Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

Εξαιρετική οικοδέσποινα η ΑΕΚ φιλοξένησε και κέρασε τον καλό πελάτη της Παναθηναϊκό με δύο περιποιημένα γαλακτομπούρεκα 2-0

Η ΑΕΚ έκανε επιτέλους το μεγάλο ματς που όλοι περιμέναμε στη Νέα Φιλαδέλφεια κερδίζοντας 2-0 τον Παναθηναϊκό και σκαρφαλώνοντας μόνη πρώτη στην κορυφή της βαθμολογίας της Super League.

Η ΑΕΚ με τρομερή αμυντική λειτουργία και εξαιρετικό διάβασμα του αγώνα από τον Ματίας Αλμέιδα κατάφερε να απενεργοποιήσει τον ΠΑΟ και να σβήσει από τον χάρτη τον Ιωαννίδη. Κορυφαίος του αγώνα ο Πινέδα που έκανε μεγάλο ματς και τράβηξε όλη την ομάδα, ενώ μεγάλο παιχνίδι έκαναν και οι Πιερό και Κάλενς.

Το 1-0 έκανε ο Πιερό με κεφαλιά στο 30' και στις καθυστερήσεις ο Άμραμπατ έκανε το 2-0 με πέναλτι.

Επόμενο ματς για την ΑΕΚ το Σάββατο στο Αγρίνιο με τον Παναιτωλικό.

Σε σχέση με το παιχνίδι με την Athens Kallithea ο Αλμέιδα προχώρησε σε δύο αλλαγές, καθώς ο Ρότα επανήλθε στο δεξί άκρο της άμυνας και ο Πινέδα μετατοπίστηκε κεντρικά. Ο Στρακόσα ήταν κάτω από τα δοκάρια, ο Ρότα δεξί μπακ, ο Πήλιος αριστερό μπακ, ο Βίντα με τον Κάλενς στα στόπερ, ο Σιμάνσκι με τον Περέιρα στον άξονα, ο Ελίασον δεξιά στην επίθεση, ο Κοϊτά αριστερά και ο Πινέδα σε ελεύθερο ρόλο πίσω από τον Πιερό.

Ο Ντιέγκο Αλόνσο, από πλευράς του, προχώρησε σε τρεις αλλαγές στην 11άδα του Παναθηναϊκού σε σχέση με τον Πανσερραϊκό, καθώς έδωσε φανέλα βασικού σε Μπάλντοκ, Μακσίμοβιτς και Τζούριτσιτς, αντί των Βαγιαννίδη (έμεινε εκτός 20άδας με την περίπτωσή του να θυμίζει εκείνη του Μπρινιόλι), Πελίστρι και Μπακασέτα που έμειναν στον πάγκο. Έτσι, κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Ντραγκόφσκι, με τον Μπάλντοκ δεξί μπακ, τον Μλαντένοβιτς αριστερό μπακ, τον Γεντβάι με τον Ίνγκασον στα στόπερ, στα χαφ την τριάδα Μαξίμοβιτς-Αράο-Ουνάι, δεξιά στην επίθεση τον Τετέ, αριστερά τον Τζούρισιτς και φορ τον Ιωαννίδη.

Το ντέρμπι ξεκίνησε με ωραίο ρυθμό και εξαιρετική ατμόσφαιρα στο γήπεδο, με την ΑΕΚ να ψάχνει γρήγορες επιθέσεις και τον Ιωαννίδη να είναι κολόνα στην επίθεση του Παναθηναϊκού.

Στο 11' η Ένωση απείλησε με ένα χλιαρό σουτ του Ρότα, ενώ αμέσως μετά ο Ελίασον έκλεψε σε πρέσινγκ την μπάλα από τον Ντραγκόφσκι, αλλά πριν σκοράρει πρόλαβε την μπάλα ο Ίνγκασον.

Στο 18' ο διαιτητής Στέγκεμαν έδωσε δύο κάρτες σε Ρότα και Σιμάνσκι, με αυτή του Πολωνού να μην είναι καν φάουλ, ενώ προστάτευε παίκτες του Παναθηναϊκού από αντίστοιχες φάσεις.

Η ΑΕΚ ολοένα και ανέβαζε στροφές και πίεζε πιο ψηλά και τελικά στο 30' βρήκε το γκολ που έψαχνε. Ο Ρότα από δεξιά έβγαλε εξαιρετική σέντρα στον Πιερό, αυτός πήρε παραμάζωμα τον Ίνγκασον στον αέρα και έκανε το 1-0 κερδίζοντας τον Ντραγκόφσκι.

Η Ένωση διαχειρίστηκε με πολύ καλή νοοτροπία το γκολ και στο 40' ο Παναθηναϊκός αντέδρασε για πρώτη φορά με κεφαλιά του Γεντβάι που απέκρουσε ο Στρακόσα. Και το ημίχρονο τελείωσε κάπου εκεί με την ΑΕΚ μπροστά στο σκορ.

Το δεύτερο ημίχρονο άρχισε στη Νέα Φιλαδέλφεια δίχως αλλαγές από Αλμέιδα και Αλόνσο. Οι πράσινοι μπήκαν πιο επιθετικά και είχαν δύο καλές στιγμές με Τετέ και Ουνάι, αλλά δίχως αποτέλεσμα με τον Στρακόσα να ελέγχει.

Στο 52' μεγάλη ευκαιρία για την ΑΕΚ με τον Κοϊτά να κάνει τη σέντρα και τον Κάλενς με τον Πιερό να μη καταφέρνουν στο μισό μέτρο να σπρώξουν την μπάλα στα δίχτυα.

Στο 55' ο Ντραγκόφσκι μπλόκαρε με άνεση την κεφαλιά του Βίντα.

Στο 65' ο Αλμέιδα έβγαλε τον Πινέδα και πέρασε τον Γιόνσον για να παίξει στα χαφ με Σιμάνσκι, με τον Περέιρα στο "10". Ο Αλόνσο, από την πλευρά του έβαλε Πελίστρι-Μαντσίνι αντί Τζούρισιτς-Μαξίμοβιτς, με τον Τετέ στο "10" σε ένα πιο επιθετικό σχήμα.

Στο 70' ο Αλμέιδα έκανε διπλή αλλαγή με Λιούμπιτσιτς-Μάνταλο στις θέσεις των Σιμάνσκι-Περέιρα, με τον Κροάτη χαφ και με τον Έλληνα παίκτη πίσω από τον Πιερό. Η ΑΕΚ από εκεί και πέρα έδωσε μέτρα στον Παναθηναϊκό, θέλοντας να σβήσει το ματς για να κρατήσει το 1-0 και να χτυπήσει στην αντεπίθεση.

Σουτ του Μαντσίνι από μακρινή απόσταση στο 76', καμία ανησυχία για τον Στρακόσα.

Στο 80' ο Αλόνσον έβαλε Τσέριν-Μπακασέτα αντί Ουνάι-Αράο.

Και αμέσως η ΑΕΚ, στο 81', είχε μεγάλη φάση. Φάουλ του Ελίασον, κεφαλιά πολύ δυνατή του Πιερό, η μπάλα λίγο άουτ.

Ένα λεπτό μετά, στο 82', σουτ του Λιούμπιτσιτς έφυγε ελάχιστα άουτ, ενώ μία προσπάθεια του Ιωαννίδη δεν είχε αποτέλεσμα.

Στην κόντρα ο φορ του Παναθηναϊκού πέρασε εξαιρετικά τον Βίντα αλλά έκανε "τσαφ" χάνοντας ευκαιρία.

Στο 86' κεφαλιά του Ιωαννίδη με τον Στρακόσα να αποκρούει με άνεση.

Αμέσως μετά μπήκε ο Γερεμέγιεφ αντί του Τετέ.

Ο Αλμέιδα στο 88' έβαλε τον Μήτογλου αντί του Ρότα που είχε χτυπήσει, ενώ ο Άμραμπατ μπήκε αντί του Ελίασον.

Στο 91' ο διαιτητής πήγε να δει τη φάση για χέρι του Τσέριν σε εναέρια μονομαχία με τον Πιερό και έδωσε πέναλτι μετά από υπόδειξη του VAR.

Ο Άμραμπατ το εκτέλεσε εύστοχα και έκανε το 2-0 τελειώνοντας το ματς!

ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα): Στρακόσα, Πήλιος, Κάλενς, Βίντα, Ρότα (89' Μήτογλου), Σιμάνσκι (71' Λιούμπισιτς), Πινέδα (65' Γιόνσον), Κοϊτά, Ελίασον (89' Άμραμπατ), Περέιρα (71' Μάνταλος), Πιερό.

Παναθηναϊκός (Ντιέγκο Αλόνσο): Ντραγκόφσκι, Μπάλντοκ, Ίνγκασον, Γεντβάι, Μλαντένοβιτς, Αράο (80' Τσέριν), Μαξίμοβιτς (65' Πελίστρι), Ουνάχι (80' Μπακασέτας), Τζούρισιτς (66' Μαντσίνι), Τετέ (86' Γερεμέγεφ), Ιωαννίδης.

Super League - 6η αγωνιστική

ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 2-0 

Γήπεδο: ΟΠΑΠ Arena 

Γκολ: 30' Πιερό κεφαλιά 1-0, 94' Αμραμπατ πέναλτι 2-0

Κίτρινες κάρτες: Ρότα (9'), Σιμάνσκι (18'), Ελίασον (38'), Μάνταλος (72'), Γιόνσον (88'), Πήλιος (95') - Μπάλντοκ (32'), Αράο (45'+1') Τετέ (59'), Ίνγκασον (67')

Κόκκινες κάρτες: -

MVP: Πινέδα

Κριτική

Στρακόσα 9: Σταθερός σε όλο το ματς, εξαιρετικός στις μεταβιβάσεις του, έβρισκε πάντα τον Πιερό, όπως του είχε ζητήσει ο Αλμέιδα, ενώ όταν χρειάστηκε έκανε και τη μεγάλη απόκρουση στην κεφαλιά του Γεντβάι.

Ρότα 10: Ένα σκυλί του πολέμου στην δεξιά πλευρά της ΑΕΚ, εξαφάνισε κάθε αντίπαλο και έκανε όσους ζητούσαν επιτακτικά δεξί μπακ βασικό στην ΑΕΚ να καταπιούν τη γλώσσα τους. Έβγαλε τη σέντρα ακριβείας για το κεφάλι του Πιερό στο πρώτο γκολ, όπως ακριβώς το είχε κάνει και στο ματς με τον Βόλο. Και για να μη ξεχνιόμαστε, ο Ρότα πιστώνεται στον Αλμέιδα και στην επιμονή του, αφού είχε δει πάνω του ότι μπορεί να τον εξελίξει σε ένα πολύ μεγάλο δεξί μπακ. Γι' αυτό και έβαλε φρένο στην απόκτηση πρώτου δεξιού μπακ και επέμενε ότι είναι καλυμμένος με τον Ρότα και θα ήθελε να αποκτηθεί παίκτης που να έχει τον ρόλο του αναπληρωματικού του, καταλήγοντας στον Οντουμπάτζο. Αντικαταστάθηκε στο 89' από τον Μήτογλου λόγω τραυματισμού από τις αμέτρητες κλωτσιές που μάζεψε από τους παίκτες του Παναθηναϊκού που δεν έβρισκαν άλλο τρόπο να τον αντιμετωπίσουν.

Πήλιος 9: Ο μικρός προερχόταν από μια άθλια εμφάνιση στο παιχνίδι με την Καλλιθέα. Οι περισσότεροι περίμεναν ότι ο Αλμέιδα θα προτιμούσε να ξεκινήσει με τον Χατζισαφί στη θέση του αριστερού μπακ, όμως ο Αλμέιδα, όπως θα έκανε μόνο ένας πολύ μεγάλος προπονητής, πήρε το ρίσκο και εμπιστεύτηκε τον πιτσιρικά για να μη του κόψει τα φτερά και εκείνος τον δικαίωσε πέρα για πέρα. Αυτό και σαν απάντηση σε όσους επιμένουν να λένε ότι ο Αλμέιδα αδίκησε τον Πήλιο. Ο νεαρός αμυντικός πρέπει να φροντίσει τώρα που γέμισε αυτοπεποίθηση να αποκτήσει σταθερότητα στην απόδοσή του και να μην επαναλάβει ποτέ παρόμοια εμφάνιση όπως εκείνη απέναντι στην Καλλιθέα.

Βίντα 7: Ποτέ δεν θα πάψει να είναι ένας κορυφαίος αμυντικός, όμως ο χρόνος δεν κάνει διακρίσεις και πρέπει να έχει αρχίσει να το καταλαβαίνει και ο ίδιος, εξ ου και η απόφασή του να σταματήσει να παίζει για την Εθνική της χώρας του. Χτες έκανε ένα τραγικό λάθος που ευτυχώς δεν στοίχησε στην ΑΕΚ αλλά και στη φάση που μονομάχησε με τον Ιωαννίδη μέσα στην περιοχή της ΑΕΚ στάθηκε τυχερός που ο φορ του Παναθηναϊκού έκανε τσαφ, αφού τον είχε αδειάσει και ήταν έτοιμος να σκοράρει. Ήταν αναγκαία η απόκτηση ενός μεγάλου στόπερ και αυτό θα γίνεται ολοένα και περισσότερο αισθητό όσο θα περνάει ο χρόνος. Κάτι οι τραυματισμοί του Μουκουντί, κάτι η αστάθεια του Βίντα θα είναι δύσκολα τα πράγματα φέτος για την ΑΕΚ στον αμυντικό τομέα.

Κάλενς 10: Άλλη μια περίπτωση παίκτη της ΑΕΚ, μετά τον Ρότα, που συνεχίζει να βουλώνει στόματα με τις καταπληκτικές εμφανίσεις που πραγματοποιεί. Τολμώ να πω ότι καμία άλλη ομάδα δεν διαθέτει στόπερ με τα προσόντα του Κάλενς, ο οποίος με την χτεσινή εμφάνισή του δεν άφησε να φανεί στο παραμικρό η απουσία του Μουκουντί αλλά ούτε και να στοιχίσουν τα όποια λάθη του Βίντα. Γρήγορος σαν αστραπή πήγαινε πάντα πρώτος στη μπάλα, αποφασιστικός, σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και ηρωικός, με τρομερές μεταβιβάσεις και συμμετοχή στην ανάπτυξη της ομάδας. Τι άλλο να ζητήσει ένας προπονητής από τον στόπερ του; Και τέλος, άλλη μια δικαίωση του Αλμέιδα που απαίτησε να αποκτηθεί ο Κάλενς το καλοκαίρι που έληξε ο δανεισμός του, όταν οι περισσότεροι εξέφραζαν τη δυσαρέσκειά τους ζητώντας να αποκτηθεί κάποιος καλύτερος αμυντικός από τον Περουβιανό.

Σιμάνσκι 9: Ένας ακόμα αδικημένος παίκτης που έχει ακούσει τα εξ αμάξης από πολλούς οπαδούς της ΑΕΚ οι οποίοι ζητούν την  πώλησή του και την απόκτηση ενός καλύτερου αμυντικού χαφ. Κι όμως, τέτοιο σκυλί-παίκτης δεν θα ξαναβρεθεί. Σύμφωνοι, είναι άτεχνος και υστερεί στο κατέβασμα της μπάλας προς την αντίπαλη περιοχή, αν και χτες μια χαρά τον είδα να το κάνει. Όμως, ποιος παίκτης γράφει στο κοντέρ του τα χιλιόμετρα που γράφει ο Σιμάνσκι κάθε φορά που τελειώνει ένα ματς της ΑΕΚ; Πανταχού παρών, δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσει αντίπαλο να περάσει και να γίνει απειλητικός για την εστία της ομάδας του. Αντικαταστάθηκε κι αυτός λόγω κούρασης στο 71' από τον Λιούμπισιτς.

Περέιρα 8: Χτες έκανε την πιο μεστή του εμφάνιση από τη μέρα που ήρθε στον Δικέφαλο Αετό. Κράτησε καλά τη θέση του, έκοβε όποτε έπρεπε να κόψει και μοίραζε σωστά όποτε έπρεπε να το κάνει. Έχει μια ιδιαιτερότητα ο Περέιρα που δεν ξέρω κατά πόσο έχει γίνει αντιληπτή. Είναι αυτό που λέμε, αθόρυβος παίκτης. Δεν θα κάνει ζογκλερικές ενέργειες για να μας μαγέψει, όμως τη δουλειά του ξέρει να την κάνει στο γήπεδο με τον καλύτερο τρόπο. Και όσο θα εξοικειώνεται με τους συμπαίκτες του και θα μαθαίνει τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας, τόσο καλύτερο Περέιρα θα βλέπουμε. Αντικαταστάθηκε στο 71' από τον Μάνταλο.

Πινέδα 10: Στο πρώτο ημίχρονο ήταν ο κορυφαίος της ΑΕΚ. Τα έκανε όλα. Και πιστεύω ότι αυτή η θέση, πίσω από τον φορ, είναι αυτή που του ταιριάζει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη. Στο δεύτερο δεν ξεκίνησε στο ίδιο τέμπο και όσο περνούσε η ώρα φάνηκε ότι είχε κουραστεί, γι' αυτό και τον αντικατέστησε ο Αλμέιδα στο 65' με τον Γιόνσον, περνώντας τον Περέιρα πίσω από τον Πιερό.

Ελίασον 9: Αν και τείνει να γίνει λίγο προβλέψιμος ο τρόπος που επιτίθεται και δημιουργεί, είναι δύσκολο να ανακοπεί από τον αντίπαλο χάρη στην ταχύτητα και στην κοφτή του ντρίπλα. Έτσι και χτες χόρεψε ουκ ολίγες φορές την άμυνα του Παναθηναϊκού και ειδικά εκείνον τον κακομοίρη τον Γεντβάι που τον λυπήθηκα. Λίγο πιο ουσιαστικός πρέπει να γίνει και να εμπιστευτεί και τον εαυτό του παίρνοντας ο ίδιος επιθετικές πρωτοβουλίες. Αντικαταστάθηκε στο 89' από τον Άμραμπατ.

Κοϊτά 9: Ένα ακούραστο μοτεράκι από την αριστερή πλευρά που ακόμα και όταν βρισκόταν εγκλωβισμένος έβρισκε τον τρόπο να τρυπώσει και να απελευθερωθεί. Με δύο αντιπάλους μόνιμα πάνω του κι όμως δεν έπαψε στιγμή να γίνεται απειλητικός. Μεγάλη μεταγραφή ο Κοϊτά κι αυτό θα γίνεται ολοένα και πιο αντιληπτό όσο θα μπαίνουμε και πιο βαθιά στην εξέλιξη του πρωταθλήματος. Κι αυτό γιατί παρόμοιο εξτρέμ δεν διαθέτει καμία ομάδα στο ελληνικό πρωτάθλημα. Φτάνει να είναι γερός.

Πιερό 9: Εδώ είμαστε! Τι δεν έχει λεχθεί και τι δεν έχει γραφτεί γι' αυτόν τον γίγαντα! Άμπαλο τον ανεβάζουν, άτεχνο τον κατεβάζουν. Δεν έκανε για την ΑΕΚ φωνάζουν κάποιοι άλλοι. Η ΑΕΚ δεν χρειαζόταν τέτοιου τύπου φορ. Δεν ξέρω ρε παιδιά, δεν μπορώ να είμαι μέσα στον καθένα και να καταλαβαίνω πώς ερμηνεύει το κάθε τι. Πώς βλέπει το ποδόσφαιρο. Τι γνώσεις έχει. Γιατί αν είναι ο κάθε πικραμένος να πετάει την αρλούμπα του και στην ουσία να μη γνωρίζει αν η μπάλα του ποδοσφαίρου είναι στρογγυλή ή σαν αργείτικο πεπόνι καλύτερα να μην εμπλακούμε σε τέτοια κουβέντα. Εν ολίγοις ο Πιερό κάνει πράγματα μέσα στο γήπεδο που είναι εκπληκτικά. Κατ' αρχάς είναι ο παίκτης που υποδέχεται τη μπάλα σε κάθε απομάκρυνση του Στρακόσα. Δεν υπάρχει αντίπαλος να του την διεκδικήσει. Αυτό δίνει το πλεονέκτημα στην ΑΕΚ να ξεκινάει κάθε επίθεση με δεδομένη την κατοχή της μπάλας τουλάχιστον μέχρι έξω από τη μεγάλη περιοχή του αντιπάλου. Όλα τα υπόλοιπα είναι θέμα φαντασίας. Των χαφ κυρίως. Ο Πιερό τη δουλειά του την έχει κάνει και ταυτόχρονα έχει τρυπώσει μέσα στη μεγάλη περιοχή και περιμένει. Αν τον βρουν στο ψαχνό οι χαφ ή τα πλάγια μπακ ο Πιερό έχει σκοτώσει ακαριαία αντίπαλους αμυντικούς και αντίπαλο τερματοφύλακα. Έτσι απλά. Και πάμε στην αντίθετη περίπτωση. Όταν ο αντίπαλος είναι αυτός που κατεβαίνει από την δική του περιοχή προς την περιοχή της ΑΕΚ. Για δείτε το ξανά και ξανά σας παρακαλώ. Χώρια που σπεύδει αμέσως να μαρκάρει τον παίκτη που αναλαμβάνει να κατεβάσει τη μπάλα, είτε αυτός είναι στόπερ, είτε πλάγιο μπακ, είτε ακόμα και ο τερματοφύλακας, ο Πιερό του γίνεται στενός κορσές και τον πιέζει τόσο μέχρι να τον αναγκάσει να χάσει τη μπάλα ή να δώσει λάθος πάσα. Κυρίως αν τα έχει καταφέρει να οδηγήσει το αντίπαλο κοντά στη γραμμή του πλαγίου άουτ στο 70% των περιπτώσεων ο αντίπαλος έχει πετάξει τη μπάλα πλάγιο άουτ. Αν πάλι ο αντίπαλος τερματοφύλακας έχει αποφασίσει να διώξει με μακρινό σουτ, τοποθετείτε έτσι ώστε να διεκδικήσει την κεφαλιά στο χώρο του κέντρου και δεν είναι λίγες οι φορές που καταφέρνει να είναι αυτός που θα την κερδίσει. Για μένα ο Πιερό είναι ένας υπερπολίτιμος παίκτης για την ΑΕΚ, ο οποίος θα βάλει πολλά γκολ φέτος και θα προσφέρει στην ΑΕΚ τρομερές υπηρεσίες. Ακόμα κι όταν στην εντεκάδα μπει ο Μαρσιάλ ή κάποια στιγμή επιστρέψει ο Γκαρσία. Εδώ θα είμαστε να τα ξαναπούμε.

Γιόνσον 8: Αντικατέστησε τον Πινέδα στο 65' και ουσιαστικά μπήκε για να παίξει στη γνωστή του θέση, αρχικά σαν 8άρι και στη συνέχεια εκείνη του αμυντικού χαφ, όταν αντικαταστάθηκε ο Σιμάνσκι. Κι αυτό για να απελευθερωθεί ο Περέιρα κι από 8άρι να περάσει 10άρι, θέση που είχε μέχρι τότε ο Πινέδα. Τι να λέμε τώρα για το… εξωλέμβιο της ΑΕΚ. Πρώτα απ' όλα, εκτός από τη δύναμή του, παίζει με το μυαλό. Ξέρει πότε ο αντίπαλος πάει να γίνει επικίνδυνος και αν δεν γίνεται να ανακοπεί πρέπει να τον σταματήσει με φάουλ κι ας του στοιχίσει αυτό μια κίτρινη κάρτα. Εφαρμόζει στο έπακρο τη θεωρία ή ο παίκτης ή η μπάλα περνάει. Ποτέ και οι δύο. Ποτέ δεν περίμενα όταν τον αποκτούσε η ΑΕΚ σαν ελεύθερο από την Κάντιθ ότι θα εξελισσόταν σε τόσο πολύτιμη μονάδα για τον Δικέφαλο.

Λιούμπισιτς 9: Αντικατέστησε τον Σιμάνσκι στο 71'. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι αν είχε παίξει από την αρχή του αγώνα χτες θα είχε κάνει όργια. Τόσο ορεξάτος δεν έχει ξαναεμφανιστεί. Έτρεχε σε όλο το μήκος και το πλάτος του γηπέδου, έπιασε και ένα σουτ φωτοβολίδα που πέρασε μερικά εκατοστά από το αριστερό δοκάρι του Ντραγκόφσκι και γενικά έβαλε δύσκολα στον Αλόνσο που δεν κατάφερε να βρει τρόπο να τον αναχαιτίσει. Ευτυχώς για την ίδια και δυστυχώς για κάποιους παίκτες, η ΑΕΚ διαθέτει πια τόσους παικταράδες που δεν είναι δυνατόν να παίζουν όλοι σε όλα τα ματς.

Μάνταλος 4: Αντικατέστησε στο 71' τον Περέιρα. και φυσικά Περέιρα δεν είναι. Πάντως, αν είναι να παίζει οπωσδήποτε ο Μάνταλος, θα προτιμούσα να γίνεται όπως χτες. Δηλαδή σαν αλλαγή και όσο γίνεται πιο αργά. Και ό,τι μπορεί να προσφέρει ας το προσφέρει.

Μήτογλου 8: Αδικείται; Σίγουρα ναι. Μπήκε χτες σαν αλλαγή στο 89' στη θέση του Ρότα που τραυματίστηκε, όταν ο Αλμέιδα για τα τελευταία λεπτά γύρισε το σύστημα σε 3-5-1-1 περνώντας και τον Άμραμπατ σαν δεξιό μπακ-χαφ. Πιστός στρατιώτης της ΑΕΚ παίζει όποτε του το ζητήσει ο προπονητής του και τις περισσότερες φορές κάθεται στον πάγκο αδιαμαρτύρητα. Έχει την ατυχία να βρίσκονται μπροστά του τα θηρία Βίντα, Μουκουντί και Κάλενς και μόνο όταν το επιτρέπουν οι συγκυρίες καταφέρνει να αγωνίζεται. Όποτε όμως του ζητηθεί να παίξει είναι άψογος στα καθήκοντά του και αυτό ο Αλμέιδα του το αναγνωρίζει. Δεν πρέπει να απελπιστεί και να τα παρατήσει γιατί του χρόνου θα είναι σίγουρα η χρονιά του αφού η ΑΕΚ θα αναγκαστεί να προβεί σε ανακατατάξεις στην άμυνά της και ο Μήτογλου θα είναι από τους πρώτους που θα διεκδικήσει θέση σαν βασικός.

Άμραμπατ 9: Το αγαπημένο όλων καραφλό αγόρι επανήλθε και μάλιστα σαρωτικά. Μπήκε στο 89' στη θέση του Ελίασον και πρόλαβε να κάνει αισθητή την παρουσία του, πρώτα κερδίζοντας όλες τις προσωπικές μονομαχίες από τη δεξιά πλευρά και τέλος, με την πετυχημένη όσο και ψύχραιμη εκτέλεση πέναλτι στο 93', πέναλτι που κέρδισε ο Πιερό στέλνοντας τη μπάλα με το κεφάλι στο απλωμένο χέρι του Τσέριν.

Αλμέιδα 10: Ο Πελάδο που ξέραμε. Ο Πελάδο που αγαπήσαμε. Ο προπονητής των ντέρμπι. Έστησε την ΑΕΚ σωστά, προετοίμασε τους παίκτες του κατάλληλα ώστε να πάρει από τον καθένα το 110% των δυνάμεών του και κατεύθυνε από τον πάγκο με τον καλύτερο τρόπο τη… συμμορία του ώστε να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Διαχειρίστηκε σωστά το υλικό παρά τις αρκετές και σημαντικές απουσίες αλλά και τους επιβαρυμένους παίκτες που φρόντισε να παίξουν τόσο όσο επέτρεπαν οι αντοχές τους. Σπουδαία δουλειά έκανε και στον ψυχολογικό τομέα αφού η ΑΕΚ προερχόταν από ένα ανεπιτυχές αποτέλεσμα στη Λεωφόρο απέναντι στην Καλλιθέα και το κλίμα στα αποδυτήρια αλλά και στον κόσμο της ομάδας δεν ήταν το πιο ιδανικό. Έδειξε επίσης ότι έχει αντιληφθεί τη μεγάλη σημασία της σκοπιμότητας όταν διακυβεύονται βαθμοί και κατ' επέκταση τίτλοι. Όταν χρειάστηκε επιστράτευσε και τρίτο στόπερ με σκοπό να κρατήσει το αποτέλεσμα, χωρίς όμως να δώσει εντολή να γυρίσει πίσω η ομάδα. Απλά την θωράκισε πίσω και εκμεταλλεύτηκε την επιθετικότητα του Παναθηναϊκού, λόγω της ανάγκης του να ισοφαρίσει, γεγονός που δημιούργησε κενά στην άμυνά του και ανταμείφθηκε με το πέναλτι που απέφερε το δεύτερο γκολ το οποίο μπήκε ταφόπλακα στις όποιες φιλοδοξίες του Παναθηναϊκού.

Προπονητής αντιπάλου - Ντιέγκο Αλόνσο (Ουρουγουάη 7: Αν και φίλος με τον Αλμέιδα, σαν γνώριμοι από τα παλιά, έδειξε ασέβεια προς τον φίλο του-αντίπαλο μη προσερχόμενος στη συνέντευξη τύπου, παρόλο που το κατάλαβε αργότερα και πήγε να κάνει δηλώσεις, έστω και καθυστερημένα. Σε αυτές τις δηλώσεις παραδέχτηκε ότι βρήκε απέναντί του αντίπαλο μια μεγάλη ομάδα και επέρριψε τις ευθύνες της ήττας στην ομάδα του και στον τρόπο που επέλεξε να επιτεθεί μη εφαρμόζοντας στο 100% αυτά που είχαν συζητήσει στις προπονήσεις. Αυτά βέβαια εμάς δεν μας ενδιαφέρουν. Δικά τους τα γένια, δικά τους και τα χτένια.

Διαιτητής Σάσα Στέγκεμαν (Γερμανία) 6: Δεν έκανε καλή διαχείριση στην επίδειξη καρτών. Έδειξε 10 συνολικά. 6 σε παίκτες της ΑΕΚ και 4 σε παίκτες του Παναθηναϊκού. Θα πει κανείς, ντέρμπι ήταν. Μερικές από αυτές όμως ήταν πέρα για πέρα άδικες, όπως αυτή στον Σιμάνσκι, αλλά και στον Μάνταλο στο πρώτο δευτερόλεπτο που είχε περάσει στον αγώνα. Από την άλλη χάρισε αρκετές κίτρινες κάρτες σε παίκτες του Παναθηναϊκού και μάλιστα για πολύ σκληρά μαρκαρίσματα. Όλο αυτό έδειξε ότι ήταν αρκετά αγχωμένος, αφού μάλλον οι πληροφορίες που είχε συλλέξει για τις ελληνικές ομάδες και γενικότερα για το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν θα πρέπει να ήταν και οι καλύτερες δυνατές. Από την άλλη ήταν σχεδόν σωστός στις υποδείξεις φάουλ -με μία, άντε δύο εξαιρέσεις- ενώ στη φάση του πέναλτι έκανε το ορθό σύμφωνα με τον κανονισμό, αφού κατόπιν υποδείξεως του VAR πήγε να δει τη φάση στο μόνιτορ και φυσικά έδειξε το αδιαμφισβήτητο πέναλτι.

Ο κόσμος 10: Ο πύρινος λαός της ΑΕΚ μετέτρεψε σε καμίνι για άλλη μια φορά την Αγιά Σοφιά και αποτέλεσε τον 12ο παίκτη της ΑΕΚ ο οποίος πήρε στις πλάτες του την ομάδα και την έσπρωξε στη νίκη. Και σε λαό καμία άλλη ελληνική ομάδα δεν μπορεί να συγκριθεί με την ΑΕΚ όταν παίζει γηπεδούχος αλλά και όταν επιτρέπεται να μετακινηθεί σε γήπεδα της επαρχίας.

Οι αντίπαλοι : Από χτες το βράδυ η ΑΕΚΑΡΑ βρίσκεται μόνη πρώτη στη βαθμολογία με 14 βαθμούς και από εδώ και πέρα θα είναι αποκλειστικά στο χέρι της για πόσο καιρό θα διατηρηθεί πρωτοπόρος στη βαθμολογία. Ο στόχος είναι μέχρι τη λήξη της κανονικής περιόδου και στη συνέχεια στην περίοδο των πλέι οφ. Ο μέχρι χτες πρωτοπόρος ΠΑΟΚ κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος απέναντι στον συμπολίτη του Άρη από τον οποίο γνώρισε μία εκκωφαντική ήττα η οποία και τον γκρέμισε από την κορυφή της βαθμολογίας. Ο Ολυμπιακούλης έχοντας πάντα ασπίδα τα δικά του παιδιά, τόσο μέσα στο γήπεδο, όσο και πίσω από το VAR, κατάφερε με νύχια και με δόντια να νικήσει τον μικρό αδερφούλη του Ατρόμητο με 2-0 και έτσι να διατηρηθεί στη δεύτερη θέση μαζί με τον ΠΑΟΚ με 13 βαθμούς, έναν βαθμό πίσω από την πρωτοπόρο ΑΕΚ. Ο Πουθεναϊκός ξέμεινε κάπου εκεί κάτω στη βαθμολογία, μόλις με 8 βαθμούς, δηλαδή 6 βαθμούς πίσω από την ΑΕΚ και 5 βαθμούς πίσω από Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ, ενώ τον προσπέρασε και ο Άρης που βρίσκεται στην τέταρτη θέση με 11 βαθμούς, 3 βαθμούς μπροστά από τον Πουθεναϊκό. Εξαιρετική πορεία του Άρη που βρίσκεται 2 βαθμούς πίσω από Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ και 3 βαθμούς πίσω από την πρώτη ΑΕΚ. Η συνέχεια περιέχει το ντέρμπι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού (καλά φαγώματα), τη στιγμή που η ΑΕΚ πάει στο Αγρίνιο να παίξει με τον Παναιτωλικό, ο οποίος πέρυσι της έκοψε δύο πολύτιμους βαθμούς και μάλιστα κατάφερε να ισοφαρίσει σε 2-2 ενώ η ΑΕΚ είχε προηγηθεί με 0-2. Ας ελπίσουμε τα παθήματα να έχουν γίνει μαθήματα. Την ίδια ώρα ο ΠΑΟΚ πάει στη Λειβαδιά να αντιμετωπίσει τον Λεβαδειακό, αντίπαλο που αντιμετώπισε και η ΑΕΚ στην έδρα του και τον φιλοδώρησε με 0-3. Μεγάλη προσοχή απαιτείται από το επιτελείο της ΑΕΚ και ειδικά από τον προπονητή της σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των παικτών. Η ΑΕΚ, μόλις στην 6η αγωνιστική, έχει ήδη δεχτεί πάρα πολλές κίτρινες κάρτες. Αν προσθέσουμε και τους τραυματισμούς και κάνουμε ταμείο ελπίζω να μη βγούμε μείον. Αυτή την παρένθεση την έκανα με αφορμή την επί μακρόν εκφραζόμενη επιθυμία του Αλμέιδα για μικρό ρόστερ στην ΑΕΚ. Ελπίζω να έχει αναθεωρήσει την άποψή του…

Δεν υπάρχουν σχόλια: