Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021

Κόντρα σε όλους και σε όλα η ΑΕΚ εκπόρθησε τα Γιάννινα με 1-2

Η ΑΕΚ πέρασε δύσκολα από τα Γιάννινα κερδίζοντας την τοπική ομάδα με 1-2. Το γκολ της νίκης μάλιστα το πέτυχε στο 90' με συρτό σουτ του Σάκχοφ έξω από την περιοχή και αφού πρώτα η μπάλα βρήκε στο σώμα του Κάργα και άλλαξε πορεία. Η ΑΕΚ που βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο από τα πρώτα δευτερόλεπτα του αγώνα χάρη σε ένα παιδικό μαρκάρισμα του Μήτογλου στον Περέα, στο οποίο ο διαιτητής Καραντώνης αλλά και ο Πορτογάλος Varίστας είδαν παράβαση και έστησαν την ΑΕΚ στα 11 βήματα πριν καλά-καλά ξεκινήσει το παιχνίδι. Ένα πέναλτι που δεν υπήρχε περίπτωση να δοθεί σε άλλη ομάδα από τις λεγόμενες μεγάλες χωρίς να πέσει ο ουρανός και να τους πλακώσει. Επειδή όμως η ΑΕΚ το έχει δει το έργο και ξέρει εξ αρχής σε κάθε ματς τι την περιμένει, καλό θα είναι να μην εστιάζουμε στη συμμορία του ελληνικού ποδοσφαίρου και στη δράση της για να μην αποπροσανατολίζονται οι παίκτες της ΑΕΚ και ασχολούνται με τη διαιτησία και όχι με τον αγώνα. Ενδεικτικό της… χαλάστρας που τους έκανε ο Σάκχοφ στο 90' με το γκολ που πέτυχε είναι το πάγωμα του Κατσαντώνη με τη σφυρίχτρα στο στόμα που δεν είχε ούτε το κουράγιο να σφυρίξει και να δείξει τη σέντρα! Πάγωσε στη θέση του και πέρασαν αρκετά δευτερόλεπτα μέχρι να συνειδητοποιήσει ότι, δυστυχώς για τον ίδιο, η αποστολή του δεν στέφθηκε από επιτυχία! Σε απάντηση του γρήγορου γκολ των Ιωαννίνων ο Αμραμπάτ με φοβερό σουτ βολέ έξω από την περιοχή είχε καταφέρει να ισοφαρίσει στο 9' και να ξαναβάλει γρήγορα την ΑΕΚ στο παιχνίδι. Μεγάλη ευκαιρία να προηγηθεί είχε η ΑΕΚ στο 18' όταν σε διαδοχικά σουτ των Αραούχο και Τσούμπερ ο Λοντίγκιν είπε όχι με εξαιρετικές επεμβάσεις. Στο 91' ο Αραούχο είδε τη μπάλα να βρίσκει στο δοκάρι έπειτα από πλασέ του και την αμέσως επόμενη στιγμή δέχτηκε αντικανονικό μαρκάρισμα από τον Κάργα με τον Καραντώνη να σφυρίζει αδιάφορα το τρία πουλάκια κάθονταν και έπλεκαν κουβέρτα.

Μ' αυτά και μ' αυτά η ΑΕΚ πήρε τους τρεις πόντους δυσαρεστώντας πολύ κόσμο που περίμενε να έχει νέα απώλεια αλλά ευχαριστώντας τους οπαδούς της και παραμένοντας σε απόσταση βολής από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό. Τώρα την περιμένουν δύο κομβικά παιχνίδια, πρώτα στο ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό και στη συνέχεια, εκτός έδρας, με τον εξαιρετικά φορμαρισμένο Αστέρα Τρίπολης. Αν τα ξεπεράσει αλώβητη και τα δύο θα μπορούμε μετά να μιλάμε για αυξημένες πιθανότητες να κυνηγήσει το όνειρό της που δεν είναι άλλο από την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Κορυφαίος σε απόδοση για την ΑΕΚ ήταν ο Άμραμπατ και πολυτιμότερος ο Σάκχοφ, που πέρασε αλλαγή στο79' στη θέση του Μάνταλου, για το γκολ που της χάρισε τους τρεις βαθμούς. Εξαιρετική απόδοση είχε ο Αραούχο που ήταν και πάλι μέσα σε όλες τις φάσεις, ενώ σχετικά καλοί ήταν ο Μοχαμαντί και ο Στάνκοβιτς. Με καλές ενέργειες αλλά και με λάθη οι Μισελέν, Βράνιες, Σιμόες, ενώ μακριά από τον καλό τους εαυτό κινήθηκαν για άλλη μια φορά οι Τσούμπερ, Γκαρσία, που μπήκε αλλαγή στο 69' στη θέση του Τσούμπερ, Σιμάνσκι και Μάνταλος. Ο Μήτογλου παραλίγο να γίνει ο μοιραίος παίκτης για την ΑΕΚ λόγω του πέναλτι στο οποίο υπέπεσε και το οποίο επηρέασε όλη την απόδοσή του και στη συνέχεια του ματς. Ο Ρότα, που αντικατέστησε στο 79' τον Μισελέν, υπέπεσε και πάλι σε ένα παιδαριώδες λάθος που ευτυχώς δεν στοίχισε στην ΑΕΚ αλλά βοήθησε με τα τρεξίματά του στην πίεση που άσκησε η ΑΕΚ στην άμυνα του ΠΑΣ Γιάννινα. Τέλος, ο Ανσαριφάρντ, που αντικατέστησε στο 60' τον Σιμάνσκι, άσκησε κι αυτός από την πλευρά του πίεση στην άμυνα των Ηπειρωτών για να μπορέσει η ΑΕΚ να φτάσει στην τελική νίκη.

Ο Γιαννίκης ατύχησε να δει την ομάδα του να βρίσκεται πίσω στο σκορ πριν καλά-καλά συμπληρωθεί το πρώτο λεπτό του αγώνα. Αυτό λειτούργησε αρνητικά στην εφαρμογή του πλάνου που είχε σχεδιάσει το οποίο το είδε να τινάζεται στον αέρα. Χρειάστηκε αρκετές φορές να αναθεωρήσει τον σχεδιασμό του, πότε αποτυχημένα (όταν έβγαλε τον Σιμάνσκι και κόπηκε η ομάδα στα δύο μη παίρνοντας μαρκαρίσματα από τον Μάνταλο όπως θα περίμενε) και πότε επιτυχημένα, όταν διόρθωσε το λάθος του περνώντας στο παιχνίδι τον Σάκχοφ στη θέση του αρνητικού Μάνταλου, κίνηση που χάρισε στην ομάδα του τους τρεις βαθμούς της νίκης. Το πρόσημο για τον προπονητή της ΑΕΚ, εκ του αποτελέσματος, κρίνεται θετικό.

Ο προπονητής της ΑΕΚ έχει αρκετούς μπελάδες μαζεμένους πάνω από το κεφάλι του οι οποίοι αναζητούν το ταχύτερο δυνατό λύσεις. Μεγάλη πληγή για την ΑΕΚ η ακατανόητη αδυναμία των στόπερ να παρέχουν αλληλοκάλυψη ο ένας στον άλλο και να μη δέχονται κάθε τρις και λίγο αιφνιδιασμούς. Επίσης τα πλάγια μπακ και ειδικά τα δεξιά (Μισελέν, Ρότα), αφήνουν επικίνδυνα κενά στις αντεπιθέσεις των αντιπάλων ενώ δεν τα καταφέρνουν και στον τομέα της επιθετικής βοήθειας προς τον Γκαρσία. Το κέντρο της ΑΕΚ εμφανίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα, τόσο στην παροχή βοήθειας προς τα στόπερ όταν η ομάδα αμύνεται, όσο και στο ανέβασμα της ομάδας όταν πρέπει να συνεργαστούν με τους επιθετικούς. Η ΑΕΚ χρειάζεται σοβαρή ενίσχυση σε δεξί χαφ (οκτάρι), αμυντικό χαφ, αριστερό εξτρέμ και στόπερ. Η ιεράρχηση θα γίνει από τη διοίκηση αλλά η ανάγκη κατά σειρά προτεραιότητας είναι ακριβώς  όπως τη γράφουμε. Οι δύο πρώτοι καλό θα είναι να αποκτηθούν στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου και οι άλλοι το καλοκαίρι, μαζί με έναν τερματοφύλακα που θα ανταγωνιστεί επάξια τον Στάνκοβιτς για τη θέση κάτω από τα γκολπόστ.

Η νέα αυτοκρατορία έρχεται για να μείνει

Και λίγα λόγια για τη διαιτησία και τον προφανή ρόλο που έχει αναλάβει φέτος να επιτελέσει υπό την καθοδήγηση του σαλεμένου μαέστρου Φον Κλάτεμπεργκ. Και οι τυφλοί είδαν και οι κουφοί άκουσαν και οι βλαμμένοι έγιναν ξεφτέρια. Δεν χρειάζεται να γίνει τίποτα περισσότερο για να τους πάρει χαμπάρι και ο τελευταίος άσχετος με το ποδόσφαιρό. Πόσο μάλλον οι σχετικοί. Οι άνθρωποι έχουν συγκεκριμένη αποστολή και δεν πρόκειται να ησυχάσουν αν δεν την φέρουν σε πέρας. Είναι δε τόσο απροκάλυπτες οι κινήσεις τους που αίρουν και την παραμικρή αμφισβήτηση των δόλιων προθέσεών τους. Δεν τους νοιάζει όμως κι αυτό είναι ενδεικτικό των σκληρών εντολών που τους έχουν δοθεί για πάση θυσία επιτυχία. Με κάθε κόστος.

Η ΑΕΚ τι πρέπει να κάνει σε αυτή την περίπτωση; Πολλοί αναρωτιούνται, γιατί δεν αντιδρά ο Μελισσανίδης; Μα, μετά τη σφαγή της Κρήτης από τους Φωτιά και Σκουλά η διοίκηση είχε διαρρεύσει μέσω non paper πως γνωρίζει τι ακριβώς παίζεται και πως έχουν γνώσιν οι φύλακες. Έκτοτε οι σφαγές πολλαπλασιάστηκαν και αντίδραση δεν έχει υπάρξει καμία. Τουλάχιστον από την επίσημη ΑΕΚ. Ούτε μια ανακοίνωση για τα μάτια του κόσμου. Ε, λοιπόν, επειδή το παιχνίδι είναι στημένο, αυτό είναι το… τυράκι στη φάκα που μας έχουν βάλει. Έχοντας οι ίδιοι από πέρυσι άρει την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του Άγγλου αρχιδιαιτητή, ο οποίος ξαφνικά ως διά μαγείας έγινε αγαπητικός τους, προσπαθούν να μας παρασύρουν να κάνουμε κι εμείς το ίδιο φέτος και ουσιαστικά να έρθουμε σε ρήξη με την ΕΠΟ, την οποία μέσα από χίλια μύρια κύματα καταφέραμε να ξεβρομίσουμε. Πάνε, δηλαδή, να μας στρέψουν ενάντια στον εαυτό μας και στα ίδια μας τα συμφέροντα για να βγουν αυτοί αθώες περιστερές και να ξεκινήσουν, πάντα με τη βοήθεια της κυβέρνησης και προσωπικά του υφυπουργού Αυγενάκη, τη μεγάλη αντεπίθεση ανακατάληψης της ΕΠΟ.

Γνωρίζοντας ότι ο ΠΑΟΚ που καραδοκεί ποτέ δεν υπήρξε έντιμος συνομιλητής και πως με μεγάλη ευκολία και με τη ρίψη μερικών ξεροκόμματων θα στραφεί προς τα εκεί που φυσάει ο άνεμος, θα έχουν καταφέρει να πετάξουν την ΑΕΚ έξω από το παιχνίδι για να γίνουν οι ίδιοι και πάλι κυρίαρχοι του προσκηνίου και του παρασκηνίου. Και τώρα, θα μου απαντήσει κάποιος, τι κερδίζει η ΑΕΚ αφού και πάλι σφαγμένη στο γόνατο βρίσκεται; Ξεχνάτε κάτι βασικό. Το παιχνίδι βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι πάντα ένα παιχνίδι τακτικής. Τις κινήσεις του κάθε παίκτη δεν τις έχουμε δει ακόμα σε όλο το φάσμα τους. Έχει πολύ δρόμο ακόμα μέχρι τον τερματισμό και μας περιμένουν εκπλήξεις. Ας μη βιαζόμαστε. Η ΑΕΚ τηρεί στάση αναμονής. Με ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Στα παιχνίδια του μυαλού μια λάθος κίνηση του αντιπάλου μπορεί να γείρει την πλάστιγγα προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Ναι, η άλλη πλευρά είναι δυνατή. Έχει ένα ολόκληρο κράτος στο πλευρό της. Έχει τον υπόκοσμο. Διαθέτει το χρήμα εν αφθονία. Τους μηχανισμούς τους ελέγχει και μπορεί να κινεί τα νήματα. Αλλά κι εμείς έχουν περάσει οι εποχές που παίζαμε τον ρόλο του Δαυίδ απέναντι στον Γολιάθ και πολεμούσαμε μόνο με τη σφεντόνα μας. Διαθέτουμε τα δικά μας όπλα και σε κάποιες των περιπτώσεων ακόμα και υπερόπλα. Μας περιμένει ένας πολύ ενδιαφέρων χειμώνας και μια ακόμα πιο ενδιαφέρουσα άνοιξη. Θα δούμε και θα ακούσουμε πολλά. Κρατάμε πάντα μικρό καλάθι επειδή ιστορικά ποτέ δεν είχαμε λόγο στα κέντρα αποφάσεων και πάντα υπήρξαμε οι ριγμένοι του συστήματος. Τώρα χτίζουμε από την αρχή τα τείχη μας. Σκάβουμε τάφρους περιμετρικά. Ορθώνουμε πολεμίστρες. Δεν πάμε σαν τα πρόβατα στη σφαγή. Τους περιμένουμε. Το Βυζάντιο αναβιώνει. Το τέλος τους είναι πολύ κοντά αφού έρχεται η νέα αυτοκρατορία που θα τους σαρώσει…

Δεν υπάρχουν σχόλια: