Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Μουρίνιο και μπακάληδες


Επειδή μπόλικη κουβέντα έχουμε κάνει εδώ μέσα -και αλλού- για το κατά πόσο πρέπει να κρίνουμε τον Χιμένεθ ή να τον αφήσουμε απερίσπαστο να δουλέψει με τους παίκτες για να χτίσει τη νέα ΑΕΚ, νομίζω ότι σαν φίλαθλοι που καταθέτουμε όλοι τον οβολό μας γι' αυτή την ομάδα και δικαιούμαστε να έχουμε άποψη αλλά και πληροφόρηση για τα πάντα που συμβαίνουν σ' αυτήν, κάποιες απόψεις μας πρέπει να τις επαναπροσδιορίσουμε.

Η λογική να μη μιλάμε για ό,τι βλέπουμε μοιάζει παρωχημένη και βολεύει θα έλεγα εκείνους που έχουν στα χέρια τους τις τύχες τής ομάδας. Υπάρχουν αρκετές παράμετροι που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη πριν από την οποιαδήποτε κρίση αλλά οι πιο βασικές και καθοριστικές για την πορεία τής ΑΕΚ συνοψίζονται στο τρίπτυχο, Διοίκηση, Προπονητής, Ποδοσφαιριστές. Υπάρχουν και οι φίλαθλοι αλλά εκ των πραγμάτων έχει αποδειχτεί ότι δεν μπορούν να επηρεάσουν τα τεκταινόμενα με κανένα τρόπο.

Ας τα πάρουμε ένα-ένα. Η διοίκηση πρώτα. Υπάρχει μια εκφρασμένη πολιτική, για άλλους σώφρων, για άλλους μπακαλίστικη, η οποία κάνει λόγο για περιορισμό των δαπανών, μείωση του μπάτζετ, συμμάζεμα των οικονομικών και ψαλίδισμα του ανοίγματος, το οποίο, σε σχέση με τα έσοδα της ομάδας, φαντάζει εξωπραγματικό. Αυτά θα ήταν υπέροχα σαν ιδέες αν είχαμε να κάνουμε με μια οποιαδήποτε εταιρεία εμπορική, εισαγωγική ή οτιδήποτε άλλο, εισηγμένη ή μη στο χρηματιστήριο, η οποία ακολουθώντας τις γενικές επιταγές μιας εποχής που οι πάντες μαστίζονται από την διεθνή οικονομική κρίση, πρέπει να κινηθεί κατ' αυτόν τον τρόπο προκειμένου να επιβιώσει. Αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με αθλητισμό, έστω και στην πιο φρικαλέα εμπορική του μορφή. Για να πάει μια ομάδα και δη ποδοσφαιρική μπροστά χρειάζονται νίκες, τίτλοι, διακρίσεις κάθε είδους, που θα αποφέρουν νέους φιλάθλους στους κόλπους της -δηλαδή πελάτες για τον κύριο Αδαμίδη αν δεν το καταλαβαίνει έτσι όπως το περιγράφω- και διακρίσεις εκτός συνόρων, όπου παίζοντας ελκυστικό ποδόσφαιρο να προκαλεί τον θαυμασμό και το όνομά της να κάνει αίσθηση σε όλο τον κόσμο. Χρειάζεται ακόμα γήπεδο δικό της, χρειάζεται σεβασμό από τους αντιπάλους, την πολιτεία και όλα τα θεσμικά της όργανα, συμπεριλαμβανομένων και των διαιτητών και της αθλητικής δικαιοσύνης.

Και ερωτώ: Διαθέτει τίποτα από αυτά η ΑΕΚ; Και πώς να το διαθέτει όταν για να φτάσει σ' αυτό το σημείο απαιτούνται μια σειρά από ενέργειες που θα την οδηγήσουν στην καταξίωση και ποτέ δεν έχει γίνει η παραμικρή προς αυτή την κατεύθυνση;

Χρειάζεται είπαμε γήπεδο. Το να έχει μια ομάδα -η μοναδική στην Αττική- δικό της ιδιόκτητο οικόπεδο και να είναι κοντά δέκα χρόνια τώρα άστεγη, δεν αποτελεί απλά σκάνδαλο αλλά και πρόκληση εναντίον των οπαδών της. Οι ενέργειες που γίνονται και οι χειρισμοί των διοικήσεων της τελευταίας επταετίας δικαιούνται τον χαρακτηρισμό μπαρμπούτσαλα! Η ΑΕΚ έπρεπε να έχει χτίσει γήπεδο εδώ και μια πενταετία και δεν το έχει κάνει επειδή κάποιοι στερούνται σοβαρότητας και κατά βάθος δεν καίγονται για να γίνει κάτι τέτοιο.

Έπειτα χρειάζεται ένα σοβαρό προπονητή που να αναλάβει την ανοικοδόμηση της ομάδας. Αυτό προϋποθέτει ότι θα μείνει πολλά χρόνια και πως θα έχει την ευθύνη των μεταγραφών που θα γίνουν ώστε να αποκτήσει τα απαιτούμενα υλικά για να δουλέψει. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει η διοίκηση να του εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις και να του αναπτύξει το πλάνο που σκοπεύει να ακολουθήσει, να του γνωστοποιήσει το μπάτζετ που θα διαθέτει κάθε χρόνο (με μικρές αποκλίσεις) και από 'κει και πέρα να τον αφήσει απερίσπαστο, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα που θα φέρνει η ομάδα, ώστε να γίνουν όλα με τον δικό του τρόπο. Και ας πούμε ότι αυτό είναι το μόνο που διαθέτουμε. Ας πούμε ότι τον βρήκαμε αυτόν τον προπονητή. Τι από τα υπόλοιπα ισχύει; Ξέρει με τι μπάτζετ θα κινηθεί; Γνωρίζει το πλάνο τής ομάδας -αν υπάρχει τέτοιο- και τι περιμένουν από τη δουλειά του οι ιδιοκτήτες τής ομάδας;

Αλλά αφού μπήκαμε στο κεφάλαιο Χιμένεθ δεν γίνεται να μη σταθούμε στα μέχρι τώρα πεπραγμένα του και να τον αφήσουμε στο απυρόβλητο. Του Μπάγιεβιτς του είχαμε χρεώσει τα μύρια όσα και ένα-ένα καταρρίπτονται καθημερινά.

Αποδέχτηκε να έρθει στην ΑΕΚ με το έμψυχο δυναμικό που διέθετε; Αποδέχτηκε.

Δήλωνε με έμφαση ότι από τον Δεκέμβρη θα βλέπουμε τη δική του ΑΕΚ; Το δήλωνε.

Έλεγε ότι εμπιστεύεται τους παίκτες του και ότι μ' αυτούς θα προχωρήσει και θα φτιάξει τη νέα ΑΕΚ; Το έλεγε.

Επαναλάμβανε ότι αυτός δεν "δίνει" τους παίκτες του και ότι προτιμάει να λύνει τα προβλήματά του μαζί τους; Το επαναλάμβανε.

Έλεγε ότι με δανεικούς παίκτες δεν χτίζονται οι ομάδες και πως δεν θέλει τέτοιους στην δικιά του; Κι αυτό το έλεγε.

Διατυμπάνιζε ότι θα προωθήσει μικρούς από τη δεύτερη ομάδα, όπως έκανε και στη Σεβίλλη, ώστε κάποια στιγμή η ΑΕΚ να βασίζεται στα δικά της παιδιά; Το διατυμπάνιζε.

Για να δούμε τώρα πόσα απ' αυτά έγιναν πραγματικότητα.

Το έμψυχο υλικό της ΑΕΚ το θεωρεί δεύτερης κατηγορίας και μικρό σε αριθμό (η ΑΕΚ διαθέτει 28 ποδοσφαιριστές!).

Αναμασάει παντού κατά τρόπο εκνευριστικό ότι ο Ολυμπιακός κατά πρώτο λόγο και ο Παναθηναϊκός κατά δεύτερο, δεν μπορούν να συγκριθούν με την ΑΕΚ και πως η ΑΕΚ βρίσκεται στην ίδια κατηγορία με άλλες μικρές ομάδες. Δεν παίζει μπάλα η ιστορία, λέει. Όταν είσαι προπονητής μιας τόσο μεγάλης ομάδας όσο η ΑΕΚ και η πραγματικότητα είναι αυτή που περιγράφεις, την κρατάς για τον εαυτό σου και το βουλώνεις ρε αδερφέ και δεν στέλνεις στα τάρταρα την ψυχολογία και του κόσμου και των ποδοσφαιριστών σου. Άλλωστε εσένα γιατί σε φέραμε εδώ πέρα. Για να διαπιστώσεις ότι είμαστε τριτοτέταροι;

Ο Δεκέμβρης στο μεταξύ έχει φύγει εδώ και δύο μήνες αλλά την δικιά του ΑΕΚ ακόμα την περιμένουμε.

Στο μεταξύ, μετά και την απόκτηση του Ντρπιτς φτάνουμε τους 6 συνολικά δανεικούς ή παίκτες υπό δοκιμή!

Εκθειάζει διαρκώς τους Δέλλα και Λυμπερόπουλο λέγοντας πως είναι οι μοναδικοί που κάνουν τη διαφορά στην ΑΕΚ, πιστεύοντας ότι μ' αυτό τον τρόπο θα κεντρίσει το φιλότιμο των υπολοίπων, αλλά τελικά το μόνο που πετυχαίνει είναι να τους καταρρακώνει ψυχολογικά και να κάνει μια τρύπα στο νερό. Ας περιμένει να του τραβήξουν κουπί στο υπόλοιπο της διαδρομής, με τόσες υποχρεώσεις, οι δυο 37χρονοι, που όσο κι αν αγαπάνε την ομάδα, βιολογικά δεν θα μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα.

Χωρίς να μάθουμε ποτέ το γιατί καίει μια μεταγραφή ενός 23χρονου που αποκτήθηκε μόλις πριν ένα χρόνο σαν το μεγαλύτερο ταλέντο στη χώρα και που στοίχισε κοντά στο ένα εκατομμύριο.

Καίει τον εδώ και μια τριετία πρώτο σκόρερ τής ομάδας.

Αντίθετα επιμένει σε παίκτες που πρότεινε εκείνος και που αν έχει δει κάποιος έστω και ελάχιστη μπάλα καταλαβαίνει ότι θα χρειαστούν πολύ χρόνο για να καταφέρουν να ξαναγίνουν ποδοσφαιριστές, σε παίκτες που ήταν σε καραντίνα και όχι άδικα και που αντί να τον δικαιώσουν, δικαιώνουν τον προκάτοχό του που τους είχε στην απ' έξω και σε παίκτες με πολύ χαμηλά στάνταρντς για να αξίζουν να παίζουν στην ΑΕΚ.

Από την άλλη εξέλιξε κανέναν πιτσιρικά και δεν το έχω πάρει χαμπάρι;

Πειραματίζεται αφειδώς λες και η ομάδα βρίσκεται σε περίοδο προετοιμασίας και παίζει τα φιλικά που έκλεισε με τις Αυστριακές ομάδες τής τρίτης κατηγορίας.

Στο μεταξύ η ΑΕΚ εκτίθεται ολοένα και περισσότερο, γίνεται περίγελο κάθε πιθανού και απίθανου παραγοντίσκου που χειμάζει στις πλάτες τού ελληνικού ποδοσφαίρου και τείνει να ολοκληρώσει την χειρότερη χρονιά τής ιστορίας της με τις μεγαλύτερες ξεφτίλες από υπαρκτούς και ανύπαρκτους αντιπάλους. Και την ευθύνη τής ομάδας για την φετινή σεζόν κατά 80% την έχει ο Χιμένεθ, εξαιρουμένου του σχεδιασμού και της προετοιμασίας.

Ο προπονητής τού Παναθηναϊκού ήρθε αργότερα από τον Χιμένεθ στην Παιανία και ο Παναθηναϊκός έχει σημειώσει τεράστια βελτίωση. Και σιγά το εκπληκτικό ρόστερ που διαθέτει, για να μην πω για τη διοίκησή του που έχει εξαφανιστεί και έχει αφήσει την ομάδα σαν ακυβέρνητο καράβι.

Λοιπόν; Να τον αθωώσουμε για όλα τον Ισπανό πολυλογά;

Πού είναι οι ψυχολόγοι και οι λοιποί παρατρεχάμενοι που κουβάλησε μαζί του από την Ισπανία; Στον ψυχολογικό τομέα οι ποδοσφαιριστές τής ΑΕΚ αυτή τη στιγμή είναι ράκη. Χτες μόλις, βγήκε και δήλωσε ότι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής μας στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό ήταν ο Καράμπελας! Κι όσοι είδαν τον αγώνα και τον δυστυχή Καράμπελα να ψάχνει πού πήγαν οι αντίπαλοί του στα δύο από τα τρία γκολ που φάγαμε αναρωτήθηκαν αν ο Ισπανός είναι απολύτως σίγουρο ότι έχει μάθει ποιοι είναι οι ποδοσφαιριστές του και αν τους αναγνωρίζει μέσα στο γήπεδο.

Θα μου χρεώσει κανείς εμπάθεια και ίσως με πει νοσταλγό τού Σέρβου. Αλλά θα του θυμίσω ότι ήμουν από τους πρώτους που είχα γράψει ότι ο Μπάγιεβιτς με την αποχώρησή του μόνο καλό θα πρόσφερε στην ομάδα εκεί που είχαν φτάσει τα πράγματα.

Απλά, αν μερικοί έχουν πιστέψει ότι έχουμε προπονητή τον Ισπανό Μουρίνιο, καλό θα είναι να προσγειωθούν στην πραγματικότητά μας.

Και πάμε στον τρίτο καθοριστικό παράγοντα για την πορεία τής ομάδας. Τους ποδοσφαιριστές. Είναι γεγονός ότι στην ΑΕΚ έχει βρεθεί μια καραβιά δεύτερης και τρίτης διαλογής παικτών, οι οποίοι σε άλλη περίπτωση δεν θα είχαν την ευκαιρία ούτε τις μπάλες στις προπονήσεις να μαζεύουν. Όσοι πιστεύουν ότι αυτή η ομάδα χρειάζεται μερικές μόνο προσθήκες σε νευραλγικές θέσεις, πλανώνται πλάνην οικτρά. Η ΑΕΚ χρειάζεται αναδόμηση. Σε κάθε θέση απαιτείται και ένας ποιοτικός ποδοσφαιριστής από εκείνους που λέμε συνήθως ότι μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Και μετά, από τους υπάρχοντες, πρέπει να γίνει μια πολύ αυστηρή επιλογή ώστε να παραμείνουν μόνο όσοι έχουν όρεξη να δουλέψουν και να εξελιχθούν, αλλά γνωρίζοντας ότι θα υπολογίζονται σαν δεύτερες λύσεις και μόνο αν καταφέρουν μέσα από σκληρή δουλειά να αποδείξουν ότι βελτιώθηκαν, τότε και μόνο τότε να διεκδικήσουν θέση στην εντεκάδα.

Τα χρέη τής ομάδας δεν γίνεται να αποτελούν το μόνιμο άλλοθι αυτής της διοίκησης για να κρατάει την ΑΕΚ δέσμια μιας κακομοιριάς που δεν συνάδει με την ιστορία της. Ας κάνουν ότι κάνει και η κυβέρνηση. Ας τα επαναδιαπραγματευτούν σε βάθος χρόνου, αυξάνοντας τον χρόνο αποπληρωμής τους και ας χρησιμοποιήσουν μέρος από τα τρέχοντα έσοδα για να βελτιώσουν την εικόνα τής ομάδας. Ας βάλουν και το χέρι λίγο στην τσέπη. Με πορδές δεν βάφονται αυγά. Μόνο επενδύοντας έρχεται η ανάπτυξη. Με την κακομοιριά και το μπακαλοτεύτερο υπό μάλης το μόνο που μπορείς να γίνεις είναι ο μπακαλόγατος καρπαζοεισπράκτορας που κάνει τα θελήματα στα μεγάλα σούπερ μάρκετ των αντιπάλων του...

3 σχόλια:

KANTHAR0S είπε...

Μακάρι να ήθελε μόνο η ΑΕΚ αναδόμηση. Μακάρι μόνο οι παράγοντες της ΑΕΚ να έκαναν λάθη ή ''λάθη''. Δυστυχώς δεν είσαι μόνο σου Αετόπουλο.

Ο Χιμένεθ μιλάει λανθασμένα πολύ. Το θέμα είναι αν δουλεύει κιόλας. Αν κρίνω από τα τελευταία ματς δεν φαίνεται να δουλεύει τόσο, όσο μιλάει.

Σκέψου αν ο Ντούσαν παρουσίαζε τέτοια εικόνα τι θα άκουγε. Εδώ ακόμα κάποιοι τον κατηγορούν. Η αίσθησή μου είναι ότι το καλοκαίρι ψάχνεις για προπονητή, παίχτες και παράγοντες. Μόνο ο Αδαμίδης βλέπω να μένει κι αυτός επειδή δεν υπάρχει άλλος.

ΑΕΚΟΡΑΜΑ είπε...

@ KANTHAROS

Έχω λύση έτοιμη!

Αντί να ψάχνω παράγοντες, παίκτες και προπονητή, συγχωνεύομαι με τον Ολυμπιακό Βόλου, παραγράφω όλα τα χρέη μου, αποκτώ γηπεδάρα έτοιμη (μια χαρά καλή είναι για τα κυβικά που με κατάντησαν), προεδράρα (Μπέος και ξερό ψωμί που είναι και μάγκας και χώστης και με κονέ στον αρχιπρόεδρο των προέδρων), προπονηταρά (Τσιώλης) και παικταράδες (εφτά μου έχωσαν μόνο φέτος και ο θεός να βάλει το χέρι του μη με πετύχουν και στον τελικό). Στο κάτω-κάτω δεν θα χάσει η Βενετιά βελόνι. ο Βόλος έχει κι άλλη ομάδα. Τη Νίκη!
Εκείνο που θα με χαλάει λίγο είναι οι κίτρινες και κόκκινες ρίγες αλλά όλα συνηθίζονται με τον καιρό. Εδώ συνηθίσαμε τον Αδαμίδη!

KANTHAR0S είπε...

Βρε λες;