Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Η ώρα των εντυπώσεων στον απόηχο της νίκης

Βέροια-ΑΕΚ 1-2 (Super League)

Ο τολμών νικά. Πόσες φορές δεν είχαμε γράψει για την ατολμία του Δέλλα ο οποίος απέφευγε να πάρει ρίσκο στα προηγούμενα παιχνίδια προτιμώντας να τα διαχειριστεί εκ του ασφαλούς και κάποιες φορές προτιμούσε να επιλέξει τη σιγουριά μιας ισοπαλίας εκτός έδρας (όπως έκανε στην Ξάνθη) παρά να κάνει μια κίνηση αυξημένου ρίσκου που ίσως να έδινε τη νίκη στην ΑΕΚ. Ε, στη Βέροια ο Δέλλας αποφάσισε να ρισκάρει και το αποτέλεσμα δικαίωσε την επιλογή του. Παρόλο που και πάλι αναλώθηκε σε ανούσιες αλλαγές πλευρών μεταξύ των παικτών του, παρόλο που αντικατέστησε τον Μπουονανότε ο οποίος μέχρι τη στιγμή της αντικατάστασής του ήταν ο καλύτερος παίκτης της ΑΕΚ και είχε ανεβασμένη ψυχολογία λόγω του γκολ που είχε πετύχει, ο προπονητής της ΑΕΚ έκανε περισσότερες από μία τολμηρές κινήσεις που απέφεραν στην ομάδα τους 3 βαθμούς. Και πρώτα-πρώτα έριξε στο παιχνίδι τον Πλατέλλα βγάζοντας τον Σιμόες, αδυνατίζοντας μεν το κέντρο, αφού αναγκάστηκε να γυρίσει στα αμυντικά χαφ τον Μάνταλο, ενισχύοντας όμως την επίθεση και ειδικά την δεξιά της πτέρυγα. Στη συνέχεια έφερε τον Αραβίδη αριστερά γυρίζοντας το σύστημα σε 4-4-2 και πέρασε τον Κρισάντους στη θέση του Μπουονανότε για να δώσει ύψος στην επίθεση με σκοπό να εκμεταλλευτεί τις σέντρες των Πλατέλλα, Γκάλο, Ντίντακ και Αραβίδη και τοποθετώντας δίπλα στον Κρισάντους τον Βάργκας σαν δεύτερο φορ. Και τρίτη και πλέον παράτολμη κίνηση του Δέλλα εκείνη του 80', όταν αντικατέστησε τον Τζανετόπουλο με τον Μπαρμπόσα, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση στις πτέρυγες και περνώντας τον Γιόχανσον σε θέση κεντρικού αμυντικού για να διαφυλάξει και τα νώτα της ομάδας. Κίνηση ματ αποδείχτηκε κυρίως η τελευταία, αφού ο Μπαρμπόσα ήταν εκείνος που με την εκπληκτική εκτέλεση φάουλ του τελευταίου λεπτού χάρισε τη νίκη στην ΑΕΚ. Ένας προπονητής δεν φτάνει να είναι διαβασμένος, δεν φτάνει να κόβει το μάτι του, δεν φτάνει να έχει πλάνο αλλά πρέπει να είναι και τολμηρός. Οι κινήσεις αυξημένου ρίσκου είναι εκείνες που πολλές φορές ξεκλειδώνουν τα πιο δύσκολα παιχνίδια και δίνουν τις νίκες, κυρίως στις πιο σκληρές έδρες που οι αντίπαλοι αποφασίζουν να πουλήσουν ακριβά το τομάρι τους για να πάρουν ότι παραπάνω μπορούν από το κάθε ματς. Ο Δέλλας μαθαίνει και θα εξελιχθεί σε έναν σπουδαίο προπονητή. Αυτό είναι βέβαιο. Μέχρι τότε όμως θα κάνει και πολλά λάθη και θα χαθούν παιχνίδια από δική του υπαιτιότητα, όπως άλλωστε και από παίκτες του που θα τύχει να βρεθούν σε άσχημη μέρα.

Πέρα όμως από τον Δέλλα ας δούμε και την ατομική απόδοση όσων αγωνίστηκαν στη Βέροια και ποια είναι η συμβολή του καθενός στη σημαντική εκτός έδρας νίκη της ομάδας, που πέρα από τους τρεις βαθμούς θα δώσει και ψυχολογία στους παίκτες την οποία και είχαν μεγάλη ανάγκη μετά από την ήττα στην Τούμπα και την έντονη αμφισβήτηση που δέχτηκαν.

Μπαρόχα: Αντέδρασε έξυπνα όποτε δέχθηκε επίθεση στο τέρμα του και έκανε και μια δύσκολη απόκρουση. Κατ' εμένα όμως φέρει ευθύνη -έστω και περιορισμένη- στη φάση του γκολ αφού το δέχεται στην κλειστή γωνία του και αργεί να πέσει.

Γκάλο: Ο Βραζιλιάνος διόρθωσε μερικώς την κακή του εμφάνιση τής Τούμπας, κυρίως στο δεύτερο ημίχρονο όπου έκανε αρκετές επελάσεις και έβγαλε σέντρες στην περιοχή του αντιπάλου. Σίγουρα όμως τον έχουμε δει καλύτερο και μας έχει κακομάθει.

Ντίντακ: Κι αυτός στο δεύτερο ημίχρονο ανέβηκε περισσότερο αλλά, επιτέλους είδαμε ένα κανονικό αριστερό μπακ η εμπειρία του οποίου είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού καθώς τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά ξέρει να κάνει καλά τη δουλειά του.

Λαμπρόπουλος: Ποτέ δεν έχει κάνει το σούπερ ουάου παιχνίδι καθώς είναι ένα στόπερ μετρίου διαμετρήματος που πάντα θα κάνει δυο-τρία λάθη τα οποία παρακαλάς από τη εξέδρα να μη στοιχίσουν στην ομάδα. Και σήμερα κάτι παρόμοιο συνέβη.

Τζανετόπουλος: Κρίμα για τον μικρό. Δεύτερη κατά σειρά απογοητευτική εμφάνιση μετά από εκείνη της Τούμπας. Ίσως ο Δέλλας πρέπει να φροντίσει λίγο να τον προφυλάξει. Η ευθύνη του στο γκολ της Βέροιας είναι τεράστια και η όλη τοποθέτησή του πλήρως απογοητευτική. Έκανε κι άλλα λάθη όμως στο παιχνίδι.

Γιόχανσον: Κάλυψε καλά τους χώρους παρόλο που δεν ήταν και πάλι ο γνωστός μας Γιόχανσον. Ήταν όμως καλύτερος από τα δύο τελευταία παιχνίδια με ΠΑΟΚ εκτός και με Γιάννινα στο ΟΑΚΑ. Στη φάση του γκολ τόσο αυτός όσο και ο Σιμόες έχουν τραβηχτεί πολύ μπροστά και έχουν αφήσει εντελώς άδειο τον χώρο του κέντρου.

Σιμόες: Φάνηκε επηρεασμένος από τον τραυματισμό του στο ματς της Τούμπας αλλά το θηρίο που κατοικεί μέσα του δεν του επιτρέπει να επαναπαυτεί και να χαλαρώσει. Τρέχει σαν δαίμονας και πιέζει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του γηπέδου. Μεγάλη και αθόρυβη μεταγραφή όπως και εκείνη του Γιόχανσον. Στη φάση του γκολ πάντως ελέγχεται κι αυτός όπως και ο Σουηδός για ολιγωρία και αργή επιστροφή.

Μπουονανότε: Ο κορυφαίος της ΑΕΚ και κακώς αντικαταστάθηκε. Έκανε ένα σοβαρό λάθος όταν έχασε τη μπάλα στη φάση που η ΑΕΚ δέχτηκε το γκολ και ακόμα σοβαρότερο ήταν το γεγονός ότι εγκατέλειψε την προσπάθεια και έτρεξε στον διαιτητή να διαμαρτυρηθεί ενώ στην ουσία ο αντίπαλος δεν του είχε κάνει κανένα φάουλ και το μόνο παράπτωμα στο οποίο υπέπεσε είναι ότι του έκλεψε τη μπάλα. Απαράδεκτη ενέργεια για παίκτη της κλάσης του και την κατάλαβε γι' αυτό και έβγαλε τόση ένταση όταν κατάφερε να ισοφαρίσει. Εκτός από τη συγκεκριμένη φάση όμως ήταν μια μόνιμη απειλή για την εστία της Βέροιας.

Μάνταλος: Πρώτη συμμετοχή στην αρχική εντεκάδα για τον παικταρά, μετά από τον σοβαρό τραυματισμό του στο ματς με τον Ολυμπιακό. Το σπουδαιότερο είναι ότι δεν έχει επηρεαστεί καθόλου από εκείνον τον τραυματισμό και παίζει με τέτοιο πάθος σα να μη του συνέβη ποτέ. Έβγαλε όλο το 90λεπτο χωρίς καμία ενόχληση και ήταν κι αυτός μια διαρκής απειλή γα τους αντιπάλους του ενώ απέδωσε το ίδιο καλά και όταν ο προπονητής του τον πέρασε σαν δεύτερο αμυντικό χαφ. Στο 90'+4' μας κοψοχόλιασε, όταν σε μια φάση δευτερόλεπτα πριν από το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή τραυματίστηκε και αποχώρησε από τον αγωνιστικό χώρο. Ευτυχώς όμως δεν ήταν κάτι σοβαρό.

Βάργκας: Η είδηση κατ' αρχήν είναι ότι έβγαλε ολόκληρο το 90λεπτο! Υπήρξαν στιγμές που έγινε ιδιαίτερα επικίνδυνος αλλά και στιγμές που έκανε το κάτι παραπάνω και χάλαγε τη φάση, όπως σ' εκείνο το τρομερό τετ α τετ με τον τερματοφύλακα που σούταρε στα πουλιά. Είχε πάρα πολλά κακοεκτελεσμένα στημένα και ιδιαίτερα κάποια κόρνερ αλλά και φάουλ, πράγμα που μας φάνηκε κάπως περίεργο γιατί δεν συνάδει με την κλάση του.

Αραβίδης: Κακή μέρα για τον αγαπημένο της κιτρινόμαυρης εξέδρας Χρηστάρα Αραβίδαρο. Δεν πειράζει. Κι αυτό μέσα στο παιχνίδι είναι. Αν άλλωστε του έβγαιναν όλα και ήταν σε κάθε ματς φοβερός και τρομερός θα έπαιζε στη Μπάγερν. Απλά δεν του πήγε το συγκεκριμένο παιχνίδι.

Πλατέλλας: Μπήκε σαν αλλαγή και έδωσε ώθηση στην επίθεση της ΑΕΚ κάνοντας και κάποιες όμορφες προσωπικές ενέργειες. Βοήθησε αρκετά την ομάδα να κλείσει στα καρέ της τη Βέροια στα τελευταία λεπτά και να καταφέρει να γυρίσει το ματς.

Κρισάντους: Στη μοναδική φάση που βρέθηκε μέσα έπιασε μια κεφαλιά με την κορυφή του… κρανίου και έστειλε τη μπάλα στα σύννεφα. Και να θέλει κανείς δύσκολα το πετυχαίνει κάτι τέτοιο. Καημένε μου Μάκη, τίποτα δεν σου πηγαίνει καλά τον τελευταίο καιρό. Πέρα όμως από την πλάκα ο Μάκης με τον όγκο του πίεσε πολύ τους αντιπάλους αμυντικούς και άνοιξε διαδρόμους για τους συμπαίκτες του βάζοντας κι αυτός το δικό του λιθαράκι στην πολύτιμη εκτός έδρας νίκη.

Μπαρμπόσα: Ο άνθρωπος που άλλαξε τον ρου του αγώνα. Σε 14 λεπτά συμμετοχής (με τις καθυστερήσεις) πέτυχε το χρυσό γκολ της νίκης με ένα πανέξυπνα εκτελεσμένο φάουλ και δικαίως χρίστηκε από όλους ο πολυτιμότερος παίκτης της ΑΕΚ. Για όσους διατηρούν επιφυλάξεις για το φτιάξιμο που πρέπει να έχει κάθε ποδοσφαιριστής, άσχετα αν μπαίνει στον αγώνα από το πρώτο λεπτό ή αν η είσοδός του γίνεται στις καθυστερήσεις, προσέξτε καλά στο βίντεο του αγώνα την έκφραση στο πρόσωπο του Πορτογάλου την ώρα που παίρνει φόρα να εκτελέσει το φάουλ και θα καταλάβετε πολλά…

Δεν υπάρχουν σχόλια: