Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024

Σσσσσσσσσ… Τους ξυπνήσατε! Είδε… πιτσούνι και αφήνιασε ο Δικέφαλος Αετός κατασπαράσσοντάς το με 5-0. Παιδιά, μήπως δεν τα μετρήσατε καλά τα δοκάρια πριν ξεκινήσει το ματς; Γιατί σαν πολύ ψηλά του έπεσαν του Ατρόμητου

Μετά από τρεις συνεχόμενες ισοπαλίες, οι δύο εκ των οποίων μέσα στην Αγιά Σοφιά και οι δύο εκ των οποίων επέφεραν έναν πικρό αποκλεισμό της ΑΕΚ από τον Άρη στον θεσμό του Κυπέλλου, η ΑΕΚ ξύπνησε και ξέσπασε στο Περιστέρι. Το τελικό 0-5 επί του Ατρομήτου τα λέει όλα. Ο Ατρόμητος παρέμενε αήττητος για 13 ματς, μέχρι να πέσει πάνω στην ομάδα του Ματίας Αλμέιδα, ενώ είχε κερδίσει στην έδρα του τον συνυποψήφιο με την ΑΕΚ για την κατάκτηση του τίτλου Παναθηναϊκό και είχε φέρει ισοπαλία με τον Ολυμπιακό.

Πρωταγωνιστής ο Έκι Πόνσε που επιτέλους βρήκε τον εαυτό του, στο πρώτο 15λεπτο είχε 2 γκολ και συνολικά τρία δείχνοντας ότι μπορεί να βοηθήσει την ομάδα του όταν τον έχει ανάγκη. Ανύπαρκτος αμυντικά ο Ατρόμητος, η ΑΕΚ τα έκανε όλα πολύ εύκολα με σοβαρότητα και συνεχή επιθετικότητα και αποτελεσματικότητα.

Ο Πόνσε έκανε το 0-1 στο 2', το 0-2 στο 15', ο Κάλενς το 0-3 στο 35', πάλι ο Πόνσε το 0-4 στο 58' και ο Γιόνσον στο 67' το 0-5.

Πλέον, η ΑΕΚ παραμένει στο -2 από τους πρωτοπόρους ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό.

Επόμενο ματς για την Ένωση την Κυριακή 28 Ιανουαρίου στις 16:00 στη Νέα Φιλαδέλφεια με τον ΟΦΗ.

Ο Ματίας Αλμέιδα άρχισε το παιχνίδι στο Περιστέρι με τον Στάνκοβιτς κάτω από τα δοκάρια, αριστερό μπακ τον Πήλιο, δεξί μπακ τον Ρότα, τον Βίντα με τον Κάλενς στα στόπερ, τον Γιόνσον κόφτη με τον Πινέδα σε ελεύθερο ρόλο δίπλα του, δεξιά στην επίθεση τον Άμραμπατ, αριστερά τον Γκατσίνοβιτς και τον Τσούμπερ πίσω από τον Πόνσε στην επίθεση. Ο Ίλιτς για τον Ατρόμητο παρέταξε ό,τι καλύτερο είχε και κατέβηκε να παίξει με τον αέρα του αήττητου των 13 αγώνων.

Το ματς ξεκίνησε ιδανικά για την ΑΕΚ. Ο Πήλιος έκανε τη βαθιά μπαλιά στην πλάτη της άμυνας του Ατρομήτου, ο Ασεβέδο ολιγώρησε σημαντικά και ο Πόνσε εκτέλεσε με τη μια, στέλνοντας την μπάλα στο βάθος της εστίας του Τσιντώτα για το 0-1 στο 2'.

Η ΑΕΚ πήρε ψυχολογία και απείλησε ξανά στο 7', όταν ο Πήλιος εκτέλεσε χαμηλά το κόρνερ και παρότι η εκτέλεση ήταν κακή, η μπάλα στρώθηκε στον Γιόνσον,  ο οποίος με ωραίο γυριστό σουτ έστειλε την μπάλα λίγο άουτ.

Το ματς είχε την ΑΕΚ πρωταγωνίστρια, αλλά ο δυνατός αέρας δεν επέτρεπε στους παίκτες να παίζουν σωστά και οργανωμένα με την μπάλα κάτω. Ωστόσο, η Ένωση προσπαθούσε όσο μπορούσε να απειλεί συνεχώς και με κάθε τρόπο και το κατάφερνε.

Στο 15' ο Κάλενς έκανε ένα ωραίο γυριστό σουτ, αλλά ο Τσιντώτας μπλόκαρε την μπάλα.

Αμέσως μετά η ΑΕΚ σκόραρε. Ο Γκατσίνοβιτς έκανε το γύρισμα από τα αριστερά και ο Αργεντινός πρόλαβε τον Τζαβέλλα και με προβολή έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 0-2!

Η ΑΕΚ πια είχε πάρει τον αέρα του ματς και έκανε ό,τι ήθελε στο παιχνίδι δίχως να απειλείται.

Στο 29' ο Τσούμπερ πήρε τη μπάλα μέσα στην περιοχή, μετά από πάσα του Γκατσίνοβιτς, αφού απέφυγε έναν αντίπαλο έκανε το σουτ, αλλά ο Τσιντώτας τον σταμάτησε.

Στο 33' ο Βαλένσια έπιασε μια κεφαλιά αλλά η μπάλα πέρασε άουτ.

Ένα λεπτά μετά, στο 34', δυνατό σουτ του Γιόνσον από μακριά, ο Τσιντώτας απομάκρυνε με το ένα χέρι σε κόρνερ με εντυπωσιακή επέμβαση που κράτησε τον Ατρόμητο μέσα στο ματς.

Στο 35', έπειτα από εκτέλεση κόρνερ του Γκατσίνοβιτς και κεφαλιά του Βίντα που σταμάτησε ο Κούντε, η μπάλα στρώθηκε στον Κάλενς ο οποίος από κοντά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 0-3 με την ΑΕΚ να κάνει υγιεινό περίπατο στο Περιστέρι στο πρώτο ημίχρονο.

Στο 42' ο Κούεν έκανε ένα σουτ εκτός περιοχής, ο Στάνκοβιτς απομάκρυνε με τα πόδια ενστικτωδώς. Και εκεί τελείωσε το α' ημίχρονο με την ομάδα του Αλμέιδα απόλυτη πρωταγωνίστρια έχοντας τον αέρα υπέρ της.

Το δεύτερο 45λεπτο άρχισε με αλλαγές από τον Ίλιτς. Αντζιέλσκι και Τσακμάκης πέρασαν στον αγωνιστικό χώρο αντί των Κούντε και Κιβρακίδη. Ο Σάσα Ίλιτς έβαλε και δεύτερο φορ στο ματς, κάνοντας πιο επιθετική την ομάδα του.

Στο 49' έπειτα από εκτέλεση κόρνερ από τα δεξιά, ο Ατρόμητος δεν απομάκρυνε και ο Κάλενς από κοντά έστειλε την μπάλα άουτ. Στην φάση αυτή ο Τζαβέλλας έκανε χέρι, αλλά διαιτητής και VAR υπέδειξαν να συνεχιστεί ο αγώνας.

Στο 52' ο Τσούμπερ βρήκε λίγο κενό χώρο και έκανε το σουτ στο ημικύκλιο της περιοχής, αλλά ο Τσιντώτας τον σταμάτησε.

Στο 55' ο Ατρόμητος αναπτύχθηκε ωραία από τα αριστερά, ο Αντζιέλσκι έκανε το γύρισμα αλλά ο Γκατσίνοβιτς πρόλαβε τον Γιουμπιτάνα πριν εκτελέσει.

Τρία λεπτά μετά, στο 58', ο Πόνσε έκανε χατ-τρικ. Ο Άμραμπατ τροφοδότησε τον Ρότα από τα δεξιά, ο Πόνσε έκανε το σουτ αλλά ο Τσιντώτας αρχικά τον σταμάτησε εντυπωσιακά. Ο Αργεντινός φορ πήρε το ριμπάουντ από κοντά και σκόραρε για το 0-4!

Ο Σάσα Ίλιτς ολοκλήρωσε τις αλλαγές του στο 62', βάζοντας τρεις παίκτες. Στον αγωνιστικό χώρο πέρασαν οι Αθανασίου, Ρομπάιγ και Ντιρξ με τους Ντε Μποκ, Γιουμπιτάνα και Βαλένσια να περνούν εκτός αγωνιστικού χώρου.

Ωραία αντεπίθεση της ΑΕΚ στο 65'. Ο Τσούμπερ κουβάλησε την μπάλα και μοίρασε στον Γκατσίνοβιτς, αυτός τη μοίρασε ξανά στον Ελβετό μέσα στην περιοχή, αλλά το πλασέ του πέρασε άουτ.

Στο 67' ο Πήλιος εκτέλεσε το κόρνερ από τα δεξιά, ο Γιόνσον πετάχτηκε στο πρώτο δοκάρι και με υπέροχη κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Τρεις αλλαγές για την ΑΕΚ μετά το 5ο γκολ. Ελίασον, Φερνάντες και Αραούχο μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο αντί των Άμραμπατ, Πινέδα και Πόνσε.

Εκτέλεση κόρνερ από τα δεξιά στο 70', ο Ντιρξ έκανε το σουτ από τη γωνία της περιοχής, αλλά η μπάλα πήγε αρκετά άουτ.

Στο 73' ο Αλμέιδα έκλεισε κι αυτός τις αλλαγές του. Πισάρο και Φαν Βέερτ μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο αντί των Γκατσίνοβιτς και Τσούμπερ. Αμέσως μετά εκτέλεση φάουλ από τα δεξιά, ο Αντζιέλσκι με κεφαλιά έστειλε την μπάλα προς την εστία, αλλά ο Στάνκοβιτς με ωραία επέμβαση απομάκρυνε σε κόρνερ.

Στο επόμενο λεπτό, στο 74', εκτέλεση κόρνερ από τα αριστερά, η άμυνα της ΑΕΚ δεν απομάκρυνε και ο Τσακμάκης έκανε το γυριστό σουτ, αλλά ο Στάνκοβιτς μπλόκαρε εύκολα την μπάλα.

Στο 76' ο Φερνάντες εκτέλεσε απευθείας το φάουλ που κέρδισε ο ίδιος, αλλά η μπάλα πέρασε άουτ.

Στο 78′ ο Κούεν βρήκε λίγο κενό χώρο και έκανε το σουτ εκτός περιοχής, αλλά η μπάλα πέρασε άουτ.

Δέκα λεπτά, στο 88' ο Αραούχο είχε ένα καλό σουτ που έφυγε ψηλά άουτ, σε ένα ματς που δεν είχε πια κανένα ενδιαφέρον.

Έτσι το ματς τελείωσε με την ΑΕΚ να σκορπίζει στους πέντε ανέμους με 0-5 τον Ατρόμητο στο Περιστέρι -ένα γκολ για κάθε άνεμο μάλλον- και να δείχνει τη δυναμική της μετά από μία πολύ κακή εβδομάδα με Άρη και Παναθηναϊκό.

Ατρόμητος-ΑΕΚ 0-5

Super League - 19η αγωνιστική

Γήπεδο: Περιστερίου

Γκολ: 2' Πόνσε σουτ 0-1, 15' Πόνσε σουτ 0-2, 35' Κάλενς σουτ 0-3, 58' Πόνσε σουτ 0-4, 66' Γιόνσον κεφαλιά 0-5

Κίτρινες κάρτες: Βίντα (42'), Πισάρο (81')

Κόκκινες κάρτες: -

MVP: Έκι Πόνσε

Ατρόμητος: Τσιντώτας, Κιβρακίδης (46' Τσακμάκης), Ασεβέδο, Τζαβέλλας, Ντε Μποκ (62' Αθανασίου), Κούντε (46' Ανγκιέλσκι), Γκονζάλεθ, Κουέν, Γιουμπιτάνα (63' Ρομπάιγ), Βέργος, Βαλέντσια (63' Ντιρκς). 

ΑΕΚ: Στάνκοβιτς, Ρότα, Βίντα, Κάλενς, Πήλιος, Γιόνσον, Άμραμπατ (68' Ελίασον), Πινέδα (68' Φερνάντες), Γκατσίνοβιτς (72' Φαν Βέερτ), Τσούμπερ (72' Πισάρο), Πόνσε (68' Αραούχο).

Κριτική

Στάνκοβιτς 9: Πραγματικός κέρβερος όποτε χρειάστηκε να επέμβει. Όπως πρέπει να είναι ένας τερματοφύλακας μιας μεγάλης ομάδας που διεκδικεί τίτλους.

Ρότα 8: Ξυράφι  στις αντεπιθέσεις και προσεκτικός στα αμυντικά του καθήκοντα. Κάνει πολύ ωραία ενέργεια όταν τρυπώνει στην περιοχή στη φάση του τέταρτου γκολ.

Πήλιος 8: Γεμάτος αυτοπεποίθηση και έτοιμος να αρπάξει την ευκαιρία από τα μαλλιά. Έκανε πολύ καλό παιχνίδι και εκτέλεσε και το κόρνερ απ' όπου προήλθε το γκολ του Γιόνσον με κεφαλιά, ενώ από δική του ασίστ πέτυχε ο Πόνσε το πρώτο γκολ της ΑΕΚ.

Βίντα 9: Ο γνωστός απροσπέλαστος παικταράς που καταπίνει όποιον βρίσκει μπροστά του μέσα στο γήπεδο. Και σήμερα βρέθηκε συχνά στην επίθεση, στη φάση μάλιστα του γκολ του Κάλενς είναι από δική του καρφωτή κεφαλιά που αποκρούεται η μπάλα και γυρίζει στα πόδια του Κάλενς για να σκοράρει.

Κάλενς 9: Εμφάνιση στόπερ υψηλού επιπέδου. Καθάριζε τα πάντα και κατάφερε να χριστεί και σκόρερ για την ΑΕΚ.

Γιόνσον 9: Η σταθερότητα αυτού του παίκτη είναι το διαβατήριό του για μια μόνιμη θέση στην εντεκάδα. Μέσα στο παιχνίδι είναι οργανωτικός όταν η ΑΕΚ επιτίθεται και καταστροφικός σε κάθε ενέργεια του αντιπάλου όταν η ΑΕΚ αμύνεται. Ένα υπερόπλο στην αμυντική γραμμή του Δικεφάλου και ένα πολύτιμο εργαλείο για τον προπονητή του. Σήμερα έβαλε και ένα πανέμορφο γκολ.

Πινέδα 8: Φάνηκε ελαφρά κουρασμένος αλλά και πάλι ήταν ένας πολύ κομβικός παίκτης που συνέβαλε τα μέγιστα στην επιθετική ανάπτυξη της ΑΕΚ. Ο Αλμέιδα διέκρινε την κούρασή του και στο 68' τον αντικατέστησε με τον Φερνάντες.

Γκατσίνοβιτς 9: Επιτέλους, αρχίζει να βρίσκει τα πατήματά του και η ΑΕΚ να βρίσκει στο πρόσωπό του τον σπουδαίο χαφ που είχε στερηθεί όσο κράτησε το ντεφορμάρισμά του. Έκανε πράγματα και θαύματα από αριστερά και σέρβιρε και ένα έτοιμο γκολ στον Πόνσε ενώ εκτέλεσε και το κόρνερ από το οποίο προήλθε το τρίτο γκολ της ΑΕΚ. Αντικαταστάθηκε στο 72' από τον Φαν Βέερτ.

Τσούμπερ 7: Βρίσκεται σε παρατεταμένη περίοδο αγωνιστικής πτώσης αλλά δεν τα παρατάει ποτέ. Παρόλο που δεν του βγαίνουν πράγματα μέσα στο γήπεδο μάχεται με όλες του τις δυνάμεις να βοηθήσει την ομάδα και αυτό δεν μπορεί κανείς να μη του το αναγνωρίσει. Αντικαταστάθηκε στο 72' από τον Πισάρο.

Άμραμπατ 7: Αυτός ο παίκτης έχει πολλά καντάρια φιλότιμου μέσα του. Και στην καλή του και στην κακή του μέρα θα παίζει μέχρι το τελευταίο λεπτό με κάθε ικμάδα των δυνάμεών του. Μεγάλη ψυχή. Αντικαταστάθηκε στο 68' από τον Ελίασον.

Πόνσε 10: Έκανε αυτά ακριβώς που θέλει μια ομάδα από τον φορ της. Σχεδόν κάθε του ευκαιρία την μετέτρεψε σε γκολ. Αυτός είναι ο ορισμός του σέντερ φορ-κίλερ. Μακάρι να μην πρόκειται για έκλαμψη και ο παίκτης να βρήκε τον πραγματικό εαυτό του. Πάντως, χατ τρικ δεν είχε πετύχει ούτε στο προηγούμενο πέρασμά του από την ΑΕΚ, τη σεζόν 2018-19 όταν είχε πετύχει σε μία σεζόν 21 γκολ! Αντικαταστάθηκε στο 68' από τον Αραούχο.

Φερνάντες 7: Μπήκε στο 68' στη θέση του Πινέδα. Δεν είναι ακόμα έτοιμος στο 100% όμως προσπαθεί πολύ να ξαναβρεί τον παλιό εαυτό του. Και όπως φαίνεται θα τα καταφέρει σύντομα. Στο ματς του Περιστερίου βοήθησε πάντως να παραμένει η ΑΕΚ συνεχώς απειλητική και να μη δίνει χώρους στον Ατρόμητο.

Φαν Βέερτ 6: Μπήκε στο 72' στη θέση  του Γκατσίνοβιτς και δεδομένης της αντικατάστασης του Πόνσε πέρασε μόνος του φουνταριστός στην αντίπαλη περιοχή. Κάτι ο εφησυχασμός και η χαλάρωση που είχαν επιφέρει τα 5 γκολ στην ΑΕΚ και κάτι η ύστατη προσπάθεια του Ατρομήτου να μη διασυρθεί περεταίρω δεν του επέτρεψαν να πετύχει κάποιο γκολ. Πάντως προσπάθησε να πάρει καλές θέσεις αλλά δεν του προέκυψε.

Πισάρο 6: Αντικατέστησε τον Τσούμπερ στο 72'. Ήταν κινητικός και βοήθησε στην ανάπτυξη της ΑΕΚ. Η συγκυρία όμως ήταν τέτοια που η ΑΕΚ είχε χαλαρώσει μετά τα 5 γκολ που είχε πετύχει και περισσότερο έκανε διαχείριση του ματς παρά προσπαθούσε να αυξήσει τον δείκτη του σκορ.

Ελίασον 6: Αντικατέστησε τον Άμραμπατ στο 68'. Φάνηκε επηρεασμένος από τον τραυματισμό του, εν τούτοις έκανε κάποιες καλές ενέργειες, σε μια στιγμή που η ΑΕΚ έχοντας φτάσει στον θρίαμβο περισσότερο ενδιαφερόταν να λήξει το ματς χωρίς να δεχτεί κάποιο γκολ που θα μετρίαζε την εικόνα της.

Αραούχο 6: Πέρασε στη θέση του Πόνσε στο 68'. Συμμετοχή περισσότερο για να πάρει ματς και να ξαναβρεί την φυσική του κατάσταση. Έδωσε ό,τι μπορούσε αλλά θέλει ακόμα παιχνίδια για να επανέρθει στην πρωθύστερη κατάστασή του.

Αλμέιδα 9: Είχε να αντιμετωπίσει στην έδρα της μια ομάδα που παρέμενε επί 13 ματς αήττητη ενώ είχε κερδίσει τον Παναθηναϊκό και είχε φέρει ισοπαλία με τον Ολυμπιακό. Η δε ΑΕΚ προερχόταν από ένα οδυνηρό αποκλεισμό και από τρεις συνεχόμενες ισοπαλίες που είχαν διαταράξει την ηρεμία στο εσωτερικό της ομάδας και είχαν απογοητεύσει τους παίκτες του. Εν τούτοις, κατάφερε να κάνει κεφαλοκλείδωμα στον προπονητή του Ατρομήτου και να του πάρει στην κυριολεξία την ταυτότητα. Η ΑΕΚ εμφανίστηκε με τεράστια αποθέματα θετικής ψυχολογίας, πράγμα που σημαίνει ότι ο Αλμέιδα έκανε σπουδαία δουλειά στο συγκεκριμένο κομμάτι. Η επιλογή της εντεκάδας επίσης, παρά τα συνεχιζόμενα προβλήματα και κάποιους τραυματισμούς της τελευταίας ώρας (Σιντιμπέ), ήταν η καλύτερη δυνατή και απέδειξε ότι κάθε παίκτης που χρησιμοποιήθηκε ήταν έτοιμος για να μπει και να δώσει το μάξιμουμ των δυνατοτήτων του. Και παρόλο που και αυτή τη φορά δεν πήρε σημαντική βοήθεια από τις αλλαγές που πραγματοποίησε, η ΑΕΚ έφτασε σε έναν άνετο θρίαμβο αποκτώντας και άτυπο αβαντάζ έναντι Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού που άφησαν βαθμούς στο Περιστέρι.

Προπονητής αντιπάλου Σάσα Ίλιτς 6: Έχασε τα αυγά και τα καλάθια απέναντι στην αρμάδα του Αλμέιδα και όσο κι αν προσπάθησε δεν βρήκε κανέναν τρόπο να την αναχαιτίσει. Στις δηλώσεις του ως προς την ΑΕΚ ήταν αξιοπρεπής και αναγνώρισε την ανωτερότητα της ΑΕΚ έναντι της ομάδας του. Εάν τον είχαν ενημερώσει σωστά για τα περσινά καραγκιοζολίκια της ομάδας του με το κόντεμα των δοκαριών, θα τους είχε επιπλήξει σίγουρα λέγοντάς τους ότι με ομάδες σαν την ΑΕΚ δεν κάνουν τέτοια παιχνιδάκια γιατί ποτέ δεν τους τα συγχωρούν.  

Διαιτητής Άγγελος Ευαγγέλου 7: Του ξέφυγε ένα πέναλτι σε επαφή που έκανε η μπάλα με το χέρι του Τζαβέλα. Βέβαια, μια φάση δεν τον καθιστά κακό διαιτητή. Άλλωστε καμία ομάδα δεν διατύπωσε παράπονα για τη διαιτησία του ούτε και υπάρχει ομάδα που να μπορεί να ισχυριστεί ότι με τα σφυρίγματά του διαμόρφωσε το αποτέλεσμα. Ένα αθόρυβος διαιτητής που πέρασε απαρατήρητος χωρίς να διακόπτει για ψύλλου πήδημα το παιχνίδι.

Παραλειπόμενα

Θεωρώ πως η ΑΕΚ βρέθηκε ένα βήμα πριν από την εσωστρέφεια και με αυτή την εμφατική νίκη έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Τώρα αποκτά ηρεμία, έχει κάποια εύκολα παιχνίδια εντός έδρας, τη στιγμή που οι αντίπαλοί της θα αρχίσουν να σφάζονται μεταξύ τους και να έχουν απώλειες. Όλοι ελπίζουν και στην πραγματοποίηση δύο τουλάχιστον μεταγραφών που θα βοηθήσουν στην τελική ευθεία του πρωταθλήματος όπου τα πράγματα θα δυσκολέψουν αρκετά. Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ έχουν και τα ματς της Ευρώπης ενώ Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ έχουν και τους αγώνες του Κυπέλλου. Η μόνη ομάδα που θα συνεχίσει πιο ξεκούραστα έχοντας ένα μόνο ματς την εβδομάδα για το πρωτάθλημα θα είναι η ΑΕΚ. Και αυτό θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στην προσπάθεια της κατάκτησης του πρωταθλήματος…

Δεν υπάρχουν σχόλια: