Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

Ο Τσιλούλης, ο Βόκολος και οι... σαύρες

Αυτή η ομάδα, η ΑΕΚ, διαθέτει ένα μοναδικό τρόπο να γίνεται πολλές φορές θύμα των ενεργειών της και να δίνει δικαιώματα στους επί έναν ολόκληρο αιώνα απατεώνες του ελληνικού ποδοσφαίρου να της κουνάνε και το δάχτυλο. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς ότι εκεί που τους βάζει σε κάθε αγωνιστική τα κεφάλια ολοένα και πιο βαθιά μέσα στο χώμα, τόσο αφήνει εξόδους διαφυγής για να ακούγονται στο πανελλήνιο οι τσιριχτές φωνές τους.

Αυτή η ιστορία με τον Τσιλούλη δείχνει έναν ερασιτεχνισμό και μια κακώς εννοούμενη αντίληψη της ένδειξης εμπιστοσύνης προς ανθρώπους που ενεπλάκησαν στην υπόθεση. Πιο σωστά θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε σαν μια αφελή ενέργεια από μια επαγγελματική ομάδα μεταγραφών πλαισιωμένη από έμπειρα στελέχη που έχουν διαχειριστεί στο παρελθόν πολύ πιο σοβαρές μεταγραφικές υποθέσεις.

Και δεν λέω ότι η ΑΕΚ έκανε τίποτα παράτυπο. Προς θεού. Κανονικά και νόμιμα κινήθηκε και αυστηρά μέσα στα περιθώρια που της επιτρέπει η νομοθεσία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και οι διατάξεις περί μετακίνησης ποδοσφαιριστών που μένουν ελεύθεροι από τις ομάδες τους.

Ας δούμε τα πράγματα όμως από πιο κοντά και θα διαφανούν τα κενά που έμειναν ακάλυπτα σε αυτή την υπόθεση. Υπάρχει ένας ποδοσφαιριστής, ο Τσιλούλης, που σε ενδιαφέρει και του οποίου το συμβόλαιο λήγει το ερχόμενο καλοκαίρι. Βάση του νόμου έχεις το δικαίωμα να τον προσεγγίσεις και να διαπραγματευτείς μαζί του 6 μήνες πριν από τη λήξη του συμβολαίου του, όπως και έκανε η ΑΕΚ.

Οι βολιδοσκοπήσεις και οι διαπραγματεύσεις διήρκεσαν περίπου δύο μήνες, οπότε και επήλθε συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών λίγες μέρες πριν τον αγώνα της ομάδας του, της Λαμίας, με την ΑΕΚ. Από την αρχή έχεις ενημερώσει και την ομάδα του, τη Λαμία, με την οποία διατηρείς φιλικές σχέσεις και η οποία δεν έχει καμία αντίρρηση, που και να είχε όμως δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτα. Ακόμα και για την ενημέρωσή της δεν έχεις καμία υποχρέωση αλλά λόγω των φιλικών σχέσεων που υπάρχουν θεωρείς θεμιτό να το κάνεις. Από την άλλη, προτάσσοντας το φιλότιμο και την εντιμότητά του ο Τσιλούλης και προκειμένου να μη βρεθεί προ εκπλήξεων, ενημέρωσε τον προπονητή του, τον Βόκολο, ότι μια μέρα πριν έδωσε τα χέρια με την ΑΕΚ και από το καλοκαίρι θα φοράει τα κιτρινόμαυρα, ούτως ώστε ο προπονητής του να είναι εκείνος που θα αποφάσιζε αν θα τον χρησιμοποιούσε στο συγκεκριμένο παιχνίδι ή αν θα προφύλασσε τον παίκτη ή ακόμα για κάποιους τρίτους αν θα προφύλασσε την ομάδα του.

Όλα καλά και όλα ωραία μέχρι εδώ. Γνωρίζεις ότι δύο μέρες μετά έχεις να αντιμετωπίσεις αυτή την ομάδα, τη Λαμία, στην έδρα της. Μεταξύ των τριών πλευρών, της δικής σου (ΑΕΚ), της άλλης ομάδας (Λαμία) και του παίκτη (Τσιλούλης), υπάρχει και ένα αγκάθι. Μια τέταρτη πλευρά, η οποία στην ουσία δεν έχει καμία αρμοδιότητα και δεν ασκεί καμία εξουσία στον παίκτη. Τυγχάνει όμως να είναι ο προπονητής του και έχει την ευθύνη για την ομάδα που προπονεί. Οφείλει να ξέρει σε ποιους παίκτες του μπορεί να ποντάρει, ποιοι είναι διαθέσιμοι και βάση αυτών να κάνει τα πλάνα του για τους αγώνες που έχει να δώσει. Από την άλλη τυγχάνει επίσης ο συγκεκριμένος προπονητής, ο Βόκολος, να είναι ιδεολογικά δεμένος με ανταγωνίστρια ομάδα σου, τον Παναθηναϊκό, τα συμφέροντα της οποίας τον ενδιαφέρουν για πολλούς λόγους. Από ηθικούς μέχρι και επαγγελματικούς σε ό,τι αφορά τις ανοιχτές πόρτες που θέλει να διατηρήσει για τη συνέχεια της καριέρας του. Αυτό το αγκάθι δεν μπορείς να το παραβλέψεις, παρόλο που ουσιαστικά δεν σε ενδιαφέρει η άποψή του, γιατί θα βρει τον τρόπο να σε πληγώσει, έστω και από θιγμένο επαγγελματικά εγωισμό ή από ζήλια που ο παίκτης πάει σε ανταγωνίστρια ομάδα από την συναισθηματικά δική του ή επειδή ενδεχομένως να είχε κάνει και κάποια προσέγγιση να τον προτείνει εκείνος στον Παναθηναϊκό.

Ε, και; Τι μπορεί να σου κάνει ο προπονητής του αντιπάλου; Όταν είναι κακοπροαίρετος πολλά. Κατ' αρχάς να μπει στο τρυπάκι να συμμετάσχει στο όποιο επικοινωνιακό παιχνίδι παίζουν οι ανταγωνιστές σου εναντίον σου με σκοπό να σε συκοφαντήσουν στο ποδοσφαιρόφιλο κοινό. Επίσης, μπορεί να βάλει τον παίκτη στον γύψο για όλη την υπόλοιπη αγωνιστική σεζόν, επικαλούμενος τις ιδιαιτερότητες που θα έχουν τα ματς στα πλέι οφ και πόσα θα κριθούν από αυτά, οπότε δεν θα μπορεί να αγωνίζεται με την ομάδα του ένας παίκτης που ανήκει ήδη σε ανταγωνίστρια ομάδα (αυτά αν η Λαμία προκριθεί τελικά στα πλέι οφ). Και όντως, ο προπονητής αποφασίζει να δώσει δημόσια τον ποδοσφαιριστή του βορά στα κανάλια αδιαφορώντας για το τι θα επακολουθήσει. Θα μου πει κανείς. Και θα ήταν ηθικό να τον καλύψει και να τον χρησιμοποιήσει εναντίον της ΑΕΚ τη στιγμή που έμαθε ότι ανήκει ήδη στην ΑΕΚ; Και αν διέρρεε αλλιώς ποια θα ήταν η θέση του έναντι του Παναθηναϊκού; Για όλα αυτά με βλέπετε να μην είμαι τόσο κάθετος και απόλυτος περί πρόστυχης ενέργειας από πλευράς του Βόκολου. Έχει κι αυτός τις δικές του δικαιολογίες ως ένα σημείο.

Στο μεταξύ η ενορχηστρωμένη επίθεση που έχεις αρχίσει να δέχεσαι εσύ σαν ΑΕΚ κορυφώνεται, από τα σε εντεταλμένη υπηρεσία βοθροκάναλα των αφεντικών των ανταγωνιστών σου, τα οποία φροντίζουν 24 ώρες το 24ωρο να ασκούν μαύρη προπαγάνδα εναντίον σου, ακολουθώντας το δόγμα του Γκέμπελς: "Ρίξε λάσπη, στο τέλος κάτι θα μείνει".

Και ερωτώ: Όλα αυτά προς τι; Μήπως φάνηκε υπερβολικά ευκολόπιστη η ΑΕΚ και επαναπαύθηκε στις τάχα μου καλές προθέσεις της Λαμίας; Γιατί, εδώ που τα λέμε, καλά τα χώνουμε στον Βόκολο, αλλά από τη δική του πράξη να δώσει στεγνά τον παίκτη του στα κανάλια μέχρι όλα όσα έχουν γίνει υπάρχουν αρκετές ευθύνες που ανήκουν αλλού. Και πρώτα-πρώτα η ίδια η Λαμία θα μπορούσε να έχει βγάλει μια ανακοίνωση ότι ο παίκτης συμφώνησε με την ΑΕΚ. Δεν τον πούλησε εκείνη. Μόνος του αποχώρησε. Βέβαια και η Λαμία έχει τη δικαιολογία ότι αν το έκανε έτσι πιθανόν να είχε δυναμιτίσει το κλίμα στην ομάδα λίγες ώρες πριν το κρίσιμο παιχνίδι με την ΑΕΚ. Θα μπορούσε σε αυτή την περίπτωση να έβγαζε την ανακοίνωση μετά τη λήξη του ματς και πριν ο Βόκολος πάει στη συνέντευξη τύπου και πει όσα είπε. Προτίμησε μάλλον να μην εμπλακεί. Και ο Βόκολος όμως θα μπορούσε να απαντήσει στην προβοκατόρικη ερώτηση που του τέθηκε, την οποία όπως φάνηκε την περίμενε πώς και πώς: "Για όποια απορία έχετε σχετικά με τη μη χρησιμοποίηση του Τσιλούλη στο σημερινό παιχνίδι, απευθυνθείτε στην ΠΑΕ Λαμία να σας την απαντήσει". Και ξεμπέρδευε και δεν θα είχε ακούσει όσα άκουσε και ο ίδιος. Αν και μάλλον ήθελε να προκληθούν οι συγκεκριμένες εξελίξεις, όπως προκύπτει από τον τρόπο που δρομολογήθηκε το όλο θέμα.

Οπότε επανερχόμαστε στην αρχική μας εκτίμηση. Αναγκαζόμαστε να υποθέσουμε αφού δεν έχουμε άλλα στοιχεία, ότι η ΑΕΚ εμπιστεύτηκε τη Λαμία και ίσως τον ποδοσφαιριστή πιστεύοντας ότι δεν θα το αναφέρουν καθόλου; Αδιανόητο για ΠΑΕ με έμπειρο μεταγραφικό επιτελείο. Άλλωστε υπήρχε και ο Βόκολος και μη μου πει κανείς ότι τον εμπιστεύτηκαν και αυτόν. Για να μην κρέμεται από κανενός τις αρχέγονες διαθέσεις λοιπόν, έπρεπε να έχει αναλάβει από μόνη της την ανακοίνωση της μεταγραφής και να τους άφηνε να σκούζουν όλοι παρέα. Τίμια και ξεκάθαρα! Και μετά ας πήγαινε να παίξει το παιχνίδι της και ας έβαζε ο Βόκολος όποιον ήθελε και αν δεν του έβγαιναν τα κουκιά ας έβαζε τη γιαγιά του ή ας επιστράτευε τον Γιαννάκη τον Αλαφούζο. Και ας έκανε ότι ήθελε η Λαμία. Ας ανακοίνωνε την απόφαση του παίκτη να πάει στην ΑΕΚ ή οτιδήποτε άλλο ήθελε να ανακοινώσει. Αλλά και στην αρχή που επικοινώνησε η ΑΕΚ με τον παίκτη θα μπορούσε να του πει:

"Σε ενδιαφέρει αγόρι μου να παίξεις στη ΑΕΚ; Δέκα με δεκαπέντε μέρες μετά το μεταξύ μας παιχνίδι με τη Λαμία, κατέβα στα γραφεία μας στη Νέα Φιλαδέλφεια να υπογράψεις".

Γιατί μη μου πει κανείς ότι αν ο Τσιλούλης έπαιζε κανονικά και πριν υπογράψει στην ΑΕΚ αυτή θα κινδύνευε να χάσει από τη Λαμία. ΑΕΚ είσαι, εσύ έχεις το πάνω χέρι και μιλάς με έναν 30χρονο ήδη ποδοσφαιριστή που το καλοκαίρι μένει ελεύθερος. Του κάνεις την πρότασή σου με πολύ λίγα λόγια και περιμένεις την απάντησή του. Με τίποτα δεν τον κυνηγάς και δεν μπαίνεις στη διαδικασία να πας εσύ εκεί να πάρεις την υπογραφή του. Με τέτοιους παίκτες και μια προφορική συμφωνία είναι αρκετή. Και αν δεν την τηρήσει εκείνος, κακό του κεφαλιού του. Δεν θα χάσει η ΑΕΚ κάτι, εκείνος θα χάσει. Πάντως η ΑΕΚ μπάχαλο δεν θα γινόταν και δεν θα την περίφερε στο βρωμόστομά του κανένας από αυτούς του σαλιάρηδες που φτύνουν καθημερινά τα μούτρα τους στις "εκπομπές" τους προσπαθώντας να πείσουν το πόπολο ότι δεν είναι… σαύρες...

Τσιλούλη, φρόντισε να βγεις παιχτούρα και να αποδειχτεί ότι άξιζε τον κόπο ο ντόρος που έγινε γύρω από το όνομά σου. Γιατί και τον Εμπαπέ να είχε φέρει η ΑΕΚ τόση σκόνη δεν θα είχε σηκωθεί!

Δεν υπάρχουν σχόλια: