Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Τσαμπουκάδες και κοράκια



Για προσέξτε καλά αυτό το βίντεο. Ανοίξτε τα ηχεία να ακούτε τους σχολιαστές. Το παιχνίδι είναι μεταξύ της Νεκάξα και της Μορέλια για την μεξικάνικη Κλαουσούρα. Η Νεκάξα βάζει ένα απίστευτο γκολ αλλά ο διαιτητής και ο βοηθός του σφυρίζουν αδιάφορα. Η μπάλα έχει πέρασε ένα μέτρο μέσα από τη γραμμή τού τέρματος αλλά αυτή η γκολάρα δεν μέτρησε ποτέ επειδή έτσι γούσταραν τα κοράκια που αποκλείεται να μη την είδαν. Κάποιον σκοπό εξυπηρετούσαν προφανώς. Ακούστε τώρα πώς περιγράφουν οι σχολιαστές. Χτυπιούνται και οι δύο και μιλούν για σκάνδαλο! Κι έρχομαι εγώ ο Ζουαζηλανδός φίλαθλος του Ελλαδιστάν και απορώ. Μα καλά. Δεν βρέθηκε ένας παράγοντας της Μορέλια να πηδήξει μέσα στο μπουθ και να πλακώσει τους θρασύτατους εκφωνητές που έχουν το θράσος να διατυπώνουν στον αέρα τη γνώμη τους; Με ποιο δικαίωμα λένε αυτό που βλέπουν. Η δουλειά τους σύμφωνα με τον απίθανο Γιώργο Βαρδινογιάννη είναι απλά να καταγράφουν τα γεγονότα και να περιγράφουν το ματς. Όχι να λένε τη γνώμη τους γιατί αλλιώς προκαλούν το πλήθος σε βίαιες συμπεριφορές.

Κι όμως, οι σχολιαστές δεν βρίσκονται στη θέση τους μόνο για να περιγράφουν κύριε Βαρδινογιάννη. Ούτε φυσικά βρίσκονται εκεί για να πηδάει μέσα όποτε θέλει ο οποιοσδήποτε θρασύς και να τους πλακώνει στις μάπες επειδή δεν του αρέσουν αυτά που λένε, γνωρίζοντας ότι μετά θα πετάξει στα μούτρα τής δικαιοσύνης ένα παλιοπεντοχίλιαρο και θα φύγει σαν κύριος. Αλλά εκείνο που νοιάζει τον κάθε Βαρδινογιάννη δεν είναι να μην προκληθεί βία αλλά να μη βγουν στον αέρα οι πομπές τής ομάδας του και αρχίσει να ξυπνάει ο λαουτζίκος. Καλύτερα στα σκοτάδια με τις ερμηνείες να πηγαινοέρχονται από στόμα σε στόμα παρά ο κάθε τυχάρπαστος σχολιαστής να βγαίνει και να λέει την αλήθεια που βλέπει μπροστά στα μάτια του. Έτσι κινδυνεύει η ευνοούμενη ομάδα να εκτεθεί πιο εύκολα και σε περισσότερους ανθρώπους.

Πέναλτι είδε ο σχολιαστής; Οφείλει να το πει ξεκάθαρα. Θεατρική βουτιά είδε; Πάλι το ίδιο πρέπει να κάνει. Εκείνοι που θα κρίνουν είναι τα εκατομμύρια που δεν βρίσκονται μέσα στο γήπεδο αλλά βλέπουν με τα ματάκια τους από την τηλεόραση και περιμένουν να πληροφορηθούν τα πραγματικά γεγονότα από τους εκπροσώπους τού τύπου οι οποίοι οφείλουν με τη σειρά τους να αφήνουν στο σπίτι τους τα χρωματιστά τους γυαλιά πριν πάνε να περιγράψουν έναν αγώνα...

4 σχόλια:

KANTHAR0S είπε...

Ο σχολιαστής οφείλει να δηλώσει την αλήθεια. Αν θέλει να πει την γνώμη του οφείλει να την διαχωρισει από την αλήθεια.

Αν δεν μπορεί να αλιεύσει την αλήθεια καλύτερα να το βουλώσει. Διαιτητικά λάθη ή ''λάθη'' δεν γίνονται μόνο στην Ελλάδα. Όποιος πραγματικά παρακολουθεί ξένα πρωταθλήματα το γνωρίζει.

Υ.Γ. Λευτεριά στο 50-50.

KANTHAR0S είπε...

Σουτάρα όμως έτσι; Ούτε ο Καράμπελας με τον Πρίττα δεν τα κάνουν αυτά.

ΑΕΚΟΡΑΜΑ είπε...

Ακριβώς. Και η αλήθεια είναι αυτό που βλέπει. Άποψη δική του μπορεί να εκφράσει μόνο όταν υπάρχει αμφιβολία για την φάση και αφού επισημάνει ότι είναι προσωπική του άποψη αυτή που εκφράζει και πώς θα περιμένουμε να ακούσουμε κι άλλες γνώμες ειδικών αλλά και να ξαναδούμε πολλές φορές τη φάση.
Σε καμιά περίπτωση όμως δεν φιμώνεται επειδή έτσι γουστάρει ο κάθε Βαρδινοκάγκουρας με τίς πιστόλες παραμάσχαλα. Αλλιώς να βάλουν να μεταδίδουν τα παιχνίδια μουγκοί. Μ' αυτούς ίσως να βολεύονται καλύτερα...
Αδικίες γίνονται παντού ασφαλώς. Προσπάθειες να τις πνίξουν είναι που δεν γίνονται.
Σουτάρα, σουτάρα... Αλλά ο Καράμπελας δεν μασάει. Με το γόνατο θα το είχε βάλει από την ίδια θέση...

KANTHAR0S είπε...

Καλά η κίνηση του Βαρδινογιάννη είναι ανούσια και δεν αξίζει να ασχοληθούμε πολύ.