Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

ΑΕΚ-Αστέρας Τρίπολης 2-0


Διπρόσωπη εμφανίστηκε χτες η ΑΕΚ απέναντι στον Αστέρα Τρίπολης. Στο πρώτο ημίχρονο η ομάδα δεν ήταν καθόλου καλή και το 1-0 με το οποίο κατάφερε να προηγηθεί ήταν πλασματικό σε σχέση με την εικόνα τού ματς. Ο Αστέρας, με τα τόσα προβλήματα μετά την περιπέτεια που πέρασε όπου το βράδυ υποβιβαζόταν και το πρωί έμενε στην κατηγορία, στάθηκε αξιοπρεπώς και το τελικό αποτέλεσμα ίσως να τον αδικεί. Ο Σάκης Τσιώλης δεν έχει αρχίσει ακόμα καλά-καλά να δουλεύει και όταν θα περάσει λίγος καιρός και φανεί η δουλειά του θα είναι όλα διαφορετικά για τον Αστέρα. Αν τον αφήσουν να δουλέψει η παραμονή τού Αστέρα θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιη. Στο μεταξύ, έδειξε για μια ακόμα φορά με τις δηλώσεις του μετά το ματς τι θα πει μάγκας με κεφαλαία γράμματα και κύριος στην κυριολεξία στον τομέα σεβασμός στον αντίπαλο. Αυτά να τα βλέπουν κάτι εδώδιμα και αποικιακά τύπου Καραγεωργίου και Δώνη που ευδοκιμούν στο ελληνικό ποδόσφαιρο και να παραδειγματίζονται. Κύριος και μάγκας γεννιέσαι, δεν γίνεσαι.

Ο Κωστένογλου παρέταξε την κατά το δυνατόν καλύτερη εντεκάδα σ' αυτό το ματς. Ήξερε ότι αποτυχημένο αποτέλεσμα δεν υπήρχε περιθώριο να χωρέσει. Δυστυχώς για εκείνον όμως πουλήθηκε από δύο παίκτες του εξ αιτίας των οποίων η ΑΕΚ στο πρώτο ημίχρονο έμοιαζε να παίζει με εννέα παίκτες. Επίσης κάποιοι από τους υπόλοιπους φάνηκε να μη μπορούν να προσαρμοστούν στους ρόλους που τους είχε αναθέσει ο προπονητής τους. Εδώ μπαίνει ο παράγοντας οξυδέρκεια που πρέπει να διαθέτει απαραίτητα ένας προπονητής για να κάνει σοβαρή καριέρα. Κι ο ΑΕΚτζής Νικόλας έδειξε ότι την διαθέτει και με το παραπάνω. Δύο αλλαγές στο ημίχρονο των δύο συγκεκριμένων που κρεμούσαν μέχρι εκείνη τη στιγμή την ομάδα με ταυτόχρονη αλλαγή συστήματος και αλλαγή ρόλων όσων δεν τα είχαν καταφέρει ως τότε. Πιο συγκεκριμένα: Ενισχύθηκε το κέντρο με την προσθήκη ενός ακόμα χαφ (Ρίκα) στη θέση τού αρνητικού Μπέλεκ. Ο Καφές έφυγε από δεύτερος αμυντικός χαφ που είχε τραβηχτεί μετά το 35' όταν η ΑΕΚ είχε κινδυνεύσει ήδη αρκετές φορές έχοντας σαν μοναδικό αμυντικό χαφ τον Μάκο και πέρασε σε πιο οργανωτικό ρόλο. Τη θέση του σαν δεύτερο αμυντικό χαφ δίπλα στον Μάκο κάλυψε ο Ρίκα. Ο Κάρλος έφυγε από τη θέση τού κεντρικού χαφ και πέρασε στο δεξιό άκρο για να κάνει και τη δουλειά τού Μπέλεκ και σαφώς λειτούργησε καλύτερα και ο ίδιος και όλη η ομάδα. Ταυτόχρονα απέσυρε τον αρνητικό έως επικίνδυνο (για ακόμα μια φορά μετά το ματς με τον Παναθηναϊκό) Καράμπελα και στη θέση του έριξε τον Γεωργέα. Αυτή ήταν και η κίνηση κλειδί. Η ΑΕΚ απέκτησε σοβαρότητα, ο Λεονάρντο βρήκε βοήθειες και έγινε πιο επιθετικός και όλη η ομάδα ξεκλειδώθηκε και άρχισε να ρολάρει. Όχι για πολύ, ένα εικοσάλεπτο ήταν αρκετό. Τότε ήρθε και το δεύτερο γκολ που έκανε πολύ πιο απλά τα πράγματα και μετά το έριξαν όλοι στην οικονομία δυνάμεων.

Με λαμπρό παράδειγμα τον Ρίκα που εμφανίστηκε στην εντεκάδα τής ομάδας μετά από σχεδόν τρία χρόνια (συμπτωματικά πάλι εναντίον τού Αστέρα Τρίπολης είχε παίξει για τελευταία φορά) και έκανε θετικότατη εμφάνιση, πρέπει όλοι να είναι ετοιμοπόλεμοι και να προετοιμάζονται κατάλληλα για να βοηθήσουν. Το ελλιπές ρόστερ τής ομάδας δεν βοηθάει με τίποτα τον προπονητή να κάνει όσο καλύτερα μπορεί τη δουλειά του. Μοιραία θα εμπιστευτεί και τον τελευταίο ποδοσφαιριστή που διαθέτει. Όποιος αφήσει την ευκαιρία να περάσει ανεκμετάλλευτη θα φέρει και την ευθύνη τής εξέλιξης της καριέρας του. Έχουν τη δυνατότητα όλοι τους να πείσουν ότι αξίζουν μια θέση σ' αυτή την μεγάλη ομάδα που εξ αιτίας κάποιων κακών συγκυριών βρίσκεται επί μακρό χρονικό διάστημα σε λήθαργο. Αλλά δεν θα αργήσει η ώρα που θα ξυπνήσει και θα επανέλθει. Όσοι πιστεύουν στον εαυτό τους ας σπεύσουν να το αποδείξουν.

Ο Αραμπατζής δεν έκανε κάποιο σοβαρό λάθος και στις δύσκολες φάσεις που έγιναν μπροστά από την εστία του αντέδρασε σωστά.

Ο Κοντοές καλά τα πήγε αλλά μπορεί και πολύ καλύτερα. Πρέπει να μάθει να επιστρέφει γρήγορα τις φορές που προωθείται και να μην αφήνει εκτεθειμένη την υπόλοιπη άμυνα. Πάντως απ' όλες τις δοκιμές που έχει κάνει η ΑΕΚ όλα αυτά τα χρόνια να βρει δεξί μπακ είναι η πιο αξιόπιστη λύση, μετά από εκείνη του φρενοβλαβούς Αραούχο.

Ο Καράμπελας ήταν και πάλι κάκιστος. Δεν ξέρουμε αν ευθύνεται γι' αυτό το γεγονός ότι τραβάει κουπί μόνος του σε μια τόσο απαιτητική θέση. Ο Λαγός δεν το έχει και ο φουκαράς ο Γεωργέας πού να πρωτοπαίξει; Ίσως θα πρέπει να τολμήσει -σιγά και προσεκτικά- ο Κωστένογλου, να εμπιστευτεί σε κάποια εύκολα ματς τον Κύπριο πιτσιρικά, τον Εγγλέζου. Πρόκειται για λίρα εκατό αλλά χρειάζεται πολύ προσεκτική διαχείριση. Και βέβαια η ομάδα, όταν ξεπεράσει τα προβλήματά της, θα πρέπει να σπεύσει να ενισχυθεί σ' αυτή τη θέση με ένα σοβαρό αριστερό αμυντικό.

Ο Μανωλάς στερείται σοβαρότητας, επαγγελματισμού και συγκέντρωσης την ώρα τού ματς. Τι άλλο να πει κανείς για έναν αμυντικό που επειδή βλέπει ότι χάνει τη μπάλα μόλις στο 6' απλώνει το χέρι και την πιάνει; Τσιμπάει λοιπόν αβίαστα την πρώτη κίτρινη. Δεν φλερτάρει για τα υπόλοιπα 90' με την αποβολή λόγω και της ιδιαιτερότητας της θέσης που παίζει; Έχει μυαλό αυτός ο αμυντικός; Εκτός αυτού έχασε τρεις με τέσσερις φορές τους αντιπάλους του και σε γενικές γραμμές αποτέλεσε πηγή κινδύνων για την ομάδα.

Ο Δέλλας ξαναλέμε για πολλοστή φορά ότι έχει βαρύνει επικίνδυνα. Δεν εμπνέει πια καμία εμπιστοσύνη και δεν είναι σε θέση να σώσει κάποια επικίνδυνη φάση. Μόνο με τον όγκο του ό,τι κάνει που τον προτάσσει μπροστά από τους επιθετικούς σαν φόβητρο αλλά ελάχιστοι είναι εκείνοι που μασάνε πια από τέτοια. Η ΑΕΚ χρειάζεται κεντρικό αμυντικό κλάσης άμεσα. Και δε νομίζουμε ότι μπορεί να είναι πια ο Κυργιάκος.

Ο Μάκος κατέβηκε σαν μοναδικό αμυντικό χαφ και στο πρώτο ημίχρονο πελάγωσε για τα καλά. Με τη βοήθεια του Ρίκα στο δεύτερο ημίχρονο βελτιώθηκαν κάπως τα πράγματα αλλά δεν έχει τη στόφα τού Βάργκας για να μπορεί να κρατήσει μόνος του μια τόσο νευραλγική θέση.

Ο Καφές και πάλι με... φουσκάλες. Το έχουμε γράψει πολλές φορές. Δεν είναι ο παίκτης που μπορεί να αλλάξει τον ρου ενός ματς. Αν ανέβει η ομάδα θα ανέβει κι ο Καφές. Αν βουλιάζει θα χαθεί μαζί της. Συνεπώς μέτριο το καφεδάκι, που όσο περνάει ο καιρός όλο και περισσότερο μοιάζει με εκείνο της παρηγοριάς.

Ο Κάρλος στο πρώτο ημίχρονο ανέλαβε τον ρόλο τού επιτελικού χαφ που θα έβγαζε μπαλιές στους επιθετικούς και ειδικά στον Λυμπερόπουλο. Ούτε υποψία μπαλιάς δεν κατάφερε να περάσει και πνίγε σε ρηχά νερά. Στο δεύτερο ημίχρονο που πέρασε στα δεξιά τα πράγματα πήγαν κάπως καλύτερα αλλά προσωπική μας άποψη είναι ότι με τίποτα δεν είναι ο παίκτης που θα σηκώσει την ομάδα στις πλάτες του και θα γίνει ηγέτης.

Ο Λεονάρντο ο... Έλληνας συνεχίζει να καταπλήσσει (όχι εμάς, εμείς τα ξέραμε και τον πιστεύαμε και για να μη μας πει κανένας μετά Χριστόν προφήτες εδώ μέσα είναι όλα γραμμένα) τους τσαρουχάδες που είχαν (και έχουν δυστυχώς) τις τύχες αυτής της πάλαι ποτέ κραταιάς ομάδας στα χέρια τους. Κι αφού τον απαξίωσαν θέλοντας να τον πλασάρουν ως αντάλλαγμα του κάθε Αμπαλίδογλου, προτείνοντάς τον στις μισές ομάδες τής Σούπερ Λίγδας, τώρα που βλέπουν τι θησαυρό έχουν στα χέρια τους, αντί να τον διαφυλάξουν ως κόρη οφθαλμού για να τον πουλήσουν σε ένα δύο χρόνια σε μεγάλη ομάδα τού εξωτερικού σε απίστευτη τιμή, ετοιμάζονται τώρα να τον ξεπουλήσουν στον πρώτο τυχόντα που θα τους κάνει πρόταση. Θα λέγαμε να μη το τολμήσουν γιατί ο λαός τής ΑΕΚ δεν θα δεχτεί να ξεπουληθεί το τελευταίο περιουσιακό στοιχείο αυτής της βαθιά αποψιλωμένης ήδη ομάδας. Η αντίδραση του κόσμου ίσως να είναι για όλους αυτούς πολύ οδυνηρή. Και κάτι για τον γκασμά προπονητή τής Εθνικής ομάδας, τον αμίμητο καρπουζά τού Εστορίλ που βρήκε ομάδα στρωμένη από τον Όττο και καρπώνεται τη δόξα του. Πού θα ξαναβρεί την ευκαιρία να ελληνοποιήσει παίκτη σαν τον Λεονάρντο και να τον καλέσει στην Εθνική; Θα είναι καλύτερα να τον δούμε σε κάποια άλλη Εθνική ομάδα σε καμιά διετία-τριετία και να τραβάμε τις κωλότριχές μας; Τι φοβάται, μη τον κατηγορήσουν ότι παίρνει παίκτες από την ΑΕΚ στην οποία δούλεψε και καταξιώθηκε; Σιγά τους παίκτες που έχει πάρει απ' αυτήν.

Ο Μπέλεκ θέλει να φύγει από την ΑΕΚ κι αυτό είναι γνωστό στους πάντες. Λένε μερικοί ότι δεν γίνεται να σπάσει το συμβόλαιο του δανεισμού στα μισά της διάρκειάς του. Λάθος. Αυτό μπορεί να γίνει σε δύο περιπτώσεις. Πρώτον αν καταγγείλει μονομερώς τη σύμβαση ο παίκτης για λόγους μη τήρησης των συμφωνηθέντων και δεύτερον αν συμφωνήσουν οι δύο ομάδες και αυτή που διατηρεί τα δικαιώματά του έχει βρει μια τρίτη ομάδα η οποία αποδέχεται να τον δανειστεί για το δεύτερο μισό τού συμβολαίου δανεισμού αναλαμβάνοντας να καλύψει εκείνη το συμβόλαιο του παίκτη για αυτό το διάστημα. Προσωπικά δεν μας κάνει ούτε κρύο ούτε ζέστη υπό την προϋπόθεση ότι η ΑΕΚ θα κινηθεί και θα έχει έτοιμη λύση για να τον αντικαταστήσει. Τι να τον κάνει έναν παίκτη που θα είναι ωσεί παρόν στις δύσκολες αγωνιστικές της υποχρεώσεις;

Ο Λυμπερόπουλος χτες είχε κατά διαστήματα κάτι από τη λάμψη τού παρελθόντος. Όχι τρομερά πράγματα αλλά εκείνο το ξεπέταγμα σε μερικές φάσεις μάς θύμισε κάτι από τον παλιό καλό Νικόλα. Όποιος πιστεύει ότι αυτό μπορεί να έχει διάρκεια μάλλον δεν διατηρεί και πάρα πολύ καλή σχέση με τον χρόνο και τα καμώματά του.

Ο Γεωργέας που μπήκε αλλαγή στη θέση τού Καράμπελα κατάφερε για ένα εικοσάλεπτο να ανταποκριθεί πλήρως και να γείρει την πλάστιγγα της υπεροχής προς τη μεριά τής ΑΕΚ, σε ένα σημείο μάλιστα που το γήπεδο είχε πάρει επικίνδυνη κλίση προς την εστία τού Αραμπατζή. Μ' αυτό τον τρόπο απελευθέρωσε και τον Λεονάρντο που χωρίς το άγχος πια της στήριξης που έπρεπε να δίνει στο αριστερό μπακ βρήκε εκείνος στήριξη απ' αυτό και ξεχύθηκε προς την αντίπαλη εστία. Δυστυχώς αυτό με τον χρόνο ισχύει και στην περίπτωση αυτού του Νικόλα.

Ο Ρίκα άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά κι αν εξαιρέσει κανείς το πρώτο δεκάλεπτο που πάτησε στον αγωνιστικό χώρο όπου και ήταν εμφανώς τρακαρισμένος, μετά βρήκε τον εαυτό του, ηρέμησε και συνέβαλε απόλυτα να πάρει η ΑΕΚ τούς τρεις βαθμούς και να μη δεχτεί γκολ.

Ο Σιαλμάς έπαιξε μόνο δέκα λεπτά και δεν γίνεται να κριθεί. Πάντως οι εν γένει κινήσεις του μέσα στον αγωνιστικό χώρο δείχνουν έναν παίκτη που αν πάρει παιχνίδια στα πόδια του σίγουρα έχει θέση σ' αυτή την ομάδα.

Ο Κωστένογλου, τα είπαμε και πιο πάνω, έκανε το καλύτερο δυνατόν που μπορούσε να κάνει με το συγκεκριμένο υλικό. Ας πατάμε στο έδαφος. Μην περιμένει κανείς να δει αυτή την ομάδα να αλλάζει τη μπάλα εκατό φορές κι ο κόσμος να φωνάζει όλε, ούτε να περιμένει να βρεθεί στην ευτυχή θέση να μη προλαβαίνει να παρακολουθήσει την πορεία τής μπάλας από τους αυτοματισμούς που θα ξεδιπλώνει στο γήπεδο. Έτσι θα βγει η χρονιά, κούτσα-κούτσα και ο στόχος είναι προφανής. Τα πλέι ωχ και ξανά μια θέση στο Γιουρόπα Λιγκ. Με την ελπίδα πάντα να βρεθεί κανένας χριστιανός (ή και μουσουλμάνος, δεν μας πειράζει) που θα επαναφέρει αυτή την ομάδα εκεί που της αξίζει να βρίσκεται.

Όσο για τον διαιτητή, τι να λέμε. Κακή πρόθεση δεν είχε. Δηλαδή δεν ήταν βαλτός για να κάνει ζημιά. Όταν όμως δεν είναι σε θέση να δει μπροστά στα μάτια του την πεντακάθαρη ανατροπή τού Καφέ και να σφυρίξει το οφθαλμοφανέστατο πέναλτι, κάτι δεν πάει καλά μ' αυτή τη φάρα και την εκπαίδευσή τους. Επίσης, έχουμε την αίσθηση ότι χαρίστηκε στον Μπέλεκ, ο οποίος όχι μία αλλά δύο φορές φλερτάρισε με την αποβολή.

Η απουσία τού κόσμου υπήρξε αισθητή στις εξέδρες τού ΟΑΚΑ χτες κι ίσως αυτό να αποτελεί ένα μήνυμα προς όλους για να βιαστούν. Η απογοήτευση είναι διάχυτη στις τάξεις των φιλάθλων και όσο βλέπουν να πηγαίνει η Γ.Σ. από αναβολή σε αναβολή τούς ζώνουν όλους τα φίδια. Για να μη ζήσουμε στιγμές απείρου κάλλους που μάλλον δεν τις έχουν ζήσει οι σημερινοί μέτοχοι και διοικούντες για να καταλάβουν τι εστί βερίκοκο, καλό θα είναι να σκίσουν τον πάτο τους για να βρουν άμεσα μια βιώσιμη λύση για την ΑΕΚ. Στο κάτω-κάτω αυτοί την έφεραν στη σημερινή τραγική θέση. Η καραμέλα με τους καλούς και γνήσιους ΑΕΚτζήδες που ήρθαν το 2004 να σώσουν την ομάδα από τον αφανισμό έλιωσε οριστικά. Ευτύχησαν να πέσουν πάνω στο άρθρο 44 και να μηδενίσουν το 80% των χρεών που είχαν συσσωρευτεί στην ΑΕΚ από τις ατασθαλίες τού Ψωμιάδη και των προκατόχων του και σήμερα, αντί να έχουμε μπροστά μας μια εξυγιασμένη ΑΕΚ που να βαδίζει στο δρόμο των επιτυχιών, έχουμε μια ομάδα διαλυμένη, απαξιωμένη από τους πάντες και χωρίς τον παραμικρό προσανατολισμό ή την παραμικρή ελπίδα για το μέλλον. Ας τα σκεφτούν όλα αυτά (φυσικά και τα διαβάζουν, το ξέρουμε) και ας πράξουν αναλόγως. Δεν θα καθορίσουν μόνο το μέλλον τής ΑΕΚ αλλά όπως πάνε τα πράγματα και το δικό τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια: