαμπρό για το κορίτσι του. Για τη συγκεκριμένη θέση, δυστυχώς, είναι ακατάλληλος και επικίνδυνος. Ακόμα και για αναπληρωματικός. Παίζει μόνιμα δύο μέτρα έξω από τα γκολπόστ με αποτέλεσμα να δέχεται μακρινά σουτ λόμπες τα οποία δεν προλαβαίνει να επιστρέψει και να αποκρούσει. Το έχει πάθει αμέτρητες φορές. Όταν αποφασίζει να εκτιναχτεί για να αποκρούσει τη μπάλα ξεχνάει σχεδόν πάντα να κάνει το επιπλέον βηματάκι που απαιτείται προς την πλευρά που θα εκτιναχτεί με αποτέλεσμα να μη προλαβαίνει να αποκρούσει τη μπάλα. Μια φορά που θυμήθηκε να το κάνει χτες πραγματοποίησε μια εντυπωσιακή απόκρουση. Έξοδο σε σέντρα ή σε κόρνερ τον έχω δει να κάνει μόνο μία φορά. Στο 0-0 της Αυστρίας με την Αούστρια που μας είχε δώσει και την πρόκριση στους 32 του Europa League. Ποτέ ξανά! Δεν μπορεί με τίποτα να παίξει τη μπάλα με τα πόδια και να τροφοδοτήσει σωστά τους συμπαίκτες του σημαδεύοντας τις περισσότερες φορές τους αντιπάλους του και στην καλύτερη περίπτωση τις εξέδρες. Και τέλος είναι φοβικός. Κάθε φορά που οι συμπαίκτες του γυρίζουν τη μπάλα σ' αυτόν τρέμουν τα πόδια του με αποτέλεσμα να καταλήξει να κάνει γκέλα. Θα αναρωτηθεί κανείς. Μα δεν τον ξέραμε τόσα χρόνια στην ΑΕΚ; Και γιατί δεν κρατούσαμε τον Αθανασιάδη και να έφευγε ο Τσιντώτας. Οι έχοντες σχέση με το ποδόσφαιρο το φώναζαν από πέρυσι. Ούτε ο ένας ούτε ο άλλος κάνουν για την ΑΕΚ, ούτε καν για δεύτερες ή τρίτες λύσεις. Η ΑΕΚ φέτος χρειαζόταν βασικό και αναπληρωματικό τερματοφύλακα. Πήρε τον βασικό και ο προπονητής της επέλεξε στο πρώτο επίσημο παιχνίδι της να παίξει ο αναπληρωματικός. Πρώτο λάθος από εκείνα που πληρώνονται. Οπότε όσο είναι καιρός αυτό το λάθος πρέπει να διορθωθεί αποκτώντας η ΑΕΚ έναν σοβαρό τερματοφύλακα για αναπληρωματικό του Στάνκοβιτς.

Στα δεξιά της άμυνας έχε μαλλιάσει η γλώσσα μας να λέμε ότι η ΑΕΚ -αν φυσικά θέλει να αλλάξει τη μοίρα της- χρειάζεται αξιόπιστο μπακ τρεχαντήρι που να μπορεί να ανεβοκατεβαίνει την πλευρά και να βοηθάει τον Γκαρσία στο επιθετικό παιχνίδι διαθέτοντας και πολύ καλή σέντρα. Αν είναι και μπουκαδόρος ακόμα καλύτερα. Πρέπει όμως να είναι καλύτερος από τους υπάρχοντες και στα αμυντικά του καθήκοντα. Αν αυτός ο παίκτης αποκτηθεί μπορεί να παραμείνει ο Μπακάκης σαν αναπληρωματικός του αφού είναι μεν φιλότιμο παιδί αλλά δυστυχώς πολύ λίγος για μια ΑΕΚ διεκδικήτρια εγχώριων τίτλων και ευρωπαϊκών διακρίσεων. Νταντσένκο και Ραντόνια πολύ φοβάμαι πως δεν κάνουν ούτε για τη δεύτερη ομάδα της ΑΕΚ. Άρα η ΑΕΚ θέλει άμεσα δεξί μπακ που να κάνει τη διαφορά.

Στα αριστερά της άμυνας το γεγονός ότι η ΑΕΚ ξεκίνησε χτες με τον Λόπες αποτελεί προσωπική πανωλεθρία του ίδιου του Δημήτρη Μελισσανίδη! Ηγέτης είσαι διάολε! Τι κάθεσαι και ακούς τα χάπατα που έχεις μαζέψει εκεί μέσα να προσπαθούν να σε πείσουν ότι πρέπει να υποστηριχθεί το πρότζεκτ Μιτάι. Ένα 19χρονο παιδί που οι πλάτες του είναι πολύ αδύνατες για να σηκώσουν τις ευθύνες των μεγάλων παιχνιδιών. Εδώ στο ένας εναντίον ενός χτες δεν κατάφερε να πηδήξει όσο ψηλά χρειαζόταν με αποτέλεσμα να του πάρει την κεφαλιά ο επιθετικός και από σύμπτωση δεν δεχτήκαμε το τρίτο γκολ που ξέρεις πολύ καλά τι θα σήμαινε για την ΑΕΚ και για σένα τον ίδιο σήμερα. Κατάφεραν να σε πείσουν οι άσχετοι που έχεις τοποθετήσει δίπλα σου ότι πρέπει να πάει η ΑΕΚ σε λύση Χατζησαφί (ναι, αυτό το αποφάγι του Ολυμπιακού που σε χρονιά ανακατατάξεων στο λιμάνι κατάφερε να τον διώξουν παίζοντας όλα κι όλα 6 παιχνίδια) για να γίνει βασικός ο Μιτάι (!!!) με τον Πέρση να είναι αναπληρωματικός του! Δεν σου τα έχουν πει καλά αγαπητέ ηγέτη της ΑΕΚ που περνιέσαι και για σχετικός με τη μπάλα. Αυτά τα πρότζεκτ εξελίσσονται επιτυχημένα με τον ακριβώς αντίθετο τρόπο. Παίρνοντας έναν παικταρά για βασικό -έστω και σε προχωρημένη ηλικία- και βάζοντας τον πιτσιρικά δίπλα του να μαθητεύσει και σε δυο χρόνια που θα κρεμάσει τα παπούτσια του ο βασικός τότε περνάς πρώτον τον μικρό και υπό την προϋπόθεση να έχει αποδείξει ότι το αξίζει! Συμπέρασμα: Η ΑΕΚ χρειάζεται σοβαρό αριστερό μπακ.

Στα στόπερ τα έκανες εξίσου σκατά! Μετά το τέλος της συνεργασίας με τον Τσιγκρίνσκι και ενώ ακούγονταν ονόματα όπως του Ντα Σίλβα, του Μήτροβιτς, του Κόλκερ, του Μπαλμπουένα, του Πλάνιτς, του Ροντριγκάο, καταλήξαμε να πάρεις τον… Τζαβέλα σε ηλικία 34 ετών! Και πουλώντας -πολύ σωστά- τον Νεντελτσεάρου, αντί να φέρεις αυτή τη φορά στο πλάι του Τζαβέλα τον πρωτοκλασάτο που έλειπε, εσύ επέλεξες να επιστρέψει ο προβληματικός σαν χαρακτήρας Βράνιες. Το μείγμα είναι ήδη εκρηκτικό και σου εύχομαι να μη χρειαστεί να το αποφορτίσεις στο μέλλον παίρνοντας και πάλι δραματικές αποφάσεις που θα είναι όμως του ποδαριού. Και έστω ότι σε έπεισαν για τη χρησιμότητα του Βράνιες, που είναι όντως καλός παίκτης, θα μπορούσες όμως να έχεις φέρει και έναν παίκτη από το πάνω ράφι για τη συγκεκριμένη θέση ώστε να έχει έτοιμες λύσεις για κάθε περίσταση ο προπονητής και να μην εξαρτάται η ΑΕΚ από το πώς ξύπνησε κάθε πρωί ο κάθε Τζαβέλας και ο κάθε Βράνιες. Για μένα η ΑΕΚ χρειάζεται οπωσδήποτε ένα στόπερ από το πιο ψηλό ράφι που μπορεί να φτάσει.

Στη θέση του αμυντικού χαφ με την επιλογή του Λε ταλέκ το πήρε πάνω του ο προπονητής. Νομίζω ότι είναι και το μοναδικό που πήρε πάνω του κι αυτό δεν μου αρέσει. Διακρίνεται κι αυτός από μια παθητικότητα την οποία όσοι προπονητές από αυτούς που πέρασαν από την ΑΕΚ την διέθεταν το πλήρωσαν για τα καλά. Ο Γάλλος δεν είναι σίγουρα το αμυντικό χαφ-θηρίο που περιμέναμε όλοι ότι θα έρθει και θα δαγκώνει κάθε αντίπαλο. Είναι στο ίδιο περίπου στυλ με τον Σάκχοφ και ο θεός να βάλει το χέρι του. Στο μεταξύ από πίσω του υπάρχει μόνο ο Σιμόες που επίσης μόνο ο θεός ξέρει πότε θα επανέλθει και σε τι ακριβώς κατάσταση. Και για να μη ξεχνιόμαστε. Στα 31 ο Λε Ταλέκ στα 32 ο Σιμόες. Σε μια θέση που θέλει πνευμόνια και ασταμάτητα τρεξίματα. Η ΑΕΚ για μένα χρειάζεται και αμυντικό χαφ για πίσω από τον Λε Ταλέκ επειδή ο Σιμόες κανείς δεν ξέρει πότε θα επιστρέψει.

Στα χαφ γίνεται του καρακουτρούλη το κάγκελο και η ευθύνη βαραίνει τον διοικητικό ηγέτη της ΑΕΚ. Ο Γαλανόπουλος είναι ήδη στα πιτς και όλοι σιγοψιθυρίζουν ότι τον ταλαιπωρεί ο γνωστός τραυματισμός στον αστράγαλο που τον είχε αφήσει ενάμιση χρόνο έξω. Ο ίδιος ακριβώς που ταλαιπωρεί και τον Σιμόες. Ο Σάκχοφ είναι ένας βετεράνος που ταλαιπωρείται και ταλαιπωρεί και την ομάδα περιφερόμενος άσκοπα μέσα στο γήπεδο χωρίς να προσφέρει το παραμικρό. Θα έπρεπε να έχει αντικατασταθεί. Ο Σιμάνκσι τη μία παίζει στα κόκκινα και την άλλη ψάχνεις να τον βρεις μέσα στο γήπεδο. Παίκτης που δεν μπορεί να στηριχτεί πάνω του ένας προπονητής για να εφαρμόσει το εκάστοτε πλάνο του. Ο δε Μάνταλος, το λέω με μεγάλη μου λύπη, πρέπει να το πάρουν όλοι απόφαση ότι πρέπει να περάσει στον πάγκο για να αλλάξει το παιχνίδι της ΑΕΚ το οποίο με την παρουσία του είναι εντελώς μονοδιάστατο. Όσο και να σκαλίζω τη μνήμη μου δεν μπορώ να θυμηθώ ένα κρίσιμο παιχνίδι για την ΑΕΚ που ο Μάνταλος να αποδείχτηκε κομβικός και να κρίθηκε το αποτέλεσμα από την δική του απόδοση. Σε όλα μα όλα τα κρίσιμα παιχνίδια ο Μάνταλος είναι ωσεί παρόν. Επίσης, δεν μπορώ να καταλάβω πώς γίνεται, μια ομάδα που διαθέτει δύο (αριθμητικά 2) παικταράδες που έχουν σκοράρει πανέμορφα γκολ με απευθείας εκτέλεση κόρνερ (Γκαρσία, Τάνκοβιτς) αλλά και πανέμορφα γκολ με απευθείας εκτέλεση φάουλ (Γκαρσία), ποιος ηλίθιος δίνει εντολή να χτυπάει μόνιμα όλα τα φάουλ και τα κόρνερ ο Μάνταλος, λες και τα έχει χρεωθεί με 108, τη στιγμή που ούτε μία φορά από εκτέλεσή του δεν έχει ανησυχήσει η αντίπαλη άμυνα και ο τερματοφύλακας! Η ΑΕΚ χρειάζεται επειγόντως χαφ καθαρό οκτάρι με μεγάλες δυνατότητες και δεκάρι οργανωτικό που να συνδέσει την ομάδα η οποία μοιάζει κομμένη στα τρία.

Και πάμε στα άκρα. Ο Γκαρσία βρίσκεται στα πρόθυρα του καψίματος κι αυτό πρέπει να το δουν στην ΑΕΚ. Πέρα απ' αυτό υπάρχει και κάτι ακόμα χειρότερο. Ο παίκτης έχει σπαστεί και ενδεχομένως έχει μετανιώσει που ήρθε στην ΑΕΚ. Τον έχουν αφήσει χωρίς βοήθεια, ούτε από το κέντρο ούτε από το δεξί μπακ και περιμένουν να τα κάνει όλα εκείνος από τη δεξιά πλευρά. Να τρέχει, να ντριπλάρει, να μπουκάρει, να βγάζει σέντρες ή να πασάρει προς τον σέντερ φορ. Και ταυτόχρονα να έχει και δυο παίκτες κολλημένους πάνω του σαν βεντούζες. Ε, θέλει πολύ ένας παίκτης 24 ετών για να καεί; Κατά τα λοιπά πρέπει κάποια στιγμή να το πάρουν απόφαση ότι ο Αλμπάνης δεν κάνει για την ΑΕΚ. Είχε δυο-τρεις καλές παρουσίες στα φιλικά στην Ολλανδία αλλά στο πρώτο επίσημο και μάλιστα κρίσιμο παιχνίδι για την ΑΕΚ επέστρεψε στην παγιωμένη του μετριότητα. Κρίμα γιατί κι εγώ τον πίστευα. Για τον Μαχαίρα ισχύει ότι και για τον Μιτάι. Η ΑΕΚ χρειάζεται έναν έμπειρο και παικταρά αριστερό εξτρέμ και πίσω του να μαθητεύσει ο πιτσιρίκος. Αλλιώς δανεισμός και άμεσα. Όσο για τον Τάνκοβιτς, αποδεικνύεται πολύ σοφτ παίκτης που απαιτεί ιδιαίτερη διαχείριση και δικαιώνει τον Χιμένεθ που σπάνια τον άφηνε σε ολόκληρο το ενενηντάλεπτο μέσα στο γήπεδο. Στη μέρα του μπορεί να κάνει ωραία πράγματα αλλά πρέπει πρώτα να αποφασίσει ο προπονητής που θα του είναι περισσότερο χρήσιμος. Καθαρό αριστερό εξτρέμ δεν τον λες. Επιτελικό μέσο πάλι δεν τον λες. Είναι κάποιοι παίκτες που δεν είναι εύκολο να τους αποδώσεις ακριβή ταυτότητα θέσης, όπως ίσχυε άλλωστε και για τον Λιβάγια που του άρεσε να παίζει στην επίθεση και να σκοράρει αλλά αποποιούταν τον τίτλο του καθαρόαιμου φορ και του άρεσε να παίζει πιο περιφερειακά. Συνεπώς ίσως και για τον Τάνκοβιτς να ισχύει να τον χρεώσουμε στη θέση του περιφερειακού επιθετικού χωρίς πιο ακριβή προσδιορισμό θέσης. Μ' αυτά και με τ' άλλα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η ΑΕΚ χρειάζεται οπωσδήποτε αριστερό εξτρέμ περιωπής και δεξί εξτρέμ για μπακ απ του Γκαρσία.

Στη θέση του φορ με την έλευση του Αραούχο πρέπει να περιμένουμε να πάρει παιχνίδια στα πόδια του για να δούμε και σε τι κατάσταση βρίσκεται. Ο Ανσαριφάρντ, αν και βαρύς, είναι μια καλή λύση για αναπληρωματικός φορ, όμως ο Κοσίδης που κρατάει τη θέση του τρίτου φορ στο ρόστερ θα έπρεπε να δοθεί δανεικός για να πάρει παιχνίδια και στη θέση του να αποκτηθεί ένας ακόμα έμπειρος επιθετικός γιατί είναι πολλές οι αγωνιστικές υποχρεώσεις της ΑΕΚ και με τους δύο μόνο σέντερ φορ που διαθέτει δύσκολα θα μπορέσει να θεωρηθεί καλυμμένη. Άρα επιτακτική και η απόκτηση τρίτου τη τάξη φορ για την ΑΕΚ.

Επιστρέφουμε στη χτεσινή αγωνιστική γύμνια της ομάδας, μιας ομάδας που παρουσιάστηκε με μόλις έναν (!) καινούριο παίκτη στη σύνθεσή της! Τι περίμενε ότι θα συμβεί; Κανένα θαύμα που θα μεταμόρφωνε τους λούζερ σε εκπορθητές; Και πόσο μεγαλύτερο θα ήταν το ρίσκο του προπονητή αν αποφάσιζε να ξεκινήσει τον Βράνιες στα σπόπερ αντί του ακατάλληλου για την ΑΕΚ Σβάρνα, στο πλευρό του Τζαβέλα. Από πλευράς φυσικής κατάστασης ο Βόσνιος δεν υπήρχε περίπτωση να μην αντέξει. Επίσης γιατί να μην έχει στη βασική εντεκάδα τον Στάνκοβιτς κάτω από τα δοκάρια αντί του επαγγελματία λούζερ Τσιντώτα; Το πρόβλημά του το είχε ξεπεράσει. Γιατί στο ημίχρονο να μη βάλει τον Λε Ταλέκ στη θέση του ανύπαρκτου Σάκχοφ; Δεν θα άντεχε ένα ημίχρονο; Δηλαδή ήταν μικρότερο το ρίσκο με το σχήμα που επέλεξε που πέρυσι το γλεντούσαν από Ατρόμητοι και Βόλοι μέχρι Αστέρες Τρίπολης και ΠΑΣ Γιάννινα;

Η ΑΕΚ κύριοι, εκτός από σοβαρές μεταγραφές άμεσα, χρειάζεται και μάλιστα γρήγορα να απαλλαγεί από τα περσινά της βαρίδια. Όσο βασίζεται σε παίκτες που έχουν κάνει δεύτερη φύση τους την ήττα δεν πρόκειται να σηκώσει κεφάλι. Στην ΑΕΚ δεν έχουν θέση Τσιντώτας, Νταντσένκο, Ραντόνια, Σβάρνας, Λόπες, Σάκχοφ και Αλμπάνης. Δύσκολα θα πάρει βοήθειες από Σιμόες, Γαλανόπουλο λόγω των τραυματισμών τους. Επίσης, δεν αναμένεται να βοηθηθεί από πολλούς μικρούς όπως οι Χατζηεμμανουήλ, Θεοχάρης, Ρουκουνάκης, Χριστόπουλος, Κοσίδης, Μαχαίρας. Πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα τι θα κάνει μαζί τους. Θαύμα θα ήταν να παρθεί πίσω η απόφαση για απόκτηση Χατζησαφί. Και όσο το δυνατόν πιο γρήγορα θέλει δεύτερο τερματοφύλακα, δεξί μπακ, αριστερό μπακ, στόπερ, αμυντικό χαφ, κεντρικό χαφ, επιτελικό χαφ, δεξί χαφ-εξτρέμ, αριστερό χαφ-εξτρέμ και σέντερ φορ. Όλα τα άλλα που λέγονται περί πολύ καλού ρόστερ είναι λόγια του αέρα και η ομάδα και φέτος θα ακροβατεί μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας ενώ στην Ευρώπη -αν καταφέρει να πετύχει το θαύμα να αποκλείσει την Βελέζ έτσι όπως τα έκανε και με το συγκεκριμένο ρόστερ- είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα σκοντάψει πάνω στους ενθουσιώδεις και ταχύτατους Σουηδούς της Έλφσμποργκ.

Ας το πάρει απόφαση ο Δημήτρης Μελισσανίδης και ας πάρει -επιτέλους- στα χέρια του εκείνη τη σκούπα και να αρχίσει γρήγορα το σκούπισμα. Κανείς και τίποτα δεν μπορεί να περιμένει. Η ΠΑΕ είναι ήδη σοβαρά τραυματισμένη οικονομικά από τις συνέπειες του Κορωνοϊού και δε νομίζω να αντέξει φέτος και μια δραματική μείωση στα έσοδά της από την πώληση των διαρκείας, η οποία θα είναι αναπόφευκτη αν σαν διοίκηση εξακολουθήσουν να παρουσιάζουν στον κόσμο αυτόν τον ξαναζεσταμένο τραχανά σαν εκλεκτή αστακομακαρονάδα. Δεν είναι και το ξέρουν. Αν επιμείνουν θα το πληρώσουν…

Δεν υπάρχουν σχόλια: