Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

This is ΑΕΚ και όχι κέικ

ΑΕΚ-Παναιτωλικός 0-0 (ΟΑΚΑ Super League)

Δυστυχώς η ΑΕΚ για μία ακόμα φορά δεν τα κατάφερε να κερδίσει έναν αντίπαλο που σε άλλες εποχές το μόνο που θα απασχολούσε τον κόσμο της παραμονές τέτοιου αγώνα θα ήταν η έκταση του σκορ με το οποίο θα τον κέρδιζε. Όταν την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη το ματς εγώ έγραφα το άρθρο για το ρόστερ της ΑΕΚ, σημαίνει πως είχα βουλώσει τα αυτιά μου με βουλοκέρι και δεν ήθελα να ακούσω καμιά πληροφορία από το ΟΑΚΑ. Την ψυχανεμιζόμουν την καινούρια σφαλιάρα και μέσες άκρες την είχα περιγράψει σε έναν από τους τίτλους ειδήσεων που προκαλούσαν χαμόγελα, που ανέβασα χτες: Τον θυμίζω: "- Με πολλές απουσίες ο Παναιτωλικός στο ΟΑΚΑ… Τώρα, δικαιολογία είναι αυτό ή προειδοποίηση;". Τελικά ήταν προειδοποίηση μόνο που δεν την κατάλαβε κανένας. Να σας γράψω ότι με το που άκουσα ότι ο Μοράις προορίζει τον Μάνταλο για τα άκρα είπα μόνος μου: καλώς τηνε τη γκέλα και σφύριξε.

Θα τα πω ξεκάθαρα, έτσι όπως τα νιώθω. Η ΑΕΚ δεν είναι πειραματόζωο. Δεν προσφέρεται για να κάνουν το αγροτικό τους οι λογής-λογής μαθητευόμενοι μάγοι. Δεν ζητήσαμε να μας φέρουν τον Μουρίνιο αλλά στην προσπάθεια να την βγάλουμε φτηνά η ΑΕΚ σήκωσε στην πλάτη της από την αρχή αυτής της περιπέτειάς της που ξεκίνησε από την Γ' Εθνική, πρώτα τον συμπαθέστατο Δέλλα που όμως προσπάθησε στην καμπούρα της ΑΕΚ να γίνει προπονητής χωρίς μάλιστα να το καταφέρει, έπειτα τον αντιπαθέστατο Πογέτ που ήταν σαφώς καλύτερος από τον Δέλλα αλλά αποδείχτηκε μεγάλος φραγκοφονιάς, στη συνέχεια τον μίζερο Κετσπάγια που όπως αποδείχτηκε είχε ταβάνι και μάλιστα πολύ χαμηλό και τέλος τον Μοράις, που μπορεί να ήταν σπουδαίος σαν βοηθός του Μουρίνιο αλλά σαν πρώτος προπονητής δεν το έχει με τίποτα. Δεν βλέπει γήπεδο, δεν μπορεί να διακρίνει τι έχει να του δώσει ο κάθε ποδοσφαιριστής του και ίσως γι' αυτό τους έβαλε να γράψουν σε ποια θέση νομίζει ο καθένας ότι μπορεί να αποδώσει καλύτερα, δεν το έχει επίσης με τις αλλαγές ούτε με τις ανάγκες που προκύπτουν ανάλογα με την εξέλιξη του κάθε αγώνα. Ίσως να είναι καλός γυμναστής. Μπορεί να δουλεύει ακούραστα. Δεν έχει άλλα πολλά όμως μεταξύ των οποίων και μεταδοτικότητα. Όταν μετά από κάθε αποτυχημένο αποτέλεσμα στις δηλώσεις του επαναλαμβάνει σα να του έχει κολλήσει η βελόνα ότι πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και να δουλέψουμε το συγκεκριμένο πρόβλημα (που σε κάθε ματς είναι διαφορετικό) εμένα μου λέει ότι τον έχει πιάσει τρικυμία και δεν ξέρει τι να κάνει για να την αποφύγει. Κοντεύει να του αποδοθεί ο τίτλος του μίστερ γκέλα κι αυτός κάθε φορά εντοπίζει εκείνο που φταίει και μας λέει ότι πρέπει να το διορθώσει. Χαίρουμε πολύ κόουτς αλλά δεν κάνεις ούτε αυτό.

Προπονητής που δεν διαθέτει το μάτι να δει ότι ο Μάνταλος δεν μπορεί να παίξει στα άκρα και ότι κάθε φορά που το δοκιμάζει η ομάδα βρίσκεται να παίζει με παίκτη λιγότερο δεν μπορείς να πεις ότι κόβει το μάτι του. Κι αφού την πάτησε μία και δύο συνεχίζει να το επαναλαμβάνει. Προπονητής που βλέπει ότι με το συγκεκριμένο υλικό δεν βγαίνει με τίποτα στην ομάδα του το 4-3-3 ενώ αντιθέτως της ταιριάζει γάντι ο ρόμβος αλλά αυτός συνεχίζει να πειραματίζεται με το πρώτο, είναι εθελοντής λούζερ. Αν θυμόσαστε την ίδια ακριβώς εμμονή είχε και ο Δώνης ο οποίος μάλιστα έβαζε στους παίκτες του βίντεο με παιχνίδια της Μπαρτσελόνα για να εμπεδώνουν τον τρόπο που εφάρμοζαν εκείνοι το 4-3-3! Προπονητής που έχει στον πάγκο τον Χριστοδουλόπουλο και αποφασίζει να τον ρίξει στο ματς όταν το παιχνίδι έχει κριθεί δεν έχει μεγάλες ελπίδες να δει κάποια στιγμή πέρα από τη μύτη του. Προπονητής που διαβλέπει ότι έρχεται με φόρα κατακέφαλα στην ομάδα του ένα ακόμα κακό αποτέλεσμα, κυρίως εξ αιτίας της αδυναμίας της να βγάλει έστω και μισή επιθετική φάση και εκείνος αντικαθιστά τον… Πατίτο, είναι κάτι περισσότερο από μυρωδιάς. Και δυστυχώς το έχει ξανακάνει και αυτό. Προπονητής που αποφασίζει στο τέλος να παίξει με λόμπες μέσα στην περιοχή του αντιπάλου και ταυτόχρονα αντικαθιστά τον μοναδικό ψηλό επιθετικό που διαθέτει, τον Πέκχαρτ και στη θέση του βάζει τον κοντορεβιθούλη Βάργκας, χρειάζεται άμεσα κρύο ντουζ με τριμμένο πάγο. Προπονητής που σε 8 εντός έδρας παιχνίδια έχει παραχωρήσει 5 ισοπαλίες, τις 3 χωρίς τέρματα, ενώ σε 3 ματς έχει προηγηθεί η ομάδα του, τις δύο δε από αυτές με 2-0 και έχει ισοφαριστεί σε 2-2, παραιτείται και γίνεται ιπποκόμος στον ιππόδρομο.

Η ΑΕΚ βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Όλοι έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας στην έλευση του Ντίας και ίσως του Μπράβο, των δύο Αργεντίνων που ελπίζουμε να αλλάξουν τις ασταθείς ισορροπίες στην εντεκάδα της. Ο Αϊντάροβιτς θα χρειαστεί τον χρόνο του. Περιμένουμε να ενσωματωθεί και ο Βράνιες ελπίζοντας να πάψουμε να βλέπουμε ζεϊμπεκιές σαν την σημερινή του Κολοβέτσιου που παρά λίγο να έχει κάνει ακόμα πιο δραματικό το αποτέλεσμα. Περιμένουμε επίσης να δούμε επιτέλους ένα κανονικό αριστερό μπακ σ' αυτή τη δύσμοιρη ομάδα που κάποιος την έχει καταραστεί να μη στεριώνει παίκτης σ' αυτή την καταραμένη θέση. Επίσης, καλό θα είναι να μην  επαναπαυθούμε και να ενισχύσουμε οπωσδήποτε τα άκρα μας στην επίθεση. Ο Πατίτο από μόνος του δεν φτάνει. Και επιτέλους ας πάρουμε και ένα κανονικό σέντερ φορ στη θέση του Αλμέιδα. Είναι προφανές ότι ο Πορτογάλος έχει κάψει και λάδια και βαρβολίνες. Όσο για τον προπονητή; Έτσι κι αλλιώς δεν μπορούν να του δοθούν πολλές ευκαιρίες ακόμα. Τα έκανε τα χιλιόμετρά του και κρίθηκε ανεπαρκής. Είναι δυσάρεστο να κρίνεται έτσι ένας προπονητής και μάλιστα τόσο γρήγορα αλλά τι να κάνουμε; Ταυτόχρονα είναι και νόμος του ποδοσφαίρου όταν βλέπεις κάποιος να σε πηγαίνει αγκαλίτσα στον γκρεμό να ξεκολλάς από τη θανατηφόρα αγκαλιά του. Πόσο θύμα πρέπει να είσαι για να παραμένεις κολλημένος σ' αυτήν; Φτασμένο προπονητή θέλει η ΑΕΚ με ευρωπαϊκή εμπειρία. Φτάνουν τα πειράματα. Τι θα αλλάξει αν περιμένουμε ως τον Ιούνιο που λήγει το συμβόλαιο του Μοράις; Να εμπλουτίσουμε τα αποτυχημένα μας αποτελέσματα φέρνοντας ισοπαλίες με όλους τους πικραμένους της Σούπερ Λίγκας; Μαζί με τις μεταγραφές του Ιανουαρίου ας φέρουμε και τον προπονητή που θα μπορεί να μας ξαναδώσει τη χαμένη μας αίγλη και ας προσπαθήσουν όλοι μαζί να περισώσουν ό,τι περισώζεται για φέτος και τουλάχιστον ας βάλουν τα θεμέλια, μαζί με εκείνα του γηπέδου, για να δούμε κάτι διαφορετικό στην επόμενη σεζόν που θα έρθει. This is ΑΕΚ και όχι κέικ για να το τρώει ο κάθε περίεργος και να φεύγει χορτασμένος κύριοι που έχετε τις τύχες της στα χέρια σας…