Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024

Μας έφαγαν τα λιοντάρια του Πανσερραϊκού και οι σαύρες της ΕΠΟ και της ΚΕΔ Πανσερραϊκός-ΑΕΚ 1-0

Η ΑΕΚ, μετά την ήττα από τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο και την ισοπαλία με τον ΠΑΟΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, έχασε και χτες 1-0 από τον Πανσερραϊκό στις Σέρρες για την 9η αγωνιστική της Super League.

Η Ένωση είχε πολύ κακή εικόνα, έδειξε μία ομάδα χωρίς αρχή, μέση και τέλος, χωρίς συνεργασίες και αυτοματισμούς. Ο Πανσερραϊκός βρήκε γκολ με πέναλτι που στην ΑΕΚ δεν θα δινόταν ποτέ, όπως και να το κάνουμε, όμως ο ερασιτεχνικός τρόπος που αγκαλιάζει ο Περέιρα τον αντίπαλό του μέσα στη μικρή περιοχή δεν αφήνει και πολλά περιθώρια, στον έτσι κι αλλιώς προκατειλημμένο διαιτητή, να του την χαρίσει. Για το επίπεδο του Περέιρα το συγκεκριμένο μαρκάρισμα ισοδυναμεί με εγκληματική ενέργεια εξ αμελείας. Έτσι, ο Μπετανκόρ βρήκε την ευκαιρία στο 23', με μια εκτέλεση στο κέντρο της εστίας του ματαίως εκτινασσόμενου Στρακόσα, να γράψει το 1-0 που έμελλε να είναι και το τελικό σκορ του αγώνα. Λίγα λεπτά μετά αποβλήθηκε ο Τέρζιτς με απευθείας κόκκινη κάρτα. Και στην περίπτωση του πέναλτι αλλά και σε αυτήν της αποβολής, ο ανεπαρκής χτεσινός διαιτητής Τσιάρας και ενώ είχε προσωπική άποψη και στις δύο περιπτώσεις, χρειάστηκε την παρέμβαση του VAR για να αποφασίσει. Ένα VAR που έχει αρχίσει να θυμίζει το κρεβάτι του Προκρούστη, αφού όποτε έχει χρειαστεί να ελέγξει φάση στην περιοχή του αντιπάλου της ΑΕΚ παθαίνει οφθαλμαγκύλωση και δεν διακρίνει τίποτα και όποτε ο έλεγχος γίνεται στην περιοχή της ΑΕΚ ή πάνω σε παίκτη της ΑΕΚ διακρίνει και τις τρύπες που χρειάζονται μαντάρισμα στις κάλτσες του. Ο διαιτητής Τσιάρας, αλλά και ο πονηρούλης VARίστας Ευαγγέλου, έδειξαν ανικανότητα κλείνοντας ερμητικά τα μάτια τους σε τρεις εξόφθαλμες περιπτώσεις πέναλτι υπέρ της ΑΕΚ. Στην ανατροπή του Οντουμπάτζο στο 67', στο μαρκάρισμα στον Πιερό στο 79' και στην ανατροπή του Πινέδα στις καθυστερήσεις. Βέβαια, η ΑΕΚ, σφράγισε το στόμα της και δεν επιδόθηκε σε διαμαρτυρίες για την τρίτη συνεχόμενη σφαγή την οποία υπέστη, επειδή η διοίκησή της διακατέχεται από σοβαρότητα και ρεαλισμό. Η προσφυγή σε κραυγές διαμαρτυρίας θα είχε νόημα αν η ομάδα αποδεικνυόταν αντάξια των περιστάσεων και έπαιζε καλό ποδόσφαιρο μαχόμενη για τη νίκη. Όταν η απόδοσή της ήταν τραγική η προσφυγή σε κραυγές και αναθέματα δεν πείθει κανέναν και προκαλεί θυμηδία. Δυστυχώς έτσι είναι. Η αυτοκαταστροφική ΑΕΚ, μαζί με τα αυγά και τα πασχάλια που έχασε στις Σέρρες, έχασε και το δίκιο της, παρόλο που αυτό θα έπρεπε να είναι ανεξάρτητο από την απόδοση της κάθε ομάδας. Δηλαδή όποιος δεν παίζει καλά δεν πρέπει να του σφυρίζονται τα φάουλ και τα πέναλτι που δικαιούται ή πρέπει να του ακυρώνονται τα όποια γκολ βάζει; Κι όμως, είναι κι αυτός ένας από τους παραλογισμούς του ποδοσφαίρου μας.

Ο Ματίας Αλμέιδα ξεκίνησε τον αγώνα στις Σέρρες με τον Στρακόσα κάτω από τα δοκάρια, τον Οντουμπάτζο πρώτη φορά βασικό δεξιά στην άμυνα, τον Χατζισαφί αριστερό μπακ, τον Βίντα με τον Μουκουντί στα στόπερ, τον Σιμάνσκι με τον Περέιρα στα χαφ, δεξιά στην επίθεση τον Λαμέλα, αριστερά τον Γκατσίνοβιτς και τον Γκαρσία δίπλα στον φορ Πιερό. Και ο Χουάν Φεράντο έκανε τρεις αλλαγές σε σχέση με το παιχνίδι με τον Βόλο, καθώς είναι βασικοί οι Ζελέν, Στάικος και Τέρζιτς. H ενδεκάδα των γηπεδούχων: Γκουγκεσασβίλι στην εστία, με τους Δεληγιαννίδη, Μπέργκστρεμ, Ντάβιντσον και Φαρές στην άμυνα από τα δεξιά προς τα αριστερά. Ζελέν - Στάικος στα χαφ, Ντέλετιτς - Τέρζιτς εξτρέμ και ο Τομάς πίσω από τον φορ Μπετανκόρ.

Το ματς ξεκίνησε με τον Πανσερραϊκό να είναι δυναμικός στην επίθεση και να απειλεί, απέναντι στην ΑΕΚ.

Η Ένωση όμως στο 10' κατάφερε να απειλήσει πολύ καλά, όταν ο Λαμέλα εκτός περιοχής πλάσαρε δυνατά, έπεσε στη γωνία του και απέκρουσε ο Γκουγκεσασβίαλι σε κόρνερ.

Στο 20' το κόρνερ εκτελέστηκε, ο Μπέργκστερμ πήρε την κεφαλιά, ο Ντέλετιτς βρήκε την μπάλα με το στήθος και ο Στρακόσα απέκρουσε την προσπάθεια του Τομάς. Ωστόσο, ο Ευαγγέλου φώναξε τον Τσιάρα να δει την φάση για πέναλτι και το έδωσε αμέσως για κράτημα του Περέιρα στον Ντέλετιτς. Έτσι, στο 23' ο Μπετανκόρ εκτέλεσε εύστοχα το πέναλτι και έκανε το 1-0.

Τέσσερα λεπτά μετά το σοκ, στο 24', ο Τέρζιτς πήγε επικίνδυνα πάνω στον αστράγαλο του Λαμέλα και ο Τσιάρας αντί να δώσει απευθείας αποβολή χρειάστηκε το VAR για να κάνει αυτό που έπρεπε και να τον αποβάλει.

Στο 32' σέντρα του Χατζισαφί από τα αριστερά, προβολή του Γκατσίνοβιτς από το ύψος της μικρής περιοχής, άουτ η μπάλα.

Δύο λεπτά μετά, στο 34', εντυπωσιακό πλασέ του Μπετανκόρ εκτός περιοχής, η μπάλα τράνταξε το κάθετο δοκάρι του Στρακόσα.

Ένα λεπτό μετά, στο 35', η ΑΕΚ έφυγε στην αντεπίθεση μετά το δοκάρι, ο Γκατσίνοβιτς γύρισε την μπάλα, ο Λαμέλα πλάσαρε και ο Γκουγκεσασβίλι απέκρουσε εντυπωσιακά!

Στο 37' ο Γκαρσία πήρε την μπάλα στα όρια της περιοχής, αλλά το σουτ του έφυγε άουτ.

Στο 38' καλή πάσα του Γκατσίνοβιτς από τα αριστερά, ο Πιερό έκανε την προβολή αλλά δεν βρήκε την μπάλα σε πολύ καλό σημείο.

Αμέσως μετά, στο 39', μία ωραία ενέργεια του Λαμέλα, ο Σιμάνσκι είχε κακό σουτ και η μπάλα έφυγε άουτ από καλό σημείο.

Στο 42' ο Γκατσίνοβιτς εκτέλεσε τη στατική φάση, κεφαλιά του Λιβάι Γκαρσία, άουτ η μπάλα.

Στο 43' σέντρα του Χατζισασφί από τα αριστερά, γυριστή κεφαλιά του Πιερό, άουτ η μπάλα.

Η ΑΕΚ με παίκτη παραπάνω είχε πολλές φάσεις, αλλά χωρίς αποτέλεσμα με κακά τελειώματα και τελείωσε το ημίχρονο με 1-0.

Στο β' ημίχρονο ο Αλμέιδα έβαλε Πινέδα αντί Μουκουντί με τον Μεξικανό στα χαφ και τον Σιμάνσκι κοντά στον Βίντα στα στόπερ, ενώ για τον Πανσερραϊκό ο Καρασαλίδης μπήκε στα στόπερ αντί του Ντέλετιτς.

Στο 50' ο Πινέδα έκανε καλό κοντρόλ εντός περιοχής, σούταρε, όμως η μπάλα έφυγε άουτ.

Πέντε λεπτά μετά, στο 55', ο Λαμέλα εκτέλεσε φάουλ, η μπάλα κόντραρε, παραλίγο να μπει μέσα, αλλά έφυγε κόρνερ.

Στο 57' εξαιρετική σέντρα του Γκατσίνοβιτς από τα αριστερά, δεν κατάφεραν να βρουν την μπάλα στο δεύτερο δοκάρι Λιβάι Γκαρσία και Λαμέλα.

Στο 58' ο Μαρσιάλ μπήκε στον αγώνα αντί του Χατζισαφί, με τον Γάλλο αριστερά και τον Γκατσίνοβιτς κοντά του αριστερά στην άμυνα.

Στο 59' πολύ κακό σουτ του Σιμάνσκι, η μπάλα ψηλά άουτ. Η ΑΕΚ είχε φορτώσει πολύ το μισό επιθετικό της, αλλά δεν είχε χώρους.

Στο 67' ο Οντουμπάτζο έπεσε μέσα στην περιοχή μετά από μαρκάρισμα του Φαρές, υπήρχε επαφή για πέναλτι, δεν έδωσαν τίποτε Τσιάρας-Ευαγγέλου.

Στο 70' ο Αλμέιδα έριξε Μάνταλο και Ελίασον αντί Περέιρα και Γκαρσία.

Στο 73' ακόμα μια ατομική ενέργεια του ορεξάτου Μαρσιάλ από τα αριστερά, ο Μάνταλος σούταρε από τη μικρή περιοχή προ κενής εστίας και αστόχησε!

Στο 81' ο Λαμέλα εκτέλεσε το κόρνερ από τα αριστερά, κεφαλιά του Μάνταλου από το πρώτο δοκάρι, άουτ η μπάλα.

Στο 85' Εξαιρετική σέντρα του Μαρσιάλ, η μπάλα φτάνει στον Πιερό, ο οποίος γυρίζει, εκτελεί και ο Γκουγκεσασβίλι στέλνει την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι και κόρνερ.

Τρία λεπτά μετά, στο 88', ο τερματοφύλακας του Πανσερραϊκού απέκρουσε την απευθείας εκτέλεση φάουλ του Ελίασον.

Η ΑΕΚ πίεζε στο τέλος, αλλά δεν κατάφερε τίποτε. Ούτε καν να σκοράρει επί 70 λεπτά. Και έτσι έχασε με 1-0 από τον Πανσερραϊκό.

Super League 9η αγωνιστική

ΑΕΚ-Πανσερραϊκός 1-0

Γήπεδο: Δημοτικό γήπεδο Σερρών

Γκολ: 23' Μπετανκόρ πέναλτι 1-0

Κίτρινες κάρτες: 30' Μπετανκόρ - Χατζισαφί (6'), Περέιρα (22'), Βίντα (48')

Κόκκινες κάρτες: Τέρζιτς (28')

Πανσερραϊκός (Χουάν Φεράντο): Γκουγκεσασβίλι, Μπέργκστρεμ, Ντάβιντσον, Φαρές, Δεληγιαννίδης (75' Κουτσογούλας), Ζελέν (75' Καπτούμ), Στάικος, Ντέλετιτς (46' Καρασαλίδης), Τέρζιτς, Τομάς (90' Χατζηστραβός), Μπετανκόρ (75' Σαλασάρ)

ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα): Στρακόσα, Χατζισαφί (57' Μαρσιάλ), Βίντα, Μουκουντί (46' Πινέδα), Οντουμπάτζο, Σιμάνσκι, Περέιρα (70' Μάνταλος), Γκατσίνοβιτς, Λιβάι Γκαρσία (70' Ελίασον), Λαμέλα, Πιερό

MVP: Κανείς

Κριτική

Στρακόσα 6: Δυο-τρεις φορές έγινε πανικός στην εστία του μέχρι το 27' και μετά άκρα του τάφου σιωπή. Κι όμως ήταν ήδη αργά. Δυστυχώς κάθε φορά που πιάνει πανικός τους αμυντικούς επικρατεί θαλασσοταραχή στην περιοχή μας και στις περισσότερες των περιπτώσεων το πληρώνουμε με κάποιο γκολ εις βάρος μας. Στο πέναλτι αν είχε μείνει ακίνητος στο κέντρο της εστίας του θα το είχε πιάσει. Επέλεξε να πέσει σε μια γωνιά και έχασε. Φυσικά δεν υπάρχει καμία ευθύνη του.

Οντουμπάτζο 5: Λίγος στα αμυντικά του καθήκοντα, μέτριος στα επιθετικά. Χωρίς καλές συνεργασίες ούτε με Γκαρσία, ούτε με Λαμέλα, ούτε με Ελίασον μετά.

Χατζισαφί 5: Ο άνθρωπος που γύρισε από το κρύο, δεν έφερε ούτε κρύο, ούτε ζέστη. Άοσμος, άγευστος, γενικά απαρατήρητος. Αντικαταστάθηκε στο 57' από τον Μαρσιάλ.

Βίντα 6: Έχει κάνει και καλύτερες εμφανίσεις με τη φανέλα της ΑΕΚ. Στο δεύτερο ημίχρονο βρέθηκε μόνος του να υπερασπίζεται ολόκληρη την αμυντική γραμμή της ΑΕΚ. Ευτυχώς που ο Πανσερραϊκός είχε εξαφανιστεί.

Μουκουντί 5: Συμμετείχε κι αυτός στο πέλαγος που βρέθηκε η ΑΕΚ στα πρώτα 25', όταν ο Περέιρα έκανε το πέναλτι και δέχτηκε το γκολ και όταν ο Πανσερραϊκός είχε και δοκάρι. Δεν ήταν κακός αλλά ο Αλμέιδα τον θυσίασε για να κάνει πιο επιθετικό το σχήμα μήπως και καταφέρει να βρει ένα γκολ. Αντικαταστάθηκε στο 46' από τον Πινέδα.

Σιμάνσκι 6: Ο γνωστός Σιμάνκσι με το στιβαρό παιχνίδι του, τα τρέξιματά του και τις μεγάλες αντοχές του, στο δεύτερο ημίχρονο έπαιξε ακόμα και στόπερ, όμως γεννάται ένα ερώτημα. Γιατί επιμένει τόσο πάνω του ο Αλμέιδα με αποτέλεσμα να τον έχει ξεζουμίσει την ίδια στιγμή που κρατάει παροπλισμένο τον Γιόνσον χωρίς κανέναν προφανή λόγο;

Περέιρα 5: Πέραν της χοντρής γκάφας που κάνει να αγκαλιάσει τον παίκτη του Πανσερραϊκού και να προσφέρει ένα πέναλτι-δώρο στον αντίπαλο, δεν συνέβαλε ουσιαστικά με την παρουσία του στην εντεκάδα. Ήταν άνευρος, χωρίς μεγάλη συμμετοχή στο παιχνίδι, θα λέγαμε ότι ο ρόλος του ήταν καθαρά διεκπεραιωτικός. Αντικαταστάθηκε στο 70' από τον Μάνταλο.

Λαμέλα 6: Μέτρια πράγματα και από τον παίκτη πάνω στον οποίο έχουν στηρίξει όλοι στην ΑΕΚ τη μεταμόρφωσή της ποντάροντας στην ευφυΐα του και στην άψογη τεχνική του κατάρτιση. Χωρίς εμπνεύσεις και αυτός και με σπατάλη φάσεων τις λίγες φορές που του δόθηκε η ευκαιρία να σκοράρει.

Γκατσίνοβιτς 3: Ο παίκτης βρίσκεται στο χειρότερο σημείο της καριέρας του από πλευράς απόδοσης. Κι όμως, ο Αλμέιδα επιμένει πάνω του τη στιγμή που όχι μόνο δεν έχει συμβάλει στην καλυτέρευση της ομάδας αλλά δεν έχει προσφέρει ούτε μισή φάση εδώ και πολλούς μήνες.

Γκαρσία 3: Άλλη πονεμένη ιστορία ετούτος εδώ. Σώνει και καλά να τον χωρέσει στην εντεκάδα ο προπονητής. Το γεγονός πώς μπερδεύει τους συμπαίκτες του και μπερδεύεται και ο ίδιος, αφού δεν υπάρχει διακριτός ρόλος να υπηρετήσει στον αγωνιστικό χώρο, δεν φαίνεται να έχει και ιδιαίτερη σημασία για τον Αλμέιδα. Αντικαταστάθηκε στο 70' από τον Ελίασον.

Πιερό 6: Τι να σου κάνει και ο γίγαντας. Καμιά φορά η τοποθέτηση δεύτερου φορ στο πλάι ενός καθαρόαιμου εκτελεστή, λειτουργεί καλύτερα και από προσωπικό φρουρό που έχει βάλει πάνω του ο αντίπαλος προπονητής. Δεν ήταν λίγες οι φορές που μπερδεύονταν με τον Γκαρσία και σκουντουφλούσε ο ένας πάνω στον άλλο. Παρόλα αυτά δεν έπαψε να είναι ένας επικίνδυνος παίκτης που προσπάθησε σε όλη τη διάρκεια του αγώνα να εκμεταλλευτεί και την παραμικρή ευκαιρία που του δόθηκε αν και ο προσωπικός του αντίπαλος δεν τον άφηνε να πάρει ανάσα. Δεν του έδωσε και ένα καταφανέστατο πέναλτι ο διαιτητής στερώντας του το δικαίωμα να σκοράρει σε ένα ακόμα ματς με όλους τους θεούς και τους δαίμονες εναντίον του.

Πινέδα 7: Μπήκε στο 46' στη θέση του Μουκουντί και αμέσως το γήπεδο έγειρε προς το τέρμα του Πανσερραϊκού. Η ΑΕΚ είχε ανάγκη τις εμπνεύσεις του και τα τολμηρά του σουτ που μέχρι εκείνη την ώρα κανείς άλλος δεν είχε τολμήσει. Με το πέρασμα της ώρας και όσο η ΑΕΚ δεν έβρισκε τρόπο να μπει στα καρέ των Σερραίων ήταν ο μόνος που έπαιρνε πρωτοβουλία με προσωπικές ενέργειες να το κάνει. Αποτέλεσμα η φάση στις καθυστερήσεις όπου ανατρέπεται χωρίς καμία αμφισβήτηση αλλά ο κομπλεξικός διαιτητής του χτεσινού αγώνα είχε αποφασίσει να εκτελέσει κατά γράμμα τις εντολές που του δόθηκαν και τόλμησε να μη σφυρίξει ένα από τα πιο καταφανέστατα πέναλτι του φετινού πρωταθλήματος.

Μαρσιάλ 6: Πέρασε στο παιχνίδι στο 57' στη θέση του Χατζισαφί. Έδειξε εμφανώς βελτιωμένος από την προηγούμενη εμφάνισή του εναντίον του ΠΑΟΚ που ήταν και η πρώτη με τη φανέλα της ΑΕΚ. Δεν έκανε τίποτα εντυπωσιακό όμως κρατούσε τη μπάλα και ταλαιπωρούσε τον προσωπικό του αντίπαλο. Δυστυχώς δεν τα κατάφερε σε καμιά περίπτωση να περάσει στα φορ τη μπάλα ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ενός γκολ.

Μάνταλος 3: Ο Πέτρος πέρασε στο 70' στο παιχνίδι στη θέση του Περέιρα. Δυστυχώς δεν κατάφερε να φέρει κάποιον καινούριο άνεμο, αντιθέτως είχε άστοχες μεταβιβάσεις αλλά και προσπάθειες να τελειώσει κάποιες φάσεις μόνος του. Δεν πρόσφερε ούτε καν το κάτι παραπάνω από τον παίκτη που αντικατέστησε.

Ελίασον 4: Μπήκε στο 70' στη θέση του Γκαρσία. Μια αλλαγή που έπρεπε να έχει γίνει από την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου. Δεν ήταν σε καλή βραδιά αλλά πώς να είναι όταν από βασικός και αναντικατάστατος πριν 20 μέρες βρέθηκε να μπαίνει αλλαγή κάτι 10λεπτα και 20λεπτα; Ταλαιπωρήθηκε βέβαια και από κάποια αδιαθεσία αλλά δε νομίζω να είναι αυτός ο λόγος της  μέτριας απόδοσής του.

Αλμέιδα 0: Αν με έλεγαν Μάριο Ηλιόπουλο και ήμουν ο ιδιοκτήτης της ΑΕΚ απόψε κιόλας θα είχα καλέσει στο γραφείο μου τον Αλμέιδα. Θα τον ρωτούσα με ειλικρινές ενδιαφέρον τι είναι αυτό που τον απασχολεί. Γιατί είναι φανερό ότι ο προπονητής της ΑΕΚ δεν είναι καλά. Κάνει μπαμ από χιλιόμετρα ότι βρίσκεται σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Φαίνεται στα μάτια του, στις κινήσεις του, στην ομιλία του, στο κομμένο του πρόσωπο. Κάτι τον απασχολεί. Και αυτό το κάτι πρέπει να το βρει και να προσπαθήσει να το επιλύσει ο Μάριος Ηλιόπουλος. Είναι προσωπικό το πρόβλημα; Οικογενειακό; Είναι ζήτημα υγείας; Ψυχολογικό;. Του έχει λείψει η οικογένειά του; Κανείς δεν ξέρει. Προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν πρέπει να σχετίζεται με τα αγωνιστικά ή με τα εσωτερικά της ομάδας. Υπό αυτή την επιρροή ο προπονητής της ΑΕΚ καλείται να προετοιμάσει την ομάδα αγωνιστικά και ψυχολογικά, να καταρτήσει την εντεκάδα, να βρει τον τρόπο που πρέπει να την στήσει ανάλογα με τον αντίπαλο, να επιλέξει τους παίκτες που θα αντικαταστήσει καθώς και τους αντικαταστάτες τους και παράλληλα να διαχειριστεί το ματς στην περίπτωση που στραβώσει για να μπορέσει η ομάδα να κάνει την ανατροπή αν χρειαστεί. Κι αν όλα πάνε στραβά πάλι πρέπει να βρει τον τρόπο να επαναφέρει την ηρεμία στα αποδυτήρια, να ψάξει τρόπο να διορθώσει τα κακώς κείμενα, να ηρεμήσει τους φιλάθλους και να εξηγήσει στη διοίκηση τους λόγους που η ομάδα δεν βρίσκει τον δρόμο της. Ένα είναι το ζητούμενο. Ο Αλμέιδα για όλα αυτά δεν έχει το καθαρό μυαλό που απαιτείται. Γιατί αδυνατώ να πιστέψω ότι ξέχασε την προπονητική ή ότι δεν είναι σε θέση πια να προετοιμάσει τους παίκτες του ή πώς απώλεσε την ικανότητα να διακρίνει ποιος είναι σε φόρμα, άρα κατάλληλος να αγωνιστεί, ποιος ταιριάζει με ποιον και ποιο σχήμα θα μπορέσει να κάνει καλύτερα τη δουλειά για να φτάσει η ΑΕΚ στην επιτυχία. Και τι είδαμε χτες; Να αφήνει εκτός αποστολής τον Ρότα, τον Κοϊτά, τον Πήλιο, τον Μήτογλου, τον Άμραμπατ, τον Τζούμπερ (τρέχει τίποτα μ' αυτόν; ), τον Γαλανόπουλο, τον Φερνάντες και τον Τσιλούλη και να μην χρησιμοποιεί καθόλου τον Λιούμπισιτς και τον Γιόνσον που είχε στον πάγκο (και ενώ είχε μία ακόμα αλλαγή να κάνει που δεν την έκανε ποτέ και αυτό είναι κάπως εξοργιστικό). Στον πάγκο άφησε επίσης τους Μπρινιόλι, Κάλενς και τους τέσσερις που χρησιμοποίησε σαν αλλαγή. Για τον Ρότα και τον Κεϊτά μας μετέφεραν ότι προστατεύτηκαν γιατί είχαν μικροπροβλήματα, παρόλο που την παραμονή του αγώνα η επίσημη θέση της ΑΕΚ ήταν ότι όλοι οι παίκτες βρίσκονται στη διάθεση του Αλμέιδα. Γιατί αν άφησε έξω τον Ρότα, τον Κοϊτά, τον Λιούμπισιτς και τον Γιόνσον για να τους ξεκουράσει, μάλλον εδώ χρειάζεται μια πιο επιστημονική ανάλυση από την δικιά μου αλλά και από του ίδιου του προπονητή. Και αφήνουμε αυτούς που έμειναν εκτός για να περάσουμε σε αυτούς που επέλεξε. Οντουμπάτζο ο πρώτος. Δεν μπορείς να τον ψέξεις για κάτι. Είναι ο δεύτερος τη τάξη δεξιός μπακ της ομάδας και αν δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε αγώνα εναντίον του Πανσερραϊκού, μιας ομάδας που μάχεται για τη σωτηρία της, τότε δεν αξίζει να φοράει τη φανέλα της ΑΕΚ. Ακολουθεί ο Χατζισαφί. Και εδώ ορθολογική η απόφαση του προπονητή. Ο Πήλιος στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ έκανε πολύ κακή εμφάνιση. Προτίμησε τη σιγουριά του έμπειρου Χατζισαφί που ήταν και ξεκούραστος. Και αυτός αν δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε τέτοια παιχνίδια καλύτερα να πάρει το επόμενο αεροπλάνο για την Τεχεράνη. Το κεντρικό αμυντικό δίδυμο ήταν λογικό και δεν εμπεριείχε κανένα ρίσκο. Και πάμε στην επιλογή του Σιμάνσκι για τη θέση του αμυντικού χαφ. Μια συνήθεια που κοντεύει να μας γίνει λατρεία. Τόση εμπιστοσύνη πια σε έναν παίκτη με περιορισμένο ρεπερτόριο και δυνατότητες που εκτός των άλλων παίζει ασταμάτητα λες και είναι βιονικός και που με τη συνεχή παρουσία του αφήνει εκτός εντεκάδας τον Γιόνσον, ο οποίος για μένα προσωπικά αποτελεί μια πολύ πιο ασφαλή επιλογή; Και πάλι, κάποτε έπαιζαν και οι δύο προσφέροντας μια επιπρόσθετη ασφάλεια στους αμυντικούς. Τώρα τη μία θέση την έχει  καπαρώσει ο Περέιρα. Παίκτης μεγάλης αξίας και διαμετρήματος που κάποτε άφησε εποχή. Δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να μας εντυπωσιάσει και με τις εμφανίσεις του κινείται σε ρηχά νερά. Στο μεταξύ αλλάζει δομικά την σύνθεση της μεσαίας γραμμής αφού ο τρόπος παιχνιδιού του είναι πολύ διαφορετικός από τους υπόλοιπους παίκτες που παίζουν στην ίδια θέση και θα χρειαστεί αρκετός καιρός να αφομοιώσει ο ένας τον τρόπο παιχνιδιού του άλλου. Γιατί τόση εμμονή με το Αργεντίνο συμπατριώτη του; Ταυτόχρονα, για να βγει αυτός ο συνδυασμός, μένει ο Πινέδα εκτός. Παράλογο; Μεγάλο ανακάτεμα και στη δεξιά πλευρά. Από τη σιγουριά του Ελίασον και την κάλυψή του σαν αλλαγή από τον Άμραμπατ, με ελάχιστες πινελιές και από Φερνάντες κάπου-κάπου, περάσαμε σε δεξί εξτρέμ ξανά Γκαρσία, με ολίγον από Λαμέλα και εξαφανισμένους τους προκατόχους της θέσης. Μέχρι και τον Κοϊτά είδαμε να παίζει δεξιά πηγαίνοντας ο Γκατσίνοβιτς ή ο Μαρσιάλ αριστερά. Αριστερά, εκεί που έκανε τη δουλειά και μάλιστα πολύ καλά ο Κοϊτά, ξαφνικά αρχίσαμε να τρώμε Γκατσίνοβιτς και εσχάτως Μαρσιάλ, μάλλον γιατί κάπου πρέπει να χωρέσει και αυτός. Για τη θέση πίσω από τον φορ, όπου είχαμε συνήθως Λαμέλα ή όταν έλειπε Τζούμπερ, ο τελευταίος άρχισε να αγνοείται αλλά και ο Λαμέλα μετατοπίστηκε δεξιά για να χωρέσει σαν δεύτερος φορ ο Γκαρσία, οπότε, τι να τον κάνουμε μωρέ τον παίκτη πίσω από τον φορ αφού θα παίξουμε με δύο φορ; Ο μόνος ακλόνητος παραμένει -μέχρι στιγμής- ο Πιερό, όμως φρόντισε ο Αλμέιδα να μπερδέψει και τα δικά του μπούτια με τους αστραγάλους του βάζοντάς του στην κυριολεξία πάνω του τον Γκαρσία να προσπαθούν και οι δύο να πηδήξουν για κεφαλιά και τελικά τη μπάλα να την κερδίζει ή ο αντίπαλος στόπερ ή ο αντίπαλος τερματοφύλακας. Με λίγα λόγια η ομάδα έγινε από το πουθενά κουλουβάχατα, κανείς δεν έχει αντιληφθεί με ποιον παίζει δίπλα του, ούτε το σύστημα βάση του οποίου πρέπει να αναπτυχθούν, ούτε τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να φτάσουν στο αντίπαλο τέρμα. Αυτό εξηγεί τις 25 με 30 τελικές εκ των οποίων μόνο οι δύο με τρεις είναι προς την αντίπαλη εστία. Ένα άλλο τραγικό είναι ότι κανείς από την ομάδα δεν κάνει σουτ. Μόνο ο Κοϊτά το τολμάει, όταν παίζει βέβαια. Κάπου-κάπου μπορεί να κάνει κανένα ο Σιμάνσκι στα πουλιά ή ο Ρότα όταν έρχεται με κεκτημένη ταχύτητα και τέλος ο Πινέδα που έχει καλά πόδια και θα έπρεπε να το τολμάει συχνότερα. Παλιά τολμούσε να σουτάρει και ο Γκατσίνοβιτς αλλά όσο πάει το αραιώνει. Το ίδιο και ο Τζούμπερ, που όμως αγνοείται η τύχη του. Στο ρεζουμέ, η ΑΕΚ έκανε την πέμπτη κατά σειρά γκέλα της με συνολικό κόστος απώλειας 12 ολόκληρους βαθμούς! Και μιλάμε μόλις για την 9η αγωνιστική! Είπαμε, όλοι έχουν απώλειες αλλά εμείς μήπως το παραγαμάμε λιγάκι; Με τι καρδιά, με τι όρεξη, με ποιο κουράγιο να αρχίσουμε να μιλάμε για πρωτάθλημα και για Ευρώπη με αυτά τα χάλια που βιώνουμε τους 2 ½ τελευταίους μήνες;

Προπονητής αντιπάλου - Χουάν Φεράντο - Ισπανός 9: Έχοντας υπόψη μας τη σοβαρή περιπέτεια υγείας που πέρασε πρόσφατα μόνο τη συμπάθειά μας μπορεί να έχει. Ένας ακόμα προπονητής που πήρε την ταυτότητα του δικού μας, αν και η ομάδα του βρέθηκε σε μειονεκτική θέση παίζοντας τα τρία τέταρτα του αγώνα με παίκτη λιγότερο, μετά την αποβολή του Τέρζιτς. Υπήρξαν σημεία μάλιστα που η ομάδα του έπαιξε και με… 9 παίκτες για ένα μικρό χρονικό διάστημα, όταν είχε περάσει εκτός αγωνιστικού χώρου με τραυματισμό ο Μπετανκόρ. Στέκομαι σ' αυτό γιατί εμείς με 3 λεπτά απουσίας του Βίντα στο Αγρίνιο φάγαμε γκολ και χάσαμε. Κατάφερε να εμφανίσει μια σφιχτοδεμένη ομάδα που αρνιόταν να δεχθεί γκολ, έστω και με αριθμητικό μειονέκτημα. Εντάξει, διακατέχεται από πάθος πάνω στο παιχνίδι και αυτό στάθηκε η αιτία να αποβληθεί. Σε κανένα σημείο όμως δεν ήταν προκλητικός απέναντι στην ΑΕΚ και στις δηλώσεις του της απέδωσε τον σεβασμό που της πρέπει.

Διαιτητές - Παναγιώτης-Ραφαήλ Τσιάρας συνδέσμου Καβάλας 2: Εγκάθετος μέχρι τα μπούνια. Με τη χτεσινή του εμφάνιση καταλάβαμε όλοι γιατί βραβεύτηκε από τον ΠΑΟΚ και για ποιον ακριβώς λόγο τον επέλεξαν να μπει από το παράθυρο στους πίνακες. Πειθήνιο όργανο της νέας τάξης πραγμάτων, τον περιμένουν και άλλες πολλές επιβραβεύσεις. Και να πω και κάτι εδώ; Θεωρώ μέγα μάγκα τον Ηλιόπουλο. Και για τον τρόπο που εισέβαλε στο ελληνικό ποδόσφαιρο σαν σίφουνας και έφερε μια νέα πνοή στον κορεσμένο χώρο των παραγόντων. Τον άκουσα προσεκτικά να δηλώνει κατηγορηματικά πριν την έναρξη του παιχνιδιού με τις Σέρρες ότι ξέρει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει για να αντιμετωπίσει την παράγκα και τη διαιτησία της. Και αμέσως μετά τον πιστολιάσανε παρουσία του με τον πιο αισχρό και αναιδή τρόπο κάνοντας μια επίδειξη δύναμης και δείχνοντάς του πού τον έχουν γραμμένο. Και λυπάμαι που το λέω αλλά εδώ θα πέσει σε τοίχο. Δεν υπάρχει τρόπος να τους αντιμετωπίσει, αφήστε που αν αρχίσει να ασχολείται με αυτά και αφήσει έρμαιο το αγωνιστικό τμήμα αυτό θα αποτελέσει βούτυρο στο ψωμί τους, γιατί αυτό θέλουν. Να ρίξουν την ΑΕΚ στην εσωστρέφεια γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι είναι ο μόνος τρόπος να την βγάλουν από τον δρόμο τους.

Επόπτες - Ιωάννης Καραγκιοζόπουλος- Γεώργιος Χριστοδούλου 2: Για ξύλινα ανθρωπάκια με σημαιάκια στα χέρια δεν αξίζει κανείς να ασχοληθεί.

VAR - Ευαγγέλου, Κατοίκος 0: Εκτελεστές χειρότεροι από τον διαιτητή. Γιατί έχουν πιο ξεκάθαρη εικόνα. Βλέπουν τη φάση όσες φορές θέλουν και δεν τους εμποδίζει κανείς να πάρουν τον χρόνο τους για να αποφασίσουν. Αυτό κάνει πιο πρόστυχο τον ρόλο τους γιατί εδώ δεν μπαίνει ούτε το ανθρώπινο λάθος, ούτε η ταχύτητα της φάσης, ούτε η κακή οπτική γωνία, αφού μπορούν να δουν από πολλές γωνίες κάθε φάση. Οπότε κάθε απόφασή τους είναι συνειδητή και προσωπικά πιστεύω ότι ο ρόλος τους είναι να απαξιώσουν αυτό το εργαλείο, το μόνο που απονέμει μιας μορφής δικαιοσύνη, να δημιουργήσουν αμφιβολίες για τη χρησιμότητά του και να καρπωθούν για λογαριασμό των αφεντικών τους όλες τις αποφάσεις που τους συμφέρουν για να κερδίζουν έξω από τα γήπεδα.

4ος Διαιτητής - Ιωάννης Παπαδόπουλος 4: Άσε μας κι εσύ ρε Γιαννάκη.

Κόσμος 10: Ο πανικός έγινε στις Σέρρες. Από το 1971 είχαν να δουν τέτοια χαρά οι γηπεδούχοι. Αυτό είναι. Όπου πατάει η ΑΕΚ γίνεται χαλασμός γιατί στην ουσία ο κόσμος ξέρει ποια ομάδα παίζει καλό ποδόσφαιρο και μπορεί να του προσφέρει το θέαμα που αξίζει να πληρώσει για να δει. Δυστυχώς η ομάδα δεν αποζημίωσε αυτόν τον ηρωικό κόσμο που έκανε τόσα χιλιόμετρα για να απολαύσει την ομάδα του. Αντίθετα, τον πρόδωσε με τον χειρότερο τρόπο. Και πάλι όμως αυτοί οι αμετανόητοι τρελοί, στην πρώτη ευκαιρία, σε κάποια άλλη απομακρυσμένη επαρχία θα κάνουν την εμφάνισή τους και θα αναστατώσουν εχθρούς και φίλους με τη ζωντάνια τους και τον παλμό τους. Ακούτε χρυσοπληρωμένοι παιχταράδες και μυθικά αμειβόμενε προπονητή;

Αντίπαλοι: Προσπαθούν κι αυτοί αλλά τι να σου κάνουν; Άμα είσαι εσύ μεζές και τους έχεις μάθει όπου σταθούν κι όπου βρεθούν να σε τσιμπάνε στα… μαλακά, μην περιμένεις και πολλά πράγματα από το μέλλον σου. Είναι σα να σου δίνουν βοήθεια στο χέρι και εσύ να αρνείσαι να την πάρεις. Είναι σα να σου ανοίγουν την πόρτα να περάσεις πρώτος και εσύ εξαντλείς κάθε περιθώριο ευγένειας οπισθοχωρώντας και ψιθυρίζοντας: "Παρακαλώ, μετά από εσάς"! Ο Ολυμπακούλης πήγε στην Τρίπολη και ρούφηξε και εκεί το καθιερωμένο αυγό του μη εκμεταλλευόμενος το δικό μας καινούριο στραβοπάτημα. Ο Παναθηναϊκούλης τα βρήκε μπαστούνια με τον μαχητικό Άρη του Άκη Μάντζιου και τελικά η ισοπαλία που έφεραν μεταξύ τους χαρακτηρίζεται σαν θετικό αποτέλεσμα για μας, παρόλο που ο μεν Άρης αύξησε κατά ένα βαθμό την διαφορά του από εμάς, ο δε Παναθηναϊκός τη μείωσε κατά έναν βαθμό. Περιμένουμε το παιχνίδι του ΠΑΟΚ με τον ΟΦΗ για να δούμε αν θα αποσπαστεί στη βαθμολογία ο ΠΑΟΚ, αν και όπως πάει το πράγμα φέτος με τις διαρκείς γκέλες των υποτιθέμενων μεγάλων μην εκπλαγούμε να δούμε πρωταθλητή κανέναν Άρη, κανέναν Παναιτωλικό ή κανέναν Αστέρα Τρίπολης!

Δεν υπάρχουν σχόλια: