Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

Ούτε παίρνει το πρωτάθλημα αν νικήσει, ούτε το χάνει αν χάσει

Η πρώτη επικίνδυνη και ίσως η δυσκολότερη έξοδος της ΑΕΚ είναι προ των πυλών. Λίγες μέρες απέμειναν. Λέγονται και γράφονται πολλά για το συγκεκριμένο ματς. Για την κρισιμότητά του, για τον ρόλο που θα παίξει το αποτέλεσμα που θα φέρει η ΑΕΚ στην Τούμπα και το πόσο σημαντικό θα αποδειχτεί, αν είναι νικηφόρο, για τη συνέχεια του πρωταθλήματος. Τρίχες κατσαρές! Όπως με ακούτε ή όπως με διαβάζετε. Το πρωτάθλημα βρίσκεται μόλις στην 4η αγωνιστική του και κανένα αποτέλεσμα δεν θα κρίνει ούτε τον πρωταθλητή, ούτε τη σειρά στα πλέι οφ, ούτε την τελική βαθμολογία. Βέβαια, ένα καλό αποτέλεσμα είναι πάντα αυτό που είναι. Ένα καλό αποτέλεσμα. Και ποιος δεν θα ήθελε το τρίποντο εκεί μέσα. Όμως η ΑΕΚ είναι μια νέα ομάδα που χτίζεται από την αρχή και ακόμα δεν βρίσκεται ούτε στο Α της προσπάθειάς της.

Αν επιχειρήσουμε να κάνουμε πενηνταράκια τη φετινή αναβάθμιση της ΑΕΚ (γιατί για τέτοια πρόκειται αφού ενισχύθηκε με πολύ καλούς παίκτες σε όλες της τις γραμμές), θα διαπιστώσουμε πολλά και σημαντικά ζητήματα. Πρώτον ότι άργησε πολύ να κινηθεί στον μεταγραφικό τομέα και ουσιαστικά δεν υπήρξε προετοιμασία της ομάδας με τους νέους παίκτες της που αποτελούν ήδη το 50% του έμψυχου δυναμικού της. Ουσιαστικά προετοίμασε εκείνους που έφυγαν για να είναι έτοιμοι στις καινούριες τους ομάδες. Δεύτερον, αφού αποφάσισε ο διοικητικός ηγέτης της Ένωσης να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη και να χτίσει από την αρχή μια νέα ομάδα, δεν το έκανε ολοκληρωμένα αφήνοντας σημαντικά κενά σε πολύ καίριες θέσεις.

Γνωρίζοντας ότι υπήρχαν ποικίλα προβλήματα με παίκτες από την παλιά φουρνιά, δεν φρόντισε να καλύψει τα νώτα του αν αυτά τα προβλήματα εμφανίζονταν πολύ γρήγορα -όπως και έγινε- φέρνοντας μερικούς ακόμα παίκτες που ήταν απαραίτητοι για να αντιμετωπιστούν οι ενδεχόμενες αναποδιές που μαθηματικά θα προέκυπταν. Ήξεραν στη διοίκηση ότι ο Γαλανόπουλος αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα και πως η εγχείρηση που έκανε δεν στέφθηκε από επιτυχία. Η αγωνιστική του παρουσία ήταν ένα άλυτο μυστήριο. Ταυτόχρονα ο Σιμόες, που αντιμετώπιζε το ίδιο ακριβώς πρόβλημα, ήθελε τον χρόνο του για να επανενταχτεί στην ομάδα. Άρα ένα ακόμα αμυντικό χαφ ήταν υπέρ απαραίτητο, αφού ο Λε Ταλέκ δεν θα μπορούσε από μόνος του να αντεπεξέλθει σε όλα τα παιχνίδια. Ήξεραν ότι στη θέση 8 στα χαφ η ομάδα ήταν γυμνή, μετά και τον παροπλισμό του Γαλανόπουλου και απέμενε μόνο ο Σιμάνσκι να παλεύει και ο προβληματικός Σάκχοφ που δυστυχώς η υπόθεση της παραμονής ή της αποχώρησής του δεν εκτιμήθηκε σωστά από τους υπεύθυνους του αγωνιστικού τμήματος. Ο συγκεκριμένος παίκτης δεν έχει να δώσει τίποτα άλλο στην ΑΕΚ και θα έπρεπε να έχει αντικατασταθεί. Η ανάγκη επίσης, απόκτησης ενός ακόμα στόπερ με ηγετικές ικανότητες αλλά και με σωματικά προσόντα, όπως το ύψος, ήταν επιτακτική εξ αρχής. Δεν αποκτήθηκε ποτέ όμως ένας τέτοιος παίκτης. Αυτές οι τρεις θέσεις είναι όμως κομβικές για τη ομάδα. Είναι το Α και το Ω του συνόλου. Στόπερ, αμυντικό χαφ και χαφ στη θέση 8. Φυσικά και έχει κι άλλες ανάγκες η ΑΕΚ, όπως ενός αξιόπιστου αναπληρωματικού τερματοφύλακα (ουσιαστικά μια ομάδα πρωταθλητισμού χρειάζεται δύο ισάξιους γκολκίπερ) και ενός ακόμα φορ πίσω από τους Αραούχο και Ανσαριφάρντ, αλλά με δεδομένο ότι φέτος, λόγω του αποκλεισμού από την Ευρώπη, η ομάδα δεν θα έχει τόσες πολλές αγωνιστικές υποχρεώσεις, ας πούμε ότι αυτές οι δύο ανάγκες μετατίθενται για την επόμενη αγωνιστική περίοδο.

Επίσης, αρκετοί από τους παίκτες που αποκτήθηκαν είναι μεν παιχταράδες, αλλά βρίσκονται σε προχωρημένη ηλικία και είναι και καταπονημένοι από τα συνεχή παιχνίδια και από διάφορους τραυματισμούς. Είναι λογικό να χρειάζονται μια πολύ προσεκτική διαχείριση για να μη βρίσκονται μεταξύ εξέδρας και φυσικοθεραπευτηρίου. Επίσης καραδοκούν και οι τιμωρίες που μπορεί να στερήσουν την ομάδα από τις υπηρεσίες κάποιου παίκτη της. Ήδη ο Αμραμπάτ παροπλίστηκε εν όψει ενός από τους δυσκολότερους αγώνες της χρονιάς. Αμέσως μετά ξέμεινε και ο Μάνταλος (θέλω να ελπίζω από τραυματισμό και όχι από… ισπανική υποχώρηση, όπως στα πέναλτι με την Βελέζ). Λίγο πριν ο Γκαρσία είχε μείνει εκτός λόγω της αποβολής του στο Ηράκλειο. Ωστόσο επειδή έγιναν πολλές και καλές κινήσεις σε αυτές τις θέσεις η ΑΕΚ έχει αρκετές εναλλακτικές. Τα πράγματα δυσκολεύουν όταν ο προπονητής έχει κατά νου να μοντάρει ένα σχήμα στο οποίο πρέπει να μάθει ο ένας τον τρόπο παιχνιδιού του άλλου όσο πιο σύντομα γίνεται και αυτές οι αναποδιές στέκονται εμπόδιο στην προσπάθειά του. Τώρα καταλαβαίνουμε πόσο πολύτιμος ήταν ο χρόνος που χάθηκε στην περίοδο των μεταγραφών και πόσο στοίχισε, αρχικά με τον αποκλεισμό της ομάδας από τους ξυλοκόπους της Βελέζ και στη συνέχεια από το στραπάτσο στο Ηράκλειο απέναντι στον ΟΦΗ, όπου από το 0-3 που προηγήθηκε μέχρι το 78' η ομάδα βρέθηκε τελικά να παραχωρεί ισοπαλία με 3-3 πετώντας κυριολεκτικά 2 πολύτιμους βαθμούς από το παράθυρο.

Ας επιστρέψουμε όμως στο επερχόμενο ματς της Τούμπας. Μου αρέσει να αποφεύγω τις προβλέψεις αλλά μου αρέσει επίσης -ίσως περισσότερο- να εξωτερικεύω τις σκέψεις μου. Προσωπικά δεν έχω καλό προαίσθημα για το συγκεκριμένο παιχνίδι. Κι αυτό δικαιολογείται από μια σειρά πραγμάτων. Αγωνιστικά για αρχή, η ΑΕΚ δεν είναι τόσο δεμένη ομάδα όσο ο ΠΑΟΚ. Σίγουρα η ΑΕΚ διαθέτει καλύτερες μονάδες αλλά όχι ακόμα τόσο καλό σύνολο. Επίσης η ΑΕΚ έχει κομβικές απουσίες. Αμραμπάτ, Μάνταλος, Γαλανόπουλος, Σιμόες. Η ΑΕΚ παίζει με 8-10 νέους παίκτες. Οι περισσότεροι εξ αυτών δεν έχουν ιδέα από Τούμπα. Δεν έχουν ξαναπατήσει εκεί. Ελπίζω να τους έχει πληροφορήσει κάποιος για το τι τους περιμένει σε επίπεδο ακροτήτων. Η άμυνα της ΑΕΚ είναι η αχίλλειος πτέρνα της. Κανείς δεν ξέρει πώς θα αντιδράσει στη δεδομένη πίεση των παικτών του ΠΑΟΚ από το πρώτο δευτερόλεπτο του αγώνα. Ο ΠΑΟΚ έχει ήδη μια εντός έδρας ήττα στην πρώτη αγωνιστική και θα παίξει με μια πίεση παραπάνω αφού νέο στραβοπάτημα εκεί μέσα δεν πρόκειται να συγχωρεθεί από τον κόσμο και σε περίπτωση που χάσει θα γίνουν όλοι μαλλιά κουβάρια.

Και πάμε τώρα στα εξωαγωνιστικά. Όποιος δεν βλέπει ότι η ΑΕΚ φέτος είναι στημένη στα εννέα βήματα  εθελοτυφλεί. Οι εντολές είναι ξεκάθαρες. Μη τους αφήσετε σε χλωρό κλαρί. Αφήνοντας πίσω -όσο το μπορούμε- το πολλαπλό έγκλημα του Ηρακλείου που συντελέστηκε την δεύτερη αγωνιστική, με πέντε φάσεις όλες εναντίον της ΑΕΚ (!!!) από τη συμμορία Φωτιάς-Σκουλάς και ΣΙΑ αλλά και με τις αθλιότητες που αντιμετώπισαν οι άνθρωποι της ΑΕΚ αλλά και οι παίκτες της εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου, περνάμε στην άθλια παραπληροφόρηση του υποτιθέμενου αρχιδιαιτητή Κλάντεμπεργκ ότι όλα έγιναν καλώς καμωμένα στην Κρήτη, που ήταν και το μήνυμα κλείνοντας το ματάκι, για το επόμενο χτύπημα, που δεν ήταν άλλο από την πρωτοφανή στα χρονικά του ποδοσφαίρου ομαδική τιμωρία πέντε (!!!) μελών της ΑΕΚ από την πειθαρχική επιτροπή της Super League για μία βρισιά που ξεστόμισε ο ένας εξ αυτών για την οποία μάλιστα ανέλαβε και την ευθύνη. Αυτά την ώρα που ο κουραμπιές με πόδια που ακούει στο όνομα Καραπαπάρας αλωνίζει τους αγωνιστικούς χώρους βρίζοντας μανάδες, σπίτια και συγγενείς κάθε σχετικού και άσχετου με το ποδόσφαιρο χωρίς κανείς να τολμήσει να τον καλέσει ούτε σε απολογία και την ίδια ώρα που τον άλλο, τον κεφτέ με πόδια από τη Ρωσία, έχουν περάσει 5 χρόνια κι ακόμα τον δικάζουν για τη μπούκα του στο γήπεδο με την πιστόλα στο χέρι, γεγονός για το οποίο έχουν γελάσει με το κατάντημα της χώρας μας από Αφρικανοί Μάο-Μάο μέχρι Παπούα της Νέας Γουινέας! Και γιατί λέτε μας θέλουν γυμνούς στην Τούμπα; Χωρίς Δημητριάδη, χωρίς Κονέ, χωρίς Παπαδημητρίου, ουσιαστικά χωρίς κανέναν από τους ανθρώπους που είναι επιφορτισμένοι με την ευθύνη να βρίσκονται δίπλα στην ομάδα για να την προστατεύουν; Μα για να μας βατέψουν ασάλιωτα οι γηπεδούχοι και η συμμορία που θα έχουν επιστρατεύσει και χωρίς να μπορούμε να αρθρώσουμε την παραμικρή φωνή! Πάμε για μεγάλη παρτούζα αν δεν το έχετε καταλάβει! Και μαντέψτε ποιος θα βρίσκεται από πάνω και ποιος από κάτω!

Οι άλλοι, οι πιστολέρο που ξυλοφόρτωσαν τον Τζήλο στη Λάρισα ακόμα αναζητούνται χαμένοι στα παρθένα δάση των Τουρκοβουνίων, ενώ κανείς δεν μπόρεσε να βρει ποτέ ποιος έκαψε τον φούρνο του Κωνσταντινέα, ποιος έφερε με το σαπιοκάραβο τρεις τόνους ηρωίνης στο Πειραιά, ποιος εκτέλεσε όλους τους μάρτυρες κατηγορίας, ποιοι έστησαν την εγκληματική οργάνωση στο ποδόσφαιρο, ποιοι έκαναν τις απάτες με το στοίχημα, ποιοι γέμισαν με αφίσες των Πειραιά με τα πρόσωπα των μη αρεστών στα αφεντικά τους δημοσιογράφων, ποιος σακάτεψε τον Ζωγράφο και πάει λέγοντας. Μήπως ξέρετε εσείς κανέναν; Μήπως πήρε τίποτα το αυτί σας; Μόνο την ΑΕΚ ξέρουν να την στήνουν μέσα σε ένα βράδυ. Ρε τι πρεμούρα είναι αυτή να βγάζουν εναντίον της αποφάσεις σε κλάσματα του δευτερολέπτου; Έτσι και την άλλη φορά που κοιμηθήκαμε με 5 βαθμούς διαφορά και έτοιμοι να αγωνιστούμε σε άδεια Τούμπα και ξυπνήσαμε με 2 βαθμούς διαφορά και με γεμάτη Τούμπα με 40.000 κάφρους που κανείς δεν ξέρει πότε πρόλαβαν να εκδώσουν τα εισιτήρια, πότε να τα πουλήσουν. Θαύμα. Νυχτερινό θαύμα. Όλα έγιναν στον ύπνο τους και τα έκανε η Παναγιά που τους αγαπούσε!

Έτσι και τώρα. Έχουν στήσει την ΑΕΚ με την έναρξη του πρωταθλήματος. Και το έχει κάνει ο Τσετσένος σε ανταπόδοση της φερπλέι χειρονομίας του Μελισσανίδη να μην κάνει ένσταση πέρυσι που κατέβηκαν στο ΟΑΚΑ χωρίς τα δελτία των ποδοσφαιριστών τους και φυσικά του χάρισε τη θέση της ΑΕΚ στο Τσάμπιονς Λιγκ για να φουσκώσουν κι άλλο οι τσέπες του. Δεν ξέρετε τι φιλότιμο έχει ο Τσετσένος. Δεν ξεχνάει ποτέ. Θα σου ανταποδώσει το καλό που του έκανες ακόμα και με τον θάνατό σου! Αυτοί όμως καλά μας κάνουν. Εμείς γιατί να είμαστε τόσο μαλάκες και να τσιμπάμε κάθε φορά; Τον χοντρό γιατί δεν μπορεί να τον πειράξει ο πιστολέρο; Γιατί εκεί κάνει το παγώνι; Επειδή η συμφωνία λέει πως ήρθε η σειρά του; Ο χοντρός κοιτάζει τα όσα μας κάνει ο πιθηκοπόδαρος και το απολαμβάνει. Τρίβει τα χέρια και τραντάζεται η θεόρατη κοιλιά του από τα γέλια. Μήπως καταλαβαίνετε τώρα γιατί δεν τρέφω και πολλές ελπίδες -σχεδόν καμία- για θετικό αποτέλεσμα στην Τούμπα; Είναι σα να μας πηγαίνουν αιχμάλωτους και δεμένους χειροπόδαρα στο άντρο των Ταλιμπάν μπροστά στον αρχηγό τους κι εμείς να λέμε ότι πήγαμε να τον συλλάβουμε και να τον παραδώσουμε στη δικαιοσύνη. Τόση ανοησία και τόση κουτορνιθοσύνη καλύτερα να μη τη διαθέτουμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια: