Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024

Σταθείτε! Μύγδαλα! Πού πάτε! Μη φεύγετε! Και στο είπα ρε Ματίας, μη τους τρομάζεις έτσι με το καλημέρα. Θα ψάχνουμε αντίπαλο. Λαμία-ΑΕΚ 0-4 και... κρύφτηκαν όλοι!

Ωχ! Την αμόλησε τη ρουκέτα! Μαζεύτε τον! 

Η ΑΕΚ έκανε αυτό που έπρεπε στη Λαμία και καθάρισε την τοπική ομάδα με 4-0 στο ΔΑΚ της πόλης, για να ξεκινήσει ιδανικά τα φετινά πλέι οφ της Super League.

Η Ένωση με σκόρερ τον Κάλενς στο 2ο λεπτό των καθυστερήσεων στο α' ημίχρονο, τον Πόνσε στο 69' και το αφήνιασμα του Λιβάι Γκαρσία στο 88' και στο 93' πήρε τη νίκη και έδειξε τα δόντια τους σε όλους τους αντιπάλους!

Η ΑΕΚ στο πρώτο ημίχρονο δυσκολεύτηκε από την μαζική άμυνα του Βόκολου, είχε 0-15 τελικές, αλλά ευτύχησε να βρει το γκολ που άνοιξε το δρόμο. Από εκεί και πέρα έγιναν όλα πιο εύκολα για την ΑΕΚ του Αλμέιδα που έδειξε σοβαρότητα και ωριμότητα στο παιχνίδι της.

Επόμενο ματς για την ΑΕΚ την Κυριακή 31 Μαρτίου στη Νέα Φιλαδέλφεια κόντρα στον Ολυμπιακό.

Ο Ματίας Αλμέιδα αποφάσισε να αρχίσει το ματς στο ΔΑΚ Λαμίας με τον Στάνκοβιτς κάτω από τα δοκάρια, τον Ρότα δεξί μπακ, τον Πήλιο αριστερό μπακ, τον Βίντα με τον Κάλενς στα στόπερ, τον Σιμάνσκι με τον Γιόνσον στα χαφ, τον Ελίασον δεξιά στην επίθεση, τον Πινέδα αριστερά και τον Μάνταλο σε ελεύθερο ρόλο πίσω από τον Πόνσε. Για την Λαμία ο Λεωνίδας Βόκολος είχε εκτός ξανά τον Τσιλούλη και τον Κυριάκο Παπαδόπουλο και είχε στα στόπερ Τζανετόπουλο-Κορνέζο και φορ τον Μάλτσι.

Η ΑΕΚ μπήκε με την μπάλα στα πόδια της, ο Ελίασον στο 2' έκανε σέντρα, κεφαλιά του Γιόνσον η μπάλα άουτ. Η Ένωση έδειξε να ψάχνει τα πατήματα της στο ξεκίνημα για να βρει χώρους μέσα από οργανωμένες επιθέσεις.

Η ΑΕΚ εκτέλεσε ένα κόρνερ χαμηλά στο 8', ο Μάνταλος από τη γωνία της περιοχής έκανε το σουτ, αλλά η προσπάθειά του κόπηκε.

Δύο λεπτά μετά, στο 10', από επίθεση από δεξιά, βρέθηκε σε πολύ καλή θέση ο Πήλιος αριστερά και σούταρε πολύ ψηλά δυνατά και άουτ.

Στο 14' η Ένωση είχε μία καλή εκτέλεση φάουλ, αλλά ο Μάνταλος έστειλε την μπάλα άουτ.

Στο 15' ο Μάνταλος ξανά μπήκε από αριστερά, σούταρε πάνω στον Κοσέλεφ που απομάκρυνε τον κίνδυνο.

Στο επόμενο λεπτό, στο 16', ο Μάνταλος έκανε κομπίνα με τον Ελίασον, ο Σουηδός εκτέλεσε απευθείας από την πάσα, με την μπάλα να περνά ελάχιστα άουτ.

Στο 17' από κόντρες, η μπάλα έφτασε στον Πήλιο που σούταρε ξανά άουτ.

Η ΑΕΚ με Σιμάνσκι-Γιόνσον-Μάνταλο στον άξονα έδειχνε να είναι πιο αργή στην ανάπτυξη της από τον άξονα, ενώ ο Πινέδα αριστερά έδινε ταχύτητα και ένταση σε σχέση με άλλα ματς. Η Λαμία έπαιζε εξ' αρχής πίσω μαζικά, ο τελευταίο της παίκτης ήταν πίσω από την σέντρα με στόχο ο Βόκολος να σταματά τις συνεχείς επιθέσεις.

Στο 27' σουτ του Ελίασον μέσα από την περιοχή που άργησε χαρακτηριστικά, ο Σιμόν έβαλε καθοριστικά την προβολή και έκοψε τον Σουηδό πριν σκοράρει.

Ο Αλμέιδα για να ανακατέψει την τράπουλα έβαλε τον Μάνταλο αριστερά και τον Πινέδα πίσω από τον φορ. Στο 31' η ΑΕΚ άγγιξε το γκολ, μετά από γέμισμα του Μάνταλου, ο Πόνσε πήρε ψηλά την κεφαλιά, με τον Κοσέλεφ να διώχνει σωτήρια στην γωνία του.

Στο 33' ο Στάνκοβιτς βγήκε και πρόλαβε τον Σίντκλεϊ μετά την κάθετη του Μάλτσι.

Πέντε λεπτά μετά, στο 38', ο Πήλιος από αριστερά έκανε κούρσα, σέντραρε, με τον Πόνσε να κάνει την προβολή για να σκοράρει, αλλά το πρόλαβε ο Κορνέζος και έβγαλε σε κόρνερ. Αμέσως μετά ο Ελίασον σέντραρε, αλλά την κεφαλιά του Κάλενς μπλόκαρε ο Κοσέλεφ.

Η ΑΕΚ έδειχνε να μην μπορεί να διασπάσει την αντίπαλη άμυνα, έκανε συνεχείς ψηλές σέντρες, ενώ στο 40λεπτο είχε φτάσει τα 10 κόρνερ!

Και στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων η ΑΕΚ από μία στατική μπάλα ξανά βρήκε την λύση. Ο Μάνταλος γέμισε, ο Πόνσε έβαλε την προβολή, ο Κοσέλεφ την κράτησε με δυσκολία πάνω στη γραμμή και ο Κάλενς από κοντά την έσπρωξε στα δίχτυα για το 0-1 της ΑΕΚ στην εκπνοή του πρώτου μέρους. Η 25η στατική φάση φέτος που φέρνει γκολ, έστειλε την Ένωση στο ημίχρονο μπροστά στο σκορ σε ένα ημίχρονο που μέτρησε 1 γκολ και πάρα πολλά γεμίσματα με 0-15 τελικές.

Στο β' ημίχρονο δεν είχαμε αλλαγές από Αλμέιδα και Βόκολο. Ωραία ενέργεια του Ρότα στο 48' από δεξιά, στρώσιμο προς τον Πινέδα, σουτ του Μεξικανού, πάνω από το οριζόντιο δοκάρι η μπάλα.

Το ματς δεν είχε ρυθμό όσο στο α' ημίχρονο, ενώ ο Βόκολος στο 58' έβγαλε τον τραυματία Τζανδάρη για να βάλει τον Τσούκαλο.

Το ματς δεν ήταν καλό, η ΑΕΚ κυκλοφορούσε με ψυχραιμία και δίχως βιασύνη την μπάλα, αλλά δεν έφτιαχνε φάσεις και απειλές. Και φτάσαμε στο 69' όταν ο Ρότα πολύ έξυπνα είδε την ακόμη πιο έξυπνη κίνηση του γρήγορου Πόνσε που σούταρε δυνατά και εκτέλεσε τον Κοσέλεφ για το 0-2! Και αυτό το γκολ έδωσε μεγάλη δύναμη και πνοή στους κιτρινόμαυρους για να ηρεμήσουν μέχρι το τέλος του ματς.

Ο Βόκολος εν συνεχεία έβαλε Λέικ, Κοντονίκο και Σαντάνα αντί Σίντκλεϊ, Μάλτσι, Στάνκο για να φρεσκάρει την ομάδα μήπως καταφέρει να απειλήσει εν συνεχεία. Στο 78' ο Αλμέιδα έβγαλε Μάνταλο-Ρότα και έβαλε Λιούμπιτσιτς-Γκαρσία. Ο Πινέδα πήγε δεξί μπακ, ο Γκαρσία δεξιά στην επίθεση, ο Ελίασον αριστερά και ο "Λιούμπι" πίσω από τον φορ.

Στο 81' προβολή του Κοντονίκου, ψηλά πάνω από τα δοκάρια η μπάλα.

Ο Αλμέιδα στο τελευταίο 10λεπτο του αγώνα έβαλε Αραούχο-Σιντιμπέ-Χατζισαφί αντί των Πόνσε-Πινέδα-Ελίασον. Ο Αραούχο παρέμεινε φορ, ο Γκαρσία δεξιά, με τον Χατζισαφί αριστερά μπροστά από τον Πήλιο. Στο τέλος ο Βόκολος έβαλε τον Γιαννούτσο στα στόπερ αντί του Τζανετόπουλου.

Και στο 88' ο Λιβάι πέρασε 3 παίκτες της Λαμίας και με μια ρουκέτα έξω από την περιοχή βρήκε παραθυράκι με το αριστερό και έκανε εντυπωσιακά το 0-3!

Για να φτάσουμε στο 93' όταν έπειτα από υπέροχη πάσα του Λιούμπιτσιτς, ο Γκαρσία έκανε φοβερή ντρίπλα και σκόραρε άνετα για το 0-4!

Και εκεί τελείωσε το ματς στη Λαμία με την ΑΕΚ να παίρνει αυτό που θέλει!

Λαμία: Κοσέλεφ, Σιμόν, Κορνέζος, Τζανετόπουλος (87' Γιαννούτσος), Σίντκλει (73' Σαντάνα), Νούνιεζ, Στάνκο (73' Κοντονίκος), Τζανδάρης (58' λ.τρ. Τσούκαλος), Αμαράλ, Σλίβκα, Μάλτσι (74' Τόσιο). 

ΑΕΚ: Στάνκοβιτς, Ρότα (78' Λιούμπισιτς), Βίντα, Κάλενς, Πήλιος, Σιμάνσκι, Ελίασον (83' Χατζισαφί), Γιόνσον, Πινέδα (82' Σιντιμπέ), Μάνταλος (78' Λιβάι Γκαρσία), Πόνσε (82' Αραούχο).

Super League - Play Of - 1η αγωνιστική

Γήπεδο: ΔΑΚ Λαμίας

Λαμία - ΑΕΚ 0-4

Γκολ: 45'+2 Κάλενς σουτ 0-1, 69' Πόνσε σουτ 0-2, 88' Γκαρσία 0-3, 90'+3 Γκαρσία 0-4

Κίτρινες κάρτες: Στάνκο (13'), Μάλτσι (45'+4), Κοντονίκος (85') - Ρότα (52')

Κόκκινες κάρτες: -

MVP: Γκαρσία

Κριτική

Στάνκοβιτς 7: Επιτέλους! Του έφυγε ο καημός. Ήταν ο παίκτης που έβγαλε την ασίστ στον Γκαρσία από την οποία προέκυψε το τρίτο φοβερό γκολ. Το είχε κάνει σε ένα ακόμα ματς αλλά το γκολ που σημειώθηκε (πάλι από τον Γκαρσία) στην εξέλιξη της φάσης, τελικά ακυρώθηκε οπότε ακυρώθηκε και η ασίστ του Στάνκοβιτς. Κατά τα άλλα, έδειξε λίγο πιο τολμηρός στις εξόδους του, όχι και σταθερός όμως. Μεγάλη φάση δεν είχε να αντιμετωπίσει οπότε η δράση του περιορίστηκε στο passing game με τους αμυντικούς του, το οποίο αν και μερικές φορές φάνηκε να γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνο, τελικά το διαχειρίστηκε με σωστό τρόπο.

Ρότα 7: Χωρίς να έχει να αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα αμυντικά φάνηκε να ελέγχει τον χώρο του, κάνοντας και ένα-δύο λαθάκια μικρότερης σημασίας. Επιθετικά τα πήγε καλύτερα και δημιούργησε μια ωραία ευκαιρία με μπάσιμο και πάσα ακριβείας στον Πινέδα που σούταρε άουτ, ενώ με το πανέξυπνο πλάγιο που εκτέλεσε, δείχνοντας παίκτη τεράστιας ευφυΐας, βρήκε τον Πόνσε αμαρκάριστο στη φάση που εκείνος με εξαιρετικό σκαστό σουτ πέτυχε το 2-0 για την ΑΕΚ. Αντιμετώπισε ένα θέμα τραυματισμού και αντικαταστάθηκε στο 78' από τον Λιούμπισιτς, ο οποίος ανέλαβε τον χώρο του κέντρου και την δουλειά που μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε ο Πινέδα και ο Μεξικανός πέρασε στη γνωστή του θέση, αυτή του δεξιού αμυντικού.

Πήλιος 8: Πλέον δεν περιμένουμε τι θα μας δείξει. Ξέρουμε από πριν. Ο παίκτης καθιερώθηκε με το σπαθί του και στο χτεσινό παιχνίδι φάνηκε και η αυτοπεποίθησή του. Δοκίμασε δύο φορές το πόδι του με μακρινά σουτ και έβγαλε και μια τρομερή σέντρα κατευθείαν συστημένη για το κεφάλι του Πόνσε. Στα αμυντικά του καθήκοντα ήταν άψογος ενώ έδειξε μεγάλη διάθεση να βοηθήσει και επιθετικά.

Βίντα 8: Τον παίκτη μπορείς να τον πεις και διεκπεραιωτή! Ο τρόπος που αναλαμβάνει και φέρνει σε πέρας κάθε αποστολή είναι μοναδικός. Ορθώνει τείχος ανάμεσα στον τερματοφύλακά του και στους επιθετικούς του αντιπάλου, οι οποίοι ψάχνουν απεγνωσμένα τρόπο να το διασπάσουν αλλά αδυνατούν. Συχνά-πυκνά βρίσκεται και στην επίθεση, ειδικά στα κόρνερ της ομάδας, ψάχνοντας τρόπο να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα του αντιπάλου. Πραγματικός κέρβερος ο Κροάτης!

Κάλενς 9: Μεγάλη εμφάνιση από τον Περουβιανό στόπερ, ο οποίος συνθέτει μαζί με τον Βίντα ένα απροσπέλαστο δίδυμο. Η συμβολή του στο να κρατήσει τα δίχτυα της ανέπαφη η ΑΕΚ ήταν σημαντική ενώ πέτυχε και το κομβικό από πλευράς ψυχολογίας γκολ με το οποίο έσπασε η ΑΕΚ το αμυντικό μπλοκ της Λαμίας και έδιωξε το άγχος από τα πόδια των συμπαικτών του, κάνοντας πιο εύκολο το έργο τους στο δεύτερο ημίχρονο.

Γιόνσον 7: Παρά το γεγονός ότι δεν υστέρησε στα τρεξίματα και στο πρέσινγκ πάνω στο αντίπαλο σε σχέση με άλλες του εμφανίσεις, στο πρώτο ημίχρονο φάνηκε κουρασμένος και είχε αρκετές άσχημες μεταβιβάσεις στέλνοντας τη μπάλα σε αντίπαλα πόδια. Στο δεύτερο ημίχρονο βελτιώθηκε και συνέβαλε κι αυτός στη μεγάλη νίκη που πήρε η ΑΕΚ στην πρεμιέρα των πλέι οφ.

Σιμάνσκι 7: Και ο Πολωνός δεν πατούσε καλά στο πρώτο ημίχρονο, ψάχνοντας, όπως και στο προηγούμενο ματς, να βρει τα πατήματά του. Βελτιώθηκε αισθητά στο δεύτερο μέρος και μαζί με τον Γιόνσον κλείδωσαν τον νευραλγικό χώρο του κέντρου κόβοντας τη Λαμία στα δύο και μη επιτρέποντάς της να εξαπολύσει επιθέσεις προς το τέρμα της ΑΕΚ.

Μάνταλος 7: Και ο Μάνταλος στο πρώτο ημίχρονο έκανε ένα πολύ κακό παιχνίδι. Με μηδενικά ανεβάσματα, με αβίαστα λάθη και με κακές εκτελέσεις φάουλ και κόρνερ, παρόλο που από δικιά του εκτέλεση φάουλ προήλθε το πρώτο γκολ που σημείωσε ο Κάλενς με εξ επαφής πλασέ. Στο δεύτερο ημίχρονο βελτίωσε την απόδοσή του, έγινε πιο συνεργάσιμος με τους συμπαίκτες του, είχε καλύτερες εκτελέσεις και τροφοδότησε περισσότερο τους συμπαίκτες του. Στο 78' αντικαταστάθηκε από τον Γκαρσία.

Πινέδα 6: Κάτι η αλλαγή θέσης, αφού κλήθηκε να καλύψει το αριστερό άκρο της επίθεσης, κάτι που ξεχνιόταν και βρισκόταν πολύ πιο συχνά σε θέση δεύτερου δεξιού χαφ πλάι στον Μάνταλο, κάτι η έλλειψη εκρηκτικότητας και ευστροφίας σε συγκεκριμένα σημεία του αγώνα, όταν όλοι περίμεναν μια άλλη αντίδραση από εκείνον, όταν π.χ. η ΑΕΚ εξαπέλυε ταχύτατη επίθεση και η μπάλα ήταν στα πόδια του και ενώ είχε ελεύθερο συμπαίκτη που έμπαινε στην περιοχή αυτός προτίμηση να τελειώσει τη φάση πιάνοντας ένα άψυχο σουτ που με το ζόρι η μπάλα έφτασε στα χέρια του Κοσέλεφ. Σίγουρα ο Πινέδα έχει κάνει καλύτερες εμφανίσεις φορώντας τη φανέλα της ΑΕΚ. Στο 82' αντικαταστάθηκε από τον Σιντιμπέ και αφού ήδη είχε γυρίσει και έπαιζε σε θέση δεξιού αμυντικού ο Πινέδα στη θέση του Ρότα.

Ελίασον 9: Ο κορυφαίος της ΑΕΚ. Μια μόνιμη απειλή για την άμυνα της Λαμίας από την δεξιά της πλευρά. Οι δε εκτελέσεις του στα κόρνερ ήταν σκέτο φαρμάκι. Αυτός ο παίκτης προσδίδει μεγάλη αξία στην ΑΕΚ και θα πρέπει απαραίτητα ο Μελισσανίδης να τον κρατήσει. Μαζί με Γκαρσία, και Πόνσε (έστω και εναλλάξ) στην επίθεση, τον λατρεμένο τρελό μας τον Άμραμπατ και λίγο πιο πίσω τους Λιούμπισιτς, Πινέδα, Γκατσίνοβιτς, Τσούμπερ, Γιόνσον, Σιμάνσκι και ένα αριστερό εξτρέμ περιωπής που θα έρθει το καλοκαίρι, προσπαθώ να μαντέψω την ομάδα που θα τα καταφέρει να αντισταθεί στην ΑΕΚ και να φύγει από το γήπεδο με λιγότερα από τρία γκολ στην πλάτη της. Στο 83' αντικαταστάθηκε από τον Χατζισαφί.

Πόνσε 8: Τρίτο σερί ματς που βρίσκει δίχτυα ο Έκι Πόνσε μετά τον ΠΑΣ Γιάννινα και τον Άρη. 12ο γκολ στο πρωτάθλημα, 13ο στη σεζόν για τον Αργεντίνο που έχει πάρει φόρα και δεν σταματά από τα τέλη Γενάρη μέχρι σήμερα. Ο Πόνσε μάλιστα είχε την καλύτερη ευκαιρία της ΑΕΚ με την κεφαλιά που έβγαλε ο Κοσέλεφ, ενώ στις καθυστερήσεις στο γέμισμα του Μάνταλου έκανε την προβολή, ο Κοσέλεφ απέκρουσε ασταθώς και ο Κάλενς από κοντά σκόραρε για το 0-1. Εν συνεχεία στο 69' έκανε ταχύτατα την πολύ έξυπνη κίνηση στην πλάτη του Τζανετόπουλου, πήρε το πλάγιο του Ρότα και με δυνατό σουτ έκανε το 0-2. Ουσιαστικός και εν ολίγοις ο παίκτης που καθόρισε το αποτέλεσμα. Στο 82' αντικαταστάθηκε από τον Αραούχο.

Γκαρσία 10: Μπήκε στο 78' στη θέση του Μάνταλου. Μέσα στα 16 λεπτά που πρόλαβε να αγωνιστεί πέτυχε δύο γκολάρες για σεμινάριο. Μία με φωτοβολίδα έξω από την περιοχή και ενώ είχε αφήσει πίσω του 3 αντιπάλους που με νύχια και με δόντια προσπαθούσαν να τον σταματήσουν και μία στο 3ο λεπτό των καθυστερήσεων όταν με μαγική κίνηση, έπειτα από εκπληκτικής έμπνευσης πάσα του Λιούμπισιτς, άδειασε τον αμυντικό της Λαμίας και πλάσαρε δίπλα στο δοκάρι του εμβρόντητου Κοσέλεφ! Τι άλλο να δεις; Τι άλλο να πεις; Εδώ πάει το δεν περιγράφω άλλο του Γαυροχειλάκη!

Λιούμπισιτς 9: Μπήκε στο 78' στη θέση του Μάνταλου και με μιας μεταμορφώθηκε το κέντρο της ΑΕΚ! Η δε μπαλιά που βγάζει στον Γκαρσία στο τέταρτο γκολ είναι βγαλμένη από σενάρια ποδοσφαιρικής φαντασίας που μόνο κάποιοι προηγμένοι ποδοσφαιρικά εγκέφαλοι θα μπορούσαν να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν. Τεράστιος παίκτης από αυτούς που χρειάζονται οι απλές ομάδες για να μεταμορφωθούν σε τεράστιες ομάδες. Πολύ τυχερή αυτή η γενιά των ΑΕκτζήδων αλλά και κάποιες παλιότερες όπως και μερικές νεότερες τις οποίες τις περιμένουν απίστευτα πράγματα και στιγμές που θα τις κουβαλάνε σε όλη τους τη ζωή. Τόσο μέσα στην επιβλητική Αγιά Σοφιά όσο και στα γήπεδα όλου του κόσμου. Η αυτοκρατορία της ΑΕΚ μόλις ιδρύθηκε και είναι άγνωστο μέχρι πού θα μπορέσει να φτάσει!

Σιντιμπέ 6: Μπήκε στο 82' στη θέση του Πινέδα, ο οποίος από το 78' που βγήκε ο Ρότα είχε περάσει σε θέση δεξιού αμυντικού. Ο Σιντιμπέ για τα λεπτά που απέμεναν κράτησε σωστά τη θέση του χωρίς να επιτρέψει να δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα.

Αραούχο 6: Και ο Τσίνο μπήκε στο 82' στη θέση του συμπατριώτη του Πόνσε. Φάνηκε αρκετά ορεξάτος και κινήθηκε με περισσότερη άνεση απ' ότι σε προηγούμενα ματς. Μακάρι να νιώθει καλύτερα και στα ματς των πλέι οφ -που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι τα τελευταία του με τη φανέλα της ΑΕΚ- και να μας πλουτίσει τις όμορφες αναμνήσεις με μερικές ακόμα συγκινητικές στιγμές.

Χατζισαφί 5: Πέρασε στο παιχνίδι στο 83' στη θέση του Ελίασον και πήγε να καλύψει την αριστερή πλευρά της επίθεσης παίζοντας μπροστά από τον Πήλιο. Δεν πρόσφερε τίποτα σημαντικό αλλά δεν προκλήθηκε και κανένα πρόβλημα με την είσοδό του.

Αλμέιδα 9: Κάθε φορά ο στρατηγός θα μας επιφυλάσσει και ένα μικρό εγκεφαλικό στο άκουσμα της εντεκάδας που έχει επιλέξει. Αυτή τη φορά το πάθαμε ακούγοντας ότι μένει εκτός ο Λιούμπισιτς ενώ παίζει βασικός ο Μάνταλος! Βέβαια, Πελάδο είναι αυτός και στο τέλος της ημέρας πάντα του βγάζουμε το καπέλο. Τελικά το ζήτημα με τις εντεκάδες που επιλέγει ο Αλμέιδα δεν είναι ποιοι τις απαρτίζουν αλλά πώς θα παίξουν αυτοί που επιλέγονται. Χτες είδαμε όμορφα πράγματα, είδαμε όμως και κάποια που μας ξένισαν. Λόγου χάρη η τριάδα Γιόνσον, Σιμάνσκι, Μάνταλος στο πρώτο ημίχρονο δεν τραβούσε ούτε με σφαίρες και ευτυχώς που ήταν σε μεγάλα κέφια ο Ελίασον και πάλευε μέσα στην περιοχή σαν δαίμονας ο Πόνσε. Στα ευτυχώς και η ανύπαρκτη επιθετική λειτουργία της Λαμίας που επέτρεπε στους αμυντικούς της ΑΕΚ να κάνουν περαντζάδες μέσα στην περιοχή της Λαμίας. Με άλλο αντίπαλο αυτό θα ήταν παρακινδυνευμένο. Επίσης δεν είδαμε στο πρώτο ημίχρονο το πάθος της ανάκτησης της μπάλας όταν χανόταν (και χανόταν και συχνά και εύκολα). Πότε το είδαμε πάλι αυτό; Μετά την είσοδο των Λιούμπισιτς και Γκαρσία. Ναι, ναι! Είδαμε τους παίκτες της ΑΕΚ να τρέχουν σαν παλαβοί πίσω από τη μπάλα και τους αντιπάλους τους μετά το 3-0 του Γκαρσία! Αυτά όλα είναι ακαδημαϊκά. Να είχαμε να λέγαμε. Καθαρές φιλολογικές συζητήσεις. Εκείνο που έχει σημασία είναι το εξής: Ο Αλμέιδα πήρε ακόμα πιο άνετα από την προηγούμενη φορά τη νίκη σε ένα δύσκολο ματς, αν θυμηθούμε ότι στην έδρα της η Λαμία κέρδισε τον Ολυμπιακό ενώ πήρε ισοπαλία 2-2 από τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο. Ο Αλμέιδα διαχειρίστηκε για μία ακόμα φορά περίφημα τις απουσίες που είχε η ομάδα του από τραυματισμούς και τιμωρίες. Ο Αλμέιδα επανέφερε την ΑΕΚ στην πρώτη θέση της βαθμολογίας με απόσταση 2, 3 και 5 βαθμών από τους διώκτες της. Ούτε μία αγωνιστική δεν άντεξε μακριά από την κορυφή η ΑΕΚ. Ο Αλμέιδα προστάτεψε τον Γκαρσία χρησιμοποιώντας τον στο ελάχιστο δυνατό, ίσα-ίσα για να ξαναβρεί τα πατήματά του και εκείνος τον αποζημίωσε με δύο γκολάρες από εκείνες που μπαίνουν κάθε 50 χρόνια. Ε, ναι λοιπόν, τι άλλο πρέπει να κάνει για να του πούμε: "Άσε μας να λέμε βρε προπονηταρά μας. Εμείς θα σκάσουμε αν δεν πούμε τις μαλακίες μας. Εσύ κάνε ό,τι γουστάρεις με τον τρόπο που ξέρεις να το κάνεις και βούλωνε αυτιά και μάτια αν διαβάζεις ή ακούς τίποτα αρλούμπες από τους διάφορους πολυξερήδηδες που έχουν κατακλύσει το σύμπαν και μιλάνε για ποδόσφαιρο χωρίς καλά-καλά να ξέρουν αν το σχήμα της μπάλας είναι στρογγυλό ή τετράγωνο. Σίγουρα είμαστε και μερικοί που από αγάπη για την ομάδα μας λέμε και γράφουμε αλλά κανείς μας δεν ξέρει τίποτα παραπάνω από εσένα. Οπότε εσύ μείνε προσηλωμένος στον στόχο σου και είμαστε σίγουροι ότι στο τέλος όλοι μαζί θα πανηγυρίζουμε την κατάκτηση και αυτού του τίτλου και θα σε αποθεώνουμε"…   

Προπονητής αντιπάλου Λεωνίδας Βόκολος 4: Δεν βρήκε καμία απάντηση στα δύσκολα που του έβαλε ο Αλμέιδα. Οι Λαμιώτες πάντως αναρωτιούνται, πόσο χειρότερη ομάδα θα ήταν η Λαμία αν έβαζε τον Τσιλούλη στην εντεκάδα; Γιατί ο παίκτης θα έπαιζε και για την υστεροφημία του μετά το πισώπλατο και άδικο χτύπημα που δέχτηκε από τον προπονητή του. Όφειλε να του επιτρέψει να αποδείξει αν και κατά πόσο θα έπαιζε παλικαρίσια για να βοηθήσει την τωρινή του ομάδα και όχι την επόμενη, γιατί ρίχνοντάς του τη ρετσινιά ουσιαστικά τον κατηγόρησε για προδοσία, τη στιγμή που ο Τσιλούλης και μέσα στο γράμμα του νόμου κινήθηκε και κανένα δικαίωμα δεν έδωσε με τη συμπεριφορά του. Ίσα-ίσα που πήγε και τον ενημέρωσε για τις κινήσεις του και ενώ δεν ήταν υποχρεωμένος να το κάνει. Και εκείνος σε αντάλλαγμα για την έντιμη στάση του τον έδωσε βορά στα θηρία.

Διαιτητής Ευάγγελος Μανούχος (Συνδέσμου Αργολίδος) 10: Διαιτητάρα με cojones! Δεν είναι μόνο από το χτεσινό ματς το συμπέρασμά μου. Τον έχω στοχεύσει και τον έχω παρακολουθήσει και σε άλλα ματς. Ίσως αυτή τη στιγμή ο κορυφαίος Έλληνας διαιτητής! Χαίρομαι που βλέπω να προοδεύει η ελληνική διαιτησία. Δε νομίζω ότι οι δικοί μας διαιτητές έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τους ξένους. Αρκεί να τους αφήσουν στην ησυχία τους τα διάφορα καθάρματα που μόνη τους επιδίωξη είναι να καταστήσουν αιχμάλωτους τους Έλληνες διαιτητές για να διαιτητεύουν κατά το δοκούν και να εξασφαλίζουν για λογαριασμό τους τα πέτσινα πρωταθλήματα. Βέβαια, είδα κι αυτόν τον Γερμανό, τον Ντάνιελ Σλάγκερ που διαιτήτευσε χτες το Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός. Τι διαιτητάρα θεέ μου. Σε αυτά τα ιερά τέρατα πρέπει να στοχεύσουν οι Έλληνες διαιτητές. Σε αυτά τα μεγαθήρια. Και να φροντίσουν να τους μοιάσουν. Για να βρει την πραγματική της αξία η φράση: Άρχοντας του αγώνα!

Σχολιασμός - Παραλειπόμενα

Η ΑΕΚ έβαλε μυαλό μετά το Χαριλάου και φάνηκε αποφασισμένη να μην ξαναπάθει για να μάθει. Μακάρι να το δούμε να εφαρμόζεται αυτό μέχρι το τέλος των πλέι οφ. Να μη χαλαρώσουν ούτε δευτερόλεπτο αν δεν έχουν εξασφαλίσει και μαθηματικά την κατάκτηση του τίτλου. Η ΑΕΚ έχει την καλύτερη ομάδα από όλους και αυτό το βλέπει και η κουτσή Μαρία. Όμως, τώρα διαμορφώνεται μια διαφορετική εικόνα από την αρχική που όλοι πίστευαν ότι τέσσερις ομάδες θα παλέψουν στα ίσια και έχουν τις ίδιες ευκαιρίες για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ έφαγαν χτες από μία ξεγυρισμένη σφαλιάρα που μπορεί να τους στοιχίσει ακριβά στη συνέχεια.

Για την ακρίβεια ο Ολυμπιακός μένοντας ήδη 5 βαθμούς πίσω από την ΑΕΚ έχει φορτωθεί με τρομερό άγχος. Στις 31 του μήνα οι δύο αυτές ομάδες θα συγκρουστούν στην Αγιά Σοφιά. Αν η ΑΕΚ κερδίσει η διαφορά τους θα εκτοξευτεί στους 8 βαθμούς και μάλλον ο ένας διεκδικητής θα τεθεί από νωρίς εκτός μάχης. Επίσης τον Ολυμπιακό τον προσπέρασε και ο Παναθηναϊκός στη βαθμολογία.

Ο ΠΑΟΚ μπορεί να έχει μόνο 2 βαθμούς διαφορά από την ΑΕΚ αλλά έπαθε πολλαπλά πατατράκ με τη χτεσινή ήττα του. Πρώτα-πρώτα έχασε από τον συντοπίτη του που ουσιαστικά είναι αδιάφορος σε αυτά τα πλέι οφ αφού δεν διεκδικεί τίποτα. Μεγάλο ψυχολογικό ντεζαβαντάζ αυτό για τους βόρειους γαύρους. Έπειτα, έχασε ταυτόχρονα την ευκαιρία, εκτός από το να κρατηθεί πρώτος στη βαθμολογία, και να ξεφύγει 6 βαθμούς από τον Ολυμπιακό και να τον θέσει εκτός διεκδίκησης. Ταυτόχρονα τον πλησίασε στον 1 βαθμό ο Παναθηναϊκός.

Κι αφού μίλησα για Παναθηναϊκό, να πω τι αποκόμισα από το χτεσινό ντέρμπι των δύο απαταιωνίων. Και πρώτα ο Ολυμπιακός, ο οποίος κατά τη γνώμη μου διανύει μία από τις χειρότερες περιόδους της ιστορίας του. Είναι φανερό και στον πιο άσχετο, ότι δεν διαθέτει ομάδα. Δηλαδή σύνολο. Διαθέτει κάποιες μονάδες, εκ των οποίων μερικοί είναι πολλοί καλοί ποδοσφαιριστές αλλά ατομικά βρίσκονται σε πάρα πολύ κακή κατάσταση. Αν τους πάνε όλα καλά και βρεθούν σε καλή μέρα ορισμένοι εξ αυτών μπορεί να πετύχουν μια σημαντική νίκη επί ενός αξιόλογου αντιπάλου. Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνεται πάντα. Αν όλοι αυτοί δεν γίνουν ομάδα ο Ολυμπιακός φέτος δεν μπορεί να ελπίσει σε τίποτα. Και είναι πολύ πιθανό να ισχύσει και του χρόνου αυτό όσο οι βοϊδοκέφαλοι της ηγεσίας του κόπτονται για άλλα πράγματα που βρίσκονται μίλια μακριά από την ομάδα τους και την πρόοδό της.

Ως προς τον Παναθηναϊκό να πω ότι μου άρεσε πολύ έτσι όπως έπαιξε. Νεανική και σφριγηλή ομάδα με πολλά τρεξίματα με καλούς ξένους ποδοσφαιριστές. Με πείσμα για τη νίκη και με πάθος στο παιχνίδι τους. Νομίζω ότι κάθε άλλο παρά εύκολος αντίπαλος θα αποδειχτεί για όλους. Και επειδή εγώ ενδιαφέρομαι μόνο για την ΑΕΚ, νομίζω ότι ο Παναθηναϊκός θα είναι ο κύριος αντίπαλός της φέτος. Θα δυσκολευτεί πολύ μαζί του και από τα αποτελέσματα που θα φέρει απέναντί του θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό ποια από τις δύο ομάδες θα πάρει το φετινό πρωτάθλημα.

Και επιστρέφοντας στα δικά μας δεν μπορώ να μην κάνω αναφορά στους Σαΐνηδες της ελληνικής αστυνομίας που έκαναν ντου χτες και συνέλαβαν καμιά 50ριά άτομα επειδή είχαν καταφύγει για να δουν το παιχνίδι της Λαμίας σε γειτονικά σπίτια και ειδικά στις ταράτσες τους. Μάλιστα προσήχθησαν 6 από αυτούς με την κατηγορία ότι άναψαν δύο καπνογόνα. Δεν κατάλαβα βρε Κλουζό (για να μην πω τίποτα πιο γελοίο), λέει πουθενά ο ΚΑΠ ή νέος νόμος περί βίας στα γήπεδα για συμπεριφορές μέσα σε… σπίτια; Και πού ξέρετε εσείς αν πολλοί από αυτούς δεν είχαν κάποια συγγένεια με τους ιδιοκτήτες των σπιτιών ή ήταν φίλοι τους και είχαν προσκληθεί να δουν τον αγώνα; Και επίσης, μιλάει πουθενά ο ΚΑΠ ή ο νέος νόμος περί βίας για το αν έχει ο κάθε πολίτης το δικαίωμα στην ταράτσα του σπιτιού του ή και σε οποιαδήποτε ταράτσα οικοδομής υπό κατασκευή ή σε παλαιό οίκημα να ανάβει καπνογόνα; Ό,τι γουστάρει κάνει στο σπίτι του και αν θέλει βάζει φωτιά και το καίει. Σε τι επηρεάζει αυτό έναν αγώνα που διεξάγεται σε ένα γήπεδο που βρίσκεται σε αρκετή απόσταση από το κτίριο; Νομίζω Δημήτρη Μελισσανίδη ήρθε η ώρα να επιστρατεύσεις τον… Ρουμπάμπα να ρίξει καμιά σφαλιάρα και να τραβήξει κανένα αυτί, γιατί αν συνεχιστεί αυτή η συμπεριφορά από πλευράς κράτους δεν είναι μακριά η στιγμή της έκρηξης του κόσμου που βλέπει να σκοτώνονται αστυνομικοί και να μην ανοίγει ρουθούνι και να μην τιμωρούνται οι υπεύθυνοι του φονικού αλλά στη θέση τους να πληρώνει ολόκληρο το ελληνικό ποδόσφαιρό, με προσχήματα τα οποία προκαλούν σε πρώτη φάση τη θυμηδία αλλά αμέσως μετά επιφέρουν την αγανάκτηση για την αδικία που υφίστανται οι πολλοί αθώοι προς όφελος των ελαχίστων ενόχων που η ίδια η πολιτεία έχει θέσει στο απυρόβλητο λες και αποτελούν προστατευόμενο είδος…

Δεν υπάρχουν σχόλια: