Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024

Αγαπημένε Πελάδο και 2 βαθμοί χαμένοι από εσένα δικαιολογούνται. Είσαι δίκαιος και το κατανοείς. Άρης-ΑΕΚ 3-3

Θα ξεκινήσω απευθυνόμενους σε όλους αυτούς τους αφελείς, μεταξύ των οποίων και πολλοί φίλοι μου, που πίστεψαν ότι η ΑΕΚ θα περάσει από το Βικελίδης αέρα επειδή ο Άρης θα καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια να χάσει. Είναι οι πρώτοι που έχουν πέσει θύματα της προπαγάνδας του Καραπαπάρα και του Αλασκούζου ότι οι μισές ομάδες έχουν μετατραπεί σε θυγατρικές της ΑΕΚ και της ανοίγουν τα πόδια για να περάσει. Και μάλιστα όταν τους έλεγα σε συζητήσεις μας πόσο πολύ φοβάμαι το ματς με τον Άρη μου έκαναν πλακίτσα και το έπαιζαν άνετοι λέγοντάς μου ότι ο Άρης έχει άλλες προτεραιότητες και δεν κόπτεται να βάλει φρένο στην ΑΕΚ. Ναι ρε αστραπόγιαννοι, είχε σε προτεραιότητα το πρωτάθλημα… επιχειρήσεων και πώς θα το κατακτήσει! Και δεν κατάλαβα δηλαδή, καλά οι ηλίθιοι οπαδοί Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ, να μασήσουν όσο ταραμά θέλουν από τη χορηγία που τους κάνουν τα αφεντικά τους για να βελάζουν και να κατεβάζουν γάλα, οι δικοί μας, οι ΑΕΚτζήδες, από πότε άρχισαν να μασάνε το σανό ότι μπορεί ο Άρης να μας κάνει χατίρια; Πότε μας έκανε; Σε κάθε ματς εντός ή εκτός φτύνουμε αίμα να τους κερδίσουμε και όποτε το κάνουμε είναι με το σπαθί μας. Χορτάσαμε μπαρούφες όλη τη βδομάδα με τους παίκτες που θα προφύλασσε ο Μάντζιος στο ματς με την ΑΕΚ για να τους έχει ετοιμοπόλεμους για τη δύσκολη συνέχεια. Αντ' αυτού κατέβασε και τους 5 παίκτες που για διαφόρους λόγους δεν είχαν καταφέρει να αγωνιστούν. Πιο πλήρης δεν γινόταν να κατέβει ο Άρης. Ακόμα και τον νεόφερτο Ανσαριφάρντ χρησιμοποίησε. Τ' ακούτε κυρά Μαρίτσες και Φαντομάδες των υπογείων του ποδοσφαίρου; Ή οι άλλοι, οι ακόμα πιο ηλίθιοι, που πίστεψαν επίσης την προπαγάνδα ότι ο Σιδηρόπουλος είναι δικός μας διαιτητής και ορίστηκε για να μας προστατέψει και να μας εξασφαλίσει το τρίποντο. Πότε ρε τελεμέδες ευνόησε ο Σιδηρόπουλος την ΑΕΚ; Μήπως θυμάστε να μου το θυμίσετε κι εμένα; Εκτός αν θέλετε να σας θυμίσω εγώ πόσες φορές έκαψε την ΑΕΚ ή την πέρασε από νυστέρι. Να πάτε τώρα να εισπράξετε το χαρτζιλίκι του αιώνια στόκου οπαδού από τον Καραπαππά που κατάφερε να σας πείσει ότι η ΑΕΚ είναι σαν τα μούτρα τους και στήνει ομάδες για να παίρνει αποτελέσματα! Τις ίδιες μαλακίες λένε και για τα πλέι οφ. Η ΑΕΚ, λένε, έχει εξασφαλισμένους 12 βαθμούς από τα ματς με Λαμία και Άρη. Ακούτε καράστοκοι; Βγάλτε από το μυαλό σας αυτά τα αρρωστημένα σενάρια των δολοπλόκων. Γι' αυτούς είναι καθημερινότητα και με αυτά έχουν μάθει να ζουν. Για την ΑΕΚ είναι μυθεύματα και όσους βαθμούς καταφέρει να πάρει θα τους πάρει με το σπαθί της. Άντε και τέλος με τις μαλακίες σας γιατί δεν σας αντέχω άλλο!

Η ΑΕΚ ήθελε τη νίκη για να μπει στα πλέι οφ από την κορυφή, αλλά στο τέλος ήταν κακή και ισοφαρίστηκε σε 3-3 χάρη στο πέναλτι του Μορόν στο 95'.

H AEK προηγήθηκε στο 15' με πέναλτι του Άμραμπατ, αλλά ο Άρης αντέδρασε και ισοφάρισε στο 44' με τον Φετφατζίδη και στο 49' ανέτρεψε το σκορ με τον Σαβέριο. Όμως μετά ξύπνησε και ισοφάρισε με τον Βίντα στο 55' και έκανε το 2-3 με τον Πόνσε στο 67'. Τελικά ο Μορόν στο 95' με πέναλτι ισοφάρισε σε 3-3.

Ο Ματίας Αλμέιδα αποφάσισε να ξεκινήσει τον αγώνα στο Χαριλάου με τον Στάνκοβιτς κάτω από τα δοκάρια, τον Ρότα δεξί μπακ, τον Χατζισαφί αριστερό μπακ, τον Βίντα με τον Κάλενς στα στόπερ, Γιόνσον κόφτη, Λιούμπιτσιτς σε πιο οργανωτικό ρόλο, δεξιά στην επίθεση τον Άμραμπατ, αριστερά τον Ελίασον και τον Μάνταλο πίσω από τον Πόνσε.

Πέντε επιστροφές στην 11άδα του Άρη (Φαμπιάνο, Φατόρε, Βερστράτε, Παναγίδης, Φετφατζίδης) από τον Μάντζιο και για πρώτη φορά στην 11αδα ο Ανσαριφάρντ.

Η ΑΕΚ από την αρχή του ματς πήρε την μπάλα στα πόδια της και πίεσε τον Άρη από δεξιά με τον Άμραμπατ πάνω στον Μοντόγια. Στο 6' εκτέλεση φάουλ του Ελίασον από τα αριστερά, ο Πόνσε πήρε την πρώτη κεφαλιά, ο Κάλενς τη δεύτερη, αλλά ο Κουέστα απομάκρυνε σε κόρνερ στο γάμα του.

Στο 8' η ΑΕΚ αναπτύχθηκε ωραία από τα δεξιά, συρτή σέντρα σουτ του Άμραμπατ, σε κόρνερ ο Φατόρε προ του Ελίασον.

Στο 13' ο Γιόνσον έκοψε, ανέκτησε και έβγαλε την μπαλιά για τον Άμραμπατ, ο τελευταίος μπήκε στην περιοχή και ανατράπηκε από τον Μοντόγια που δεν μπορούσε να τον σταματήσει διαφορετικά. Ο Άμραμπατ εκτέλεσε και έστειλε την μπάλα αντίθετα από τον Κουέστα για το 0-1.

Εν συνεχεία η Ένωση έριξε ρυθμούς και ένταση, παρότι είχε την μπάλα στα πόδια της. Ο Άρης σιγά-σιγά ξεθάρρευε και στο 24' είχε μία σπουδαία φάση με τον Ανσαριφάρντ. Ωραία ενέργεια του Φετφατζίδη και ο Ανσαριφάρντ από πλάγια θέση προσπάθησε να πλασάρει, δεν βρήκε εστία, η μπάλα έφυγε παράλληλα.

Ο Αλμέιδα άλλαξε πλευρές Ελίασον και Άμραμπατ και η ΑΕΚ βρήκε πολλούς χώρους από δεξιά.

Στο 32' ο Ρότα βρήκε χώρο, προχώρησε, σούταρε, εύκολα μπλόκαρε ο Κουέστα.

Δύο λεπτά μετά, στο 34', ο Ρότα ανέκτησε, ανέβηκε και έκανε το γύρισμα προς τον Πόνσε, αλλά δεν πέρασε η μπάλα από την άμυνα του Άρη.

Στο 39' ο Κάλενς έπιασε ένα μακρινό δυνατό σουτ, μπλόκαρε ο Κουέστα.

Δύο λεπτά μετά, στο 41', η ΑΕΚ είχε τρομερή συνεργασία και ευκαιρία για 2ο γκολ. Ο Γιόνσον πέρασε υπέροχα στην επίθεση για τον Ελίασον, αυτός έδωσε ιδανικά για τον Λιούμπιτσιτς που έκανε ωραία κίνηση, σούταρε δυνατά, αλλά ο Κουέστα έβγαλε εντυπωσιακά σε κόρνερ. Αμέσως μετά γέμισμα του Άμραμπατ από τα δεξιά, ο Κάλενς πήρε την κεφαλιά, αλλά αυτή πέρασε άουτ.

Ο Άρης όμως στο φινάλε του ημιχρόνου αντέδρασε. Ο Φετφατζίδης έφυγε στην πλάτη της άμυνας του Άρη, πλάσαρε τον Στάνκοβιτς και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Ο επόπτης σήκωσε το σημαιάκι του και το γκολ δεν μέτρησε και με τη βούλα του VAR.

Αμέσως μετά, στο 44', τεράστιο κενό στην άμυνα της ΑΕΚ, ο Ανσαριφάρντ με κεφαλιά τροφοδότησε τον Φετφατζίδη, αυτός απέφυγε τον Στάνκοβιτς και από πλάγια θέση σκόραρε για το 1-1. Και εκεί τελείωσε το ημίχρονο με την ΑΕΚ να αδικεί κατάφορα τον εαυτό της.

Το δεύτερο ημίχρονο άρχισε με αλλαγές για τον Μάντζιο. Ο Μορόν πήρε την θέση του Ανσαριφάρντ και ο Ρόουζ του Φαμπιάνο. Και τέσσερα λεπτά μετά η ΑΕΚ "λαβώθηκε" από ακόμη μία αμυντική λανθασμένη συμπεριφορά της. Ο Σαβέριο πλησίασε την περιοχή της ΑΕΚ, είδε κενό, σούταρε δυνατά, ο Στάνκοβιτς απέκρουσε, αλλά η άμυνα της ΑΕΚ κοιτούσε και ο Σαβέριο ανενόχλητος πήρε το ριμπάουντ και με δεύτερο σουτ βρήκε δίχτυα για το 2-1. Και έτσι ενώ είχε προηγηθεί, όπως και στο ματς με τον ΠΑΣ Γιάννινα, κατάφερε να τρέχει στο σκορ για ανατροπή!

Η ΑΕΚ μετά το σοκ του 2-1 βγήκε στην επίθεση με ωριμότητα. Στο 55' ο Άμραμπατ γέμισε από τα δεξιά στην περιοχή προς το δεύτερο δοκάρι. Εκεί κινήθηκε ο Ελίασον, αλλά δεν έπιασε καλή κεφαλιά. Ο Παναγίδης απομάκρυνε σε κόρνερ. Μετά την κακή εκτέλεση, η μπάλα έφτασε στον Γιόνσον που έκανε το σουτ, ο Κουέστα δεν μπόρεσε να μπλοκάρει την μπάλα, Ελίασον και Παναγίδης κινήθηκαν προς την μπάλα, αλλά αυτή στρώθηκε στον Βίντα. Ο Κροάτης από δύσκολη γωνία έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 2-2.

Αμέσως μετά το γκολ, η ΑΕΚ είχε τεράστια ευκαιρία για 3ο γκολ. Ο εξαιρετικός Λιούμπιτσιτς πήρε την μπάλα μέσα στην περιοχή, γύρισε ωραία το κορμί του και το σουτ που εξαπέλυσε πέρασε ελάχιστα άουτ!

Στο 63' ο Αλμέιδα έκανε τριπλή αλλαγή με Πινέδα-Τσούμπερ-Πισάρο, αντί Λιούμπιτσιτς-Μάνταλου-Άμραμπατ (βγήκε με δεμένο πόδι). Ο Ελίασον πήγε δεξιά, ο Πισάρο αριστερά, ο Τσούμπερ πίσω από τον Πόνσε και στα χαφ ο Πινέδα.

Και στο 67' η ΑΕΚ χτύπησε ξανά. Με τρομερό Πινέδα να κάνει ατομική ενέργεια, να βγάζει δεξιά, ο Ελίασον σέντραρε ιδανικά και ο Πόνσε με κεφαλιά δυναμίτη έκανε το 2-3 παίρνοντας τα χέρια του Κουέστα μέσα!

Μετά το γκολ της ΑΕΚ ο Μάντζιος έβαλε Ρουπ-Βέλεθ αντί Φετφατζίδη-Εμβοντό με σκοπό να φρεσκάρει την ομάδα του για να αντιδράσει. Ο Αλμέιδα απάντησε στο 73' με Αραούχο-Σιμάνσκι αντί των Πόνσε-Ελίασον. Ο Σιμάνσκι πήγε δίπλα στον Γιόνσον και δεξιά ο Πινέδα με τον Αραούχο πίσω από τον Τσούμπερ.

Στο 76' η Ένωση έχασε τεράστια ευκαιρία έχοντας χώρους για το 4ο γκολ. Ο Τσούμπερ απέναντι από τον Κουέστα μετά την εκτέλεση του φάουλ του Σιμάνσκι, δεν μπόρεσε να νικήσει τον Ισπανό! Η ΑΕΚ έριξε ρυθμούς ξανά, ο Άρης πήρε ξανά θάρρος και οι κιτρινόμαυροι έψαχναν μεγάλες μπαλιές. Ο Μάντζιος έβαλε τον Σουλεϊμάνοφ αντί του Παναγίδη στο 82'.

Στο 87' ο Μορόν κέρδισε πέναλτι για μαρκάρισμα του Πινέδα που τελικά δεν ήταν, αλλά ο Σιδηρόπουλος αμέσως το έδωσε. Τελικά το VAR τον φώναξε να δει το λάθος του και πήρε πίσω την αρχική του απόφαση.

Ο Άρης τελικά κέρδισε πέναλτι στο 95' από ένα φάουλ που δεν υπήρχε. Ο Γιόνσον απομάκρυνε με το κεφάλι και η μπάλα βρήκε στο υψωμένο χέρι του Βίντα. Ο Σιδηρόπουλος έδωσε πέναλτι, ο Μορόν το εκτέλεσε και ισοφάρισε σε 3-3.

Super League - 26η αγωνιστική

Γήπεδο: Κλεάνθης Βικελίδης

Άρης - ΑΕΚ 3-3 

Γκολ: 14' Αμραμπατ πέναλτι 0-1, 44' Φετφατζίδης σουτ 1-1, 49' Σαβέριο σουτ 2-1, 55' Βίντα σουτ 2-2, 67' Πόνσε κεφαλιά 2-3, 95' Μορόν πέναλτι 3-3

Κίτρινες κάρτες: Μοντόγια (14’), Εμβοντό (15’) – Λιούμπιτσιτς (26’), Τσούμπερ (73’)

Κόκκινες κάρτες: -

MVP: Ρόμπερτ Λιούμπισιτς

Άρης: Κουέστα, Φατόρε, Φαμπιάνο (46' Ρόουζ), Μπράμπετς, Μοντόγια, Ζουλ (68' Βέλεθ), Βερστράτε, Παναγίδης (82' Σουλειμάνοφ), Φετφατζίδης, Σαβέριο, Ανσαριφάρντ (46' Μορόν). 

ΑΕΚ: Στάνκοβιτς, Ρότα, Βίντα, Κάλενς, Χατζισαφί, Γιόνσον, Άμραμπατ (63' λ.τρ. Πισάρο), Λιούμπισιτς (63' Πινέδα), Ελίασον (73' Σιμάνσκι), Μάνταλος (64' Τσούμπερ), Πόνσε (72' Αραούχο).

Κριτική

Στάνκοβιτς 4 : Ο τρόπος που βγαίνει πάνω στον Φετφατζίδη μόνο κλαυσίγελο μπορεί να προκαλέσει. Είναι σίγουρο ότι εκείνη τη στιγμή του έχουν έρθει εικόνες από το Βελοντρόμ και σκέφτεται να μην κάνει την ίδια πατάτα και ανατρέψει τον παίκτη του Άρη, οπότε και πέναλτι θα προσφέρει και θα αποβληθεί. Οπότε παίρνει μια στάση αλά Άβερελ Ντάλτον τη στιγμή που είναι έτοιμος να φωνάξει προς τον Τζο το περιβόητο: "Ρε παιδιά, πότε θα φάμε"; Στο δεύτερο γκολ του Άρη αποκρούει τυφλά το πρώτο σουτ με αποτέλεσμα η μπάλα να πάει πάλι στον ίδιο παίκτη που αυτή τη φορά τον εκτελεί με την άνεσή του. Το τρίτο το δέχεται από πέναλτι και ως γνωστόν Στάνκοβιτς και απόκρουση πέναλτι είναι άγρια μαλωμένοι και δεν μιλάνε μεταξύ τους. Ο Οτσόν είναι μια καλή περίπτωση για την ΑΕΚ το καλοκαίρι υπό τις εξής προϋποθέσεις. Αποχωρεί ο Αθανασιάδης, πωλείται και ο Στάνκοβιτς επειδή δεν θα δεχτεί να μείνει σαν δεύτερος πίσω από τον Οτσάν, αγοράζεται πρώτος τερματοφύλακας τύπου Λιβάκοβιτς με τον Οτσάν να έρχεται σαν δεύτερος. Το άλλο σενάριο είναι να παίξει ο Οτσάν πρώτος αλλά να έρθει πίσω του σαν δεύτερος ο Μπρινιόλι.

Ρότα 7: Σίγουρα πρόσφερε περισσότερα από τον Σιντιμπέ και δείχνει ότι στα σημεία κερδίζει τη θέση του βασικού δεξιού μπακ, τουλάχιστον μέχρι την απόκτηση κάποιου καλύτερου. Σχετικά καλά κράτησε τη θέση του, απέφυγε το μοιραίο λάθος, ενώ αν ήταν πιο προσεκτικός επιθετικά μπορεί να είχε γίνει και ο ήρως της βραδιάς για την ΑΕΚ.

Χατζησαφί 4: Τραγικός ο Ιρανός με ευθύνη στα δύο από τα τρία γκολ που δέχτηκε η ΑΕΚ. Ήταν πηγή κινδύνων από την πλευρά του και δυστυχώς η συγκεκριμένη συμμετοχή του ίσως να μπορεί να χαρακτηριστεί από τις χειρότερες με τη φανέλα της ΑΕΚ. Και εδώ μπαίνει ένα καίριο ερώτημα. Ο Πήλιος, που έχει πείσει με τις εμφανίσεις του, 24 χρονών παιδί, πότε στην οργή κουράστηκε τόσο ώστε να μη μπορεί να παίξει σε ένα τόσο κρίσιμο ματς; Ούτως ή άλλως ακολουθεί διακοπή μέχρι την έναρξη των πλέι οφ οπότε θα προλάβαινε να ξεκουραστεί αρκετά. Ίσως ο προπονητής του να ποντάρισε στην εμπειρία του Χατζισαφί και τον προτίμησε αντί του νεαρού.

Βίντα 5: Και ενώ είχε κάνει ένα σχετικά καλό ματς και ενώ είχε σκοράρει ένα κρίσιμο γκολ, αυτό της ισοφάρισης σε 2-2, φτάνουμε σε εκείνο το μοιραίο σημείο που σηκώνεται σαν αρχάριος με τα χέρια απλωμένα μέσα στην περιοχή με αποτέλεσμα να υποπέσει στο πέναλτι που φέρνει την τελική ισοφάριση από πλευράς Άρη σε 3-3. Για την κλάση του και για την εμπειρία του απαγορεύεται τέτοιο λάθος σε τόσο κρίσιμο ματς και μάλιστα στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων. Χαρακτηρίζεται δε σαν ο μοιραίος παίκτης της ΑΕΚ στο χτεσινό ματς. Όταν το ίδιο λάθος το είχε κάνει πρόσφατα ο Μήτογλου πέσαμε να τον φάμε.

Κάλενς 5: Σε κακή βραδιά και ο Κάλενς πέρασε άσχημες στιγμές απέναντι στους επιθετικούς του Άρη, δεν είχε καθαρό μυαλό και υπέπεσε σε σωρεία λαθών, σε σημείο που πρέπει να προβλημάτισε την τεχνική ηγεσία και να την οδηγήσει να αναθεωρήσει τα θέλω της στις καλοκαιρινές μεταγραφές ως προς την τελική σύνθεση των κεντρικών αμυντικών που θα περιλαμβάνονται στο ρόστερ της. Με τον Βίντα του χρόνου στα 35, τον Κάλενς 32 και ασταθή, τον Μήτογλου να μην κερδίζει ακόμα την ολοκληρωτική εμπιστοσύνη του προπονητή του και τον Μουκουντί με πολλά θέματα τραυματισμών αλλά και το ενδεχόμενο μιας πιθανής πώλησής του, η ΑΕΚ θα πρέπει ίσως να εντάξει στην έρευνά της στην αγορά και τις περιπτώσεις ενός με δύο ισάξιων σε ικανότητες κεντρικών αμυντικών με εκείνες του Βίντα στα νιάτα του.

Γιόνσον 8: Το ασταμάτητο μηχανάκι της ΑΕΚ, ξεχώρισε πάλι σαν τη μύγα μέσα στο γάλα αφού έτρεξε κάθε σπιθαμή του γηπέδου, δεν υπέπεσε σα κανένα λάθος και δεν φέρει ευθύνη σε καμία φάση από αυτές που απέφεραν τα εις βάρος της ΑΕΚ γκολ στο χτεσινό παιχνίδι. Αντίθετα, προσπάθησε να βγάλει την ομάδα μπροστά ενώ αναχαίτισε πολλές από τις επιθετικές προσπάθειες των γηπεδούχων.

Λιούμπισιτς 8: Ήταν το πρώτο του ματς σαν βασικός και έδειξε και στους πιο δύσπιστους τη δυναμική που διαθέτει και κατά πόσο είναι από τους παίκτες που μπορούν να αλλάξουν τον ρου ενός αγώνα που πάει να στραβώσει. Τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά ήταν αλάνθαστος και προσπαθούσε με όλες του τις δυνάμεις να τραβήξει την ομάδα μπροστά. Στο 63' αντικαταστάθηκε από τον Πινέδα ενώ θα μπορούσε να μείνει κι άλλο στα ματς και ίσως αν γινόταν να έπαιζε μαζί με τον Μεξικανό στην ίδια εντεκάδα.

Άμραμπατ 8: Ο κορυφαίος της ΑΕΚ μέχρι το σημείο που τραυματίζεται και γίνεται αλλαγή. Κέρδισε πέναλτι το οποίο μετέτρεψε σε γκολ με άψογη εκτέλεση και σε όλο το διάστημα που αγωνίστηκε τον ένιωσε για τα καλά η άμυνα του Άρη. Στο 63' λόγω τραυματισμού αντικαταστάθηκε από τον Πισάρο.

Ελίασον 8: Όπως πάντα ήταν ο ίδιος κινητικός παίκτης που αποτελεί μόνιμη πηγή κινδύνου για την άμυνα του αντιπάλου. Είχε λίγα σημεία που έριξε κάπως τους τόνους αλλά σε γενικές γραμμές πρόσφερε ποδοσφαιρικά αυτά που ξέρει να προσφέρει πάντα.

Μάνταλος 4: Σε αντίθεση με την εμφάνισή του απέναντι στα Γιάννινα χτες ήταν αόρατος μέσα στο γήπεδο με αποτέλεσμα να έχει κόψει την ομάδα στα δύο. Τόσο μικρή προσφορά από τον Μάνταλο δεν είναι κάτι που το βλέπουμε συχνά κι αυτό μας ξάφνιασε δυσάρεστα. Στο 64' αντικαταστάθηκε από τον Τσούμπερ, κάτι που έπρεπε να έχει γίνει αρκετά νωρίτερα.

Πόνσε 7: Δεν τροφοδοτήθηκε σωστά και κυρίως από τον Μάνταλο με αποτέλεσμα σε αρκετά σημεία του ματς να χάνεται. Όταν όμως βρήκε την ευκαιρία κάρφωσε τη μπάλα στο πλεκτό συνεχίζοντας την πολύ θετική παράδοση που έχει αρχίσει. Αντικαταστάθηκε στο 72' από τον Αραούχο. Χωρίς καμία διάθεση κριτικής του προπονητή και εδώ θα μπορούσε να μείνει στο ματς ο Αργεντινός αφού είναι από τους παίκτες που με μια του κίνηση, ακόμα και στο τελευταίο λεπτό μπορεί να σου γυρίσει το ματς.

Πισάρο 2: Αντικατέστησε στο 63' τον Άμραμπατ που τραυματίστηκε. Το γνωστό μοτίβο στο οποίο μας έχει συνηθίσει. Μονομαχίες με χαμένη στο τέλος τη μπάλα, λάθος μεταβιβάσεις στο μεγαλύτερο ποσοστό τους και γενικότερα μια εικόνα παίκτη που με την προσθήκη του αφαιρεί από την ομάδα. Μια αφαίρεση που γίνεται διπλή αν αναλογιστεί κανείς και την αφαίρεση που γίνεται στην εντεκάδα από την απώλεια του παίκτη που αντικαθιστά. Σα να λέμε μπαίνει και η ομάδα παίζει με παίκτη λιγότερο.

Πινέδα 8: Μπήκε στο 63' στη θέση του Λιούμπισιτς. Έναν παικταρά έχασε η ΑΕΚ με αυτή την αλλαγή και έναν κέρδισε. Αν αναλογιστούμε όμως ότι την ίδια στιγμή μπήκε και ο Πισάρο στη θέση του Άμραμπατ, στην ουσία η ομάδα έχασε έναν παίκτη. Θα μπορούσε να μπει ο Πινέδα χωρίς να βγει ο Λιούμπισιτς. Τότε η ομάδα θα είχε δυναμώσει αισθητά. Κατά τ' άλλα ο Πινέδα βοήθησε σημαντικά αφού το τρίτο γκολ ξεκινάει από δικό του σλάλομ αλλά και γενικά έβαλε ένα λιθαράκι να ανεβάσει την ομάδα ακόμα πιο ψηλά.

Σιμάνσκι 5: Μπήκε στο 73' στη θέση του Ελίασον, κυρίως για να σφίξει περισσότερο το κέντρο. Ήταν αγχωμένος και σφιγμένος ο ίδιος και δυστυχώς δεν έδωσε αυτά που κλήθηκε να προσφέρει. Ταυτόχρονα η αλλαγή του Ελίασον άδειασε τελείως τη δεξιά πλευρά της ΑΕΚ που είχε νωρίτερα χάσει και τον Άμραμπατ.

Τσούμπερ 4: Μπήκε στο 64' στη θέση του Μάνταλου. Φάνηκε από την αρχή πολύ νευρικός, δεν πρόσφερε σε δύναμη ή σε τεχνική και ουσιαστικά δεν φάνηκε να αλλάζει κάτι από την αποχώρηση του Μάνταλου αφού και ο Ελβετός ίδια τραγικός παρέμενε. Έχασε ένα γκολ που αν το έβαζε σήμερα θα μιλούσαμε για τελείως διαφορετικές καταστάσεις, ενώ τέλος, δέχτηκε και μια κάρτα εντελώς αδικαιολόγητη που δεν έπρεπε να την δει, η οποία συμπτωματικά ήταν και η τρίτη, γεγονός που θα του στερήσει βάση του κανονισμού τη συμμετοχή του στην πρεμιέρα των πλέι οφ. Από εκεί και μετά οι κάρτες της κανονικής περιόδου μηδενίζονται.

Αραούχο 2: Μπήκε στο 73' στη θέση του Πόνσε. Τραγική αλλαγή, τραγικός Τσίνο, παίκτης χωρίς αρχή, μέση και τέλος. Όλες του οι μπαλιές πήγαιναν σε αντιπάλους. Οι αντιδράσεις του και τα λάθη που ακολουθούσαν έδειχναν παίκτη κάθε άλλο παρά συγκεντρωμένο και στην ουσία εκτός τόπου και χρόνου.

Αλμέιδα 4: Και για τον Πελάδο ήταν μια κακή βραδιά. Ξεκίνησε από τις κακές επιλογές της εντεκάδας. Ο Χατζισαφί ήταν το μαύρο πρόβατο. Καλύτερα να είχε βάλει τον Πήλιο. Νέο παιδί είναι δεν θα είχε συσσωρεύσει και τόση κούραση πια που να μη μπορέσει να ανταποκριθεί σε τρία-τέσσερα σερί ματς. Ούτε 18άρης είναι που να μην έχει χτίσει ακόμα το μυϊκό του σύστημα, ούτε 35άρης που να κινδυνεύει να καταρρεύσει. Έπειτα αποδείχτηκε μεγάλο λάθος η επιλογή Μάνταλου στην αρχική εντεκάδα. Ο Μάνταλος μόνο όποτε έρχεται από τον πάγκο κάνει καλά παιχνίδια. Και πάμε στα λάθη των αλλαγών. Τελευταίο μιας σειρά αγώνων το χτεσινό, δεν τίθεται θέμα να μην άντεχαν κάποιοι παίκτες και να έπρεπε να αποσυρθούν τόσο νωρίς, όταν έδειχναν ότι έχουν να προσφέρουν μέσα στο παιχνίδι. Άλλωστε θα ακολουθήσει μια διακοπή που θα δώσει το χρόνο σε όλους να ξεκουραστούν. Πρώτο παράδειγμα ο Λιούμπισιτς. Έπρεπε να μείνει στην εντεκάδα και μάλιστα να έπαιζε δίδυμο με τον Πινέδα. Δεύτερη περίπτωση ο Ελίασον. Παίκτη που οργιάζει και κινείται σαν τη σβούρα δεν τον βγάζεις γιατί ανά πάσα στιγμή μπορεί να κάνει τη ζημιά στον αντίπαλο. Ειδικά όταν ήδη έχεις χάσει τον ένα εξτρέμ σου με τραυματισμό. Πόσο μάλλον όταν ο αντικαταστάτης του είναι ο Σιμάνσκι που και σε καλό φεγγάρι δεν είναι και δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα εκεί που παίζει ο Ελίασον. Τρίτη κακή επιλογή η αντικατάσταση του Πόνσε που είναι ο μόνιμος εκτελεστής σου και τον αποσύρεις για 35' κάνοντας ένα ωραίο δώρο στον Μάντζιο που έτριβε τα χέρια του. Τον αντικαθιστάς μάλιστα με τον Αραούχο, που δυστυχώς το παιδί αυτό το διάστημα δυσκολεύεται ακόμα και να περπατήσει μέσα στο γήπεδο. Και σαν κερασάκι στην τούρτα βάζεις μέσα και τον έτερο περιπατητή, τον Πισάρο και εύκολα πια μπορεί να αντιληφθεί ο καθένας πως έγειρε ξαφνικά η πλάστιγγα και από εκεί που η ΑΕΚ σφυροκοπούσε για να κάνει το 4-2 βρέθηκε να αμύνεται απεγνωσμένα και να υποπίπτει από το ένα αμυντικό λάθος στο άλλο με αποκορύφωμα το πέναλτι του τελευταίου λεπτού των καθυστερήσεων.

Προπονητής αντιπάλου Άκης Μάντζιος 8: Τα έχουμε ξαναπεί για τον Μάντζιο. Μόλις προχτές αποκάλεσε την ΑΕΚ την καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος. Είναι γνωστό το συγκεκριμένο τυράκι που το αμολάει πάντα ο προπονητής της πιο αδύναμης ομάδας για να το αρπάξει ο προπονητής της πιο ισχυρής και να ευφρανθεί η καρδιά του. Και ο Αλμέιδα το άρπαξε στον αέρα. Έπειτα ο Μάντζιος, είναι από τους λίγους προπονητές που του έχει βρει το κουμπί του Αλμέιδα. Από εδώ το πάει, από εκεί το πάει, στο τέλος τα καταφέρνει σχεδόν πάντα να του την κάνει τη ζημιά. Για να αφήσουμε το παιχνιδάκι όλης της εβδομάδας που δήλωνε ότι θα αφήσει εκτός μερικούς από τους βασικότερους παίκτες του και τελικά κατέβασε τον Άρη πιο πλήρη από κάθε άλλη αγωνιστική του πρωταθλήματος.

Διαιτητής Τάσος Σιδηρόπουλος 7: Παλιά καραβάνα ο αστυνομικός στο επάγγελμα Τάσος Σιδηρόπουλος έχει κάψει πολλές φορές τη γούνα της ΑΕΚ. Το αστείο είναι ότι ενορχηστρωμένα οι αντίπαλοί της καταβάλουν προσπάθειες να της τον χρεώσουν σαν διαιτητή που της βάζει πλάτη όποτε αυτό χρειαστεί. Να μας πουν αν το είδαν και χτες και σε ποιες φάσεις. Στα δύο πέναλτι που σφύριξε με τρομερή ευκολία και που το πρώτο ευτυχώς αναγκάστηκε να το πάρει πίσω έπειτα από υπόδειξη του VAR; Από την άλλη είναι ο διαιτητής που του έχει απονείμει τα εύσημα ο ίδιος ο Δημήτρης Μελισσανίδης προσφωνώντας τον ως τον καλύτερο Έλληνα διαιτητή! Ως προς το χτεσινό ματς, ήταν προσεκτικός και δεν άφησε παράπονα σε καμία από τις δύο ομάδες με μόνη ίσως την ΑΕΚ που υποστηρίζει ότι πριν το πέναλτι του τελευταίου λεπτού των καθυστερήσεων είχε προηγηθεί επιθετικό φάουλ των παικτών του Άρη. Κάτι που αν έχει συμβεί θα αποτελεί τρομερή αδικία προς την ΑΕΚ. Προσωπικά δεν έχω άποψη και θα περιμένω να δω και να ξαναδώ τη φάση πριν διατυπώσω την άποψή μου.

Σχολιασμός-Παραλειπόμενα

Τέλος, λοιπόν, στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος που βρήκε στην πρώτη θέση τον ΠΑΟΚ με 60 βαθμούς, στη δεύτερη θέση την ΑΕΚ με 59 βαθμούς, δηλαδή έναν λιγότερο από τον ΠΑΟΚ, δύο περισσότερους από τον Ολυμπιακό που κατέλαβε την τρίτη θέση με 57 βαθμούς και τρεις περισσότερους από τον Παναθηναϊκό που κατέληξε στην τέταρτη θέση με 56 βαθμούς. Με αυτές τις διαφορές ξεκινάνε την κούρσα των πλέι οφ οι ομάδες:

ΠΑΟΚ +1 από την ΑΕΚ +3 από τον Ολυμπιακό και +4 από τον Παναθηναϊκό.

ΑΕΚ -1 από τον ΠΑΟΚ +2 από τον Ολυμπιακό και +3 από τον Παναθηναϊκό.

Ολυμπιακός -3 από τον ΠΑΟΚ -2 από την ΑΕΚ και +1 από τον Παναθηναϊκό.

Παναθηναϊκός -4 από τον ΠΑΟΚ -3 από την ΑΕΚ και -1 από τον Ολυμπιακό.

Η κλήρωση των πλέι οφ αναμένεται να γίνει αύριο.

Χτες, τελευταία αγωνιστική της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος οι τέσσερις διεκδικητές έφεραν τα εξής αποτελέσματα:

Άρης-ΑΕΚ 3-3

Λαμία-ΠΑΟΚ 0-2

Ολυμπιακός-Βόλος 3-0

ΟΦΗ-Παναθηναϊκός 2-2

Έτσι, για λίγο κουτσομπολιό, να πούμε ότι ο Λουτσέσκου χτες δεν είχε να κάνει καμιά τρομερή δήλωση για το στήσιμο των Αθηνών στις ομάδες της Θεσσαλονίκης. Αφού έχασε βαθμούς η ΑΕΚ όλα είναι καλώς καμωμένα. Επίσης, ο χλεμπονιάρης Ρουμάνος αυτή τη φορά δεν καυτηρίασε τον Άρη όπως έκανε κάθε φορά που έχανε από την ΑΕΚ στη Θεσσαλονίκη. Τώρα που του έκανε τα κέφια ο Μάντζιος και έκοψε βαθμούς από την ΑΕΚ ο Άρης έγινε ένας έντιμος αντίπαλος. Φυσικά λίγο-πολύ τα ίδια ισχύουν και για τον Καραπαπάρειο Ολυμπιακό που περπατώντας στις μύτες σαν τον κλεφτοκοτά κατάφερε να βάλει από κάτω τον Παναθηναϊκό και να πλησιάσει στους 2 και στους 3 βαθμούς την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ. Είναι ώρες για να φωνάζουν αυτοί και να τους πάρουν χαμπάρι με την κότα στο τσουβάλι; Όσο για εκείνον τον αξιοθρήνητο Αλασκούζο, ούτε να σκούξει δεν έχει τη διάθεση πια. Τον δάγκωσε στον πισινό και ο ΟΦΗ του Δέλλα και με ποια κουράγια να βγει και να φωνάζει για τους διαιτητές και το κράτος που έχουν βάλει στο στόχαστρο τον… κακομοίρη τον Παναθηναϊκό τον καρπαζοεισπράκτορα των πάντων.

Όσο για την ΑΕΚ, όλη μας η σιγουριά για την πρώτη θέση πήγε στον κουβά. Να είναι το γούρι τέτοιο, αφού ως γνωστόν η ΑΕΚ τα καταφέρνει πάντα καλύτερα όποτε την κυνηγάνε παρά όποτε τους κυνηγάει αυτή; Θα δείξει. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η ΑΕΚ δεν την έχασε την πρώτη θέση, ούτε της την έκλεψε κανένας. Την έκανε δώρο. Ναι, έτσι, από μόνη της. Και ο άνθρωπος που κρατούσε τη λευκή επιταγή και την ενεχυρίασε στον Άκη Μάντζιο ήταν ό ίδιος ο Ματίας Αλμέιδα. Δεν θυμάμαι από τη μέρα που έχει έρθει στην ΑΕΚ να πήρε ποτέ τόσες μαζεμένες λάθος αποφάσεις. Και στην αρχική σύνθεση και στις αλλαγές του αλλά και στον τρόπο που διαχειρίστηκε το ματς. Η επιλογή των Χατζισαφί και Μάνταλου για την αρχική εντεκάδα έκοψαν την ΑΕΚ στα… τρία. Στη συνέχεια οι αλλαγές με την έξοδο των Λιούμπισιτς, Ελίασον και Πόνσε με την ταυτόχρονη είσοδο των παντελώς αρνητικών Σιμάνσκι, Πισάρο, Τσούμπερ και Αραούχο ήρθαν και αποτελείωσαν την ΑΕΚ, η οποία μέχρι εκείνο το σημείο περισσότερο έκλεινε να κάνει το 4-2 παρά να δεχτεί τρίτο γκολ ισοφάρισης. Αλλά και οι μεγάλοι προπονητές δικαιούνται κάπου-κάπου να κάνουν κι αυτοί μεγάλα λάθη. Υπάρχουν 10 παιχνίδια μπροστά για να αποδείξει η ΑΕΚ την ανωτερότητά της από όλους και να τους βουλώσει τα στόματα μία και καλή.

Αυτή η υπόθεση Γκαρσία, οφείλω να σας το εξομολογηθώ, έχει αρχίσει και δεν μου αρέσει καθόλου. Και σε σας ε; Το φαντάστηκα. Ας ελπίσουμε και σε αυτή την περίπτωση ο καλός θεός της ΑΕΚ να έχει έτοιμη την καλύτερη λύση για όλες τις πλευρές...

Δεν υπάρχουν σχόλια: