Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021

Μέταλλο πρωταθλήτριας η ΑΕΚάρα πετσόκοψε με 1-3 Βόλο, ψευτόμαγκες και διαιτησία

Η ΑΕΚ κόντρα σε όλους και όλα κατέθεσε την ψυχή και το ταλέντο των παικτών της κι αφού πέτυχε πέντε (5) γκολ (!!!) έφυγε νικήτρια από τον Βόλο με σκορ 1-3 επί της τοπικής ομάδας.

Ήταν μια νίκη από εκείνες που βάζουν τη σφραγίδα του φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος στις ομάδες που τις πετυχαίνουν και που φέρνει την ΑΕΚ στην κορυφή της βαθμολογίας, έχοντας νικήσει εκτός έδρας έναν αντίπαλο που μόλις την περασμένη αγωνιστική φιλοδώρησε με 4 γκολ στην έδρα του τον ένα εκ των δύο ανταγωνιστών της ΑΕΚ στην κούρσα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Η ΑΕΚ στον Βόλο δεν είχε να αντιμετωπίσει μόνο έναν αφιονισμένο αντίπαλο που χτυπούσε στο ψαχνό στα όρια της αλητείας αλλά και μια διαιτησία που ελάχιστα διέφερε από εκείνη των Φωτιά και Σκουλά στο παιχνίδι του Ηρακλείου εναντίον του ΟΦΗ. Ο χασάπης Τζοβάρας και οι βοηθοί του -και κυρίως αυτός ο Μωυσιάδης- έδωσαν ρεσιτάλ προκλητικής και εχθρικής διαιτησίας αφού: α) δεν μέτρησαν κανονικότατο γκολ του Μάνταλου από απ' ευθείας εκτέλεση κόρνερ με τον τερματοφύλακα του Βόλου να μπλοκάρει τη μπάλα μισό μέτρο μέσα από τη γραμμή του τέρματος! Και σα να μην έφτανε αυτό αρνήθηκαν και να απευθυνθούν στο VAR για να δουν σε επανάληψη τη φάση και να διαπιστώσουν το… "σφάλμα" τους β) σφύριξαν πέναλτι σε βάρος της ΑΕΚ σε ένα τζαρτζάρισμα του Σιμόες που και ξεκάθαρο δεν είναι και δεν είχε πρόθεση να χτυπήσει τον αντίπαλό του γ) ανέχθηκαν τους κουτσαβακισμούς και τις ψευτομαγκιές των παικτών του Βόλου με αποκορύφωμα το εν ψυχρό χτύπημα του Γκρίλο στο πρόσωπο του Σιμόες αμέσως μετά το 0-1 της ΑΕΚ και ενώ είχε ήδη δεχτεί μια κίτρινη κάρτα, που σήμαινε ότι έπρεπε να έχει αποβληθεί χωρίς δεύτερη κουβέντα δ) έκοψαν τρεις φορές τον Τσούμπερ με ανύπαρκτα οφσάιντ την ώρα που ξεχυνόταν ελεύθερος προς την αντίπαλη περιοχή.

Κόντρα σε όλα αυτά η ΑΕΚ συνέχιζε να παίζει απτόητη τη μπάλα της και να σκοράρει σβήνοντας τον μύθο της υπερομάδας του Βόλου, ενώ ο Γιαννίκης με συνοπτικές διαδικασίες έδεσε κόμπο τον προπονητή του Βόλου Αμπασκάλ παίρνοντάς του την ταυτότητα από την τσέπη του.

Κορυφαίος της ΑΕΚ ο παίκτης-υπερταχεία Τσούμπερ που έκανε ό,τι ήθελε μέσα στο γήπεδο. Τον ακολούθησαν σε απόδοση ο καταπληκτικός τερματοφύλακας της Ένωσης Στάνκοβιτς, που αν συνεχίσει έτσι σύντομα θα βάλει το όνομά του δίπλα σε εκείνα των σούπερ τερματοφυλάκων που πέρασαν από την ΑΕΚ την τελευταία 20ετία, Ατματζίδη και Σορεντίνο. Εξαιρετική δουλειά έκανε στην επίθεση ο Αμραμπάτ. Πολλά χιλιόμετρα κατάπιαν οι Σιμόες και Σιμάνσκι. Ο Ανσαριφάρντ πέτυχε το γκολ στο 0-1 και άσκησε μεγάλη πίεση στην άμυνα του Βόλου. Τα πλάγια μπακ Ρότα και Μοχαμάντι είχαν εντολές να μην αφήνουν τη θέση τους οπότε και περιορίστηκαν στα αμυντικά τους καθήκοντα στα οποία και αντεπεξήλθαν με επιτυχία. Το κεντρικό αμυντικό δίδυμο κυριάρχησε στον αέρα, παρόλο που ο νεαρός Μήτογλου υπέπεσε σε δύο σοβαρά λάθη λόγω απειρίας τα οποία και διόρθωσε με τον καλύτερο τρόπο ο Στάνκοβιτς. Ο Βράνιες είχε την ατυχία να χρεωθεί το αυτογκόλ με το οποίο μείωσε ο Βόλος και προσωρινά δυσκόλεψε την ΑΕΚ αλλά ήταν μια καθαρά άτυχη στιγμή για τον δυναμικό Βόσνιο στόπερ που κατά τα άλλα πραγματοποίησε μια μεστή και γεμάτη ουσία εμφάνιση. Ο Μάνταλος είχε καλές και κακές στιγμές. Ο Γκαρσία, που πέρασε στο 66' σαν αλλαγή του Ανσαριφάρντ, έκανε μερικά εντυπωσιακά πράγματα και είχε και δοκάρι, μέχρι τη στιγμή που τραυματίστηκε στον αυχένα πέφτοντας άσχημα με το κεφάλι στον αγωνιστικό χώρο. Ο Σάκχοφ, που αντικατέστησε στο 77' τον Σιμόες, κράτησε σωστά τη θέση του. Ο Λε Ταλέκ, που αντικατέστησε τον Μάνταλο στο 66', έδεσε περισσότερο το κέντρο στον αμυντικό τομέα και συνέβαλε να δεχτεί λιγότερη πίεση η εστία της ΑΕΚ. Τέλος, ο Χατζισαφί, που πέρασε στο 90' στη θέση του Άμραμπατ -ο οποίος αντιμετώπισε και αυτός πρόβλημα τραυματισμού στον ώμο- ευτύχησε σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα να χριστεί σκόρερ του τρίτου τέρματος της ΑΕΚ μετά τη μαγική επέλαση του Τσούμπερ και την κοφτή πάσα που του έβγαλε στην πλάτη της άμυνας του Βόλου.

Χωρίς καμία διάθεση εξύμνησης του Γιαννίκη, ο προπονητής της ΑΕΚ κινήθηκε στην πεπατημένη του πρώτου του αγώνα στον πάγκο της ΑΕΚ, στο ματς εναντίον του Ατρομήτου που η ΑΕΚ κέρδισε με 3-0. Η 11άδα ήταν ίδια με δύο μόνο αλλαγές και αυτές αναγκαστικές, λόγω των απουσιών του κρυωμένου Γκαρσία και του τραυματία Αραούχο. Ο Έλληνας τεχνικός επέλεξε να πάει από την αρχή σε παιχνίδι τακτικής, να κρατήσει πίσω τις γραμμές και να μην επιτρέψει στο Βόλο να βρει ελεύθερους χώρους. Τα μπακ δεν έπαιρναν επιθετικές πρωτοβουλίες, η ΑΕΚ ήθελε να ελέγχει τη μεσαία γραμμή και να εκμεταλλευθεί την επιθετική ποιότητά της. Και θα ήταν όλα ιδανικά αν δεν υπήρχαν κάποια λάθη που την έβαλαν σε μειονεκτική θέση και ευτυχώς που είχε κάτω από τα γκολπόστ τον Στάνκοβιτς να διορθώνει δύο από αυτά, όπως και να πραγματοποιεί τεράστια διπλή επέμβαση σε σουτ του Μπαρτόλο μέσα από την περιοχή αρχικά και του Γκρίλο στη συνέχεια, αλλά και -επιτέλους- για μια φορά και την τύχη με το μέρος της όταν ο Ρεγκατέν που ανέλαβε να εκτελέσει το πέναλτι που κέρδισε ο Βόλος έστειλε τη μπάλα στα πουλιά και παρέμεινε το μηδέν παθητικό για την εστία της ΑΕΚ.

Κι αφού η ΑΕΚ είδε ότι η τύχη ήταν με το μέρος της, κατάλαβε πως είχε έρθει η ώρα να εξαπολύσει τη δική της αντεπίθεση. Ο Τσούμπερ κυνήγησε μια χαμένη μπαλιά, συνδυάστηκε με τον Μάνταλο και γύρισε ιδανικά στον Ανσαριφάρντ, που από κοντά άνοιξε το σκορ για την Ένωση στο 42'. Με την επίτευξη του γκολ δόθηκε το έναυσμα για να ξεκινήσουν οι τσαμπουκάδες από τους παίκτες του Βόλου και να χάσει πλήρως τον έλεγχο ο Τζοβάρας. Ο λόγος ήταν η -κατά τη γνώμη τους- μη τήρηση του fair play από τους παίκτες της ΑΕΚ όταν ένας συμπαίκτης τους έπαθε τράβηγμα και σήκωσε τα χέρια προς τον πάγκο της ομάδας του ζητώντας αλλαγή! Ούτε έπεσε στο χορτάρι, ούτε υπήρξε τραυματισμός από μονομαχία για να διακοπεί το παιχνίδι. Αφήστε που μέχρι να σηκώσει τα χέρια του, ο Τσούμπερ είχε μπει στην περιοχή του Βόλου και έκανε την πάσα στον Ανσαριφάρντ που σκοράρισε. Δηλαδή, ουσιαστικά ούτε που είχε γίνει αντιληπτό το περιστατικό από τους παίκτες της ΑΕΚ με τον παίκτη του Βόλου που απλά ζήτησε αλλαγή. Οι κουραδόμαγκες παίκτες του Βόλου άρχισαν να βάλουν κατά δικαίων και αδίκων και να χτυπάνε στο ψαχνό τους συναδέλφους τους της ΑΕΚ με αποκορύφωμα το χτύπημα εν ψυχρώ του Γκρίλο στο πρόσωπο του Σιμόες. Ο ορισμός της απ' ευθείας κόκκινης κάρτας αλλά και κίτρινη αν του έδειχνε ο… χασάπης του Βόλου Τζοβάρας, πάλι θα έπαιρνε την άγουσα προς τα αποδυτήρια αφού είχε ήδη δεχτεί μια κίτρινη κάρτα. Φυσικά ο μακελάρης, που ήταν τρέλα με την κόκκινη φανέλα, έκανε την πάπια χωρίς έστω να κοκκινίσει και η μούρη του στην ίδια απόχρωση που είχε και η φανέλα του. Να σημειώσουμε και τη μεγάλη ευθύνη του άλλου… κουλουριού, του γνωστού και μη εξαιρετέου Κουμπαράκη που βρισκόταν στο VAR και δεν κάλεσε ποτέ τον Τζοβάρα να πάει να δει τη φάση. Αυτό πάντως με την τάση να πνίγουν από το VAR τις φάσεις που αφορούν την ΑΕΚ πρέπει να το κοιτάξει ο Μελισσανίδης. Έτσι έπνιξαν τα δυο άκυρα γκολ του ΟΦΗ στο Ηράκλειο, τη φάση της κλωτσιάς που έφαγε στη μούρη ο Χατζισαφί, της αποβολής του Γκαρσία και σήμερα του γκολ του Μάνταλου από απ' ευθείας εκτέλεση κόρνερ, το πέναλτι του Σιμόες και το χτύπημα του Γκρίλο. Όχι τίποτα' άλλο αλλά θα βγει αύριο και ο γνωστός μπεκρούλιακας και θα μας πει κανένα κουλό ότι έπρεπε να αποβληθεί ο… Σιμόες ξέρω 'γω ή πως έπρεπε να διακοπεί το παιχνίδι εις βάρος της ΑΕΚ!

Να ανοίξω μια παρένθεση εδώ και να σημειώσω ότι ανάμεσα στα πολλά που δείχνει να αλλάζει ο Γιαννίκης στην ΑΕΚ είναι και η διατήρηση της ψυχραιμίας των παικτών που αρχίζουν να μαθαίνουν πώς θα πρέπει να διαχειρίζονται έκρυθμες καταστάσεις. Τα νεύρα είναι κακός σύμβουλος. Χάνεται η ψυχραιμία και ο παίκτης αποσυντονίζεται από την αρχική αποστολή του. Αυτό είναι κάτι που θα το αντιμετωπίζει σχεδόν σε κάθε αγώνα η ΑΕΚ. Αποτελεί μέρος της τακτικής των αντιπάλων της, ειδικά εκείνων που δεν έχουν άλλο τρόπο να την αντιμετωπίσουν. Τότε επιστρατεύουν τη βρωμιά, αφού αγωνιστικά δεν μπορούν να τα καταφέρουν. Μη ξεχνάμε και την αποβολή του Γκαρσία στο Ηράκλειο. Προϊόν μιας τέτοιας στημένης φάσης ήταν. Ο Γιαννίκης, λοιπόν, φαίνεται να κινείται στη σωστή κατεύθυνση και σε αυτόν τον τομέα. Οι παίκτες της ΑΕΚ στο Βόλο έδειξαν τερατώδη ψυχραιμία, δεν ανταπέδωσαν τις μαγκιές και τους τσαμπουκάδες και η ΑΕΚ δεν το πλήρωσε με κάποια αποβολή. Γιατί πρέπει να είστε σίγουροι ότι επί τούτου στήθηκε το συγκεκριμένο σκηνικό. Όλοι ήξεραν ότι άδικα διαμαρτύρονταν και δεν υπήρξε καμία παραβίαση του fair play. Ξεχωριστά συγχαρητήρια αξίζουν για τη στάση του στον συνήθως οξύθυμο Όγκνιεν Βράνιες που δείχνει μεταμορφωμένος από τον καιρό που του ανατέθηκε και η ευθύνη του ενός εκ των αρχηγών της ομάδας. Όχι μόνο δεν τσιμπάει και δεν τσαμπουκαλεύεται αλλά με στάση πραγματικού αρχηγού αναλαμβάνει να απομακρύνει τους συμπαίκτες του από το σημείο της αψιμαχίας για να προλάβει καμία άσχημη για την ομάδα εξέλιξη.

Και έτσι, με την ψυχραιμία να επικρατεί στο στρατόπεδο της ΑΕΚ, το κέρδος δεν άργησε να φανεί αφού πια ο εκνευρισμός είχε μετατεθεί σε αυτούς που τον προκάλεσαν. Στους παίκτες του Βόλου. Οι παίκτες της ΑΕΚ παρέμειναν συγκεντρωμένοι μέσα στο παιχνίδι και το νέο χτύπημα στο Βόλο δεν άργησε να έρθει αφού μεμιάς οργανώθηκε νέα φοβερή αντεπίθεση η οποία αυτή τη φορά ξεκίνησε από τον Ανσαριφάρντ. Ο Αμραμπάτ που έγινε αποδέκτης της μπάλας ανατράπηκε από τον Κλέιμαν, αλλά ο Τσούμπερ που ερχόταν σαν τρένο με σπασμένα τα φρένα από πίσω έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα γράφοντας το 0-2 για την ΑΕΚ στο 3ο λεπτό των καθυστερήσεων! Στη συγκεκριμένη φάση θα έπρεπε να δει απ' ευθείας κόκκινη κάρτα ο τερματοφύλακας Κλέιμαν για την ανατροπή του Αμραμπάτ που κινείται με προφανή στόχο το γκολ. Αυτό όμως μόνο στην περίπτωση που ο διαιτητής δεν άφηνε το πλεονέκτημα για την ΑΕΚ χάρη στο οποίο συνέχισε και σκόραρε ο Τσούμπερ. Από τη στιγμή που άφησε το πλεονέκτημα ό,τι έγινε προηγουμένως στη φάση θεωρείται ως μη γενόμενο.

Στο δεύτερο ημίχρονο, εκείνο που απέμενε στην ΑΕΚ να κάνει ήταν μια σωστή διαχείριση, έχοντας ήδη το μαξιλαράκι ασφαλείας των δύο γκολ και με δεδομένο ότι ο Βόλος θα πίεζε για να πετύχει κάποιο γκολ και να ξαναμπεί στο παιχνίδι. Ο Γιαννίκης, πολύ σοφά, πύκνωσε ακόμα περισσότερο τις γραμμές, έδωσε χώρο στους γηπεδούχους, που είχαν τον έλεγχο της μπάλας, αλλά δεν ήταν απειλητικοί για την εστία του Στάνκοβιτς.

Η ΑΕΚ είχε ρίξει πια το βάρος της στις αντεπιθέσεις και περίμενε να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία σε κάποια από αυτές για να κλειδώσει το ματς. Η μεγάλη στιγμή για να το πετύχει ήρθε στο 62', με τον Αμραμπάτ να βγαίνει τετ α τετ με τον Κλέιμαν έπειτα από ασίστ του Μάνταλου, αλλά να μη καταφέρνει να πλασάρει καλά με την μπάλα να περνάει κόρνερ. Ο Βόλος είχε πια μια σαφή κατοχή στη μεσαία γραμμή και ο Γιαννίκης αποφάσισε να ανακατέψει την τράπουλα. Άλλαξε το σύστημα σε 4-3-3, με τον Λε Ταλέκ να παίζει πλέον ως τρίτος χαφ μαζί με Σιμόες και Σιμάνσκι, ενώ ο Γκαρσία μπήκε στα άκρα, μεταφέροντας τον Αμραμπάτ στην κορυφή της επίθεσης. Κίνηση ματ όπως αποδείχτηκε, δεδομένου πως η ΑΕΚ είχε πλέον περιορίσει κάθε επιθετικότητα του Βόλου και είχε κλείσει όλους τους διαδρόμους. Και ενώ τα πράγματα πήγαιναν μια χαρά και διαφαινόταν μια άνετη νίκη της ΑΕΚ, ήρθε ένα απίθανο αυτογκόλ από τον Βράνιες στο 79' σε σουτ του Ρίνερ που κόντραρε η μπάλα στο κεφάλι του και άλλαξε πορεία ξεγελώντας και τον Στάνκοβιτς για να βάλει φωτιά στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης.

Η ΑΕΚ επιχείρησε γρήγορα να πάρει ξανά τον έλεγχο του ματς, με τον Γκαρσία στο 80' να σουτάρει μέσα από την περιοχή, αλλά την μπάλα να σταματά στο δοκάρι του Κλέιμαν. Και στο 83' ήταν η σειρά του Αμραμπάτ να χάσει μία ακόμα ευκαιρία με το κεφάλι. Στις καθυστερήσεις είχαμε την άτυχη στιγμή του τραυματισμού του Γκαρσία που έπεσε με τον αυχένα στο χορτάρι και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο απ' όπου τα νέα που μας έρχονται είναι εξαιρετικά αφοί οι εξετάσεις του παίκτη βγήκαν πεντακάθαρες και ο παίκτης δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα. Η ΑΕΚ στα υπόλοιπα λεπτά των καθυστερήσεων και μετά τη διακοπή λόγω του τραυματισμού του Γκαρσία, έλεγξε το ματς και στο 8ο λεπτό των καθυστερήσεων ο ασταμάτητος Τσούμπερ έγινε αποδέκτης της μπάλας στο χώρο του κέντρου, έκανε μια δαιμονιώδη κούρσα μπαίνοντας στην περιοχή του Βόλου, όπου έκοψε διαγώνια για τον επερχόμενο Χατζισαφί ο οποίος με εύστοχο πλασέ διαμόρφωσε το τελικό 1-3 για την ΑΕΚ. Μια μεγάλη όσο και καθοριστική νίκη για τη συνέχεια του πρωταθλήματος απέναντι σε μια ομάδα που δύσκολα θα βρεθεί αντίπαλος να την κερδίσει μέσα στο γήπεδό της…

Βόλος (Γ. Αμπασκάλ, 4-2-3-1): Κλέιμαν, Πουρίτα (45' Ρίνερ), Ρομέρο, Γκρίλο, Φεράρι, Τσοκάνης, Μπαριέντος (77' Νίνης), Μπαρτόλο, Φερνάντες, Ρεγκατέν (68' Ροσέρο), Φαν Βέερτ.

ΑΕΚ (Α. Γιαννίκης, 4-2-3-1): Στάνκοβιτς, Ρότα, Βράνιες, Μήτογλου, Μοχαμάντι, Σιμόες (77' Σάκχοφ), Σιμάνσκι, Αμραμπατ (90'+ Χατζισαφί), Μάνταλος (66' Λε Ταλέκ), Τσούμπερ, Ανσαριφάρντ (66' Γκαρσία).

Ο διαιτητής Τζοβάρας χρέωσε με κίτρινη κάρτα τους Ρομέρο (29'), Φεράρι (43'), Γκρίλο (44') - Ανσαριφάρντ (45'+), Μάνταλο (61'), Λε Ταλέκ (86') ενώ μοίρασε κάρτες στους Αμπασκάλ και Δημητριάδη στους πάγκους των ομάδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: