Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021

Έγκλημα και τιμωρία

Στην ΑΕΚ έκαναν το ένα έγκλημα μετά το άλλο και ήταν λογικό κάποια στιγμή να κληθούν να πληρώσουν το τίμημα των πράξεών τους. Μια ομάδα πτώμα κυριολεκτικά την περασμένη χρονιά, την άφησαν απείραχτη και της ανέθεσαν τον ρόλο να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά και να πάρει την πρόκριση χωρίς την παραμικρή ενίσχυση, απέναντι σε μια ομάδα μικρού βεληνεκούς μεν αλλά παρόμοια αγωνιστικά με πολλές μικρομεσαίες ελληνικές που πέρυσι είχαν κάνει κηδείες στην ΑΕΚ. Τι θα άλλαζε τώρα και οι ίδιοι λούζερ παίκτες που διαθέτει η Ένωση, χωρίς αξιοπρεπείς προσθήκες, θα τα κατάφερναν σε αυτή την φαινομενικά εύκολη αποστολή; Κι αυτοί ακόμα οι παίκτες που αποκτήθηκαν ήρθαν αργά και ήταν όλοι ανέτοιμοι να κάνουν κάτι περισσότερο από τους ήδη υπάρχοντες.

Αλλά, επειδή ο περισσότερος κόσμος στέκεται διχασμένος και διστάζει να καταμερίσει τις ευθύνες πρέπει να έχουμε το θάρρος της γνώμης μας και να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Ο μοναδικός υπεύθυνος για αυτή την κατάντια της ΑΕΚ λέγεται Δημήτρης Μελισσανίδης. Ούτε Βαγγέλης Ασλανίδης, ούτε Βλάνταν Μιλόγεβιτς, ούτε Παναγιώτης Κονέ, ούτε Γιάννης Παπαδημητρίου. Γιατί, για την παρουσία όλων αυτών στην ΑΕΚ εκείνος είναι υπεύθυνος. Οπότε, ακόμα κι αν επιχειρήσει να τους επιρρίψει ευθύνες ή να προβεί σε αντικαταστάσεις προσώπων, το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να εκθέσει τον εαυτό του που τους προσέλαβε και τους ανέθεσε να διαχειριστούν τις τύχες μιας τόσο μεγάλης ομάδας σαν την ΑΕΚ. Αν ήταν λίγοι -που ήταν- την ευθύνη την έχει αυτός. Ο ιδιοκτήτης της.

Η οικονομική, και όχι μόνο, καταστροφή που επέρχεται από αυτόν τον αποκλεισμό για την ΑΕΚ πλήττει αποκλειστικά την ομάδα. Όχι τον ιδιοκτήτη της. Δεν διακυβεύτηκαν δικά του λεφτά σ' αυτό το πρότζεκτ. Πάνε 8 ολόκληρα χρόνια που η ΑΕΚ δεν έχει προβεί στην παραμικρή ΑΜΚ. Δεν επενδύθηκαν λεφτά και τώρα καλείται να πληρώσει το τίμημα η ομάδα. Με απώλεια εσόδων, με απαξίωση, με κατακρήμνισμα στη βαθμολογία της ΟΥΦΑ που θα σημάνει κακές κληρώσεις στις μελλοντικές διοργανώσεις αφού θα βρίσκεται μόνιμα στους αδύναμους, με άρνηση αξιοπρεπών ποδοσφαιριστών να ενταχθούν σε μια ομάδα που δεν παίζει σε καμία ευρωπαϊκή διοργάνωση και με την κακή φήμη να την ακολουθεί πως δυσκολεύεται να ολοκληρώσει ακόμα και την πιο εύκολη μεταγραφική υπόθεση αφού αρνείται να συνεργαστεί με γραφεία μάνατζερ ή να πληρώσει απ' ευθείας τις ομάδες των παικτών, παρά ψάχνει μόνιμα για ελεύθερους παίκτες-λαχεία με μικρό κόστος.

Τώρα, η διοίκηση της ΑΕΚ έχει έναν επιπλέον λόγο να προτάξει ώστε να αποφύγει να βάλει χρήματα και να πληρώσει μια δεκάδα ικανών ποδοσφαιριστών που χρειάζεται η ομάδα για να μπορέσει να ανακάμψει και να αρχίσει να βρίσκει τα πατήματά της. Αφού δεν θα παίζει στην Ευρώπη, θα επικαλεστεί πως δεν χρειάζεται να μπει βαθιά το χέρι στην τσέπη για ακριβές μεταγραφές και θα πορευτεί με τους υπάρχοντες και τίποτα προσθήκες της συμφοράς, ίδιου επιπέδου με αυτούς τους παίκτες που έχει, ώστε να βγει και η φετινή χρονιά και να ολοκληρωθεί η κατασκευή του γηπέδου, στην οποία πηγαίνουν όλα τα έσοδα της ομάδας και μετά βλέπουμε.

Όλο αυτό όμως γεννά ερωτήματα στον κόσμο της ΑΕΚ που έχει ξεπεράσει κάθε όριο υπομονής, έχει ανεχτεί όλα τα στραβά και τα παράξενα, έχει δεχτεί ταπεινώσεις και έχει γίνει περίγελος σε φίλους και σε γνωστούς. Ακόμα κι αυτοί οι εύκολοι όσο και θλιβεροί αποκλεισμοί προκαλούν ερωτήματα για το κατά πόσο είναι βολικοί στην οικονομική πολιτική της διοίκησης αφού την απαλλάσσουν από την ανάγκη μιας γενναίας και διευρυμένης επένδυσης. Τι είδους τακτική είναι αυτή της φτήνιας και της καρπαζιάς και πώς δέχτηκε να την ενστερνιστεί ένας άνθρωπος που είχε την ταυτότητα του φυσικού ηγέτη αυτής της ομάδας, ο οποίος θα την οδηγούσε σε μέρες δόξας και σε λαμπρά επιτεύγματα; Πού πήγαν τα οράματα; Πού πήγαν οι δηλώσεις ότι θα τα άλλαζε όλα; Πού πήγαν οι σκούπες και τα φαράσια; Πόσο ηλίθιο μπορεί να θεωρεί τον κόσμο αυτής της ομάδας που νομίζει ότι θα καταπίνει αμάσητη αυτή τη διαρκή κοροϊδία από χρόνο σε χρόνο, τάζοντάς του λαγούς με πετραχήλια σε κάθε αρχή νέας σεζόν με πάντα την ίδια θλιβερή και μίζερη κατάληξη στο τελείωμά της;

-30 βαθμούς από τον πρώτο, τρίτες και τέταρτες θέσεις, 4 χαμένους τελικούς, εξευτελιστικές ήττες με ντροπιαστικά σκορ από τους μεγάλους αντιπάλους της, 36 χαμένα ντέρμπι σε 3 χρόνια με μόνο 3 δικές της νίκες σε αντιπαράθεση, άμυνα που δέχεται 45 γκολ, θλιβερές εμφανίσεις και ταπεινωτικές ήττες μέσα στην έδρα της από πολύ υποδεέστερους αντιπάλους, που παλιά όταν έρχονταν για να παίξουν με την ΑΕΚ στοιχημάτιζαν μέσα στα πούλμαν για το πόσα λιγότερα γκολ θα καταφέρουν να φάνε, εξευτελιστικές ήττες σε ευρωπαϊκά παιχνίδια από ομάδες καφενεία και αποκλεισμοί από απρόσιτα χωριά, παίκτες που μπαίνουν στην εντεκάδα και δεν το πιστεύουν ούτε οι ίδιοι, αφού σε άλλες εποχές ούτε έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ δεν θα περνούσαν, προπονητές μαθητευόμενοι μάγοι που μέσα σε 8 χρόνια έφτασαν τη ντουζίνα, τεχνικοί διευθυντές και σκάουτερς που αλλάζονται σαν τα πουκάμισα, διοικητικοί παράγοντες ανύπαρκτοι σε αντίθεση με εξωδιοικητικούς με ύποπτο ρόλο που ασκούν εξουσία και παίρνουν αποφάσεις.

Από την άλλη, πολλοί είναι εκείνοι που αντιπαραθέτουν πως ο Μελισσανίδης πήρε μια ομάδα στην Γ' κατηγορία, την ανέβασε αέρα σε δυο χρόνια στην Super League, πήρε ένα κύπελλο, πήρε ένα πρωτάθλημα, έπαιξε σε 5 τελικούς κυπέλλου, έπαιξε στο Champions League και στους ομίλους του Europa League, χτίζει ένα πανέμορφο γήπεδο-στολίδι, φτιάχνει ένα αξιοθαύμαστο προπονητικό κέντρο στα Σπάτα και πως αυτά αρκούν για να είναι ο κόσμος της ΑΕΚ ευχαριστημένος και να περιμένει τη μέρα που η ομάδα θα επιστρέψει στη φυσική της έδρα για να μεγαλουργήσει.

Τα στερνά τιμούν τα πρώτα λέει ο θυμόσοφος λαός μας και δεν έχει άδικο. Η ΑΕΚ δεν είναι μια ομαδίτσα της σειράς και δεν έχει μάθει να σκύβει το κεφάλι στους αντιπάλους της και να ανέχεται σωρεία εξευτελισμών περιμένοντας υπομονετικά το πλήρωμα του χρόνου που πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικά της θα είναι. Ο καιρός περνάει, η ομάδα μικραίνει, χάνει συνεχώς δυναμική αφού οι καινούριοι οπαδοί που ξεπηδάνε από την πιτσιρικαρία όσο πάνε και συρρικνώνονται μη αντέχοντας να γίνονται αντικείμενο ειρωνείας και περιπαίγματος από τους φίλους τους στα σχολεία και στις γειτονιές. Εδώ συντελείται ένα έγκλημα αλλοίωσης του DNA του ΑΕΚτζή και είναι βαρύ σαν τίμημα μόνο και μόνο σαν αντάλλαγμα μιας προσδοκίας ενός γηπέδου και ενός προπονητικού.

Στο μεταξύ η ιστορία γράφει και οι πάντες κρίνονται. Αν δεν απασχολεί τον σημερινό ηγέτη της ΑΕΚ η υστεροφημία του και πιστεύει ότι η παρακαταθήκη που θα αφήσει με το γήπεδο του εξασφαλίζει μια θέση στην ιστορία της ΑΕΚ πλάι στα ονόματα ενός Μπάρλου και ενός Γκούμα, πλανάται πλάνην οικτρά, όταν επί των ημερών του η ΑΕΚ έχει γίνει ο περίγελος του ελληνικού ποδοσφαίρου και έχει καταφέρει να προξενεί ακόμα και στους αντιπάλους της συναισθήματα όπως η λύπη και ο οίκτος. Ένας Μπάρλος για να καταστήσει την ΑΕΚ μεγάλη υποθήκευσε το σπίτι του και παραλίγο να πάει φυλακή. Και έφερε μεγάλους παίκτες και έκανε την ΑΕΚ φόβητρο σε Ελλάδα και Ευρώπη. Τέτοιες πράξεις αγάπης στην ομάδα σε κατατάσσουν στους ευεργέτες και γράφεται το όνομά σου με χρυσά γράμματα στην ιστορία του συλλόγου. Με μίρλα και κακομοιριά και με πολιτικές έσοδα-έξοδα και φουλ της σφαλιάρας από Ατρόμητους, Βόλους,Αστέρες Τρίπολης, ΠΑΣ Γιάννινα, Ζόρια, Βελέζ και άλλους ταλαίπωρους του εγχώριου και του διεθνούς ποδοσφαίρου, όχι στην ιστορία δεν γράφεται το όνομά σου αλλά πιο πιθανό είναι να γραφτεί σε καμιά επιθεώρηση κανενός περιοδεύοντος θιάσου ανά την Ελλάδα…

Δεν υπάρχουν σχόλια: