Πέμπτη 4 Απριλίου 2024

Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, στρώσαμε σβέρκο στον Παναθηναϊκό που μας καρπάζωσε με 2-1

 

Η ΑΕΚ "πέταξε" χτες μια σπουδαία ευκαιρία στην Λεωφόρο για να "τελειώσει" τον Παναθηναϊκό από τη διεκδίκηση του τίτλου, παραμένοντας η ίδια στην κορυφή της βαθμολογίας της Super League.

Η Ένωση προηγήθηκε νωρίς και αμέσως μετά επαναπαύτηκε και είδε τον Παναθηναϊκό να γυρίζει το ματς και να κερδίζει με 2-1 μέσα στην Λεωφόρο για την 3η αγωνιστική των πλέι οφ της Super League.

Ο Βίντα άνοιξε το σκορ για το 0-1 στο 5', αλλά ο ΠΑΟ αντέδρασε μετά το 10' και από δύο σημαντικά λάθη του Μουκουντί βρήκε τις φάσεις που έψαχνε και έκανε στο 32' το 1-1 με τον Μπακασέτα και στο 34' το 2-1 με τον Ιωαννίδη.

Η εικόνα της Ένωσης μετά το πρώτο 10λεπτο ήταν μέτρια, αμυντικά ως λειτουργία ήταν πολύ προβληματική, οι παίκτες της αδυνατούσαν να φτιάξουν φάσεις παρότι είχαν μπάλες και χώρους, ενώ δεν βοήθησαν ούτε οι μαζεμένες και γρήγορες αλλαγές του Αλμέιδα.

Λέγαμε για τον Μουκουντί αμέσως μετά το ματς με τον Ολυμπιακό και τη μεστή εμφάνιση που έκανε. Μια εμφάνιση που ανάγκασε ακόμα και αυτόν τον Δημήτρη Μελισσανίδη να του υποκλιθεί. Κι όμως, ο παίκτης τρεις μέρες μετά, με δύο απανωτές γκάφες οδήγησε την ομάδα του στην ήττα. Ο Μουκουντί, τόσο στην ΑΕΚ, όσο και στη Γαλλία που αγωνιζόταν με τα χρώματα της Σεντ Ετιέν, η οποία και υποβιβάστηκε το 2022 όταν ο παίκτης ήρθε στην ΑΕΚ, είχε φανατικούς θαυμαστές αλλά και φανατικούς πολέμιους. Πολλοί ήταν οι οπαδοί της Γαλλικής ομάδας οι οποίοι του χρέωσαν ακόμα και τον υποβιβασμό της Σεντ Ετιέν. Έτσι και στην ΑΕΚ, πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως είναι μεγάλος αμυντικός, υπάρχουν όμως και αρκετοί που αμφισβητούν την αξία του και θεωρούν ότι είναι επιρρεπής στο εύκολο λάθος. Και εδώ που τα λέμε δικαιώνει και τις δύο πλευρές με τις εμφανίσεις του, αφού πότε βγάζει μάτια και πότε κάνει εύκολα και σοβαρά λάθη. Χτες, μετά από τέτοιο ματς που είχε κάνει με τον Ολυμπιακό και με την αυτοπεποίθησή του ανεβασμένη στα ύψη, ήταν απαράδεκτο να κάνει δύο τόσο χοντρά λάθη και μάλιστα το ένα πίσω από το άλλο. Αυτή η υπερβολική σιγουριά και η υποτίμηση του αντιπάλου που θεωρεί ότι θα τον μαρκάρει με άνεση και ότι θα τον ντριπλάρει εύκολα, είναι που τον εξέθεσε και έβαλε την ομάδα του στο στόμα του λύκου. Και εδώ μπαίνει ο πιο καθοριστικός παράγοντας του οργανισμού που λέγεται ΑΕΚ. Ο προπονητής Ματίας Αλμέιδα, ο οποίος στηρίζει τον παίκτη του, τον εμψυχώνει, και τον αφήνει στο ματς μέχρι το τέλος! Κάποιος άλλος θα είχε σπεύσει να τον κάνει αλλαγή με τη δικαιολογία να τον προστατεύσει από μεγαλύτερη καθίζηση και περισσότερα λάθη επειδή είχε γίνει ράκος και είχε χάσει τη γη κάτω από τα πόδια του. Και φυσικά δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στον παίκτη στη συνέντευξη τύπου θέλοντας να του φορτώσει τις ευθύνες της ήττας. Ένας μάγκας που τιμάει τα παντελόνια του στον πάγκο της ΑΕΚ. Πώς να μη σκίζονται οι παίκτες του γι' αυτόν;

Με αυτή την ήττα η ΑΕΚ έπεσε στη 2η θέση, στο -1 από τον ΠΑΟΚ, ενώ βρίσκεται στο +3 από τον ΠΑΟ και στο +5 από τον Ολυμπιακό.

Επόμενο ματς για την ΑΕΚ την Κυριακή στις 20:30 με τον ΠΑΟΚ μέσα στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ο Ματίας Αλμέιδα άρχισε το ντέρμπι της Λεωφόρου με τον Αθανασιάδη κάτω από τα δοκάρια, τον Ρότα δεξί μπακ, τον Χατζισαφί αριστερό, τον Βίντα με τον Μουκουντί στα στόπερ και Σιμάνσκι-Γιόνσον στον άξονα, διάταξη που ήταν ολόιδια και στο ντέρμπι με Ολυμπιακό μεσοαμυντικά. Στην επίθεση δεξιά ήταν ο Ελίασον, αριστερά ο Τσούμπερ και ο Μάνταλος σε ελεύθερο ρόλο πίσω από τον Γκαρσία.

Η ενδεκάδα του Παναθηναϊκού από τον Τερίμ έχει και πάλι εκπλήξεις με τη χρησιμοποίηση του Ακαϊντίν στα στόπερ και του Βέρμπιτς στα εξτρέμ. Κάτω από τα γκολπόστ ο Ντραγκόβσκι με τον Κώτσιρα να παίζει στο δεξί άκρο και τον Χουάνκαρ να επιστρέφει στο αριστερό ενώ στο κέντρο της άμυνας ήταν οι Γεντβάι-Ακαϊντίν. Στο κέντρο επέστρεψαν Αράο-Τσέριν και η τριάδα μπροστά τους ήταν με Βέρμπιτς, Μπερνάρ και Μπακασέτα με τον Ιωαννίδη να είναι στην κορυφή.

Η ΑΕΚ μπήκε φουριόζα. Πρώτη τελική στην αναμέτρηση μάλιστα για την ΑΕΚ στο πρώτο λεπτό. Ο Τσούμπερ έκανε το σουτ, η μπάλα πέρασε κάτω από τα πόδια του Ακαϊντίν, με τον Ντραγκόβσκι να μπλοκάρει με ευκολία.

Στο 5' όμως η Ένωση "τιμώρησε" τον ΠΑΟ. Σέντρα στο δεύτερο δοκάρι, ο Χουάνκαρ πήγε να αφήσει τη μπάλα να περάσει άουτ προ του Ελίασον, ο Σουηδός την τσίμπησε, τη γύρισε πριν βγει άουτ προς τον Βίντα ο οποίος με πλασέ νίκησε τον Ντραγκόβσκι για το 0-1 της ΑΕΚ.

Στο 10' ο ΠΑΟ αντέδρασε, όταν ο Ιωαννίδης απέφυγε ωραία τον Βίντα από τα δεξιά, έστρωσε στον Μπερνάρ που ήρθε ως τρέιλερ, ο Βραζιλιάνος έκανε το πλασέ, με τη μπάλα να σταματάει στο δεξί κάθετο δοκάρι.

Η Ένωση δύο λεπτά μετά, στο 12', άγγιξε το 2ο γκολ. Ο Λιβάι Γκαρσία έγινε κάτοχος της μπάλας στα δεξιά, γύρισε προς τον ανενόχλητο Τσούμπερ, ο οποίος έκανε μια ντρίμπλα πάνω στον Χουάνκαρ που πρόλαβε να τον κλείσει αλλά το πλασέ του έφυγε ελάχιστα έξω.

Στο 19' εκτέλεση φάουλ για τον Παναθηναϊκό από μακριά με τον Μπακασέτα να εκτελεί απευθείας και τον Αθανασιάδη να μπλοκάρει με διπλή προσπάθεια τη μπάλα.

Το ματς είχε τρελό ρυθμό, με την μπάλα πάνω-κάτω συνεχώς. Στο 25' ο Παναθηναϊκός σκόραρε με τον Μπακασέτα σε μια φάση όπου ο Ιωαννίδης έδωσε δεξιά στον Αράο ο οποίος έκανε τη σέντρα με τον Έλληνα μέσο να πιάνει την κεφαλιά και να την στέλνει στα δίχτυα. Ο Βραζιλιάνος όμως ήταν σε θέση οφσάιντ και το γκολ ελέγχθηκε από το VAR.

Στο 32' ο Ιωαννίδης έκλεψε τη μπάλα από απροσεξία του Μουκουντί, μπήκε στην περιοχή και έκανε το σουτ με τον Αθανασιάδη να απομακρύνει τη μπάλα. Στη συνέχεια της φάσης η μπάλα έφτασε στον Αράο που έδωσε στον Μπακασέτα ο οποίος επιχείρησε το σουτ και νίκησε τον Αθανασιάδη για να ισοφαρίσει στο σκορ σε 1-1.

Δύο λεπτά μετά, στο 34', έγινε νέο λάθος από τον Μουκουντί. Ο Ιωαννίδης τον πίεσε, του έκλεψε τη μπάλα και την έσκαψε πάνω από τον Αθανασιάδη για να δώσει προβάδισμα στον Παναθηναϊκό πολύ γρήγορα με 2-1.

Η ΑΕΚ είχε σοκαριστεί από τα λάθη της μετά το πρέσινγκ του ΠΑΟ ψηλά και το όχι καθαρό δικό της μυαλό που έδωσε δώρο τα 2 γκολ των "πρασίνων". Μέχρι το τέλος του ημιχρόνου η ΑΕΚ αντέδρασε.

Στο 39' έδιωξε ο Κώτσιρας, ο Ρότα στην συνέχεια της φάσης δοκίμασε ένα σουτ από μακριά αλλά πέρασε ψηλά άουτ.

Και εκεί τελείωσε το ημίχρονο με την ΑΕΚ, αφού προηγήθηκε, μετά το 15' να παραδίδεται στα λάθη της, με την αμυντική λειτουργία να είναι ξανά προβληματική και να δίνει δικαιώματα, ενώ στην επίθεση σε πολλές φάσεις δεν κατάφερε να εκτελεί με καθαρό μυαλό.

Το β' ημίχρονο χωρίς αλλαγές από Αλμέιδα και Τερίμ. Το ματς δεν είχε τον έντονο ρυθμό του α' ημιχρόνου και στο 54' είχαμε το πρώτο αξιοσημείωτο. Αντεπίθεση με τον Ιωαννίδη να κάνει την κούρσα και να δίνει σωστή πάσα στον Μπερνάρντ, εκείνος μπήκε στην περιοχή και πλάσαρε, αλλά αστόχησε σε πλεονεκτική θέση. Ωστόσο υπήρχε υπόδειξη για οφσάιντ.

Στο 55' ο Μπακασέτας έδωσε στον Ιωαννίδη μέσα στην περιοχή. Αυτός τη σήκωσε και έκανε το σουτ με τη μία με τη μπάλα να περνάει λίγο έξω από το αριστερό δοκάρι του Αθανασιάδη.

Στο 57' ο Αλμέιδα επενέβη με τετραπλή αλλαγή! Οι Αραούχο, Γκατσίνοβιτς, Πινέδα και Πόνσε μπήκαν στην αναμέτρηση αντί των Μάνταλου, Τσούμπερ, Σιμάνσκι και Γκαρσία.

Ο Τερίμ στο 61' έβαλε Μαντσίνι και Μλαντένοβιτς αντί των Χουάνκαρ και Βέρμπιτς.

Η ΑΕΚ πήρε την μπάλα στα πόδια της και έψαχνε την μία καλή φάση για γκολ. Στο 63' η κεφαλιά του Γιόνσον έφυγε άουτ.

Στο 65' σέντρα Ελίασον, απομάκρυνση Αράο, σουτ του Αραούχο στην κίνηση μέσα από την περιοχή, έπεσε και μπλόκαρε ο Ντραγκόφσκι πριν βρει την μπάλα παίκτης της ΑΕΚ.

Στο 70' ο Αλμέιδα επενέβη για τελευταία φορά στο παιχνίδι με τον Άμραμπατ αντί του Γιόνσον. Ο Πινέδα πήγε στον άξονα με τον Γκατσίνοβιτς δίπλα του. Ο Άμραμπατ πήγε δεξιά, με τον Ελίασον αριστερά και ο Αραούχο παρέμεινε σε ελεύθερο ρόλο. Ο Αλμέιδα στο τελευταίο 20λεπτο τα έπαιξε όλα για όλα για να πάρει κάτι από το παιχνίδι.

Στο 73' ο Ιωαννίδης βρήκε χώρο, κινήθηκε και σούταρε από το όριο της περιοχής για άουτ.

Στο 75' η ΑΕΚ είχε φάση με σουτ του Αραούχο που κόντραρε σε κόρνερ, ενώ μετά την εκτέλεση του η κεφαλιά του Πόνσε έφυγε άουτ.

Στο 79' μπήκε ο Λημνιός στην θέση του Μπερνάρ, ενώ παρά την πίεση της ΑΕΚ δεν έφτιαχνε μεγάλη φάση για γκολ.

Στο 87' ο Βιλένα πήρε την θέση του Τσέριν και αυτή του Μπακασέτα πήρε ο Πέρεθ.

Στο 92' ο Γκατσίνοβιτς με εκτέλεση φάουλ κοντά στην περιοχή, ανάγκασε σε σπουδαία επέμβαση τον Ντραγκόφσκι.

Στο 96' ο Άμραμπατ γέμισε, ο Πόνσε έκανε την κεφαλιά αλλά η μπάλα έφυγε άουτ.

Και εκεί ουσιαστικά τελείωσε το ματς με την τελευταία ευκαιρία της ΑΕΚ να πάρει κάτι, αλλά έχασε για 2η φορά φέτος (ήττα με 2-0 στην Κρήτη με τον ΟΦΗ τον περασμένο Οκτώβριο).

Super League - Play Off 3η αγωνιστική

Γήπεδο: Λεωφόρος

Παναθηναϊκός - ΑΕΚ 2-1

Γκολ: 5' Βίντα σουτ 0-1, 32' Μπακασέτας σουτ 1-1, 34' Ιωαννίδης σουτ 2-1

Κίτρινες κάρτες: Μπερνάρ (71'), Ιωαννίδης (85'), Ακαϊντίν (91') - Σιμάνσκι (25'), Γιόνσον (27')

Κόκκινες κάρτες: -

Παναθηναϊκός: Ντραγκόβσκι, Κώτσιρας, Γεντβάι, Ακαϊντίν, Χουάνκαρ (61' Μλαντένοβιτς), Αράο, Τσέριν (88' Βιλένα), Βέρμπιτς (61' Μαντσίνι), Μπερνάρ (79' Λημνιός), Μπακασέτας (88' Πέρεθ), Ιωαννίδης.

ΑΕΚ: Αθανασιάδης, Ρότα, Βίντα, Μουκουντί, Χατζισαφί, Σιμάνσκι (57' Πινέδα), Γιόνσον (70' Άμραμπατ), Ελίασον, Τσούμπερ (57' Γκατσίνοβιτς), Μάνταλος (57' Αραούχο), Γκαρσία (57' Πόνσε).

MVP: Νίκλας Ελίασον.

Κριτική

Αθανασιάδης 7: Μαθηματικά ένας παίκτης που έβγαλε μάτια σε ένα παιχνίδι δύσκολα το επαναλαμβάνει στο επόμενο. Το έπαθε ο Μουκουντί σε μεγάλο βαθμό, ίσχυσε και για τον Αθανασιάδη σε μικρότερο. Το πρώτο γκολ στο άψυχο σουτ του Μπακασέτα, όσο γωνία κι αν πήγε, ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ πρέπει να το βγάλει. Πάντως δεν αποτελεί καθοριστικό παράγοντα η εμφάνισή του για τη χτεσινή ήττα της ΑΕΚ.

Ρότα 7: Είχε απέναντί του τον Μπερνάρ, τον πιο επικίνδυνο ίσως παίκτη του Παναθηναϊκού και κατάφερε να τον παίξει στα ίσα. Αυτή του όμως η προσήλωση δεν του επέτρεψε να συμμετέχει και στο επιθετικό κομμάτι και όσες προσπάθειες κατέβαλε για κάτι τέτοιο στέφθηκαν από αποτυχία.

Χατζισαφί 6: Ο γνωστός κλασσικός Χατζισαφί, έριξε κι αυτός όλο το βάρος του στο αμυντικό κομμάτι με αποτέλεσμα ούτε από τη δική του πλευρά να έχουν βοήθειες τα εξτρέμ. Πάντως ο Παναθηναϊκός εμβόλιζε κάπως πιο εύκολα την ΑΕΚ από την αριστερή της πλευρά.

Βίντα 8: Για άλλο ένα παιχνίδι ήταν ο σοβαρός αμυντικός που ξέρουμε και αυτή τη φορά μάλιστα έχοντας τον παρτενέρ του δίπλα του με τρικυμία εν κρανίω. Κατάφερνε να ανακόπτει τις επιθέσεις του Παναθηναϊκού κυρίως εναέρια, ενώ μη ξεχνάμε ότι ήταν ο σκόρερ του μοναδικού γκολ της Ένωσης.

Μουκουντί 2: Μαύρη μέρα για τον Καμερουνέζο στόπερ της ΑΕΚ, μαύρη και για ολόκληρη την ΑΕΚ. Δύο πολύ χοντρές γκάφες και μάλιστα με διαφορά δύο λεπτών μεταξύ τους. Ανεπίτρεπτο για την κλάση του. Ανεπίτρεπτο και για τον παίκτη που θέλει να έχει καπαρωμένη τη μία από τις δύο νευραλγικές θέσεις του χώρου του κέντρου της άμυνας.

Γιόνσον 7: Το διαμάντι της ΑΕΚ, όπως και να γινόταν, θα ερχόταν η στιγμή που θα υπέκυπτε στην κούραση. Απέναντι σε μία ομάδα που έτρεχε διαρκώς, όπως ο νεανικός Παναθηναϊκός, ο Γιόνσον κάπου εκεί στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου άρχισε να ξεμένει από δυνάμεις και ο Αλμέιδα σωστά τον αντικατέστησε. Μέχρι τότε έδινε και την ψυχή του. Παραχώρησε στο 70' τη θέση του στον Άμραμπατ.

Σιμάνσκι 6: Κι αυτός θύμα της κούρασης, με τη διαφορά ότι αυτή δεν του επέτρεψε να διατηρεί καθαρό το μυαλό του με αποτέλεσμα να κάνει πολλά και αβίαστα λάθη για την κλάση του. Στο 57' αντικαταστάθηκε από τον Πινέδα.

Ελίασον 8: Και πάλι ο καλύτερος παίκτης της ΑΕΚ. Κυνηγάει μια χαμένη φάση και κερδίζει τη μπάλα πριν βγει για να βγάλει την ασίστ (9η φέτος) στον Βίντα από την οποία προήλθε το γκολ της ΑΕΚ. Έτρεχε παντού για να κλέψει τη μπάλα και γενικά έδειχνε ορεξάτος, αλλά δυστυχώς δεν είχε από πουθενά βοήθειες.

Τσούμπερ 5: Σε πολύ κακό φεγγάρι ο Ελβετός. Κανονικά πρέπει να μείνει για λίγο στον πάγκο. Ειδικά όταν έρχεται πρόσωπο με το σίγουρο γκολ, όπως και στο ματς με τον Ολυμπιακό, ξαφνικά βραχυκυκλώνει. Αν είχε κάνει το 2-0 στη φάση που του δόθηκε η ευκαιρία από την ασίστ του Γκαρσία, τώρα θα λέγαμε εντελώς διαφορετικά πράγματα και για το ματς και για την εξέλιξη του πρωταθλήματος. Αντικαταστάθηκε στο 57' από τον Γκατσίνοβιτς.

Μάνταλος 5: Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να το φωνάζω. Ο Μάνταλος πρέπει να έρχεται από τον πάγκο και να παίζει 30' με 40' το πολύ. Χτες δεν είχε καθαρό μυαλό και δεν του βγήκε τίποτα από όσα δοκίμασε. Αντικαταστάθηκε στο 57' από τον Αραούχο.

Γκαρσία 5: Προσωπική μου άποψη και την είχα διατυπώσει. Ο Γκαρσία δεν έκανε για το χτεσινό ματς και το χτεσινό ματς δεν πήγαινε στον Γκαρσία. Ο παίκτης θέλει χώρους για να φύγει και να τρυπήσει την αντίπαλη άμυνα. Στο χτεσινό ταμπούρι του Παναθηναϊκού χρειαζόταν φορ περιοχής να τρυπώνει στην περιοχή και να ψάχνει την ευκαιρία στην αναμπουμπούλα. Αντικαταστάθηκε κι αυτός στο 57' από τον Πόνσε.

Πινέδα 6: Από τη στιγμή που μπήκε, στο 57' αντικαθιστώντας τον Σιμάνσκι, ανέλαβε μόνος του να οργανώνει κάθε επίθεση της ΑΕΚ. Δυστυχώς σε κανένα σημείο δεν κατάφερε να τρυπήσει με κάποια μπαλιά του τη γρήγορη άμυνα του Παναθηναϊκού ενώ υπέπεσε κι αυτός σε δύο αβίαστα αλλά επικίνδυνα συνάμα λάθη.

Γκατσίνοβιτς 5: Μπήκε στο 57' στη θέση του Τσούμπερ. Ο Γκατσίνοβιτς δεν έχει καμία σχέση με τον περσινό παίκτη και έτσι ούτε και χτες κατάφερε να ξεχωρίσει. Μοιάζει να μην έχει τσαγανό, να μην πηγαίνει με δύναμη στην μπάλα και γενικά να έχει μια φοβική στάση μέσα στο γήπεδο.

Αραούχο 4: Μπήκε στο 57' στη θέση του Μάνταλου. Μηδέν εις το πηλίκο ο Απάτσι. Είτε μπήκε είτε όχι ένα και το αυτό ήταν. Σε κανένα σημείο του αγώνα δεν έκανε γνωστή την παρουσία του. Σα να έπαιζε η ΑΕΚ με μείον παίκτη στην εντεκάδα της. Σκληρό αλλά αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα.

Πόνσε 6: Όταν πέρασε στον αγώνα, στο 57' στη θέση του Γκαρσία, τα μπακ του Παναθηναϊκού ήταν έτοιμα για να τον περιορίσουν. Τον έζωσαν από παντού και τον κράτησαν καθηλωμένο, αφού δεν βρέθηκε άλλος παίκτης της ΑΕΚ να του προσφέρει βοήθειες στην επίθεση ώστε να τον απεγκλωβίσει.

Άμραμπατ 7: Μπήκε στο 70' στη θέση του Γιόνσον. Ό,τι επικίνδυνο δημιουργήθηκε από πλευράς ΑΕΚ στο τελευταίο 25λεπτο από τα πόδια του ξεκίνησε. Και παρόλο που έπεσαν πάνω του να τον απομονώσουν οι αμυντικοί του Παναθηναϊκού, εκείνος πάντα έβρισκε τον τρόπο να περάσει τη σέντρα στην περιοχή των πρασίνων.

Αλμέιδα 5: Ο Πελάδο αυτή τη φορά εγκλωβίστηκε. Βέβαια δεν περίμενε να του επιφυλάξει τέτοιες εκπλήξεις ένας από τους πιο σταθερούς μέχρι εκείνη τη στιγμή παίκτες του. Όπως και να έχει του την έστησε ο Τούρκος και τον κέρδισε στα σημεία. Κατ' αρχήν η ομάδα, μετά την υπερπροσπάθεια με τον Ολυμπιακό, χρειαζόταν ένα φρεσκάρισμα. Έπαιξαν σχεδόν οι ίδιοι παίκτες. Έπειτα, δεν ξέρω γιατί, τον κυνηγάει η ατυχία, τώρα, στο πιο κρίσιμο σημείο του πρωταθλήματος και ενώ όλοι περιμέναμε η ΑΕΚ να κάνει την εκτίναξή της και να δουν όλοι τον καπνό της, τα βασικότερα στελέχη της μοιάζουν κουρασμένα, λες και στέρεψε μέσα τους κάθε ικμάδα δύναμης. Πεσμένα τα δύο αμυντικά χαφ, Γιόνσον και Σιμάνσκι. Πεσμένος ο Πινέδα. Απελπιστικοί οι Γκατσίνοβιτς και Τσούμπερ. Χαμένος στη μετάφραση ο Μάνταλος. Εξαφανισμένος ο Αραούχο. Εκτός κάδρου εντελώς οι Πιζάρο και Γαλανόπουλος. Τραγικός ο Γκαρσία. Σα να κόλλησε ξαφνικά ο Πόνσε. Και περιμένουμε τα πάντα μπροστά από Άμραμπατ και Ελίασον που συνήθως δεν παίζουν και οι δύο μαζί στην εντεκάδα. Μια ελπίδα σε τέτοιες στιγμές που έχουν καταρρεύσει χαφ και επιθετικοί, θα περίμενε κανείς να είναι η άμυνά μας ώστε να σώσει εκείνη τα προσχήματα αποφεύγοντας τις ήττες. Αλλά κι αυτή δυστυχώς μπάζει νερά. Ο Μουκουντί δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να εμπνεύσει σιγουριά και εμπιστοσύνη για τα επόμενα δύσκολα ματς και ο Πελάδο δεν δείχνει να προτιμάει να δοκιμάσει τον Κάλενς και πολύ περισσότερο τον Μήτογλου. Από δεξιά ο Ρότα επωμίστηκε όλο το φορτίο αφού ο Σιντιμπέ πέρασε σιωπηρά στα πιτς. Ο Χατζισαφί αριστερά παίζει και στον ύπνο του και φυσικό είναι κάποια στιγμή να κλατάρει. Τόσος φόβος υπάρχει στο πρόσωπο του Πήλιου για να σταθεί επάξια και να του δοθεί η φανέλα του βασικού σε κάποια παιχνίδια; Το μόνο που δεν κλονίζεται είναι η εμπιστοσύνη μας στον κόουτς και όλοι ευχόμαστε να κάνει τα μαγικά του πάλι και να βγάλει τίποτα λαγούς από το καπέλο του γιατί η συνέχεια προβλέπεται αρκετά δύσκολη όταν μας περιμένουν μπροστά μας Τούμπα, Καραϊσκάκης και Βικελίδης, χωρίς να παραβλέπουμε τη δυσκολία των εντός έδρας αγώνων με ΠΑΟΚ, Άρη και Παναθηναϊκό.

Προπονητής αντιπάλου Τερίμ Φατίχ Τούρκος 8: Δεν τον εκτιμώ ούτε σαν προπονητή ούτε σαν άνθρωπο. Μια χαρά την είχε δει με τη σύνταξή του, τα καφενεδάκια με τους ναργιλέδες του και τις αναφορές του στα επιτεύγματα των… Γκρίζων Λύκων. Τι τα ήθελε ξανά τα γήπεδα; Παρόλα αυτά, μια χαρά το διάβασε το ματς, άλλαξε άρδην όλη την ομάδα και τα συστήματα που εφάρμοζε, την προσάρμοσε έξυπνα απέναντι στον τρόπο που παίζει η ΑΕΚ και τελικά του έκλεψε το πορτοφόλι του δικού μας. Αυτά παθαίνεις όταν δεν έχεις έτοιμες εναλλακτικές για να απεγκλωβίζεσαι όταν ο αντίπαλος σε έχει πάρει χαμπάρι.

Διαιτητής Κλαούντιο Περέιρα (Πορτογάλος) 8: Θα επιμείνω… φιλοδιαιτητικά. Μια χαρά τα πήγε ο Πορτογάλος. Όχι τέλεια αλλά πολύ καλά τολμάω να πω. Και πού εντόπισα κάποια κενά του; Στην εφαρμογή των κανονισμών αυστηρά με το γράμμα του νόμου. Βέβαια αυτό δεν είναι πάντα καλό και υποκρύπτει και κάποια αγκύλωση που παραπέμπει σε άλλες εποχές. Οπότε ο Πορτογάλος ίσως και να ήθελε να απαγκιστρωθεί από παρόμοιας μορφής αγκυλώσεις. Έτσι, άφησε αρκετά παραπάνω από το σύνηθες το παιχνίδι να εξελίσσεται χωρίς σφυρίγματα, γεγονός που σίγουρα είναι υπέρ του θεάματος αλλά συνηγόρησε να αναπτυχθούν μερικές αψιμαχίες μεταξύ των παικτών. Πάντως ήταν άριστος στον πειθαρχικό έλεγχο και κατάφερε να κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα τα οξυμένα πνεύματα και να αποφευχθούν περεταίρω παρατράγουδα. Σε γενικές γραμμές δεν αδίκησε κανέναν, έκοψε ακριβώς στα δύο το καρπούζι και μοίρασε με ακρίβεια ακόμα και τα σποράκια.

Σχολιασμός - Παραλειπόμενα

Να ξεκινήσουμε με κάποιες δυσάρεστες επισημάνσεις από το χτεσινό παιχνίδι. Έχουν ονόματα. Γιαννάκης Παπαδημητρίου και Τασούλης Μπακασέτας. Έχουν φάει και οι δύο ψωμί από την ΑΕΚ και αν μη τι άλλο αυτό έπρεπε να το σέβονται. Ο πρώτος έκανε σαν κάφρος, μέχρι που είδε κίτρινη κάρτα από τον διαιτητή, ο δε δεύτερος διακρινόταν από ένα πάθος για εκδίκηση, επειδή η ΑΕΚ δεν του άνοιξε στις πρόσφατες μεταγραφές την πόρτα για να περάσει. Επίσης, οι φασίστες οπαδοί του Παναθηναϊκού, φαίνεται δυστυχώς να έχουν επικρατήσει των νορμάλ οπαδών του που το μόνο τους μέλημα ήταν η ομάδα τους και πώς θα φτάσει στη νίκη. Αυτά τα καθάρματα δεν αρκούνται σ' αυτό. Διψάνε για αίμα. Κρίμα αυτή η ομάδα να τρέφει στον κόρφο της τόσο επικίνδυνα φίδια. Στο τέλος, είναι μαθηματικά βέβαια ότι θα την πατήσει και η ίδια από δαύτους.

Η ΑΕΚ πάντως αντιμετώπισε με σεβασμό και αξιοπρέπεια τον αντίπαλό της, χωρίς να προκαλέσει στο παραμικρό. Και μετά το τέλος του ματς, παρά την πικρία της ήττας, οι παίκτες της ΑΕΚ έδωσαν τα χέρια στους αντιπάλους τους και αγκαλιάστηκαν μαζί τους.

Ο Παναθηναϊκός σαν ομάδα έχω την εντύπωση ότι αδικεί τον εαυτό του κάποιες φορές. Κα νομίζω ότι την ευθύνη για όλα αυτά την φέρει η αλλοπρόσαλλη διοίκησή του. Ο Παναθηναϊκός κατά τη γνώμη μου έχει πολύ καλύτερη ομάδα και από τον Ολυμπιακό και από τον ΠΑΟΚ. Όχι από την ΑΕΚ αλλά της ΑΕΚ συνήθως της βρίσκει το κουμπί της και καταφέρνει να παίρνει τα αποτελέσματα που θέλει. Έχει εξαιρετικούς παίκτες, κυρίως νέους και αν δεν είχε κάνει την αλλαγή προπονητή φέρνοντας τον Φατίχ στη θέση του Γιοβάνοβιτς φέτος ίσως να βρισκόταν σε πολύ καλύτερη θέση.

Ως προς την ΑΕΚ, είναι γνωστό σε κάθε οπαδό της ότι είναι μια ομάδα που αρέσκεται να χύνει το γάλα που με τόσο κόπο μάζεψε στην καρδάρα. Χρόνια και χρόνια αυτό το βιολί. Το έχει στο DNA της να μην μπορεί να φτάσει σε μια κατάκτηση ενός τίτλου χωρίς άγχος, εξασφαλίζοντας μια σεβαστή διαφορά και μετά κάνοντας συντήρηση δυνάμεων. Όποτε κατέκτησε τον τίτλο πρώτα μας είχε στείλει αρκετές φορές στον εξαποδώ, Ακόμα και με 10 βαθμούς διαφορά προπορευόταν και έφτανε στο τέλος να διεκδικεί τον τίτλο σε κάποιο ματς νοκ άουτ και πάντα με το ένα μάτι της να βρίσκεται σε κάποιον άλλο αγώνα που έπρεπε και εκεί να την ευνοήσει το αποτέλεσμα. Φέτος είπαμε ότι θα γλιτώναμε από όλα αυτά ελέω Αλμέιδα αλλά μάλλον δεν είναι γραφτό της μοίρας μας να ησυχάσουμε. Ειδικά φέτος αν μετρήσουμε τα χαρακίρια που έκανε η ΑΕΚ τώρα θα ήταν ήδη πρωταθλήτρια με 10 βαθμούς διαφορά. Αλλά, αφού θέλει έτσι ο καλός θεούλης, τι να κάνουμε; Θα το υποστούμε κι αυτό. Ίσως το κάνει επίτηδες για να ευχαριστιόμαστε περισσότερο στο τέλος την κάθε κατάκτηση. Γιατί, ένα πρωτάθλημα που το έχεις εξασφαλίσει από τον Νοέμβριο, τι ικανοποίηση μπορεί να σου προσφέρει; Ως προς το χτεσινό ματς, όταν είσαι η φιλοξενούμενη ομάδα και μετά το τέλος του ματς έχεις κερδίσει 13 κόρνερ έναντι 1 του αντιπάλου σου και παρόλα αυτά έχεις χάσει το ματς με 2-1, ε, κάπου πρέπει να ψαχτείς σοβαρά.

Και για να ευθυμήσουμε λιγάκι ας ρίξουμε μια ματιά στην αλληλουχία των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων των ματς των big 4, η οποία όπως και να το κάνεις ένα σχετικό γέλιο το βγάζει αλλά και περιγράφει το φετινό βαθμολογικό μπάχαλο της εξέλιξης του πρωταθλήματος θέτοντας νοκ άουτ όλες τις προβλέψεις, τα φαβορί και τα αουτσάιντερ.

Πάει ο Ολυμπιακός στην Τούμπα και ρίχνει 4 γκολ στον ΠΑΟΚ. Μάλιστα.

Πάει ο Παναθηναϊκός στο Καραϊσκάκης και ρίχνει στον Ολυμπιακό 3 γκολ. Ξανά μάλιστα.

Πάει ο ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο και ρίχνει στον Παναθηναϊκό 3 γκολ. Μάλιστα, μάλιστα.

Πάει ο Ολυμπιακός στην Αγιά Σοφιά και του ρίχνει η ΑΕΚ 1 γκολ. Πολύ μάλιστα.

Πάει η ΑΕΚ στη Λεωφόρο και της ρίχνει ο Παναθηναϊκός 2 γκολ. Ε, τώρα, μάλιστα.

Πάει ο ΠΑΟΚ στην Αγιά Σοφιά και;

Πάει η ΑΕΚ στο Καραϊσκάκης και;

Πάει ο Παναθηναϊκός στην Τούμπα και;

Πάει η ΑΕΚ στην Τούμπα και;

Πάει ο ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκης και;

Πάει ο Ολυμπιακός στη Λεωφόρο και;

Πάει ο Παναθηναϊκός στην Αγιά Σοφιά και;

Χαίρετε και εις άλλα με υγεία…

Δεν υπάρχουν σχόλια: