Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Η Σούπερ Λιγκ στο μικροσκόπιο

Η κερδισμένη της 11ης αγωνιστικής ήταν η ΑΕΚ που πέρασε έστω και δύσκολα από την Κομοτηνή νικώντας τον τοπικό Πανθρακικό με 1-2. Αυτή ήταν η πρώτη νίκη της ΑΕΚ με τον Γκουστάβο Πογέτ στον πάγκο της. Η εικόνα της ΑΕΚ δεν ήταν καλή δεδομένου ότι είχε απέναντί της μία από τις πιο αδύναμες ομάδες της κατηγορίας και παρόλα αυτά απειλήθηκε αρκετές φορές. Εμφάνισε τρομερά αμυντικά κενά ενώ και η προσπάθεια εφαρμογής του 4-3-3 από τους παίκτες της τους δημιούργησε σύγχυση. Στα κέρδη της η προσπέραση του Πανιωνίου που την οδήγησε στην τέταρτη θέση ενώ δεδομένη πρέπει να θεωρείται και η προσπέραση του Παναθηναϊκού που αναμένεται να τιμωρηθεί με αφαίρεση 3 τουλάχιστον βαθμών. Συνεπώς, πλην του πρωτοπόρου Ολυμπιακού, η ΑΕΚ από πάνω της έχει μόνο τον Αστέρα Τρίπολης με ένα μόλις βαθμό διαφορά αλλά με το πλεονέκτημα για τον Αστέρα ότι την έχει νικήσει μέσα στο ΟΑΚΑ. Ο Πανθρακικός το πάλεψε και αν το πίστευε περισσότερο ίσως είχε καταφέρει να φτάσει στην ισοφάριση αφού η ΑΕΚ δεν βρέθηκε και στην καλύτερή της μέρα. Πάντως η νέα αυτή ήττα μεγάλωσε ακόμα περισσότερο τη διαφορά του στη βαθμολογία από τις υπόλοιπες ομάδες που δίνουν μάχη για να σωθούν και δυσκόλεψε πολύ το έργο της σωτηρίας του.

Στο μεγάλο ντέρμπι μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού έγινε αυτό που φοβόντουσαν όλοι όσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο. Έσκασε το καζάνι από την υπερθέρμανση και εκτοξεύτηκε το καπάκι του μίλια μακριά. Να μιλήσουμε εδώ για κερδισμένους και χαμένους; Πρώτα απ' όλα μεγάλος χαμένος είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο. Γίναμε και πάλι ρεζίλι σε όλο τον κόσμο. Καλά έκανε ο διαιτητής και δεν επέτρεψε να αρχίσει ποτέ το παιχνίδι. Η ατμόσφαιρα ήταν κάτι παραπάνω από εκρηκτική. Αν παρόλα αυτά πρέπει να ψάξουμε κερδισμένο, με ευκολία αναγνωρίζουμε τον Ολυμπιακό που θα πάρει χωρίς κόπο το ματς και ταυτόχρονα θα έχει εξοντώσει τον κυριότερο φέτος αντίπαλό του. Γιατί ο Παναθηναϊκός στην κυριολεξία θα εξοντωθεί. Χάνει το ματς με μηδενισμό και σκορ 0-3. Του αφαιρούνται σίγουρα 3 βαθμοί από το φετινό πρωτάθλημα και ενδεχομένως άλλοι τόσοι από το επόμενο. Τιμωρείται η έδρα του για 3 τουλάχιστον αγωνιστικές. Του επιβάλλεται μεγάλο χρηματικό πρόστιμο. Ανοιχτό παραμένει ακόμα το ενδεχόμενο να παραιτηθεί ο Αλαφούζος και να μείνει ακέφαλη η ομάδα. Ταυτόχρονα χάνεται οριστικά ο στόχος της κατάκτησης του πρωταθλήματος για τη φετινή χρονιά. Αν δε αγριέψει η διοικητική κρίση και δεν εμφανιστεί κάποιος με οικονομική επιφάνεια να αναλάβει την ομάδα, θα βρεθεί πιο κοντά από ποτέ άλλοτε στη λύση του υποβιβασμού στην Γ' κατηγορία για να ξεφορτωθεί τα χρέη του και να επιστρέψει καθαρός όπως έγινε και με την ΑΕΚ. Με λίγα λόγια ο Παναθηναϊκός βρίσκεται ένα μόλις βήμα από την καταστροφή. Και, ναι, τρίβει τα χέρια του ο Μαρινάκης, γιατί να το κρύψουμε άλλωστε;

Στους κερδισμένους ο ΠΑΣ Γιάννινα που μετά το στραβοπάτημα με τον Παναιτωλικό επανήλθε έστω και δύσκολα στις νίκες. Έχοντας κορυφαίο τον Μανιά που πέτυχε και τα 2 γκολ της ομάδας του ο ΠΑΣ μπορεί να αισιοδοξεί για το μέλλον του. Αντίθετα, η Καλλονή, βυθίζεται διαρκώς και βλέπει να γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο το παιχνίδι της παραμονής στην κατηγορία.

Κερδισμένος και ο Αστέρας Τρίπολης που πέτυχε καθοριστική νίκη απέναντι στον Ατρόμητο και χτίζει μέρα με τη μέρα το νέο ευρωπαϊκό του όνειρο παραμένοντας στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας και στοχεύοντας στα πλέι οφ που οδηγούν στην πολυπόθητη είσοδο στα ευρωπαϊκά σαλόνια. Ο Ατρόμητος από την άλλη πλευρά έχει περιέλθει σε πολύ δύσκολη θέση και παρόλο που στο τιμόνι του έχει πλέον τον Τραϊανό Δέλλα εξακολουθεί την κατακόρυφη πτώση του.

Ο Πλατανιάς σαφώς κερδισμένος κι αυτός αφού επιβλήθηκε του Λεβαδειακού με 2-1 σε ένα πολύ ήσυχο παιχνίδι στο οποίο ο διαιτητής έβγαλε μόνο 3 κίτρινες κάρτες. Τη νίκη στους γηπεδούχους έδωσε ένας παίκτης που μπήκε σαν αλλαγή στο 55' και σε 35' μέσα έβαλε ένα γκολ και έδωσε την ασίστ για το δεύτερο. Το ωραίο είναι ότι σκόραρε για κάθε ομάδα και ένας… Γιακουμάκης, αφού και οι δύο ομάδες είχαν στην εντεκάδα τους από έναν παίκτη με το ίδιο επώνυμο. Από πλευράς Λεβαδειακού ούτε κρύο ούτε ζέστη για το αποτέλεσμα αφού ο Κομπότης τον έχει δέσει τον γάιδαρό του. Σε όλο το παιχνίδι έκανε δύο ευκαιρίες όλες κι όλες κι αυτές στο τελευταίο πεντάλεπτο του αγώνα. Τη μία τη μετέτρεψε σε γκολ ο δικός του Γιακουμάκης ενώ την άλλη την έχασε ο Μάτζιος που θα μπορούσε να αλλάξει και το αποτέλεσμα χαρίζοντας στην ομάδα του την ισοπαλία.

Κερδισμένη η Ξάνθη που ανέκοψε την ξέφρενη πορεία του Πανιωνίου νικώντας τον με το καθαρό 2-0. Ένα μήνα είχε να χάσει ο Πανιώνιος. Συγκεκριμένα από τις 25 Οκτωβρίου, όταν είχε ηττηθεί με 0-1 από τη Βέροια μέσα στη Νέα Σμύρνη, ενώ σε γήπεδο αντιπάλου είχε να χάσει 2 μήνες, από το 2-1 στην Τρίπολη από τον Αστέρα Τρίπολης. Επίσης έμεινε άσφαιρος σε ήττα του από τις 23 Αυγούστου, όταν είχε χάσει με 3-0 από τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκης. Ο Πανιώνιος υποχώρησε στην 5η θέση αφού τον προσπέρασε η ΑΕΚ.

Στην Τούμπα ο ΠΑΟΚ έκανε την τρίτη γκέλα του με τις λεγόμενες μικρομεσαίες ομάδες αφού -εκτός από την ήττα που έχει από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό- έχει παραχωρήσει 3 ισοπαλίες, σε Ξάνθη με 0-0, σε Πανθρακικό με 3-3 και τώρα σε Παναιτωλικό επίσης με 0-0. Συνολικά δηλαδή έχει απώλειες μέσα στο γήπεδό του 9 ολόκληρων βαθμών. Και έτσι το ξέρουν καλά στον ΠΑΟΚ ότι δεν πρόκειται να πάνε πουθενά. Ήδη άρχισαν να μένουν πολύ πίσω ακόμα και στη διεκδίκηση της μιας προνομιούχου θέσης από τις πέντε πρώτες που οδηγούν στα πλέι οφ. Τα μεγάλα όπλα του ΠΑΟΚ, Αθανασιάδης και Μπερμπάτοφ, έπαθαν χτες αφλογιστία, με τον πρώτο να αντικαθιστάται μόλις στο 55' και τον δεύτερο να εξελίσσεται σε μοιραίο παίκτη της ομάδας χάνοντας ένα σίγουρο γκολ στο 80' αφού στην προσπάθειά του να σουτάρει έπιασε αέρα! Το ματς πάντως είχε πολλές χαμένες ευκαιρίες και από τις δύο ομάδες με περισσότερες και πιο κραυγαλέες εκείνες που έχασε ο Παναιτωλικό, ο οποίος αν ήταν πιο προσεκτικός θα είχε φύγει με ένα τεράστιο διπλό. Και φυσικά στις καθυστερήσεις ο διαιτητής του στέρησε και ένα πέναλτι μαρς με το οποίο θα μπορούσε να είχε πάρει το ματς.

Βαρετό το φιλικό ματσάκι στη Βέροια μεταξύ της τοπικής ομάδας και του Ηρακλή. Το γεγονός ότι δεν το έριξαν στον ύπνο -εκτός από τους φιλάθλους- ποδοσφαιριστές και διαιτητές, συνιστά μεγάλη επιτυχία. Η Βέροια γιατί να ιδρώσει; Στην έδρα της έτσι κι αλλιώς δεν έχει σταυρώσει αποτέλεσμα. Και τι να το κάνει άλλωστε όταν πηγαίνει στα εκτός έδρας και σαρώνει; Ο Ηρακλής πάλι έριξε στο σακούλι του έναν βαθμό εκτός έδρας και αυτό είναι που μετράει στην προσπάθειά του να ξεκολλήσει από την ουρά της βαθμολογίας.

Οι ποδοσφαιριστές που ξεχώρισαν ήταν ο Μανιάς του ΠΑΣ Γιάννινα που σκόραρε και δύο φορές, ο Γιόχανσον της ΑΕΚ, ο Ράμος του Πλατανιά (παρότι έπαιξε μόνο 35'), ο Τσέναμο και ο Ράνο της Ξάνθης και τέλος ο Μύγας και ο Μάκος του Παναιτωλικού.

Η φάση της αγωνιστικής έγινε στην Τούμπα, όπου στο 38' ο Μύγας παραλίγο να σκοράρει από την περιοχή του! Ο αμυντικός του Παναιτωλικού έδιωξε δυνατά, η μπάλα, με τη βοήθεια του ανέμου, πήγε προς την εστία του ΠΑΟΚ και έσκασε μπροστά στον Γλύκο, με τον έμπειρο πορτιέρο να κάνει βήματα πίσω και με υπερένταση να διώχνει με το ένα χέρι σε κόρνερ, στερώντας από το φίλαθλο κοινό το γκολ της χρονιάς!

Σοβαρό τραυματισμό δεν είχαμε, πιο μικροί όμως υπήρξαν στην Ξάνθη, όταν ο Γουάλας αποχώρησε στο 22' με πρόβλημα στον προσαγωγό, αλλά και ο Νιέτο αποχώρησε στο 37' με μυϊκό τραυματισμό. Στην Κομοτηνή επίσης αποχώρησε στο 33' ο Μελίσσης του Πανθρακικού λόγω τραυματισμού.

Η διαιτησία δεν ξεκίνησε καλά από τα παιχνίδια του Σαββάτου και δυστυχώς συνέχισε τα… παρατράγουδά της και την Κυριακή. Ο Καραντώνης στα Γιάννινα τα μούσκεψε ακυρώνοντας κανονικό γκολ της Καλλονής στο πρώτο λεπτό του αγώνα, ενώ προς το τέλος την άφησε και με παίκτη λιγότερο αποβάλλοντας με δεύτερη κίτρινη κάρτα τον Ουκά. Ο Παπάς στη Λεωφόρο πήρε μια παρακινδυνευμένη απόφαση, σύμφωνη όμως με το γράμμα του κανονισμού και δεν επέτρεψε τη διεξαγωγή του αγώνα αφού υπήρχε κίνδυνος να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές. Ο Σιδηρόπουλος στις καθυστερήσεις του αγώνα στην Τούμπα δεν έδωσε καταφανέστατο πέναλτι υπέρ του Παναιτωλικού ουσιαστικά διαμορφώνοντας το αποτέλεσμα. Πρόκειται για τη δεύτερη ομάδα που δεν της δίνει πέναλτι μέσα στην Τούμπα ο συγκεκριμένος διαιτητής που δικαίως κερδίζει τον τίτλο του προστάτη του ΠΑΟΚ. Η πρώτη ήταν η ΑΕΚ στο ματς της 23ης Σεπτεμβρίου, όταν στο 77' ο Κάτσε είχε ανατρέψει μέσα στην περιοχή τον Σιμόες. Αν είχε σφυριχτεί εκείνο το πέναλτι η ΑΕΚ θα είχε φύγει με τους 3 βαθμούς από την Τούμπα. Αντίθετα, λίγο πριν τη λήξη του ματς σφύριξε πέναλτι υπέρ του ΠΑΟΚ (σωστό) με το οποίο η ομάδα της συμπρωτεύουσας είχε πάρει εκείνη τη νίκη.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 11ης αγωνιστικής με τα βασικά στοιχεία του κάθε αγώνα και την κριτική των διαιτητών:

Βέροια-Ηρακλής 0-0 Διαιτητής: Βοσκάκης (Ρεθύμνου) - Έδειξε 4 κίτρινες κάρτες - Δεν επηρέασε το αποτέλεσμα - Βαθμός: 8

Πλατανιάς-Λεβαδειακός 2-1 (64' Ράμος, 71' Γ. Γιακουμάκης - 86' Π. Γιακουμάκης) Διαιτητής: Βάτσιος (Δυτικής Αττικής) - Έδειξε 3 κίτρινες κάρτες - Δεν επηρέασε το αποτέλεσμα - Βαθμός: 8

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 0-3 (άνευ αγώνος) διακοπή λόγω επεισοδίων και μηδενισμός Παναθηναϊκού

Ξάνθη-Πανιώνιος 2-0 (18' Νιέτο, 44' Ράνος) Διαιτητής: Τριτσώνης (Αθηνών) - Έδειξε 6 κίτρινες κάρτες - Δεν επηρέασε το αποτέλεσμα - Βαθμός: 8

Αστέρας Τρίπολης-Ατρόμητος 1-0 (86' Νίκο Φερνάντες) Διαιτητής: Κομίνης (Θεσπρωτίας) - Έδειξε 7 κίτρινες κάρτες - Δεν επηρέασε το αποτέλεσμα - Βαθμός: 8

ΠΑΣ Γιάννινα-Καλλονή 2-1 (7', 79' Μανιάς - 64' Μπαργκάν) Διαιτητής: Καραντώνης (Ημαθίας) Στο 1' οι φιλοξενούμενοι σκόραραν με τον Γεωργίου, όμως το γκολ δεν μέτρησε, καθώς ο διαιτητής Καραντώνης θεώρησε λανθασμένα πως υπήρχε οφσάιντ, αφού η μπάλα έφτασε στον Γεωργίου έπειτα από παρέμβαση παίκτη του ΠΑΣ. Στο 84' αποβλήθηκε ο Ουκά με δεύτερη κίτρινη - Έδειξε 8 κίτρινες κάρτες με τον Ουκά να την αντικρίζει δύο φορές και να μετατρέπεται σε κόκκινη - Διαιτητής που ακυρώνει άδικα στο πρώτο λεπτό γκολ των φιλοξενουμένων που τελικά έχασαν με 2-1 και που αποβάλει και παίκτη τους στο τελευταίο δεκάλεπτο είναι σαφές ότι έχει επηρεάσει το αποτέλεσμα - Βαθμός: 5

Πανθρακικός-ΑΕΚ 1-2 (68' Μάρτινς - 18' Γιόχανσον, 61' πεν. Μπουονανότε) Διαιτητής: Δελφάκης (Αρκαδίας) Στο 60' ο τερματοφύλακας του Πανθρακικού ανέτρεψε μέσα στην περιοχή τον Μάνταλο και σωστά υπέδειξε το πέναλτι υπέρ της ΑΕΚ και έδειξε την κίτρινη κάρτα στον παίκτη των γηπεδούχων - Στο γκολ του Πανθρακικού ο επόπτης έχει σηκώσει τη σημαία υποδεικνύοντας τον σκόρερ σε θέση οφσάιντ αλλά είχε κάνει λάθος και σωστά ο διαιτητής τον αγνόησε και κατακύρωσε το γκολ - Έδειξε 5 κίτρινες κάρτες - Δεν επηρέασε το αποτέλεσμα - Βαθμός: 8

ΠΑΟΚ-Παναιτωλικός 0-0 Διαιτητής: Σιδηρόπουλος (Δωδεκανήσου) Στις καθυστερήσεις ο Πάολο βγήκε τετ α τετ με τον Γλύκο και ο τελευταίος τον ανέτρεψε χωρίς ο ρέφερι να σφυρίξει την παράβαση και δίχως να δείξει κόκκινη κάρτα στον τερματοφύλακα των γηπεδούχων - Έδειξε 5 κίτρινες κάρτες - Επηρέασε το αποτέλεσμα μη δίνοντας το πέναλτι υπέρ του Παναιτωλικού στο 90+2' - Βαθμός: 5