Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022

Ο Γκοτζίλα της ε-Κλάν(σ)τεμπεργκ τον Μουνίθ και η ΑΕΚ πάτησε το πιτσούνι (πρώην Χαλκηδώνα και νυν Ατρόμητο) με 0-2

Η ΑΕΚ, για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι και μάλιστα εκτός έδρας, κατάφερε να βγάλει αντίδραση και να πάρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Έτσι, μετά την Τούμπα και το 0-0 που απέσπασε από τον ΠΑΟΚ για το πρώτο μεταξύ τους ματς του Κυπέλλου, κατάφερε και στο Περιστέρι να εμφανιστεί δυνατή και να επικρατήσει με 0-2 του Ατρόμητου, παραμένοντας στον ένα βαθμό πίσω από τον ΠΑΟΚ για τη δεύτερη θέση και στους 10 από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό.

Η ΑΕΚ κατάφερε να αφήσει πίσω της το πατατράκ των δύο συνεχόμενων εντός έδρας ηττών από τον Παναιτωλικό και τον ΟΦΗ, με το ίδιο ακριβώς σκορ και με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Ανατροπή στο δεύτερο ημίχρονο και ενώ είχε προηγηθεί με 1-0 στο πρώτο. Στο στοίχημα το λένε και άσος ημίχρονο δύο τελικό.

Η ΑΕΚ δεν ήταν καλή στο Περιστέρι όσο ήταν στην Τούμπα αλλά οι παίκτες της έδειξαν να αφομοιώνουν -επιτέλους- τον τρόπο να κάνουν τη δουλειά ακόμα και όταν δεν βρίσκονται στην καλύτερη μέρα τους. Βέβαια, να σημειωθεί εδώ ότι ο Ατρόμητος ήταν μία ομάδα ωσεί παρούσα μέσα στο γήπεδο, με πολύ περιορισμένες δυνατότητες, βρίσκεται στην προτελευταία θέση της βαθμολογίας και είναι πρώτος υποψήφιος για υποβιβασμό στη Β' κατηγορία.  Η ΑΕΚ δεν κινδύνεψε καθόλου σε όλη τη διάρκεια του αγώνα και η γεύση που έμεινε στους θεατές που είδαν το ματς από την τηλεόραση είναι γλυκόπικρη, αφού αυτά τα παιχνίδια με τόσο υποδεέστερους αντιπάλους η ΑΕΚ πρέπει να τα καθαρίζει πολύ πιο εύκολα και με εμφατικό τρόπο, ειδικά όταν ο αντίπαλος παίζει από το 65' με παίκτη λιγότερο λόγω αποβολής με απευθείας κόκκινη κάρτα του Μουνίθ.

Ένας λόγος που η ΑΕΚ δεν τα κατάφερε να τελειώσει νωρίτερα και ευκολότερα αυτό το ματς ήταν και αντίσταση που συνάντησε στον αγωνιστικό χώρο, όχι από τον αντίπαλο, αλλά από τους σε διατεταγμένη αποστολή για μία ακόμα φορά κόρακες που είχε φροντίσει και πάλι να τοποθετήσει ο Κλάτενμπεργκ για να την εξολοθρεύσουν. Ο ανεκδιήγητος Γκορτζίλας αρνήθηκε στην ΑΕΚ πέναλτι μαρς που έγινε στον Μάνταλο από τον Ντένις, σε φάση που ο αμυντικός του Ατρομήτου σηκώνει ψηλά το πόδι του και κλαδεύει προκλητικά τον παίκτη της ΑΕΚ. Οι βλακείες που ακούω δεξιά κι αριστερά και μάλιστα από οπαδούς της ΑΕΚ αλλά και από δημοσιογράφους, σε μια προσπάθεια επίδειξης της αντικειμενικότητάς τους, ότι τάχα ο Μάνταλος είχε αρχίσει να πέφτει πριν σηκώσει το πόδι του ο αμυντικός του Ατρομήτου, είναι μόνο για νηπιαγωγεία και βρεφικούς σταθμούς. Πού τις βρίσκουν αυτές τις ερμηνείες που ούτε οι ίδιοι οι αντίπαλοι της ΑΕΚ δεν τολμούν να τις ξεστομίσουν, δεν μπορώ να το ξέρω. Ανεξάρτητα από το ποια πορεία έχει πάρει το σώμα του επιθετικού, όταν μεσολαβήσει πόδι αντιπάλου και κάνει επαφή με το πόδι του επιθετικού σφυρίζεται πέναλτι! Δηλαδή αν ένας επιθετικός σκοντάψει και την ίδια ώρα δεχτεί μια κλωτσιά στο καλάμι από τον αμυντικό δεν θα είναι πέναλτι επειδή είχε σκοντάψει; Σε ποιους κανονισμούς πάνε και βρίσκουν παρόμοιες ανοησίες; Το πιο εγκληματικό όμως ήταν ότι ούτε αυτή τη φορά, όπως και σε τόσες προηγούμενες εις βάρος της ΑΕΚ φάσεις, ο διαιτητής κλήθηκε να ξαναδεί τη φάση στο VAR από τονVarίστα Τρεϊμάνις. Και αναρωτιέμαι, ποια η χρησιμότητά του αν δεν καταφεύγουν σε αυτό για να ξεκαθαρίσουν μια φάση που εκ πρώτης όψης φαίνεται αμφισβητούμενη;

Αλλά δεν ήταν μόνο το πέναλτι η φάση στην οποία αδικήθηκε η ΑΕΚ. Εκεί προς το τέλος του ημιχρόνου και σε μια φάση που ο Κουλούρης εκτελεί πλάγιο άουτ, πρώτον έπρεπε να δοθεί αλλαγή επειδή μετακινεί τα πόδια του, αλλά στη συνέχει προκλητικά κλωτσάει στο ψαχνό τον Μάνταλο. Φάση 100% για κόκκινη κάρτα και ο Γκορτζίλας την μετατρέπει σε ανώδυνη κίτρινη! Και σα να μην έφτανε αυτό, σε ένα ματς που η ΑΕΚ βρίσκεται 90 λεπτά στην επίθεση και αντίστοιχα ο Ατρόμητος για ίδιο χρονικό διάστημα αμύνεται λυσσαλέα, στο τέλος του ματς οι παίκτες του Ατρομήτου έχουν δεχτεί 2 κίτρινες κάρτες (Κουλούρης, Χαρίσης) και οι παίκτες της ΑΕΚ 4 (Ανσαριφάρντ, Μάνταλος, Σιμάνκσι, Ρότα)! Πώς έγινε αυτό ρωτήστε τον Γκορτζίλα και τον σοφό λάτρη του αλκοόλ Βρετανό αργόμισθο Κλάντεμπεργκ!

Ο Αργύρης Γιαννίκης επιλέγοντας το αγαπημένο του 4-2-3-1, ξεκίνησε το ματς με μια αναγκαστική αλλαγή, αυτή του τερματοφύλακα, αφού ο Τσιντώτας δεν μπόρεσε να ξεκινήσει λόγω ενός προβλήματος που προέκυψε με τη μέση του και τη θέση του κάτω από τα γκολπόστ πήρε για πρώτη φορά στην καριέρα του ο νεαρός Χατζηεμμανουήλ, τερματοφύλακας της Β' ομάδας. Στα δεξιά της άμυνας προτίμησε τον Ρότα και στα αριστερά τον Μοχαμάντι. Στο κέντρο της άμυνας τοποθέτησε τους Τζαβέλα και Μήτογλου. Αμυντικό χαφ ξεκίνησε τον Λε Ταλέκ. Στα χαφ επέλεξε τους Σιμάνσκι και Μάνταλο. Στηε δεξιά πτέρυγα τον Γκαρσία, στην αριστερή τον Τσούμπερ και στην κορυφή τον Ανσαριφάρντ. Την πρώτη του αλλαγή την έκανε στο 53' αντικαθιστώντας τον τραυματία Μάνταλο με τον Γέβτιτς. Στο 63' άλλαξε τον Τσούμπερ με τον Άμραμπατ και στο 64' τον Γκαρσία με τον Μισελέν βάζοντας τον Γάλλο στο δεξιό άκρο της επίθεσης. Τέλος, στο 76' πέρασε τον Σιμόες στη θέση του Σιμάνκσι και τον Αραούχο στη θέση του Ανσαριφάρντ.

Η ΑΕΚ, λοιπόν, πέτυχε το πρώτο γκολ της σχετικά νωρίς, στο 22', όταν από εκτέλεση φάουλ του Μάνταλου, ο Γκαρσία άδειασε υπέροχα τον αντίπαλο του, νικήθηκε από τον Γιαννιώτη, αλλά ο Τζαβέλλας που πήρε το ριμπάουντ δεν αστόχησε και με άπιαστο βολέ έκανε το 0-1. Το 0-2 έγινε στο 51', πάλι από εκπληκτική ενέργεια του Γκαρσία που, αφού έστειλε τον αντίπαλό του για βρούβες, σέντραρε γλυκά και με ακρίβεια στον Τσούμπερ, ο οποίος με άψογο εξ επαφής πλασέ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα.

Από εκεί και πέρα ανέλαβαν να σηκώσουν τον μανδύα προστασίας του Ατρομήτου τα πρωτοπαλίκαρα του Κλάντεμπεργκ Γκορτζίλας και Τρεϊμόνις, ο Γιαννίκης και εν όψει της ρεβάνς του κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ, προτίμησε να διαφυλάξει την ομάδα και το παιχνίδι πήρε καθαρά διεκπεραιωτικό χαρακτήρα, παρόλο που η ΑΕΚ είχε μερικές ακόμα ευκαιρίες με πιο κραυγαλέα εκείνη του Γέβτιτς στα τελευταία λεπτά που μόνος του με τον Κόλμαν δεν κατάφερε να πλασάρει σωστά και να γράψει το 0-3.

Πολύς λόγος γίνεται για την απόφαση του Γιαννίκη να αφήσει στον πάγκο τον Γέβτιτς, μετά και την καταπληκτική του εμφάνιση στην Τούμπα και να επαναφέρει στη θέση του επιτελικού μέσου τον Μάνταλο. Είναι προφανές ότι ο Ελληνογερμανός τεχνικός ήθελε φρέσκο τον Γέβτιτς για τη ρεβάνς με τον ΠΑΟΚ και προτίμησε να τον προφυλάξει για να τον έχει ετοιμοπόλεμο. Καμία σχέση με τις σαχλαμάρες που λέγονται ότι πήρε εντολή να επαναφέρει τον Μάνταλο από τα υψηλά κλιμάκια της ομάδας. Και ήταν ο τραυματισμός του Μάνταλου η αιτία που αναγκάστηκε να τον χρησιμοποιήσει από το 53' και έπειτα.

Μερικές ακόμα αποφάσεις του Γιαννίκη που σχολιάστηκαν ήταν η επιμονή του να ξεκινήσει τον Ρότα αντί του Μισελέν. Ο πιτσιρικάς πάντως δικαίωσε τον προπονητή του με την εμφάνισή του αλλά και ο Μισελέν χρησιμοποιήθηκε σε μια θέση που γνώριζε από το παρελθόν και στην οποία απέδειξε ότι μπορεί να προσφέρει στο μέλλον. Η επιλογή Λε Ταλέκ-Σιμάνσκι για το χώρο του κέντρου, τουλάχιστον ως προς τον δεύτερο δικαίωσε επίσης τον προπονητή, όπως τον δικαίωσε και η επιθετική τριπλέτα. Οι αλλαγές του επίσης κρίνονται σαν απόλυτα επιτυχημένες, όπως και το διάβασμα που έκανε του αντιπάλου.

Κορυφαίος για την ΑΕΚ ήταν ο Γκαρσία που με τις περίτεχνες ενέργειές του δημιούργησε το δεύτερο γκολ και προκάλεσε το πρώτο. Πολύ καλά στάθηκαν οι δύο πλάγιοι μπακ, Ρότα και Μοχαμάντι ενώ σχεδόν άριστοι ήταν και οι δύο στόπερ, Τζαβέλας και Μήτογλου, με τον πρώτο μάλιστα να χρίζεται και σκόρερ. Κακός για άλλη μια φορά ο Λε Ταλέκ, δεν μπόρεσε να βοηθήσει καθόλου. Ο Σιμάνσκι ήταν πολύ καλύτερος από τα προηγούμενα ματς που έπαιξε. Ο Μάνταλος για άλλη μια φορά έκανε ένα από τα πιο άσχημα παιχνίδια του και φάνηκε μόνο στη φάση του φάουλ που εκτέλεσε από το οποίο προήλθε το πρώτο γκολ και στη φάση του πέναλτι που δεν του δόθηκε. Ο Τσούμπερ δείχνει να ξαναβρίσκει τον καλό του εαυτό, ήταν μέσα στις φάσεις και κατάφερε να πετύχει επιτέλους ένα γκολ που δεν του ακυρώθηκε. Ο Ανσαριφάρντ ήταν έξω από τα νερά του. Ο Γέβτιτς, που πήρε τη θέση του Μάνταλου, στάθηκε καλύτερα από εκείνον, παρότι απώλεσε τη μεγάλη ευκαιρία να σκοράρει στο τέλος του ματς. Ο Σιμόες ζορίστηκε πολύ να αναπληρώσει τον Σιμάνκσι κι αυτό γιατί ουσιαστικά έτρεχε για δύο, αφού ο Λε Ταλέκ ήταν ωσεί παρών στο παιχνίδι. Ο Μισελέν τα κατάφερε περίφημα σε μια θέση που δεν είναι αυτή που έχει συνηθίσει να παίζει. Ο Άμραμπατ έδειξε μια φλυαρία, αλλά τι τα θέλετε, αυτός ο παίκτης έχει ένα εκτόπισμα που και μόνο η παρουσία του κάνει τους αντιπάλους να μη ξέρουν πώς να το αντιμετωπίσουν. Τέλος, ο Αραούχο, στο 20λεπτο που αγωνίστηκε, πίεσε την άμυνα του Ατρομήτου ενώ έκανε και ένα ωραίο αλλά άστοχο σουτ προς την εστία του αντιπάλου.

Η ΑΕΚ τώρα προσηλώνεται με θρησκευτική ευλάβεια στον αγώνα ρεβάνς του κυπέλλου απέναντι στον ΠΑΟΚ και στόχο έχει την πρόκριση και μόνο αυτήν. Και για να έρθει η πρόκριση απαιτείται η νίκη, αφού το εκτός έδρας γκολ καταργήθηκε σε όλη την Ευρώπη εκτός από την Ελλάδα! Οπότε ο… σύντροφος ΠΑΟΚ πάει για δύο αποτελέσματα (νίκη και ισοπαλία) ενώ η ΑΕΚ θέλει αποκλειστικά τη νίκη και τίποτα λιγότερο αν θέλει να προκριθεί…

Ατρόμητος (Κ. Κόλμαν, 4-3-3): Γιαννιώτης, Βασιλαντωνόπουλος, Στρούγγης, Γκαλβάνο, Καστεγιάνο, Καρτάλης (63' Σπιριντόνοβιτς), Χαρίσης (83' Ερλινγκμαρκ), Ντένις, Μουνίθ, Μπεντινέλι (79' Κλωναρίδης), Κουλούρης.

ΑΕΚ (Α. Γιαννίκης, 4-2-3-1): Χατζηεμμανουήλ, Ρότα, Μήτογλου, Τζαβέλλας, Μοχαμάντι, Λε Ταλέκ, Σιμάνσκι (76' Σιμόες), Γκαρσία (64' Μισελέν), Μάνταλος (53' Γέβτιτς), Τσούμπερ (63' Αμραμπατ), Ανσαριφάρντ (76' Αραούχο).

Δεν υπάρχουν σχόλια: