Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024

Αχ, βρε ΑΕΚ, η ευαισθησία σου θα σε φάει. Συγκινήθηκε από την τόση κλάψα του Κλαψέσκου και έκανε δωράκι στον ΠΑΟΚ παραχωρώντας του ισοπαλία 1-1

Η ΑΕΚ είχε τη νίκη δική της, αλλά στο τέλος μία ολιγωρία ξανά σε στημένο έκανε δώρο τον έναν βαθμό στον ΠΑΟΚ χτες στην Τούμπα.

Έτσι, η Ένωση έμεινε 3η πλέον στη βαθμολογία της Super League, στο -2 από τον πρωτοπόρο ΠΑΟΚ και στο -1 από τον δεύτερο Παναθηναϊκό. Όμως, για ακόμη ένα ντέρμπι δείχνει ότι δεν χάνει, είναι καλύτερη από τον αντίπαλό της και μοιάζει ακόμη το φαβορί για αυτόν τον τίτλο!

Η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα ήταν καλύτερη στην μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα, σκόραρε πρώτη στο 47' με τον Ελίασον, αλλά μετά κάθισε, δέχθηκε πολλές στημένες φάσεις και τελικά στο 89' δέχθηκε το γκολ της ισοφάρισης από τον Κετζιόρα.

Μετά από ένα πρώτο μέρος χωρίς πολλές στιγμές, η ΑΕΚ μπήκε μπροστά στο σκορ στο ξεκίνημα του β' μέρους, αλλά από το 60' και μετά έδωσε χώρο και πολλές στατικές μπάλες στον ΠΑΟΚ, που άγγιξε το γκολ με το δοκάρι του Ντεσπόντοφ και τελικά το βρήκε με τον Κεντζιόρα.

Επόμενο ματς για την ΑΕΚ την επόμενη Κυριακή (19:00) με την Κηφισιά στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ο Ματίας Αλμέιδα άρχισε τον αγώνα με τον Στάνκοβιτς κάτω από τα δοκάρια, τον Ρότα δεξί μπακ, τον Πήλιο αριστερό μπακ, τον Βίντα με τον Κάλενς στο κέντρο της άμυνας, τον Γιόνσον με τον Πινέδα στον άξονα, τον Γκατσίνοβιτς αριστερά στην επίθεση, τον Ελίασον δεξιά και τον Τσούμπερ σε ελεύθερο ρόλο πίσω από τον Γκαρσία.

Από την πλευρά του ο Λουτσέσκου ξεκίνησε με τον Κοτάρσκι κάτω από τα δοκάρια, Σάστρε δεξί μπακ, Κεντζιόρα-Κουλιεράκη στα στόπερ, Μπάμπα αριστερό μπακ, Οζντόεφ-Μεϊτέ στον άξονα, Ζίβκοβιτς δεξιά στην επίθεση, Τάισον αριστερά και τον Μουργκ σε ελεύθερο ρόλο πίσω από τον φορ Σαμάτα.

Το ντέρμπι άρχισε με τον ΠΑΟΚ πιο πιεστικό, αλλά δίχως να έχει στα πρώτα λεπτά κάποια φάση για γκολ, με την ΑΕΚ να προσπαθεί να κυκλοφορήσει την μπάλα και να διασπάσει το press. Έτσι έμενε πίσω από την σέντρα και έψαχνε μεγάλες μπάλες με κόντρα αέρα. Στο 15' η ΑΕΚ έφτιαξε την πρώτη απειλή όταν ο Γκατσίνοβιτς μοίρασε στον Πήλιο στα αριστερά και αυτός έκανε το γέμισμα, αλλά ο Κουλιεράκης πρόλαβε τον Τσούμπερ και παραχώρησε κόρνερ λίγο πριν εκτελέσει. Αμέσως μετά ο Γκαρσία πήρε την κεφαλιά και έστρωσε στον Ελίασον που προσπάθησε να μπει στην περιοχή, αλλά οι Μπάμπα και Κεντζιόρα κάλυψαν τον χώρο και τον σταμάτησαν πριν σουτάρει.

Η ΑΕΚ μετά το 15' είχε πάρει τον αέρα του ΠΑΟΚ, ανέβαινε κυρίως από αριστερά με build up προς το επιθετικό τρίτο του αντιπάλου, με την ομάδα του Λουτσέσκου να πιέζει αλλά δίχως να κρατά μπάλες για να επιτεθεί.

Στο 34' ο Λιβάι Γκαρσία εκτέλεσε το φάουλ, ο Μεϊτέ απομάκρυνε με το πόδι και ο Κοτάρσκι έστρωσε το κόρνερ.

Ωραία επίθεση από την ΑΕΚ στο 35', ο Γκατσίνοβιτς μπήκε στην περιοχή από τα αριστερά, έκανε το πλασέ αλλά η μπάλα κατέληξε άουτ.

Στο 41' ο ΠΑΟΚ έκλεψε την μπάλα, ο Ζίβκοβιτς μοίρασε στον Οζντόεφ που είχε κενό χώρο εκτός περιοχής. Ο Ρώσος δοκίμασε το σουτ, το οποίο δεν ήταν άσχημο, με τον Στάνκοβιτς να πέφτει στη γωνιά του και να μπλοκάρει.

Στο 42' γέμισμα του Γκατσίνοβιτς από τα δεξιά, ο Κάλενς πήρε την κεφαλιά, αλλά ο Κοτάρσκι έπεσε στη γωνιά του και μπλόκαρε την μπάλα.

Ο Πινέδα γλίτωσε την ΑΕΚ προς το τέλος του ημιχρόνου. Ο Μεξικανός επέλεξε να σουτάρει, αλλά ο Μεϊτέ του έβαλε το στοπ και ο ΠΑΟΚ έφυγε στην αντεπίθεση. Ο Μουργκ έψαξε από τα δεξιά τον Ζίβκοβιτς στο δεύτερο δοκάρι, αλλά ο Πινέδα γύρισε γρήγορα και απομάκρυνε με το κεφάλι την καίρια στιγμή.

Στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων, δηλαδή στο 46', υπέροχη ατομική ενέργεια του Σουαλιό Μεϊτέ, απέφυγε τον Γιόνσον και έκανε το σουτ από δύσκολη γωνία, αλλά ο Στάνκοβιτς αντέδρασε σωστά και απομάκρυνε τον κίνδυνο για την ΑΕΚ. Και εκεί τελείωσε το ημίχρονο με την ΑΕΚ να είναι μέσα στο παιχνίδι και να δείχνει ζωντανή για να το πάρει.

Το β' ημίχρονο άρχισε δίχως αλλαγές αλλά η ΑΕΚ χτύπησε αμέσως. Στο 47' ο Γκαρσία έφυγε στην πλάτη της άμυνας του ΠΑΟΚ μετά από τρομερή μπαλιά του Πινέδα, ο φορ της Ένωσης έκανε το γύρισμα στον Ελίασον και αυτός από κοντά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 0-1. Η ΑΕΚ πλέον πήρε την ψυχολογία μετά το γκολ και έπαιζε πιο σίγουρα και με ασφάλεια με την μπάλα στα πόδια της. Αμέσως μετά, όμορφη επίθεση της ΑΕΚ, η σέντρα του Ελίασον δεν βρήκε τον Γκαρσία. Ο Πινέδα δοκίμασε το σουτ μέσα από την περιοχή, αλλά κόπηκε από την άμυνα του ΠΑΟΚ.

Ευκαιρία για τον ΠΑΟΚ στο 56'. Ο Ζίβκοβιτς εκτέλεσε το φάουλ από τα δεξιά, αρκετοί παίκτες κινήθηκαν προς την μπάλα, κανείς δεν την απομάκρυνε, αυτή στρώθηκε στον Σαμάτα που έκανε το σουτ, αλλά η μπάλα πέρασε άουτ.

Πρώτη αλλαγή για τον ΠΑΟΚ στο 60'. Ο Ντεσπόντοφ πέρασε στον αγωνιστικό χώρο αντί του Μουργκ. Ο Τάισον στον άξονα και ο Ζίβκοβιτς αριστερά.

Ο ΠΑΟΚ πήρε μέτρα και πίεσε με στημένα. Στο 64' κόρνερ του Ζίβκοβιτς, ο Κουλιεράκης πήρε την κεφαλιά αλλά αυτή πέρασε άουτ, χωρίς να ανησυχήσει τον Στάνκοβιτς.

Δύο λεπτά μετά, στο 66', ο Ντεσπότοφ προσπάθησε με νέα ψιλοκρεμαστή κεφαλιά να σκοράρει, αλλά ο Στάνκοβιτς την μπλόκαρε.

Στο 69' ο Ντεσπόντοφ έφυγε ωραία στην αντεπίθεση και έκανε το σουτ μέσα από την περιοχή, ο Στάνκοβιτς απομάκρυνε σε κόρνερ.

Στο 72' ο Λουτσέσκου έβαλε τον Κωνσταντέλια αντί του Ζίφκοβιτς, με τον Αλμέιδα αμέσως να απαντά με τον Μάνταλο αντί του Ελίασον. Ο Γκατσίνοβιτς πήγε δεξιά, ο Τσούμπερ αριστερά και ο Μάνταλος πίσω από τον Γκαρσία.

Στο 75' ο Αλμέιδα αντικατέστησε τον Γκαρσία βάζοντας στη θέση του τον Πόνσε και η Ένωση άλλαξε φορ.

Ντεμπούτο για τον Γιόνι που πέρασε στον αγωνιστικό χώρο αντί του Σάστρε στο 77’. Μέσα πέρασαν και οι Σβαμπ και Τόμας αντί των Οζντόεφ και Σαμάτα.

Μακρινό σουτ του Γιόνσον στο 80', ο Κοτάρσκι μπλόκαρε την μπάλα. Αμέσως μετά ωραία ατομική ενέργεια του Κωνσταντέλια, που έκανε το σουτ μέσα στην περιοχή, αλλά η μπάλα πέρασε άουτ.

Στο 81' ο Ντεσπότοφ άγγιξε την ισοφάριση. Ωραία ενέργεια από τον Ντεσπόντοφ που έκανε το σουτ μέσα στην περιοχή. Ο Βούλγαρος έκανε το σουτ και η μπάλα τράνταξε το δεξί κάθετο δοκάρι του Στάνκοβιτς. Μάλιστα ο Αυστριακός απέφυγε την μπάλα με ωραίο ελιγμό για να μην χτυπήσει πάνω του και μπει στα δίχτυα.

Στο 83' Αραούχο, Ζίνι και Λιούμπιτσιτς ήταν οι τελευταίες κινήσεις του Αλμέιδα από τον πάγκο. Πέρασαν εκτός οι Τσούμπερ, Γκατσίνοβιτς και Ρότα. Ο Ζίνι δεξιά, ο Αραούχο αριστερά, ο Πινέδα δεξιά στην άμυνα και ο Λιούμπιτσιτς στον άξονα.

Στο 89' ο ΠΑΟΚ όμως βρήκε το γκολ από τα πολλά στημένα που κέρδισε. Εκτέλεση φάουλ του Τάισον, ο Κετζιόρα πετάχτηκε στην καρδιά της άμυνας της ΑΕΚ και με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα με την άμυνα της Ένωσης απλώς να παρακολουθεί. Έτσι έγινε το 1-1.

Μετά το γκολ δεν είχαμε κάποια σημαντική  φάση και τελικά έμεινε το σκορ μέχρι το τέλος του ματς με την ΑΕΚ να μένει αήττητη σε ακόμη ένα ντέρμπι.

Super League - 22η αγωνιστική

Γήπεδο: Τούμπα

ΠΑΟΚ - ΑΕΚ 1-1

Γκολ: 47' Ελίασον σουτ 0-1, 88' Κετζιόρα κεφαλιά 1-1

Κίτρινες κάρτες: Σαμάτα (33'), Tόμας (91') - Ρότα (25'), Βίντα (35'), Κάλενς (88')

Κόκκινες κάρτες: -

ΠΑΟΚ: Κοτάρσκι, Σάστρε (76' Γιόνι), Κεντζιόρα, Κουλιεράκης, Μπάμπα, Οζντόεφ (76' Σβαμπ), Μεϊτέ, Ζίβκοβιτς (72' Κωνσταντέλιας), Μουργκ (59' Ντεσπόντοφ), Τάισον, Σαμάτα (76' Τόμας).

ΑΕΚ: Στάνκοβιτς, Ρότα (82' Λιούμπιτσιτς), Βίντα, Κάλενς, Πήλιος, Γιόνσον, Πινέδα, Ελίασον (73' Μάνταλος), Γκατσίνοβιτς (82' Ζίνι), Τσούμπερ (82' Αραούχο), Γκαρσία (73' Πόνσε).

MVP: Γενς Γιόνσον

Κριτική

Στάνκοβιτς 8: Έκανε το τέλειο παιχνίδι, μέχρι τη στιγμή που τον άφησε εκτεθειμένο η άμυνά του και τον εκτέλεσε από κοντά ο Κεντζιόρα με το κεφάλι. Προφανώς, δεν φέρει ευθύνη στο γκολ, καθώς σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να πάρει το ρίσκο να βγει εκεί, με την πορεία που παίρνει η μπάλα. Από εκεί και πέρα έχει μια σημαντική επέμβαση στο πλασέ του Μειτέ, στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους και ήταν αλάνθαστος στο παιχνίδι με τα πόδια, είτε με μακρινές, είτε με κοντινές μεταβιβάσεις.

Ρότα 7: Ήταν σταθερός στις αμυντικές του αρμοδιότητες και τα πήγε καλά απέναντι στον Τάισον που είναι από τους πιο επιδραστικούς παίκτες του ΠΑΟΚ. Από εκεί και πέρα σίγουρα έκανε κάποια λάθη με την μπάλα στα πόδια και του έλλειψαν οι συνεργασίες μπροστά, αλλά μην ξεχνάμε τις απαιτήσεις ενός ντέρμπι, μέσα στην Τούμπα. Αντικαταστάθηκε στο 82' από τον Λιούμπισιτς επειδή είχε ήδη μία κίτρινη κάρτα και ο προπονητής του θέλησε να τον προστατεύσει. Ο Λιούμπισιτς πήγε στο κέντρο, στη θέση του Πινέδα και ο Μεξικανός ήρθε στη θέση του Ρότα σαν δεξιός μπακ.

Βίντα 7: Έδωσε ομηρικές μάχες με τον κινητικό Σαμάτα. Σε άλλες βγήκε νικητής, σε άλλες όχι. Είχε σημαντικές επεμβάσεις ψηλά και χαμηλά παίζοντας με ψυχή και δυναμισμό, αλλά δυστυχώς εκείνος και ολόκληρη η ομάδα, δεν μπόρεσαν να αποφύγουν την κακιά στιγμή και την αδράνεια που έφερε το 1-1 στο φινάλε.

Κάλενς 7: Έχει δέσει καλά με τον Βίντα και αυτό φάνηκε και απόψε. Είχαν καλή συνεργασία οι δυο τους, πήγαν σχετικά καλά τον Σαμάτα και γενικότερα από την καρδιά της άμυνας η ΑΕΚ δεν απειλήθηκε. Αν εξαιρέσουμε βεβαίως την ομαδική αδράνεια στο 1-1 αλλά και το ατομικό του λάθος από το οποίο προήλθε το φάουλ του ΠΑΟΚ. Από εκεί και πέρα και ο Περουβιανός ήταν αποτελεσματικός στα μαρκαρίσματα του.

Πήλιος 8: Οι απαιτήσεις απόψε ήταν άλλες σε σχέση με τα τρία προηγούμενα παιχνίδια που αγωνίστηκε, αλλά ο Πήλιος ήταν εξίσου το ίδιο σταθερός. Τακτικά ήταν άψογος έχοντας έναν επικίνδυνο, ταχύ και πολύπειρο παίκτη όπως ο Ζίβκοβιτς και κάλυψε με συνέπεια τον χώρο ευθύνης του. Επίσης ήταν καλός και με την μπάλα στα πόδια έχοντας κυρίως μεταβιβάσεις με ακρίβεια. Το πιο σημαντικό όμως είναι ο χαρακτήρας αυτού του παιδιού που επιβεβαίωσε και σήμερα στην Τούμπα πως μπορεί να σηκώσει το βάρος της φανέλας της ΑΕΚ.

Γιόνσον 7: Ελλείψει Σιμάνσκι, ανέλαβε τον ρόλο του καθαρού αμυντικού μέσου και έβγαλε ολόκληρο το ντέρμπι. Αν εξαιρέσουμε κάποια λαθάκια στο ξεκίνημα, ήταν πολύ καλός, με αμέτρητα τρεξίματα και προσέφερε σιγουριά με την μπάλα στα πόδια έχοντας καλή συνεργασία με τον Πινέδα στον άξονα.

Ελίασον 8: Ο ΠΑΟΚ είχε διαβάσει καλά τις πλευρές της ΑΕΚ και τον ντούμπλαραν διαρκώς ενώ πάνω του έπεφτε αμέσως ο Μπάμπα. Παρ’ όλα αυτά ο Ελίασον όταν βρήκε χώρους δημιούργησε ρήγματα και φυσικά πέτυχε και το γκολ με την έναρξη της επανάληψης, φεύγοντας σφαίρα στην κόντρα και αξιοποιώντας την ασίστ πάρε-βάλε του Λιβάι. Στην επανάληψη έχασε την έντασή του και στο 72' αντικαταστάθηκε από τον Μάνταλο.

Πινέδα 8: Μεγάλο ματς από τον Μεξικανό ο οποίος όσο είχε δυνάμεις κυριαρχούσε στον άξονα. Χτες, έκανε τα πάντα. Έκοβε, έραβε, δημιουργούσε. Συνδύασε και τα τρία, στη φάση του γκολ, καθώς εκείνος πανέξυπνα κλέβει μπάλα και με μια φανταστική μπαλιά κλάσης στο χώρο προς τον Γκαρσία ξεκινά το 0-1. Η ΑΕΚ με αυτόν στον άξονα έβγαζε μια υπεροχή και μια σιγουριά στην κυκλοφορία, από ένα σημείο και μετά μεταφέρθηκε στο δεξί άκρο λόγω της κάρτας του Ρότα όπως εξήγησε ο Ματίας και εκεί όμως ανταποκρίθηκε. Έκανε ένα σοβαρό λάθος όταν έχασε τη μπάλα στο κέντρο από το οποίο προήλθε το δοκάρι του Ντεσπόντοφ.

Γκατσίνοβιτς 7: Ήταν κινητικός, τα έδωσε όλα, προσπάθησε να γίνει και απειλητικός αλλά δεν του βγήκαν οι προσπάθειες που επιχείρησε. Ίσως στην φάση του πρώτου ημιχρόνου θα μπορούσε να εκτελέσει καλύτερα, αλλά και να έχει στο σύνολο, καλύτερες αποφάσεις. Πάντως έκανε καλή δουλειά στο τακτικό κομμάτι και έδινε πάντα βοήθειες στον Πήλιο. Τον αντικατέστησε ο Ζίνι στο 82' χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.

Τσούμπερ 7: Έπαιξε στον γνωστό του ρόλο πίσω από τον Γκαρσία. Κινούνταν έξυπνα στα μεσοδιαστήματα και δημιουργούσε προβλήματα στον αντίπαλο. Εκτελεστικά δεν φάνηκε τόσο πολύ γιατί δεν έφτανε η μπάλα με ευκολία στα πόδια του, παρ’ όλα αυτά ήταν πολύ μέσα στο πνεύμα του αγώνα μέχρι να κουραστεί και να αντικατασταθεί στο 82' από τον Αραούχο.

Γκαρσία 8: Μπορεί να μην σκόραρε χτες, ήταν σαν να το έκανε όμως, με την ασίστ πάρε-βάλε στο τέρμα του Ελίασον. Ο τρόπος που έφυγε στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας ήταν εντυπωσιακός, όπως και το γύρισμα ακριβείας. Από εκεί και πέρα όποτε έπαιρνε την μπάλα στα πόδια οι του ΠΑΟΚ ήταν φανερό πως… τρομοκρατούνταν, ίσως το πρόβλημα ήταν πως η μπάλα δεν έφτανε τόσο εύκολα και με τον τρόπο που έπρεπε προς εκείνον για να γίνει ακόμα πιο απειλητικός, απέναντι σε μια άμυνα που ήταν φανερό πως δεν μπορούσε να τον ματσάρει. Μια ερώτηση έχω μόνο. Σε κάθε ματς που αγωνίζεται γίνεται αλλαγή μεταξύ 65' και 75'. Η τακτική αυτή οφείλεται στους πολλούς τραυματισμούς που είχε και στην προσπάθεια ενδυνάμωσής του για να γίνει πιο ανθεκτικό το σώμα του στις κακουχίες ενός αγώνα ή είναι διαπιστωμένο από το ιατρικό τιμ ότι στην παρούσα φάση σε εκείνο το σημείο τον εγκαταλείπουν οι αντοχές του; Και χτες πάντως, αντικαταστάθηκε στο 73' από τον Πόνσε.

Μάνταλος 7: Ήταν η πρώτη κίνηση του Αλμέιδα στο 73' όταν τον πέρασε στο ματς στη θέση του Ελίασον. Μια από τις αλλαγές που έδωσε ουσιαστικά πράγματα. Κράτησε μπάλα, την μοίρασε σωστά, κέρδισε φάουλ. Έδωσε πολλά ο Πέτρος με την είσοδο του.

Πόνσε 7: Πήρε τη θέση του Γκαρσία στο 73'. Και ο Πόνσε ήταν μέσα στο πνεύμα του αγώνα. Μαχητικός, έφερε ένταση, πίεση και φρεσκάδα με την είσοδο του και τον αισθάνθηκε η άμυνα του ΠΑΟΚ. Ήταν απαραίτητο το να μπει, καθώς ο Λιβάι ήταν φανερά κουρασμένος.

Αραούχο 6: Αντικατέστησε στο 82' τον Τσούμπερ που είχε κουραστεί. Δεν μπήκε με την κατάλληλη συγκέντρωση και υπέπεσε σε κάποια λάθη που θα μπορούσε να αποφύγει. Παρ' όλα αυτά ο Αλμέιδα πόνταρε στην προσωπικότητα και την ποιότητά του σε ένα κρίσιμο σημείο και ήταν λογικό να περάσει στο ματς. Κι αφού ο Αλμέιδα έκρινε ότι μπορεί να βοηθήσει ο συμπατριώτης του σε όλους εμάς περισσεύει.

Λιούμπισιτς 6: Μπήκε στο ματς στο 82' στη θέση του Ρότα που είχε δει κίτρινη κάρτα και ο Αλμέιδα θέλησε να τον προφυλάξει. Περιμένουμε να δούμε πολλά από τον παίκτη αλλά είναι φανερό πως ακόμα του λείπει η ένταση και ο ρυθμός που ζητά ο Αλμέιδα από κάθε αθλητή. Όπως φυσικά και η προσαρμογή του σε ένα ποδόσφαιρο ιδιαίτερα απαιτητικό. Όσο περνά ο καιρός θα γίνεται όλο και καλύτερος καθώς η ποιότητά του είναι τεράστια. Μακάρι να είναι έτοιμος στα πλέι οφ γιατί η ΑΕΚ θα έχει ανάγκη την πολύτιμη βοήθειά του.

Ζίνι 4: Πέρασε στο ματς στο 82' στη θέση του Γκατσίνοβιτς. Ο Ζίνι δεν μπήκε στο παιχνίδι συγκεντρωμένος. Ίσως δεν την περίμενε τη συμμετοχή του. Έκανε πολλά λάθη με την μπάλα στα πόδια και ήταν απρόσεκτος. Στη φάση του 1-1 επίσης, βρίσκεται σε έναν χώρο που δεν έχει λόγο να το κάνει. Η άμυνα κάνει το οφ-σάιντ 1,5 μέτρο πίσω και εκείνος είναι ξεχασμένος πιο μπροστά, μαρκάροντας παίκτη, χωρίς ουσία και κρατώντας τους πάντες on side.

Αλμέιδα 8: Παρέταξε την καλύτερη δυνατή εντεκάδα και φαινόταν πως το σχέδιο ήταν να υπάρχει υπομονή στο παιχνίδι της ομάδας και να γίνεται είτε build up από πίσω είτε μεγάλη μπάλα προς τον Γκαρσία, που αποτελούσε το σκαλοπάτι της δημιουργίας. Το πλάνο λειτούργησε στο πρώτο μέρος αρκετά καλά, τηρουμένων των αναλογιών και των απαιτήσεων του αγώνα, ενός ντέρμπι στην έδρα του ΠΑΟΚ, ενώ και ανασταλτικά, αν εξαιρέσουμε την ευκαιρία του Μειτέ, ο αντίπαλος έμοιαζε και ήταν ακίνδυνος. Η επανάληψη ξεκίνησε ιδανικά με ένα φανταστικό γκολ με άμεση επίθεση, ενώ από εκεί και πέρα ήταν φανερό πως η ΑΕΚ επιχείρησε να διαχειριστεί το υπέρ της σκορ με καλή οργάνωση στα μετόπισθεν. Αν εξαιρέσουμε το ατομικό λάθος του Πινέδα στη φάση του δοκαριού του Ντεσπόντοφ και ασφαλώς την αδράνεια στο φινάλε, στη στατική φάση του 1-1, η ΑΕΚ δεν απειλήθηκε σοβαρά. Δυστυχώς, πλήρωσε μια στιγμή και άφησε δύο βαθμούς. Πρέπει να πούμε πως ο Αλμέιδα προσπάθησε να δουλέψει το ματς από τον πάγκο στην εξέλιξη της επανάληψης και άλλες αλλαγές του βγήκαν και άλλες όχι. Πάντως, για τη μετατόπιση του Πινέδα δεξιά, εξήγησε πως με την είσοδο του Κωνσταντέλια, ο κιτρινισμένος Ρότα ήταν επίφοβος και γι' αυτό προχώρησε σε αυτή την κίνηση, πράγμα που ήταν λογικό. 

Προπονητής αντιπάλου Ραζβάν Λουτσέσκου (Ρουμάνος) 8: Αιώνιος φαφλατάς και υπερόπτης που του έδωσε η ΑΕΚ το δικαίωμα να ανοίξει το στόμα του με το γκολ που δέχεται στο 89'. Και εκεί που είχε λουφάξει ο σαλτιμπάγκος ξαφνικά ξεθάρρεψε και άρχισε να αναμασάει τις γνωστές του μπουρδολογίες. Πώς τάχα μου ήταν καλύτερος ο ΠΑΟΚ και πως έπρεπε να έχει κερδίσει. Ακόμα και αδικία στα σφυρίγματα του Αγκάγιεφ ανακάλυψε για την ομάδα του σε μια φάση που ο Αζέρος σφύριξε ανάποδα μια προσπάθεια που ήταν υπέρ του Βίντα. Για το γεγονός ότι τον έχει βάλει στο τσεπάκι του ο Αλμέιδα και όποτε θέλει να παίξει κομπολόι τον βγάζει, ούτε λόγος. Απάντηση στην ερώτηση αν θυμάται από πότε έχει να κερδίσει την ΑΕΚ ο ΠΑΟΚ δεν είχε ο Ρουμάνος σαλιάρης. Πάντως, σημείωσε και κάποια πρόοδο αφού αναγνώρισε ότι η ΑΕΚ είναι μια καλή ομάδα (έτσι απλά) αλλά κι αυτό το έκανε για να αποδείξει πόσο δύσκολο ήταν το έργο της ομάδας του να πάρει ισοπαλία από τους τρομοκράτες του Αλμέιδα. Ως προς το τεχνικό μέρος, αυτό που κρίνει και το μεγαλύτερο μέρος της βαθμολογίας, εμείς κομπλεξικοί δεν υπήρξαμε ποτέ. Του αναγνωρίζουμε ότι έχει την ικανότητα να μεταμορφώνει τον ΠΑΟΚ και το γεγονός ότι τον κρατάει πρωτοπόρο λίγο πριν μπούμε στα πλέι οφ πιστώνεται αποκλειστικά στον ίδιο και σε κανέναν άλλο. Έτσι και χτες, αυτός έσπρωξε την ομάδα του μπροστά, περιόρισε την ΑΕΚ στο δεύτερο ημίχρονο, την πίεσε ασφυκτικά και στο τέλος κατάφερε να φτάσει στην ισοφάριση.

Διαιτητής Αλιγιάρ Αγκάγεφ (Αζερμπαϊτζάν) 6: Κάποια μικρά αλλά αρκετά σημαντικά λαθάκια από τον Αζέρο διαιτητή. Το βασικότερο ότι πριν σημειωθεί το γκολ του ΠΑΟΚ προηγείται χέρι του Τομάς, παράβαση που αν είχε σφυρίξει ο Αγκάγιεφ η ΑΕΚ σήμερα θα βρισκόταν στην πρώτη θέση της βαθμολογίας ισόβαθμη με τον ΠΑΟΚ και 1 βαθμό μπροστά από τον Παναθηναϊκό. Δεν το λες και λίγο.

Σχολιασμός-Παραλειπόμενα

Με δεδομένη την απουσία του Σιμάνσκι αλλά και του μόνιμου τραυματία Γαλανόπουλου, καθώς και την έλλειψη ετοιμότητας του Λιούμπισιτς, οι δύο που αναγκάστηκαν να τραβήξουν κουπί μεσοαμυντικά για την ΑΕΚ ήταν ο Γιόνσον με τον Πινέδα. Και επειδή ο Πινέδα είχε επιφορτιστεί και με τη ευθύνη να απλώνει προς την επίθεση το παιχνίδι της ΑΕΚ, ουσιαστικά η ΑΕΚ έπαιξε με ένα αμυντικό χαφ στην Τούμπα. Τον Γιόνσον. Και ο τρομερός Δανός αναδείχτηκε MVP του αγώνα! Τέτοιους παικταράδες έχει στη διάθεσή του ο Αλμέιδα. Δυστυχώς, το γνωστό έργο να κλέβει ο ΠΑΟΚ από την ΑΕΚ βαθμό ή βαθμούς μέσα στην Τούμπα σχεδόν πάντα στα τελευταία λεπτά, επιβεβαιώθηκε και στο χτεσινό ματς. Αμέτρητες φορές το έχουμε δει. Γενικά η ΑΕΚ όμως πάσχει από έλλειψη συγκέντρωσης στις πιο κρίσιμες στιγμές ενός αγώνα. Γιατί συμβαίνει αυτό ένας θεός το ξέρει. Δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο που προσπαθεί ο Αλμέιδα να το λύσει. Την ακολουθεί χρόνια την ΑΕΚ αυτός ο κακός δαίμονας. Θα μπορούσα να αφιερώσω σελίδες με παραδείγματα απώλειας αποτελεσμάτων, βαθμών, ακόμα και τίτλων από μεριάς της ΑΕΚ στην κρίσιμη περίοδο των τελευταίων λεπτών ενός αγώνα. Εκεί που η μπάλα ζυγίζει πολλά κιλά και οι παίκτες που έχουν μάθει να την διώχνουν στα πουλιά και όχι να την βασανίζουν είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Πάμε παρακάτω. Για άλλη μια φορά με απουσίες ο Αλμέιδα (Σιμάνσκι, Μουκουντί, Άμραμπατ, Χατζισαφί, Γαλανόπουλος) με προερχόμενο από τραυματισμό τον Βίντα, με ανέτοιμο τον Αραούχο, με ανέτοιμο τον Λιούμπισιτς, με απόντα τον Πιζάρο, πήγε μέσα στην Τούμπα και έκανε κατάληψη διά περιπάτου απέναντι στην πιο φορμαρισμένη (κατά τους… ειδικούς) ομάδα στην Ελλάδα. Και έφτασε μία μόνο στιγμή απροσεξίας και έλλειψης συγκέντρωσης για να απεμπολήσει την κατοχή της πρώτης θέσης της βαθμολογίας και την οδήγησης της κούρσας του πρωταθλήματος. Χωρίς αυτό να σημαίνει τίποτα φυσικά. Η ΑΕΚ ήταν και εξακολουθεί να είναι το πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Και μάλιστα με την θέση της ακόμα πιο ενισχυμένη. Μη ξεχνάμε ότι υπερτερεί όλων των άλλων διεκδικητών σε περίπτωση ισοβαθμίας. Την επόμενη αγωνιστική θα μαλλιοτραβηχτούν στην Τούμπα ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός. Συμβαίνουν κι αυτά κάπου-κάπου, να επιθυμούμε όλοι διακαώς νίκη του Ολυμπιακού! Όχι πως θα μας χαλάσει και μια μεταξύ τους ισοπαλία. Την ίδια ώρα εμείς θα πρέπει να κερδίσουμε την Κηφισιά και μάλιστα εμφατικά, γιατί την ίδια ώρα ο Παναθηναϊκός θα αντιμετωπίζει τη σκληροτράχηλη μεν αλλά χωρίς πολλές ελπίδες για το θαύμα Λαμία. Η ΑΕΚ πρέπει να αντιμετωπίσει με τη δέουσα σοβαρότητα κάθε αγώνα της βήμα-βήμα μέχρι και τον τελευταίο. Με τις δυνατόν μικρότερες απώλειες κι αυτές μόνο στα παιχνίδια ντέρμπι. Αν θέλει να κόψει πρώτη το νήμα, γκέλες με μικρές και μικρομεσαίες ομάδες από εδώ και πέρα απαγορεύονται! Που σημαίνει 4Χ4 στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος και 12 βαθμοί ακόμα στο τσεπάκι. ΑΕΚ-Κηφισιά, Λαμία-ΑΕΚ, ΑΕΚ-ΠΑΣ Γιάννινα, Άρης-ΑΕΚ. Τίποτα λιγότερο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: