Τετάρτη 10 Απριλίου 2019

Πρώτα τα τείχη και μετά το στράτευμα που θα τα υπερασπίζεται

Η επόμενη ποδοσφαιρική σεζόν 2019-2020, καλό θα είναι να μην περιμένουμε ότι θα είναι από τις πιο σημαδιακές στην ιστορία της ΑΕΚ. Πολλές και μεγάλες εκπλήξεις μας περιμένουν όμως από την μεθεπόμενη, 2020-2021, αφού: Το φθινόπωρο του 2020, καλώς εχόντων των πραγμάτων, αναμένεται να εγκαινιαστεί η γηπεδάρα της ΑΕΚ, η Αγιά Σοφιά. Παράλληλα και επειδή θα είναι η πρώτη χρονιά που η ΑΕΚ θα παίζει στο καινούριο της γήπεδο επιστρέφοντας στη Νέα Φιλαδέλφεια, οι πάντες ευελπιστούμε ότι θα παρουσιαστεί ενισχυμένη και θα διεκδικήσει τόσο το πρωτάθλημα όσο και το κύπελλο. Και με αφορμή αυτή την πραγματικότητα ας απλώσουμε μερικές σκέψεις που ακολουθούν την λογική ροή των εξελίξεων και μας έχουν απασχολήσει όλους.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό η ΑΕΚ βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι από το οποίο ξεκινάει μια καινούρια λεωφόρος δόξας και επιτυχιών την οποία και ετοιμάζεται να ακολουθήσει. Χρωστούσε στην ιστορία της και της χρωστούσε και εκείνη μια αναγέννηση, μέχρι που βρέθηκε ο άνθρωπος που την πήρε από το χέρι για να την οδηγήσει σε αυτή τη λεωφόρο, αφού όμως πρώτα, πριν κάνει την αποφασιστική κίνησή του ο εκλεκτός και επιλεγμένος από τον θεό ηγέτης του, ο Δικέφαλος πέρασε μέσα από κάθε είδους αντιξοότητες με αποκορύφωμα τον φρικτό υποβιβασμό του 2013.

Η ΑΕΚ σήμερα δεν έχει οικονομικό πρόβλημα. Αντίθετα, κάθε χρόνο γιγαντώνεται ακόμα περισσότερο. Είναι φανερό ότι βαδίζει προς ένα ολόλαμπρο μέλλον για το οποίο θα απογειωθεί μόλις εγκατασταθεί στο δικό της σπίτι. Στο ορμητήριό της. Στο κάστρο της. Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας μας, το οικονομικό πλάνο αυτής της γιγαντιαίας προσπάθειας μέσα στην αγωνιστική σεζόν που διανύουμε και στην επόμενη θα βρεθεί στο αποκορύφωμά του. Αλλά μην τρελαθούμε, δεν γίναμε και καμιά οικονομική υπερδύναμη που μπορεί να ξοδεύει αλόγιστα χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες μιας τέτοιας οικονομικής πολιτικής. Είναι λογικό ότι παράλληλα δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν και επενδύσεις μεγάλου ύψους στο έμψυχο υλικό. Πρώτο μέλημα είναι να μπει η ΑΕΚ στο σπίτι της χωρίς να χρωστάει δεκάρα δεξιά κι αριστερά και με το καλημέρα να αρχίσει να έχει καθαρά έσοδα από το γήπεδό της. Αυτό θα φέρει και όλα τα υπόλοιπα.

Συνεπώς, μεγάλες μεταγραφές το προσεχές καλοκαίρι σχεδόν θα πρέπει να αποκλειστούν. Η επόμενη σεζόν θα είναι η τελευταία που η ΑΕΚ θα χρησιμοποιήσει σαν έδρα της το αφιλόξενο ΟΑΚΑ. Δεν σημαίνει αυτό ότι η ΑΕΚ θα παραιτηθεί από κάθε διεκδίκηση και πως θα παραχωρήσει τους τίτλους σε άλλες ομάδες αλλά απλά ότι θα ρίξει το βάρος της στην αποπεράτωση του γηπέδου μέχρι και την παραμικρή του λεπτομέρεια. Η ΑΕΚ έχει ήδη καλό υλικό και θα φροντίσει το ερχόμενο καλοκαίρι να το εμπλουτίσει με παίκτες-ευκαιρίες και προφανώς ελεύθερους (Ντέλετιτς, Σάκιτς), με επιστροφές δανεικών (Βασιλαντωνόπουλος) και φυσικά τα πάντα θα εξαρτηθούν από το ποιοι και πόσοι ευκατάστατοι ΑΕΚτζήδες και σε ποιο βαθμό θα βάλουν το χέρι στην τσέπη για να ενισχύσουν το έργο της αποπεράτωσης του γηπέδου καθώς και από τον χορηγό που θα βρεθεί για να δώσει το όνομά του στο νέο γήπεδο και το ύψος της συμφωνίας που θα επιτευχθεί. Αν όλα πάνε κατ' ευχήν σ' αυτούς τους δύο τομείς ενδεχομένως η ΑΕΚ να κάνει από εφέτος το κόλπο γκρόσο με τις περιπτώσεις των Αραούχο και Πόνσε ώστε να είναι πανέτοιμη και από έμψυχο υλικό για την επιστροφή της στα άγια χώματα και να χρησιμοποιήσει την επόμενη σεζόν για να δέσει ένα σύνολο που θα την οδηγήσει τη σεζόν 2020-2021 στις επιτυχίες. Κατά τα άλλα θα επιδιώξει την ανανέωση δανεισμών των Μπογέ και Άλεφ προετοιμαζόμενη να τους αποκτήσει την μεθεπόμενη σεζόν, αν φυσικά έχουν αποδείξει την επόμενη ότι το αξίζουν.

Κάπως έτσι αναμένεται να πορευτεί η ΑΕΚ, με σύνεση και λογική και ταυτόχρονα με προσήλωση στον αρχικό στόχο, που δεν είναι άλλος από την ολοκλήρωση του γηπέδου και στη συνέχεια, αφού ολοκληρωθεί το χτίσιμο των τειχών μας, να προχωρήσουμε και στο χτίσιμο της ομάδας που όλοι ονειρευόμαστε να δούμε…