Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Θα πέσει, δεν θα πέσει...

Στο ποδόσφαιρο δεν χωράνε προγνωστικά. Εκεί που βλέπεις κάτι απόλυτα σίγουρο, εκεί έρχεται το περίεργο αποτέλεσμα και ανατρέπονται όλα. Εντελώς υποθετικά και απλοϊκά όμως, ας δοκιμάσουμε να φτιάξουμε ένα πολύ απλό σενάριο, αρκετά ενδεικτικό όμως του τι μπορεί να επακολουθήσει στις 6 αγωνιστικές που απομένουν μέχρι τη λήξη του πρωταθλήματος. Θα πάρουμε, λοιπόν, σαν υποθετικό στοιχείο, ότι όλες οι ομάδες που θεωρητικά κινδυνεύουν θα κερδίσουν όλα τα παιχνίδια στην έδρα τους και θα χάσουν όλα τα εκτός έδρας. Ας δούμε αυτό το σενάριο:
 
- Ο Πανιώνιος που βρίσκεται στην 9η θέση με 28 βαθμούς έχει 3 παιχνίδια εντός και 3 εκτός. Άρα θα μαζέψει άλλους 9 βαθμούς μέχρι το τέρμα και θα φτάσει στους 37.
 
- Ο Πλατανιάς που βρίσκεται στη 10η θέση με 27 βαθμούς έχει 4 παιχνίδια εντός και 2 εκτός. Άρα θα μαζέψει άλλους 12 βαθμούς μέχρι το τέρμα και θα φτάσει στους 39.
 
- Ο ΟΦΗ που βρίσκεται στην 11η θέση με 26 βαθμούς έχει 2 παιχνίδια εντός και 4 εκτός. Άρα θα μαζέψει άλλους 6 βαθμούς μέχρι το τέρμα και θα φτάσει στους 32.
 
- Ο Πανθρακικός που βρίσκεται στην 12η θέση με 26 βαθμούς έχει 3 παιχνίδια εντός και 3 εκτός. Άρα θα μαζέψει άλλους 9 βαθμούς μέχρι το τέρμα και θα φτάσει στους 35.
 
- Η ΑΕΚ που βρίσκεται στην 13η θέση με 26 βαθμούς έχει 2 παιχνίδια εντός και 4 εκτός. Άρα θα μαζέψει άλλους 6 βαθμούς μέχρι το τέρμα και θα φτάσει στους 32.
 
- Η Βέροια που βρίσκεται στην 14η θέση με 26 βαθμούς έχει 3 παιχνίδια εντός και 3 εκτός. Άρα θα μαζέψει άλλους 9 βαθμούς μέχρι το τέρμα και θα φτάσει στους 35.
 
- Ο Άρης που βρίσκεται στην 15η θέση με 22 βαθμούς έχει 3 παιχνίδια εντός και 3 εκτός. Άρα θα μαζέψει άλλους 9 βαθμούς μέχρι το τέρμα και θα φτάσει στους 31.
 
- Η Κέρκυρα που βρίσκεται στην 16η θέση με 20 βαθμούς έχει 2 παιχνίδια εντός και 4 εκτός. Άρα θα μαζέψει άλλους 6 βαθμούς μέχρι το τέρμα και θα φτάσει στους 26.
 
Τι βλέπουμε τώρα; Η Κέρκυρα για να σωθεί ψάχνει το 8ο θαύμα. Η άλλη θέση όμως που οδηγεί στη Β' κατηγορία θα παιχτεί μεταξύ αρκετών ομάδων. Σύμφωνα με το από πάνω υποθετικό όσο και απλοϊκό σενάριο, πέφτουν Κέρκυρα και Άρης και την γλιτώνουν στο τσακ, για 1 μόλις βαθμό, η ΑΕΚ και ο ΟΦΗ. Και βέβαια δεν πρόκειται να γίνουν ακριβώς έτσι τα πράγματα. Κάποιοι θα χάσουν και εντός έδρας, κάποιοι θα κερδίσουν και εκτός έδρας και μερικά ματς θα τελειώσουν ισόπαλα. Έπειτα, ακόμα και στα θεωρούμενα σίγουρα ματς, που θεωρητικά είναι εκείνα τα εντός έδρας, εξαρτάται από το ποιος είναι ο αντίπαλος. Λόγου χάριν ο Πλατανιάς μπορεί να έχει τέσσερα εντός έδρας ματς αλλά το ένα το έχει με τον Ολυμπιακό. Επίσης, ο Άρης, εύκολα μπορεί να κάνει το διπλό στην Ξάνθη και να περάσει την ΑΕΚ και τον ΟΦΗ στην τελική κατάταξη.

Πολλά, λοιπόν, θα εξαρτηθούν από τα καλά εκτός έδρας αποτελέσματα που θα φέρουν οι ομάδες που κινδυνεύουν και οι κατά το δυνατόν μικρότερες απώλειες στην έδρα τους. Και καλά αποτελέσματα εκτός έδρας είναι και οι ισοπαλίες. Η ΑΕΚ που μας ενδιαφέρει, έχει καταφέρει μόνο δύο φορές να κερδίσει εκτός έδρας. Στη Βέροια και στην Κέρκυρα, ενώ έχει χάσει εύκολα μέσα στην έδρα της από θεωρητικά μικρότερης δυναμικής ομάδες και έχει παραχωρήσει και κάποιες ισοπαλίες. Μεγάλο ρόλο θα παίξουν επίσης και οι ισοβαθμίες. Ίσως η μία από τις δύο θέσεις που οδηγούν στον υποβιβασμό να κριθεί σε αγώνες μπαράζ. Και η ΑΕΚ στις περισσότερες ισοβαθμίες της οδηγείται σε αγώνες μπαράζ. Υπερτερεί μόνο έναντι της Βέροιας και έναντι της Κέρκυρας, ενώ οδηγείται σε μπαράζ αν ισοβαθμήσει με τον Άρη, με τον ΟΦΗ, με τον Πανιώνιο, με τον Πλατανιά και δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα η πιθανή ισοβαθμία της με τον Πανθρακικό, αφού εκκρεμεί το δεύτερο μεταξύ τους παιχνίδι.

Αν τα δει ψύχραιμα κάποιος τα πράγματα, θα διαπιστώσει ότι η ΑΕΚ είναι ένα από τα μεγάλα φαβορί για τον υποβιβασμό, μαζί με τον Άρη και τον ΟΦΗ. Μόνο αν κάνει κάποιο δυνατό διπλό ή δύο με τρεις ισοπαλίες εκτός έδρας και φυσικά αν κερδίσει και τα δύο εντός έδρας παιχνίδια που τις απομένουν, μπορεί να το αντιστρέψει αυτό. Είχα γράψει εδώ ότι η σωτηρία έρχεται με μια συγκομιδή 32 έως 33 βαθμών. Έτσι όπως πάνε τα πράγματα, με τις συνεχείς εκπλήξεις, αυτός ο συντελεστής μπορεί να ανέβει κι άλλο. Και φυσικά θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι "εξυπηρετήσεις" που θα γίνουν άτυπα από μερικές ομάδες σε κάποιες άλλες, αφού, μη ξεχνάμε, εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε γέλασε. Και η ΑΕΚ δεν έχει να ελπίζει σε καμία τέτοια εξυπηρέτηση, χώρια που δεν επιθυμεί παρόμοιες εξυπηρετήσεις. Όσο κι αν θέλουμε να δίνουμε θάρρος στον εαυτό μας ή ο ένας στον άλλο, με τα συνεχή "ΑΕΚ είμαστε και δεν πέφτουμε με τίποτα", τα πράγματα είναι ιδιαίτερα δύσκολα και η λύτρωση από την καταστροφή απέχουν απειροελάχιστα…

2 σχόλια:

BALADEUR είπε...

Το 1ο εντός έδρας ο Πλατανιάς δεν το έχει με τον Ολυμπιακό, με τον ΠΑΟΚ το έχει (το προσεχές Σάββατο), το εντός με τον Ολυμπιακό είναι μεταγενέστερο...

Αντιγράφω το ρεπορτάζ από το Chania Sports:

Σε παζλ για δύσκολους λύτες, όσον αφορά την αποφυγή του υποβιβασμού, έχει μετατραπεί η τελική ευθεία της φετινής super league. Έξι αγωνιστικές πριν το φινάλε του πρωταθλήματος εννέα ομάδες παλεύουν να αποφύγουν τις δύο τελευταίες θέσεις που οδηγούν στην football league.

Ανάμεσά τους και ο Πλατανιάς που φιγουράρει στην δέκατη θέση με 27 βαθμούς και έχει τέσσερα ματς στα Χανιά (τα δύο όμως με ΠΑΟΚ - Ολυμπιακό) και δύο εκτός έδρας. Αναλυτικότερα οι ομάδες που διεκδικούν την παραμονή και το πρόγραμμά τους μέχρι το φινάλε:

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: 9η ΘΕΣΗ - 28 ΒΑΘΜΟΙ
25η αγωνιστική: Πανιώνιος-Ατρόμητος
26η αγωνιστική: Πλατανιάς-Πανιώνιος
27η αγωνιστική: Πανιώνιος-Αστέρας Τριπ.
28η αγωνιστική: Παναθηναϊκός-Πανιώνιος
29η αγωνιστική: Πανιώνιος-Ξάνθη
30η αγωνιστική: Ολυμπιακός-Πανιώνιος

ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ: 10η ΘΕΣΗ - 27 ΒΑΘΜΟΙ
25η αγωνιστική: Πλατανιάς-ΠΑΟΚ
26η αγωνιστική: Πλατανιάς-Πανιώνιος
27η αγωνιστική: Παναθηναϊκός-Πλατανιάς
28η αγωνιστική: Πλατανιάς-Ολυμπιακός
29η αγωνιστική: Βέροια-Πλατανιάς
30η αγωνιστική: Πλατανιάς-Λεβαδειακός

ΟΦΗ: 11η ΘΕΣΗ - 26 ΒΑΘΜΟΙ
25η αγωνιστική: Βέροια-ΟΦΗ
26η αγωνιστική: Λεβαδειακός-ΟΦΗ
27η αγωνιστική: ΟΦΗ-ΠΑΣ Γιάννινα
28η αγωνιστική: Πανθρακικός-ΟΦΗ
29η αγωνιστική: ΟΦΗ-Ατρόμητος
30η αγωνιστική: Αστέρας Τρίπολης-ΟΦΗ

ΑΕΚ: 12η ΘΕΣΗ - 26 ΒΑΘΜΟΙ
25η αγωνιστική: Ολυμπιακός-ΑΕΚ
26η αγωνιστική: ΑΕΚ-Βέροια
27η αγωνιστική: Λεβαδειακός-ΑΕΚ
28η αγωνιστική: ΠΑΣ Γιάννινα-ΑΕΚ
29η αγωνιστική: ΑΕΚ-Πανθρακικός
30η αγωνιστική: Ατρόμητος-ΑΕΚ

ΒΕΡΟΙΑ: 13η ΘΕΣΗ - 26 ΒΑΘΜΟΙ
25η αγωνιστική: Βέροια-ΟΦΗ
26η αγωνιστική: ΑΕΚ-Βέροια
27η αγωνιστική: Βέροια-Κέρκυρα
28η αγωνιστική: ΠΑΟΚ-Βέροια
29η αγωνιστική: Βέροια-Πλατανιάς
30η αγωνιστική: Παναθηναϊκός-Βέροια

ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ: 14η ΘΕΣΗ - 26 ΒΑΘΜΟΙ
25η αγωνιστική: Αστέρας Τριπ.-Πανθρακικός
26η αγωνιστική: Πανθρακικός-Ξάνθη
27η αγωνιστική: Άρης-Πανθρακικός
28η αγωνιστική: Πανθρακικός-ΟΦΗ
29η αγωνιστική: ΑΕΚ-Πανθρακικός
30η αγωνιστική: Πανθρακικός-Κέρκυρα

ΑΡΗΣ: 15η ΘΕΣΗ - 22 ΒΑΘΜΟΙ
25η αγωνιστική: Άρης-Λεβαδειακός
26η αγωνιστική: ΠΑΣ Γιάννινα-Άρης
27η αγωνιστική: Άρης-Πανθρακικός
28η αγωνιστική: Ατρόμητος-Άρης
29η αγωνιστική: Άρης-Αστέρας Τρίπολης
30η αγωνιστική: Ξάνθη-Άρης

ΚΕΡΚΥΡΑ: 16η ΘΕΣΗ - 20 ΒΑΘΜΟΙ
25η αγωνιστική: Παναθηναϊκός-Κέρκυρα
26η αγωνιστική: Κέρκυρα-Ολυμπιακός
27η αγωνιστική: Βέροια-Κέρκυρα
28η αγωνιστική: Κέρκυρα-Λεβαδειακός
29η αγωνιστική: ΠΑΣ Γιάννινα-Κέρκυρα
30η αγωνιστική: Πανθρακικός-Κέρκυρα

ΑΕΚΟΡΑΜΑ είπε...

Το έγραψα με αριθμητικό, γι' αυτό φάνηκε έτσι. Δεν έγραφα το πρώτο αλλά το ένα από τα τέσσερα.... Τον ΠΑΟΚ δεν τον έβαλα γιατί θεωρώ ότι μπορεί να τον κερδίσει άνετα ο Πλατανιάς. Με τον Ολυμπιακό είναι το ζόρι...