Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020

Άνετα και κρατώντας δυνάμεις η ΑΕΚ νίκησε τη Λαμία με 3-0

Επιτέλους μια ΑΕΚ, όχι εξαιρετική, αλλά πάντως ορθολογική, πήρε μια άνετη νίκη επί της Λαμίας με 3-0 στο ΟΑΚΑ για την 3η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Super League. Πέρα όμως κι από αυτή τη νίκη τα ευχάριστα μηνύματα που ήρθαν από την χτεσινή εμφάνιση ήταν πολλά και ενδιαφέροντα.

Πρώτα απ' όλα, μετά το πρόσφατο κέρδος ενός παίκτη που όλοι θεωρούσαν καμένο χαρτί για την ΑΕΚ, του Σταύρου Βασιλαντωνόπουλου, η ΑΕΚ χτες κέρδισε έναν ακόμα παίκτη, στην αξία και στην άμεση προσφορά του οποίου ελάχιστοι πίστευαν, τουλάχιστον από τους οπαδούς της ομάδας. Τον νεαρό Θεοδόση Μαχαίρα. Εκείνοι βέβαια που τον ήξεραν επειδή δούλευαν καθημερινά μαζί του, όπως ο προπονητής του Μάσιμο Καρέρα, δεν ένιωσαν καμία έκπληξη βλέποντας τον νεαρό να κεντάει στην αριστερή πλευρά της επίθεσης και να αναδεικνύεται σε MVP του αγώνα. Ο Ιταλός εμπιστεύτηκε τον μικρό και εκείνος του το ανταπέδωσε δικαιώνοντάς τον πέρα για πέρα για την επιλογή του.

Δεν ήταν όμως η μόνη ευχάριστη έκπληξη ο Μαχαίρας. Ο Λιβάι Γκαρσία στην πρώτη του επίσημη εμφάνιση στο ελληνικό πρωτάθλημα με τη φανέλα της ΑΕΚ έπαιξε καταπληκτικά την δεξιά πλευρά της επίθεσης και μάλιστα κατάφερε και να σκοράρει σε αυτό το ντεμπούτο του στις εγχώριες διοργανώσεις (είχε αγωνιστεί λίγο για πρώτη φορά στην Ελβετία εναντίον της Σεντ Γκάλεν). Το πάντρεμα δε Μαχαίρα και Γκαρσία στις δύο πλευρές προσέδωσε ταχυδύναμη στην ομάδα, στοιχείο που δεν διέθετε ως τώρα, με αποτέλεσμα να καθυστερεί τρομερά στην ανάπτυξη του παιχνιδιού. Η ΑΕΚ μπροστά με αυτούς του δύο παίκτες φάνηκε μεταμορφωμένη. Ακόμα όμως ένας νεαρός παίκτης από τα καινούρια της αποκτήματα, ο Ενομπακάρε, μπήκε σαν αλλαγή και κατάφερε να βρεθεί εκεί που έπρεπε και να σκοράρει στην πρώτη του εμφάνιση με τα κιτρινόμαυρα στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα προς όλες τις πλευρές για την αξία του που αρκετοί αμφισβητούσαν. Μία ακόμα ικανοποιητική εμφάνιση είχαμε και από τον Χνιντ στο κέντρο της άμυνας, που παρά το ότι δίπλα του είχε τον Σβάρνα, επίσης νέο και άπειρο και όχι τον Τσιγκρίνσκι, έδειξε μεγάλη ωριμότητα και σιγουριά αλλά και τεράστια ικανότητα να βγάζει τη μπάλα από την περιοχή, όχι στα χαμένα αλλά δημιουργώντας προϋποθέσεις αντεπίθεσης. Αυτό το προσόν, από τους κεντρικούς αμυντικούς της ΑΕΚ των τελευταίων χρόνων, μόνο ο Βράνιες το διέθετε. Επόμενη ευχάριστη παρουσία αλλά όχι και έκπληξη, ήταν ο Ανσαριφάρντ, ο οποίος σαν καθαρό φορ περιοχής έδειξε ότι είναι ανίκητος. Πραγματικό τανκ. Λίγη τύχη αν είχε χτες ίσως να είχε καταφέρει και να σκοράρει. Τέλος, τα ευχάριστα ολοκληρώθηκαν με την εμφάνιση του Σάκχοφ στο κέντρο, στο πλευρό του Κρίστιτσις, ο οποίος φάνηκε να δίνει σιγουριά στην ομάδα, ήταν οργανωτικός και δεν έλειψαν οι φορές που τρύπωνε στην περιοχή του αντιπάλου διεκδικώντας τις πιθανότητές του για να σκοράρει.

Εν ολίγοις χτες είχαμε το λεγόμενο δείγμα θετικό, από έξι καινούρια πρόσωπα που πέρυσι δεν υπήρχαν στην εντεκάδα της ΑΕΚ, πλην ίσως του Μαχαίρα που είχε καταγράψει κάποια ελάχιστα αγωνιστικά λεπτά. Όλα αυτά σε ένα παιχνίδι που ο προπονητής της ΑΕΚ θέλησε από τη μία να εξασφαλίσει τους τρεις βαθμούς της νίκης και από την άλλη να κάνει διαχείριση υλικού με τέτοιο τρόπο ώστε να έχει όλους τους παίκτες του ετοιμοπόλεμους για τη μεγάλη μάχη της Πέμπτης απέναντι στην Βόλφσμπουργκ και με τη λιγότερη δυνατή καταπόνηση από το χτεσινό παιχνίδι.  

Ο Τσιντώτας, όταν η ΑΕΚ χαλάρωσε κάπως, ήταν εκείνος που ανέλαβε να καθαρίσει τις όποιες δύσκολες στιγμές δημιούργησε η Λαμία, δείχνοντας αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση.

Ο Μπακάκης μπήκε αποφασισμένος να αποδείξει πράγματα μετά από δύο συνεχόμενα παιχνίδια που κάθισε στον πάγκο αλλά ο τραυματισμός του, του στέρησε αυτή την ευκαιρία.

Ο Λόπες προτιμήθηκε για να ξεκουραστεί ο Ινσούα και χωρίς να εντυπωσιάσει ήταν συνεπής στα καθήκοντά του.

Ο Σβάρνας δεν τα πήγε άσχημα αλλά και πάλι ήταν αισθητή μια ανασφάλεια που βγάζει η οποία ίσως να διορθωθεί με τις συνεχόμενες εμφανίσεις του.

Ο Κρίστιτσις δεν έχει βρει ακόμα τα πατήματά του αν και εμένα μου έβγαλε και μια κακή διάθεση η οποία έγινε ακόμα πιο αισθητή στη φάση που πέτυχε το γκολ. Σαν κάτι να τον έχει χαλάσει. Μπορεί να κάνω και λάθος.

Ο Βασιλαντωνόπουλος που πήρε τη θέση του τραυματία Μπακάκη έπαιξε λες και είναι επί χρόνια ο βασικός δεξιός μπακ της ΑΕΚ.

Ο Λιβάγια και πάλι ράθυμος, λες και κάπου βαριέται, κάπου σκέφτεται περισσότερο από όσο πρέπει τις κινήσεις του, με αποτέλεσμα να καθυστερεί την ανάπτυξη της ομάδας.

Ο Αλμπάνης συνδυάστηκε ωραία με τον Λιβάγια στη φάση του τρίτου γκολ και ήταν αυτός που έδωσε την ασίστ στον Ενομπακάρε για να σκοράρει.

Ο Σιμόες έκανε για άλλη μια φορά τη δουλειά του με τον τρόπο που ξέρει, αθόρυβα και αποτελεσματικά, από τη στιγμή που αντικατέστησε τον Μάνταλο.

Για όλους τους άλλους τα είπαμε πιο πάνω.

Η ΑΕΚ πάντως και μέσα από τις δυσκολίες που έκρυβαν αυτά τα πρώτα παιχνίδια της νέας ποδοσφαιρικής σεζόν που άνοιξε στο Αγρίνιο, κατάφερε να μετράει τρεις συνεχόμενες νίκες χωρίς μάλιστα να έχει δεχτεί γκολ! 0-2 στο Αγρίνιο επί του Παναιτωλικού, 0-1 στην Ελβετία επί της Σεντ Γκάλεν και 3-0 χτες επί της Λαμίας.

Ο Καρέρα επέλεξε να ξεκινήσει με σύστημα 4-2-3-1, με τον Τσιντώτα κάτω από τα γκολπόστ, τον Μπακάκη στα δεξιά της άμυνας, τον Λόπες στα αριστερά, τους Χνιντ και Σβάρνα στο κέντρο της άμυνας, τους Κρίστιτσιτς και Σάκχοφ δυάδα στα χαφ, τον Μάνταλο μπροστά τους ως δεκάρι, τον Μαχαίρα αριστερά στην επίθεση, τον Λιβάι Γκαρσία δεξιά και τον Καρίμ Ανσαριφάρντ στην κορυφή.

Η ΑΕΚ άνοιξε το σκορ στο 14' όταν ο Ανσαριφάρντ έκανε ωραία κίνηση μέσα στην περιοχή, η μπάλα έφτασε στον Λιβάι Γκαρσία κι αυτός με ψύχραιμο πλασέ με την μια έκανε το 0-1 σκοράροντας στο ντεμπούτο του στο πρωτάθλημα. Στο 47' ο Μαχαίρας τρύπωσε εκπληκτικά από αριστερά, έκανε γιογιό τον Σκόνδρα και γύρισε παράλληλα προσφέροντας γκολ στο πιάτο στον Ανσαριφάρντ, αλλά εκείνος από κοντά πλάσαρε στο οριζόντιο δοκάρι. Στην επαναφορά ο Μάνταλος από πολύ πλάγια θέση πήρε την κεφαλιά, όπου και πάλι η μπάλα σταμάτησε στο εξωτερικό, αυτή την φορά, μέρος του δοκαριού. Στο 65' η ΑΕΚ πέτυχε το δεύτερο γκολ της, όταν ο Χνιντ άλλαξε όμορφα πλευρά, ο Μαχαίρας για άλλη μια φορά χάζεψε τον Σκόνδρα, γύρισε πανέξυπνα και εκεί που έπρεπε στον Κρίστιτσιτς κι αυτός με δυνατό σουτ νίκησε τον Επασί για να γράψει το 2-0. Στο 85' ο Λιβάγια πάσαρε προς τον Αλμπάνη, αυτός πάτησε περιοχή, γύρισε παράλληλα και ο Ενομπακάρε μπήκε με την μπάλα στα δίχτυα για να γίνει το τελικό 3-0, σκοράροντας και εκείνος όπως και ο Γκαρσία, στο ντεμπούτο του στο πρωτάθλημα.

Στο 46' Ο Λιβάγια πήρε τη θέση του Γκαρσία, στο 53' ο Βασιλαντωνόπουλος μπήκε στη θέση του Μπακάκη λόγω τραυματισμού του τελευταίου, στο 61' πέρασε στο ματς ο Σιμόες για να ξεκουράσει τον Μάνταλο, στο 75' ο Ενομπακάρε αντικατέστησε τον Ανσαριφάρντ και στο 76' ο Αλμπάνης τον Μαχαίρα.

Ο Καρέρα διαχειρίστηκε άψογα το ματς, προστάτευσε παίκτες και ταυτόχρονα έδωσε την ευκαιρία στον Μαχαίρα να ξεκινήσει για πρώτη φορά σε αγώνα στην αρχική εντεκάδα, ξεκίνησε επίσης για πρώτη φορά τον Σάκχοφ, ενώ έβαλε για πρώτη φορά τον Ενομπακάρε έστω και σαν αλλαγή.

ΑΕΚ: Τσιντώτας, Μπακάκης (53' λ.τρ. Βασιλαντωνόπουλος), Σβάρνας, Χνιντ, Λόπες, Σάκχοφ, Κρίστιτσιτς, Μαχαίρας (76' Αλμπάνης), Γκαρσία (46' Λιβάγια), Μάνταλος (61' Σιμόες), Ανσαριφάρντ (75' Ενομπακάρε).

Λαμία: Επασί, Προβυδάκης, Σκόνδρας (77' Μπιανκόνι), Σαραμαντάς, Αντέτζο, Βύντρα, Νιάσε (60' Μπουλούλης), Μπεχαράνο, Χατζηστραβός (57' Βασιλόγιαννης), Ρόμανιτς, Καραμάνος (76' Βιγιάλμπα).

Δεν υπάρχουν σχόλια: