Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

ΑΕΚ-Βέροια 2-1

Η ΑΕΚ, έστω και δύσκολα, έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει και νίκησε τη Βέροια φτάνοντας τους 29 βαθμούς στη βαθμολογία. Όσοι όμως πανηγυρίζουν προκαταβολικά για τη σωτηρία κάνουν μεγάλο λάθος. Βλέπετε τι γίνεται με τις βολικές ισοπαλίες των ανταγωνιστών μας. Λεβαδειακός και ΟΦΗ μοιράστηκαν από ένα βαθμό και με αυτή την τακτική το βαθμολογικό όριο που οδηγεί στη σωτηρία θα ανέβει κι άλλο μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος. Λένε οι υπεραισιόδοξοι ότι βάλαμε από κάτω Βέροια και ΟΦΗ, εκτός από Άρη και Κέρκυρα, ενώ αν κερδίσει σήμερα ο Πανθρακικός που τον έχουμε στην έδρα μας θα ισοβαθμήσουμε μαζί του. Επίσης, αν χάσει ο Πλατανιάς ή φέρει ισοπαλία θα μπει κι αυτός από κάτω μας. Εγώ πιστεύω ότι θα κερδίσουν και οι δύο σήμερα. Και ο Πανθρακικός και ο Πλατανιάς. Θα ξέρουμε σε λίγες ώρες. Να θυμίσω μόνο ότι στα τέσσερα εναπομείναντα παιχνίδια οι άμεσοι αντίπαλοί μας έχουν να δώσουν τους εξής αγώνες:
 
Λεβαδειακός: 30
 
Λεβαδειακός-ΑΕΚ, Κέρκυρα-Λεβαδειακός, Λεβαδειακός-ΠΑΟΚ, Πλατανιάς-Λεβαδειακός. Μοιάζει σίγουρος από την ασφάλεια των 30 βαθμών ο Λεβαδειακός. Μια νίκη και μια ισοπαλία του αρκούν για να σωθεί οριστικά. Και μπορεί να κάνει μέχρι και τρεις νίκες μέχρι το τέλος, με ΑΕΚ, ΠΑΟΚ εντός και Κέρκυρα εκτός. Αλλά και ισοπαλίες με ΑΕΚ, ΠΑΟΚ να φέρει και να κάνει το διπλό στην Κέρκυρα πάλι έχει σωθεί.
 
Πλατανιάς: 30 (;)
 
Παναθηναϊκός-Πλατανιάς, Πλατανιάς-Ολυμπιακός, Βέροια-Πλατανιάς, Πλατανιάς-Λεβαδειακός. Πολύ δύσκολο πρόγραμμα για τον Πλατανιά, ίσως το δυσκολότερο απ' όλες τις ομάδες που κυνηγάνε τη σωτηρία. Αν όμως κερδίσει σήμερα τον Πανιώνιο και την τελευταία αγωνιστική τον Λεβαδειακό, φτάνει στους 33 βαθμούς. Μια βολική ισοπαλία στη Βέροια που θα ικανοποιεί και τους δύο τον φτάνει στους 34, ενώ δεν ξέρουμε και με πόσο πάθος για τη νίκη θα αγωνιστεί ο Ολυμπιακός στο μεταξύ τους παιχνίδι, αφού είναι γνωστή σε όλους η… χορηγική ικανότητά του στα τελευταία ματς του πρωταθλήματος προς τις ομάδες που θα ήθελε να συμμετέχουν και του χρόνου στην κατηγορία. Αν, λοιπόν, ο Ολυμπιακός δεν σκίσει όλα του τα... καλτσόν στα Χανιά και περάσουν και οι δύο ένα ήσυχο απόγευμα με τα πάντα κολλημένα στο μηδέν, ο Πλατανιάς φτάνει στους 35 βαθμούς και μάλλον σώζεται οριστικά. Αλλά και με ήττα στη Βέροια με τους 34 βαθμούς είναι πολύ ικανοποιημένος.
 
Πανθρακικός: 30 (;)
 
Άρης-Πανθρακικός, Πανθρακικός-ΟΦΗ, ΑΕΚ-Πανθρακικός, Πανθρακικός-Βέροια. Απλά τα πράγματα για την ομάδα της Κομοτηνής. Νικάει σήμερα την Ξάνθη και φτάνει στους 30 βαθμούς. Νικάει και ΟΦΗ, Βέροια στην έδρα του και φτάνει στους 36 που σημαίνουν οριστική σωτηρία. Αν όμως παιχτούν οι δύο ισοπαλίες σ' αυτά τα δύο εντός έδρας παιχνίδια του θα φτάσει μόλις και μετά βίας στους 32 και θα πρέπει να ψάξει βαθμούς με Άρη και ΑΕΚ εκτός, πράγμα ιδιαίτερα δύσκολο εκεί που βρίσκονται αυτές οι δύο ομάδες. Άρα, μεγάλο ερωτηματικό ο Πανθρακικός. Χρειάζεται οπωσδήποτε τουλάχιστον τη μια νίκη στην έδρα του (εκτός από τη σημερινή) και μία ισοπαλία για να μη μπλέξει σε περιπέτειες.
 
ΑΕΚ: 29
 
Λεβαδειακός-ΑΕΚ, Γιάννινα-ΑΕΚ, ΑΕΚ-Πανθρακικός, Ατρόμητος-ΑΕΚ. Τα δύο συνεχόμενα εκτός έδρας παιχνίδια θα κρίνουν πολλά για την ΑΕΚ. Αν καταφέρει να κάνει μία νίκη σ' αυτά ή δύο ισοπαλίες και να κερδίσει τον Πανθρακικό εντός, θα φτάσει τους 34 με 35 βαθμούς που σηματοδοτούν τη σωτηρία. Αν όμως χάσει και τα τρία εκτός έδρας ματς με Λεβαδειακό, Γιάννινα και Ατρόμητο και κερδίσει μόνο τον Πανθρακικό, κουμπώνει στους 32 βαθμούς και τα πάντα θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα της Βέροιας και του Πανθρακικού. Τη Βέροια σε περίπτωση ισοβαθμίας την έχει βάλει  ήδη από κάτω. Αν κερδίσει και με δύο γκολ διαφορά τον Πανθρακικό τον βάζει κι αυτόν από κάτω και δεν έχει πρόβλημα. Πάντως η ΑΕΚ αυτή τη στιγμή ανήκει στην κατηγορία των τριών ομάδων υψηλού κινδύνου για τον υποβιβασμό. Χωρίς να θέλω να απογοητεύσω κανέναν ίσως να είναι εκείνη που κινδυνεύει περισσότερο απ' όλους.
 
ΟΦΗ: 28
 
ΟΦΗ-Γιάννινα, Πανθρακικός-ΟΦΗ, ΟΦΗ-Ατρόμητος, Αστέρας Τρίπολης-ΟΦΗ. Ο ΟΦΗ βρίσκεται στους 28 βαθμούς. Το ματς που έχει στο Ηράκλειο με τον Ατρόμητο είναι κομβικό. Ο Νίκος Αναστόπουλος δεν είναι αγνώμων. Όπου μπορεί βοηθάει. Το έκανε την περασμένη Κυριακή προς την παλιά του ομάδα, τον Πανιώνιο και για ξεκάρφωμα έβαλε τον βοηθό του να σκούζει για τη διαιτησία. Άρα ο ΟΦΗ με νίκες επί των Ιωαννίνων και επί του Ατρομήτου φτάνει στους 34 βαθμούς. Αν βολεύει η ισοπαλία και τον Πανθρακικό στην Κομοτηνή να είστε σίγουροι ότι θα την φέρουν. Έτσι ο ΟΦΗ φτάνει στους 35 βαθμούς ή ακόμα και χωρίς την ισοπαλία στη Θράκη στους 34 και σώζεται κι αυτός επίσης οριστικά.
 
Βέροια: 27
 
Βέροια-Κέρκυρα, ΠΑΟΚ-Βέροια, Βέροια-Πλατανιάς, Παναθηναϊκός-Βέροια. Η Βέροια είναι στους 27 βαθμούς και βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Εδώ ζητούνται θαύματα! Και επειδή τα παιχνίδια των βορειοελλαδίτικων ομάδων με τον ΠΑΟΚ, εκεί προς το τέλος της σεζόν και ενώ ο ΠΑΟΚ δεν διεκδικεί τίποτα ιδιαίτερο, θυμίζουν κάτι από Eurovision με τις γνωστές συμμαχίες των γειτονικών χωρών, καλό θα είναι να περιμένουμε και θαύματα! Νίκη με την Κέρκυρα, ισοπαλία με Πλατανιά και με ΠΑΟΚ και ήττα από Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, οδηγούν στους 32 βαθμούς. Δεν φτάνουν με τίποτα. Τι μπορεί να αλλάξει λοιπόν; Να μη παίξει για την ισοπαλία με τον Πλατανιά και να πάει για τη νίκη ή να γίνει ακόμα μεγαλύτερο το θαύμα της Τούμπας! Η διαφορά και στις δύο περιπτώσεις θα είναι άλλοι δυο βαθμοί στο σακούλι και το άθροισμα θα οδηγήσει στους 34 βαθμούς. Λογικά, φτάνουν και παραφτάνουν για τη σωτηρία.
 
 Άρης: 25
 
Άρης-Πανθρακικός, Ατρόμητος-Άρης, Άρης-Αστέρας Τρίπολης, Ξάνθη-Άρης. Εσείς γελάστε όσο θέλετε αλλά εγώ για τον Άρη βλέπω τρεις νίκες και μια ισοπαλία στα τέσσερα τελευταία του παιχνίδια. Νίκες με Πανθρακικό, Αστέρα εντός και με Ξάνθη εκτός και ισοπαλία στο Περιστέρι. Σύνολο 10 βαθμοί στο σακούλι και 35 βαθμοί στην τελική βαθμολογία. Άρα σωτηρία με τα τσαρούχια.
 
Η Κέρκυρα δεν σώνεται ούτε με θαύμα και γι' αυτό δεν την αναφέρω καθόλου. Μόνο με τέσσερις νίκες μπορεί να ελπίζει αφού θα φτάσει έτσι τους 35 βαθμούς ή ακόμα και με τρεις να πάει στους 32 αλλά σ' αυτή την περίπτωση πάλι χάνει στις ισοβαθμίες.
 
Όπως παρατηρούμε το βαθμολογικό όριο για τη σωτηρία θα κυμανθεί αρκετά ψηλά και ίσως να ξεπεράσει τους 32 βαθμούς για τους οποίους έκαναν λόγο ακόμα και οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις των αναλυτών. Τα μεγάλα φαβορί για τον υποβιβασμό είναι η Βέροια, ο Πανθρακικός και η ΑΕΚ, όσο κι αν μας δυσαρεστεί αυτό. Μάλιστα, από πλευράς προγράμματος, η ΑΕΚ βρίσκεται σε δυσχερέστερη θέση από τις άλλες ομάδες! Γι' αυτό επιμένω ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός και πως πρέπει να μπει σαν πρώτος στόχος μια νίκη εκτός έδρας με κάθε τρόπο και όσο το δυνατόν πιο γρήγορα για να φύγει από όλους το άγχος. Αν ανέβει κι άλλο το όριο και αγγίξει τους 33 με 34 βαθμούς μπαίνουν αυτόματα σαν άμεσοι υποψήφιοι στο τρενάκι προς την Φούτμπολ Λιγκ και οι Πλατανιάς και ΟΦΗ.
 
Για το χτεσινό παιχνίδι δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Τέτοιες ώρες δεν περιμένει κανείς να δει ποδόσφαιρο. Το έγραφα και μέσα στην εβδομάδα. Το άγχος θα πνίξει τους παίκτες και τα πόδια τους θα τα νιώθουν σαν μολύβια. Στην ισοφάριση της Βέροιας είμαι σίγουρος ότι πολλοί είπαν από μέσα τους "δεύτε τελευταίον ασπασμόν". Απέμεναν μόνο 15 λεπτά και τα πόδια δεν υπάκουαν πια στις εντολές του μυαλού. Παρόλα αυτά η τύχη ήταν με το μέρος μας και όλα πήγαν καλά. Έβαλε ο θεός το χέρι του που λέμε. Κριτική δεν υπάρχει, μόνο για την θεαματική άνοδο του Γκερέιρο από αγώνα σε αγώνα θέλω να πω. Πραγματικά αυτές τις ώρες που η ΑΕΚ έχει ανάγκη τη βοήθειά του ο Ρότζερ καταφέρνει να της την προσφέρει και να κάνει μια μικρή έστω απόσβεση των χρημάτων που της κόστισε.
 
Για τον Κατίδη:
 
Ποτέ δεν μου ήταν συμπαθής. Όχι σαν παίκτης. Σαν χαρακτήρας. Από νωρίς φαίνεται πού την πάει τη ζωή του και την καριέρα του ο καθένας. Στα είκοσι χρόνια του ένας άνθρωπος, μόνο άμοιρος των ευθυνών του δεν μπορεί να κριθεί. Η Πολιτεία τον έχει αξιολογήσει ως ώριμο πολίτη για να ψηφίζει, να μπαίνει στα Πανεπιστήμια,  να οδηγεί, να υπηρετεί στον στρατό. Άρα θεωρεί ότι έχει και κρίση και συνείδηση. Από αυτό όμως μέχρι το ξέσκισμα ενός νέου ανθρώπου για μια ηλίθια ενέργεια υπάρχει πολύς δρόμος. Προσωπικά ντρέπομαι για όλους αυτούς τους υποκριτές του κερατά που μου διαφεντεύουν καθημερινά τη ζωή μου. Βγήκε η ΔΗΜΑΡ και εξέδωσε, λέει, καυστική ανακοίνωση. Τι λέτε μωρέ. Εσείς που συμμαχήσατε με τον διάβολο, που μας ξεσκίσατε τη ζωή, που κατακρεουργήσατε τα όνειρά μας, από πού πήρατε το δικαίωμα να το παίζετε τιμητές των πάντων; Τα είχα γράψει και με την υπόθεση της Βούλας Παπαχρήστου. Δεν κρύβομαι και έχω το θάρρος να λέω τη γνώμη μου αδιαφορώντας για το πώς θα με χαρακτηρίσει ο οποιοσδήποτε. Και νομίζω ότι όλοι οφείλουμε να παίρνουμε θέση για το κάθε τι που συμβαίνει γύρω μας. Υποκριτές και Φαρισαίοι που δικάζουν και καταδικάζουν με συνοπτικές διαδικασίες 20χρονους ανθρώπους για μια βλακεία. Σιγά να μην είναι φασίστας ο Κατίδης! Φασίστες είσαστε όλοι εσείς που βρήκατε την ευκαιρία να επιβάλετε την άποψή σας και να ξεσκίσετε ένα νέο παιδί το οποίο μάλλον θα έπρεπε να το έχετε αντιμετωπίσει με τη στοργή που η κοινωνία οφείλει να αγκαλιάζει και να νουθετεί όλα τα παιδιά της. Αλλά είσαστε βρομιάρηδες εκ πεποιθήσεως. Δεν θέλετε να αλλάξετε την κοινωνία, τον κόσμο, τους ανθρώπους. Να τους φέρετε στα μέτρα σας θέλετε. Να κατασκευάσετε ενόχους και να στρέψετε το πόπολο καταπάνω τους για να τους φτύνει και να τους χλευάζει ώστε να μπορείτε εσείς απερίσπαστοι να διαπράττετε τις βρομοδουλειές σας. Να ασχολούνται με τον Κατίδη και με την Παπαχρήστου θέλετε για να μην ασχολούνται με σας και με την καταστροφική σας μανία να μην αφήσετε τίποτα όρθιο σ' αυτόν τον τόπο. Όχι βρε παλιοτόμαρα. Δεν είμαι φασίστας. Αλλά δεν θέλω να είμαι και δημοκράτης με τον τρόπο που εννοείτε εσείς την δημοκρατία. Για μένα η δημοκρατία είναι ένα υψηλότατο ιδανικό για να το εμπιστεύεται ένας ολόκληρος λαός στα χέρια σας κι εσείς να το καπηλεύεστε. Ο Κατίδης, ευαισθητοποιημένοι μου δημοκράτες, αν ήταν φασίστας κι αν είχε κάνει συνειδητά την -πραγματικά ηλίθια- κίνηση που έκανε, δεν θα έπαιρνε ποτέ τίποτα πίσω ούτε θα απαρνιόταν την φασιστική του υποταγή για να ζητήσει συγγνώμη ή να εκλιπαρήσει για έλεος και για κατανόηση, όπως το είχε κάνει και η Παπαχρήστου. Μάλλον δεν έχετε ιδέα από φασίστες γιατί δεν είσαστε τίποτα άλλο από γιαλαντζί δημοκράτες του κερατά. Και δεν νουθετείται έτσι η νεολαία ούτε διδάσκονται συμπεριφορές οι εκκολαπτόμενοι αθλητές. Δεν είναι μέθοδος η τιμωρία και ο εξευτελισμός του ατόμου από μια ευνομούμενη Πολιτεία που οφείλει να διδάσκει ήθος και να μη στέκεται εκδικητικά απέναντι στη νέα γενιά. Η ΑΕΚ, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να τιμωρήσει τον Κατίδη. Το επιβάλλει η ιστορία της. Να τιμωρήσει όμως, όχι να εξοντώσει. Το ίδιο θα έπρεπε να έχει σκεφτεί και η ΕΠΟ με τα… ευαίσθητα αντανακλαστικά της. Μόνο σε τέτοιες περιπτώσεις όμως φροντίζει να την δείχνει την ευαισθησία της. Στα καθημερινά αίσχη που διαδραματίζονται γύρω και μέσα της ποτέ δεν επέδειξε την ίδια ευαισθησία.Τουλάχιστον την Παπαχρήστου την τιμώρησαν με ένα χρόνο αποκλεισμό για ένα αληθινά κρύο ανέκδοτο που κι αυτό το είχε αναδημοσιεύσει. Τον Κατίδη τον τιμώρησαν αποκλείοντάς τον διά βίου από τις Εθνικές ομάδες. Ο Κατίδης, είχε διαφανεί από καιρό, αντιμετώπιζε πολλά ψυχολογικά προβλήματα. Δεν ήταν μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα κι αυτό ήταν ορατό από μακριά. Η ατυχία του να γίνει αναγνωρίσιμος σε τόσο μικρή ηλικία τα διόγκωσε αυτά τα προβλήματα αντί να τα μετριάσει. Πιθανόν δεν βρέθηκαν και οι κατάλληλοι άνθρωποι για να σταθούν στο πλάι του και να τον βοηθήσουν να ισορροπήσει με όλη αυτή την καταιγίδα δημόσιας έκθεσης στην οποία είχε εμπλακεί. Ίσως και η ΑΕΚ να έχει τις ευθύνες της. Και ο Άρης στον οποίο έπαιζε πριν. Ακόμα και αυτές οι Εθνικές ομάδες στις οποίες αγωνιζόταν. Οι σοβαρές ομάδες πρέπει να πλαισιώνονται από επιστημονικό προσωπικό ικανό να διαχειρίζεται κάθε δύσκολη περίπτωση. Δε νοείται σήμερα ομάδα χωρίς ψυχολόγο. Με μικρά παιδιά έχουν να κάνουν. Με προσωπικότητες και με χαρακτήρες υπό διάπλαση. Πού βρίσκεται η δική τους συμμετοχή σε όλο αυτό; Μόνο να βγάλουν κέρδος κόπτονται από την εξέλιξη αυτών των αθλητών. Να τα πάρουν απ' αυτούς χωρίς να διαθέσουν τίποτα. Πώς θα τους μοσχοπουλήσουν τους νοιάζει, πώς θα εξασφαλίσουν τίποτα τροφεία και κάτι τέτοιες τρίχες. Ο παράγοντας άνθρωπος και η ψυχοσύνθεσή του ούτε που τους αφορά. Θα ήθελα να τελειώσω κάνοντας αναφορά σε έναν άνθρωπο ο οποίος τον τελευταίο καιρό βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων μέσα στην ΑΕΚ. Βάλλεται από παντού ό,τι κι αν κάνει, όποια απόφαση κι αν πάρει. Κι εγώ του τα έχω χώσει πολλές φορές παρόλο που είχα δει με συμπάθεια την έλευσή του στην ομάδα μας. Από χτες που άκουσα τις δηλώσεις του και τον τρόπο με τον οποίο στάθηκε απέναντι στο θέμα που προέκυψε με τη βλακεία του Κατίδη, αυτόν τον άνθρωπο τον έκλεισα για πάντα στην καρδιά μου. Ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η πορεία του και το μέλλον του στην ΑΕΚ, αν θα απολυθεί, αν θα σωθούμε ή αν θα πέσουμε, για μένα ο Λίνεν έχει καταγραφεί στη συνείδησή μου σαν ένας άνθρωπος που για πάντα θα αξίζει την προσοχή μου σε ό,τι κάνει και σε ό,τι λέει, όπου κι αν βρίσκεται. Αριστερός από κούνια με ιδιαίτερες ευαισθησίες απέναντι σε οτιδήποτε φασιστικό, έδειξε σε όλους τους εγχώριους τελεμέδες πώς πρέπει να διαχειριζόμαστε ανθρώπους, ειδικά νέους, με ορατά στους πάντες τα εσωτερικά τους προβλήματα και πώς πρέπει να τους προστατεύουμε κάτω από τις φτερούγες μας, αντί να τους προσφέρουμε βορά στα αδηφάγα στόματα που περιμένουν ανοιχτά για να τους κατασπαράξουν. Κι ας μας έχει πονέσει περισσότερο από τον καθένα η συμπεριφορά τους. Κι ας έχουμε συγκρουστεί μαζί τους στο παρελθόν, στην προσπάθειά μας να τους βοηθήσουμε χωρίς εκείνοι να ήταν σε θέση να το καταλάβουν…

2 σχόλια:

KANTHAR0S είπε...

Για τη σωτηρία του Άρη μάλλον είσαι πιο αισιόδοξος από μένα. Προσωπικά έχω συμβιβαστεί με την πιθανότητα υποβιβασμού ήδη από το καλοκαίρι. Έστω κι αν αρκετοί συνοπαδοί μου δεν το έβλεπαν. Εξάλλου, έχω να ασχοληθώ με σημαντικότερα πράγματα από έναν ενδεχόμενο υποβιβασμό της αγαπημένης μου ομάδας.

Εννοείται ότι ο Άρης έχει ευθύνες για τον Κατίδη. Και εννοείται ότι ο Κατίδης είναι κωλόπαιδο. Ναι, το λέω ωμά: είναι κωλόπαιδο. Για την μαλακία που έκανε, ουδέν σχόλιον.

ΑΕΚΟΡΑΜΑ είπε...

@ KANTHAROS

Δεν ξέρω γιατί μου έχει κολλήσει τόσο έντονα ότι ο Άρης θα καθαρίσει τελικά. Αν κάνω λάθος ή αν βρίσκομαι στη σωστή κατεύθυνση θα το διαπιστώσουμε από την επόμενη κιόλας αγωνιστική.

Ναι, είναι κωλόπαιδο ο Κατίδης. Και έχουν τεράστια ευθύνη εκείνοι που τον έφεραν στην ΑΕΚ. Γιατί πάνω κι από το πόσο καλός σαν ποδοσφαιριστής είναι κάποιος, εκείνο που πρέπει να τους απασχολεί και να το παρακολουθούν πριν προβούν στην οποιαδήποτε μεταγραφή πρεπει να είναι ο χαρακτήρας του...