Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023

Επιστροφή στην κανονικότητα: ΑΕΚ-Λαμία 3-0

Μετά την ισοπαλία με την Κηφισιά και την ήττα από την Μαρσέιγ στη Νέα Φιλαφέλφεια, η ΑΕΚ έψαχνε με κάθε τρόπο να χαμογελάσει ξανά και να πάει ήρεμη στη διακοπή του πρωταθλήματος. Και το πέτυχε σχετικά εύκολα και άνετα απέναντι στη Λαμία με 3-0 στην έδρα της, για την 11η αγωνιστική της Super League.

Σκόρερ για την ΑΕΚ ο Λιβάι Γκαρσία (το πρώτο φετινό) και ο Σέρχιο Αραούχο (το πρώτο στην Ελλάδα φέτος) στο 10' και στο 36' και έτσι η Ένωση ήταν ήρεμη στο υπόλοιπο του αγώνα διαχειριζόμενη το ματς, μιας και είχε καλή αποτελεσματικότητα με γκολ στην πρώτη ευκαιρία της και 2ο γκολ στην 3η της! Ο Μάνταλος στο 93' με εύστοχο πέναλτι έγραψε το τελικό 3-0.

Επιθετικά η ΑΕΚ δεν ξόδεψε πολλές δυνάμεις και έπαιξε όσο χρειάστηκε για να κερδίσει τον αγώνα. Η αμυντική λειτουργία της ΑΕΚ κράτησε εκτός περιοχής την Λαμία, ενώ ο Στάνκοβιτς ήταν σταθερός όποτε χρειάστηκε και κράτησε το μηδέν.

Επόμενο ματς για την ΑΕΚ με αντίπαλο τον ΠΑΣ Γιάννινα στα Ιωάννινα την Κυριακή 26 Νοεμβρίου.

Ο Ματίας Αλμέιδα στο ματς με την Λαμία έκανε κάποιες αλλαγές στην 11άδα λόγω απουσιών και για λόγους τακτικής. Έτσι κάτω από τα δοκάρια επέστρεψε ο Στάνκοβιτς, δεξί μπακ ήταν ξανά ο Σιντιμπέ, αριστερά ο Μοχαμάντι, στα στόπερ ο Κάλενς με τον Βίντα, κόφτης ο Σιμάνσκι με τον Πινέδα δίπλα του, δεξιά στην επίθεση ο Ελίασον, αριστερά ο Γκατσίνοβιτς, ο Αραούχο σε ελεύθερο ρόλο και φορ ο Γκαρσία. Ο Λεωνίδας Βόκολος προχώρησε σε δύο αλλαγές σε σχέση με το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό και αυτές στον άξονα.

Η ΑΕΚ πήρε την μπάλα εξ' αρχής στα πόδια της. Και όταν έφτιαξε την πρώτη ευκαιρία της σκόραρε κιόλας. Ήταν στο 10' όταν η Ένωση άνοιξε το σκορ με τον Λιβάι Γκαρσία. Σε φάση διαρκείας στα καρέ της Λαμίας, ο 25χρονος φορ είδε την μπάλα να του στρώνεται μέσα στην περιοχή, μετά από κακή απομάκρυνση του Σλίβκα και αδυναμία του Αραούχο να εκτελέσει με ψαλιδάκι και με ωραίο και πολύ δυνατό τελείωμα έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 1-0. Ένα γκολ το οποίο ήταν και το πρώτο του για φέτος!

Το ματς δεν είχε ρυθμό, η ΑΕΚ δεν έβαζε ένταση στο επιθετικό της παιχνίδι και έτσι δεν είχαμε φάσεις, με την Λαμία να αδυνατεί να απειλήσει επί της ουσίας. Στο 20' ο Σίντκλεϊ έκανε τη σέντρα από τα αριστερά, ο Παπαδόπουλος έπιασε ένα γυριστό σουτ με την κνήμη και η μπάλα πήγε μακριά από την εστία του Στάνκοβιτς.

Στο 31' ο Γκατσίνοβιτς απέφυγε ωραία έναν αντίπαλο και μπήκε στην γωνία της περιοχής. Ο Γκαρσία εκτέλεσε με το εξωτερικό και η μπάλα πέρασε λίγο άουτ.

Η ΑΕΚ ανέβασε λίγο ένταση, είχε ρυθμό και τελικά πέντε λεπτά μετά βρήκε και 2ο γκολ. Και σκόραρε με τον Σέρχιο Αραούχο και μία τρομερή ατομική ενέργεια του. Ο Αργεντίνος φορ απελευθερώθηκε πολύ ωραία από το μαρκάρισμα του Παπαδόπουλου και με ωραίο σουτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 2-0.

Στο 40' η Λαμία έφτιαξε την πρώτη της απειλή, με υπέροχο μακρινό σουτ του Καρλίτος, ο Στάνκοβιτς εκτοξεύτηκε αλλά η μπάλα πέρασε ελάχιστα άουτ.

Το ματς είχε πια καλύτερο ρυθμό και στο 32' η Ένωση είχε μία ακόμη καλή στιγμή. Έπειτα από ολέθριο λάθος στην άμυνας της Λαμίας, ο Αραούχο με ψιλοκρεμαστή μπαλιά βρήκε τον Ελίασον και αυτός εκτέλεσε με το κεφάλι για να τσιμπήσει για τον ελεύθερο Γκαρσία, αλλά ο Κοσέλεφ τον σταμάτησε.

Στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου ο Καρλίτος είδε την κίνηση του Τσιλούλη στην περιοχή και του πέρασε την μπάλα με ωραία κάθετη, αλλά ο Στάνκοβιτς βγήκε γρήγορα και μάζεψε την μπάλα. Και εκεί τελείωσε το ημίχρονο με την ΑΕΚ να έχει καθαρό προβάδισμα με 2-0 δίχως να έχει απειληθεί και έχοντας καλό ποσοστό ευστοχίας στις ευκαιρίες που έφτιαξε.

Με την έναρξη του β' ημιχρόνου, ο Βόκολος έκανε διπλή αλλαγή. Τζανδάρης και Τόσιτς πέρασαν στον αγωνιστικό χώρο αντί των Σίντκλεϊ και Τσιλούλη.

Στο 55' σε ωραία αντεπίθεση της ΑΕΚ, το σουτ του Ελίασον πέρασε αρκετά άουτ.

Στο 62' ο Αλμέιδα έβαλε τον Μάνταλο αντί του Σιντιμπέ, με τον Πινέδα να περνά δεξί μπακ και τον Έλληνα μέσο στον άξονα.

Η Ένωση στο β' ημίχρονο δεν είχε την ίδια ορμή, επιθετικότητα και ενέργεια με την Λαμία να παίρνει μέτρα προς την εστία του Στάνκοβιτς. Εκτέλεση κόρνερ από τα δεξιά για την Λαμία στο 63', ο Κάλενς έστειλε άθελά του την μπάλα προς την εστία, αλλά ο σταθερός Στάνκοβιτς μπλόκαρε την μπάλα.

Στο 68' ο Αλμέιδα έβαλε Πόνσε, Πισάρο και Τσούμπερ στο ματς, με Αραούχο, Γκαρσία και Γκατσίνοβιτς να βγαίνουν εκτός. Ο Πόνσε πήγε φορ, ο Πισάρο αριστερά και ο Τσούμπερ με τον Μάνταλο ήταν πίσω από τον Αργεντίνο επιθετικό.

Στο 72' ο Πισάρο έκανε το γύρισμα από τα αριστερά στον Πόνσε, αυτός έκανε το σουτ από τη μικρή περιοχή, αλλά ο Τζανετόπουλος έβαλε την κόντρα και παραχώρησε κόρνερ.

Ωραία ανάπτυξη από τους παίκτες της ΑΕΚ στο 75', ο Πόνσε μοίρασε στον Τσούμπερ μέσα στην περιοχή και αυτός έκανε το σουτ με την μπάλα να περνάει άουτ. Ο Βόκολος έβγαλε Καρλίτος και Μαρτίνεθ και πέρασε στο ματς τους Μάλτσι και Λόνγκο, ενώ ο Αλμέιδα έδωσε την ευκαιρία ξανά στον Πήλιο να παίξει αντί του Μοχαμάντι.

Ο Βόκολος έβαλε τον Τσιλιανίδη αντί του Σλίβκα στο τέλος, με την ΑΕΚ να προσπαθεί να βρει χώρους και για τρίτο γκολ, με την Λαμία να μοιάζει πια παραδομένη. Καλή στιγμή για τη Λαμία στο 89'. Ο Σιμόν έκανε τη σέντρα από τα δεξιά, ο Τόσιτς αφύλακτος στην καρδιά της άμυνας της ΑΕΚ έπιασε την κεφαλιά, αλλά η μπάλα πέρασε λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Στάνκοβιτς.

Τελικά, στο 92' ο Μάνταλος μπήκε στην περιοχή, πήρε την πάσα, σούταρε, αλλά απέκρουσε ο Κοσέλεφ. Ο Μάνταλος στην επαναφορά έγινε  κάτοχος και ανατράπηκε από τον Παπαδόπουλο με τον ρέφερι να δίνει αμέσως το πέναλτι. Ο Μάνταλος το εκτέλεσε και ευστόχησε για το τελικό 3-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια.

ΑΕΚ – Λαμία 3-0

Γκολ: 10' Γκαρσία σουτ 1-0, 36' Αραούχο σουτ 2-0, 93' Μάνταλος πέναλτι 3-0

Κίτρινες κάρτες: Αραούχο (52'), Γκατσίνοβιτς (61'), Σιμάνσκι (91') - Μαρτίνεθ (18'), Λόνγκο (84'), Παπαδόπουλος (93')

Κόκκινες κάρτες: -

Διαιτητής 8: Τσέτσιλας

ΑΕΚ (Μ. Αλμέιδα): Στάνκοβιτς, Σιντιμπέ (62' Μάνταλος), Βίντα, Κάλενς, Μοχαμάντι (77' Πήλιος), Σιμάνσκι, Πινέδα, Ελίασον, Γκατσίνοβιτς (69' Πισάρο), Αραούχο (69' Τσούμπερ), Γκαρσία (69' Πόνσε)

Λαμία (Λ. Βόκολος): Κοσέλεφ, Σιμόν, Τζανετόπουλος, Παπαδόπουλος, Σίντκλεϊ (46' Τόσιτς) Αμαράλ, Σαντάνα, Σλίβκα (83' Τσιλιανίδης), Μαρτίνεθ (73' Λόνγκο), Τσιλούλης (46' Τζανδάρης), Καρλίτος (73' Μάλτσι)

MVP: Λιβάι Γκαρσία

Κριτική

Στάνκοβιτς 9: Ο τερματοφύλακας όπως τον χρειάζεται η ΑΕΚ. Σταθερός, ψύχραιμος, με έγκαιρες επεμβάσεις, με εξόδους, με πλονζόν στα πόδια των αντίπαλων επιθετικών, με καλή διαχείριση της μπάλας με τα πόδια και με πολύ καλές μεταβιβάσεις.

Σιντιμπέ 7: Σαφώς καλύτερος από τα δύο τελευταία ματς με Κηφισιά και με Μαρσέιγ, αλλά και πάλι μακριά από το επίπεδο του μεγάλου παίκτη και πρωταθλητή Ευρώπης που γνωρίζαμε. Αντικαταστάθηκε στο 62' από τον Μάνταλο αλλά την θέση του επί της ουσίας πήρε ο Πινέδα αφού ο Μάνταλος πήγε στο κέντρο.

Μοχαμάντι 9: Σπουδαίο παιχνίδι από τον Ιρανό. Κατάπιε τους αντιπάλους τους και ήταν κυρίαρχος όλης της αριστερής πλευράς αναλαμβάνοντας πολλές φορές και επιθετικές πρωτοβουλίες. Στο 77΄παραχώρησε τη θέση του στον Πήλιο αφού εμφάνισε σημάδια κόπωσης.

Βίντα 9: Άρχοντας και με καινούριο συμβόλαιο που κέρδισε δικαιωματικά, χτες επιβεβαίωσε τον τίτλο του βράχου στην άμυνα της ΑΕΚ και δικαίωσε προπονητή και διοίκηση που έσπευσαν να τον ανανεώσουν όντας στα 34!

Κάλενς 9: Τι λαχείο πέτυχε η ΑΕΚ λίγες στιγμές πριν από την κλήρωση! Ο άνθρωπος είναι αμυντικός σπάνιας πάστας, ταχύτατος στη σκέψη και στην ενέργεια με κυριότερο προσόν ότι μυρίζεται τη φάση πριν καν αυτή ακόμα συμβεί. Είτε με ζώνη παίξει η ΑΕΚ είτε μαν του μαν ο παίκτης προσαρμόζεται στο δευτερόλεπτο και εκτελεί κατά γράμμα τις οδηγίες του προπονητή του.

Σιμάνσκι 9: Το μηχανάκι-ρομποτάκι του κέντρου της ΑΕΚ. Παίκτης με αστείρευτες δυνάμεις, παίζει με αυτοθυσία και κάνει τον προπονητή του να αισθάνεται πιο άνετα έχοντάς τον στην εντεκάδα.

Πινέδα 8: Ο διευθυντής ορχήστρας της ΑΕΚ. Ο παίκτης που κρατάει τη μπαγκέτα και δίνει τον ρυθμό σε όλη την ομάδα όποτε είναι έτοιμη να επιτεθεί. Προερχόμενος από μια κακή εμφάνιση με τη Μαρσέιγ, χτες παρουσιάστηκε αρκετά βελτιωμένος και έχει κι αυτός το δικό του μερίδιο στη νίκη επί της Λαμίας. Προς το τέλος έπαιξε δεξί μπακ με μεγάλη επιτυχία, όπως κάθε φορά που το κάνει.

Γκατσίνοβιτς 8: Και αυτός προερχόταν από μια κακή εμφάνιση με τους Γάλλους, όμως χτες εμφανίστηκε κεφάτος και προκάλεσε πολλά ρήγματα στην αντίπαλη άμυνα. Στο 69' αντικαταστάθηκε από τον Πισάρο αφού είχε αρχίσει να βγάζει κούραση.

Αραούχο 8: Ο γνωστός σε όλους μας Αραούχο έκανε και πάλι την εμφάνισή του. Κι αυτός προερχόμενος από κακή εμφάνιση με την Μαρσέιγ, βελτίωσε κατά πολύ την απόδοσή του, πέτυχε το δεύτερο γκολ και γενικά είχε πολύ καλή παρουσία στο γήπεδο. Αντικαταστάθηκε στο 69' από τον Τσούμπερ σε μια προσπάθεια του Αλμέιδα να φρεσκάρει την ομάδα.

Ελίασον 9: Διανύει περίοδο μεγάλης φόρμας και αποτελεί τον φόβο και τον τρόμο των αντίπαλων μπακ. Κάθε φορά θα βρει ένα τρόπο να αναστατώσει την αντίπαλη άμυνα και να σερβίρει στους επιθετικούς κάποιες μπαλιές που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και μισά γκολ.

Γκαρσία 8: Επιτέλους, βρήκε δίχτυα και μάλιστα με εξαιρετικά δύσκολο σουτ μετά από αναμπουμπούλα μέσα στην αντίπαλη περιοχή. Είχε και κάποιες ακόμα καλές στιγμές και σίγουρα απασχόλησε σε μεγάλο βαθμό τους αντιπάλους του που τον ένιωσαν για τα καλά. Εν τούτοις δεν έχει έρθει ακόμα στο επίπεδο που μας είχε συνηθίσει και προσωπικά διαφωνώ με την ανάδειξή του σε MVP του αγώνα. Περισσότερο σαν ψυχολογική στήριξη το είδα, τη στιγμή που υπήρχαν άλλοι παίκτες με μεγαλύτερη προσφορά, όπως ο Ελίασον, που δικαιούταν περισσότερο τον τιμητικό αυτό τίτλο. Αντικαταστάθηκε στο 69' από τον Πόνσε.

Μάνταλος 7: Μπήκε στο 62' στη θέση του Σιντιμπέ αλλά πήγε στον γνωστό του χώρο του κέντρου και δεξί μπακ στη θέση του Γάλλου πέρασε ο Πινέδα. Ουσιαστικά δηλαδή αντικατέστησε τον Πινέδα στο κέντρο. Μοιραία δεν έκανε την ίδια δουλειά με τον Μεξικανό αλλά προσπάθησε να βγάζει την ΑΕΚ μπροστά και το κατάφερε, σε μια στιγμή μάλιστα που η Ένωση φαινόταν να έχει κολλήσει και να μη βρίσκει λύσεις. Χάρη στην επιμονή του σε μια φάση διαρκείας στο 92' τρύπωσε από τα πλάγια, σούταρε η μπάλα αποκρούστηκε και γύρισε στα πόδια του και εκεί ανατράπηκε καθαρά με αποτέλεσμα ο διαιτητής να δείξει απ' ευθείας το πέναλτι. Μετά από καιρό ανέλαβε ο ίδιος την εκτέλεση της εσχάτης των ποινών και αποφασιστικά έστειλε τη μπάλα στη δεξιά γωνιά των διχτύων και τον τερματοφύλακα από την άλλη γράφοντας το τελικό ΑΕΚ-Λαμία 3-0.

Πισάρο 7: Στο 69' πήρε τη θέση του κουρασμένου Γκατσίνοβιτς και διατηρήθηκε από τον προπονητή του στην ίδια θέση έχοντας τον ίδιο ρόλο μέσα στο γήπεδο. Γκατσίνοβιτς δεν ήταν αλλά ήταν μια πολύ αξιόλογη παρουσία ενός παίκτη που το κατέχει το τόπι, ξέρει τα μυστικά του και μπορεί να βγάλει ωραία πράγματα στον αγωνιστικό χώρο.

Τσούμπερ 6: Κι αυτός μπήκε στο παιχνίδι στο 69' παίρνοντας τη θέση του Αραούχο. Δεν διανύει καλό φεγγάρι ο Ελβετός αλλά και ο Αλμέιδα επιμένει να τον χρησιμοποιεί αριστερά, σε μια θέση που φαίνεται να μη τον βολεύει ιδιαίτερα. Δεν πάει με δύναμη στις διεκδικήσεις και χάνει πολύ εύκολα τη μπάλα από τα πόδια του. Δεν μας είχε συνηθίσει έτσι ο Στίβεν. Η αλήθεια πάντως είναι ότι χτες του στερεί ένα γκολ ο Πόνσε με την ανοησία που κάνει να μπει ανάμεσα στον Τσούμπερ και στη μπάλα.

Πόνσε 5: Μπαίνει στο 69' στη θέση του Γκαρσία αλλά ούτε και χτες καταφέρνει να συνεργαστεί σωστά με τους συμπαίκτες του και γίνεται άθελά του και η αιτία που στερεί από τον Τσούμπερ την ευκαιρία να σκοράρει αφού την ώρα που επιχειρεί να σουτάρει ο Ελβετός ο Πόνσε παρεμβάλλεται και η μπάλα βρίσκει πάνω του και εξοστρακίζεται άουτ.

Πήλιος 7: Μεγάλος βαθμός για ενθάρρυνση και μικρός για να μην πάρουν τα μυαλά του αέρα. Όπως είπε και ο Αλμέιδα -και το κάνει σπάνια για ποδοσφαιριστή του- τον Μάρτιο, αν το θέλει και ο ίδιος, θα μπορεί να είναι ο βασικός αριστερός μπακ στην εντεκάδα της ΑΕΚ. Και αυτό θα είναι ένα τεράστιο κέρδος, τόσο για την ΑΕΚ, όσο και για την Εθνική μας ομάδα.

Αλμέιδα 8: Προερχόταν κι αυτός από δύο αποτυχημένα αποτελέσματα και από μια έντονη κριτική που του ασκήθηκε, στο βαθμό θα έλεγα της γκρίνιας και από μερικούς κακεντρεχείς ακόμα και της απαξίωσης. Αυτός ψύχραιμος και προσηλωμένος στη δουλειά του και στους στόχους που έχουν τεθεί από την ομάδα, αναδιοργανώθηκε, σήκωσε τα μανίκια και δούλεψε με τους παίκτες του και με τους συνεργάτες του όπως μόνο εκείνος ξέρει να δουλεύει. Έκλεισε τα αυτιά του στις άναρθρες κραυγές που ακούγονταν από δεξιά κι από αριστερά και έκανε αυτό που εκείνος νομίζει καλύτερο για να προετοιμάσει όσο πιο σωστά γίνεται την ομάδα. Έτσι, και δεν φρόντισε να ζητήσει να "πατήσουν" τον αντίπαλο για να αποδείξουν την ανωτερότητά τους και σωστή διαχείριση των παικτών του έκανε, προφυλάσσοντας εκείνους που έπρεπε και κάνοντας όσο μπορούσε οικονομία δυνάμεων, αλλά και κέρδισε το παιχνίδι με σχετική άνεση και χωρίς να ζοριστεί καθόλου η ομάδα. Άλλωστε για τον στρατηγό σημασία έχει το τελικό αποτέλεσμα της μάχης και όχι οι ενδιάμεσες νίκες εντυπωσιασμού.

Παραλειπόμενα και διαιτησία

Ο διαιτητής, δεδομένης και της απειρίας του, τα πήγε εξαιρετικά καλά. Δεν μάσησε από τον αέρα της γηπεδούχου μεγάλης ομάδας και έκοψε το καρπούζι ακριβώς στα δύο χωρίς να επηρεάζεται ούτε από την έδρα ούτε από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Στο δε πέναλτι πάνω στον Μάνταλο το σφύριγμά του ήταν κοφτό και άμεσο ώστε να μην επιδέχεται αμφισβήτηση αφού βρισκόταν στο ένα μέτρο και είχε άμεση αντίληψη της φάσης. Για τα τυπικά περίμενε και τη γνωμάτευση του VAR αλλά έδειχνε σίγουρος για τη δικαίωσή του όπως και συνέβη.

Μια παρατήρηση έχω να κάνω και ας την επεξεργαστεί ο καθένας με το δικό του σκεπτικό. Διακρίνω έναν λανθασμένο τρόπο συγκέντρωσης πολλών επιθετικών της ΑΕΚ στις φάσεις που εκδηλώνει επίθεση στην αντίπαλη περιοχή και αυτό της στοιχίζει αρκετά στο εύκολο σκοράρισμα. Τι θέλω να πω. Όταν μέσα στην περιοχή βρίσκονται 6-7 αμυντικοί μαζί με τον τερματοφύλακα, σχηματίζεται ένα τείχος από πόδια που παρεμποδίζει τον εκάστοτε επιθετικό που θα βρεθεί σε θέση βολής να σημαδέψει με ευκολία το αντίπαλο τέρμα. Αν τώρα μέσα στην ίδια φάση, στην ίδια περιοχή βρεθούν και 5-6 επιθετικοί της ΑΕΚ αυτό προκαλεί μια επιπρόσθετη δυσκολία στο όλο εγχείρημα που ονομάζεται επίτευξη γκολ. Χωρίς να το θέλουν οι επιθετικοί αποτελούν πρόσθετα κορμιά που σχηματίζουν εμπόδιο να φτάσει η μπάλα στα δίχτυα. Γι' αυτό παρατηρείται πολλές φορές το φαινόμενο να σουτάρει ένας παίκτης της ΑΕΚ και η μπάλα να βρίσκει σε συμπαίκτη του και να φεύγει άουτ. Οι πολλοί επιθετικοί μέσα στο κουτί, όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται αυτό, πολλές φορές αθροιστικά προστίθενται στους αμυντικούς του αντιπάλου. Θα δώσω ένα μικρό παράδειγμα. Το τέρμα του αντιπάλου διαθέτει δύο κάθετα δοκάρια. Αν πάρουμε και στήσουμε τέσσερις δικούς μας επιθετικούς ανάμεσα σε αυτά τα δύο δοκάρια και τους αφήσουμε ακίνητους εκεί, πόσα έγιναν τα δοκάρια του αντιπάλου; Σαφώς έξι και ασφαλώς μειώνονται οι πιθανότητες ακόμα και στο πιο ευθύβολο σουτ να φτάσει στον στόχο του. Ας το σκεφτούν λίγο οι παίκτες όταν συσσωρεύονται όλοι μέσα στην αντίπαλη περιοχή με τον διακαή πόθο να σκοράρουν…

Δεν υπάρχουν σχόλια: