Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Η ΑΕΚ διέλυσε την Ανατολού Εφές με 85-56

Μπορεί να ήταν φιλικό το αποψινό παιχνίδι και σαν τέτοιο να μη συγκέντρωσε την προσοχή των μπασκετικών φιλάθλων της ΑΕΚ. Για εκείνους που ξέρουν όμως ποιος αντίπαλος βρέθηκε αντιμέτωπος με την "Ένωση" αντιλαμβάνονται και το μέγεθος της επιτυχίας της ομάδας που πήρε μεγάλη νίκη με 29 πόντους διαφορά, παρά τις απουσίες των Κάρτερ, Σάκοτα και Όρτον, από την πανίσχυρη Αναντολού Εφές με 85-56, σε μια βραδιά που τιμήθηκαν οι Ντράγκαν Σάκοτα και Ντούσαν Ίβκοβιτς. Η ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς ανήκει στην Ευρωλίγκα και βρίσκεται ανάμεσα στα φαβορί για το φάιναλ φορ.

Η ΑΕΚ κατ' αρχήν στηρίχθηκε στην άμυνά της και παρά τα προβλήματα που αντιμετώπιζε πρόσφερε ωραίο θέαμα και πέτυχε μια μεγάλη σε έκταση σκορ νίκη επί της Εφές. Μπήκε κεφάτη στο ματς και προηγήθηκε με 9-2 στα πρώτα 4 λεπτά. Στο 8’ το σκορ είχε γίνει ήδη 20-10 υπέρ της βασίλισσας χάρη σε ένα σερί 8-0 και 11 προσωπικούς πόντους του Μαυροκεφαλίδη, ενώ η α' περίοδος έληξε με 23-12 βρίσκοντας διακριθέντες τον Μιλόσεβιτς και τον Ουόρεν.

Στη β' περίοδο και στο 15' η ΑΕΚ πέτυχε και νέο σερί 8-0 και το σκορ εκτοξεύτηκε στο 35-15, με τον Μαυροκεφαλίδη να φτάνει τους 13 πόντους και τη διαφορά να αγγίζει τους 22 πόντους με σκορ 40-18. 5 σερί πόντους πέτυχε ο Σκραμπ σε μια περίοδο που δεν υστέρησε κανένας κιτρινόμαυρος παίκτης και η πεντάδα ήταν οι Μαυροκεφαλίδης, Κατσίβελης, Σαρικόπουλος, Χέρστον και Παπαντωνίου. Το πρώτο ημίχρονο βρήκε τη βασίλισσα να προηγείται με 21 πόντους διαφορά και σκορ 46-25.

Στην γ' περίοδο και στο 23’, η διαφορά έφτασε στους 24 πόντους με το σκορ να γίνεται 54-30 και με τους Χέρστον και Ουόρεν να οργιάζουν. Η Εφές ξεκίνησε τότε την ύστατη προσπάθειά της να μαζέψει τη διαφορά και να πλησιάσει στο σκορ την ΑΕΚ, περίπου στα μέσα της γ’ περιόδου και τα κατάφερε σχετικά αφού πλησίασε στους 11 πόντους κάνοντας το σκορ 58-47 στο 29’, ενώ η λήξη της περιόδου βρήκε την ΑΕΚ προηγούμενη με 12 πόντους διαφορά και σκορ 61-49.

Στην δ’ περίοδο, η ΑΕΚ πάτησε τέρμα το γκάζι αιφνιδιάζοντας την τουρκική ομάδα που είδε την απόδοση των παικτών του δικεφάλου να αγγίζει το εξωπραγματικό, εμφανίζοντας ταυτόχρονα μια απερίγραπτα αποτελεσματική άμυνα. Με κορυφαίο τον Χέρστον και με μόλις 4 πόντους παθητικό, εκτίναξε τη διαφορά στο +29 φτάνοντας το σκορ στο 82-53, διατηρώντας τον ίδιο ρυθμό μέχρι τη λήξη του αγώνα όπου το ταμπλό έγραφε πλέον με το άκουσμα της κόρνας ΑΕΚ-Ανατολού Εφές 85-56.

Τα δεκάλεπτα: 23-12, 46-25, 61-49, 85-56.

ΑΕΚ (Ντράγκαν Σάκοτα): Παπαντωνίου 8 (2), Χέρστον 15, Μιλόσεβιτς 8, Σκραμπ 10 (1), Μαυροκεφαλίδης 20 (1), Σαρικόπουλος 4, Κατσίβελης 7 (1), Μωραΐτης 1, Παύλος, Ουόρεν 12 (2).

Ανατολού Εφές (Ντούσαν Ίβκοβιτς): Τάιους 5, Μπράουν 8, Οσμάν, Μπατούκ 3 (1), Σάριτς 12 (2), Κορκμάζ 2, Ουλουμπάι, Γκρέιντζερ 3, Ερτέλ 5, Ντίμπλερ 9 (3), Ντάνστον 4, Ντουβερίογλου 5.

Ο Ντράγκαν Σάκοτα βλέποντας την τεράστια διαφορά που είχε πάρει η ομάδα του βρήκε την ευκαιρία προς το τέλος του αγώνα και έριξε στο παιχνίδι τον Μωραΐτη, τον οποίο ο κόσμος υποδέχθηκε με ενθουσιασμό.

Η ΑΕΚ, πριν από το φιλικό με την Ανατολού Εφές στο ΟΑΚΑ, τίμησε τους Ντούσαν Ίβκοβιτς και Ντράγκαν Σάκοτα. Οι δύο Σέρβοι τεχνικοί, ήταν άλλωστε εκείνοι που οδήγησαν την Ένωση στους τελευταίους της τίτλους. Συγκεκριμένα, ο μεν Ίβκοβιτς, την οδήγησε σε δύο Κύπελλα το 2000 και το 2001 και στο Κύπελλο Σαπόρτα το 2000, ο δε Σάκοτα στο τελευταίο της πρωτάθλημα το 2002. Τον "Ντούντα" τίμησε ένας πρώην παίκτης του στην "Ένωση", ο Άγγελος Κορωνιός που είναι και βοηθός του Σάκοτα και τον "Σάλε" ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Γιώργος Χαλβατζάκης.

Στο μεταξύ, το μεσημέρι βρέθηκε στα γραφεία της ομάδας και απολογήθηκε ο Ντάνιελ Όρτον για μια σειρά πειθαρχικών παραπτωμάτων (άλλα ελαφρά και άλλα πολύ σοβαρά, όπως ενημέρωσε η ΚΑΕ) στα οποία υπέπεσε. Ο Αμερικανός σέντερ πάντως ήταν παρών απόψε στα επίσημα του ΟΑΚΑ και παρακολούθησε το μεγάλο φιλικό με την Εφές. Πλέον αναμένεται η απόφαση των διοικούντων της Ένωσης που μπορεί να επισύρει από πρόστιμο έως και διακοπή συμβολαίου, αν και οι πληροφορίες λένε ότι η ΑΕΚ ψάχνει ήδη τον αντικαταστάτη του.

Εξάλλου, η ΑΕΚ, με απόφαση του προπονητή και της διοίκησης, δεν θα ταξιδέψει τελικά στην Τουρκία για τα φιλικά με την Μπεσίκτας, που ήταν προγραμματισμένα για την 1η και 3η Οκτωβρίου. Ο λόγος είναι οι τραυματισμοί των Κάρτερ και Ντούσαν Σάκοτα, αλλά και το θέμα που προέκυψε με τον Όρτον, με τον προπονητή της ΑΕΚ Ντράγκαν Σάκοτα να κρίνει πως τα δύο αυτά φιλικά δεν θα βοηθούσαν όσο θα περίμενε. Άλλωστε στις 7/10 η ομάδα αντιμετωπίζει τον Άρη για το Κύπελλο και ίσως το ταξίδι αυτό περισσότερο να επιβάρυνε τους κιτρινόμαυρους παρά να τους βοηθούσε…