Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

Σε ρυθμό ρελαντί η ΑΕΚ 1-0 τον Άρη ξεπερνάει χωρίς απώλειες την πιο κρίσιμη καμπή του πρωταθλήματος

Η ΑΕΚ δεν έπιασε καλή απόδοση, δεν μπορούσε να αξιοποιήσει και πάλι τις πολλές ευκαιρίες που είχε, αλλά ο Ντομαγκόι Βίντα έδωσε την λύση στο 59' και με κεφαλιά-δυναμίτη έδωσε τη νίκη με 1-0 επί του Άρη για την Super League. Έτσι, η Ένωση είναι μόνη 2η στο -1 από τον Παναθηναϊκό και μπροστά από ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό.

Η ΑΕΚ έδειξε κουρασμένη και δίχως ιδέες στο α' ημίχρονο, ενώ δεν βρήκε γκολ στο δοκάρι του Μάνταλου και την μεγάλη ευκαιρία του Πινέδα απέναντι στην σφιχτή άμυνα του Μάντζιου. Στο δεύτερο ημίχρονο άλλαξε πρόσωπο, μπήκε με ενέργεια και διάθεση και τελικά βρήκε το γκολ της νίκης, ενώ έχασε και άλλες για να είναι πιο ήρεμη.

Επόμενο ματς για την ΑΕΚ απέναντι στον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο την Κυριακή.

Ο Ματίας Αλμέιδα αποφάσισε να ξεκινήσει το ματς με τον Άρη στη Νέα Φιλαδέλφεια με τον Αθανασιάδη κάτω από τα δοκάρια, τον Σιντιμπέ στο δεξί άκρο της άμυνας, τον Χατζισαφί στο αριστερό, τους Βίντα και Μουκουντί στα στόπερ, τον Σιμάνσκι με τον Πινέδα στον άξονα, τον Ελίασον δεξιά στην επίθεση, τον Γκατσίνοβιτς αριστερά, τον Μάνταλο σε ελεύθερο ρόλο και τον Τσούμπερ φορ.

Πρώτη καλή στιγμή στο ματς για τον Άρη στο 7'. Ο Οντουμπάτζο έφυγε στην πλάτη του Γκατσίνοβιτς και μπήκε στην περιοχή. Ο Άγγλος μπακ έκανε το πλασέ υπό την πίεση του Σέρβου, αλλά έστειλε την μπάλα άουτ. Μετά από αυτή την φάση, η Ένωση ενέτεινε την πίεση της και προσπάθησε να βγάλει μία καλή φάση, δίχως να τα καταφέρει αν και έφερνε σχετικά εύκολα την μπάλα προς την εστία του Κουέστα.

Και αφού η ΑΕΚ πίεζε στο 19' βρήκε την πρώτη μεγάλη φάση! Από λάθος της άμυνας του Άρη, ο Τσούμπερ έμεινε όρθιος και εκτέλεσε μέσα από την περιοχή, αλλά ο Κουέστα τον σταμάτησε. Ο Πινέδα πήρε το ριμπάουντ με τον κίπερ του Άρη εξουδετερωμένο, αλλά ο Μπράμπες με το σώμα του απομάκρυνε.

Στο 22' εκτέλεση φάουλ του Ελίασον από τα αριστερά, ο Βίντα πήδηξε πιο ψηλά απ’ όλους, αλλά η κεφαλιά του πέρασε άουτ.

Σε φάση διαρκείας στο 28' στα καρέ της ΑΕΚ, ο Νταρίντα έκανε το σουτ, αλλά με παρέμβαση αμυνόμενου η μπάλα κατέληξε κόρνερ, το οποίο πέρασε ανεκμετάλλευτο.0

Η ΑΕΚ στο πρώτο μισάωρο δεν έδειχνε την ίδια πίεση και επιθετικότητα με προηγούμενα ματς και ο Άρης παίζοντας σφιχτά στον άξονα δεν είχε τόσο δύσκολη δουλειά μεσοαμυντικά, με την ομάδα του Αλμέιδα να μην έχει ιδέες για το πως να ανοίξει η αντίπαλη άμυνα. Στο 32' ο Σουλεϊμάνοφ με σουτ εκτός περιοχής έστειλε την μπάλα ψηλά άουτ.

Στο επόμενο λεπτό από δεξιά, ο Άρης εκμεταλλεύτηκε την λάθος τοποθέτηση της ΑΕΚ αμυντικά και γρήγορο passing game, ο Ουντομπάτζο έκανε την παράλληλη σέντρα, αλλά δεν βρέθηκε συμπαίκτης του να απειλήσει.

Στο 38' η ΑΕΚ απείλησε βάσιμα με μία οβίδα του Μάνταλου εκτός περιοχής, ο Κουέστα την άγγιξε όσο χρειαζόταν και την έστειλε στο δεξί δοκάρι του για να απομακρυνθεί ο κίνδυνος!

Στο επόμενο λεπτό ο Άρης είχε μεγάλη ευκαιρία να σκοράρει, ο Ουντομπάτζο κέρδισε την μπάλα με φάουλ από τον Γκατσίνοβιτς, μπήκε στην περιοχή, πάσαρε στον Μορόν που αφού ντρίπλαρε βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση και σούταρε, αλλά αστόχησε απελπιστικά σε άουτ.

Και το ημίχρονο τελείωσε 0-0 με τις δύο ομάδες να έχουν λίγες φάσεις για γκολ και τον Άρη να κάνει αυτό που είχε στόχο, να απενεργοποιήσει σε μεγάλο βαθμό την επιθετικότητα της ΑΕΚ.

Το β' ημίχρονο άρχισε δίχως αλλαγές για Αλμέιδα και Μάντζιο. Στο 48' ο Πινέδα σούταρε έξω από την περιοχή, με την μπάλα αρκετά μέτρα άουτ, με τον Άρη να συνεχίζει σφιχτά με δύο γραμμές άμυνας των 8 παικτών μπροστά από τον Κουέστα.

Στο 58' ο Μάντζιος έβαλε τον Ζαμόρα αντί του Παναγίδη που τραυματίστηκε και έτσι άλλαξε δεξιό ακραίο επιθετικό. Η ΑΕΚ έψαχνε την δική της ευκαιρία με συνεχή πίεση και περισσότερα ανεβάσματα στο επιθετικό τρίτο.

Και τελικά, από εκτέλεση κόρνερ του Μάνταλου στο 59', ο Βίντα πήδηξε με τον αντίπαλό του να μένει χαμηλά και έκανε το 1-0 με δυνατή κεφαλιά στη γωνία του Κουέστα!

Η Ένωση έφυγε στην αντεπίθεση στο 62', όμως ο Μάνταλος δεν πιάνει καλά το τελείωμα ενώ έβγαινε τετ-α-τετ!

Στο 63' το φαλτσαριστό σουτ που έπιασε ο Ελίασον εντός περιοχής, φεύγει έξω. Ο Μάντζιος έβαλε τον Πάρντο αντί Τζούρασεκ, ενώ ο Αλμέιδα απάντησε με τριπλή αλλαγή. Ο Άμραμπατ, ο Πισάρο και ο Πόνσε πήραν τις θέσεις των Ελίασον, Τσούμπερ και Μάνταλου. Και αμέσως η ΑΕΚ έκανε δύο ευκαιρίες!

Στο 65' από σέντρα Άμραμπατ, κεφαλιά του Πόνσε στο γάμα, εκτινάχθηκε ο Κουέστα και έβγαλε σε κόρνερ και ένα λεπτό μετά μπλόκαρε την προβολή του Πόνσε από πολύ κοντά!

Τρία λεπτά μετά ο Σιντιμπέ έκανε ωραίο γύρισμα στον Γκατσίνοβιτς, αλλά το σουτ του Σέρβου έφυγε πολύ ψηλά άουτ. Η ΑΕΚ έδειχνε καταιγιστική απέναντι στους Θεσσαλονικείς μετά το γκολ και ο Άρης προσπαθούσε να αμυνθεί.

Στο 74' ο Άρης σε αντεπίθεση με τον Οντουμπάτζο σούταρε δυνατά, αλλά η μπάλα έφυγε ψηλά άουτ.

Στο 77' ο Αλμέιδα έβαλε τον Ζίνι αριστερά αντί του Γκατσίνοβιτς για να φρεσκάρει πια όλη την 4άδα στην επίθεση του.

Στο 79' ο Πόνσε είχε χλιαρή κεφαλιά που μπλόκαρε ο Κουέστα.

Στο 80' ο Μάντζιος έβαλε Μενέντες και Ζαμόρα αντί Νταρίντα και Σουλεϊμάνοφ, για να χτυπήσει πια το ματς στο φινάλε.

Στο 84' ο Ζαμόρα έκανε ατομική ενέργεια, σούταρε και ο Αθανασιάδης μπλόκαρε σταθερά. Λίγο μετά ο Ζαμόρα ξανά με σουτ απείλησε, αλλά αστόχησε ξανά.

Και αυτή ήταν η τελευταία φάση του ματς με την ΑΕΚ να παίρνει τους 3 σημαντικούς βαθμούς.

Super League - 13η αγωνιστική

Γήπεδο: Αγιά Σοφιά

Διαιτητής: Αλ-Χακίμ (Σουηδία)

ΑΕΚ - Άρης 1-0

Γκολ: 59' Βίντα κεφαλιά 1-0

Κίτρινες κάρτες: Βίντα (42') - Νταρίντα (16')

Κόκκινες κάρτες: -

MVP: Ντομαγκόι Βίντα

ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα): Αθανασιάδης - Σιντιμπέ, Βίντα, Μουκουντί, Χατζισαφί - Ελίασον (64' Άμραμπατ), Σιμάνσκι, Πινέδα, Γκατσίνοβιτς (77' Ζίνι) - Τσούμπερ (64' Πόνσε), Μάνταλος (64' Πισάρο).

Άρης (Άκης Μάντζιος): Κουέστα - Οντουμπάτζο, Φαμπιάνο, Μπράμπετς, Μοντόγια - Ζουλ, Νταρίντα (81' Μενέντες), Τζούρασεκ (63' Πάρντο) - Σουλεϊμάνοφ (81' Ζαμόρα), Μορόν, Παναγίδης (59' Κάρλσον).

Κριτική

Γιώργος Αθανασιάδης 8: Δεν είχε σχεδόν καθόλου δουλειά σ’ ολόκληρο το παιχνίδι. Παρόλα αυτά όσες φάσεις χρειάστηκε να τις διαχειριστεί, το έκανε σωστά και χωρίς κανένα απολύτως ζήτημα.

Τζιμπρίλ Σιντιμπέ 7: Πήρε πολλά ανεβάσματα από την πλευρά του, αλλά δεν κατάφερε να περάσει σωστά την μπάλα στην αντίπαλη περιοχή. Παρόλο που υπήρξαν φάσεις που θα μπορούσε να το κάνει. Ανασταλτικά κράτησε σωστά την θέση του, χωρίς πρόβλημα. Και στο δεύτερο ημίχρονο, τα ανεβάσματα του ήταν καλύτερα σε σχέση με το πρώτο.

Ντομαγκόι Βίντα 9: Για μια ακόμα φορά έκανε επιβλητική εμφάνιση στο κέντρο της άμυνας της ΑΕΚ. Δεν αντιμετώπισε προβλήματα από τους παίκτες του Άρη και ήταν πάντα στην σωστή θέση, στην σωστή στιγμή για να καλύψει κενά. Έκανε πολύ σωστά τα πάντα και φυσικά όταν χρειάστηκε, βρέθηκε στο κατάλληλο σημείο, την κατάλληλη στιγμή, για να καθαρίσει το παιχνίδι.

Αρόλντ Μουκουντί 8: Κέρδισε τις περισσότερες από τις προσωπικές μονομαχίες που έδωσε με τον Μορόν. Και μάλιστα χωρίς μεγάλο πρόβλημα. Με την μπάλα στα πόδια του προσπάθησε να ανεβάσει την ομάδα και να κάνει παιχνίδι από τα μετόπισθεν. Στο τέλος έκανε πάντως δυο παρακινδυνευμένες ενέργειες.

Εχσάν Χατζισαφί 6: Είχε και αυτός πολλά ανεβάσματα από την πλευρά του. Όμως και αυτός δυσκολεύτηκε αρκετά να βγάλει καλές συνεργασίες με τον Γκατσίνοβιτς. Ανέβαινε μάλιστα πολλές φορές και πολύ και άφηνε κενά στα μετόπισθεν από την πλευρά του. Προς το τέλος του παιχνιδιού έδειχνε να ξεμένει από δυνάμεις.

Νταμιάν Σιμάνσκι 8: Ανασταλτικά στον ρόλο του ήταν θετικός. Υπό την έννοια πως τις περισσότερες φορές κάλυψε σωστά τους χώρους. Παρόλα αυτά δεν βοήθησε σχεδόν καθόλου στο κτίσιμο των επιθέσεων της ΑΕΚ. Προτίμησε πιο σίγουρες πάσες. Πάντως όσο το ματς πλησίαζε προς το τέλος του, τόσο η παρουσία του και ο τρόπος που έπαιζε άμυνα, ήταν σημαντικός για την ομάδα.

Ορμπελίν Πινέδα 8: Πήρε αρκετές φορές την μπάλα στα πόδια του για να κάνει το παιχνίδι της ΑΕΚ. Δεν βρήκε λύσεις με κάθετες πάσες και ελάχιστες φορές κατάφερε να βρει κενούς χώρους στην σφικτή και πολυπληθή άμυνα του Άρη. Όμως ο τρόπος που διαχειρίστηκε το παιχνίδι ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο ήταν εκπληκτικός, σ’ όλους τους τομείς του παιχνιδιού.

Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς 5: Δεν ήταν ξανά σε καλό βράδυ ή για την ακρίβεια δεν ήταν στα γνωστά στάνταρ του. Στο πρώτο ημίχρονο ήταν σχεδόν εκτός παιχνιδιού. Δεν πήρε πολλές φορές την μπάλα στα πόδια του. Και όσες το έκανε, δεν είχε σωστές επιλογές. Είχε διάθεση προσπάθησε πολύ, αλλά δεν του βγήκαν πράγματα. Στο 77' αντικαταστάθηκε από τον Ζίνι.

Πέτρος Μάνταλος 7: Ήταν ο παίκτης που πήρε περισσότερο παιχνίδι στα πόδια του, από κάθε άλλο παίκτη της ΑΕΚ. Είχε ένα εξαιρετικό σουτ από το ύψος της περιοχής που το έβγαλαν Κουέστα και δοκάρι. Κατά τα άλλα είχε κάποιες καλές εμπνεύσεις, αλλά και κάποιες πολύ βιαστικές επιλογές. Πάντως από τα πόδια του, πέρασε πολύ παιχνίδι για την ΑΕΚ. Ενώ έδωσε και την ασίστ για το γκολ του Βίντα. Έδωσε τη θέση του στον Πισάρο στο 64'.

Στίβεν Τσούμπερ 7: Έτρεξε πολύ παίζοντας ως σέντερ φορ και κυνήγησε όλες τις φάσεις. Δυσκολεύτηκε αρκετά ανάμεσα στους δυο κεντρικούς αμυντικούς του Άρη. Κυρίως διότι η μπάλα τις περισσότερες φορές του ήρθε από ψηλά. Στο 64' τον αντικατέστησε ο Πόνσε.

Νίκλας Ελίασον 7: Είχε διάθεση, είχε κινητικότητα, είχε και πολλές πρωτοβουλίες από την πλευρά του. Στο πρώτο ημίχρονο δεν του βγήκε καμία απ’ αυτές, καθώς δεν είχε σωστές αποφάσεις στην τελική προσπάθεια. Στο δεύτερο πήρε και πάλι ενέργειες πάνω του και πολύ πιο ουσιαστικές. Στο 64' παραχώρησε τη θέση του στον Άμραμπατ.

Έκι Πόνσε 6: Πέρασε στο παιχνίδι αντί του Τσούμπερ στο 64'. Από την στιγμή που μπήκε στο ματς βοήθησε πάρα πολύ. Είχε μια κεφαλιά που έβγαλε σε κόρνερ με τεράστια δυσκολία ο Κουέστα. Όμως γενικώς έδωσε στην ΑΕΚ την ενέργεια που χρειαζόταν στο παιχνίδι, ενώ κάλυψε πολύ σωστά ακόμα και στην ανασταλτική λειτουργία της ομάδας.

Νορντίν Άμραμπατ 6: Μπήκε στο 64' αντί του Ελίασον. Έδωσε και αυτός πολλή ενέργεια στην ομάδα από την στιγμή που μπήκε στο γήπεδο. Πήρε ενέργειες πάνω του, κράτησε την μπάλα σωστά, ενώ ήταν και εξαιρετικά αποτελεσματικός ο τρόπος που κάλυπτε τα κενά στις επιστροφές του στην άμυνα.

Ροντόλφο Πισάρο 6: Μπήκε στον αγώνα στο 64' στη θέση του Μάνταλου. Βοήθησε πολύ και ο Μεξικανός από την στιγμή που μπήκε. Κράτησε σωστά την μπάλα, είχε τις επιλογές που χρειαζόταν η ομάδα με την μπάλα στα πόδια του και γενικώς έκανε ακριβώς αυτό που του είχε ζητήσει ο Αλμέιδα.

Ζίνι 4: Πέρασε στο ματς στο 77' στη θέση του Γκατσίνοβιτς. Έδειχνε λίγο εκτός ρυθμού. Και από την στιγμή που μπήκε στο ματς, δεν κατάφερε να ακολουθήσει και πολλές φορές έχασε την θέση του, ενώ έκανε και επιπόλαιες επιλογές με την μπάλα στα πόδια.

Αλμέιδα 8: Τον παρατηρούσα κατά τη διάρκεια του αγώνα. Τις κινήσεις του, τις εκφράσεις του. Μου έδωσε την εντύπωση ενός χαλαρού προπονητή, κάθε άλλο παρά αγχωμένου, που ήταν σχεδόν βέβαιος ότι η ομάδα του εύκολα ή δύσκολα θα το κερδίσει το ματς. Αυτά τα χαρακτηριστικά ο Αλμέιδα τα περνάει και στους παίκτες του κι αυτό είναι ευλογία για την ΑΕΚ. Με λίγα λόγια ο Πελάδο, ξέρει πάνω-κάτω τις δυνατότητες της ομάδας του με αποτέλεσμα να μπορεί να την προετοιμάζει ακόμα και κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες για να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι η κατάκτηση των τριών βαθμών κι ας μην έχει εκείνη τη συγκεκριμένη μέρα τη δυνατότητα να ξεδιπλώσει τις αρετές της και να μαγέψει με την απόδοσή της πνίγοντας τον αντίπαλο και φορτώνοντας την εστία του με γκολ.

Παραλειπόμενα και διαιτησία

Μια χαρά και πάλι η διαιτησία, να μη λέμε πάλι τα ίδια και τα ίδια.

Η ΑΕΚ όμως δεν ήταν καθόλου μια χαρά. Έχοντας εκτός για μία ακόμα αγωνιστική τον μόνιμο Φερνάντες, τους Γκαρσία και Γιόνσον και αυτή τη φορά και τον Στάνκοβιτς, στον πάγκο τους Άμραμπατ, Πόνσε, Πισάρο, Ζίνι, Φαν Βέερτ, Αραούχο, Γαλανόπουλο, Ρότα, Μοχαμάντι, Κάλενς, Μήτογλου, σε κακή μέρα για άλλη μια φορά τον Γκατσίνοβιτς και σε μέτρια τους Ελίασον, Τσούμπερ, Μάνταλο, Σιντιμπέ, Χατζισαφί, βασίστηκε μόνο στην πολύ καλή έως καλή απόδοση των Αθανασιάδη, Βίντα, Μουκουντί και Σιμάνσκι. Δηλαδή 4 μόνο παίκτες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν διακριθέντες κι αυτοί όλοι αμυντικοί! Και φυσικά με τέσσερις αμυντικούς διακριθέντες μια φύση επιθετική ομάδα είναι αδύνατον να παίξει ποδόσφαιρο κατοχής και να στριμώξει στα κάγκελα τον αντίπαλό της. Κι αν αυτό συνέβη στο συγκεκριμένο παιχνίδι είναι επειδή ο Άρης αποδείχτηκε περισσότερο φοβικός από όσο έπρεπε και έριξε όλο του το βάρος στην άμυνά του. Επιθετικά ήταν ανύπαρκτος. Έτσι, στη γενική εικόνα τους ματς η ΑΕΚ ήταν η ομάδα που διατήρησε την υπεροχή και έχασε κάποιες μικροευκαιρίες αφού ο Άρης περισσότερο παρακαλούσε να περάσει η ώρα και να τελειώσει όσο πιο αναίμακτα μπορούσε το ματς.

Ο Άρης ήταν μια σκληρή ομάδα που ο Μάντζιος την ξέρει καλά και μπορεί να την καθοδηγήσει έτσι ώστε να παίρνει το μάξιμουμ των δυνατοτήτων των παικτών του. Η απόφαση του Καρυπίδη να τον επαναφέρει στην τεχνική ηγεσία ίσως αποδειχτεί σοφή στο τέλος. Γιατί ο Άρης μπορεί και φέτος να πλασαριστεί στην πεντάδα των ομάδων που θα διεκδικήσουν την έξοδό τους στην Ευρώπη.

Η ΑΕΚ, με τη βοήθεια και των άλλων γκελαδόρων διεκδικητών του τίτλου, κατάφερε μέχρι εδώ να διατηρείται στην κορυφή της βαθμολογίας παρά τις σημαντικές βαθμολογικές απώλειες που είχε. Αν καταφέρει να κερδίσει όλα τα ματς με μικρούς αντιπάλους που έχει μέχρι να πάει στο Καραϊσκάκης (Παναιτωλικό στο Αγρίνιο, Πανσερραϊκό στις Σέρρες και Βόλο στην Αγιά Σοφιά), όπου θα αντιμετωπίσει χωρίς κόσμο τον Ολυμπιακό λόγω της γνωστής τιμωρία του, και δεν χάσει εκεί μέσα θα έχει κάνει ένα τεράστιο βήμα για την κατάληψη της πρώτης θέσης της βαθμολογίας της κανονικής περιόδου πριν τα πλέι οφ…

Δεν υπάρχουν σχόλια: