Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023

Μαθητευόμενη μάγισσα η ΑΕΚ έχασε με 1-0 από την Μπράιτον και κόπηκε στις εξετάσεις

Η ΑΕΚ, σε μία πολύ καλή ευρωπαϊκή βραδιά της, με εξαιρετική εμφάνιση απέναντι στην Μπράιτον, δεν κατάφερε να κερδίσει. Τι της έλειψε; Μα ό,τι πάντα. Το γκολ, όπως συμβαίνει στα περισσότερα παιχνίδια φέτος. Στο α' ημίχρονο η ΑΕΚ έκανε ότι ήθελε την βρετανική ομάδα, δεν βρήκε όμως το γκολ στις ευκαιρίες που της παρουσιάστηκαν και στο β' ημίχρονο από ένα άτσαλο μαρκάρισμα του Σιμάνσκι και εύκολο πέσιμο του Ζοάο Πέδρο δόθηκε πέναλτι μέσω VAR στη Μπράιτον η οποία πέτυχε το μοναδικό γκολ της βραδιάς και πήρε τη νίκη. Η ΑΕΚ είχε την ατυχία να παίζει και με παίκτη λιγότερο από το 65' μετά την αποβολή του Γκατσίνοβιτς.

Έτσι, έμεινε εκτός συνέχειας του Europa League ενώ η πρόκριση στο Conference League ως 3η , θα κριθεί για την ΑΕΚ στην Ολλανδία στις 14 Δεκεμβρίου κόντρα στον Άγιαξ.

Επόμενο ματς για την ΑΕΚ τη Δευτέρα στις 21:00 με αντίπαλο τον Άρη στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ο Ματίας Αλμέιδα αποφάσισε να ξεκινήσει την 11άδα με τον Στάνκοβιτς κάτω από τα δοκάρια, τον Ρότα δεξί μπακ, τον Χατζισαφί αριστερό μπακ, τον Βίντα με τον Μουκουντί στο κέντρο της άμυνας, τον Σιμάνσκι στα χαφ μαζί με τον Πινέδα, δεξιά στην επίθεση τον Άμραμπατ, αριστερά τον Γκατσίνοβιτς, και τον Μάνταλο σε ελεύθερο ρόλο πίσω από τον Τσούμπερ.

Το ματς είχε ρυθμό εξ' αρχής και η Μπράιτον μόλις στο 2' βρήκε φάση για γκολ. Ο Φέργκιουσον έκανε το σουτ μέσα από την περιοχή και αριστερά, ο Στάνκοβιτς τον σταμάτησε με ωραία επέμβαση και στο ριμπάουντ από κόψιμο του Βίντα η μπάλα κατέληξε κόρνερ.

Στο 7' παραλίγο ολέθριο λάθος σε γύρισμα του Βίντα στον Στάνκοβιτς, τελευταία στιγμή έδιωξε σε κόρνερ ο Αυστριακός πορτιέρο.

Η Μπράιτον έβρισκε χώρους στην άμυνα της ΑΕΚ για να απειλεί, αλλά στο 13' από φάση διαρκείας το σουτ του Πινέδα εκτός περιοχής ήταν πολύ καλό όμως η μπάλα έφυγε άουτ.

Σέντρα του Άμραμπατ από τα δεξιά στο 17', ο Πινέδα έπιασε μια αδύναμη κεφαλιά και ο Βερμπρούγκεν μπλόκαρε.

Η ΑΕΚ πίεζε πιο αποτελεσματικά πια με κέρβερο τον Σιμάνσκι, έτσι στο 18' σουτ του Γκατσίνοβιτς εντός περιοχής, αποκρούει ασταθώς ο Φερμπρούχεν και εν συνεχεία το τελείωμα του Πινέδα δεν κατέληξε στα δίχτυα.

Στο 21' ξανά η ΑΕΚ είχε μία καλή φάση με αντεπίθεση και τελικό παραλήπτη τον Γκατσίνοβιτς να αστοχεί σε σουτ. Η Ένωση είχε πολύ καλή παρουσία και ανταπόκριση και στο 30' είχε ξανά νέα φάση, με δυνατό μακρινό σουτ του Τσούμπερ να αποκρούει ο Βερμπούγκεν σε κόρνερ. Και αμέσως μετά από την εκτέλεση, ο Τσούμπερ είχε πολύ καλή κεφαλιά λίγο άουτ!

Πάλι στο 35', έχοντας την μπάλα πολύ ώρα στα πόδια της και έχοντας περιορίσει την Μπράιτον, είχε μία καλή φάση με τον Πινέδα να αστοχεί σε άουτ μπαίνοντας στην περιοχή από αριστερά.

Και στο 44' ήρθε η πολύ μεγάλη φάση με την ΑΕΚ να αγγίζει το γκολ! Ο Τσούμπερ με ατομική ενέργεια από αριστερά σούταρε, βρήκε το δεξί δοκάρι, και στην επαναφορά ο Γκατσίνοβιτς από πλεονεκτική θέση αστόχησε εξ' επαφής! Και κάπως έτσι με πίεση της ΑΕΚ τελείωσε το α' ημίχρονο με την ομάδα του Αλμέιδα να έχει 13 τελικές, έναντι 4 των Αγγλων.

Στο β' ημίχρονο δεν είχαμε αλλαγές από Αλμέιδα και Ντε Τσέρμπι.

Υπέροχη αντεπίθεση της ΑΕΚ στο 52'. Ο Μάνταλος έκανε το γύρισμα στον Γκατσίνοβιτς, αυτός έπιασε το σουτ, αλλά ο Βερμπρούγκεν ύψωσε το χέρι και απομάκρυνε.

Στο 54' ο Σιμάνσκι τζάρτζαρε τον Πέδρο, ο διαιτητής αποφάσισε να συνεχιστεί το ματς, αλλά το VAR τον κάλεσε άμεσα να το δει. Ο ρέφερι το είδε και έδωσε αμέσως πέναλτι σε μία ανύποπτη φάση. Έτσι στο 55' ο Ζοά Πέδρο με 3ο πέναλτι εις βάρος της ΑΕΚ στον όμιλο, έκανε το 0-1. Το γκολ αναμενόμενα πάγωσε την ομάδα και την εξέδρα.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, στο 65' ο Γκατσίνοβιτς έχασε το κοντρόλ σε επίθεση, προσπάθησε να ανακτήσει την μπάλα, πάτησε τον αντίπαλο του και δέχθηκε δεύτερη κίτρινη κάρτα με αποτέλεσμα να αποβληθεί με κόκκινη.

Στο 68' ο Ντε Τσέρμπι έβαλε τον Νταχούντ στην θέση του Μιτόμα μεσοεπιθετικά, με τον Αλμέιδα να έχει αριστερά τον Μάνταλο πλέον και τριάδα στην επίθεση.

Μετά το 70' ο προπονητής της ΑΕΚ έκανε τις δικές του παρεμβάσεις στο ματς. Έβαλε Ελίασον, Αραούχο, Πόνσε αντί των Μάνταλου, Τσούμπερ και Άμραμπατ.

Στο 73' είχαμε τεράστια επέμβαση του Στάνκοβιτς σε τετ-α-τετ με ον Φέργκιουσον και αμέσως μετά ο Πινέδα σε ατομική προσπάθειά του σούταρε διαγώνια ωραία, αλλά η μπάλα έφυγε ελάχιστα άουτ.

Ο Ντε Τσέρμπι στο 77' έβαλε τον Μίλνερ αντί του Ζοάο Πέδρο, όμως η ΑΕΚ συνέχισε να πιέζει ψηλά, να ψάχνει ευκαιρίες για το γκολ της ισοφάρισης.

Στο 83' ο Αλμέιδα έβαλε τον Πισάρο αντί του Πινέδα για να έχει πιο φρέσκα πόδια στην επίθεση στο φινάλε. Ο Ντε Ζέρμπι έβαλε Ντούφους και Μπαλέμπα.

Κόρνερ του Χατζισαφί στο 84', ο Μουκουντί έπιασε την κεφαλιά και η μπάλα πέρασε άουτ.

Στο 90' σέντρα του Ελίασον από τα δεξιά, ο Βίντα έπιασε την κεφαλιά και η μπάλα πέρασε άουτ.

Και το ματς τελικά έληξε με 0-1 με την Μπράιτον πρώτη στους 10 βαθμούς, ενώ η ΑΕΚ έμεινε στους 4 και όλα θα παιχτούν στην Ολλανδία για την πρόκριση στο Conference League απέναντι στον Άγιαξ.

Europa League - 5η Αγωνιστική

Γήπεδο: Αγιά Σοφιά

ΑΕΚ - Μπράιτον 0-1

Γκολ: 55' Ζοάο Πέδρο πέναλτι 0-1

Κίτρινες κάρτες: Γκατσίνοβιτς (28'), Τσούμπερ (63') - Φέλτμαν (12')

Κόκκινες κάρτες: Γκατσίνοβιτς (63')

ΜVP: Νταμιάν Σιμάνσκι

Διαιτητής 9: Σάντρο Σέρερ (Ελβετία)

ΑΕΚ: Στάνκοβιτς, Ρότα, Βίντα, Μουκουντί, Χατζισαφί, Σιμάνσκι, Πινέδα (83' Πισάρο), Άμραμπατ (72' Ελίασον), Γκατσίνοβιτς, Μάνταλος (72' Αραούχο), Τσούμπερ (72' Πόνσε).

Μπράιτον: Φερμπρούχεν, Ιγκόρ Ζούλιο, Ντανκ, Φέλτμαν, Γκρος, Χίνσελγουντ, Γκίλμουρ (87' Μπαλεμπά), Αντινγκρά, Μιτόμα (69' Νταχούντ), Ζοάο Πέδρο (77' Μίλνερ), Φέργκιουσον (87' Ντουφούς).

Κριτική

Τσίτσαν Στάνκοβιτς 9: Εξαιρετικό παιχνίδι έκανε ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ. Στο ξεκίνημα του ματς κράτησε το μηδέν με μια πολύ καλή απόκρουση στη γωνία του. Ενώ στο δεύτερο ημίχρονο έβγαλε με υπέροχο τρόπο ένα τετ α τετ του Φέργκιουσον.

Λάζαρος Ρότα 8: Επέστρεψε στην εντεκάδα και είχε τον δύσκολο ρόλο να καλύπτει την πλευρά στην οποία έβγαινε ο Μιτόμα. Παρόλα αυτά ήταν πολύ σταθερός, το έκανε με σωστό τρόπο, ενώ βοήθησε και στα ανεβάσματά του. Κάποια στιγμή στο δεύτερο ημίχρονο κουράστηκε πολύ και έκανε λάθη.

Ντομαγκόι Βίντα 9: Για ακόμα μια φορά έκανε μια πληθωρική εμφάνιση στο κέντρο της άμυνας της ΑΕΚ ο Κροάτης στόπερ. Μια λάθος συνεννόηση με τον Στάνκοβιτς στην αρχή του παιχνιδιού και από εκεί και πέρα τα έκανε όλα αψεγάδιαστα. Κάλυπτε σωστά τους χώρους, κρατούσε τη θέση του και μέτρησε και δύο εξαιρετικά καθοριστικές παρεμβάσεις.

Αρόλντ Μουκουντί 9: Έβγαλε σημαντική δουλειά συνολικά στον τρόπο παιχνιδιού της ΑΕΚ. Ανέβαινε πολύ ψηλά και πρέσαρε, με αποτέλεσμα να κλέψει πολλές μπάλες και να χαλάσει πολλές επιθέσεις της Μπράιτον. Επίσης ήταν πολύ αποτελεσματικός, όσες φορές πήγε στο ένας εναντίον ενός.

Εχσάν Χατσισαφί 8: Πολλή δουλειά και από τον Ιρανό ακραίο μπακ. Πήγε καλά και στο ανασταλτικό κομμάτι απέναντι στον ταχύτατο Αντιγκρά, αλλά και στις συνεργασίες που έκανε στα ανεβάσματά του στην επίθεση.

Νταμιάν Σιμάνσκι 9: Εξαιρετικό ματς από τον Πολωνό αμυντικό χαφ που έκανε τα πάντα στη μεσαία γραμμή, αλλά κυρίως ήταν βράχος στον τρόπο που διαχειρίστηκε τα ανασταλτικά του καθήκοντα. Έκανε πολλά χιλιόμετρα και έβγαλε πολλή δουλειά σε όλους τους χώρους του γηπέδου. Κάποια στιγμή μάλιστα έπαιζε μόνος του στα χαφ και τα έβγαλε πέρα. Η μόνη του κακιά στιγμή το πέναλτι στο οποίο υπέπεσε και από το οποίο προήλθε η ήττα της ΑΕΚ.

Ορμπελίν Πινέδα 9: Σούπερ ματς και ίσως ο κορυφαίος της ΑΕΚ μαζί με τον Σιμάνσκι. Ο Μεξικανός χαφ φαινόταν σα να βρίσκεται παντού μέσα στο γήπεδο. Γύριζε χαμηλά για να πάρει μπάλες και να κάνει παιχνίδι, απελευθερωνόταν ο ίδιος με τη μπάλα και απορύθμιζε όλη την αντίπαλη αμυντική λειτουργία, ενώ έπαιρνε και εξαιρετικές πρωτοβουλίες. Πάλεψε μέχρι τέλους και μέχρι να μείνει από δυνάμεις. Αντικαταστάθηκε στο 83' από τον Πισάρο.

Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς 5: Έκανε κίνηση συνεχώς από την πλευρά του, με προσωπικές ενέργειες αλλά και με συνεχή απειλή πάνω στην άμυνα της Μπράιτον. Δεν είχε σωστές αποφάσεις στην τελική προσπάθεια και κυρίως χρεώνεται τη φάση που πήρε την δεύτερη κίτρινη κάρτα, παρόλο που η πρώτη που είχε πάρει κρίνεται αυστηρή.

Νορντίν Άμραμπατ 7: Ξεκίνησε το ματς με μια εξαιρετική κάλυψη στην άμυνα στη δεξιά πλευρά της ΑΕΚ. Πήρε μπάλες πάνω του, κάποιες φορές τις κράτησε ίσως περισσότερο απ' ότι θα έπρεπε, αλλά γενικώς συμμετείχε και αυτός στην καλή επιθετική λειτουργία της ομάδας. Παρόλα αυτά δεν του βγήκαν και του Μαροκινού, οι αποφάσεις στην τελική του προσπάθεια. Αντικαταστάθηκε στο 72' από τον Ελίασον.

Πέτρος Μάνταλος 7: Έπαιζε τυπικά ως δεύτερος επιθετικός. Πρακτικά όμως αυτό που έκανε ήταν να μπαίνει ως τρίτος χαφ στη μεσαία γραμμή και να βοηθάει πολύ και στο πρέσινγκ και στην ανασταλτική λειτουργία, αλλά και στο δημιουργικό παιχνίδι. Το πάλεψε πολύ, έτρεξε πολύ και βοήθησε σημαντικά. Αντικαταστάθηκε στο 72' από τον Αραούχο.

Στίβεν Τσούμπερ 8: Πάλεψε πολύ ως σέντερ φορ ανάμεσα στους στόπερ της Μπράιτον. Ειδικά όμως στο πρώτο ημίχρονο βρήκε πολλές χαραμάδες και κατάφερε να δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις. Βρήκε φάσεις για να μπορέσει να εκτελέσει, έχασε ευκαιρίες για να σκοράρει αλλά δεν τα κατάφερε. Αντικαταστάθηκε στο 72' από τον Πόνσε.

Έκι Πόνσε 3: Μπήκε στο γήπεδο όταν η ΑΕΚ είχε μείνει πλέον με δέκα παίκτες. Πάλεψε πολύ και έδωσε μπόλικες μάχες. Παρόλα αυτά ο ίδιος δεν βρέθηκε σε θέση βολής για να μπορέσει να εκτελέσει.

Σέρχιο Αραούχο 6: Από τη στιγμή που μπήκε στο ματς και έπαιξε ως δεύτερος χαφ, έδωσε και αυτός πολλές μάχες. Και πέρασε και μια εκπληκτική κάθετη πάσα στον Πινέδα, στη μεγαλύτερη ευκαιρία της ΑΕΚ στο δεύτερο ημίχρονο.

Νίκλαε Ελίασον 7: Μπήκε για να δώσει φρεσκάδα και ξεκούραστα πόδια. Παρότι πήρε πολλές προσπάθειες από την πλευρά του, δεν κατάφερε να περάσει σωστά τη μπάλα στην αντίπαλη περιοχή.

Ροντόλφο Πισάρο 6: Ήταν η τελευταία κίνηση του Αλμέιδα. Πήρε μπάλες στα πόδια του και προσπάθησε να χτίσει σωστά επιθέσεις της ΑΕΚ. Είχε ορισμένες καλές ενέργειες.

Ματίας Αλμέιδα 9: Η ΑΕΚ του ήταν για άλλη μια φορά αυτή που ονειρευόμαστε παρά κάποιες πινελιές που θα μπορούσαν να είχαν μπει το περασμένο καλοκαίρι. Αλλά αυτό ήταν περισσότερο θέμα της διοίκησης. Σημασία έχει ότι εκείνος την έστησε σωστά, ήξερε τι πρέπει να ζητήσει από τους παίκτες του, ήξερε πώς να προσεγγίσει το ματς για να προφυλάξει την ομάδα του από τις κατά κύματα επιθέσεις που πολλοί προέβλεπαν αλλά που ποτέ δεν είδαμε. Και τέλος, είχε εμφυσήσει την ψυχολογία που έπρεπε να έχει η ΑΕΚ για να μπορέσει να σταθεί επάξια σε παιχνίδια τέτοιου υψηλού επιπέδου. Αν θα ήθελε κανείς να διαφωνήσει μαζί του σε κάτι, έτσι για την κουβέντα, θα ήταν πάνω στο θέμα των αλλαγών. Δυστυχώς αυτή τη φορά δεν πήρε ό,τι ήλπιζε από τους παίκτες που χρησιμοποίησε στο τελευταίο 20λεπτο του αγώνα. Γιατί να αντικαταστήσει τον Πινέδα στο 83', δηλαδή, και να μη τον αφήσει μέχρι το τέλος του αγώνα αφού είναι ένας παίκτης που μπορεί με μία του κίνηση να σου αλλάξει όλο το ματς. Γιατί να μην αντικαταστήσει νωρίτερα τον Μάνταλο με τον Αραούχο, αφού ο πρώτος είχε αρχίσει να περπατάει. Γιατί δεν άφηνε τον Τσούμπερ μέχρι το τέλος αφού ο Πόνσε είτε μπαίνει είτε δεν μπαίνει στο παιχνίδι είναι ένα και το αυτό. Γιατί να μην αντικαταστήσει από τις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου τον Άμραμπατ με τον Ελίασον. Γιατί σωστά σκεπτόμενος τις αλλαγές τις έκανε ποντάροντας στα φρέσκα πόδια και σε ό,τι προσδοκούσε να πάρει από αυτά. Δυστυχώς δεν πήρε το παραμικρό. Οι αλλαγές της ΑΕΚ αυτή τη φορά αποδείχτηκαν πέρα για πέρα τζούφιες και πάλι καλά που έκανε τέσσερις, μία λιγότερη δηλαδή από όσες δικαιούνταν. Βέβαια και η εκδοχή του ρίσκου έχει κι αυτή τη λογική της αφού οι παίκτες του είχαν πάρει ρυθμό και παρά την κούραση σφυροκοπούσαν την εστία της Μπράιτον. Θα τελείωναν το ματς με λίγη περισσότερη κούραση αλλά αυτό ήταν το πιο κρίσιμο ματς που είχε να δώσει η ΑΕΚ από όλα τα άλλα. Σ' αυτό το παιχνίδι η ΑΕΚ τα έπαιζε όλα για όλα.

Παραλειπόμενα και διαιτησία

Λέγεται και τι δεν λέγεται για το χτεσινό πέναλτι και την αποβολή του Γκατσίνοβιτς με δεύτερη κίτρινη κάρτα. Αλλά και για τα υπόλοιπα 5 πέναλτι που σφυρίχτηκαν σε βάρος της ΑΕΚ στους τέσσερις από τους πέντε αγώνες που έχει δώσει η ΑΕΚ μέχρι στιγμής για τους ομίλους του Europa League. Δύο πέναλτι στο πρώτο παιχνίδι με τη Μπράιτον στην Αγγλία, ένα πέναλτι στο ματς με τον Άγιαξ στην Αγιά Σοφιά, δύο πέναλτι στο ματς με τη Μαρσέιγ στο Βελοντρόμ και ένα πέναλτι με την Μπράιτον στην Αγιά Σοφιά. Για την αποβολή να το ξεκαθαρίσουμε, η φάση γίνεται γρήγορα και πάνω στην έντασή της ο Γκατσίνοβιτς πατάει στον αστράγαλο τον αντίπαλό του. Σήκωνε και απ' ευθείας κόκκινη το μαρκάρισμα, παρόλο που ο Σέρβος δεν είχε πρόθεση να πατήσει τον αντίπαλό του. Αλλά με τα πέναλτι πρέπει να τα πάρουμε όλα από την αρχή. Κάτι κάνουμε λάθος. Κάτι δεν έχουμε καταλάβει σχετικά με τις επιταγές της ΟΥΕΦΑ και την εφαρμογή των κανονισμών. Τιμωρείται πλέον η επαφή μέσα στην περιοχή, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν από την αρχή σεμινάρια στους παίκτες, αλλά και στους προπονητές, τους παράγοντες, ακόμα και στους φιλάθλους που διαμαρτύρονται με το παραμικρό και χωρίς λόγο. Ο αμυντικός που θα κυνηγήσει αντίπαλο μέσα στην περιοχή πρέπει να διαθέτει ταχύτητα, ευστροφία και τεχνική. Οι παλιάς κοπής αμυντικοί που διαθέτουν μόνο δύναμη και εκτόπισμα δεν έχουν πια καμία τύχη απέναντι στην κρίση των διαιτητών. Αυτά για να μη διαμαρτυρόμαστε με το παραμικρό και να μην δαιμονοποιούμε καταστάσεις. Ρίχνοντας κάθε φορά το ανάθεμα στον εκάστοτε διαιτητή εστιάζουμε στο δέντρο και χάνουμε το δάσος. Ανάμεσα στους διαιτητές που μας σφύριξαν στο Europa League συγκαταλέγονται και μερικά μεγάλα ονόματα της διαιτησίας που άλλη όρεξη δεν είχαν παρά να εκτεθούν για να αδικήσουν την ΑΕΚ. Αντίθετα, ο αριθμός των πέναλτι που παραχωρούμε πρέπει να μας προβληματίσει και να μας κάνει να στραφούμε σε άλλη κατεύθυνση από εκείνη της συνεχούς διαμαρτυρίας. Και πρώτα απ' όλα να εκπαιδεύσουμε τους αμυντικούς μας στα εντός περιοχής μαρκαρίσματα. Να μάθουν καλά πότε αποτελεί παράβαση το γκρεμοτσάκισμα του αντιπάλου ώστε να μη κρεμάνε την ομάδα, πολλές φορές και διπλά αφού η παράβαση μπορεί να επιφέρει και την αποβολή τους και η ζημιά που θα έχει γίνει να είναι διπλή.

Λίγα λόγια τώρα για την ΑΕΚ που έχουμε παρακολουθήσει ως αυτή τη στιγμή. Κοινή παραδοχή είναι από όλους τους αντιπάλους μας ότι η ΑΕΚ τους δυσκόλεψε τρομερά και πως θα μπορούσε να έχει πετύχει κάτι καλύτερο από τη διεκδίκηση της τρίτης θέσης του ομίλου. Η ΑΕΚ διαθέτει υλικό πρώτης διαλογής και με αυτό θα μπορούσε να φτάσει πολύ ψηλά. Διαθέτει επίσης έναν προπονητή που της ταιριάζει και που είναι ικανός να την οδηγήσει στα ουράνια. Τι πήγε λάθος τότε; Δυστυχώς η αποφυγή της υπέρβασης κατά την μεταγραφική περίοδο του περασμένου καλοκαιριού. Όλοι εντόπιζαν πρόβλημα στην άμυνα και κυρίως στα πλάγια μπακ αλλά και στην απόκτηση ενός ακόμα στόπερ, ο οποίος και αποκτήθηκε κυριολεκτικά την τελευταία ώρα. Δεν ήταν ακριβώς έτσι όμως τα πράγματα. Η ΑΕΚ μπορεί να μη διαθέτει τους καλύτερους πλάγιους μπακ αλλά δεν υπέστη καμία τρομερή ζημιά από δικά τους λάθη. Που σημαίνει πως μέχρι εδώ δεν τα έχουν πάει και τόσο άσχημα τα πλάγια μπακ της. Σε καμία περίπτωση δεν υπονοώ ότι δεν χρειαζόταν καλύτερες λύσεις στις συγκεκριμένες θέσεις. Αλλού αποδείχτηκε πως υπήρχε το μεγάλο πρόβλημα και δυστυχώς δεν φάνηκε από την αρχή ώστε να διορθωθεί. Άλλωστε όλοι έλεγαν πως η ΑΕΚ από τη μέση και μπροστά διέθετε τρομερή υπεροπλία και παίκτες ισάξιους που μοιράζονταν εξ ίσου την αγωνιστική τους συμμετοχή με την παραμονή τους στον πάγκο. Εκεί μπροστά όμως, στην αιχμή του δόρατος, στον πολιορκητικό κριό, στην εκτελεστική γραμμή, μας περίμενε όλους μια μεγάλη έκπληξη. Ο Λιβάι Γκαρσία, από νωρίς άρχισε να εμφανίζει προβλήματα τραυματισμών που τον κράτησαν έξω από το 80% των αγωνιστικών υποχρεώσεων της ομάδας. Θα το παλέψουμε, είπαμε, μέχρι να ξεπεράσει τα προβλήματά του. Έχουμε τον Πόνσε. Ο Πόνσε όμως αποδείχτηκε ωσεί παρόν στην ομάδα. Λες και στο διάστημα, από την πρώτη φορά που ήρθε στην ΑΕΚ, τη σεζόν 2018-19, μέχρι και το περασμένο καλοκαίρι που επέστρεψε, κάποιο θαύμα συντελέστηκε και ξέχασε τη μπάλα. Χρειάζεται περίοδο προσαρμογής είπαμε. Θα τον δουλέψει ο Αλμέιδα. Τέσσερις μήνες τώρα τον δουλεύει ο Αλμέιδα και έχουμε δει όλο κι όλο απ' αυτόν ένα γκολ! Εντάξει, είπαμε πάλι, δεν θα τα βάψουμε μαύρα, έχουμε και τον Αραούχο. Γκολτζής από τα παλιά και παρόλο που τον μετατρέψαμε σε χαφ η τέχνη να στέλνει τη μπάλα στο πλεκτό δεν ξεχνιέται. Ούτε εδώ μας ήθελε η τύχη όμως. Μια σειρά τραυματισμών τον κράτησε κι αυτόν έξω και δεν μπόρεσε να συνεισφέρει όσα ήθελε. Τέταρτος στη σειρά ο Τζούμπερ που σε καμιά περίπτωση δεν είναι ούτε φουνταριστός φορ ούτε ο κίλερ που θέλαμε για να κάνει τη βρώμικη δουλειά μέσα στο κουτί. Έχουμε κι έναν πιτσιρικά, τον Ζίνι που κι αυτός δικαιούνταν το δικό του μερίδιο στην ευτυχία. Τραυματίστηκε και αυτός! Τελικά δεν ξέρω αν στην ουσία αυτό που θέλαμε ήταν ένας κεντρικός επιθετικός με τη γεύση του αίματος στο στόμα ή έναν παπά με την θεία κοινωνία να μας ρίχνει και κανένα ευχέλαιο κάπου-κάπου. Η ΑΕΚ την πάτησε από τη θέση που όλοι θεωρούσαν ότι είναι υπερκαλυμμένη.

Τώρα μπροστά μας ορθώνεται ένα βουνό. Πολλές οι αγωνιστικές υποχρεώσεις και δεν είμαστε ακόμα ούτε στα μισά. Και κυρίως τα πλέι οφ όπου εκεί μας περιμένουν τα πολύ δύσκολα με τα διαδοχικά ντέρμπι ανά εβδομάδα. Προλαβαίνει η ΑΕΚ να ενισχυθεί στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου; Αν σκεφτούμε ότι χρειάζεται δεξί και αριστερό μπακ, αμυντικό χαφ, αριστερό μεσοεπιθετικό και φουνταριστό φορ. Με το χέρι στην καρδιά, όχι! Δύσκολη μεταγραφική περίοδος για να βρει μια ομάδα καλούς ελεύθερους ποδοσφαιριστές ή να χτυπήσει μεταγραφικούς στόχους με τις ομάδες να βρίσκονται στο πικ των υποχρεώσεών τους. Κι αν βρεθεί κάτι αξιόλογο θα πρέπει να μπει το χέρι πολύ βαθιά στην τσέπη. Αν δεν ενισχυθεί η ΑΕΚ από την άλλη, ίσως να είναι η ομάδα με τις λιγότερες πιθανότητες να πετύχει έστω και έναν από τους στόχους της.

Έχει η ΑΕΚ ελπίδες να περάσει από το Άμστερνταμ και να τερματίσει εκείνη τρίτη παίρνοντας την πρόκριση για τη συνέχεια του Conference League; Μπορεί να το πετύχει ακόμα και με ισοπαλία. Με το χέρι στην καρδιά και αυτή η απάντηση; Πάλι όχι! Είδα τον Άγιαξ στο Βελοντρόμ απέναντι στην Μαρσέιγ και τρόμαξα. Ένα τσούρμο μαυράκια 24 έως 26 χρονών που κρύβουν τη μπάλα μέχρι να πεις γκολ. Δεν μου αρέσει να είμαι απαισιόδοξος αλλά πρέπει να φροντίζουμε να μη χάνουμε την επαφή μας με την πραγματικότητα. Και στην Αγιά Σοφιά ο Άγιαξ έπαιξε πολύ καλό ποδόσφαιρο. Προσωπικά δεν με επηρεάζει ούτε η βαθμολογική του θέση στο πρωτάθλημα Ολλανδίας ούτε η αντίστοιχη στον όμιλο του Europa League. Και μη ξεχνάμε ότι, όπως και για μας, είναι η τελευταία τους ευκαιρία για να προχωρήσουν στην Ευρώπη. Παίζουμε και μέσα στην έδρα τους σε ένα γήπεδο που θα είναι κατάμεστο. Από την άλλη ΑΕΚ είμαστε. Έχουμε κι εμείς δυνατότητες και μάλιστα πάρα πολύ μεγάλες. Ψυχολογία δεν έχουμε στην παρούσα φάση αλλά έχω εμπιστοσύνη στον Αλμέιδα ότι θα τους κάνει να μασάνε σίδερα.

Ο Ολυμπιακός επιστρέφει σιγά-σιγά στις αγαπημένες του συνήθειες. Τις τεσσάρες και τις πεντάρες. Μια τέτοια ξεγυρισμένη του έριξε η Φράιμπουργκ και τον έστειλε για βρούβες να ψάχνεται για το εισιτήριο που οδηγεί στη συνέχεια του Comferenece League, αφού από το Europa League αποκλείστηκε. Για να το πετύχει αυτό πρέπει να κερδίσει ή έστω να φέρει ισοπαλία με την Μπάτσκα Τόπολα στις 14 Δεκεμβρίου στο Καραϊσκάκης.

Ο Παναθηναϊκός έπεσε στη χειρότερη Βιγιαρεάλ των τελευταίων 20 χρόνων και το μόνο που κατάφερε ήταν να μειώσει το σκορ από 3-0 σε 3-2 και να αποκλειστεί από τη συνέχεια του Europa League. Για να προκριθεί στην επόμενη φάση του Conference League θα πρέπει να κερδίσει την Μακάμπι Χάιφα στη Λεωφόρο. Η Μακάμπι έχει να δώσει και ένα εξ αναβολής παιχνίδι με τη Βιγιαρεάλ στην Ισπανία. Αν χάσει η Μακάμπι από τη Βιγιαρεάλ ή έρθει ισόπαλη ο Παναθηναϊκός τερματίζει τρίτος ακόμα κι αν φέρει ισοπαλία με την Μακάμπι. Αν η Μακάμπι κερδίσει στην Αθήνα τον Παναθηναϊκό περνάει εκείνη τρίτη ανεξάρτητα τι θα έχει κάνει στο παιχνίδι με τη Βιγιαρεάλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: