Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Κελεπούρια

Ο Ολλανδός... τυροπιτούλης!
 
Υπογράφει ο Κως Άντζελες
 
Ο Μαρκ Ρούτε, 48 ετών, γεννημένος στις 14 Φεβρουαρίου του 1967 στη Χάγη της Ολλανδίας, είναι Ολλανδός πολιτικός του Λαϊκού Κόμματος για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία. Δηλαδή καραδεξιός της συνομοταξίας του κολλητού του Αντώνη Σαμαρά και του Άδωνη Γεωργιάδη. Είναι ο εν ενεργεία πρωθυπουργός της Ολλανδίας από τις 14 Οκτωβρίου 2010. Σπούδασε ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Λέιντεν, από το 1985 ως το 1992, καθώς και διοίκηση στο Διεθνές Ινστιτούτο Διοίκησης της Λωζάνης.

Θαυμάστε δήλωση ηγέτη που επιθυμεί να μη διαρραγεί η ενότητα της Ευρωζώνης και είναι διατεθειμένος να εργαστεί σκληρά για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας, πάντα στα πλαίσια μιας δημοκρατικής Ευρωπαϊκής Ένωσης που διέπεται από αρχές και αξίες όπως η αλληλεγγύη μεταξύ των λαών που την απαρτίζουν:

"Δεν είμαι πολύ ενθουσιασμένος για αυτή τη σύνοδο και για το γεγονός ότι η Ελλάδα προσέρχεται χωρίς καμιά πρόταση. Φαίνεται ότι θέτουν τις προηγούμενες προτάσεις στο τραπέζι ξανά, αν πιστέψουμε τα δημοσιεύματα. Η μόνη λύση είναι η Ελλάδα να κάνει βαθιές μεταρρυθμίσεις και να εφαρμόσει δύσκολα μέτρα. Εάν η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ είναι ευθύνη που επαφίεται στην Αθήνα, όχι εδώ. Η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει ένα μεγάλο ρίσκο για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Βρίσκομαι εδώ για να προασπίσω την ακεραιότητα, τη συνοχή και τις θεμελιώδεις αρχές της νομισματικής ένωσης. Επαφίεται στην ελληνική κυβέρνηση να κάνει εκτεταμένες προτάσεις και δε νομίζω ότι το ζήτημα θα τελειώσει σύντομα. Το γεγονός είναι το εξής: Εάν οι Έλληνες δεν παρουσιάσουν σήμερα, ή πολύ σύντομα διότι ο χρόνος έχει ήδη εξαντληθεί, αναλυτικές προτάσεις, εάν δεν είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν σκληρά μέτρα, δεν θα είμαστε σε θέση να τους βοηθήσουμε. Σε αυτή την περίπτωση η ευθύνη θα ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση".

Γίγαντας. Τρανό παράδειγμα ηγέτη που σέβεται την επιθυμία ενός ολόκληρου λαού όπως αυτή εκφράστηκε μέσα από τη δημοκρατικότερη διαδικασία που υπάρχει από γεννήσεως της δημοκρατίας. Το δημοψήφισμα.

Όχι σας λέω. Δεν είναι η Βέφα Αλεξιάδη!

Η Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, 59 ετών, γεννημένη την 1η Μαρτίου του 1956 στο Βίλνιους της Λιθουανίας, είναι Λιθουανή πολιτικός, που ανέλαβε πρόεδρος της βαλτικής χώρας το 2009 και επανεξελέγη πρόεδρος το 2014. Υπηρέτησε στο παρελθόν ως υπουργός Οικονομικών και σήμερα είναι επίτροπος της ΕΕ. Απέκτησε ακαδημαϊκό τίτλο (ντοκτορά) στις Κοινωνικές Επιστήμες, στα Οικονομικά, από το Κρατικό Πανεπιστήμιο Ζντάνοβ του Λένινγκραντ το 1983. Το 1991 απέκτησε τίτλο από τη Σχολή Διεθνών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου της Τζώρτζταουν, στην Ουάσιγκτον, στα πλαίσια ειδικού προγράμματος.

Θαυμάστε ευγένεια πολιτικού της Ευρωζώνης προς συνάδελφό της ηγέτη χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Πώς θα διαπραγματευτούμε με κάποιον που λέει ψέματα, που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αυτό είναι το δίλημμα. Η σημερινή κυβέρνηση ξέρει ή δεν ξέρει τι θέλει, ή υπάρχει κάτι που δεν θέλει να ξέρει ή μήπως τζογάρει; Η Ευρώπη μπορεί να βρει λύση σε οποιοδήποτε πρόβλημα αλλά για να γίνει αυτό χρειάζονται δύο πλευρές να συνομιλήσουν, να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον και να καταλαβαίνει ο ένας τον άλλον".

Ούτε να ζήλευε την Μέρκελ που βλέπει περισσότερες ώρες τον Αλέξη Τσίπρα από την ίδια. Όσο σκέφτομαι ότι για χώρες όπως η Λιθουανία ψηφίσαμε θετικά για να ενταχθούν στην Ε.Ε. με καταλαμβάνει ρίγος ενθουσιασμού. Μάλλον θα μας δελέασαν οι τρομερά υγιείς οικονομίες τους!

Συνεχίζεται με άλλα κελεπούρια…