Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Με αυτή τη νοοτροπία δεν το χάνει με τίποτα η ΑΕΚ που πάτησε τον ΠΑΣ Γιάννινα με 4-2

Η ΑΕΚ έστω και με αρκετό άγχος και νευρικότητα γύρισε το ματς και στο φινάλε πανηγύρισε νέα νίκη με 4-2 επί του ΠΑΣ Γιάννινα στη Νέα Φιλαδέλφεια, με την Ένωση να παραμένει αφεντικό στην κορυφή.

Η Ένωση προηγήθηκε στο 15' με τον Σιμάνσκι, αλλά πριν το ημίχρονο σοκαρίστηκε με κακή εμφάνιση και πολλά λάθη με τον ΠΑΣ Γιάννινα να σκοράρει στο 35' με τον Σομπόνσκι και στο 45' με τον Τζίμα. Το 1-2 προκάλεσε έμφραγμα και το β' ημίχρονο μας έδειξε την κανονική ΑΕΚ. Ο Πόνσε στο 69' και στο 74' και ο Λιούμπιτσιτς στο 79' έφεραν την ανατροπή και το τελικό 4-2 που κρατά την ομάδα του Ματίας Αλμέιδα μόνη στην κορυφή.

Επόμενο ματς για την ΑΕΚ την Κυριακή στις 19:30 στο Χαριλάου κόντρα στον Άρη για το φινάλε της κανονικής περιόδου πρωταθλήματος.

Ο Ματίας Αλμέιδα ξεκίνησε τον αγώνα με τον ΠΑΣ Γιάννινα στη Νέα Φιλαδέλφεια με τον Στάνκοβιτς κάτω από τα δοκάρια, τον Σιντιμπέ δεξί μπακ, τον Πήλιο αριστερό μπακ, τον Βίντα δεξί στόπερ με τον Χατζισαφί αριστερό στόπερ, τον Σιμάνσκι κόφτη με τον Πινέδα χαφ, τον Άμραμπατ δεξιά στην επίθεση, τον Ελίασον αριστερά και τον Τσούμπερ σε ελεύθερο ρόλο πίσω από τον Γκαρσία.

Η ΑΕΚ πήρε την μπάλα εξ’ αρχής και απειλούσε. Στο 4' ο Πινέδα έκλεψε την μπάλα και μοίρασε στον Τσούμπερ, αλλά το σουτ του Ελβετού κατέληξε άουτ.

Στο 12' γύρισμα του Τσούμπερ μέσα στην περιοχή, με το κεφάλι έδιωξε ο Σομποτσίνσκι.

Στο 14' ο Σιντιμπέ, έκλεψε την μπάλα, έκανε μια προσποίηση και το σουτ εκτός περιοχής, αλλά η προσπάθειά του πέρασε άουτ.

Το γκολ φαίνεται ότι ερχόταν και τελικά στο 15' ήρθε με δημιουργό ξανά τον Άμραμπατ! Ο Μαροκινός από δεξιά απείλησε με ατομική ενέργεια, πάσαρε την κατάλληλη στιγμή στον Σιμάνσκι που πάτησε περιοχή και με σουτ ο Πολωνός έστειλε την μπάλα στη γωνία του Σούλη για το 1-0.

Στο 18' ο Σιντιμπέ τροφοδότησε τον Λιβάι Γκαρσία μέσα στην περιοχή, αυτός έκανε το κοντρόλ και το σουτ, αλλά η προσπάθειά του πέρασε άουτ.

Ο ΠΑΣ αδυνατούσε να απειλήσει, μόνο στο 22' μια κεφαλιά του Ροσάλες δεν προκάλεσε καμία ανησυχία στον τον Στάνκοβιτς.

Η ΑΕΚ είχε σκοράρει στο πρώτο 20λεπτο και είχε το ματς στα χέρια της και στα μέτρα της, με τον ΠΑΣ Γιάννινα να ξεκινά να πιέζει ψηλά για να αντιδράσει μετά το 1-0. Η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα έριξε αδικαιολόγητα ρυθμούς και ένταση, ο ΠΑΣ ανέβηκε μέτρα και έψαχνε μία καλή φάση.

Και τελικά, στο 36', την βρήκε. Στατική μπάλα με τον Τσαούση να την φέρνει μέσα στην περιοχή με ωραία εκτέλεση, η μπάλα πέρασε από όλη την άμυνα μετά την κεφαλιά του Τζίμα και στο δεύτερο δοκάρι ο Σομποτσίνσκι με πλασέ ισοφάρισε για τον ΠΑΣ σε 1-1.

Η ΑΕΚ δεν πατούσε καλά και έκανε συνεχώς λάθη με την μπάλα στα πόδια. Στο 42' σέντρα του Άμραμπατ από τα δεξιά, ο Γκαρσία πήρε την κεφαλιά, αλλά ο Σούλης μπλόκαρε εύκολα.

Και πριν το ημίχρονο η ομάδα της Ηπείρου βρήκε και άλλο γκολ! Λάθος του Τσούμπερ, ο Λεό έγινε κάτοχος, πάσα στον Τζίμα που με ένα τέλειο πλασέ έκανε το 1-2 ψηλά στην εστία του Στάνκοβιτς παγώνοντας την OPAP Arena! Και εκεί τελείωσε το ημίχρονο με την ΑΕΚ να έχει υποστεί σοκ με την ανατροπή του ΠΑΣ Γιάννινα πριν το ημίχρονο και να είναι υποχρεωμένη να τον κυνηγάει στο σκορ.

Με την έναρξη του β' ημιχρόνου ο Αλμέιδα έβγαλε τον Λιβάι Γκαρσία που ήταν εμφανώς ανέτοιμος, βαζοντας τον Πόνσε στη θέση του.

Στο 49' από κόρνερ του Ελίασον, ο Πόνσε πήρε φόρα, μπερδεύτηκε με τον Σιντιμπέ, με την μπάλα να φεύγει άουτ.

Η ΑΕΚ άρχισε να πιέζει ασφυκτικά. Στο 54' σουτ του Πινέδα, σε σώμα παίκτη του ΠΑΣ και κόρνερ, με την Ένωση να κερδίζει και άλλα συνεχόμενα.

Στο 56' γύρισμα του Σιντιμπέ στη μικρή περιοχή, με τη μπάλα να περνάει από όλους.

Στο 57' ο Αλμέιδα έκανε τριπλή αλλαγή με Γιόνσον-Λιούμπιτσιτς-Μάνταλο, αντί Τσούμπερ-Σιντιμπέ-Σιμάνσκι. Ο Πινέδα ήταν δεξί μπακ, στα χαφ Γιόνσον και Λιούμπιτσιτς με τον Μάνταλο πίσω από τον Πόνσε.

Στο 61' γύρισμα του Μάνταλου στην περιοχή, μπλόκαρε σταθερά ο Σούλης.

Ένα λεπτό μετά, στο 62', σέντρα Πινέδα κεφαλιά Μάνταλου η μπάλα άουτ.

Ο Γρηγορίου στο 64' έβαλε τον Τούτου στην θέση του Καάν, μήπως καταφέρει να πάρει ανάσα από την ασφυκτική πίεση της Ένωσης.

Τρία λεπτά μετά, στο 67', ο Άμραμπατ με ατομική ενέργεια από δεξιά, απείλησε, σούταρε δυνατά και έστειλε την μπάλα άουτ.

Και στο 69' ήρθε η στιγμή η ΑΕΚ να φέρει το ματς στα ίσια. Από δεξιά εκτέλεση φάουλ του Μάνταλου, κεφαλιά του Πόνσε και η μπάλα στο δοκάρι και μέσα για το 2-2! Το γήπεδο πήρε φωτιά και η ΑΕΚ μεγάλωσε την πίεση της!

Και λίγα λεπτά μετά ήρθε η λύτρωση! Στο 74' κόρνερ Ελίασον, κεφαλιά Χατζισαφί, προβολή Λιούμπισιτς και ανατροπή για την ΑΕΚ μέσα σε λίγα λεπτά!

Το 3-2 ηρέμησε την κατάσταση στα πόδια των παικτών του Αλμέιδα, με τον προπονητή της ΑΕΚ να βάζει τον Μήτογλου αντί του Πήλιου, ενώ ο Γρηγορίου είχε βάλει Πανάγου αντί για Τζίμα.

Στο 79' η ΑΕΚ είχε νέο στημένο και αυτό έφερε και άλλο γκολ. Ο Μάνταλος εκτέλεσε φάουλ, ο Πόνσε με τον Λιούμπισιτς σηκώθηκαν για κεφαλιά, ο Αργεντινός έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 4-2 που έφερε περισσότερο ηρεμία και ασφάλεια στο τέλος.

Από εκεί και πέρα το παιχνίδι χρειαζόταν διαχείριση, όπως και έγινε. Και το τέλος βρήκε την ΑΕΚ νικήτρια και μόνη πρώτη στην κορυφή της βαθμολογίας της Super League.

Super League - 25η αγωνιστική

ΑΕΚ - ΠΑΣ Γιάννινα 4-2 

Γήπεδο: Αγιά Σοφιά

Γκολ: 15' Σιμάνσκι σουτ 1-0, 36' Σομποτσίνσκι σουτ 1-1, 45' Τζίμας σουτ 1-2, 69' Πόνσε κεφαλιά 2-2, 74' Λιούμπιτσιτς σουτ 3-2, 79' Πόνσε κεφαλιά 4-2

Κίτρινες κάρτες: Τζίμας (39'), Ντεμίρ (50'), Σούλης (65')

Κόκκινες κάρτες: -

ΑΕΚ (Αλμέιδα): Στάνκοβιτς, Σιντιμπέ (57' Λιούμπισιτς), Βίντα, Χατζισαφί, Πήλιος (79' Μήτογλου), Σιμάνσκι (57' Γιόνσον), Πινέδα, Άμραμπατ, Ελίασον, Τσούμπερ (57' Μάνταλος), Γκαρσία (46' Πόνσε).

ΠΑΣ Γιάννινα (Γρηγορίου): Σούλης, Σόρια, Σομποτσίνσκι, Μπακαδήμας, Τσαούσης, Ροσάλες (75' Πανάγου), Τζίνο (84' Μπεγκάλα), Λιάσος, Ντεμίρ (63' Τούτου), Τζίμας (75' Κόντε), Λεό.

MVP: Έκι Πόνσε

Κριτική

Στάνκοβιτς 7: Σχεδόν αμέτοχος σε όλο το ματς, απλά συμμετείχε πολύ καλά στον έλεγχο της μπάλας με τα πόδια μαζί με τους συμπαίκτες του της άμυνας. Δέχτηκε δύο γκολ εκ των οποίων στο μεν πρώτο δεν φέρει καμία ευθύνη, στο δε δεύτερο, ενώ και πάλι δεν φέρει ευθύνη, εκτινάσσεται προς την κατεύθυνση της μπάλας και ταυτόχρονα... μαζεύει τα χέρια του! Είναι το δεύτερο συνεχόμενο ματς που δείχνει μια παγωμένη αντίδραση στις επικίνδυνες στιγμές, μετά από εκείνο της Λαμίας. Δεν θα τον κρεμάσουμε γι' αυτό αλλά έστω και για το θεαθήναι μια εκτίναξη με τεντωμένα τα χέρια προς τα εκεί που πάει η μπάλα την δικαιούμαστε.

Σιντιμπέ 4: Σε πολύ κακή μέρα ο Γάλλος αποτελούσε πηγή κινδύνων για την άμυνα της ΑΕΚ. Από την αρχή του ματς φάνηκε ότι δεν πατούσε καθόλου καλά. Και αν επιθετικά έκανε κάποιες προσπάθειες να βοηθήσει, αμυντικά ήταν κίνδυνος-θάνατος. Εύκολα πουλήματα της μπάλας, αδυναμία να κυνηγήσει τους επιθετικούς, κακό άλμα στη φάση της κεφαλιάς του πρώτου γκολ του ΠΑΣ. Ίσως ο Ραντόνια να έπρεπε να πάρει περισσότερες ευκαιρίες, αν και τώρα που μπαίνουμε στα ματς ρουλέτα των πλέι οφ κάτι τέτοιο θα ήταν ιδιαίτερα παρακινδυνευμένο. Αντικαταστάθηκε στο 57' με τον Λιούμπσιτς με τον Πινέδα να περνάει δεξί μπακ και τον Κροάτη να έρχεται στη θέση του Πινέδα στο κέντρο.

Πήλιος 7: Μέτριο βράδυ για τον μικρό, ιδίως στις βοήθειες που μας είχε συνηθίσει να δίνει στην επίθεση. Αμυντικά ήταν προσηλωμένος και απέφυγε τα χτυπητά λάθη. Λόγω της κούρασής του από τα συνεχόμενα ματς αντικαταστάθηκε στο 79' από τον Μήτογλου που πέρασε στη θέση του στα στόπερ φέρνοντας ταυτόχρονα τον Χατζισαφί στη θέση του αριστερού μπακ.

Βίντα 7: Ούτε ο Κροάτης ήταν σε καλή βραδιά. Έκανε πολλά λάθη, κυρίως στο πρώτο ημίχρονο και ταυτόχρονα είχε μεγάλο εκνευρισμό, ο οποίος προήλθε σε μεγάλο βαθμό από το πολύ σκληρό παιχνίδι των παικτών του ΠΑΣ Γιάννινα. Στο δεύτερο ημίχρονο βελτιώθηκε αισθητά και κυνήγησε με πείσμα ακόμα και το γκολ στην επίθεση ενώ ήταν αλάνθαστος στα αμυντικά του καθήκοντα.

Χατζισαφί 7: Τον προτίμησε ο προπονητής του αντί του Μήτογλου για να πάρει τη θέση του τιμωρημένου Κάλενς. Από το 79' που μπήκε στο παιχνίδι ο Μήτογλου και μέχρι το τέλος γύρισε στη γνωστή του θέση στο αριστερό άκρο της άμυνας. Σαν κεντρικός αμυντικός ήταν αρκετά καλός χωρίς να αποφύγει όμως τα λάθη και ασφαλώς και αυτός, όπως και ο Βίντα, φέρουν μεγάλη ευθύνη στα δύο γκολ που πέτυχε ο ΠΑΣ. Σαν αριστερός μπακ από το 79' και μετά δεν αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα.

Σιμάνσκι 6: Η αποχή λόγω του τραυματισμού του τον άφησε εκτός ρυθμού με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα και να μην είναι ο γνωστός Σιμάνσκι. Πέτυχε το γκολ με το οποίο άνοιξε το σκορ με εξαιρετική προσπάθεια. Ο Αλμέιδα τον αντικατέστησε στο 57' με τον Γιόνσον.

Πινέδα 8: Έτρεξε σε όλο το γήπεδο ακόμα και για τους συμπαίκτες του που δεν ήταν σε πολύ καλή βραδιά. Έπαιξε από χαφ μέχρι δεξιός αμυντικός. Τροφοδότησε τους επιθετικούς με τις γνωστές μαγικές μπαλιές του. Τι άλλο να περιμένει κανείς από τον δεξιό χαφ του;

Άμραμπατ 8: Στο 88' σε μια χαμένη μπαλιά έχει φύγει σαν σφαίρα από τη δεξιά πλευρά στο ύψος της γραμμής του κέντρου και με ένα σπριντ κατοστάρη πρωταθλητή έχει προλάβει τον δεξιό αμυντικό του ΠΑΣ που προσπαθεί να διεκδικήσει τη μπάλα στην άλλη άκρη του γηπέδου και τον βλέπει ξαφνικά φάντη μπαστούνι μπροστά του. Και αυτός ο παίκτης είναι 37 ετών. Και για αυτόν τον παίκτη αναρωτιούνται μερικοί αν αξίζει τον κόπο να τον κρατήσει η ομάδα άλλον ένα χρόνο. Ρε και 65 χρονών αν είναι εμένα τι με νοιάζει όταν τρέχει όσο και οι 21 υπόλοιποι παίκτες μέσα στο γήπεδο; Όταν τον τζαρτζάρει ο αντίπαλος αμυντικός και βρίσκεται στις… τουαλέτες του γηπέδου; Πλάκα μας κάνετε; Πού θα ξαναβρεθεί παίκτης με τα στοιχεία του τρελούτσικου καραφλού που έχει την ευτυχία να διαθέτει η ΑΕΚ; Με τέτοια σωματικά προσόντα. Με τέτοιο μυαλό ξυράφι. Με τέτοιο κράτημα της μπάλας που ούτε με δρεπάνι δεν μπορεί να του την πάρει ο αντίπαλος. Με τέτοια ταχύτητα που μόνο δίχτυα δεν έχουν χρησιμοποιήσει οι αντίπαλοι προπονητές για να τον αναχαιτίσουν. Με τέτοια γλυκιά σέντρα που πάντα πάει συστημένη στα κεφάλια των επιθετικών. Με τέτοια ντρίπλα που τελειώνει το ματς και ακόμα ψάχνει ο αμυντικός από πού του έφυγε εκείνο το καραφλό αγόρι. Και τέλος, με τέτοιο χαρακτήρα που αποτελεί παράδειγμα για τους νεότερους, χωρίς ποτέ να διαμαρτύρεται αν θα μπει αλλαγή, αν θα καθίσει στον πάγκο, αν θα τον κάνει αλλαγή. Είναι συμπαθέστατος ακόμα και στους αντιπάλους του αφού και τις πιο δυνατές διεκδικήσεις που πολλές φορές επιφέρουν προστριβές μεταξύ των αντιπάλων, εκείνος τις αντιμετωπίζει με χαμόγελα και φιλικά χτυπήματα στην πλάτη. Ψηφίζω Άμραμπατ για πάντα στην ΑΕΚ, ακόμα και για μασκότ όταν γεράσει περισσότερο!

Ελίασον 8: Άλλη παικτούρα που μακάρι να μπορούσε η ΑΕΚ να τον δέσει για πάντα. Αν και στην περίπτωσή του δεν το βλέπω να μπορεί να γίνει. Σύντομα ο Σουηδός θα ανοίξει τα φτερά του για κάποιο πιο προηγμένο πρωτάθλημα από το δικό μας και θα το αξίζει πέρα για πέρα. Ήδη οι προτάσεις αρχίζουν να καταφθάνουν η μία πίσω από την άλλη. Ίσως διαθέτει τα πιο γλυκά πόδια στην ομάδα. Οι δε εκτελέσεις κόρνερ του είναι από τις πιο εύστοχες που έχω δει.

Τσούμπερ 6: Ο Ελβετός είναι κουρασμένος κι αυτό κάνει μπαμ από μακριά. Χάνει μονομαχίες, αργεί να πάρει αποφάσεις, δεν έχει τα τρεξίματα που είχε. Εν τούτοις είναι ένας μεγάλος μαχητής που αρνείται πεισματικά να το βάλει κάτω και αυτό το πείσμα του είναι που τον κάνει να ξεχωρίζει. Χτες αντικαταστάθηκε στο 57' από τον Μάνταλο αφού δεν άντεχε άλλο να συνεχίσει.

Γκαρσία 2: Δεν ήταν έτοιμος ο Λιβάι να παίξει χτες. Και περισσότερο δεν ήταν έτοιμος ψυχολογικά. Ούτε μια προσπάθεια δεν του αναλογεί από το χτεσινό παιχνίδι. Ο παίκτης ήταν ωσεί παρόν και αυτό το εντόπισε έγκαιρα ο Αλμέιδα αντικαθιστώντας τον στο ημίχρονο με τον Πόνσε ο οποίος ήταν ο παίκτης που άλλαξε ολοκληρωτικά την εικόνα της ΑΕΚ στο ματς και της χάρισε τη νίκη.

Πόνσε 9: Με το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου πήρε τη θέση του εκτός τόπου και χρόνου Γκαρσία. Από την αρχή φαινόταν ότι το χτεσινό παιχνίδι απαιτούσε μπροστά τον Πόνσε. Ήταν από τα ματς που του πηγαίνουν. Αμέσως έγινε κυρίαρχος σε αέρα και σε έδαφος και έκανε άνω-κάτω την άμυνα του ΠΑΣ. Πέτυχε δύο γκολάρες και έστειλε την ΑΕΚ από τα τάρταρα της κόλασης στα σύννεφα του παραδείσου. Δίκαια αναδείχτηκε σε MVP του αγώνα.

Λιούμπισιτς 9: Αντικατέστησε στο 57' τον Σιντιμπέ και στην ουσία πήρε στο κέντρο τη θέση του Πινέδα που μετακινήθηκε στο δεξί άκρο της άμυνας. Νομίζω ότι πλέον ο παίκτης έχει προσαρμοστεί στο 100% και από εδώ και πέρα θα μας χαρίσει μαγικές στιγμές και θα είναι από αυτούς που θα σπρώξουν την ΑΕΚ στον τίτλο. Και τι δεν έκανε χτες. Βρισκόταν σε κάθισε σημείο του κέντρου και της επίθεση, συνεργάστηκε άψογα με τους συμπαίκτες του και πέτυχε και ένα θαυμάσιο γκολ με προβολή εξ επαφής. Μαζί με τον Γιόνσον και τον Μάνταλο έκαναν κατάληψη στο κέντρο κόβοντας τον ΠΑΣ Γιάννινα στα δύο, ο οποίος εξαφανίστηκε από το γήπεδο και μαζί με τον Πόνσε αποτέλεσαν το κουαρτέτο που ήρθε από τον πάγκο και άλλαξε ολοκληρωτικά τη μορφή του ματς.

Γιόνσον 9: Ήρθε από τον πάγκο στο 57' παίρνοντας τη θέση του ανέτοιμου Σιμάνσκι και νοικοκύρεψε το κέντρο. Μετά όλα πήραν το δρόμο τους και το νερό κύλησε στο αυλάκι χωρίς να συναντήσει ξανά κανένα εμπόδιο. Παίκτης βαρόμετρο για την ομάδα η απουσία του οποίου φαίνεται από το πρώτο λεπτό του αγώνα που θα απουσιάσει. Και μόλις μπει, έστω και σαν αλλαγή, λες και έχει ένα μαγικό ραβδάκι και μεταμορφώνει την ομάδα προς το καλύτερο. Το έχω ξαναγράψει. Η ΑΕΚ πρέπει να νιώθει πολύ τυχερή για τους παίκτες που διαθέτει στο ρόστερ της. Δεν τους έχει καμία άλλη ομάδα. Για μερικούς όμως από αυτούς πρέπει να νιώθει ευτυχισμένη!

Μάνταλος 9: Μπήκε στο 57' στη θέση του Τσούμπερ. Και νομίζω ότι ίσως έκανε την καλύτερη φετινή του εμφάνιση με τη φανέλα της ΑΕΚ. Πήρε θέση πίσω από τον Πόνσε και άρχισε να τον ταΐζει μπαλιές από κάθε σημείο του γηπέδου. Τα δε στημένα του προσωπικά μου είχαν λείψει. Είχα καιρό να τα δω. Φάουλ, κόρνερ μισά γκολ. Είναι τρομερή η μεταμόρφωση της ΑΕΚ χάρη σε τέσσερις παίκτες που ήρθαν από τον πάγκο. Γιόνσον, Λιούμπισιτς, Μάνταλος στο χώρο του κέντρου και Πόνσε στην επίθεση.

Μήτογλου 8: Πήρε στο 79' τη θέση του Πήλιου και πήγε στη γνωστή του θέση σαν αριστερό στόπερ, μετατοπίζοντας ταυτόχρονα τον Χατζισαφί στο αριστερό άκρο της άμυνας. Βοήθησε τρομερά με το ύψος του και τις κατάλληλες τοποθετήσεις του ώστε να αποφορτιστεί από την οποιαδήποτε πίεση των τελευταίων λεπτών η άμυνα της ΑΕΚ.

Αλμέιδα 10: Εδώ είμαστε. Έγραφαν παραμονές του ματς οι δημοσιογράφοι του κιτρινόμαυρου ρεπορτάζ ότι ο Αλμέιδα πρόκειται να προβεί σε εκτεταμένο ροτέισον. Κάποιοι μιλούσαν ακόμα και για 10 νέους παίκτες στην εντεκάδα. Διαβάζοντάς το με έζωσαν τα φίδια. Ρε, λέω μέσα μου, μπας και έχει υποτιμήσει τόσο ο Πελάδο τα Γιάννινα και τη βρούμε από εκεί που δεν το περιμένουμε; Τελικά, όπως αποδείχτηκε, ο άνθρωπος έχει μάθει από τα λάθη του παρελθόντος και δεν είναι διατεθειμένος να τα επαναλάβει. Και για ποιο λόγο άλλωστε. Ποια κούραση να επικαλεστεί μια ομάδα χωρίς ευρωπαϊκές υποχρεώσεις όταν δύο από τους κυριότερους ανταγωνιστές της παίζουν ταυτόχρονα σε Ελλάδα και Ευρώπη; Η ΑΕΚ έχει βαθύ ρόστερ και μπορεί να κάνει ήπιο ροτέισον ο προπονητής της για να ξεκουράζει όποιους παίκτες του αντιλαμβάνεται ότι είναι καταπονημένοι. Έτσι, επέλεξε μια εντεκάδα στην οποία εγώ δεν είδα να ξεκινάει κάποιος θεωρούμενος αναπληρωματικός. Βέβαια, στην πορεία φάνηκε καθαρά η κούραση κάποιων παικτών όπως ο Τσούμπερ, ο Σιντιμπέ και ο Πήλιος, καθώς και η αδυναμία να ανταποκριθούν των ανέτοιμων Γκαρσία και Σιμάνσκι. Και τότε η αλεπού των πάγκων άρχισε νωρίς-νωρίς να τους αντικαθιστά. Οι παίκτες που επέλεξε να τους αντικαταστήσουν ήταν και αυτοί που του γύρισαν το ματς. Και είχε αρκετό καιρό ο Αλμέιδα να πάρει πράγματα από τον πάγκο του. Τούτη τη φορά στην κυριολεξία οι αλλαγές ήταν αυτές που πήραν την ΑΕΚ από το χέρι και την εκτόξευσαν στα ουράνια. Και ο υπεύθυνος αυτών των αλλαγών δεν ήταν άλλος από τον Αργεντινό προπονητή. Και δεν ήταν μόνο αυτό. Μια ομάδα που πάει στα αποδυτήρια με ένα 2-1 εις βάρος της από μια άλλη ομάδα που θεωρούσε εξ αρχής του χεριού της, αντιλαμβάνεστε τι ψυχολογία έχει δημιουργήσει στους παίκτες της. Το είδαμε καθαρά στον εκνευρισμό που επικρατούσε σε παίκτες που δεν μας έχουν συνηθίσει να μη μπορούν να συγκρατήσουν τα νεύρα τους και να τα αφήνουν ανεξέλεγκτα να τους καθοδηγούν, όπως ο πολύπειρος Βίντα. Πόσο δύσκολο για έναν προπονητή να διατηρήσει την ψυχραιμία του σε ένα τέτοιο καθεστώς και να οπλίσει με τέτοια και τους παίκτες του. Να τους αλλάξει δηλαδή εντελώς τη διάθεση και να δούμε έκπληκτοι να επιστρέφουν στον αγωνιστικό χώρο έντεκα αφιονισμένα λιοντάρια έτοιμα να κατασπαράξουν όποιον βρεθεί μπροστά τους για να προσπαθήσει να τους ανακόψει τον δρόμο προς την τελική νίκη.   

Προπονητής αντιπάλου Μιχάλης Γρηγορίου 6: Ανερχόμενος προπονητής ήπιων τόνων. Δεν έχει δείξει σημάδια ασέβειας προς την ΑΕΚ. Την έχει συγχαρεί δημόσια και έχει παραδεχτεί την ανωτερότητά της σαν ομάδα. Θα του καταλογίσουμε ίσως την υπέρμετρη σκληρότητα των παικτών του προκειμένου να κλέψουν κάποιο αποτέλεσμα αλλά αυτό σε ένα βαθμό δεν είναι και τόσο αθέμιτο και ούτε μπορεί να επικρατεί σαν σκέψη από τους ανθρώπους της ΑΕΚ ότι μια μικρότερη ομάδα είναι υποχρεωμένη να ανοίγει τα πόδια της στη μεγαλύτερη ομάδα για να μη της δημιουργήσει προβλήματα και να περάσει εκείνη χωρίς κόπο και ιδρώτα, όπως συνηθίζουν να απαιτούν από τους μικρούς οι κακομαθημένοι ανταγωνιστές της ΑΕΚ. Εκεί που αρχίζει να χαλάει το πράγμα είναι ότι όταν βρίσκεται το παιχνίδι στο 90φεύγα και η ομάδα σου χάνει με 4 γκολ στην πλάτη απαιτείς από τους παίκτες σου να καλμάρουν λιγάκι και να μην πέφτουν σαν δρεπανοφόρα πάνω στα πόδια των παικτών της ΑΕΚ αδιαφορώντας για τις συνέπιες κάποιου σοβαρού τραυματισμού τους. Τι έχεις να κερδίσεις άλλωστε με μια τέτοια συμπεριφορά, ειδικά όταν βλέπεις ότι ο αντίπαλος παίζει σβηστά και κάνει πια διαχείριση του εναπομένοντα χρόνου για να λήξει ήπια το ματς και δεν σκίζει τα ρούχα του να σε φορτώσει και με άλλα γκολ και να σε διασύρει. Εκτός αν υπήρχε κάποια άλλη σκοπιμότητα που δεν την γνωρίζουμε κύριε Γρηγορίου. Που δεν αποκλείεται καθόλου να μη την γνωρίζατε ούτε και εσείς. Τροφή για σκέψη.

Διαιτητής Δημήτρης Μαλούτας (ΕΠΣ Ημαθίας) 9: Τι έγινε ρε παιδιά; Έχω αρχίσει να ενθουσιάζομαι με την ελληνική διαιτησία και δεν κάνω καθόλου πλάκα. Τις μεγαλύτερες διαιτητικές πατάτες φέτος τις είδαμε από ξένους διαιτητές. Ο Μαλούτας πάντως προσωπικά με εντυπωσίασε. Και επειδή είμαι λίγο… προϊστορικός θα τολμήσω να πω ότι μου θύμισε τον αξέχαστο Λέλο Βαμβακόπουλο, για όσους τον θυμούνται. Είχα καιρό να δω διαιτητή τόσο ψύχραιμο, με το χαμόγελο στα χείλη προς τους παίκτες, συγκαταβατικό ώστε να κάθεται να τους ακούει στο νεκρό χρόνο που προέκυψε από τη βλάβη του VAR. Ακόμα, δεν προσπάθησε σε κανένα σημείο να κλέψει την προσοχή από τους παίκτες και να γίνει εκείνος πρωταγωνιστής του ματς. Άφηνε το παιχνίδι να εξελίσσεται χωρίς διακοπές με το παραμικρό. Ήταν πάντα μέσα στις φάσεις στο ένα μέτρο και όχι να προσπαθεί να διακρίνει τι έγινε από ένα χιλιόμετρο μακριά. Γυμνασμένος και αθλητικός, έτρεξε όσο και οι παίκτες. Δεν του έφυγε ούτε μία φάση και μάλιστα σε ένα παιχνίδι που η ΑΕΚ βρισκόταν τα 92 από τα 98 λεπτά που διήρκεσε μέσα στην περιοχή του ΠΑΣ Γιάννινα, σε αμέτρητα κερδισμένα κόρνερ ή άλλα στημένα, με σπρωξίματα και ύποπτα τζαρτζαρίσματα. Και όμως, δεν υπήρξε ούτε μία αμφισβητούμενη φάση, ούτε ένα παράπονο από καμία από τις δύο ομάδες. Όσο για την κοπριά του ελληνικού ποδοσφαίρου, τη φάλαινα που περιφέρεται στα γραφεία της ΕΠΟ με σημαία της μια φούστα, για την οποία φούστα γλίτωσε την καμπάνα επειδή τάχα μου έδειξε μεταμέλεια (γι' αυτό θα συνεχίσει να πηγαίνει κατά διαόλου το ελληνικό ποδόσφαιρο, αφού δεν υπάρχει καμία ποινή για τους παραβάτες, αντιθέτως, κλείνουν τα ελληνικά γήπεδα για παραπτώματα των καλομαθημένων τους), αυτόν ντε που του έφαγε την αντιπροεδρία του κωλοχανείου τους ο γνωστός τίποτας ο περιφερόμενος από ομάδα σε ομάδα, ανακάλυψε ότι και καλά χάλασαν το VAR για να μη δείξει την παράβαση που έγινε στο τέταρτο γκολ της ΑΕΚ. Με αυτόν τον εφιάλτη θα συνεχίσει να ζει ο ευτραφής τσουλήθρας της μασαμπούκας. Με αυτόν της ΑΕΚ. Αυτήν βλέπει στον ύπνο του. Με αυτήν κοιμάται και με αυτήν ξυπνάει. Τον έχουν πάρει χαμπάρι ακόμα και οι φίλαθλοι της ομάδας του και έχουν αηδιάσει με τα καμώματά του την ίδια ώρα που η ομάδα τους τσουλάει τον μεγάλο κατήφορο που τελειωμό δεν έχει.

Σχολιασμός-Παραλειπόμενα

Πω, πω εφιάλτες που προκάλεσε η ΑΕΚ. Πω, πω, εγκεφαλικά που μοίρασε. Πω, πω σπίτια που έκλεισε. Πω, πω χαμόγελα που πάγωσε. Η απόλυτη ηδονή. Αφού έπαιξε με τη φωτιά και έκανε να αναθαρρήσουν ένα τσούρμο σαλτιμπάγκοι από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, στη συνέχεια έκανε τις ενέσεις της αφύπνισης σε κάθε έναν προσωπικά για να τον επαναφέρει στη θέση του. Ο Ματ-ίας έκανε… ματ. Η ΑΕΚ παρέμεινε πρώτη στη βαθμολογία στους 58 βαθμούς και ακολουθεί ο ΠΑΟΚ 1 βαθμό πίσω, στους 57, ο Παναθηναϊκός 3 βαθμούς πίσω, στους 55 και ο Ολυμπιακός 5 βαθμούς πίσω, στους 53. Αν η ΑΕΚ την Κυριακή τα καταφέρει και πάρει τους 3 βαθμούς της νίκης από τον Άρη στο Κλεάνθης Βικελίδης, κατακτάει την πρώτη θέση της βαθμολογίας στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος και μπαίνει στα πλέι οφ με αυτή τη διαφορά από τους διώκτες της, υπό την προϋπόθεση ότι και αυτοί την τελευταία αγωνιστική δεν θα έχουν απώλειες. Να θυμίσω ότι την ίδια ώρα που αντιμετωπίζει η ΑΕΚ τον Άρη στο Βικελίδης, ο ΠΑΟΚ παίζει στη Λαμία με την τοπική ομάδα, ο Παναθηναϊκός παίζει στο Ηράκλειο με τον ΟΦΗ και ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει στο Καραϊσκάκης τον Βόλο. Και μετά οι τέσσερίς μας κορίτσια…

Δεν υπάρχουν σχόλια: