Η ΑΕΚ, έχει ένα λόγο παραπάνω να σκέφτεται από νωρίς φέτος τα μεταγραφικά, αφού όπως κάναμε γνωστό και σε προηγούμενο άρθρο μας, αντιμετωπίζει πρόβλημα μέσου όρου ηλικίας. Κάποιοι μάλιστα δεν διστάζουν να αποκαλούν γερασμένη ομάδα την ΑΕΚ του Αλμέιδα, αλλά ας είναι καλά τα… γερόντια της που κάθε φορά έχουν έτοιμες απαντήσεις για να τους κολλήσουν στον τοίχο.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η ΑΕΚ δεν πρέπει να κοιτάξει σοβαρά προς την κατεύθυνση ανανέωσης του ρόστερ της δίνοντας ένα ηλικιακό βάθος της τάξης των 26-28 χρόνων για την πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών της, αριθμός που προσφέρει έναν μέσο όρο με διάρκεια τα 6 με 8 χρόνια συνεχούς παρουσίας στην ομάδα. Με αυτό τον τρόπο χτίζονται οι ομάδες με σταθερότητα και διάρκεια στην απόδοσή τους, οι παίκτες γνωρίζονται μεταξύ τους τόσο προσωπικά όσο και στον τρόπο παιχνιδιού τους και ο προπονητής μπορεί να τους μετατρέψει σε οργανωμένο σύνολο που δουλεύει μηχανικά και αγγίζει την τελειότητα.
Χωρίς να διεκδικούμε δάφνες προφητικής ικανότητας ας επιχειρήσουμε μια βουτιά στα ενδότερα και με απόλυτο σεβασμό στον κάθε παίκτη και στον προπονητή ας σκιαγραφήσουμε τις ανάγκες και τις προτεραιότητες της ΑΕΚ. Και πριν απ' όλα να κάνουμε μια υποσημείωση που έχει ιδιαίτερη αξία. Ίσως να είναι η πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια που η ΑΕΚ δεν έχει στις τάξεις της ούτε ένα ποδοσφαιριστή που να θεωρείται ανάξιος για την θέση που κατέχει. Κανείς δεν υπάρχει που να μην τιμάει απόλυτα το ψωμί που τρώει στην ΑΕΚ. Άλλο αν κάποιος έχει χαρακτηριστικά που ίσως να μην είναι τα απολύτως επιθυμητά και φυσικά θα μπορούσε να υπάρξει κάποιος άλλος που να έδινε περισσότερα πράγματα σε συγκεκριμένους τομείς. Εκεί, κάθε ομάδα και κάθε προπονητής δεν θα σταματήσει ποτέ να ψάχνει για ποδοσφαιριστές που να ταιριάζουν απόλυτα στα συστήματά του, στην ιδιοσυγκρασία του, στις απαιτήσεις του, στη φιλοσοφία του και στον τρόπο δουλειάς του.
Στους τερματοφύλακες πρώτα, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο Στάνκοβιτς κατέχει και θα συνεχίσει να κατέχει τα πρωτεία για τη θέση του βασικού. Για τη θέση του δεύτερου τερματοφύλακα, παρόλο που ο Αθανασιάδης είναι ένας εξαιρετικός τερματοφύλακας και το απέδειξε και στο Τσάμπιονς Λιγκ όταν αγωνίστηκε με τη φανέλα της Σέριφ, υπάρχουν διάφορες σκέψεις. Και ο παίκτης θα ήθελε να πάει κάπου που να αγωνίζεται βασικός και η ΑΕΚ σκέφτεται την απόκτηση ενός τερματοφύλακα με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Τίποτα όμως δεν είναι δεδομένο. Ακόμα και έτσι να μείνουν τα πράγματα και να συνεχίσει η ΑΕΚ με το συγκεκριμένο δίδυμο δεν νομίζω να αντιμετωπίσει πρόβλημα, με δεδομένο ότι και οι δύο τερματοφύλακες της ΑΕΚ θα έχουν έναν ακόμα χρόνο εμπειρίας στις πλάτες τους. Ως προς το θέμα του τρίτου τερματοφύλακα, στην ΑΕΚ εδώ και δύο χρόνια, μπροστά στο δίλημμα αν θα πορευτούν με τρίτο τερματοφύλακα κάποιον εγνωσμένης αξίας αλλά μεγάλης ηλικίας ή με έναν φέρελπι και εξελισσόμενο νεαρό, προτίμησαν τη δεύτερη λύση και με αυτήν πορεύονται, χωρίς η αλήθεια είναι να καταφέρουν να εξελίξουν κάποιον από τους πολλούς προερχόμενους από τη δεύτερη ομάδα που έχουν προωθηθεί τα τελευταία χρόνια.
Στη θέση του δεξιού αμυντικού στρέφονται τα βλέμματα για την απόκτηση ενός πολύ καλού και σε καλή ηλικία δεξιού μπακ. Ο Ρότα φυσικά και θα παραμείνει ως δεύτερος και ανάλογα με την εξέλιξή του γιατί όχι και πρώτος σε αρκετά από τα ματς που θα δίνει η ομάδα μέσα στη χρονιά. Ο Σιντιμπέ είναι εκείνος που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να αντικατασταθεί. Πίσω, σαν τρίτη λύση, έρχεται και ο Ραντόνια που είναι ένας από τους παίκτες που αφήνει ευχαριστημένη την τεχνική ηγεσία.
Στα αριστερά της άμυνας κατά πάσα πιθανότητα το καλοκαίρι αποχωρεί ο Χατζισαφί. Ο Αλμέιδα έχει κατά νου να εμπιστευτεί τον Πήλιο, ο οποίος θα δώσει τις δικές του εξετάσεις μέχρι το καλοκαίρι. Ερωτήματα υπάρχουν για την περίπτωση του Μοχαμάντι, που περισσότερο έχουν να κάνουν με την αστάθειά του παρά με την αξία του. Πάντως, δεν θα είναι έκπληξη η ΑΕΚ να πορευτεί μέχρι το καλοκαίρι με την συγκεκριμένη τριάδα και τότε να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για την κάλυψη της θέσης και με ποιους.
Στους κεντρικούς αμυντικούς δεν διαφαίνεται να υπάρξει καμία τροποποίηση, τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι, όπου και πάλι η μόνη περίπτωση να αλλάξει κάτι θα είναι αν πουληθεί ο Μουκουντί. Ο Βίντα ανανέωσε για δύο χρόνια, ο Μουκουντί δεν κουνιέται, ο Κάλενς βγήκε λαχείο και φυσικά θα παραμείνει και ο Μήτογλου, που αποτελεί το μέλλον στα στόπερ της ΑΕΚ, θα αποτελεί την τέταρτη λύση στο κέντρο της άμυνας. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και δύο ελπιδοφόρα πρότζεκτ, αυτό του 20χρονου Χρυσόπουλου και το έτερο του 19χρονου Γκανέζου, του Γεμπόα. Άρα στη συγκεκριμένη θέση δεν χωράει καμία προσθήκη.
Στα αμυντικά χαφ αποδείχτηκε ότι αν για λόγους τραυματισμού ή τιμωρίας απουσιάσει ένας εκ των Γιόνσον ή Σιμάνσκι δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα αφού ο Γαλανόπουλος δεν μπορεί να την παίξει τόσο καλά τη θέση, επειδή στην ουσία είναι καθαρό οκτάρι και όχι εξάρι. Αν δε σπάσει ο διάολος το πόδι του και χρειαστεί να λείψουν ταυτόχρονα και οι δύο (Γιόνσον και Σιμάνσκι) το πρόβλημα γίνεται από ασήκωτο έως και άλυτο. Συνεπώς από τις πρώτες ανάγκες είναι η απόκτηση ενός σπουδαίου αμυντικού χαφ χωρίς την αποχώρηση κανενός από τους ήδη υπάρχοντες.
Στα χαφ συναντάμε πληθώρα λύσεων και ίσως η ΑΕΚ να είναι η πιο άρτια εξοπλισμένη ομάδα με χαφ κάθε είδους και αρμοδιότητας. Διαθέτει τον τρομερό Πινέδα, το μεγάλο όπλο της, που παίζει σε περισσότερες από μία θέσεις και όταν προκύπτει ανάγκη μέχρι και δεξί μπακ! Τον έχουμε δει και αμυντικό χαφ και οκτάρι και στο αριστερό άκρο αλλά και πίσω από τον επιθετικό. Επίσης για χαφ σκοράρει σχετικά εύκολα. Στη συνέχεια έχει τον Γκατσίνοβιτς που επίσης παίζει σε περισσότερες από μία θέσεις. Αγαπημένη του θέση στο αριστερό άκρο αλλά έχει παίξει και οκτάρι και πίσω από τον φορ. Ακολουθεί ο Τσούμπερ που επίσης καλύπτει αρκετές θέσεις αλλά το φόρτε του είναι πίσω από τον φορ. Παίζει πολλές φορές όμως και αριστερά. Στη συνέχεια έχει τον νεοφερμένο Πισάρο που ακόμα δεν έχει δείξει όλα τα προσόντα του αφού δεν έχει προσαρμοστεί απόλυτα. Παίζει και αυτός τόσο αριστερά όσο και πίσω από τον φορ. Μετά είναι ο Μάνταλος που έχει περιοριστεί σε δεύτερο ρόλο παίζοντας περισσότερο σαν αλλαγή αλλά περνάει ακόμα η μπογιά του και αν βρεθεί σε καλή μέρα μπορεί να κάνει τη διαφορά, είτε παίζοντας πίσω από τον φορ, είτε σαν οκτάρι, είτε αριστερά. Κάπου εδώ μπαίνει στην εξίσωση και ο Αραούχο, προσφάτως μετακινούμενος από φορ σε χαφ από τον προπονητή του. Παίζει συνήθως σε ελεύθερο χώρο και κινείται σε κάθε σημείο του κέντρου. Ακολουθεί το ξυράφι της ΑΕΚ, ο Ελίασον, ένας υπερπολύτιμος και ταχύτατος παίκτης, άριστος χειριστής της μπάλας και με πολύ γλυκά πόδια. Φέτος μοιράζεται τη θέση με τον Άμραμπατ αλλά από του χρόνου αναμένεται να είναι ο πρώτος παίκτης που θα επιλέγεται από τον προπονητή του για την εντεκάδα. Ο Άμραμπατ, στα 37 του πια, αναμένεται το καλοκαίρι να αποχωρήσει. Δεν είναι ξεκάθαρο αν θα αποκτηθεί παίκτης στη θέση του αφού έρχεται από πίσω ο Φερνάντες που έχει λείψει λόγω τραυματισμού και κατά πάσα πιθανότητα αυτός θα καλύψει τη θέση του Άμραμπατ. Η ΑΕΚ ίσως θα πρέπει να στρέψει το βάρος της στην απόκτηση μόνο ενός εξαιρετικού αριστερού μεσοεπιθετικού, ενός αντίστοιχου Ελίασον για αριστερά δηλαδή και θα είναι κομπλέ στο χώρο του κέντρου. Στα ελπιδοφόρα πρότζεκτ για το κέντρο υπάρχει και ο θηριώδης Λαμαράνα που αφήνει πολύ καλές εντυπώσεις στα Σπάτα.
Στην επίθεση δεσπόζει ο πολύς Λιβάι Γκαρσία, τον οποίο αργήσαμε πολύ να τον δούμε σε δράση φέτος, λόγω τραυματισμού του. Πρόβλεψη για πώλησή του το ερχόμενο καλοκαίρι δεν μοιάζει εφικτή αφού έχει μείνει πολύ πίσω, εκτός αν κάνει κανένα τρελό ντεμαράζ στον δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος και γεμίσει με γκολ τις εστίες των αντιπάλων. Ο Πόνσε, που αποκτήθηκε το καλοκαίρι δεν έχει βρει ακόμα τα πατήματά του και έχει εκπλήξει με την δυστοκία του. Κι αυτό επειδή πρόκειται για παίκτη εγνωσμένης αξίας που έχει αφήσει τα διαπιστευτήριά του στην Ελλάδα τη σεζόν 2018-19, στο πρώτο πέρασμά του από την ΑΕΚ. Ο προπονητής του πάντως τον πιστεύει και δουλεύει ακατάπαυστα μαζί του για να τον επαναφέρει στην κατάσταση που όλοι τον γνωρίσαμε και τον θαυμάσαμε. Στη συνέχεια υπάρχει ο Φαν Βέερτ, ο οποίος δεν πήρε τις ευκαιρίες που θα ήθελε, ταλαιπωρήθηκε και από τραυματισμούς και τον ερχόμενο Γενάρη κατά πάσα πιθανότητα αποχωρεί από την ΑΕΚ. Τέλος, υπάρχει και ο ελπιδοφόρος μικρός, ο Ζίνι, ο οποίος στις ελάχιστες εμφανίσεις του με την πρώτη ομάδα τρόμαξε κόσμο και έδειξε ένα μικρό μέρος από τα απίστευτα προσόντα του. Βάζοντας κάτω τα δεδομένα η αποχώρηση του Φαν Βέερτ δεν θα φέρει άλλον κεντρικό επιθετικό στην ΑΕΚ αφού ο Αλμέιδα προτιμά να υποστηριχτεί το πρότζεκτ του Ζίνι.
Έτσι, η ΑΕΚ θα κινηθεί τον Γενάρη για έναν δεξιό αμυντικό μόνο και όπως δείχνουν τα πράγματα το ερχόμενο καλοκαίρι θα στραφεί στην απόκτηση τερματοφύλακα, ενδεχομένως αριστερού μπακ αν δεν έχουν εξελιχθεί καλά τα πράγματα με τον Πήλιο, αμυντικού χαφ και αριστερού μεσοεπιθετικού.
Αυτά είναι τα σίγουρα και έχουν να κάνουν και με τις αποχωρήσεις των Σιντιμπέ, Χατζισαφί, Άμραμπατ. Υπάρχουν και μερικές παράμετροι που δεν μπορεί να τις μαντέψει κανείς. Π.χ. θα δεχτεί να υπογράψει ανανέωση συμβολαίου ο Αραούχο ή θα φύγει οικειοθελώς με τη λήξη του συμβολαίου του το καλοκαίρι; Αν φύγει η ΑΕΚ θα χρειαστεί ένα κεντρικό χαφ ακόμα. Θα πουληθεί ο Μουκουντί; Αν ναι η ΑΕΚ θα χρειαστεί και στόπερ. Επίσης αν αποχωρήσουν και οι Χατζισαφί και Μοχαμάντι, ακόμα κι αν έχει πάει τέλεια ο Πήλιος, η ΑΕΚ θα χρειαστεί έναν ακόμα αριστερό μπακ. Θα αποχωρήσει ο Αθανασιάδης; Αν ναι η ΑΕΚ θα ψάξει τερματοφύλακα. Και μια ακόμα πιθανή μεταγραφή που συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες να γίνει είναι να πουληθεί ο Σιμάνσκι, οπότε η ΑΕΚ πρέπει να ψάξει έναν ακόμα αμυντικό χαφ. Και φυσικά το μεγάλο deal που όπως προείπα συγκεντρώνει πολύ μικρές πιθανότητες να πραγματοποιηθεί φέτος, θα είναι η πώληση του Λιβάι Γκαρσία. Σε αυτή την περίπτωση η ΑΕΚ θα χρειαστεί και εγνωσμένης αξία σέντερ φορ που να μπορεί να βάζει τη μπάλα στο πλεκτό με την ίδια ευκολία που φοράει τις κάλτσες του…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου