Κυριακή 7 Απριλίου 2019

Η ταχεία της ΑΕΚ πέρασε σαν αστραπή από την Ξάνθη με 1-3 και συνεχίζει ακάθεκτη


Θριαμβεύτρια έφυγε η ΑΕΚ από τα Πηγάδια νικώντας την Ξάνθη με 1-3, καταφέρνοντας να γυρίσει στο δεύτερο ημίχρονο το 1-0 του πρώτου ημιχρόνου υπέρ της τοπικής ομάδας, φτάνοντας έτσι στην ολική ανατροπή του σκορ.

Η ΑΕΚ κυριάρχησε στο παιχνίδι και το 1-0 του πρώτου μέρους δεν αντικατόπτριζε σε καμία περίπτωση την εικόνα του αγώνα.

Η Ξάνθη πέτυχε ένα γκολ στο 33' με κεφαλιά του Κάστρο έπειτα από σέντρα του Κασάδο κι αυτό εξ αιτίας μιας κακής συνεννόησης του κέντρου της άμυνας του Δικεφάλου μεταξύ των Οικονόμου και Σβάρνα. Μέχρι εκείνη τη στιγμή η ΑΕΚ ήταν η ομάδα που έχανε τις ευκαιρίες να ανοίξει πρώτη το σκορ. Παρόμοια ασυνεννοησία στο κέντρο της άμυνας υπήρξε και στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου, αυτή τη φορά με τη συμμετοχή και του Τσιντώτα, αλλά ευτυχώς η ΑΕΚ δεν το πλήρωσε, όπως και στο τελευταίο δεκάλεπτο, όταν η Ξάνθη πίεσε, που και πάλι δεν λειτούργησε σωστά το κεντρικό αμυντικό δίδυμο της Ένωσης.

Στο δεύτερο ημίχρονο όμως η ΑΕΚ μπήκε σαν αφεντικό στο παιχνίδι και ήλεγξε όλους του χώρους μη επιτρέποντας στην αντίπαλό της να γίνει απειλητική, εκτός από τις δύο φάσεις που προαναφέραμε. Μέσα σε ένα δίλεπτο πέτυχε 2 γκολ με τους Οικονόμου και Πόνσε και σήμανε το τέλος της σημερινής σεμνής τελετής στην ακριτική πόλη.

Στο 68' ο Οικονόμου ήταν αυτός που πέτυχε το γκολ της ισοφάρισης με προβολή μπροστά από τον Ζίβκοβιτς για να έρθει ο Αργεντινός κίλερ της, ο Πόνσε, στο 70' με μια υπέροχη ενέργεια μεγάλου παίκτη, αφού κοντρολάρισε τη μπάλα με το στήθος σε σέντρα του Γκάλο και με ένα άπιαστο δεξί βολέ την έστειλε να αναπαυθεί στα δίχτυα για να γράψει το 1-2 για την ΑΕΚ. Αυτό ήταν το 15ο του γκολ στην Super League και 19ο συνολικά στη σεζόν, αν υπολογίσουμε και τα 4 του Κυπέλλου. Το σκορ έκλεισε στο 92' ο Μπογέ με ωραία κίνηση και σουτ όπου η μπάλα χτύπησε πρώτα στο κάθετο δοκάρι πριν καταλήξει στα δίχτυα για να γραφτεί το τελικό Ξάνθη-ΑΕΚ 1-3.

Ο Μπογέ, που πέρασε αλλαγή στο 66' στη θέση του Αλμπάνη, συνέβαλε τα μέγιστα στην αύξηση της πίεσης που άσκησε η ΑΕΚ στην Ξάνθη, μαζί με τον Λιβάγια που μπήκε στο 55' στη θέση του Κλωναρίδη. Η τρίτη αλλαγή του Χιμένεθ ήταν ο Σιμόες στο 79' αντί του Γαλανόπουλου.

Εξαιρετικός όμως, κυρίως στο δεύτερο ημίχρονο, ήταν και ο Μάνταλος που οργάνωνε όλες τις επιθέσεις της ΑΕΚ και φυσικά εκ των κορυφαίων για άλλη μια φορά ο Έκι Πόνσε που πέτυχε και το μαγικό δεύτερο γκολ.

Ο Χιμένεθ, που αυτή τη φορά επέλεξε ένα σύστημα 4-2-3-1 με τον Τσιντώτα κάτω από τα δοκάρια, τους Γκάλο και Χουλτ δεξιά και αριστερά αντίστοιχα στα άκρα της άμυνας και τους Σβάρνα και Οικονόμου στο κέντρο της, τους Άλεφ και Γαλανόπουλο στα αμυντικά χαφ, τον Κλωναρίδη δεξιά και τον Αλμπάνη αριστερά στα πλάγια του κέντρου, τον Μάνταλο κεντρικό οργανωτικό χαφ και τον Πόνσε στην κορυφή της επίθεσης, διαχειρίστηκε άψογα το ματς και έστησε την ομάδα με τέτοιο τρόπο που σαν στόχο είχε τη νίκη και όχι μόνο να  διαφυλάξει τα νώτα της. Επίσης ξεκούρασε πολλούς παίκτες ενώ έδωσε την ευκαιρία και σε κάποιους να βρεθούν στην αρχική εντεκάδα και να δώσουν κάποια δείγματα γραφής σχετικά με το κατά πόσο μπορούν να προσφέρουν, όπως ο Τσιντώτας, ο Αλμπάνης, ο Σβάρνας και ο Άλεφ. Σε γενικές γραμμές μπορεί να πει κανείς ότι το πείραμα πέτυχε. Η ΑΕΚ έκανε την τέταρτη σερί νίκη της σε πρωτάθλημα και Κύπελλο και έδειξε ότι αρχίζει να βρίσκει επιτέλους έναν σταθερό ρυθμό απόδοσης.

Ξάνθη: Ζίβκοβιτς, Κασάδο, Καμαρά, Ντα Κόστα, Μπαριέντος, Γέντρισεκ (57' Καντά), Κάστρο, Ντίρσταμ, Κοβάσεβιτς, Λισγάρας, Ντε Αμορίμ (78' Μπρίτο).

ΑΕΚ: Τσιντώτας, Γκάλο, Σβάρνας, Οικονόμου, Χουλτ, Αλεφ, Γαλανόπουλος (79' Σιμόες), Κλωναρίδης (55' Λιβάγια), Μάνταλος, Αλμπάνης (66' Μπογέ), Πόνσε.