Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023

Η ανάσα των δράκων του Αλμέιδα από απόψε καίει τον σβέρκο του Παναθηναϊκού - Στον 1 βαθμό η διαφορά με την ΑΕΚ να περνάει από τα Γιάννινα κερδίζοντας τον ΠΑΣ με 1-0

Συνέχισε στο γνωστό ψυχοβγαλτικό της έργο η ΑΕΚ απόψε στους Ζωσιμάδες,  όπου χάρη σε ένα γκολ που πέτυχε ο Τσούμπερ στο 7' με διαγώνιο πλασέ μέσα από την περιοχή, έπειτα από πάσα του Πινέδα κατάφερε να φύγει με το 0-1 και τους τρεις πολύτιμους βαθμούς στις αποσκευές της.

Πάλι κακή ΑΕΚ και πάλι διαφορετική ΑΕΚ μέσα στο γήπεδο. Κάτι οι πολλοί τραυματισμοί, κάτι η επιθυμία του προπονητή να προφυλαχτούν παίκτες, η ΑΕΚ δεν κατάφερε να ξεκολλήσει από το γνωστό μοτίβο της. Ένα γκολ και όπου βγει. Με την Κηφισιά το πλήρωσε, σήμερα όχι.

Πάντως όλα δείχνουν ότι αυτό που απασχολεί τον οργανισμό ΑΕΚ είναι τα παιχνίδια με Μπράιτον και Άγιαξ. Όλα γι' αυτά τα δύο παιχνίδια γίνονται και όλοι για αυτά τα δύο δουλεύουν. Μακάρι να δικαιωθεί η επιλογή τους.

Όταν είδαμε την εντεκάδα που θα κατέβαινε η ΑΕΚ στους Ζωσιμάδες δεν σας το κρύβω ότι μας έζωσαν οι ταχυπαλμίες. Κι ας έχουμε απεριόριστη εμπιστοσύνη στον Αλμέιδα. Έξω λόγω τραυματισμών οι Γκαρσία, Αραούχο, Γιόνσον, Πόνσε, Μουκουντί, Ρότα, Χατζισαφί, άσχετα αν οι δύο τελευταίοι κάθισαν στον πάγκο. Εκτός εντεκάδας και οι Άμραμπατ, Πισάρο.

Έτσι, ο Πελάδο εμπιστεύτηκε για αρχική εντεκάδα τους, Στάνκοβιτς κάτω από τα δοκάρια, τον Σιντιμπέ στο δεξιό άκρο της άμυνας, τον Μοχαμάντι στο αριστερό, τους Βίντα και Κάλενς στο κέντρο της άμυνας, τον Σιμάνσκι στα αμυντικά χαφ με λίγο πιο προωθημένο τον Πινέδα, δεξιά στην επίθεση τον Ελίασον, αριστερά τον Γκατσίνοβιτς, τον Μάνταλο πίσω από τον φορ και τον Τσούμπερ καθαρό φουνταριστό.

Στο πρώτο ημίχρονο η ΑΕΚ δημιούργησε περισσότερες ευκαιρίες και θα μπορούσε να έχει πετύχει ένα τουλάχιστον γκολ ακόμα. Το μόνιμό της πρόβλημα όμως στα τελειώματα της στερούσε πάντα την ευκαιρία να σκοράρει, να πάρει ανάσες και να κλειδώσει το ματς. Βέβαια και αυτή τη φορά η ΑΕΚ έδωσε το δικαίωμα στον αντίπαλο να την απειλήσει και σε κάποιες φάσεις να σταθεί και άτυχος που δεν σκόραρε. Ο Άγιος Στάνκοβιτς σε δύο περιπτώσεις κατέβασε τα ρολά και έσωσε την ΑΕΚ από την ισοφάριση. Έχουμε πει ότι ο καλός τερματοφύλακας σε μια μεγάλη ομάδα δεν είναι εκείνος που θα πιάνει πουλιά στις προπονήσεις αλλά εκείνος που θα χαρίσει βαθμούς στην ομάδα σε καίριες φάσεις και σε δύσκολα παιχνίδια.   

Η ΑΕΚ στο δεύτερο ημίχρονο κατέβηκε πιο υποτονική. Σα να είχε αφήσει μπόλικη από την ενέργειά της στα αποδυτήρια. Δεν γινόταν τόσο συχνά απειλητική και προτιμούσε να πάει σε ένα ματς διαχείρισης για να κρατήσει το σκορ και τους τρεις βαθμούς της νίκης.

Αργά, στο 75' ο Αλμέιδα αποφασίζει να ανακατέψει την τράπουλα και ταυτόχρονα να δώσει ανάσες σε κάποιους ποδοσφαιριστές του. Τέσσερις μαζεμένες αλλαγές από τον προπονητή της ΑΕΚ. Πισάρο, Γαλανόπουλος, Άμραμπατ και Πόνσε μπήκαν στις θέσεις των Τσούμπερ, Μάνταλου, Πινέδα και Ελίασον. Στο 82' ο Αλμέιδα αποσύρει και τον Κάλενς που ένιωσε ενοχλήσεις και στη θέση του βάζει τον Μήτογλου. Η ΑΕΚ κρατούσε τη μπάλα, ήλεγχε το παιχνίδι και φαινόταν ότι περισσότερο την απασχολούσε, στα ελάχιστα λεπτά που απέμεναν μέχρι τη λήξη, να μην απειληθεί η εστία της. Κι όμως, στο 96' είδε το χάρο με τα μάτια της όταν ο Πανάγου έκανε το πλασέ πάνω στον πεσμένο Εραμούσπε με την μπάλα να περνάει άουτ και αυτή ήταν η τελευταία φάση του αγώνα.

Επόμενο παιχνίδι για την ΑΕΚ την Πέμπτη στις 19:45, στην Αγιά Σοφιά, κόντρα στη Μπράιτον για το Europa League.

ΠΑΣ Γιάννινα - ΑΕΚ 0-1

Γκολ: 7' Τσούμπερ σουτ 0-1

Κίτρινες κάρτες: Ριένστρα (86'), Εραμούσπε (96') - Κάλενς (81')

Κόκκινες κάρτες: -

ΠΑΣ Γιάννινα (Θανάσης Στάικος): Κλέιμαν, Πανάγου, Παντελάκης, Εραμούσπε, Τσαούσης, Καραχάλιος, Ριένστρα, Τζίμας (66' Λεό), Παμλίδης, Μπάλαν (66' Γκάρο), Ροσέρο (85' Κόντε).

ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα): Στάνκοβιτς, Σιντιμπέ, Βίντα, Κάλενς (82' Μήτογλου), Μοχαμάντι, Ελίασον (75' Άμραμπατ), Σιμάνσκι, Πινέδα (75' Γαλανόπουλος), Γκατσίνοβιτς, Τσούμπερ (75' Πόνσε), Μάνταλος (75' Πισάρο).

MVP: Τζούμπερ

Διαιτητής 9: Διαμαντόπουλος

Κριτική

Στάνκοβιτς 9: Τείνει να γίνει ο ορισμός του μεγάλου γκολκίπερ που δικαιούται να έχει κάθε μεγάλη ομάδα. Σε κάθε επικίνδυνη στιγμή δηλώνει αποφασιστικά παρών αποτρέποντας να πάει η μπάλα στα δίχτυα του ενώ και στο υπόλοιπο παιχνίδι βγάζει την ηρεμία που πρέπει να διαθέτει ένα τερματοφύλακας για να εμπνέει εμπιστοσύνη στους συμπαίκτες του.

Σιντιμπέ 8: Κοντεύει να καθιερωθεί σαν βασικός παίζοντας συνεχόμενα παιχνίδια και κάθε φορά δείχνει ανεβασμένος και απαλλαγμένος από κακές στιγμές του παρελθόντος. Η διαγώνια μπαλιά που κάνει στον Ελίασον στη φάση του γκολ κρύβει από πίσω της τη στόφα ενός μεγάλου ποδοσφαιριστή όπως είναι ένας πρωταθλητής κόσμου.

Μοχαμάντι 8: Και αυτή τη φορά κράτησε καλά τη θέση του ενώ συνεισέφερε και στο επιθετικό παιχνίδι της ομάδας.

Βίντα 8: Ογκόλιθος. Αλάνθαστος. Ο φόβος και ο τρόμος κάθε επιθετικού όταν προσκρούει πάνω του όπως προσκρούουν τα μικροαντικείμενα που παρασύρει ο άνεμος και πέφτουν με φόρα πάνω στα ορθωμένα μπροστά τους γρανιτένια βράχια.

Κάλενς 8: Κάθε φορά και καλύτερος. Διαθέτει μεγάλη εμπειρία, αντίληψη των φάσεων και μπορεί να παίρνει πολύ γρήγορες αποφάσεις. Κρίμα να μην έχει έρθει στην ΑΕΚ δυο-τρία χρόνια νωρίτερα. Ένιωσε ένα τράβηγμα στους προσαγωγούς και αντικαταστάθηκε προληπτικά στο 82' από τον Μήτογλου.

Σιμάνσκι 8: Ο άνθρωπος που δίνει σιγουριά και ασφάλεια σε όλη την ομάδα και που επέβαλε το κυριαρχικό παιχνίδι της ΑΕΚ μη αφήνοντας απάτητη ούτε μία σπιθαμή του γηπέδου των Ζωσιμάδων.

Πινέδα 8: Παίζοντας η ΑΕΚ με ένα αμυντικό χαφ ανέλαβε πιο δημιουργικό ρόλο παίζοντας σαν οκτάρι και ενώνοντας το αμυντικό με το επιθετικό κομμάτι της ΑΕΚ δημιουργώντας με τις μπαλιές ακριβείας του στην πλάτη της άμυνας του ΠΑΣ καθολική αναστάτωση. Ο τρόπος που φέρνει με το αριστερό τη μπάλα στα πόδια του Τσούμπερ στη φάση του γκολ είναι σπάνιας έμπνευσης και ομορφιάς. Αντικαταστάθηκε για να να ξεκουραστεί στο 75' από τον Γαλανόπουλο.

Μάνταλος 8: Ανέλαβε ελεύθερο ρόλο παίζοντας όπως ακριβώς ο Αραούχο που δεν έχει συγκεκριμένο ρόλο μέσ στο παιχνίδι. Συνεργάστηκε άψογα με τον Τσούμπερ και είχαν οι δυο τους μερικές πολύ όμορφες στιγμές. Αντικαταστάθηκε στο 75' για να πάρει ανάσες από τον Πισάρο.

Ελίασον 8: Εξακολουθεί να βρίσκεται σε καλό φεγγάρι και να καταφέρνει από τα δεξιά αλλεπάλληλα χτυπήματα στα πλευρά του αντιπάλου με την ταχύτητά του και τη δεξιοτεχνία του. Μετά το 70' κουράστηκε και αντικαταστάθηκε στο 75' από τον Άμραμπατ.

Γκατσίνοβιτς 7: Δείχνει να ξαναβρίσκει τα πατήματά του αν και σήμερα δεν ήταν το ίδιο αποδοτικός με άλλες φορές. Έτρεξε, πάλεψε, ίδρωσε αλλά έχει ακόμα πολλά περιθώρια βελτίωσης.

Τσούμπερ 9: Ο κορυφαίος της ΑΕΚ. Έπαιξε σαν καθαρόαιμο φορ, θέση που δεν είναι η δική του, παρόλα αυτά βρήκε τον τρόπο να σκοράρει και να χαρίσει τους τρεις βαθμούς στην ΑΕΚ. Είχε καλές συνεργασίες με τον Μάνταλο και έβγαλαν μερικές πολύ όμορφες φάσεις που από καθαρή ατυχία δεν επέφεραν κανένα κέρδος στην ΑΕΚ. Και αυτός για λόγους ξεκούρασης αντικαταστάθηκε στο 75' από τον Πόνσε.

Άμραμπατ 6: Πέρασε στον αγώνα στο 75' στη θέση του Ελίασον, έδωσε μια ώθηση στην ΑΕΚ αλλά δεν ήταν προσεκτικός στις τελικές του ενέργειες.

Γαλανόπουλος 7: Με ην είσοδό του στο 75' στη θέση του Πινέδα έπαιξε πιο κοντά στην άμυνα κλείνοντας και το τελευταίο πέρασμα προς την εστία του Στάνκοβιτς. Έδωσε φρεσκάδα και ήταν όσο δυναμικός χρειάστηκε ώστε να μην αντιμετωπίσει προβλήματα η ΑΕΚ στο τελευταίο 20λεπτο.

Πόνσε 5: Πέρασε στο 75' στη θέση του Τσούμπερ και εκτός από φρέσκα πόδια δεν κατάφερε να δώσει το κάτι παραπάνω στην επιθετική γραμμή της ΑΕΚ.

Πισάρο 6: Παρεξηγημένος παίκτης ο Μεξικανός. Πέρασε στη θέση του Μάνταλου στο 75' και πήγε ακριβώς στην ίδια θέση, πίσω από τον Πόνσε. Είχε κέφια, έκανε όμορφα πράγματα με τη μπάλα στα πόδια αλλά δεν κατάφερε να κάνει το κάτι διαφορετικό για να δώσει μια ώθηση παραπάνω στην ομάδα.  

Μήτογλου 6: Έπαιξε λίγο για να κριθεί αλλά από την αυτοπεποίθηση που βγάζει αναλαμβάνοντας έναν τόσο κρίσιμο ρόλο σε μια στιγμή που η μπάλα καίει, δείχνει πόσο έτοιμος είναι κι αυτός από καιρό για το ωραίο τούτο ταξίδι, καθώς λέει και ο ποιητής.

Αλμέιδα 9: Οι τολμηρές του αποφάσεις έχουν ένα τρομακτικό ποσοστό επιτυχίας που τον καθιστούν σε αλεπού των πάγκων, αφού κάθε φορά, παρακάμπτοντας τις ατυχίες από τραυματισμούς, βρίσκει τον τρόπο να επιλέξει τους πιο σωστούς αντικαταστάτες τους και παράλληλα να διαχειριστεί το υπόλοιπο ρόστερ παρέχοντας όσο πιο μεγάλες ανάσες στους παίκτες του που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Είναι γεγονός βέβαια πως η ΑΕΚ διαθέτει τρομερό βάθος στον πάγκο της, κατάσταση που παρέχει άνεση στις κινήσεις του προπονητή να κάνει τις επιλογές του. Όταν διαθέτεις 18-20 ισάξιους ποδοσφαιριστές τότε τα πράγματα γίνονται απλούστερα και τα προβλήματα λύνονται με μεγαλύτερη ευκολία. Συντελεί και ο καλός χαρακτήρας των ποδοσφαιριστών του αλλά και ο σεβασμός που τους έχει εμπνεύσει ώστε μέσα στην ομάδα να μην υπάρχουν ούτε γκρίνιες, ούτε κατήφεια, ούτε αμφισβήτηση. Στα Γιάννινα έστησε την ομάδα έτσι, παρά τις ελλείψεις της, ώστε το τρίποντο να αποτελεί μονόδρομο, μη επιτρέποντας ούτε μια φευγαλέα σκέψη στους αντιπάλους του για να αμφισβητήσουν την ανωτερότητα της ΑΕΚ.

Παραλειπόμενα και διαιτησία

Ίσως έφτασε ο καιρός να πάψουμε να ασχολούμαστε με το παραμικρό με τη διαιτησία, από τη στιγμή που θα ξέρουμε ότι έχουν εκλείψει τα μαύρα κοράκια και οι διαιτητές σε διατεταγμένη υπηρεσία. Σήμερα ο Διαμαντόπουλος τα πήγε εξαιρετικά, δεν άφησε να του ξεφύγει καμία φάση και δεν βρίσκω κάτι που έχει να ζηλέψει από τους ξένους διαιτητές εγνωσμένης αξίας.

Το κυνήγι του θησαυρού (δηλαδή της πρώτης θέσης) συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον. Η ΑΕΚ, ισόβαθμη με τον Ολυμπιακό πλέον στη δεύτερη θέση, απέχει 1 μόνο βαθμό από τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκού που έχασε απόψε στο Κλεάνθης Βικελίδης με 2-0. Το πρωτάθλημα βρίσκεται και πάλι στην αφετηρία του και είναι στο χέρι της ΑΕΚ αυτή τη φορά να μη την πατήσει και απομακρυνθεί αφού δεδομένα έχει βγάλει τη Λεωφόρο κερδίζοντας τον Παναθηναϊκό 1-2 εκτός έδρας, έχει κερδίσει τον ΠΑΟΚ 2-0 στην Αγιά Σοφιά και έχει παραχωρήσει ισοπαλία 1-1 μέσα στην Αγιά Σοφιά στον Ολυμπιακό. Επίσης, έχει περάσει από ΟΦΗ χάνοντας 2-0, ΠΑΣ Γιάννινα κερδίζοντας 1-0, Αστέρα Τρίπολης κερδίζοντας 3-0, Βόλο κερδίζοντας 3-2, Κηφισιά φέρνοντας ισοπαλία 1-1. Ακόμα η ΑΕΚ έχει παραχωρήσει στην Αγιά Σοφιά ισοπαλία 1-1 στον Πανσερραϊκό και έχει κερδίσει τον Ατρόμητο με 2-1 και τη Λαμία με 3-0. Η ΑΕΚ έχει μπροστά της κατά σειρά: τον Άρη στην Αγιά Σοφιά, τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο, τον Πανσερραϊκό στις Σέρρες, τον Βόλο στην Αγιά Σοφιά, τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκης, τον Παναθηναϊκό στην Αγιά Σοφιά, τον Ατρόμητο στο Περιστέρι, τον ΟΦΗ στην Αγιά Σοφιά, τον Αστέρα Τρίπολης στην Αγιά Σοφιά, τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, την Κηφισιά στην Αγιά Σοφιά, τη Λαμία στη Λαμία, τον ΠΑΣ Γιάννινα στην Αγιά Σοφιά και τον Άρη στο Βικελίδης. Και έπονται φυσικά τα πλέι οφ.

Το νου μας στους φιλόσοφους. Στην ΑΕΚ δεν έχουμε πια μόνο τον Αλμέιδα στο ποδόσφαιρο αλλά και τον Πλάθα στο μπάσκετ. Δυο άνθρωποι με παρόμοιες αντιλήψεις και φιλοσοφία που ταιριάζουν απόλυτα με το στάτους αυτού του ιστορικού συλλόγου. Η δουλειά του πρώτου απέφερε καρπούς και η ποδοσφαιρική ομάδα στοχεύει ολοένα και πιο ψηλά σε Ελλάδα και Ευρώπη ενώ και του δεύτερου δεν πάει πίσω στο μπάσκετ, όπου η Ευρώπη παραμιλάει με τα αποτελέσματα της ΑΕΚ ενώ και στην Ελλάδα η δουλειά που κάνει άρχισε ήδη να φαίνεται και να αποδίδει. Τα μάτια μας δεκατέσσερα να μη τους χάσουμε. Για τον Αλμέιδα οι σειρήνες άρχισαν ήδη να πολλαπλασιάζονται και να ηχούν από διάφορες κατευθύνσεις. Ήδη γίνεται πολύς λόγος και για την περίπτωση να κληθεί να αναλάβει προπονητής της Εθνικής Αργεντινής! Μια θέση πρόκληση που σπάνια εμφανίζεται στη ζωή ενός προπονητή και δυστυχώς αν επαληθευτεί θα είναι πολύ δύσκολο και για τον ίδιο να την αρνηθεί αλλά και για την ΑΕΚ να του κλείσει τον δρόμο…

Δεν υπάρχουν σχόλια: