Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Πάτησε και… κόντυνε τη Λάρισα με 4-1 η ΑΕΚάρα απαντώντας με τον καλύτερο τρόπο στον παρλαπίπα ηγέτη της

Η ΑΕΚ, στην πάντα φιλόξενη Ριζούπολη, βρέθηκε απέναντι στα αφιονισμένα παιδιά του Αλέξη αλλά και σε μια προκλητική διαιτησία από τον Φωτιά και κατάφερε να τους βάλει όλους στα δίχτυα φορτώνοντας το καημένο το αλογάκι του Θεσσαλικού κάμπου με τέσσερα γκολ που ήταν το ένα καλύτερο από το άλλο και καταφέρνοντας παρά τις τόσες αντιξοότητες να παραμείνει στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας, μόλις 3 βαθμούς από τους πρωτοπόρους Ολυμπιακό και Άρη αλλά έχοντας σε εκκρεμότητα το παιχνίδι της που είχε αναβληθεί με τον Ολυμπιακό, ενώ δεν έχει αντιμετωπίσει ακόμα ούτε τον Άρη. Η αγωνιώδης προσπάθεια του (κωλο) Φωτιά να ανακόψει την πορεία της ΑΕΚ δεν απέφερε καρπούς επειδή ο Δικέφαλος διέθετε έναν σούπερ Μάνταλο, έναν καταπληκτικό Μαχαίρα και ένα ψυχρό εκτελεστή, πραγματική φωτιά, τον Ανσαριφάρντ.

Ο Καρέρα αιφνιδίασε στο ξεκίνημα με τις επιλογές του κατεβάζοντας βασικούς στην 11άδα τους Μαχαίρα και Αλμπάνη. Οι δύο παίκτες πήραν θέση στα άκρα αριστερά και δεξιά, αντίστοιχα, με τον Μάνταλο δεκάρι και τον Ολιβέιρα στην κορυφή της επίθεσης. Μια ακόμα έμπνευση του Καρέρα ήταν και η παρουσία του Παουλίνιο στο δεξί άκρο της άμυνας αντί του Μπακάκη, ενώ για παρτενέρ του Σάκχοφ επέλεξε τον Σιμόες.

Η ΑΕΚ επέβαλε εξ αρχής το ρυθμό της και είχε εξαιρετική κυκλοφορία μπάλας που οδηγούσε σε παραγωγή ευκαιριών. Η Ένωση έβγαζε φάσεις κυρίως από την αριστερή πλευρά, όπου ο Λόπες πήρε πολλές προσπάθειες και πολλές φορές μεταφερόταν εκεί και ο Μάνταλος. Η Ένωση έφερνε την μπάλα με αξιώσεις στην περιοχή, αλλά υπήρχε ολιγωρία στην τελική προσπάθεια και έτσι η ΑΕΚ έμεινε στο μηδέν.

Σε όλο αυτό συνέβαλε η πονηρή διαιτησία του Φωτιά. Από το πρώτο λεπτό, που καταλόγισε φάουλ σε πεντακάθαρο κλέψιμο του Μάνταλου επί του Πλατέλλα, άρχισε να τα σφυρίζει όλα σε βάρος της Ένωσης. Στο 14' αρνήθηκε ολοκάθαρη κάρτα στον Μιλοσάβλιεβιτς που τράβηξε με τα χέρια τον Μάνταλο, άφησε κάρτες στο σκληρό παιχνίδι των Θεσσαλών και χρέωσε με κάρτα άμεσα τον Νεντελτσεάρου σε διεκδίκηση της μπάλας με τον Ντουρμισάϊ.

Αποκορύφωμα της προκλητικής διαιτησίας του Φωτιά, ήταν το πέναλτι που έπνιξε για την ΑΕΚ στο χέρι που έκανε ο Ηλιάδης για να ανακόψει το σουτ του Μαχαίρα. Ο Φωτιάς αρχικά έδειξε κόρνερ και έπειτα από την υπόδειξη του Ευαγγέλου στο VAR πήγε να δει τη φάση, όπου "ανακάλυψε" επιθετικό φάουλ του Σάκχοφ στην αρχή της φάσης, πάνω στον Μιλοσάβλιεβιτς. Προκλητική διαιτησία, που θύμισε τις νοσηρές εποχές της παράγκας.

Η μόνη αλλαγή που πραγματοποίησε ο Καρέρα στο δεύτερο ημίχρονο ήταν εσωτερική αλλάζοντας θέσεις στον Αλμπάνη που τον πέρασε αριστερά και στον Μαχαίρα που πήγε δεξιά. Και ενώ η ΑΕΚ έδειχνε εγκλωβισμένη, με τη Λάρισα να παίρνει μέτρα στο γήπεδο, συνεπικουρούμενη και από τα διαιτητικά όργια του Φωτιά, και ενώ ο Ιταλός ετοιμαζόταν να επέμβει στο ματς με μια τριπλή αλλαγή, ήρθε ο Μαχαίρας στο 55' με μια υπέροχη ενέργεια να ανοίξει το σκορ και να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Με ένα έξοχο κοντρόλ με το στήθος κατέβασε την μπάλα και με συρτό σουτ, πέτυχε το πρώτο του γκολ με τη φανέλα της Ένωσης και ταυτόχρονα έστρωσε για την ομάδα του τον δρόμο της νίκης.

Το γκολ του Μαχαίρα φάνηκε να αλλάζει τις ισορροπίες. Η Λάρισα ήταν αναγκασμένη να βγει από το καβούκι της και η ΑΕΚ είχε βρει τον τρόπο να ανοίξει την άμυνά της. Ο Καρέρα έβαλε τον πιο γρήγορο Ανσαριφάρντ στην κορυφή της επίθεσης και στη συνέχεια πέρασε Λιβάγια και Ινσούα (αναγκαστικά, λόγω τραυματισμού του Λόπες). Εκεί που όλα έδειχναν να έχουν πάρει το δρόμο τους, ήρθε ένα απίθανο γκολ με βολίδα του Σπαρβ στο 67' για να βάλει ξανά "φωτιά" στο ματς.

Τότε ήταν που η ΑΕΚ έδειξε πραγματικά αντανακλαστικά μεγάλης ομάδα. Εκεί που άλλες φορές σε παρόμοιες περιπτώσεις βραχυκύκλωνε, τώρα έβγαλε αντίδραση και σ' αυτό συνέβαλε η μεγάλη κλάση των παικτών της. Και αν η Λάρισα σώθηκε σε ένα σουτ του Αλμπάνη, ήρθε ο Μάνταλος να κλέψει τη μπάλα από τον Μούζεκ, να δώσει στη συνέχεια εκπληκτική ασίστ στον Ανσαριφάρντ και ο Ιρανός με ωραίο βολέ μέσα από την περιοχή στο 72' έβαλε ξανά την ΑΕΚ καβαλάρισσα πάνω στο Θεσσαλικό αλογάκι. Η ΑΕΚ από εκεί και πέρα ανέβασε κατακόρυφα ρυθμό και λίγο μετά, στο 78' ήρθε και το ομορφότερο γκολ της μέρας με τη φωτοβολίδα του Σιμόες έξω από την περιοχή.

Το φινάλε επιφύλασσε την πιο όμορφη στιγμή του αγώνα, αφού προηγήθηκε μια δυσάρεστη με τον τραυματισμό του Ανσαριφάρντ στο 82', που αισθάνθηκε ενοχλήσεις και αντικαταστάθηκε προληπτικά από τον Τάνκοβιτς. Ο Καρέρα λίγο νωρίτερα, στο 81' είχε περάσει στον αγώνα τον Γαλανόπουλο στην πρώτη του εμφάνιση μετά από τον μακροχρόνιο τραυματισμό του. Τότε, ο Μάνταλος (ποιος άλλος;), από δεξιά, έβγαλε άλλη μία μαγική ασίστ με αποδέκτη τον ταλαιπωρημένο νεαρό χαφ της ΑΕΚ, ο οποίος με φοβερό μονοκόμματο σουτ στην κίνηση έστειλε για τέταρτη φορά τη μπάλα στα δίχτυα του Νάγκι δίνοντας διαστάσεις θριάμβου στη νίκη της Ένωσης και βουλώνοντας ταυτόχρονα το στόμα του πολυλογά βραχύσωμου προέδρου της Λάρισας που μερικές μέρες νωρίτερα είχε τολμήσει να αμφισβητήσει την αξία των παικτών της ΑΕΚ και είχε επιπλήξει τον προπονητής της Εθνικής Ελλάδος επειδή εμπιστευόταν αυτούς και όχι τον Φορτούνη του λατρεμένου του προέδρου Ευάγγελου Μαρινάκη.

Φήμες που λένε ότι από την ώρα που ο (κωλο) Φωτιάς σφύριξε τη λήξη του αγώνα στο ΟΑΚΑ όπου βρήκε θριαμβεύτρια την ΑΕΚ επί της Λάρισας με 4-1, το αλογάκι, ο ψηλοτάκουνος πρόεδρος και ο διαιτητής με το στραγάλι της σφυρίχτρας να του έχει καθίσει στο λαιμό, βρίσκονται ακόμα σε στάση σούζας, δεν έχουν επιβεβαιωθεί…   

Ο Φωτιάς χρέωσε με κίτρινη κάρτα τους Νεντελτσεάρου (29'), Σιμόες (70') - Πλατέλλα (48').

ΑΕΚ (Μ. Καρέρα, 4-2-3-1): Τσιντώτας, Παουλίνιο, Σβάρνας, Νεντελτσεάρου, Λόπες (66' Ινσούα), Σάκχοφ (81' Γαλανόπουλος), Σιμόες, Αλμπάνης, Μάνταλος, Μαχαίρας (67' Λιβάγια), Ολιβέϊρα (60' Ανσαριφάρντ) (82' Τάνκοβιτς).

Λάρισα (Μ. Γρηγορίου, 5-4-1): Νάγκι, Μπέρτος (86' Γρηγορόπουλος), Ηλιάδης, Μούζεκ (78' Τρούγιτς), Μιχαήλ, Φιλίπ, Σπαρβ, Μιλοσάβλιεβιτς, Νικολιάς (46' Τόρζε), Πλατέλλας (86' Γιουνές), Ντουρμισάϊ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: