Κυριακή 8 Αυγούστου 2021

Ο χρόνος τελειώνει κι αυτά που πρέπει να γίνουν είναι πολλά

Η ΑΕΚ έχει πολλή δουλειά να κάνει ακόμα αν θέλει να αλλάξει τη μοίρα της και να μπορέσει να είναι ανταγωνιστική στο καινούριο πρωτάθλημα που ξεκινάει σε 15 μέρες περίπου. Σίγουρα δεν βρίσκεται στο μαύρο χάλι που βρισκόταν πριν από μια εβδομάδα, όταν και γνώρισε τον ταπεινωτικό αποκλεισμό από την Βελέζ, αλλά και πάλι δεν έχει καλύψει όλες τις θέσεις στις οποίες πάσχει. Ας δούμε όμως τι έχει γίνει μέχρι στιγμής στην ΑΕΚ και τι απομένει να γίνει:

Στη θέση του τερματοφύλακα η ΑΕΚ απέκτησε τον Αυστριακό Βοσνιακής καταγωγής Τσίτσαν Στάνκοβιτς από την αυστριακή Σάλτσμπουργκ για βασικό, ενώ για δεύτερο τερματοφύλακα έχει ακόμα τον Παναγιώτη Τσιντώτα και για τρίτο τον νεαρό Παναγιώτη Γκίνη. Εδώ χρειάζεται οπωσδήποτε δεύτερο τερματοφύλακα η ΑΕΚ στη θέση του αναξιόπιστου Παναγιώτη Τσιντώτα. Ήδη έχει δοθεί δανεικός ο Γιώργος Αθανασιάδης στην Σέριφ Μολδαβίας. Επίσης, ο Βασίλης Χατζηεμμανουήλ θα παίζει στη δεύτερη ομάδα μαζί με τον Άγγελο Αγγελόπουλο και τον Παναγιώτη Γκίνη όταν απαιτείται. Ο Γιώργος Θεοχάρης πιθανότατα θα δοθεί δανεικός.

Στη θέση του δεξιού μπακ, εδέησε ο θεός και η ΑΕΚ απέκτησε τον 24χρονο Γάλλο Κλεμάν Μισελέν για βασικό από τη Λυών και διατηρεί στο ρόστερ της και τον Μιχάλη Μπακάκη σαν αναπληρωματικό του. Σε ενδεχόμενη πώληση του Έλληνα μπακ η ΑΕΚ θα κινηθεί για την απόκτηση και αναπληρωματικού δεξιού μπακ. Ο Βένταντ Ραντόνια πηγαίνει στην δεύτερη ομάδα, στην οποία θα μετακινηθεί προσωρινά και ο Όλεγκ Νταντσένκο μέχρι να βρεθεί ομάδα να τον αγοράσει. Ήδη έχει αποχωρήσει ο Σταύρος Βασιλαντωνόπουλος που πήγε σαν ελεύθερος στον Ατρόμητο. Στη δεύτερη ομάδα θα αγωνίζονται και οι Στέφανος Κάτσικας και Κώστας Σταμούλης.

Στη θέση του αριστερού μπακ η ΑΕΚ απέκτησε τον Ιρανό διεθνή Εχσάν Χατζησαφί. Αναπληρωματικός του θα είναι ο νεαρός Μάριο Μιτάι. Ο Έντερ Λόπες τέθηκε στο περιθώριο και ψάχνει ομάδα αφού η ΑΕΚ προτίθεται να τον αφήσει ελεύθερο. Στη δεύτερη ομάδα θα αγωνίζονται και οι Γιώργος Γιαννούτσος και Αλέξανδρος Παρράς. Η ΑΕΚ σ' αυτή τη θέση παίρνει μεγάλο ρίσκο αφού ο Εχσάν Χατζησαφί έχει να αγωνιστεί μπακ πάνω από τρία χρόνια ενώ και ο Μάριος Μιτάι είναι άπειρος ακόμα για να πάρει φανέλα βασικού.

Στη θέση των στόπερ η ΑΕΚ απέκτησε τον Γιώργο Τζαβέλα από την τουρκική Αλάνιασπορ σαν ελεύθερο πληρώνοντας τη ρήτρα του. Απέκτησε επίσης τον Βόσνιο παλιό της γνώριμο Όγκνιεν Βράνιες που έμεινε ελεύθερος από την βελγική Άντερλεχτ. Ακόμα η ΑΕΚ απέκτησε από τον Βόλο τον 22χρονο Γεράσιμο Μήτογλου. Την πεντάδα των στόπερ συμπληρώνουν ο νεαρός Σλοβένος Ζίγκα Λάτσι και ο Στράτος Σβάρνας. Η ΑΕΚ βλέπει θετικά μια πώληση του Στράτου Σβάρνα και σε αυτή την περίπτωση θα κινηθεί για την απόκτηση ενός ακόμα έμπειρου και εγνωσμένης αξίας στόπερ. Από την ΑΕΚ αποχώρησε σαν ελεύθερος ο Ουκρανός Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι, ενώ παραχωρήθηκε στην ιταλική Κροτόνε ο Ρουμάνος Ιονούτ Νεντελτσεάρου. Τέλος, δανεικός παραχωρήθηκε στην Αλ Σαϊλί του Κατάρ ο Τυνήσιος Νασίμ Χνιντ.

Στη θέση του αμυντικού χαφ η ΑΕΚ απέκτησε σαν ελεύθερο από την γαλλική Μονπελιέ τον Γάλλο Νταμιάν Λε Ταλέκ. Ακόμα έχει τον Πορτογάλο Αντρέ Σιμόες που όμως ταλαιπωρείται εδώ και καιρό με το γνωστό πρόβλημα τραυματισμού του. Η ΑΕΚ χρειάζεται σίγουρα έναν παίκτη ακόμα σ' αυτή τη θέση γιατί είναι άγνωστο το πότε θα αποθεραπευτεί ο Αντρέ Σιμόες και μέχρι τότε θα καλείται να προσφεύγει σε λύσεις ανάγκης όταν ο Λε Ταλέκ δεν θα μπορεί να αγωνίζεται. Από την ΑΕΚ αποχώρησε σαν ελεύθερος ο Σέρβος Νένταντ Κρίστιτσιτς που κατέληξε στη Σερβία και στον Ερυθρό Αστέρα. Ο Ανέλ Σαμπανάτζοβιτς θα αγωνίζεται στη δεύτερη ομάδα.

Στη θέση του κεντρικού μέσου η ΑΕΚ πονάει και δεν έχει ενισχυθεί καθόλου παραμένοντας με τον Κώστα Γαλανόπουλο που όπως και ο Αντρέ Σιμόες ταλαιπωρείται από τον ίδιο τραυματισμό, τον Πολωνό Ντάμιαν Σιμάνσκι και τον Ουκρανό Γεβχέν Σάκχοφ που υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να παραχωρηθεί. Η ΑΕΚ χρειάζεται απαραιτήτως ποιοτικό παίκτη στη θέση 8 και μάλιστα όσο πιο σύντομα γίνεται. Ο νεαρός Κώστας Ρουκουνάκης θα αγωνίζεται στη δεύτερη ομάδα.

Στη θέση του επιτελικού μέσου η ΑΕΚ χρειάζεται και εκεί άμεσα έναν ποιοτικό παίκτη αφού έχει μόνο τον Πέτρο Μάνταλο που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια δείχνει πως δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της θέσης. Υπάρχει επίσης και ο Σουηδός Μουαμέρ Τάνκοβιτς του οποίου όμως δεν είναι η καθαρή του θέση αυτή αφού πολλές φορές καλείται να κινηθεί στην αριστερή πτέρυγα σε ένα ρόλο αριστερού μεσοεπιθετικού. Ο νεαρός Γιάννης Σαρδέλης θα αγωνίζεται στη δεύτερη ομάδα. Η ΑΕΚ πρέπει να κινηθεί για να καλύψει άμεσα το κενό στη συγκεκριμένη θέση.

Στη θέση του δεξιού χαφ-εξτρέμ η ΑΕΚ διαθέτει έναν πυραυλοκίνητο παίκτη, ίσως τον κορυφαίο του ρόστερ της, τον Λιβάι Γκαρσία. Πίσω του όμως δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιος παίκτης να τον αντικαθιστά στο ροτέισον και πρέπει να αποκτηθεί το δυνατόν συντομότερο.

Στη θέση του αριστερού χαφ-εξτρέμ τα πράγματα είναι πιο τραγικά αφού είναι φανερή η απουσία ενός παίκτη αντίστοιχης αξίας με τον Λιβάι Γκαρσία. Υπάρχει ο Χρήστος Αλμπάνης που όμως έχει κριθεί κατ' επανάληψη και έχει βρεθεί λίγος για μια ομάδα σαν την ΑΕΚ, ενώ υπάρχει και ο νεαρός Θεοδόσης Μαχαίρας ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα ενισχύσει την δεύτερη ομάδα της ΑΕΚ. Κι εδώ η ανάγκη άμεσης απόκτησης αριστερού χαφ-εξτρέμ φωνάζει από μακριά. Ο νεαρός Σέρβος Πέταρ Καρακλάιτς θα ενισχύσει τη δεύτερη ομάδα.

Στη θέση του φορ η ΑΕΚ απέκτησε τον Αργεντινό παλιό της γνώριμο Σέρχιο Αραούχο με μεταγραφή από την ισπανική Λας Πάλμας. Πίσω του υπάρχει και ο Ιρανός Καρίμ Ανσαριφάρντ. Χρειάζεται οπωσδήποτε ένας ακόμα έμπειρος φορ για να είναι καλυμμένη η ΑΕΚ σε περιπτώσεις τραυματισμών ή καρτών των δύο βασικών της φορ. Ο νεαρός Μιχάλης Κοσίδης θα ενισχύσει την δεύτερη ομάδα , όπως και ο έτερος νεαρός Ευθύμης Χριστόπουλος. Από την ΑΕΚ αποχώρησε σαν ελεύθερος αφού έληξε το συμβόλαιό του και κατέληξε στον ΠΑΟΚ ο Πορτογάλος Νέλσον Ολιβέιρα.

Πολλά τα κενά που αναμένονται να καλυφθούν ακόμα και ελάχιστες οι μέρες μέχρι την έναρξη του πρωταθλήματος για μια ΑΕΚ που δεν θα έχει φέτος ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στις εγχώριες διοργανώσεις έχοντας να αγωνιστεί σε λιγότερα ματς από τους αντιπάλους της.

Χρειάζεται δεύτερο τερματοφύλακα, βασικό αριστερό μπακ, σπουδαίο στόπερ, δεύτερο αμυντικό χαφ, βασικό κεντρικό χαφ, βασικό επιτελικό χαφ, δεύτερο δεξί χαφ-εξτρέμ, βασικό αριστερό χαφ-εξτρέμ και τρίτο φορ. 9 παίκτες το σύνολο.

Ταυτόχρονα πρέπει να βρει τρόπο να προχωρήσει και στις απαραίτητες εκκαθαρίσεις λύνοντας συμβόλαια ή παραχωρώντας παίκτες όπως οι: Τσιντώτας, Νταντσένκο, Λόπες, Σβάρνας, Σιμάο, Σάκχοφ και Αλμπάνης. 7 παίκτες το σύνολο.

Αν θα τα καταφέρει μέχρι το τέλος Αυγούστου που λήγουν οι μεταγραφές θα πρόκειται για κατόρθωμα, έτσι που άφησαν τον χρόνο να περάσει χωρίς καν να έχουν κάνει την απαραίτητη προετοιμασία που απαιτείται σε παρόμοιες περιπτώσεις. Πάντως, μόνο αν το πετύχει και αν φυσικά οι παίκτες που θα έρθουν είναι καλύτεροι από εκείνους που θα φύγουν, μπορεί να ελπίζει η ΑΕΚ ότι θα μπορέσει να αλλάξει τη μοίρα της. Αλλιώς είναι καταδικασμένη και φέτος να βλέπει τις πλάτες των αντιπάλων της και να παρακαλάει στο τέλος και αυτής της σεζόν να πετύχει ένα καλό πλασάρισμα στα πλέι οφ για να εξασφαλίσει την έξοδό της και πάλι στο επόμενο Conference League

Δεν υπάρχουν σχόλια: