Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023

ΑΕΚ-Μαρσέιγ 0-2 και τα κεφάλια μέσα

Ο… τελικός αποδείχτηκε τέτοιος μόνο στο μυαλό όσων τον βάφτισαν έτσι. Ένα ματσάκι της σειράς ήταν ανάμεσα σε μια μέτρια ομάδα και σε μία πολύ κακιά, όπου η μέτρια επιβλήθηκε εύκολα. Οι παίκτες της ΑΕΚ δεν είχαν ψυχολογία, δέχτηκαν και το αστείο 0-1 και έχασαν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους, αφού ήξεραν ότι έχουν μηδαμινές ελπίδες να καταφέρουν να ισοφαρίσουν.

Η Μαρσέιγ προηγήθηκε στο 25' με κεφαλιά του Εμπεμπά έπειτα από κόρνερ και έκλεισε το σκορ στο 93' με κοντινό πλασέ του Σαρ έπειτα από επική αλλά συνηθέστατη γκάφα του Μάνταλου κοντά στο κέντρο του γηπέδου. Όλα τα άλλα αποτελούν ιστορία.

Εύχομαι, όπως όλοι μας, να ήταν απλά μια κακή βραδιά της ΑΕΚ η χτεσινή, η χειρότερη ίσως με τον Αλμέιδα στον πάγκο της. Ο οποίος παρεμπιπτόντως δυσκολευόμαστε όλοι να βρούμε τι έπαθε ξαφνικά. Τον ματιάσαμε με την αποθέωση και την καθολική αναγνώριση στο θέμα της αναγέννησης της ΑΕΚ;

Καλές οι αγάπες και οι καρδούλες με τους κολλητούς μας της Μαρσέιγ αλλά είναι η ομάδα που μας πήρε τα μέτρα για κουστουμάκι και μας το έραψε στα μέτρα μας. Ωραίες οι κοινές εκδηλώσεις αγάπης και τα κορεό, δεν λέω, αλλά το βαθύ κλίσμα οι Γάλλοι μας το έκαναν με μαεστρία και μας καθάρισαν βαθιά το πεπτικό σύστημα.

Ο διαιτητής δεν μας έφταιξε σε τίποτα. Έκανε καλά τη δουλειά του και μοίρασε ακριβοδίκαια τα σπόρια. Και μην ακούσω πάλι για φάουλ πάνω στον Μάνταλο στο δεύτερο γκολ. Το ποδόσφαιρο είναι αντρικό σπορ κι εδώ επρόκειτο για ένα απλό τζαρτζάρισμα που ο δικός μας παίκτης δεν το ανέχτηκε και ξαπλώθηκε φαρδύς-πλατύς, με τον αντίπαλο να τρέχει ελεύθερος και μόνος προς το τέρμα μας.

Έτσι η Ένωση μένει 3η στη βαθμολογία και τώρα τρέχει για την πρόκριση με την Μαρσέιγ να έχει 8 και την Μπράιτον 7, ενώ ο Άγιαξ έμεινε στους 2, με την ελληνική ομάδα στους 4.

Επόμενο ματς για την ΑΕΚ με αντίπαλο την Μπράιτον εντός έδρας στις 30 Νοεμβρίου (19:45) και τελευταία αγωνιστική η Ένωση θα παίξει στην Ολλανδία με αντίπαλο τον Άγιαξ.

Προσπαθώ να εισχωρήσω στο μυαλό του Αλμέιδα και να βρω τη γενεσιουργό αιτία της χτεσινής τραγωδίας. Υπερβολική εκτίμηση στον εαυτό του και στους παίχτες του; Απλά μια κακή μέρα; Τόσο πολύ τον έπεισε ο Μάνταλος με τις τελευταίες εμφανίσεις του ώστε να τον κάνει σημείο αναφοράς και να τον ξεκινήσει στο παιχνίδι βασικό μέσα στην εντεκάδα; Ή να βάλει μέσα τον Τσούμπερ πάλι αριστερά, θέση στην οποία σκουντουφλάει το αριστερό του πόδι πάνω στο δεξί; Ή τον Αραούχο που έδειχνε να μην ξέρει πού πατάει και πού βρίσκεται; Ή να αφήσει εκτός εντεκάδας τον πιο φορμαρισμένο του παίκτη αυτή την περίοδο, τον Ελίασον, επιμένοντας στον Άμραμπατ, ο οποίος έχει αποδειχτεί ότι προσφέρει περισσότερα όταν μπαίνει αλλαγή για 30 με 35 λεπτά; Ή να αποσύρει τον Πινέδα που, ναι μεν δεν βλεπόταν, αλλά είναι και ο μοναδικός παίκτης που αν πάρει μπροστά μπορεί να κάνει τη διαφορά για όλη την ομάδα; Ή να αποσύρει τον Γκαρσία που μπορεί να κάνει μια φάση και να αλλάξει τη ροή του αγώνα βάζοντας τον Πόνσε που δεν εννοεί να βρει τον καλό του εαυτό ενώ κοντεύουμε να φτάσουμε στα μέσα της σεζόν; Μα και η ψυχολογική προετοιμασία της ομάδας χτες αποδείχτηκε μηδενική. Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγω είναι ότι ο Αργεντίνος είναι συναισθηματικό άτομο και επηρεάστηκε πολύ από τα αρνητικά σχόλια προς το πρόσωπό του μετά το αποτυχημένο αποτέλεσμα με την Κηφισιά. Δεν εξηγείται διαφορετικά η τόσο κακή βραδιά στην οποία βρέθηκε και συμπαρέσυρε και ολόκληρη την ομάδα.

Η ΑΕΚ, μάλλιασε η γλώσσα μας να το λέμε, χρειάζεται επειγόντως δεξί και αριστερό μπακ, αμυντικό χαφ (φάνηκε χτες πόσο έλειψε ο Γιόνσον και πόσο ο Γαλανόπουλος δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος όταν αναγκαστεί να βγει και ο Σιμάνσκι), αριστερό μεσοεπιθετικό τύπου Πάλμας που δεν απέκτησε το καλοκαίρι και ενώ η συγκεκριμένη μεταγραφή θεωρήθηκε τότε δεδομένη, έναν τερματοφύλακα και για μένα έναν ακόμα κεντρικό αμυντικό και ένα σέντερ φορ που να βλέπει δίχτυα.

Η συνέχεια προβλέπεται εξαιρετικά δύσκολη και υπάρχει κίνδυνος η ΑΕΚ να μη πάρει ούτε την τρίτη θέση που οδηγεί στο Conference League. Τόσο η Μπράιτον θα είναι σκληρός αντίπαλος στη Νέα Φιλαδέλφεια, όσο και ο Άγιαξ θα παίξει μαζί της το τελευταίο του χαρτί για την τρίτη τουλάχιστον θέση. Απαιτείται άμεση ανασύνταξη και ένα καλό τρίξιμο των δοντιών σε όλους. Αν και όσο και να προσπαθήσει ο Αλμέιδα δεν είναι εύκολο να γυρίσει πίσω την ηλικία του Σιντιμπέ και του Χατζισαφί και να τους κάνει να τρέχουν σαν κατσίκια, ούτε θα κάνει τον Μάνταλο πιο δυναμικό που να μην πέφτει κάτω στο πρώτο τζαρτζάρισμα και να χάνει τη μπάλα μέσα από τα πόδια του όταν βρίσκεται σε επικίνδυνη για την άμυνά του θέση. Επίσης δεν θα κάνει τον Γκαρσία πιο έξυπνο ώστε όταν παίρνει κεφαλιά τετ α τετ με τον τερματοφύλακα να σημαδεύει μια γωνία και όχι το σώμα του. Και βέβαια δεν πρόκειται να κάνει τον Αθανασιάδη πιο αποφασιστικό ώστε να βγαίνει και να μαζεύει τη μπάλα μέσα στην περιοχή του έπειτα από κάθε κόρνερ ή σέντρα του αντιπάλου…

ΑΕΚ – Μαρσέιγ 0-2

Γκολ: 25' Εμπεμπά κεφαλιά 0-1, 93' Σαρ σουτ 0-2.

Κίτρινες κάρτες: Γκατσίνοβιτς (28'), Πόνσε (66') - Βιτίνια (45'+1).

Κόκκινες κάρτες: -

Διαιτητής 8: Γκλεν Νίμπεργκ (Σουηδία)

ΑΕΚ: Αθανασιάδης, Σιντιμπέ, Βίντα, Μουκουντί, Χατζισαφί, Σιμάνσκι (81' Γαλανόπουλος), Πινέδα (63' Αραούχο), Άμραμπατ (76' Ελίασον), Γκατσίνοβιτς (63' Τσούμπερ), Μάνταλος, Γκαρσία (63' Πόνσε).

Μαρσέιγ: Λόπες, Κλος (90+5' Ναντίρ), Μπεμπά, Μπαλέρντι, Λόντι, Εντιαγέ (86' Μουρίγιο), Βερτού (90+5' Ζιζό), Κοντογκμπιά, Χαρίτ (90+5' Σογκλό), Κορέα (60' Σαρ), Βιτίνια.

MVP: MVΤι;

Κριτική

Αθανασιάδης 0: Χωρίς λόγια.

Σιντιμπέ 0: Χωρίς λόγια.

Χατζισαφί 4: Μόνο το φιλότιμο δεν φτάνει πια. Η ΑΕΚ αξίζει κάτι καλύτερο.

Βίντα 5: Αρχοντικός μεν αλλά και κάπως βαρύς.

Μουκουντί 7: Έτρεχε, έκοβε, μοίραζε παιχνίδι. Μέχρι εκεί. Τι άλλο να έκανε δηλαδή;

Σιμάνσκι 5: Προσπάθησε πολύ αλλά μέσα στη γενική καθίζηση δεν τα πήγε κι αυτός πολύ καλά.

Πινέδα 0: Χωρίς λόγια.

Άμραμπατ 4: Προβλέψιμος, με ίδιο τρόπο παιχνιδιού, ενίοτε επιπόλαιος και αρκετά κουραστικός.

Γκατσίνοβιτς 0: Χωρίς λόγια.

Μάνταλος 0: Χωρίς λόγια.

Γκαρσία 0: Χωρίς λόγια.

Αραούχο 0: Χωρίς λόγια.

Γαλανόπουλος 0: Χωρίς λόγια.

Τσούμπερ 0: Χωρίς λόγια.

Ελίασον 6: Κακή επιλογή η παραμονή του στον πάγκο. Είναι ο πιο φορμαρισμένος παίκτης της ΑΕΚ.

Πόνσε 0: Χωρίς λόγια.

Αλμέιδα 0: Χωρίς λόγια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: