Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023

Τελειώστε τη βία στα γήπεδα με δυο σοβαρές κινήσεις

Όλοι ψάχνουν τη λύση για την πάταξη της βίας στον αθλητισμό. Η κυβέρνηση κάνει αλλεπάλληλες συσκέψεις, μιλάει με την ΟΥΕΦΑ, προωθεί νομοσχέδια, το κουβεντιάζει με την αστυνομία. Στο ίδιο έργο θεατές παραμένουμε όμως. Πόσες φορές δεν το έχουμε ξαναδεί να συμβαίνει. Κι όμως. Η λύση είναι τόσο απλή που και ένα παιδάκι του δημοτικού θα μπορούσε να την σκεφτεί και να την εφαρμόσει. Δεν είναι οι νέοι νόμοι που θα λύσουν το πρόβλημα. Η λέξη είναι μία: Αυστηροποίηση! Δηλαδή, τήρηση των υπαρχόντων νόμων και διατάξεων και ούτε για αστείο παρέκκλιση από τα όσα ορίζονται σ' αυτούς. Όταν οι νόμοι εφαρμόζονται κατά το δοκούν και γίνονται απορροφητικά χαρτιά στα χέρια των "νοικοκύρηδων" ιδιοκτητών των ΠΑΕ και στα νομικά επιτελεία τους μη περιμένουμε να δούμε τίποτα να αλλάζει.

Με το που σκάει ένα γεγονός βίας και κάποια ομάδα πρόκειται να υποστεί τις συνέπειες, το πρώτο πράγμα που διαβάζουμε στις εφημερίδες και βλέπουμε στα κανάλια είναι πώς θα ερμηνευτεί ο νόμος ώστε να πέσουν στα μαλακά οι ομάδες γιατί τότε θα αρχίσουν να επικαλούνται αλλοίωση του πρωταθλήματος και αθέμιτο ανταγωνισμό. Εδώ έχουν το θράσος να επιτίθενται κι από πάνω στα θύματα, όπως έκαναν με τον άτυχο αστυνομικό που τραυματίστηκε στα επεισόδια του Ρέντη. Έφταιγε η αστυνομία, λένε, που τα ζόρισε τα κακόμοιρα τα παιδιά κι αυτά που ήταν οπλισμένα σαν κομάντος που θα έκαναν απόβαση στη Νορμανδία άρχισαν να πετάνε δεξιά κι αριστερά ναυτικές φωτοβολίδες λες και ήταν πυροτεχνήματα που έριχναν στην Ανάσταση.

Οι πρόεδροι των ομάδων χρειάζονται τους οργανωμένους οπαδούς γιατί αποτελούν τους στρατούς τους. Εκεί πρέπει να χτυπηθεί το κακό. Στη ρίζα του. Να μετατραπούν οι σύλλογοι οργανωμένων οπαδών σε λέσχες όπου θα μπορούν να μαζεύονται και να συζητάνε για την ομάδα τους, να διοργανώνουν εκδρομές όπου αυτό επιτρέπεται και να πίνουν τον καφέ τους. Τίποτα άλλο. Καμία άλλη αρμοδιότητα. Καμία σχέση με εισιτήρια των αγώνων. Να τελούν δε υπό αυστηρό έλεγχο από την αστυνομία που θα πρέπει να ξεσκονίζει αυτούς τους χώρους άπαξ της εβδομάδας. Καμία επαφή των συγκεκριμένων οπαδών με τις διοικήσεις των ομάδων, για κανένα λόγο παρά μόνο για καμιά διοργάνωση βράβευσης παλαιμάχων ή εορτασμού κάποιου αθλητικού γεγονότος όπως επέτειοι της ομάδας ή επέτειοι κατάκτησης τίτλων. Να απαγορεύεται κάθε επαφή μεταξύ οπαδών άλλων ομάδων και να παρακολουθούνται για τυχόν κλείσιμο κάποιων ραντεβού με σκοπό τον ξυλοδαρμό μεταξύ τους και το ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Κι αν αυτό συμβεί να παρεμβαίνει έγκαιρα η αστυνομία που πάντα έχει τις πληροφορίες την κατάλληλη στιγμή και όσοι συλλαμβάνονται να έρχονται αντιμέτωποι με πολύ σοβαρές ποινές. Αυτοί δε που θα έχουν την ευθύνη των λεσχών να μη κάνουν δεκτά μέλη που εκδηλώνουν παραβατική συμπεριφορά ή δεν πειθαρχούν με τους κανόνες της κάθε λέσχης.

Για επεισόδια εντός γηπέδων να διακόπτεται άμεσα ο αγώνας και να ακολουθεί εκκένωση του γηπέδου για να συνεχιστεί. Η αλήθεια είναι ότι οι ομάδες είναι ευάλωτες και εκτεθειμένες σε τιμωρίες που μπορεί να προκληθούν ακόμα και από αντιπάλους που λειτουργούν σαν προβοκάτορες. Όταν ανάβει ένας ηλίθιος ή ακόμα και εγκάθετος το καπνογόνο στις εξέδρες ξέρει εκείνη τη στιγμή τι θα προκαλέσει στην ομάδα του ή στην αντίπαλη ομάδα αν είναι εντεταλμένος. Αυτοί να φωτογραφίζονται και να αποβάλλονται διά παντός από τα γήπεδα και μάλιστα την ώρα διεξαγωγής των αγώνων να είναι υποχρεωμένοι να δίνουν το παρόν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους όπου και θα κρατούνται μέχρις το πέρας του αγώνα. Για οποιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά εντός των γηπέδων να εφαρμόζεται το ίδιο. Μόνο έτσι θα αποβληθούν από τα γήπεδα οι ταραξίες και θα περιοριστούν τα σοβαρά επεισόδια που κάθε τρις και λίγο παρακολουθούμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: