Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024

Η ΑΕΚ ξύπνησε από τον λήθαργο και πάτησε τον Βόλο 3-0

Μετά τα συνεχόμενα άσχημα αποτελέσματα (Άμστερνταμ, Αγρίνιο, Σέρρες) στα τέλη του 2023, η ΑΕΚ σοβαρεύτηκε και έκανε νικηφόρο ποδαρικό στο 2024 παίζοντας όπως έπρεπε και κερδίζοντας με 3-0 τον Βόλο στην άδεια και παγωμένη Νέα Φιλαδέλφεια.

Αλήθεια, αυτό το έγκλημα των άδειων γηπέδων ομάδων που δεν έχουν προκαλέσει το παραμικρό επεισόδιο και ενώ τα γήπεδά τους πληρούν όλους τους κανόνες ασφαλείας, ποιος θα το πληρώσει; Αυτή την εξίσωση εγκληματιών με αθώους, που ουσιαστικό μέλημα έχει την ατιμωρησία των πρώτων, ποιος θα την χρεωθεί; Τα χρήματα που έχει καταβάλλει σε διαρκείας ο απλός φίλαθλος από το υστέρημά του και του στερούν το δικαίωμα να απολαύσει την ομάδα του ποιος θα του τα πληρώσει;

Ο Λιβάι Γκαρσία έβαλε ξανά γκολ και μάλιστα 2 (32', 51') και καθάρισε για την ΑΕΚ στον επιθετικό τομέα, αλλά ο Τσίτσαν Στάνκοβιτς επέστρεψε και με μεγάλες επεμβάσεις ήταν αυτός που κράτησε την Ένωση όρθια όταν χρειάστηκε.

Η ΑΕΚ είχε ένα κακό μισάωρο στο ξεκίνημα του αγώνα από την απουσία ρυθμού και έδωσε τρεις φάσεις στο Βόλο με δικαίωμα να ελπίζει για γκολ. Αυτές τις ανορθογραφίες πρέπει να διορθώσει ο Ματίας Αλμέιδα άμεσα.

Επόμενο ματς για την ΑΕΚ την Κυριακή στις 21:00 το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο στάδιο Καραϊσκάκης.

Ο Ματίας Αλμέιδα άρχισε το πρώτο ματς του 2024 με τον Στάνκοβιτς να επιστρέφει κάτω από τα δοκάρια, μετά το κακό πέρασμα του Αθανασιάδη, με τον Ρότα δεξί μπακ, τον Πήλιο αριστερό μπακ, τον Βίντα με τον Κάλενς στα στόπερ, τον Σιμάνσκι με τον Πινέδα στα χαφ, τον Γκατσίνοβιτς αριστερά στην επίθεση, τον Ελίασον δεξιά και τον Τσούμπερ σε ελεύθερο ρόλο πίσω από τον Γκαρσία.

Το ματς είχε παγωμένο ρυθμό εξ' αρχής, απουσία κόσμου και ρυθμού από τις δύο ομάδες. Το ματς δεν είχε φάσεις στα πρώτα 20 λεπτά με την ΑΕΚ να δυσκολεύεται όταν είχε τη μπάλα στα πόδια της.

Στο 16' ο Ελίασον έκανε τη σέντρα από τα δεξιά, ο Γκατσίνοβιτς προσπάθησε να εκτελέσει με βολ πλανέ, αλλά ο Σιέλης πρόλαβε να απομακρύνει με το κεφάλι.

Στο 22' ο Σταύρος Πήλιος, αφού απέφυγε έναν αντίπαλο έπεσε στην περιοχή μετά από επικίνδυνο μαρκάρισμα από παίκτη του Βόλου, με Περράκη-Μανούχο να μη δίνουν τίποτα. Ο Πήλιος ως αριστερός μπακ ήταν από τους πιο ενεργούς παίκτες της ΑΕΚ με τρεξίματα και συνεχή ανεβάσματα.

Τελικά στο 29' η ΑΕΚ έφτασε κοντά στην περιοχή του Βόλου. Ο Γκατσίνοβιτς μέσα στη μικρή περιοχή έκανε κοντρόλ και μετά μια αδύναμη γυριστή κεφαλιά. Ο Κόστιτς μπλόκαρε δίχως να δυσκολευτεί.

Δύο λεπτά μετά, στο 31', εκτέλεση κόρνερ του Γκατσίνοβιτς, ο Πήλιος έκανε το σουτ αλλά η μπάλα πέρασε αρκετά άουτ.

Και στο επόμενο λεπτό, στο 32', η ΑΕΚ δικαιώθηκε για το ότι ανέβασε ρυθμούς. Ο Λιβάι Γκαρσία πήρε την μπάλα στην περιοχή μετά από κάθετη του Γκατσίνοβιτς, επέμεινε αρκετά μέσα στην περιοχή και όταν ελευθερώθηκε έκανε το σουτ, με την μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα για το 1-0!

Στο 39' ο Φώτης Κίτσος πέρασε στον αγωνιστικό χώρο αντί του Άλχο που δεν συνέχισε το παιχνίδι και πήγε αριστερά.

Στο 40' εκτέλεση χαμηλά από τον Γκατσίνοβιτς, ο οποίος πήρε τη μπάλα ξανά από τον Ρότα. Ο Σέρβος έκανε το γέμισμα, ο Λιβάι Γκαρσία έπιασε την κεφαλιά, αλλά η μπάλα πέρασε άουτ. Το ματς είχε πάρει πια ρυθμό μετά το κακό πρώτο μισάωρο και οι δύο ομάδες έπαιζαν πιο παραγωγικό ποδόσφαιρο.

Στο 43' ο Βόλος απείλησε δις και η ΑΕΚ κράτησε το σκορ χάρη στον Στάνκοβιτς. Ο Ντέλετιτς πήρε την μπάλα μέσα από την περιοχή και υπό πίεση έκανε το σουτ, αλλά ο Στάνκοβιτς έπεσε στη γωνιά του και απομάκρυνε εντυπωσιακά.

Στην εξέλιξη της φάσης ο Ασλανίδης έπιασε την κεφαλιά, αλλά ο Στάνκοβιτς απομάκρυνε ξανά σχεδόν πάνω στην γραμμή!

Αμέσως μετά η ΑΕΚ απάντησε. Αντεπίθεση για την ΑΕΚ, ο Πινέδα βρήκε λίγο κενό χώρο και έκανε το σουτ, αλλά η μπάλα πέρασε λίγο άουτ! Και εκεί τελείωσε το ημίχρονο με 1-0 για την ΑΕΚ.

Στο β' ημίχρονο άρχισε το ματς δίχως αλλαγές. Και στο 50' η Ένωση βρήκε το 2ο γκολ. Ο Τάχατος έκανε χέρι μέσα στην περιοχή και ο Περράκης έδωσε το πέναλτι μετά από παρέμβαση του VAR και του Μανούχου. Τελικά το πέναλτι υποδείχθηκε και ο Γκαρσία με τρομερή εκτέλεση έκανε το 2-0 άνετα και γρήγορα.

Στο 56' Ελίασον πήρε τη μπάλα και προσπάθησε να απελευθερωθεί, ο Γκατσίνοβιτς έγινε κάτοχος και προσπάθησε να κάνει άνοιγμα, αλλά έστρωσε στον Τσούμπερ, όμως το τελείωμά του ήταν κακό.

Δύο λεπτά μετά, στο 58', ο Βόλος απείλησε με τον Ασλανίδη να παίρνει την κεφαλιά και τον Στάνκοβιτς εντυπωσιακά να μπλοκάρει.

Στο 62' ο Γκατσίνοβιτς απείλησε μέσα από τη μικρή περιοχή και ο Κόστιτς απομάκρυνε με το χέρι.

Στο 63' ο Αλμέιδα έβαλε Άμραμπατ και Μάνταλο αντί Τσούμπερ και Ελίασον.

Η ΑΕΚ πια διαχειριζόταν το ματς όπως ήθελε και πέτυχε και τρίτο γκολ με τον Άμραμπατ. Στο 73' ο Σιμάνσκι πέταξε την κάθετη στην πλάτη της άμυνας του Βόλου και ο Μαροκινός νίκησε τον Σιέλη στο σπριντ και με ωραίο τελείωμα έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 3-0.

Μετά το γκολ ο Αλμέιδα έβαλε Πισάρο-Γιόνσον-Πόνσε αντί Σιμάνσκι-Ρότα-Γκαρσία, με τον Πινέδα να περνά δεξί μπακ.

Στο 84' ωραία ανάπτυξη από τα δεξιά ο Πινέδα έπιασε το σουτ από το ημικύκλιο της περιοχής, αλλά η μπάλα κατέληξε άουτ από κόντρα στον Πόνσε. Στις καθυστερήσεις κακό σουτ του Γκατσίνοβιτς που έφυγε άουτ. Και αυτό ήταν και το φινάλε στο ματς με την ΑΕΚ να κερδίζει 3-0 τον Βόλο.

Super League - 16η αγωνιστική

ΑΕΚ - Βόλος 3-0 

Γήπεδο: Αγιά Σοφιά

Διαιτητής 6: Περράκης

Γκολ: 32' Γκαρσία σουτ 1-0, 51' Γκαρσία πέναλτι 2-0, 73' Αμραμπατ σουτ 3-0

Κίτρινες κάρτες: Σιμάνσκι (35'), Ρότα (62') - Άλχο (15'), Κόμπα (41'), Ασλανίδης (45'+2), Μύγας (66'), Ντέλετιτς (81')

Κόκκινες κάρτες: –

MVP: Γκαρσία

ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα): Στάνκοβιτς, Ρότα, Βίντα, Κάλενς, Πήλιος, Σιμάνσκι (75' Γιόνσον), Ελίασον (63' Άμραμπατ), Πινέδα, Γκατσίνοβιτς, Τσούμπερ (63' Μάνταλος), Λ. Γκαρσία (75' Πόνσε)

Βόλος (Άνχελ Λόπεθ): Κόστιτς, Τάχατος, Ασλανίδης, Σιέλης, Μύγας, Άλχο (39' λ.τρ. Κίτσος), Τρουϊγιέ, Κόμπα (70' Μπερτόγλιο), Ντέλετιτς, Χ. Γκαρσία (70' Μεταξάς), Μωραΐτης (83' Καραγιάννης)

Κριτική

Στάνκοβιτς 9: Εντυπωσιακή επιστροφή του Αυστριακού. Έμοιαζε ανίκητος κάτω από την εστία του πραγματοποιώντας τρεις κομβικές επεμβάσεις στο 1-0. Μια φορά σταμάτησε τον Ντέλετιτς με δύσκολη απόκρουση στη γωνία του, ενώ είχε κι άλλα δύο stop, σε κεφαλιές από στατικές φάσεις. Σπουδαία εμφάνιση από τον Τσίτσαν.

Ρότα 7: Έκανε ένα ισορροπημένο ματς. Είχε τον έλεγχο της πλευράς αμυντικά, ενώ επιθετικά έδωσε πολλά με τα ανεβάσματα και τις συνεργασίες του κυρίως με τον Ελίασον αλλά και με τον Άμραμπατ. Ένα πρόβλημα αντιμετώπισε στη πρώτη επικίνδυνη στιγμή του Βόλου όπου έχασε τον αντίπαλό του. Παραχώρησε τη θέση του στο 73' στον Πισάρο.

Βίντα 8: Παραμονή πρωτοχρονιάς αποκόμισε ένα βαθύ σκίσιμο στην προπόνηση και χτες εμφανίστηκε σα να μην συμβαίνει τίποτα καταπίνοντας τους αντιπάλους του. Έμοιαζε με κομάντο στις διεκδικήσεις και πήγαινε με χίλια ενώ δεν έχασε σχεδόν μονομαχία ψηλά και χαμηλά διαβάζοντας τις φάσεις και κυριαρχώντας σε όλα τα επίπεδα. Ταύρος πραγματικός.

Κάλενς 8: Εξαιρετικός και ο Περουβιανός που έδεσε πολύ καλά με τον Βίντα και αποτέλεσαν ένα ανίκητο δίδυμο. Ήταν εξίσου δυναμικός και ο Κάλενς στις διεκδικήσεις ενώ παράλληλα βοήθησε σημαντικά και στο χτίσιμο των επιθέσεων από πίσω. Έκανε σχεδόν ένα αλάνθαστο παιχνίδι και προσέφερε ασφάλεια. 

Πήλιος 8: Απόλυτα θετικό ήταν το ντεμπούτο του στην ενδεκάδα. Όχι μόνο δεν έμοιαζε ψαρωμένος αλλά είχε τσαμπουκά και έπαιρνε πολλές πρωτοβουλίες ανεβαίνοντας ψηλά πλαγιοκοπώντας στην πλευρά του Βόλου. Επίσης σημαντικό ότι ήξερε που να σπάσει την μπάλα όταν βρισκόταν σε θέση να τη γυρίσει, ενώ έλεγξε πολύ καλά και τον χώρο ευθύνης του μεσοαμυντικά. Πιθανόν δεν του έχει δοθεί και πέναλτι στο πρώτο ημίχρονο σε μαρκάρισμα που δέχτηκε από τον Κόμπα. 

Σιμάνσκι 8: Για 75' λεπτά που αγωνίστηκε ήταν πραγματικά κυρίαρχος στον νευραλγικό χώρο του άξονα. Αναχαίτισε με σωστές τοποθετήσεις και καίριες παρεμβάσεις πολλές επιθέσεις του Βόλου, ενώ προσέφερε μεγάλη σιγουριά και με την μπάλα στα πόδια βοηθώντας στο passing game που ζητούσε ο Αλμέιδα. Σφράγισε τη σπουδαία εμφάνισή του και με την καταπληκτική ασίστ στον Άμραμπατ. Στον 75' παραχώρησε τη θέση του στον Γιόνσον.

Ελίασον 6: Έδωσε ταχύτητα στην πλευρά, έφερε σωστά την μπάλα στην περιοχή και ήταν στο πνεύμα του αγώνα στο πρώτο 45λεπτο. Μάλιστα είχε μια εξαιρετική σέντρα προς τον Γκατσίνοβιτς. Στην επανάληψη έχασε κάπως την φρεσκάδα του και στο 63' έδωσε τη θέση του στον Άμραμπατ. 

Πινέδα 8: Σχημάτισε μαζί με τον Σιμάνσκι ένα εξαιρετικό δίδυμο στον άξονα και ανέλαβε περισσότερο οργανωτικά καθήκοντα. Ήταν πολλές οι φορές που έπαιρνε την μπάλα από πολύ χαμηλά για να χτίσει την επίθεση αλλά παράλληλα λειτουργούσε στον γνωστό box to box ρόλο του αφού με την ταχύτητα και τα χιλιόμετρα που διένυσε πατούσε στην αντίπαλη περιοχή και απειλούσε. Θα μπορούσε να χριστεί και σκόρερ αλλά σε ένα σουτ που επιχείρησε η μπάλα έφυγε ελάχιστα άουτ. Εξαιρετικός στην επιστροφή του και πολύ σημαντικός. 

Γκατσίνοβιτς 6: Ήταν ο παίκτης-κλειδί για να βρει η ΑΕΚ τη λύση και το 1-0. Καθώς με δική του κίνηση στον άξονα και ωραία κάθετη βρέθηκε σε θέση βολής ο Λιβάι και άνοιξε το σκορ. Θα μπορούσε να χρεωθεί και δεύτερη ασίστ αλλά στην συστημένη σέντρα που επιχείρησε, ο Γκαρσία αυτή την φορά με το κεφάλι αστόχησε. Ήταν κομβικός και θα μπορούσε στην επανάληψη να χριστεί και σκόρερ αλλά στο πλασέ που επιχείρησε ο αντίπαλος γκολκίπερ είχε απάντηση. Παρόλα αυτά δεν έχει βρει ακόμα τον καλό του εαυτό.

Τσούμπερ 7: Έπαιξε πίσω από τον Γκαρσία και μπορεί να μην έκανε εντυπωσιακά πράγματα, ήταν όμως σημαντικός. Αποτελούσε πάντοτε έναν συνδετικό κρίκο με τις κινήσεις του και κινούνταν στα μεσοδιαστήματα χωρίς ο Βόλος να μπορεί να τον μαρκάρει. Είχε απειλητικές στιγμές και στην επανάληψη θα μπορούσε να σκοράρει λίγο πριν βγει. Αντικαταστάθηκε στο 63' από τον Μάνταλο.

Γκαρσία 9: Έχει επιστρέψει φτιαγμένος και παρασέρνει όποιον βρει στο δρόμο του. Χτες χτύπησε δις με ένα ωραίο τελείωμα και μια εκτέλεση πέναλτι, θα μπορούσε να κάνει και χατ-τρικ αν εκτελούσε καλύτερα με το κεφάλι, ενώ συνολικά έφτασε τα πέντε γκολ στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια. Είναι φανερό πως ανεβάζοντας σιγά-σιγά ρυθμούς έχει φτάσει σε ένα στάδιο να θυμίζει τον περσινό πρώτο σκόρερ της ομάδας και κορυφαίο παίκτη του πρωταθλήματος, από τον οποίο η ΑΕΚ περιμένει τη διαφορά. Παραχώρησε τη θέση του στο 75' στον Πόνσε.

Άμραμπατ 8: Μπήκε στο 63' στη θέση του Ελίασον με τη γνωστή ορμή που τον διακρίνει και έδωσε αμέσως ένταση και ταχύτητα δεξιά. Κέρδισε ένα φάουλ και την κάρτα του Μύγα, δημιούργησε προβλήματα και σφράγισε την εμφάνιση του με ένα υπέροχο γκολ, όπου έφυγε με ταχύτητα στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας και με ψύχραιμο πλασέ έβαλε το κερασάκι στην τούρτα. 

Μάνταλος 7: Αποτέλεσε μαζί με τον Άμραμπατ τις πρώτες κινήσεις του Αλμέιδα αφού στο 63' αντικατέστησε τον Τσούμπερ. Με την είσοδο του έδωσε ηρεμία στην ομάδα στον άξονα, άπλωσε ωραία το παιχνίδι και συμμετείχε στο passing game και στην ασφαλή κυκλοφορία που ήθελε ο προπονητής. 

Πισάρο 6: Πέρασε στο ματς στο τελευταίο τέταρτο, στο 73', στη θέση του Ρότα και κινούνταν τόσο πίσω από τον επιθετικό όσο και αριστερά. Είχε διάθεση, δημιούργησε καταστάσεις με την μπάλα στα πόδια αλλά οι περισσότερες ενέργειες του έμειναν ημιτελείς. 

Πόνσε 6: Και ο Πόνσε αγωνίστηκε στο τελευταίο τέταρτο και συγκεκριμένα μπήκε στο 75' στη θέση του Γκαρσία. Έφερε φρεσκάδα και πίεση πράγματα που ήθελε να δει ο Αλμέιδα και φάνηκε απειλητικός σε μια-δύο στιγμές. 

Γιόνσον 7: Μπήκε στο 75' στη θέση του Σιμάνσκι. Έδωσε τρεξίματα με την παρουσία του σε ένα διάστημα βέβαια που η αλήθεια είναι πως το ματς είχε σβήσει και η ΑΕΚ ήλεγχε απόλυτα την κατάσταση. Τα πήγε καλά και δεν αντιμετώπισε ζητήματα στον άξονα. 

Αλμέιδα 8: Παρέταξε την καλύτερη δυνατή σύνθεση χρησιμοποιώντας τον Κάλενς δίπλα στον Βίντα και τον Πήλιο αριστερά. Όλες οι επιλογές του του βγήκαν, καθώς και ο Περουβιανός ήταν σχεδόν αλάνθαστος αλλά και ο νεαρός μπακ κάλυψε πολύ καλά το αριστερό άκρο. Από εκεί και πέρα ήταν ένα ματς που στο ξεκίνημα πήγε πολύ στη δύναμη απέναντι στον πιεστικό Βόλο αλλά όταν οι παίκτες του προσαρμόστηκαν στις συνθήκες του αντιπάλου αλλά και του άδειου γηπέδου καθώς και αυτό παίζει τον ρόλο του ιδίως όταν η ΑΕΚ παίζει στη Νέα Φιλαδέλφεια όπου έχει συνηθίσει να έχει έναν 12ο παίκτη στο πλευρό της, τα πράγματα έγιναν πολύ απλά. Σε αυτό βοήθησε η κλάση του Λιβάι και η αποτελεσματικότητα ενώ κάποια λάθη αμυντικά που έγιναν τα διόρθωσε ο Στάνκοβιτς με σημαντικές επεμβάσεις. Σε γενικές γραμμές η ΑΕΚ έκανε μια καλή εμφάνιση, επέστρεψε στις επιτυχίες που ήταν και το ζητούμενο και ο Ματίας ήδη καταστρώνει το πλάνο εν όψει της δύσκολης συνέχειας. Σημαντικό να αναφέρουμε και το φρεσκάρισμα που έκανε με τις αλλαγές στην επανάληψη, που αποδείχτηκε και πάλι πόσο σημαντικό όπλο είναι για την ΑΕΚ, καθώς ο Άμραμπατ που ήρθε από τον πάγκο έχει κάνε όλη τη διαφορά σε αυτό το διάστημα και διαμορφώνει το τελικό 3-0.

Παραλειπόμενα και διαιτησία

Να αρχίσουμε με τον Περράκη. Ο νεαρός διαιτητής χαρακτηριζόταν από μια ατολμία και μια αναποφασιστικότητα. Φάσεις που εξελίχτηκαν μπροστά του τις έχασε ή τουλάχιστον δεν είχε τη σιγουριά να τις διαχειριστεί και κατέφυγε στη βοήθεια του VAR. Επίσης τον είχε καταβάλει ένα άγχος μη τυχόν και του χρεώσουν βοήθεια προς τον ισχυρό, στην προκειμένη περίπτωση την ΑΕΚ, με αποτέλεσμα να φοβάται να σφυρίξει εύκολα φάσεις που ήταν υπέρ της. Σε γενικές γραμμές όμως έβγαλε το ματς χωρίς να υπάρχουν παράπονα και από τις δύο πλευρές.

Στη γενικότερη εικόνα είδαμε μια ΑΕΚ να αντιμετωπίζει μια σφιχτή και καλή ομάδα όπως ήταν ο Βόλος, η οποία δεν κατέφευγε σε ανούσιες καθυστερήσεις και καραγκιοζιλίκια και έπαιξε σαν ίσος την αντίπαλό του. Με αρνητικό πρόσημο την διακοπή του πρωταθλήματος που είχε προηγηθεί λόγω των εορτών αλλά και το άδειο γήπεδο εξ αιτίας της ανόητης απόφασης των υπευθύνων να τιμωρήσουν όλα τα γήπεδα και όλες τις ομάδες για ένα έγκλημα που έλαβε χώρα στο γήπεδο του Ολυμπιακού από οπαδούς δικούς του, γεγονός που δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στο παρελθόν, η εμφάνιση της ΑΕΚ και η νίκη χαρακτηρίζονται επιτυχία.

Τα κέρδη της ΑΕΚ από το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι πολλαπλάσια αφού, κέρδισε έναν παίκτη, τον νεαρό Πήλιο ο οποίος έκανε μια μεστή εμφάνιση και έπεισε για τις ικανότητές του, κάτι που θα ενισχύσει τις πιθανότητες καθιέρωσής του στη θέση του αριστερού αμυντικού, ενώ ενισχύθηκε και η αυτοπεποίθησή του εν όψει μιας σειρά δύσκολων αγώνων που έρχονται όπως τα συνεχόμενα ντέρμπι με Ολυμπιακό, Άρη και Παναθηναϊκό.

Επίσης μια ακόμα πολύ ενθαρρυντική εμφάνιση ήταν αυτή του Κάλενς ο οποίος δείχνει να μην έχει να ζηλέψει τίποτα από τον συμπαίκτη του Μουκουντί του οποίου, κατά την προσωπική μου άποψη είναι ισάξιος, όπως και αυτή του Στάνκοβιτς που επέστρεψε και μαζί του επέστρεψε και η ηρεμία στους συμπαίκτες του αλλά και τους οπαδούς της ομάδας.

Ο Αλμέιδα θα πρέπει να τρίβει τα χέρια του βλέποντας τη συνεχιζόμενη άνοδο του Γκαρσία, αλλά και των προερχόμενων από τραυματισμούς Γιόνσον και Πινέδα.

Ενθουσιασμό προκαλεί και η σταθερότητα του Σιμάνσκι που αποτελεί πια αναντικατάστατη μονάδα για την ΑΕΚ, όπως και του Βίντα που εξελίσσεται στον άρχοντα της αμυντικής γραμμής της ομάδας.

Παίκτες βαρόμετρα αποδεικνύονται οι Άμραμπατ, Ελίασον, Τσούμπερ και Μάνταλος, αφού στην καλή τους μέρα προσδίδουν τεράστια δύναμη στο επιθετικό παιχνίδι της ΑΕΚ.

Προβληματισμός υπάρχει για τη μέτρια απόδοση του Γκατσίνοβιτς που δυσκολεύεται να επανέλθει στη γνωστή του φόρμα, του Πισάρο, που κι αυτός αργεί χαρακτηριστικά να προσαρμοστεί, του Πόνσε που δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεται διαρκώς έξω από τα νερά του και του Σιντιμπέ που προσπαθεί αλλά απέχει από τον παλιό καλό εαυτό του.

Από εκεί και πέρα έχουμε τον ή του ύψους ή του βάθους Ρότα, τον ασταθέστατο Αθανασιάδη σε βαθμό που να παρακαλάμε να έχει ο θεός καλά τον Στάνκοβιτς, τον Γαλανόπουλο που άλλοτε βοηθάει και άλλοτε περνάει απαρατήρητος, τον εξαιρετικό σε όσα παιχνίδια έχει κληθεί να αγωνιστεί Μήτογλου και φυσικά τους απόντες για όσο θα διαρκέσει το Κόπα Άφρικα και το Άσιαν Καπ, Μουκουντί, Χατζισαφί, Μοχαμάντι και Ζίνι, όπως και τους τραυματίες Αραούχο και Φερνάντες, αλλά και τον σχεδόν εκτός ομάδας Φαν Βέερτ.

Η ΑΕΚ καλείται τώρα να ανακάμψει και να κάνει το come back. Κομβικό το ντέρμπι της Κυριακής στο Καραϊσκάκης με τον Ολυμπιακό που βρίσκεται μεν στα πρόθυρα της κατάρρευσης αλλά δεν παύει να είναι ο Ολυμπιακός με τη γνωστή στήριξη από θεσμούς και διαιτησία. Παιχνίδι που αν παιχτεί στα ίσια μπορεί το κοντέρ να γράψει σκορ ρεκόρ εκτός έδρας νίκης σε ντέρμπι για τον Δικέφαλο. Αλλά το ίδιο εύκολα μπορεί να στραβώσει αν αντιμετωπιστεί με υπεροψία ή με φόβο.

Η ΑΕΚ βρίσκεται στην 3η θέση της βαθμολογίας 3 βαθμούς μπροστά από τον τέταρτο Ολυμπιακό. Εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι με νίκη στο Καραϊσκάκης τον βγάζει εκτός παιχνιδιού και ταυτόχρονα στέλνει ένα μήνυμα στους ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό που προηγούνται στη βαθμολογία με 3 και 2 βαθμούς αντίστοιχα ότι τελειώνουν τα ψέματα και έρχεται η σειρά τους.

Εδώ θα παίξει τον ρόλο της η σωστή διαχείριση του υλικού από τον Ματίας Αλμέιδα αλλά και η απουσία νέων τραυματισμών ποδοσφαιριστών του. Θα έλεγα βέβαια ότι σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις είναι η σωστή στιγμή που πρέπει να βάλει και η διοίκηση το χεράκι της και να στηρίξει ομάδα και προπονητή με κάποιες μεταγραφές σε καίριες θέσεις που υπάρχει πρόβλημα. Για να γίνω πιο ακριβής οι παίκτες αυτοί έπρεπε να βρίσκονται ήδη στα Σπάτα και να προπονούνται με τον Αλμέιδα και τους νέους συμπαίκτες τους. Για άλλη μια φορά σε μεταγραφική περίοδο η διοίκηση της ΑΕΚ εμφανίζεται άτολμη, αναποφάσιστη και αναβλητική. Και τα γεγονότα δεν μπορούν να περιμένουν καθόλου. Τρέχουν και εξελίσσονται…

Δεν υπάρχουν σχόλια: