Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019

Καλή αρχή για Καρέρα με νίκη 0-1 της ΑΕΚ στην Ξάνθη

Νικηφόρο ντεμπούτο για τον Μάσιμο Καρέρα στον πάγκο της ΑΕΚ που πήρε τη νίκη στα Πηγάδια από την Ξάνθη με ωραίο σουτ του Γαλανόπουλου στο 84'

Αν εξαιρέσουμε τη διάθεση που έδειξαν οι παίκτες και το αγωνιστικό τους πάθος η ΑΕΚ δεν εμφάνισε μεγάλες διαφορές με την μέτρια ομάδα του πρόσφατου παρελθόντος. Εκείνα όμως που εντοπίζονται δια… γυμνού οφθαλμού είναι τα εξής:

Πρώτο απ' όλα είναι πως οι παίκτες αρχίζουν να αποκτούν πιο ξεκάθαρους ρόλους μέσα στο γήπεδο και διακρίνεται ότι έχουν εντολές για να κάνουν συγκεκριμένα πράγματα και κινήσεις στον αγωνιστικό χώρο. Η διαφορετική εικόνα που εμφάνισε η ΑΕΚ δηλαδή είναι ότι δεν πάει πια χύμα στο κύμα και ό,τι προκύψει από προσωπικές ενέργειες κάποιων παικτών.

Δεύτερο στοιχείο είναι η ύπαρξη συγκεκριμένου συστήματος που προσαρμόζεται πάνω σε δύο παραλλαγές, όχι μακριά από αυτά που έχουν ήδη διδαχτεί από τους προηγούμενους προπονητές τους. Έξυπνη κίνηση του Ιταλού που δεν θέλει να μπερδέψει τους παίκτες του ακόμα περισσότερο απ' όσο είναι ήδη μπερδεμένοι, κυρίως με τις φιλοσοφικές προσεγγίσεις του Καρντόσο περί ανάπτυξης μιας ομάδας.

Τρίτο στοιχείο, που εμπεριέχεται σε μεγάλο βαθμό στα δύο πρώτα, είναι η πειθαρχία των παικτών στις επιταγές του προπονητή τους κι αυτό δεν πρέπει να είναι αποτέλεσμα της μόνο μιας εβδομάδας που έχουν δουλέψει μαζί. Μάλλον προϊόν έμπνευσης είναι και απόφασης των παικτών να συμμορφωθούν και για το δικό τους συμφέρον. Η αναρχία στις κινήσεις του καθενός εντός αγωνιστικού χώρου δείχνει να αποτελεί παρελθόν.

Σίγουρα είναι πολύ νωρίς για να αρχίσουμε να εγκωμιάζουμε τις αρετές του νέου προπονητή και φυσικά δεν πρέπει να τρέφουμε και μεγάλες ελπίδες ότι εν μία νυκτί θα ξεπεραστούν τα προβλήματα ή ότι κάποιοι παίκτες που δεδομένα έχει αποδειχτεί πως δεν μπορούν να προσφέρουν όσα ελπίζαμε στην ομάδα θα μετατραπούν ξαφνικά σε αναντικατάστατα πολυεργαλεία. Είναι όμως μια αρχή αυτή που έγινε στην Ξάνθη, σα να φάνηκε λίγο φως μέσα από μια χαραμάδα που μας δίνει το δικαίωμα να ελπίσουμε σε καλύτερες μέρες.

Και επειδή διαβάζω δεξιά κι αριστερά διθυράμβους για την απόδοση συγκεκριμένων παικτών και για μεταμόρφωσή τους, καλό θα είναι να κρατάμε μικρό καλάθι και να μην παραμυθιαζόμαστε από ενθουσιώδεις κριτικές που συνήθως γίνονται με μοναδικό γνώμονα να τονώσουν το πεσμένο ηθικό του κόσμου της ομάδας.

Επίσης, πρέπει να αποκτήσουμε κριτική σκέψη και πάνω απ' όλα δίκαιη κρίση και όπως απαιτούμε από τους άλλους να λένε τα πράγματα με το όνομά τους και να μη κοιτάζουν τα πάντα με χρωματιστά γυαλιά, να προσπαθούμε κι εμείς να κάνουμε το ίδιο. Ας πούμε το πέναλτι στον Χουλτ που έδωσε ο Ζαχαριάδης και το πήρε πίσω αφού είδε τη φάση στο VAR, στην πραγματικότητα δεν υπήρξε ποτέ και το ακόμα πιο δίκαιο θα ήταν, μετά την παρακολούθηση της φάσης στο μόνιτορ, να έδειχνε και κίτρινη κάρτα στον Σουηδό για θέατρο.

Στα θετικά η δεύτερη συνεχόμενη νίκη της ΑΕΚ στο πρωτάθλημα, μετά την πεντάρα στον Πανιώνιο, και επειδή ακολουθεί ο αγώνας με τον Αστέρα Τρίπολης στο ΟΑΚΑ, αρχίζουν να διαφαίνονται κάποιες ελπίδες για να ξεκινήσει η ομάδα να χτίζει ένα σερί επιτυχημένων αποτελεσμάτων που ίσως την βοηθήσει να μειώσει λίγο τη διαφορά από τους πρωτοπόρους ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό, ώστε να μπει στα πλέι οφ με τις καλύτερες προϋποθέσεις για να διεκδικήσει, έστω, μια θέση για τα προκριματικά του Champions League.

Η διαχείριση των παικτών από τον Καρέρα έδειξε και τον τρόπο με τον οποίο θα προσπαθήσει να χτίσει και πάλι συμπαγή και υγιή αποδυτήρια, τα οποία είναι απαραίτητα για μια ομάδα που θέλει να διεκδικεί τίτλους και να βρίσκεται μόνιμα στις πρώτες θέσεις τις βαθμολογίας αλλά και να διακρίνεται στην Ευρώπη. Καρότο και μαστίγιο δηλαδή. Αντικατέστησε και τις δύο βεντέτες της ομάδας (Λιβάγια και Ολιβέιρα) και κατά την έξοδό τους από τον αγωνιστικό χώρο τους… φίλησε και τους δύο. Σας αγαπάω, δηλαδή, σας εκτιμάω, μου είστε πολύτιμοι, αλλά αρχίστε να συνηθίζετε στην ιδέα ότι εγώ κάνω κουμάντο εδώ μέσα και δεν αποτελείτε ιερές αγελάδες και όποτε αυτό επιβάλλεται θα γίνεστε και αλλαγή. Ξεκάθαρα πράγματα με το καλημέρα…

Ξάνθη: Αμπάντ, Στάρτζεον, Φασίδης, Κοβάσεβιτς, Ντουρίτσκοβιτς (74' Ντε Αμορίμ), Μαλεζάς, Μπαριέντος (81' Τερκί), Λισγάρας (87' Τεσέιρα), Καρασαλίδης, Καμαρά, Σόσα.

ΑΕΚ: Μπάρκας, Οικονόμου, Τσιγκρίνσκι, Σβάρνας (80' Βέρντε), Μπακάκης, Χουλτ, Γαλανόπουλος, Κρίστιτσιτς, Μάνταλος, Λιβάγια (88' Σιμόες), Ολιβέιρα (90+2' Γιακουμάκης).