Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019

Η ΑΕΚ νίκησε με 2-1 τον Αστέρα Τρίπολης... αλλά σέρνονται ιώσεις

Η ΑΕΚ κέρδισε τον Αστέρα Τρίπολης με 2-1 αλλά συνέχισε σταθερά να υποβάλλει σε ψυχρολουσία τον κόσμο της που και αυτή τη φορά βρέθηκε κοντά της για να την στηρίξει. Κακά τα ψέματα, η ομάδα βγάζει αρρώστια και χρειάζεται μεγάλο κουράγιο για να αντέξει κάποιος να την παρακολουθήσει, ακόμα και μέσα στην έδρα της, ακόμα και απέναντι σε μία εκ των τελευταίων ομάδων του βαθμολογικού πίνακα, η οποία μάλιστα πριν από τρεις μόλις μέρες δέχτηκε 5 γκολ μέσα στο γήπεδό της από τον Ολυμπιακό και η οποία χτες απέναντι στην ΑΕΚ κατέβηκε με σημαντικότατες απουσίες στην εντεκάδα της! Αν αυτό δεν είναι κατάντημα για τον Δικέφαλο τότε ποιο είναι; Το πράγμα γίνεται ακόμα πιο τραγικό αν αναλογιστούμε πως η ΑΕΚ προηγήθηκε 2-0 με δύο γκολ που πέτυχε στις αρχές κάθε ημιχρόνου. Σε ιδανικές συνθήκες δηλαδή για να πετύχει μια μεγάλη και άνετη νίκη. Όπως όμως την πάτησε με τον Παναθηναϊκό, που είχε προηγηθεί στο ημίχρονο με 0-2 και από τον οποίο έχασε τελικά με 3-2 και όπως με τον Άρη που ισοφαρίστηκε σε 1-1 ενώ η ομάδα της Θεσσαλονίκης έπαιζε με 10 παίκτες, έτσι και χτες, η ΑΕΚ δέχτηκε ένα αναπάντεχο γκολ, εκεί που ο Αστέρας δεν είχε δημιουργήσει ούτε μισή ευκαιρία και από εκεί και πέρα την κατέβαλε πανικός και σώθηκε κυριολεκτικά στο παρά πέντε από την ισοφάριση, χάρη σε μια εξαιρετική απόκρουση του Τσιντώτα.

Προσμετρώντας στα θετικά μόνο τη νίκη και τους τρεις βαθμούς που επέφερε, βλέπουμε την ΑΕΚ να παίρνει το τρίτο διαδοχικό της τρίποντο και στηρίζουμε τις ελπίδες μας στην καλυτέρευση της ψυχολογίας των παικτών της, αφού σε αυτήν απέδωσε και ο νέος προπονητής της την τρικυμία που τους καταλαμβάνει μόλις δεχτούν γκολ και το τρέμουλο που τους πιάνει μπροστά στο ενδεχόμενο μίας ακόμα αποτυχίας. Δυστυχώς το κλίμα της ηττοπάθειας έχει μπει βαθιά στο πετσί τους και θα πρέπει να καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες ο Ιταλός προπονητής για να μπορέσει να θεραπεύσει αυτή την πολύ σοβαρή παθογένεια.

Στα υπόλοιπα αξιοσημείωτα, το τραγικό λάθος του Μπακάκη που είναι απαράδεκτο για διεθνή ποδοσφαιριστή, η σωτήρια απόκρουση του Τσιντώτα στο 87', όταν έβγαλε κυριολεκτικά μέσα από το τέρμα την καρφωτή κεφαλιά του Φερνάντεθ και η απαράδεκτη αντιμετώπιση της ΑΕΚ από τον διαιτητή Φωτιάδη μέσα στην έδρα της, που έκρυβε απροσμέτρητο κομπλεξισμό και ανάγκη απόδειξης μιας αντικειμενικότητας που ούτε στο ελάχιστο όμως δεν διέθετε. Καμιά φορά ο διαιτητής που θέλει να το παίξει ακριβοδίκαιος μετατρέπεται στον μεγαλύτερο χασάπη, σφάζοντας την ομάδα που θεωρείται μεν ισχυρή αλλά στην ουσία είναι τρομερά αδύναμη μέσα στα κέντρα αποφάσεων. Στην καθομιλουμένη αυτό σημαίνει ότι κάτι τέτοιοι τζάμπα μάγκες σαν τον εν λόγω κόρακα, το παίζουν αυστηροί και άμεμπτοι μόνο εκεί που τους παίρνει. Και στην τελική, αφού βρίσκουν γιατί να μη τα κάνουν; Κι αφού η διοίκηση της ΑΕΚ θεωρεί ότι όλα είναι καλώς καμωμένα και θέλει να το παίζει υπεράνω και "διαφορετική" από τους χαβαλέδες του Πειραιά και της Τούμπας, που δεν σταματάνε να κλαψομουνιάζουν από το πρωί μέχρι το βράδυ ακόμα και σε παιχνίδια που έχουν προκλητικά ευνοηθεί, ας χαλαρώσει και ας απολαύσει τις "σκληρές" σκηνές των βιασμών της ομάδας που διοικεί.

Ο Μπάρκας ήταν θεατής στο ματς και ο Τσιντώτας, που τον αντικατέστησε στο 84' λόγω τραυματισμού, ο ήρωας του αγώνα.

Ο Μπακάκης, που έπαιξε σαν αριστερός στόπερ στην τριάδα μπροστά από τον τερματοφύλακα, παραλίγο να κόψει 2 βαθμούς από την ομάδα του με το τραγικό λάθος που κάνει. Ο Τσιγκρίνσκι παλεύει όσο μπορεί, περισσότερο με το πνεύμα και λιγότερο με το σώμα που δεν τον ακολουθεί όπως κάποτε. Εν τούτοις παραμένει ο πιο αξιόπιστος αμυντικός που διαθέτει η ΑΕΚ. Ο Οικονόμου, παραμένει Οικονόμου, παρά την αναλαμπή στα πηγάδια. Ο Παουλίνιο θα μπορούσε να είναι ένας μέτριος πλάγιος χαφ μιας μικρομεσαίας ομάδας. Πάντως δεξιός μπακ μιας μεγάλης ομάδας δεν έχει δείξει με τίποτα ότι μπορεί να είναι. Ο Λόπες θύμισε και πάλι παλαίμαχο που αγωνίζεται στο αποχαιρετιστήριο ματς που δίνεται προς τιμήν του.

Ο Γαλανόπουλος κάποια στιγμή θα έσκαγε και το έπαθε χτες. Ο Κρίστιτσιτς έκανε ένα δεύτερο στη σειρά υποφερτό παιχνίδι αλλά η ΑΕΚ δεν μπορεί να βολεύεται με το ελάχιστο του καθενός. Αντίθετα χρειάζεται το περισσότερο και το καλύτερο από όλους. Ο Μάνταλος λίγο πιο πάνω του μετρίου σε μια κακή ομάδα κι αυτό ίσως τον κάνει να ξεχωρίζει κάπως, αλλά το θέμα είναι ο κάθε παίκτης που θέλει να φέρει τον τίτλο του "κομβικού" να βοηθάει πάνω απ' όλα την ομάδα του να ξεχωρίζει. Ο Σιμόες, που πέρασε αλλαγή στη θέση του Γαλανόπουλου, δεν απάντησε σε κανένα από τα κοινά όσο και εύλογα ερωτήματα των φιλάθλων που παρακολούθησαν το ματς από το γήπεδο ή από την τηλεόραση: Μα, πέρασε αλλαγή; Πότε; Πού; Σε ποιον αγώνα; Σε ποιο γήπεδο;

Ο Λιβάγια, παρόλο που σκόραρε μετά από δύο μήνες αφλογιστίας, δεν κάνει πια μάγια. Υπάρχει απλά και πηγαινοέρχεται. Αλλά, δεν μπορεί να πει κανείς, το κάνει με στυλ. Ο Ολιβέιρα έχει δείξει μερικές φορές ότι το έχει και μπορεί να ανοίξει τις πολύ κλειστές άμυνες. Κάποιες άλλες φορές όμως σου δίνει την αίσθηση ότι δυσκολεύεται τρομερά να στρίψει, όχι μόνο γύρω από τον εαυτό του αλλά και γύρω από πλατεία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι είναι παίκτης διαφοράς αλλά χωρίς εξαιρετικούς παρτενέρ στο πλευρό του δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα από μόνος του. Ο Βέρντε στο 3-5-2 δεν χωράει. Όταν αυτό αλλάζει σε 4-3-3 ή σε 4-2-3-1 κινείται καλύτερα όμως και πάλι δείχνει να του λείπει η διάρκεια.    

Έχει μαλλιάσει η γλώσσα όλων μας να το λέμε. Η ΑΕΚ χρειάζεται ενίσχυση άμεσα! Αν ήταν δυνατόν από αύριο. Αλλά επειδή δεν είναι δυνατόν πρέπει οπωσδήποτε ο Γενάρης να την βρει έτοιμη, κατασταλαγμένη και αποφασιστική ώστε να προβεί στις κινήσεις που απαιτούνται χωρίς χρονοτριβές και πισωγυρίσματα. Ελπίζουμε οι κινήσεις της να είναι στοχευμένες και καλά προετοιμασμένες και όχι της τελευταίας στιγμής από ό,τι έχει προκύψει στο ξεκαθάρισμα άλλων ομάδων και τους ελεύθερους παίκτες που θα αφήσουν. Ο Καρέρα, όσο καλός προπονητής και αν αποδειχτεί, δεν μπορεί να μετατρέψει σε ομάδα ένα συνονθύλευμα. Γιατί, καλώς ή κακώς, μας αρέσει ή όχι, τέτοιο είναι η ΑΕΚ αυτή τη στιγμή. Και όποιος ξεγελιέται από την πρώτη τυχούσα πεντάρα στο κάθε Πανιωνάκι που φλερτάρει με τον υποβιβασμό, την όποια φυματική νίκη στην παραπαίουσα Ξάνθη και την ιξ γκραν γκινιόλ επικράτηση επί του ετέρου υποψηφίου για υποβιβασμό Αστέρα Τρίπολης που οι ανταγωνιστές της τον φιλοδωρούν με πεντάρες, δεν θα έκανε άσχημα να πάρει ένα ντεπόν και να σκεπαστεί καλά γιατί ο καιρός έχει χαλάσει και σέρνονται και ιώσεις…  

ΑΕΚ: Μπάρκας (82' λ.τρ. Τσιντώτας), Οικονόμου, Τσιγκρίνσκι, Μπακάκης, Παουλίνιο, Κρίστιτσιτς, Γαλανόπουλος (56' λ.τρ. Σιμόες), Λόπες (70' Βέρντε), Μάνταλος, Λιβάγια, Ολιβέιρα.

Αστέρας Τρίπολης: Παπαδόπουλος, Κώτσιρας, Ορτέγκα, Ματρικάρντι, Σουάρεθ, Βαλιέντε, Μουνάφο (80' Ιγκέσιας), Μπόρχα Φερνάντεθ (56' Σίτο), Λουίς Φερνάντεθ, Μαρκ Φερνάντεθ (69' Βλάχος), Μπαράλες.