Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

Στην επόμενη φάση του κυπέλλου η ΑΕΚ που σάρωσε με 4-0 την Κηφισιά

Τελικά, δεν γίνεται να είσαι οπαδός της ΑΕΚ και να μη σου αρέσει ο τρόπος που δουλεύει και ο τρόπος που διαχειρίζεται τους παίκτες του ο Αργύρης Γιαννίκης. Η ΑΕΚ στο παρελθόν υπήρξε πολλάκις θύμα εκπλήξεων από υποδεέστερες ομάδες στα ματς του κυπέλλου και γνώρισε αρκετούς ταπεινωτικούς αποκλεισμούς από μικρομεσαίες ομάδες μικρότερων κατηγοριών. Σε διάφορες εποχές και με εξαιρετικό αλλά και με μέτριο ρόστερ. Κυρίαρχα στοιχεία όλων εκείνων των αποκλεισμών ήταν η έλλειψη σοβαρότητας, η υποτίμηση του αντιπάλου, η έλλειψη αυτοκυριαρχίας και πάθους από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό ανεξάρτητα από το όνομα του αντιπάλου.

Η πρώτη κατραπακιά της ΑΕΚ από μικρομεσαίο αντίπαλο ήρθε το 1972 και ήταν από τη Λαμία, που αγωνιζόταν τότε στον Βόρειο όμιλο της Β' Εθνικής. Η ΑΕΚ είχε χάσει εκτός έδρας με 1-0 στην παράταση σε μονό αγώνα και είχε μείνει έξω από τη συνέχεια του κυπέλλου. Το γκολ είχε πετύχει ο Παναγιώτης Ζέρβας στο 110', δέκα λεπτά δηλαδή πριν τη λήξη και της παράτασης. Η Λαμία εκείνη τη χρονιά είχε καταλάβει την 13η θέση επί 20 ομάδων στον Βόρειο Όμιλο της Β' Εθνικής.

Ένα χρόνο μετά, τον Φεβρουάριο του 1973, η ΑΕΚ γνωρίζει νέο ταπεινωτικό αποκλεισμό, αυτή τη φορά από τον Απόλλωνα Καλαμαριάς, που την κερδίζει με 2-1 στην έδρα του, πάλι σε μονό αγώνα και την αποκλείει. Ο Απόλλωνας είχε προηγηθεί στο 8' με τον Γκόγκο, η ΑΕΚ στη συνέχεια κατάφερε να ισοφαρίσει με τον Παπαϊωάννου για να έρθει στο 87' ο Σαλαπασίδης με εύστοχο χτύπημα πέναλτι να ρίξει την ΑΕΚ στο καναβάτσο. Εκείνη τη χρονιά ο Απόλλων Καλαμαριάς είχε αναδειχθεί πρωταθλητής του Βορείου Ομίλου της Β' εθνικής και είχε ανέβει στην Α' κατηγορία.

Το 1984 η Λαμία βρίσκεται και πάλι στο δρόμο της ΑΕΚ σε μονό αγώνα, αυτή τη φορά από την Γ' κατηγορία στην οποία αγωνίζεται. Το παιχνίδι διεξάγεται και πάλι στην έδρα της Λαμίας και ο Μαντζίκος είναι ο χρυσός σκόρερ των γηπεδούχων με το γκολ του οποίου η Λαμία πετάει για δεύτερη φορά έξω από τη διοργάνωση του κυπέλλου τη μεγάλη αντίπαλό της. Χαρακτηριστικό ότι στη συνέχεια η Λαμία αποκλείστηκε από τον μετέπειτα Κυπελλούχο ΠΑΟΚ σε διπλά παιχνίδια, χάνοντας με 6-0 στην Τούμπα και με 9-1 στη Λαμία!

Το 1998, ο άγνωστος στο ποδοσφαιρόφιλο κοινό Ποσειδώνας Μηχανιώνας, γίνεται ξαφνικά γνωστός πετυχαίνοντας την έκπληξη του αιώνα αφού σε μονό αγώνα στην έδρα του καταφέρνει να νικήσει με 1-0 και να αποκλείσει την ΑΕΚ. Το γκολ της πρόκρισης είχε πετύχει ο Θανάσης Πρίττας.

Φτάνοντας στο 2006, οκτώ χρόνια αργότερα δηλαδή, η ΑΕΚ του "πολύ" Λορένθο Σέρα Φερέρ καλείται να αντιμετωπίσει σε μονό αγώνα για το κύπελλο το Χαϊδάρι της Γ' Εθνικής. Ο αγώνας γίνεται στο γήπεδο του Αιγάλεω και η κανονική του διάρκεια αλλά και η ημίωρη παράταση βρίσκουν τις δύο ομάδες ισόπαλες με 0-0. Το ματς οδηγείται στα πέναλτι όπου μετά το εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Κριπιντήρη του Χαϊδαρίου, ακολουθεί εκείνο του Μόρα για λογαριασμό της ΑΕΚ, το οποίο και αποκρούει ο τερματοφύλακας του Χαϊδαρίου Κοτταράς στέλνοντας την ομάδα των Δυτικών Προαστίων στον παράδεισο και την ΑΕΚ στην κόλαση.

Τρία χρόνια αργότερα, το 2009, η ΑΕΚ αντιμετωπίζει και πάλι σε νοκ άουτ ματς τον Θρασύβουλο της Β' Εθνικής στη Φυλή. Το ματς λήγει ισόπαλο 0-0 και οδηγείται στην παράταση όπου ο Καραμαλίκης στο 104' με το γκολ που πετυχαίνει στέλνει τον Θρασύβουλο στην επόμενη φάση του θεσμού και την ΑΕΚ στο σπίτι της.

Τέλος, το 2012, σε διπλά ματς για τη φάση των 32, η Καβάλα της Β' Εθνικής αντιμετωπίζει την ΑΕΚ στο "Ανθή Καραγιάννη" όπου οι δύο ομάδες αναδεικνύονται ισόπαλες με 0-0. Η ρεβάνς που γίνεται στο ΟΑΚΑ όμως επιφυλάσσει μια μεγάλη και οδυνηρή έκπληξη για τους φίλους της ΑΕΚ αφού στο 54', ο δικός της Ενσαλίβα, πετυχαίνει το γκολ που μέλλει να αφήσει για πρώτη φορά εκτός κυπέλλου την ΑΕΚ από υποδεέστερη ομάδα σε διπλούς αγώνες και μάλιστα με ήττα μέσα στο σπίτι της. Αυτή η χρονιά σημάδεψε την ΑΕΚ αφού το τέλος της την βρήκε να υποβιβάζεται στη Β' κατηγορία.

Με γνώμονα όλες αυτές τις δυσάρεστες εμπειρίες της προϊστορίας της στον θεσμό του κυπέλλου, χαιρετίζουμε την χτεσινή εμφάνιση-πρόκριση της ΑΕΚ του Γιαννίκη επί της Κηφισιάς της Β' Εθνικής μέσα στο ΟΑΚΑ με το εμφατικό 4-0. Η ΑΕΚ που αγωνίστηκε έχοντας στην εντεκάδα της παίκτες που δεν είχαν αγωνιστεί ξανά μαζί ή είχαν αγωνιστεί ελάχιστα και που φυσικά αντιμετώπισε πρόβλημα συνοχής με αποτέλεσμα να κλείσει το πρώτο ημίχρονο άσφαιρη και με το σκορ ισόπαλο με 0-0. Στο δεύτερο ημίχρονο όμως η Ένωση βρήκε τον δρόμο της έχοντας σε πολύ καλή βραδιά τον Γέβτιτς ο οποίος έβγαλε την ασίστ στα τρία από τα τέσσερα γκολ της ΑΕΚ, αρχής γενομένης στο 52' όπου εκτελώντας υπέροχα φάουλ βρήκε μέσα στη μικρή περιοχή τον Ανσαριφάρντ που με ωραία γυριστή ψηλοκρεμαστή κεφαλιά κρέμασε τον τερματοφύλακα της Κηφισιάς ανοίγοντας το σκορ για την ΑΕΚ. Τα πάντα έγιναν πιο εύκολα μετά από αυτό το γκολ και στο 57' ο Στράτος Σβάρνας ανέβηκε με τη μπάλα μέχρι τη μικρή περιοχή της Κηφισιάς και με ψηλοκρεμαστό πλασέ πέρασε τη μπάλα πάνω από τον τερματοφύλακα γράφοντας το 2-0 για την Ένωση. Στο 70' ο Γέβτιτς με νέα ασίστ βρήκε ξεμαρκάριστο μέσα στην περιοχή τον Τάνκοβιτς και εκείνος με ένα κεραυνό στην κλειστή γωνία του τερματοφύλακα της Κηφισιάς έκανε το 3-0 για την ΑΕΚ. Τέλος, στο 74' και πάλι ο Γέβτιτς βρήκε με διαγώνια μεταβίβαση τον Χατζησαφί σε πλάγια θέση εντός περιοχής και εκείνος με ένα ευθύβολο διαγώνιο σουτ έγραψε το τελικό ΑΕΚ-Κηφισιά 4-0.

Το διαφορετικό που άρεσε σε όλους μας από αυτή την ΑΕΚ του Αργύρη Γιαννίκη ήταν ότι είδαμε μία ομάδα παθιασμένη με παίκτες που κυνηγούσαν τη μπάλα και έφτιαχναν ευκαιρίες μέχρι και το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή. Σε κανένα σημείο δεν χαλάρωσε η ΑΕΚ και δεν επαναπαύθηκε στο μέχρι εκείνη τη στιγμή νικηφόρο υπέρ της αποτέλεσμα, παρόλο που ήταν ήδη φανερό ότι έχει εξασφαλίσει την πρόκριση από το πρώτο ματς. Αυτή τη νοοτροπία έχει καταφέρει και την έχει περάσει στους παίκτες του ο Ελληνογερμανός προπονητής που μέχρι στιγμής δείχνει να έχει κερδίσει το παιχνίδι των εντυπώσεων και από παιχνίδι σε παιχνίδι εμφανίζει μια ΑΕΚ ολοένα και πιο ουσιαστική και πιο αποφασισμένη για να πάρει το αποτέλεσμα. Τα πρώτα δείγματα γραφής τα είδαμε στα Γιάννινα όπου η ΑΕΚ έφτασε στην πολυπόθητη νίκη στο 90' αρνούμενη να συμβιβαστεί με την ιδέα μιας νέας απώλειας βαθμών.

Ο προπονητής της ΑΕΚ προτίμησε το 4-2-3-1 για να ξεκινήσει το ματς. Κορυφαίος της ΑΕΚ και MVP ο Γέβτιτς με μια πολύ μεστή εμφάνιση που όλοι ευχόμαστε να έχει και συνέχεια. Ο Τσιντώτας δεν χρειάστηκε να παρέμβει σε κανένα σημείο του ματς ενώ τα πλάγια μπακ, Ρότα και Χατζισαφί πραγματοποίησαν εξαιρετική εμφάνιση και διακρίθηκαν για τα ανεβάσματά τους μέχρι την αντίπαλη περιοχή. Χαρακτηριστικό ότι ο Χατζισαφί πέτυχε το τέταρτο γκολ ενώ ο Ρότα είχε δοκάρι. Το δίδυμο Τζαβέλας και Σβάρνας στο κέντρο της άμυνας δεν αντιμετώπισε το παραμικρό πρόβλημα. Ο Λε Ταλέκ για τα 70' που αγωνίστηκε ήταν αρκετά καλός στα καθήκοντά του. Ο Σάκχοφ με κεκτημένη ταχύτητα από τα Γιάννινα ήταν και χτες εξαιρετικός στο κέντρο της ΑΕΚ. Ο Γκαρσία που αγωνίστηκε δεξιά το πάλεψε μέχρι τον τραυματισμό του αλλά δεν ήταν και πάλι σε πολύ καλή βραδιά. Ο Τάνκοβιτς από την άλλη έδωσε περισσότερα πράγματα στην επίθεση και παρά την μεγάλη απουσία του τον αισθάνθηκε για τα καλά η άμυνα της Κηφισιάς. Ο Ανσαριφάρντ έπαιξε βασικός, άνοιξε το σκορ πετυχαίνοντας ένα σεντερφορίσιο γκολ, ενώ με τις κινήσεις του δημιουργούσε τακτικά πανικό στους αμυντικούς της Κηφισιάς ανοίγοντας διαδρόμους για τους συμπαίκτες του. Ο Άμραμπατ που πήρε στο 64' τη θέση του Γκαρσία έπειτα από τον τραυματισμό του τελευταίου από αντιαθλητικό μαρκάρισμα αντιπάλου του, κινήθηκε έξυπνα και βασιζόμενος στην εμπειρία του έδωσε αρκετές βοήθειες στην επιθετική γραμμή του Δικεφάλου. Ο Σιμάνσκι που πήρε στο 70' τη θέση του Λε Ταλέκ έκανε ακόμα πιο στιβαρό το κέντρο της ΑΕΚ αποκόπτοντας εντελώς τους επιθετικούς της Κηφισιάς από την εστία της ΑΕΚ. Ο Αραούχο που πήρε στο 70' τη θέση του Τάνκοβιτς ήταν ο γνωστός φιλότιμος Αραούχο με την αέναη κίνηση εκτός και εντός περιοχής του αντιπάλου δημιουργώντας ρήγματα και μπελάδες στην άμυνά του. Ο Μοχαμαντί πήρε στο 80' τη θέση του Γέβτιτς και κράτησε τη μπάλα στα πόδια του όσο χρειάστηκε. Τέλος, ο Κοσίδης πήρε στο 80' τη θέση του Ανσαριφάρντ και πήρε για φέτος το βάπτισμα του πυρός στη βασική εντεκάδα.

ΑΕΚ: Τσιντώτας, Ρότα, Σβάρνας, Τζαβέλλας, Χατζισαφί, Σάκχοφ, Λε Ταλέκ (70' Σιμάνσκι), Γκαρσία (64' Άμραμπατ), Γέβτιτς (80' Μοχαμάντι), Τάνκοβιτς (70' Αραούχο), Ανσαριφάρντ (80' Κοσίδης).

Κηφισιά: Μιχελής, Σμπώκος, Σωτηράκος, Αρτυματάς, Παυλάκης, Οικονομίδης (61' Τζέλης), Πρίτσας (46' Ντοριβάλ), Καλλέργης (61' Κρητικός), Παπασάββας (82' Παπαγγελής), Τετέι (72' Αγγελόπουλος), Γιαννιτσάνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: