Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021

Σιγά μην κλάψει, σιγά μη φοβηθεί η ΑΕΚάρα 2-2 με τον Απόλλωνα σε ματς που έπρεπε να το έχει πάρει με 0-4

Ο Γκαρσία σε μία ακόμα υπερηχητική πτήση!

Ήρθε, λοιπόν, και η γκέλα για την ΑΕΚ σε ένα ματς που η νίκη κρινόταν ως κάτι παραπάνω από απαραίτητη αφού το ματς που ακολουθεί είναι αυτό με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ. Η ΑΕΚ όμως δεν τα κατάφερε και υπάρχουν αρκετοί λόγοι που είχαμε αυτή την άσχημη εξέλιξη.

Η ΑΕΚ, με την έμπνευση του Γιαννίκη, είχε βρει στο πρόσωπο του Μήτογλου τον παίκτη που κούμπωνε απόλυτα με τον Βράνιες και έδινε ύψος στο αμυντικό της δίδυμο. Μετά την αποβολή του στο ματς με τον Άρη η ΑΕΚ στερήθηκε τις υπηρεσίες του και αναγκαστικά επέστρεψε στο δίδυμο Βράνιες-Τζαβέλα, με το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ είχε δεχτεί τα 6 από τα 8 γκολ του παθητικού της συντελεστή πριν από το ματς με τον Απόλλωνα. Και με τα 2 χτεσινά έφτασε τα 8 στα 10. Είναι, λοιπόν, τόσο κακός ο Τζαβέλας; Αν πω την προσωπική μου άποψη αυτή είναι πως θα προτιμούσα να είχε έρθει το καλοκαίρι στη θέση του ο Γούτας. Μαζί με τον Μήτογλου θα συνέθεταν ένα υψηλόσωμο αμυντικό δίδυμο το οποίο, αν μη τι άλλο, θα συνιστούσε υπεροπλία της άμυνας της ΑΕΚ στον αέρα. Ο Τζαβέλας λόγω ύψους αναγκαστικά χάνει πολλές από τις κεφαλιές μέσα στη μικρή περιοχή και το έχουμε δει κατ' επανάληψη να συμβαίνει. Έχει όμως άλλα προσόντα. Είναι ο μοναδικός από τους κεντρικούς αμυντικούς της ΑΕΚ που καταφέρνει να βγάλει τη μπάλα από την άμυνα στην επίθεση στην οποία μάλιστα συμμετέχει και ο ίδιος, πότε παίρνοντας κεφαλιές μέσα στην αντίπαλη περιοχή και πότε εξαπολύοντας φαρμακερά σουτ. Επίσης διαθέτει έναν έμφυτο καλώς εννοούμενο "τσαμπουκά" που λείπει αρκετά από την ΑΕΚ, πάει δυνατά στις μονομαχίες και δεν τα παρατάει εύκολα, ανεξάρτητα από την δυσκολία του αντιπάλου. Συνεπώς ο Τζαβέλας, ήταν πριν έρθει στην ΑΕΚ και αποδείχτηκε και κατά την παρουσία του σε αυτήν, ένας παίκτης που μπορεί να προσφέρει πολλά όπου τον χρειάζεται η ομάδα. Δυστυχώς ο χρόνος είναι ανίκητος και με τον Τζαβέλα δεν προτίθεται να κάνει καμία εξαίρεση. Ο παίκτης πρόσφατα έκλεισε τα 34 και βαδίζει ήδη στα 35 του χρόνια. Ο προπονητής είναι εκείνος που θα αποφασίσει το καλοκαίρι αν θα τον χρειαστεί για μία ακόμα χρονιά ή αν θα χωρίσουν οι δρόμοι του με την ΑΕΚ το καλοκαίρι, παρόλο που το συμβόλαιό του με την ομάδα είναι διετούς διάρκειας. Πάντως ο Τζαβέλας, με την επιστροφή του Μήτογλου, περνάει σαν τρίτος τη τάξη στόπερ και σύντομα, όταν και ο Λάτσι θα πάρει τις ευκαιρίες που δικαιούται, πιθανότατα ο Τζαβέλλας θα γίνει τέταρτος στην σειρά προτιμήσεων του προπονητή, ανάλογα πάντα και με τις ιδιαιτερότητες του κάθε ματς όπου ο συγκεκριμένος παίκτης μπορεί να κληθεί να προσφέρει τη βοήθειά του.

Οι ανάγκες της ΑΕΚ για ενίσχυση είναι σαφώς λιγότερες από πέρυσι και γι' αυτό θα πρέπει να είναι στοχευμένες και χωρίς το παραμικρό ρίσκο. Η ΑΕΚ καίγεται για έναν χαφ στη θέση 8 και ο παίκτης που θα έρθει για τη συγκεκριμένη θέση όχι απλά θα πρέπει να είναι από το πάνω ράφι αλλά αν είναι δυνατόν δεν πρέπει να βρίσκεται καν σε ράφι παρά μόνον σε προθήκη. Επίσης είναι αναγκαία και η απόκτηση ενός αμυντικού χαφ ίδιας κατηγορίας με τον κεντρικό χαφ.

Έχω επισημάνει κατ' εξακολούθηση και επιμένω σ' αυτό, ότι το πρόβλημα της ΑΕΚ δεν είναι αμυντικό αλλά καθαρά στον χώρο του κέντρου. Με την απόκτηση αυτών των δύο ποδοσφαιριστών η ΑΕΚ ανοίγει τα φτερά της για μεγάλες πτήσεις. Αν τους βρει στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου μπορεί άνετα να χτυπήσει και το φετινό πρωτάθλημα.

Η ΑΕΚ αυτή τη στιγμή διαθέτει τέσσερις κατηγορίες ποδοσφαιριστών. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν αυτοί που πρέπει να τους εκπαιδεύσει και να στηρίξει πάνω τους το πρότζεκτ της εξέλιξής τους καθιστώντας τους πολύτιμες μονάδες για την ομάδα, όπως ο Ρότα, ο Μισελέν, ο Μήτογλου, ο Λάτσι και ο Μιτάι.

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν κάποιοι παίκτες οι οποίοι χαρακτηρίζονται από αστάθεια στην απόδοσή τους και δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα, με αποτέλεσμα μερικοί από αυτούς να έχουν κριθεί ήδη και να έχει αποφασιστεί το μέλλον τους και κάποιοι άλλοι να βρίσκονται υπό διαρκή κρίση μέχρι το τέλος της αγωνιστικής περιόδου ώστε να μην αδικηθούν και να παρθούν οι σωστές αποφάσεις για τη συνέχεια ή τη διακοπή της συνεργασίας τους με την ΑΕΚ. Αυτοί είναι οι Τσιντώτας, Μπακάκης, Σβάρνας, Τζαβέλας, Λε Ταλέκ, Σάκχοφ, Τάνκοβιτς, Γιέβτιτς, Ανσαριφάρντ.

Η τρίτη κατηγορία είναι μια ενδιάμεση κατηγορία που αφορά ελάχιστους παίκτες οι οποίοι πάντα προσφέρουν στην ομάδα αυτά που μπορούν αλλά η ΑΕΚ δικαιούται στις θέσεις τους να διαθέτει κάτι καλύτερο ποιοτικά, ειδικά στο κυνήγι του πρωταθλητισμού και των διακρίσεων στο οποίο από εδώ και μπρος μπαίνει. Το πιθανότερο είναι ότι αυτοί οι παίκτες, που είναι μόλις τρεις, θα παραμείνουν το καλοκαίρι για να μπουν, τιμής ένεκεν για τα όσα έχουν προσφέρει, στην Αγιά Σοφιά και του χρόνου θα εξεταστεί εκ νέου η περίπτωσή τους. Φυσικά, μετά και τις καλοκαιρινές μεταγραφές, θα κληθούν να προσφέρουν από τη θέση του αναπληρωματικού. Εκτός αν αυτό το καλοκαίρι έρθει κάποια εντυπωσιακή πρόταση για κάποιον από αυτούς οπότε και θα αναθεωρηθεί η στάση της ομάδας απέναντί τους. Μιλάμε για τον Σιμόες και τον Μάνταλο σε πρώτη φάση. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και ο Γαλανόπουλος ο οποίος μετά την αποθεραπεία του θα πάρει τη θέση του στο χώρο του κέντρου και φυσικά, παρά τις ατυχίες του, θα είναι από εκείνους που θα μπουν με το σπαθί τους στην Αγιά Σοφιά.

Η τέταρτη κατηγορία απαρτίζεται από παίκτες που κάθε ομάδα θα ήθελε να διαθέτει στο ρόστερ της και που από μόνοι τους είναι σε θέση να οδηγήσουν την ΑΕΚ στον τίτλο. Πόσο μάλλον αν πλαισιωθούν από δύο ακόμα ισάξιούς τους στο χώρο του κέντρου. Μιλάω για τους Στάνκοβιτς, Μοχαμάντι, Βράνιες, Τσούμπερ, Αμραμπάτ, Γκαρσία και Αραούχο.

Ως προς το χτεσινό παιχνίδι για να συνοψίσουμε, δεν ήρθε και η συντέλεια του κόσμου. Ήταν μια παράξενη βραδιά που όλα λειτούργησαν ανάποδα για να έρθει αυτό το αποτέλεσμα που για την ΑΕΚ δεν ήταν το επιθυμητό. Πρώτα-πρώτα ο Απόλλωνας στάθηκε ιδιαίτερα τυχερός αφού σε δύο επιθέσεις πέτυχε δύο γκολ σε αντίθεση με την ΑΕΚ που μόνο στο πρώτο ημίχρονο κέρδισε 11 κόρνερ αλλά δυσκολευόταν πολύ να σκοράρει. Δεύτερον, ο τερματοφύλακας του Απόλλωνα ήταν εξαιρετικός αφού αποσόβησε τουλάχιστον τέσσερα σίγουρα τέρματα. Τρίτον, βασικοί παίκτες της ΑΕΚ δεν βρέθηκαν σε καλή βραδιά. Ο Τζαβέλας, ο Λε Ταλέκ, ο Γκαρσία, ο Τσούμπερ, ο Μάνταλος, ο Αραούχο. Ο Ρότα επίσης έκανε άσχημο παιχνίδι. Από αυτούς που πέρασαν αλλαγή δεν βοήθησαν ο Σιμάνσκι, ο Ανσαριφάρντ και ο Χατζισαφί. Ο Στάνκοβιτς έχει μικρό μερίδιο ευθύνης στο πρώτο γκολ αν και ήταν δικαιολογημένη η τοποθέτησή του στο πρώτο δοκάρι αφού ο επιθετικός του Απόλλωνα είχε φτάσει πολύ κοντά. Δεν περίμενε όμως ούτε ότι ο Ρότα θα φάει τη σέντρα, ούτε ότι ο Τζαβέλας θα χάσει την κεφαλιά. Και φυσικά ήταν πολύ δύσκολο να γυρίσει από το πρώτο δοκάρι για να δοκιμάσει να διώξει ο ίδιος τη μπάλα με έξοδο. Στο δεύτερο γκολ όχι μόνο δεν ευθύνεται αλλά σε πρώτο χρόνο σώζει την ΑΕΚ από το γκολ αλλά στέκεται άτυχος που η μπάλα πάει στο κεφάλι του αντιπάλου που πετυχαίνει το 2-1. Ο Μοχαμάντι ήταν αρκετά καλός, ο Σιμόες το πάλεψε χωρίς να αποφύγει και αυτός κάποια λάθη, ο Βράνιες ήταν καλός και από τις αλλαγές ο Μισελέν έφερε ηρεμία στη δεξιά πλευρά της άμυνας ενώ κορυφαίος ήταν ο Άμραμπατ. Ο Γκαρσία και ο Αρούχο, αν και δεν διακρίθηκαν ιδιαίτερα, πέτυχαν δύο πανέμορφα γκολ ενώ ο Τσούμπερ και ο Μάνταλος έκαναν δύο αξιοθαύμαστες ενέργειες αλλά εκβίασαν εγωιστικά να τελειώσουν οι ίδιοι τη φάση και χάθηκαν δύο καλές ευκαιρίες για να έχει σκοράρει η ΑΕΚ.

Ο Γιαννίκης έστησε καλά και ορθολογικά την ομάδα, άσχετο που οι παίκτες δεν κατάφεραν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που τους δόθηκαν για να προηγηθούν στο πρώτο ημίχρονο με 0-3. Το μόνο λάθος του είναι καθαρά… συναισθηματικό. Για να μη δημιουργήσει θέμα στον Ρότα που τον είχε βγάλει άρον-άρον στο ματς με τον Άρη και για να του δείξει την εμπιστοσύνη του, τον προτίμησε για τη βασική εντεκάδα αντί του Μισελέν και μάλιστα άργησε πολύ να τον αποσύρει κάνοντάς το μόλις στο 84'. Δυστυχώς αυτή την κατά τ' άλλα ενδεικτική της ίσης μεταχείρισης προς τους παίκτες του κίνηση η ΑΕΚ την πλήρωσε ακριβά αφού από την τρικυμία εν κρανίω του Ρότα η ΑΕΚ βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο δύο φορές. Καμιά φορά οι συναισθηματισμοί στο ποδόσφαιρο δεν έχουν θέση και ο ψυχρός ρεαλισμός φέρνει καλύτερα αποτελέσματα. Πολλοί λένε ότι ο προπονητής της ΑΕΚ άργησε πολύ να βάλει στο παιχνίδι τον Άμπραμπατ, που ήταν ο μόνος που μπορούσε να γυρίσει το ματς. Ξεχνούν όμως από τι τραυματισμό προερχόταν ο Μαροκινός και πόσο αυξημένος ήταν ο κίνδυνος να υποτροπιάσει. Το γεγονός πως γενικά άργησε ο Γιαννίκης να κάνει τις αλλαγές του έχει την εξήγησή του. Όταν έχεις τα πιο δυνατά σου ονόματα στην εντεκάδα περιμένεις ότι έστω και σε κάποια ανύποπτη στιγμή με μία ενέργειά τους μπορούν να σου γυρίζουν το ματς. Δεν τους βγάζεις από την εντεκάδα ελαφρά τη καρδία για να βάλεις έναν Σιμάνκσι, έναν Χατζισαφί ή έναν Σάκχοφ.

Εν ολίγοις, δεν τρέχει και τίποτα. Μια άσχημη βραδιά ήταν. Η ΑΕΚ έχει καταθέσει τα διαπιστευτήριά της και όλοι γνωρίζουν μέχρι πού είναι ικανή να φτάσει φέτος, Και το καλύτερο απ' όλα είναι ότι αυτό το έχουν καταλάβει καλά και οι αντίπαλοί της εξ ου και το αδιάκοπο σκούξιμο από πλευράς τους για κάθε ξεκούδουνο ζήτημα που τους κατεβαίνει στον εγκέφαλο. Δεν πειράζει όμως. Η 21η Νοέμβρη είναι πολύ κοντά και ό,τι και να κάνουν, ό,τι και να σκεφτούν, η μοίρα τους είναι προδιαγεγραμμένη. Η ΑΕΚ φέτος πετάει πολύ ψηλά και δεν είναι διατεθειμένη για κανέναν και για τίποτα να χαμηλώσει το πέταγμά της…

Απόλλων Σμύρνης: Κότσαρης, Μπαξεβανίδης, Τουτουαρίμα, Ντομίνγκες (32' λ.τρ. Ντεντάκης), Μπρούνο Αλβες, Φατιόν, Κάστρο, Παμλίδης (89' Παπαγεωργίου), Μαρτίνες (81' Ματέι), Τσιλούλης, Ιωαννίδης (89' Φρανκ Λα Πάρα).

ΑΕΚ: Στάνκοβιτς, Ρότα (84' Μισελέν), Βράνιες, Τζαβέλλας, Μοχαμάντι (72' Χατζισαφί), Σιμόες (84' Σιμάνσκι), Λε Ταλέκ (66' Ανσαριφάρντ), Μάνταλος, Γκαρσία (72' Άμραμπατ), Τσούμπερ, Αραούχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: