Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020

Η ΑΕΚ πέρασε από το Αγρίνιο νικώντας με 0-2 τον Παναιτωλικό - Καλή αρχή και καλή συνέχεια

Μια ΑΕΚ σχεδόν μισή και ανέτοιμη πέρασε από το Αγρίνιο νικώντας με 0-2 τον Παναιτωλικό και μπήκε με το δεξί στις υποχρεώσεις της νέας αγωνιστικής περιόδου. Εκείνα που πρέπει να κρατήσουμε από το χτεσινό παιχνίδι είναι η διάθεση των παικτών (στοιχείο που έλειπε από τον τελικό κυπέλλου) και η εξαιρετική απόδοση τριών ποδοσφαιριστών της που έπαιξαν και τον πιο καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του χτεσινού αποτελέσματος. Του Παναγιώτη Τσιντώτα, του Πέτρου Μάνταλου και του Σταύρου Βασιλαντωνόπουλου. Ο τελευταίος μάλιστα αποτέλεσε την έκπληξη του Καρέρα, ο οποίος τον χρησιμοποίησε σε μια θέση άγνωστη για τον παίκτη, αυτή του αμυντικού χαφ. Έτσι, η ΑΕΚ βρέθηκε από το πουθενά με ένα καινούριο όπλο στη φαρέτρα της, αφού ο παίκτης κατά τα φαινόμενα θα αποτελέσει μια εσωτερική μεταγραφή την οποία κανείς μέχρι χτες δεν υπολόγιζε. Ο Τσιντώτας απέκρουσε πέναλτι (το δεύτερο σε δύο συνεχόμενα παιχνίδια) στο πιο καθοριστικό σημείο του αγώνα και με αυτή την απόκρουση κράτησε την ΑΕΚ όρθια και της έδωσε φτερά για να πάρει τη νίκη. Τέλος, ο Μάνταλος, μπήκε στο παιχνίδι στο δεύτερο ημίχρονο και ήταν ο παίκτης που μεταμόρφωσε την ΑΕΚ, νοικοκύρεψε το κέντρο και με τις μπαλιές του κατάφερε να τροφοδοτήσει επιτέλους την επιθετική τριάδα που ήταν εντελώς αποκομμένη από την υπόλοιπη ομάδα στο πρώτο ημίχρονο. Ταυτόχρονα πέτυχε και το δεύτερο γκολ με πολύ όμορφη ενέργεια κλειδώνοντας για την ΑΕΚ τη νίκη.

Καλή απόδοση είχε και ο Ινσούα που υποστήριξε εξαιρετικά τη θέση του αριστερού μπακ χωρίς να επιτρέψει να δημιουργηθούν προβλήματα από την πλευρά του ενώ σε κάποια σημεία βοήθησε και στην επιθετική ανάπτυξη της ομάδας.

Από εκεί και πέρα, ο Παουλίνιο έκανε ακόμα πιο αισθητή την ανάγκη απόκτησης ενός δεξιού μπακ μεγαλύτερης ποιότητας και εμπειρίας από αυτά που ήδη διαθέτει η ΑΕΚ. Ήταν δε ο παίκτης που έφαγε τη μπαλιά στην πλάτη του χάνοντας τον αντίπαλό του και αναγκάζοντας τον Τσιγκρίνσκι να υποπέσει στο πέναλτι που παραλίγο να στοιχίσει βαθμούς στην ΑΕΚ.

Στο κέντρο της άμυνας τα συμπεράσματα είναι ποικίλα. Ο Τσιγκρίνσκι παίζει σχεδόν μόνο με την εμπειρία του πια. Παρόλα αυτά δεν απέφυγε το άτσαλο μαρκάρισμα μέσα στην περιοχή που κόστισε το πέναλτι στην ΑΕΚ. Ο Σβάρνας έχει θέματα τα οποία βγαίνουν στην επιφάνεια σε κάθε παιχνίδι. Ένα από αυτά είναι η έλλειψη ψυχραιμίας, πράγμα που φάνηκε όταν γύρισε με κεφαλιά τη μπάλα στον Τσιντώτα χωρίς να ελέγξει αν ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ βρισκόταν στη θέση του. Παραλίγο η ΑΕΚ σε αυτή τη φάση να δεχτεί ένα εντελώς αστείο γκολ. Ο Χνιντ έπαιξε για πρώτη φορά και αντικαταστάθηκε στο ημίχρονο, δείχνοντας και θετικά αλλά και αρνητικά στοιχεία. Στα θετικά το πείσμα, η δύναμη, η ευχέρεια να βγάζει τη μπάλα από την περιοχή και στα αρνητικά οι όχι και τόσο καλές τοποθετήσεις και το άτσαλο παιχνίδι που σε έναν κεντρικό αμυντικό μπορεί εύκολα να κοστίσει κάρτες. Ήδη χτες σε ένα ημίχρονο δέχτηκε την πρώτη.

Ο Σιμόες είναι αρκετά παρεξηγημένος και υπάρχει ένας σοβαρός λόγος γι' αυτό. Ανήκει σε μια κατηγορία παικτών που δεν θα σου κάνουν κάτι το τρομερά εντυπωσιακό σε ένα ματς αλλά που εκτελεί με ιερή προσήλωση τα καθήκοντα που του αναθέτει ο προπονητής του. Οπότε δεν θα δείξει ποτέ κάτι τρομερό με τις ενέργειές του. Είναι απλός εργάτης από εκείνους που χαρακτηρίζονται ως αφανείς αλλά στην ουσία προσφέρουν πολλά στο σύνολο. Αυτό έκανε και χτες.

Ο Ανσαριφάρντ, στην πρώτη του εμφάνιση με τα κιτρινόμαυρα, έτρεξε πολύ, έδωσε μάχες σώμα με σώμα και γενικά έδειξε ότι είναι ένας παίκτης που μπορεί να τραβάει έναν και δύο αντιπάλους πάνω του ανοίγοντας χώρο για τους συμπαίκτες του ενώ παράλληλα αν βρει την ευκαιρία θα σκοτώσει και τον αντίπαλο. Ο Ολιβέιρα μπλοκαρίστηκε σε μια πολυπρόσωπη άμυνα και παράλληλα δεν τροφοδοτήθηκε και σωστά στο πρώτο ημίχρονο, ενώ στο δεύτερο, με την παρουσία του Μάνταλου, είχε κάποιες ευκαιρίες να σκοράρει αλλά στάθηκε άτυχος. Ο Λιβάγια ήταν τελείως μπλοκαρισμένος στο πρώτο μέρος σε θέση οργανωτή αλλά στο δεύτερο που πέρασε αρχικά στο αριστερό άκρο της επίθεσης και στη συνέχεια στο δεξιό, απελευθερώθηκε, συνεργάστηκε άψογα με τους συμπαίκτες του και τελικά ήταν ο παίκτης που κατάφερε να ανοίξει το σκορ με μια όμορφη κεφαλιά έπειτα από εξαιρετικά εκτελεσμένο κόρνερ του Μάνταλου.

Ο Λόπες στα 15' που αγωνίστηκε βοήθησε αμυντικά ενώ Αλμπάνης και Μπότος έπαιξαν ελάχιστα για να κριθούν. 

Ο Καρέρα κρίθηκε αυστηρά για τις επιλογές του ως προς το αρχικό σχήμα της εντεκάδας, όμως παραβλέπουμε όλοι κάποιες παραμέτρους. Πρώτον είχε πολλές και χτυπητές απουσίες. Δεύτερον, η ομάδα στη διάρκεια αυτής της μίνι προετοιμασίας, λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν φέτος, έδωσε μόνο ένα φιλικό παιχνίδι, αυτό με τον Ατρόμητο, και κατά συνέπεια δεν είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει σχήματα και πρόσωπα. Αυτό αναγκαστικά θα το κάνει στα πρώτα επίσημα παιχνίδια με υποδεέστερους αντιπάλους και το έκανε και χτες. Είδε τις ανορθογραφίες και τις διόρθωσε στο δεύτερο ημίχρονο ακριβώς επειδή είναι ένας προπονητής από εκείνους που μπορούν να παρέμβουν και να αλλάξουν τον ρου ενός αγώνα και να γυρίσει το αποτέλεσμα. Το έχει κάνει άπειρες φορές, το έκανε και χτες. Ας είμαστε λίγο πιο ακριβοδίκαιοι στις κρίσεις μας και ας μη βιαζόμαστε να καταδικάσουμε κανέναν.

Η ΑΕΚ χτες όμως είχε και ένα ακόμα εμπόδιο να ξεπεράσει. Αυτό του ανεκδιήγητου ΠΑΟΚτζή διαιτητή Ζαχαριάδη, ο οποίος, ενόψει και του ντέρμπι της ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ την τέταρτη αγωνιστική, έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να φορτώσει τους παίκτες της Ένωσης με κίτρινες κάρτες για να δημιουργήσει πρόβλημα συμμετοχής τους στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Εμετικός τύπος που θα έπρεπε εδώ και χρόνια να του έχουν πάρει τη σφυρίχτρα και για τον οποίο θα πρέπει ο Δημήτρης Μελισσανίδης να κινήσει γη και ουρανό ώστε να μη διαιτητεύσει ποτέ ξανά παιχνίδια της ΑΕΚ.

Το πρώτο γκολ της ΑΕΚ σημείωσε με κεφαλιά ο Λιβάγια στο 69'. Το δεύτερο το πέτυχε ο Μάνταλος με όμορφη κίνηση στο 87'. Στο 73' ο Τσιντώτας απέκρουσε πέναλτι του Ματσόλα.

Παναιτωλικός: Κνετ, Καρασαλίδης, Βάντερσον, Λιάβας (82' Μεντίνα), Τζανακάκης (72' Μεντόζα), Κωνσταντόπουλος, Τσιγγάρας (81' Τσιγγάρας), Μάζουρεκ, Ντίαζ, Ντάλσιο (85' Βέργος), Ματσόλα (81' Αριγίμπι).

ΑΕΚ: Τσιντώτας, Σβάρνας, Τσιγκρίνσκι, Χνιντ (46' Μάνταλος), Παουλίνιο, Σιμόες (90+2' Μπότος), Λιβάγια (90+2' Αλμπάνης), Βασιλαντωνόπουλος, Ινσούα, Ολιβέιρα, Ανσαριφάρντ (80' Έλντερ Λόπες).

Δεν υπάρχουν σχόλια: