Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

ΑΕΚ-Άρης 2-0 δια... ποδός Πόνσε

 

Η ΑΕΚ έκανε αυτό που έπρεπε, κέρδισε άνετα 2-0 τον Άρη στη Νέα Φιλαδέλφεια και γιόρτασε ιδανικά τα 100ά γενέθλια της!

Η ΑΕΚ έχοντας σε εξαιρετική μέρα τον killer Έκι Πόνσε "καθάρισε" το ματς κερδίζοντας 2-0 τον Άρη στη Νέα Φιλαδέλφεια, συνδυάζοντας έτσι ιδανικά με νίκη τα 100ά γενέθλια της. Μία νίκη που την έφερε στην κορυφή της βαθμολογίας των πλέι οφ της Super League (ένα ματς λιγότερο ο ΠΑΟΚ).

Ο Πόνσε επέστρεψε στη βασική 11άδα και σκόραρε στο 9' και στο 14' δίνοντας στην ΑΕΚ μεγάλο ψυχολογικό προβάδισμα, ενώ κινδύνεψε ελάχιστα από τον Άρη. Η Ένωση είχε καλή απόδοση, πίεσε αρκετά τον αντίπαλο της και έδειξε σαφώς πιο φρέσκια σε τρεξίματα και πρέσινγκ σε σχέση με τα προηγούμενα ματς.

Επόμενο ματς για την ΑΕΚ την Κυριακή 21 Απριλίου στο Χαριλάου κόντρα στον Άρη για την 6η αγωνιστική των πλέι οφ της Super League.

Ο Ματίας Αλμέιδα ξεκίνησε το ματς με τον Αθανασιάδη κάτω από τα δοκάρια, τον Ρότα δεξί μπακ, τον Χατζισαφί αριστερό μπακ, τον Βίντα με τον Κάλενς στο κέντρο της άμυνας, τον Γιόνσον κόφτη με τον Πινέδα σε ελεύθερο ρόλο, τον Γκατσίνοβιτς αριστερά στην επίθεση, τον Ελίασον δεξιά στην επίθεση και τον Τσούμπερ σε ελεύθερο ρόλο πίσω από τον Πόνσε. Από την πλευρά του, ο Μάντζιος ξεκίνησε με φορ τον Ανσαριφάρντ και τον Μορόν στον πάγκο.

Πρώτη τελική στο 5' όταν ο Γκατσίνοβιτς εκτέλεσε το φάουλ από τα δεξιά, ο Βίντα πήρε την κεφαλιά αλλά δεν μπόρεσε να της αλλάξει τροχιά αρκετά κι αυτή πέρασε άουτ. Αλλά δεν έμεινε εκεί. Πίεσε περισσότερο και βρήκε το γκολ.

Στο 9' o Γιόνσον με εξαιρετικό τακουνάκι βρήκε τον Χατζισαφί, αυτός έβγαλε την σέντρα και ο Πόνσε με προβολή έκανε το 1-0 για την ΑΕΚ δίνοντας νωρίς το προβάδισμα για την ομάδα του Ματίας Αλμέιδα.

Δύο λεπτά μετά, στο 11', από λάθος της άμυνας και ειδικά του Χατζισαφί, ο Παναγίδης σούταρε από μακριά αδύναμα και μπλόκαρε ο Αθανασιάδης.

Και αμέσως μετά η ΑΕΚ βρήκε και άλλο γκολ! Στο 14' ο Ελίασον εκτέλεσε το φάουλ στο κέντρο της άμυνας του Άρη η οποία κοιμήθηκε και ο Πόνσε με προβολή έκανε το 2-0 για την Ένωση πολύ εύκολα. Καλή στιγμή για τον Άρη στο 16'. Ο Σαβέριο έκανε το σουτ από το ύψος της περιοχής και ο Αθανασιάδης έπεσε στην αριστερή γωνιά του και με τα ακροδάχτυλα απομάκρυνε.

Στο 22' η ΑΕΚ απείλησε ξανά με τον Χατζισαφί από αριστερά να σεντράρει, αλλά ο Κουέστα με διπλή προσπάθεια μπλόκαρε προ του Πόνσε.

Μετά το 20λεπτο έπεσε ο ρυθμός με την ΑΕΚ να έχει πάρει ισχυρό προβάδισμα και να δείχνει άνετη στο γήπεδο. Η ΑΕΚ συνέχισε να πιέζει και είχε νέα μεγάλη στιγμή στο 35', πάλι από Χατζισαφί η μπάλα, δεν τελειώνει τη φάση σωστά ο Γκατσίνοβιτς πάνω στον Κουέστα.

Η Ένωση ζήτησε δύο πέναλτι σε ανατροπές Ελίασον και Πινέδα, αλλά ο Μανούχος και ο Μπλανκ στο VAR δεν έδωσαν τίποτε.

Στο 42' κακό το σουτ του Τσούμπερ με την μπάλα να φεύγει ψηλά άουτ, ενώ τρία λεπτά μετά ο Πόνσε πήρε την μπάλα σε εξαιρετικό σημείο στην περιοχή για να σουτάρει, αλλά το σουτ του έκοψε καίρια ο Ρόουζ.

Και αυτή ήταν η τελευταία φάση του ημιχρόνου με την ΑΕΚ να έχει σκοράρει δύο φορές με τον killer Πόνσε και να δείχνει ότι είναι αφεντικό στο ματς από πολύ νωρίς, με 2 γκολ, 10-3 τελικές, 71% κατοχή και αίσθηση ότι δεν κινδυνεύει.

Το β' ημίχρονο άρχισε χωρίς παρέμβαση από τον Αλμέιδα, αλλά με διπλή του Μάντζιου. Δύο αλλαγές για τον Άρη, καθώς μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο ο Νταρίντα και ο Φατόρε, αντί των Μοντόγια και Ζουλ.

Στο 47' δυνατή η εκτέλεση φάουλ του Γκατσίνοβιτς με τον Βίντα να μην προλαβαίνει την μπάλα πριν εκτελέσει.

Στο 50' διαγώνιο σουτ από τον Πόνσε με τον Κουέστα να μπλοκάρει, ενώ τρία λεπτά μετά ο Τσούμπερ σούταρε αλλά μπλόκαρε εύκολα ο πορτιέρε του Άρη.

H ομάδα του Αλμέιδα συνέχισε να πιέζει ψηλά και βρήκε φάσεις, με τον Πινέδα στο 55' να μπαίνει από δεξιά στην περιοχή, αλλά λίγο πριν εκτελέσει να κόβεται, ενώ αμέσως μετά ο Βίντα από στημένο πήδηξε ψηλά και έστειλε την μπάλα λίγο άουτ.

Ωραία κίνηση του Τσούμπερ που έκανε το σουτ λίγο έξω από την περιοχή στο 57' όμως ο Κουέστα έπεσε στη γωνιά του και απομάκρυνε.

Δύο λεπτά μετά, στο 59', ωραία κίνηση του Ελίασον και σουτ, η μπάλα λίγο άουτ.

Στο 62' ο Γκατσίνοβιτς έκανε κάτι σαν γύρισμα ή σουτ με τον Κουέστα να μπλοκάρει με άνεση.

Στο 64' ο Μάντζιος έβαλε Γκαρσία και Μορόν, αντί Φετφατζίδη-Σαβέριο για να κρατήσει μπάλα και να δώσει ανάσες, αφού η ΑΕΚ με το πρέσινγκ δεν τον άφηνε να κυκλοφορεί.

Στο 68' ο Αλμέιδα έκανε αλλαγές και έβαλε τον Αραούχο αντί του Τσούμπερ και τον Λιούμπιτσιτς αντί του Γκατσίνοβιτς, με τον Πινέδα να πηγαίνει αριστερά στην επίθεση.

Ο Μάντζιος στο 75' έβαλε τον Βέλεθ αντί του Ανσαριφάρντ που χειροκροτήθηκε από τον κόσμο, ενώ ο Αλμέιδα έβαλε Μάνταλο-Άμραμπατ αντί Πινέδα-Ελίασον με τον Έλληνα χαφ να παίζει αριστερά πια.

Στο 84' ο Πόνσε βγήκε για να μπει ο Φερνάντες, με φορ τον Αραούχο, τον Μάνταλο στα χαφ και τον Φερνάντες αριστερά.

Στα τελευταία λεπτά δεν είχε φάση για γκολ η ΑΕΚ παρότι έβαλε τόσους επιθετικούς παίκτες και φρέσκαρε την γραμμή κρούσης, με αποτέλεσμα να μείνει το 2-0, να κερδίσει το παιχνίδι και να πάρει αυτό που ήθελε εξ' αρχής. Τη νίκη για να ηρεμήσει.

Super League - Play Off - 5η αγωνιστική

ΑΕΚ - Άρης 2-0

Γήπεδο: Αγιά Σοφιά

Γκολ: 9' Πόνσε σουτ 1-0, 14' Πόνσε σουτ 2-0

Κίτρινες κάρτες: Κάλενς (34'), Γκατσίνοβιτς (60') - Σαβέριο (20'), Μπράμπετς (49'), Φατόρε (73'), Οντουμπάτζο (88')

Κόκκινες κάρτες: -

ΑΕΚ: Αθανασιάδης, Ρότα, Κάλενς, Βίντα, Χατζισαφί, Γιόνσον, Πινέδα (77' Μάνταλος), Γκατσίνοβιτς (69' Λιούμπιτσιτς), Ελίασον (77' Άμραμπατ), Τσούμπερ (69' Αραούχο), Πόνσε (84' Φερνάντες).

Άρης: Κουέστα, Οντουμπάτζο, Μοντόγια (46' Φατόρε), Ρόουζ, Μπράμπετς, Ζιλ (46' Νταρίντα), Βερστράτε, Παναγίδης, Σαβέριο (64' Μορόν), Φετφατζίδης (64' Γκαρθία), Ανσαριφάρντ (75' Βέλεθ).

MVP: Πόνσε

Κριτική

Αθανασιάδης 8: Σταθερός όποτε χρειάστηκε, έκανε μια δύσκολη απόκρουση, ενώ εντυπωσίασε με την αυτοπεποίθηση που επέδειξε όταν σε σέντρα μέσα στην περιοχή βγήκε αποφασιστικά και μάζεψε τη μπάλα κερδίζοντας το χειροκρότημα της εξέδρας. Εκτός από αυτές τις δύο φάσεις υπήρξε θεατής του αγώνα.

Ρότα 8: Εξαιρετικός, τόσο στα αμυντικά του καθήκοντα, όσο και στα επιθετικά. Αλώνισε την πλευρά του και αποτέλεσε ένα εντυπωσιακό δίδυμο με τον Ελίασον.

Χατζισαφί 7: Πολύ καλός και ο Ιρανός μέχρι που κουράστηκε και περιορίστηκε περισσότερο στα αμυντικά του καθήκοντα. Πάντως πρόλαβε να δημιουργήσει αρκετά ρήγματα από την πλευρά του στην άμυνα του Άρη, ένα από τα οποία απέφερε και το πρώτο γκολ του Πόνσε, ενώ συνεργάστηκε αρκετά καλά με τον Γκατσίνοβιτς.

Βίντα 8: Ο γνωστός βράχος της κιτρινόμαυρης άμυνας που δεν έπεφτε ούτε με… πυροβολισμό. Δεν ήταν λίγες οι φορές που προωθήθηκε και κυνήγησε και το γκολ αλλά δεν στάθηκε τυχερός.

Κάλενς 8: Ενέπνευσε σιγουριά και συνέθεσε ένα εξαιρετικό δίδυμο με τον Βίντα ενώ ήταν ο παίκτης που κατέβαζε τη μπάλα και έδινε την πρώτη μπαλιά στα χαφ για να οργανώσουν επίθεση.

Γιόνσον 8: Το ελάφι ήταν και πάλι από τους πρωταγωνιστές της νίκης. Έτρεξε όλο το γήπεδο, μοίρασε μπαλιές ενώ ανέκοπτε εν τη γενέσει της και κάθε επιθετική πρωτοβουλία των παικτών του Άρη.

Πινέδα 8: Σε πολύ καλό βράδυ ο Μεξικανός. Από τα πόδια του περνούσε κάθε καλή ενέργεια ως προς την ανάπτυξη της ΑΕΚ. Έκανε μόνο ένα λάθος με γύρισμα της μπάλας σε αντίπαλο στο χώρο του κέντρου αλλά διορθώθηκε έγκαιρα από τους συμπαίκτες του. Αντικαταστάθηκε στο 77' από τον Μάνταλο για να είναι φρέσκος στα επόμενα παιχνίδια.

Γκατσίνοβιτς 8: Έτρεξε πολύ ο παικταράς που δείχνει επιτέλους να ξαναβρίσκει τον ρυθμό του. Πήρε πολλές πρωτοβουλίες με τη μπάλα στα πόδια ενώ είχε και μια καλή χαμένη ευκαιρία για να σκοράρει. Αντικαταστάθηκε στο 69' από τον Λιούμπισιτς για να προφυλαχτεί αφού τον είχε καταβάλλει η κούραση.

Τσούμπερ 8: Και ο Ελβετός έβγαλε πολλή δουλειά μέσα στο γήπεδο ενώ άγγιξε δυο φορές και το γκολ. Πάντως με την απόδοσή του υπήρξε κομβικός για τη νίκη της ΑΕΚ.

Ελίασον 8: Ο γνωστός… ανακατωσούρας, έκανε άνω-κάτω και την άμυνα του Άρη ενώ από τα πόδια του προήλθε το δεύτερο γκολ του Πόνσε. Αντικαταστάθηκε κι αυτός στο 77' από τον Άμραμπατ για να είναι στα επόμενα ματς όσο το δυνατόν πιο ξεκούραστος.

Πόνσε 8: Δυο φορές του δόθηκε η ευκαιρία και τις δύο κατάφερε να βρει δίχτυα. Μίλησε το ένστικτο του φορ killer που δεν αφήνει ευκαιρία να πάει χαμένη. Και μόνο για τα δύο αυτά γκολ κέρδισε επάξια τον τίτλο του MVP του ματς. Αντικαταστάθηκε στο 84' από τον Φερνάντες για να πάρει ανάσες και χειροκρότημα.

Λιούμπισιτς 8: Αντικατέστησε στο 69' τον Γκατσίνοβιτς παίρνοντας τη θέση του στο χώρο του κέντρου. Για άλλη μια φορά έδειξε ότι είναι ένας εγκεφαλικός παίκτης που μπορεί με μια του μόνο έμπνευση να σκοτώσει τον αντίπαλο.

Αραούχο 7: Αντικατέστησε τον Τσούμπερ στο 69'. Το πάλεψε πολύ ο Απάτσι μας, έτρεξε στον χώρο και στα τελευταία 10' που βγήκε ο Πόνσε ανέλαβε τον γνωστό του από τα παλιά ρόλο του φορ. Η ΑΕΚ όμως σε εκείνο το σημείο είχε ανακόψει την πίεσή της και έτσι δεν δημιουργήθηκε καμία ευκαιρία στην περιοχή του Άρη για να την εκμεταλλευτεί ο Αραούχο.

Μάνταλος 6: Αντικατέστησε τον Πινέδα στο 77' αλλά η ομάδα είχε ρίξει ήδη τον ρυθμό της και δεν μπόρεσε να φανεί κάπου χρήσιμος.

Άμραμπατ 6: Τα ίδια ισχύουν πάνω-κάτω και για το καραφλό αγόρι της καρδιάς μας. Πέρασε στον αγωνιστικό χώρο στο 77' στη θέση του Ελίασον αλλά το παιχνίδι ήδη είχε αποκτήσει διαδικαστικό χαρακτήρα.

Φερνάντες 6: Πέρασε στο 84' στη θέση του Πόνσε και πήγε στο κέντρο στη θέση του Αραούχο που προωθήθηκε στην κορυφή της επίθεσης. Δεν πρόλαβε να κάνει πολλά πράγματα.

Αλμέιδα 8: Ο αρχηγός της αγέλης αυτή τη φορά είχε φροντίσει να υπάρξουν ισορροπίες στην ομάδα. Και αυτό φαίνεται και από τις βαθμολογίες των παικτών όπου πάνω-κάτω είχαν σχεδόν όλοι την ίδια απόδοση. Έχει τον τρόπο να ενεργοποιεί παίκτες που έρχονται από τον πάγκο και να παίρνει από αυτούς το 100% των δυνάμεών τους. Κατά τη διάρκεια του αγώνα δεν χρειάστηκε να αλλάξει πολλά πράγματα αφού η ομάδα, κυρίως στο πρώτο ημίχρονο, δούλευε ρολόι. Οι αλλαγές που έκανε κυμάνθηκαν στα ίδια επίπεδα με τους παίκτες που αντικατέστησαν χωρίς όμως να προσδώσουν κάτι ιδιαίτερο στην ομάδα.

Προπονητής αντιπάλου Άκης Μάντζιος 8: Για τον προπονητή Άκη τα έχουμε ξαναπεί. Είναι πολύ καλός στη δουλειά του αν και στριφνός σαν χαρακτήρας. Επίσης έχει ένα μειονέκτημα σε σχέση με άλλους προπονητές που είναι απλά ουδέτεροι. Αυτός είναι αντιΑΕΚτζής. Τελευταία πάντως δεν δίνει δικαιώματα και βγάζει σεβασμό προς την ΑΕΚ. Πάντως, ξέρει να χτίζει σκληροτράχηλες ομάδες που συνήθως δυσκολεύουν τον αντίπαλό τους, όπως ο Άρης που πάντα συνηθίζει να βάζει δύσκολα στην ΑΕΚ.

Διαιτητής Ευάγγελος Μανούχος 6: Πέρυσι ψηφίστηκε κορυφαίος Έλληνας διαιτητής. Οι διαιτησίες του σε γενικές γραμμές μου αρέσουν. Δεν προσπαθεί να κλέψει την παράσταση από τους παίκτες με συνεχή και ανούσια σφυρίγματα και με αυτόν τον τρόπο αφήνει το παιχνίδι να εξελιχτεί. Χτες η ΑΕΚ διαμαρτυρήθηκε για δύο φάσεις στις οποίες ζήτησε πέναλτι. Η μία πάνω στον Πινέδα ήταν καθαρά εντός περιοχής και υπάρχει επαφή του αμυντικού του Άρη με τον μέσο της Ένωσης. Η άλλη έγινε πάνω στον Ελίασον και ήταν και αυτή εντός περιοχής. Πρόκειται για φάσεις από αυτές που λέμε ότι είναι στην κρίση του διαιτητή αν θα δώσει ή δεν θα δώσει πέναλτι. Κάποιος άλλος, ειδικά στο μαρκάρισμα πάνω στον Πινέδα πιθανόν να το έδινε εύκολα. Αλλά για κάτι τέτοιες περιπτώσεις εφευρέθηκε το VAR. Για να λύνει τις όποιες απορίες και να αποκαθιστά τις αδικίες. Προφανώς όμως ο Ολλανδός VARίστας Έργουιν Μπλανκ τη στιγμή που έγιναν οι εν λόγω φάσεις πρέπει να απολάμβανε φωτογραφίες της Ακρόπολης!

Σχολιασμός - Παραλειπόμενα

Ξανά πρώτη η ΑΕΚ με 69 βαθμούς, έχοντας πίσω της τον Παναθηναϊκό με 68, τον ΠΑΟΚ με 67 αλλά ένα παιχνίδι λιγότερο και τον Ολυμπιακό με 63 αλλά με ένα παιχνίδι λιγότερο (εκκρεμεί το μεταξύ Ολυμπιακού-ΠΑΟΚ ντέρμπι). Στόχος της ΑΕΚ η νίκη μέσα στη Θεσσαλονίκη επί του Άρη (απαραίτητη προϋπόθεση) και σε δεύτερο χρόνο η νίκη επί του Παναθηναϊκού στην Αγιά Σοφιά την μεθεπόμενη αγωνιστική. Εκεί, μετά από αυτό το παιχνίδι, τα πράγματα θα έχουν ξεκαθαρίσει αρκετά και θα μπορούμε να δούμε πιο καθαρά τις πιθανότητες της κάθε ομάδας από τις τέσσερις για να στεφθεί πρωταθλήτρια.

Προσωπικά στο Κλεάνθης Βικελίδης θα επέμενα στον Πόνσε για την κορυφή της επίθεσης ακόμα κι αν ο Γκαρσία είναι εντελώς καλά για να αγωνιστεί. Επίσης, θα ξεκινούσα τον Λιούμπισιτς δίνοντας ανάσες στον Πινέδα και τον Σιμάνσκι δίνοντας ανάσες στον Γιόνσον. Επίσης, θα προσεύχομαι να είναι καλά ο Ρότα ώστε να παίξει βασικός γιατί με τον Σιντιμπέ δεξιά στην άμυνα θα χρειαστώ χάπι για τις αρρυθμίες. Και ο Πήλιος στη θέση του κατάκοπου Χατζισαφί δεν θα ήταν κακή ιδέα. Το παιχνίδι θα πάει στη δύναμη οπότε ψηφίζω Τσούμπερ πίσω από τον Πόνσε και δεξιά Άμραμπατ με Ελίασον στα αριστερά και πρώτες αλλαγές των Γκατσίνοβιτς στη θέση του Τσούμπερ (όταν βγάλει κούραση) και του Φερνάντες στη θέση του Άμραμπατ (όταν κι αυτός κουραστεί). Ακολούθως ο Πινέδα στη θέση του Λιούμπισιτς όταν αυτό κριθεί σκόπιμο. Δύο μεγάλα διλήμματα για τον προπονητή θα είναι Στάνκοβιτς ή Αθανασιάδης και Κάλενς ή Μουκουντί. Λόγω των δύο συνεχόμενων κακών εμφανίσεων του Μουκουντί με Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ και της καλής εμφάνισης του Κάλενς με τον Άρη, νομίζω θα προτιμηθεί ο τελευταίος.

Αυτό με τις αηδίες του Καραπαπά και του Μανωλάκι του Γαβαθιώτη, που ξεσηκώνουν ντόρο για την εγκληματική οργάνωση της… ΑΕΚ και τον… αδικημένο Ολυμπιακό και οι συκοφαντίες που εκτοξεύουν για δήθεν στήσιμο των αγώνων της ΑΕΚ με τον Άρη, πέραν της θυμηδίας που προκαλούν σε όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα αλλά και στους απλούς σκεπτόμενους φιλάθλους που βλέπουν ότι ο Άρης αποτελεί τον κακό δαίμονα της ΑΕΚ, ο οποίος της απέσπασε ισοπαλία 3-3 στο τελευταίο ματς της κανονικής περιόδου με μαϊμού πέναλτι του Σιδηρόπουλου και την έριξε από την πρώτη θέση της βαθμολογίας, ενός μόλις ένα μήνα νωρίτερα την απέκλεισε από το κύπελλο Ελλάδος, ξεφτιλίζουν -εκτός από την ΑΕΚ- και ολόκληρο τον οργανισμό του Άρη (διοίκηση, παίκτες, προπονητές) που εμφανίζονται να είναι υποτακτικοί και να κάθονται να χάσουν από την ΑΕΚ, ενώ στην πραγματικότητα ο κόσμος βλέπει πως όταν η ΑΕΚ καταφέρνει να τον νικήσει αυτό γίνεται περνώντας διά πυρός και σιδήρου. Και μιλάμε τώρα ότι πρόκειται για καθαρή δυσφήμιση μιας ΠΑΕ η οποία έχει ένα φίλαθλο κοινό να λογοδοτήσει και απορώ πώς δεν έχει κινηθεί ήδη νομικά στρεφόμενη κατά παντός τρίτου που αναφέρεται απαξιωτικά στην ομάδα, την διοίκηση, τον προπονητή και τους παίκτες της. Κυριολεκτικά απορώ πώς ο Άρης δέχεται και υπομένει στωικά έναν τέτοιο διασυρμό…

Δεν υπάρχουν σχόλια: