Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

Η ΑΕΚ καθάρισε με 3-0 τη Λάρισα θυμίζοντας τον καλό της εαυτό του παρελθόντος

Η ΑΕΚ που αλλάζει, η ΑΕΚ που ξαναγεννιέται, η ΑΕΚ που αρχίζει να θυμίζει κάτι από τα παλιά, έκανε και χτες την εμφάνισή της στο ΟΑΚΑ και κατατρόπωσε τη Λάρισα με 3-0. Μερικά από τα πράγματα που κάνουν τη διαφορά αυτής της ΑΕΚ με εκείνη που ξεκίνησε στο πρωτάθλημα τον Αύγουστο, είναι ο προπονητής, η νοοτροπία και το έμψυχο υλικό. Με σαφώς πιο ποιοτικό ρόστερ η ομάδα και με έναν προπονητή που διαθέτει και τετράγωνη λογική ώστε να σχεδιάζει τα πλάνα με τα οποία θα κατεβάσει την ομάδα στον κάθε αγώνα ανάλογα με τον αντίπαλο, αλλά και συναίσθημα το οποίο μεταφέρει στους παίκτες του και τους κάνει να τρώνε σίδερα μέσα στο γήπεδο μέχρι να πάρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η ΑΕΚ χτες πήρε μια εύκολη νίκη με 3-0 επί της Λάρισας, αλλά το κυριότερο ήταν ότι εξακολούθησε να παραμένει σοβαρή έχοντας κόψει τα δωράκια που μοίραζε δεξιά κι αριστερά εν είδη μπουναμάδων σε μικρομεσαίες ομάδες για την τιμή που της έκαναν να την επισκεφτούν στο ΟΑΚΑ. Στα σημαντικά γεγονότα της χτεσινής μέρας η επιστροφή των Τσιγκρίνσκι και Αλμέιδα, η οποία μάλιστα συνδυάστηκε με γκολ και από τους δύο! Μια επιστροφή στηριγμένη στη λογική, αφού ο Χιμένεθ επέλεξε να τους περάσει σαν αλλαγές στο ματς, αντί να τους ρίξει από την αρχή στη φωτιά. Πέκχαρτ (αυτός ο άχρηστος που έπρεπε να σπεύσουμε να τον αντικαταστήσουμε σημείωσε χτες το 6ο του γκολ στο πρωτάθλημα με τη φανέλα της ΑΕΚ, ενώ έκανε επίδειξη για το πώς πρέπει να παίζει ένας υψηλόσωμος φορ με την πλάτη προς το τέρμα του αντιπάλου, κάτι που έχουμε να το δούμε από την εποχή του Νικόλα του Λυμπερόπουλου), Τσιγκρίνσκι (ο πολυτραυματίας που πρέπει κι αυτός να παραχωρήσει τη θέση του το καλοκαίρι σε κάποιον πιο υγιή) και Αλμέιδα (ο τελειωμένος και καμένος φορ που έπαψε τάχα μου να θυμίζει ποδοσφαιριστή εν ενεργεία αλλά συνταξιούχο) ήταν οι ποδοσφαιριστές που σημείωσαν τα 3 γκολ της ομάδας στη νίκη της επί της Λάρισας, οι δύο τελευταίο μάλιστα προερχόμενοι από τον πάγκο!

Και φυσικά αν δεν σταθούμε σήμερα στις χτεσινές απουσίες της ΑΕΚ πότε θα πρέπει να το κάνουμε; Άλλες αναγκαστικές και άλλες για λόγους τακτικής ή εφαρμογής του ροτέισον στο οποίο πιστεύουν πάρα πολύ οι Ισπανοί προπονητές. Έχουμε και λέμε: Μπάρκας, Γκάλο, Βινίσιους, Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Σιμόες, Αϊντάρεβιτς, Μπακασέτας, Πατίτο, Αραούχο και Αλμέιδα (Τσιγκρίνσκι, Αϊντάρεβιτς και Αλμέιδα χρησιμοποιήθηκαν σαν αλλαγές). Μια κανονική εντεκάδα και μάλιστα κάθε άλλο παρά εφεδρικών παικτών! Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η βασική εντεκάδα της ΑΕΚ σε ευρωπαϊκό ματς ή σε εγχώριο ντέρμπι! Το γεγονός αυτό από μόνο του αποδεικνύει το βάθος του ρόστερ που διαθέτει η ΑΕΚ τη δεδομένη στιγμή αλλά και την ποιότητά του. Και μη ξεχνάμε τους μικρούς Τσέλιο, Γιαννούτσο και Βλαχομήτρο, τους δανεικούς Τζανετόπουλο και Σβάρνα, τους ήδη αποκτηθέντες που ενσωματώνονται το προσεχές καλοκαίρι Γιακουμάκη και Τσιντώτα και βέβαια όποιον καινούριο ποδοσφαιριστή αποκτήσει η ΑΕΚ αν κριθεί από την τεχνική ηγεσία ότι της χρειάζεται.

Στο χτεσινό παιχνίδι υπήρξε και η άτυχη στιγμή, που τείνει να καθιερωθεί σαν κατάρα που κυνηγάει την ομάδα. Πότε θα είναι κάποια αποβολή ή κάποιος τραυματισμός ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ. Ο άτυχος του χτεσινού ματς ήταν ο Μιχάλης Μπακάκης τον οποίο μοιάζει να έχει βάλει στο σημάδι η γκαντεμιά. Θυμίζουμε τον παλαιότερο σοβαρό τραυματισμό του μόλις είχε έρθει στην ομάδα αλλά και την αποβολή του στο ματς με τον Ηρακλή. Χτες η κακή του τύχη του επιφύλασσε μια θλάση που θα τον κρατήσει κανένα εικοσαήμερο μακριά από τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις. Το κακό είναι ότι η ατυχία χτύπησε τον ποδοσφαιριστή της Ένωσης τη στιγμή που είχε αρχίσει να βρίσκει τη φόρμα του και ειδικά χτες έκανε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του με τη φανέλα της ΑΕΚ. Πάντως η θέση του δεξιού αμυντικού φαίνεται να συγκεντρώνει περισσότερο από κάθε άλλη τα… πυρά της θεάς τύχης αφού, εκτός του Μπακάκη και ο Γκάλο έχει τραυματιστεί αρκετά σοβαρά ενώ είχε αποβληθεί δύο φορές στερώντας την ομάδα από την παρουσία του. Ο Βράνιες, που επίσης παίζει με επιτυχία σ' αυτή τη θέση, χτες προφυλάχτηκε από τον Χιμένεθ επειδή κι αυτός προερχόταν από έναν πιο ελαφρύ τραυματισμό. Οπότε την ώρα του τραυματισμού του Μπακάκη προκλήθηκε σοβαρό θέμα για το ποιος θα καλύψει την θέση του αφού απουσίαζαν από την 18άδα τόσο ο Γκάλο όσο και ο Βράνιες. Τελικά επιλέχτηκε ο Κολοβέτσιος αν και δεν κατάλαβα γιατί δεν προτιμήθηκε ο Λαμπρόπουλος που με τον Πανιώνιο είχε παίξει πάρα πολλές φορές σαν δεξιός αμυντικός και γνωρίζει τη θέση ενώ και με την ΑΕΚ παλαιότερα είχε παίξει κάποια ματς στο δεξιό άκρο της άμυνας.

Η ΑΕΚ προηγήθηκε στο 24' με κεφαλιά του Πέκχαρτ έπειτα από σέντρα του Βάργκας στην καρδιά της άμυνας των φιλοξενουμένων. Αν και το δεύτερο γκολ της ΑΕΚ ήρθε σχετικά αργά, στο 81' με κεφαλιά του Τσιγκρίνσκι από κόρνερ του Χριστοδουλόπουλου, ο Δικέφαλος δεν κινδύνευσε σοβαρά σε κανένα σημείο του αγώνα εκτός από ένα σουτ του Αβραάμ που απέκρουσε ο Ανέστης στο 72'. Το κερασάκι στην τούρτα έβαλε ο Αλμέιδα στο 91', που στο μεταξύ είχε πάρει τη θέση του Πέκχαρτ, όταν με ψηλοκρεμαστή κεφαλιά έπειτα από πολύ όμορφη μπαλιά του Αϊντάρεβιτς, πρόλαβε την έξοδο του Θεοδωρόπουλου, που επίσης είχε πάρει τη θέση του τραυματία Ξενοδόχοφ και έγραψε το τελικό 3-0 για την ΑΕΚ.

Η ΑΕΚ ήταν απόλυτα πειστική στον ρόλο του αφεντικού του αγώνα και παίζοντας ποδόσφαιρο κυριαρχίας καθάρισε εύκολα ένα ματς από εκείνα στα οποία μέχρι σήμερα είχε πετάξει μπόλικους βαθμούς, με μικρομεσαίες ομάδες που κανονικά όποτε κατεβαίνουν στο ΟΑΚΑ το μόνο που θα πρέπει να τις απασχολεί πρέπει να είναι το πού θα σταματάει το κοντέρ όταν θα δείχνει το τελικό σκορ του κάθε αγώνα.

Η ΑΕΚ έχασε μερικές ακόμα ευκαιρίες, στο 4', όταν ο Χριστοδουλόπουλος έπιασε το διαγώνιο σουτ μέσα από την περιοχή αλλά αστόχησε, στο 11', μετά από σέντρα του Μπακάκη, πρώτα ο Πέκχαρτ και μετά ο Βάργκας στο πρώτο και στο δεύτερο δοκάρι ο καθένας, δεν τα κατάφεραν να στείλουν τη μπάλα στα δίχτυα, στο 17', όταν από φάουλ του Μάνταλου ο Λαμπρόπουλος έπιασε την καρφωτή κεφαλιά αλλά ο Ξενοδόχοφ απέκρουσε εντυπωσιακά σε κόρνερ, στο 47', στη φάση που τραυματίστηκε ο Μπακάκης, ο οποίος πρόλαβε και γύρισε τη μπάλα μέσα στην περιοχή της Λάρισας στον αμαρκάριστο Χριστοδουλόπουλο, ο οποίος έπιασε με τη μία το σουτ αλλά η μπάλα σταμάτησε στο κάθετο δοκάρι του Ξενοδόχοφ. Σ' αυτή τη φάση αντικαταστάθηκε αναγκαστικά ο Μπακάκης από τον Τσιγκρίνσκι ο ποίος πέρασε στο κέντρο της άμυνας και ο Κολοβέτσιος μετατέθηκε δεξιά στη θέση του τραυματία Μπακάκη. Δύο λεπτά αργότερα και η Λάρισα υποχρεώθηκε σε αναγκαστική αλλαγή, με τον Ξενοδόχοβ να αποχωρεί τραυματίας και τη θέση του να παίρνει ο Θεοδωρόπουλος. Τέλος, στο 84',  μετά από ασίστ του Μάνταλου, ο Αλμέιδα μέσα από την περιοχή δεν έκανε καλό τελείωμα και η μπάλα έφυγε ελάχιστα άουτ.

Η Ένωση χάνοντας τον Μπακάκη έχασε και την ενέργεια που έβγαζε από την δεξιά της πλευρά, όπου συνεργάζονταν θαυμάσια με τον Χριστοδουλόπουλο και δημιουργούσαν πολλά ρήγματα στη Λάρισα με τις συνεχείς πλαγιοκοπήσεις τους. Ο Κολοβέτσιος δεν τα κατάφερε το ίδιο καλά, παρόλο που ήταν αρκετά καλός στα αμυντικά του καθήκοντα. Απλά φοβόταν να εγκαταλείπει τη θέση του προωθούμενος στην επίθεση μη έχοντας προφανώς εμπιστοσύνη στην ταχύτητά του, η οποία φοβήθηκε να μη τον προδώσει στις αντεπιθέσεις των Θεσσαλών. Σ' αυτόν τον φόβο του συνέβαλε και το γεγονός πως ο Τσιώλης έδωσε εντολή στους παίκτες του να εκδηλώνουν όλες τις επιθέσεις του από τη δεξιά μας πλευρά (και αριστερή δική τους) αφού από την άλλη ο Ντίντακ έμοιαζε απροσπέλαστος.

Κάπου εκεί ήρθε η σειρά του Χιμένεθ να επέμβει και να αποκαταστήσει την τάξη προχωρώντας στην αλλαγή του Βάργκας στο 62' με τον Αϊντάρεβιτς, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο το κέντρο της ΑΕΚ και ταυτόχρονα μετατρέποντας το σύστημα σε 4-3-3, το οποίο όμως γρήγορα διέκρινε ότι δεν απέδιδε και το επανέφερε στο αρχικό 4-2-3-1, δίνοντας εντολή στον Αίντάρεβιτς να παίζει πίσω από το φορ. Και πάλι βέβαια η ΑΕΚ εμφάνιζε αδυναμία στο θέμα της πρώτης πάσας (ένα θέμα που εξακολουθεί να ταλανίζει την ΑΕΚ από την αρχή του πρωταθλήματος) κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα οι παίκτες της Λάρισας να κλέβουν εύκολα τη μπάλα και να οργανώνουν αντεπιθέσεις στην περιοχή της Ένωσης.

Ο Χιμένεθ ανακάτεψε και πάλι την τράπουλα περνώντας αυτή τη φορά τον ορεξάτο και διψασμένο για απαντήσεις Αλμέιδα στο 70' στην θέση του ήδη κουρασμένου Πέκχαρτ που είχε κάνει πολλή δουλειά στην καρδιά της άμυνας των φιλοξενουμένων. Αυτή ήταν η κίνηση-κλειδί που έγειρε την πλάστιγγα ξανά προς την περιοχή της Λάρισας και η ΑΕΚ άρχισε σιγά-σιγά να βρίσκει διαδρόμους και να γίνεται και πάλι απειλητική. Έτσι ήρθε αρχικά το 2-0 με την κεφαλιά του Τσιγκρίνσκι και λίγο αργότερα το 3-0 με την επίσης κεφαλιά του Αλμέιδα.

Κορυφαίοι για την ΑΕΚ ήταν οι Μάνταλος, Χριστοδουλόπουλος, Ντίντακ, Πέκχαρτ, Τσιγκρίνσκι, Αλμέιδα, Βάργκας, Αϊντάρεβιτς, Μπακάκης ενώ καλοί ήταν οι Γαλανόπουλος, Λαμπρόπουλος, Κολοβέτσιος και Ανέστης. Κατώτερος των περιστάσεων ο Γιόχανσον γεγονός όμως που πρέπει να οφείλεται στην κούραση.

Η χτεσινή εμφάνιση της ΑΕΚ ενθουσίασε τον κόσμο της, αν και δεν υπήρξε μεγάλη προσέλευση στο γήπεδο, παρά την καθαρά ποδοσφαιρική ώρα έναρξης του ματς που ήταν στις 3 το μεσημέρι και τον σχετικά ήπιο καιρό που επικρατούσε. Κόπηκαν μόλις 5.504 εισιτήρια και οι εισπράξεις ανήλθαν στο ποσό των 38.885 ευρώ. Η ΑΕΚ έδειξε σε όλους ότι έχει επιστρέψει πια, όχι επιβεβαιώνοντας το γνωστό σύνθημα "ερχόμαστε" αλλά θυμίζοντας και πάλι την αξιόπιστη ομάδα του παρελθόντος που κανείς δεν τολμούσε να κάνει όνειρα για θετικό αποτέλεσμα όταν καλούνταν να την αντιμετωπίσει, τουλάχιστον μέσα στην έδρα της. Το άλλο θετικό είναι ότι η ψυχολογία των παικτών ανεβαίνει συνεχώς και αυτό είναι κάτι που θα το χρειαστεί η ομάδα για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στη σειρά των δύσκολων ματς που ακολουθούν και στα οποία καλείται να αντιμετωπίσει, τον Πλατανιά για το κύπελλο και την πρόκριση στους 4, τα δύο ντέρμπι με Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ αλλά και τις δύσκολες εκτός έδρας αναμετρήσεις με Πανιώνιο και Ατρόμητο, ματς που στο σύνολό τους θα κρίνουν τις θέσεις των πλέι οφ αλλά και τις ομάδες που θα διεκδικήσουν το κύπελλο.

ΑΕΚ: Ανέστης, Μπακάκης (50' Τσιγκρίνσκι), Κολοβέτσιος, Λαμπρόπουλος,  Ντίντακ, Γαλανόπουλος, Γιόχανσον, Βάργκας (62' Αϊντάρεβιτς), Μάνταλος, Χριστοδουλόπουλος, Πέκχαρτ (70' Αλμέιδα).

Λάρισα: Ξενοδόχοβ (56' Θεοδωρόπουλος), Ρέντζας, Φατιόν, Φάρκας, Αβραάμ, Μασαλέσα, Γκουλουζάντε (46' Κοντόρ), Αγκάνοβιτς, Ναζλίδης, Βαρέλα, Ικαουνιέκς (73' Ρέγιες).